lama tak pekena cendol.. musim musim panas gini teringat pula kat benda alah tu... sodappppp...
CENDOL
Bahan:
1) 2 cawan tepung beras
2) 5 cawan air - kalau nak hijau tu campur sikit dengan air daun pandan, 5 cawan tu termasuk sekali dengan air daun pandan ni- tapi mak saya kata...kalau terlebih suku cawan tu tak mengapa lah
3) sedikit kapur makan - sikit saja....hujung kelingking (bancuh sikit dengan air)
Cara
1. campur semua bahan tu....kacau dulu sampai sebati...kalau nak elok tapis supaya kalau ada yang ketul2 tu tak lah masuk dalam tu
2. dah sebati masukkan dalam periuk....lagi senang masuk dalam kuali....masak ....
3. MESTI INGAT - Benda ni kena kacau selalu...tak boleh berhenti
4. Kacau sampai berkilat.....bila dekat nak berkilat tu lagi kena kacau...kalau tak nanti berketul2 pula jadinya.masa ni berat sikit lah rasa dia
5. Bila dah berkilat......dan agak dah masak ...... tekan dalam acuan ( bekas berlubang tu).....make sure bawah dia tu ditadah dengan bekas (besen yang berisi air sejuk)
6. Bila tekan dalam bekas yang ada air tu ..tengoklah....pastikan cendol tu timbul lepas masuk dalam air,,...kalau tak timbul....maknanya belum masak lagi......kena masak lagi kat api.....ini mesti ingat tau...sebab walaupun masa tu dia tak timbul...nampak elok....tapi nanti bila nak makan memang dia akan berkecai....
-----------------