Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Mengenali dan Memahami JEMAAH ISMA


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Mengenali dan Memahami JEMAAH ISMA

Please Mendaftar To Post


Oleh Mengenali dan Memahami JEMAAH ISMA

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-02-08 06:47


Assalamualaikum....

Saya ingin memulakan perbincangan berkaitan jemaah ISMA.

Mungkin ramai yang tidak tahu kewujudan jemaah ini. Malah saya sendiri baru saja mengetahui jemaah ini beberapa bulan yang lalu.

Saya belum lagi faham secara menyeluruh matlamat jemaah ini ditubuhkan. Jemaah ini bergerak atas platform NGO. Dan yang paling penting, jemaah ini tertubuh serpihan daripada JIM.

Jemaah ini bukan milik JIM tetapi serpihan JIM. Terdapat orang-orang yang tidak berpuas hati dengan JIM lalu menubuhkan jemaah ISMA (Ikatan Muslimin Malaysia)

/


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-02-08 10:50


yang saya dengar, kebanyakan ahli isma ni org yang bijak pandai. hehe.... contohnya engineer, doktor,... dengar-dengar sajalah. saya bukan ahlinye pun. so, tak tahu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-02-08 11:23


uhuk uhuk
ana diperkenalkan oleh seorang rakan tentang ISMA ni,setakat ni tak sempat lagi untuk turun bersama ISMA n9,sebab di negeri sembilan aktif jugala,masa majlis sambutan maal hijrah di hari itu,depa dapat peluang knalkan ISMA,erm ana ase mana-mana jemaah pun ada cerdik pandainya sendiri,
erm,tapi pasal serpihan tu,ana tak tahula pula,cumanya yang ana ahu ada seorang akhi dari KARISMA pernah bagitahu,based dia sama,tapi ada beza sikit,jadi semua jemaah perlu berlapang dada antara satu sama lain,uhukuhuk

nantilah ana interview kawan tu,dia pun antara sekteriat ISMA n9,hukhukhuk
tapi kan ana ase yang tak puas hati tu org atas saja agaknya,hukhuk
anak2 buah dia ok saja
ana bukan pa,dalam menyiasat jemaah sahabat2 ana,kadangkala mereka hanya main masuk saja,asalkan ada tarbiah terhadap mereka,
dan kadang mereka sendiri tertanya2 Kenapa ada satu pihak mengatakan mereka mahu menggulingkan pihak itu,
hukhuk
tu saja lah dulu,di hari itu bincang dengan budak isma ni kejap saja,banyak duduk tanya pasal ji

p/s:ada sesiapa pernah dengar pasal PAKSI?
ni pun macam ISMA and JIM juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

icah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 215
Posting: 120
Dari: batu caves

Selangor  


posticon Posting pada: 29-02-08 12:19


pernah dengar juga pasal isma ini serpihan jim..
tapi.. tak tahu pula secara detail doktrin mereka..
mungkin sesama boleh kongsi.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For icahProfil   Hantar PM kepada icah   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 08:38


:-) Assalamualaikum




     ISMA adalah singkatan kepada Ikatan Muslim Malaysia,dahulunya adalah Ikatan Siswazah MAlaysia.....

    Saya nak kongsi laman web ISMA Mesir....

http://ismamesir.wordpress.com/

Moga mendapat manfaat......


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 08:48


erm..selalunya,apa motif pertubuhan ini ditubuhkan..adakah mereka ingin memperjuangkan sesuatu atau cuma berdakwah dan sebagainya..saya budak baru belajar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 09:07


uhuk3..tak ada kaitan dengan topik di atas ..

kawan ana punya tunang nama Isma..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 10:03


salam...

alhamdulillah..dah sekian lama ana sertai ISMA..
dah nyak perkara yang ana dapat darinya..

pasal ISMA serpihan daripada JIM..hmm pernah jugak dengar..
apa-apa pun..matlamatnya sama..

www.isma.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-03-08 10:10


Pada 18-03-08 10:03 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

alhamdulillah..dah sekian lama ana sertai ISMA..
dah nyak perkara yang ana dapat darinya..

pasal ISMA serpihan daripada JIM..hmm pernah jugak dengar..
apa-apa pun..matlamatnya sama..

www.isma.com


:berfikir: apa yang dapat darinya?try kongsi sikit...

dan takkan dah masuk ISMA tak tau dia serpihan ke sayap kanan ke sayap kiri ke...mesti tau juga sejarah atau asal usul pertubuhan...lagi pun nak join takkan main join saja..kang tersesat bagaimana...tapi tak kata ISMA sesat cuma nak tau apa depa buat...apa aktivitinya..apa tujuan dia ditubuhkan..join politik ke apa? :berfikir:

kompius lagi ni dengan ISMA... :berfikir: :-o :berfikir: :-o


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 10:16


Pada 18-03-08 10:10 , lat-terang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-03-08 10:03 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

alhamdulillah..dah sekian lama ana sertai ISMA..
dah nyak perkara yang ana dapat darinya..

pasal ISMA serpihan daripada JIM..hmm pernah jugak dengar..
apa-apa pun..matlamatnya sama..

www.isma.com


:berfikir: apa yang dapat darinya?try kongsi sikit...

dan takkan dah masuk ISMA tak tau dia serpihan ke sayap kanan ke sayap kiri ke...mesti tau juga sejarah atau asal usul pertubuhan...lagi pun nak join takkan main join saja..kang tersesat bagaimana...tapi tak kata ISMA sesat cuma nak tau apa depa buat...apa aktivitinya..apa tujuan dia ditubuhkan..join politik ke apa? :berfikir:

kompius lagi ni dengan ISMA... :berfikir: :-o :berfikir: :-o



ye..ana takkan main join saja kalau tak tahu hujung pangkalnya...:-)
try lah web ni..explore lah ye..

http://www.ismaweb.net/ISMA/index.php


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 10:31


oowh...ISMA...?
bermacam-macam sungguh gerakan sekarang ni....
boleh bagi penerangan detail lagi tak..


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 10:40


Pada 18-03-08 10:31 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

oowh...ISMA...?
bermacam-macam sungguh gerakan sekarang ni....
boleh bagi penerangan detail lagi tak..



hmm..Ikatan Muslimin Malaysia ( ISMA ) dah lama..ditubuhkan pada tahun 1997..cuba lah search kat link yang ana bagi kat atas tu..
kalau tak dapat jugak search kat google then taip ISMA..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 10:50


syukran.ana buka website ismaweb tu,terpampang tajuk Young Entrepreneur Explorace.Kenapa lah tak cakap awal-awal,kalau tak sure boleh join.boleh kansel camping last week tu.

huuhuhuhu.....terlepas pula dah..nanti buat lah lagi program berkaitan entrepreneur....insyaAllah ana akan join tak kira jemaah mana pun

syukran kat nurizmi....

:-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 12:07


Pada 18-03-08 10:03 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

alhamdulillah..dah sekian lama ana sertai ISMA..
dah nyak perkara yang ana dapat darinya..

pasal ISMA serpihan daripada JIM..hmm pernah jugak dengar..
apa-apa pun..matlamatnya sama..

www.isma.com


salam..

lama dah tunggu naqibah dr ISMA contact ana,tapi tak ada pun..mana ni kak nurizmi?
em..buat masa ni ana cuma join Jemaah Islah Malaysia saja...baru beberapa bulan ana sertai..dan alhamdulillah,selalu jugak sertai program dakwah dan usrah yang dianjurkan..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 10:36


Pada 18-03-08 12:07 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-03-08 10:03 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

alhamdulillah..dah sekian lama ana sertai ISMA..
dah nyak perkara yang ana dapat darinya..

pasal ISMA serpihan daripada JIM..hmm pernah jugak dengar..
apa-apa pun..matlamatnya sama..

www.isma.com


salam..

lama dah tunggu naqibah dr ISMA contact ana,tapi tak ada pun..mana ni kak nurizmi?
em..buat masa ni ana cuma join Jemaah Islah Malaysia saja...baru beberapa bulan ana sertai..dan alhamdulillah,selalu jugak sertai program dakwah dan usrah yang dianjurkan..



waalaikumussalam wbt..

alhamdulillah..nuranys dah sertai JIM kan..tak apa..tumpukan pada JIM dulu..
jemaah mana-mana pun sama saja..asalkan pembentukan fikrah untuk menuju ke arah pmbinaan pribadi muslim dilaksana..:-)

hati-hati ini dahagakan tarbiyah ILAHI..jangan biarkan ia lenyap kerana klelalaian dan keindahan duniawi..:-)


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 10:45


tak ada masalah kita bebeda jemaah dalam tarbiyah dan dakwah..
janji dalam politik, kita sokong PAS... sebab hanya jemaah pas sahaja satu-satunya yang terjun dalam arena politik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 12:13


Pada 29-02-08 11:23 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

uhuk uhuk
ana diperkenalkan oleh seorang rakan tentang ISMA ni,setakat ni tak sempat lagi untuk turun bersama ISMA n9,sebab di negeri sembilan aktif jugala,masa majlis sambutan maal hijrah di hari itu,depa dapat peluang knalkan ISMA,erm ana ase mana-mana jemaah pun ada cerdik pandainya sendiri,
erm,tapi pasal serpihan tu,ana tak tahula pula,cumanya yang ana ahu ada seorang akhi dari KARISMA pernah bagitahu,based dia sama,tapi ada beza sikit,jadi semua jemaah perlu berlapang dada antara satu sama lain,uhukuhuk

nantilah ana interview kawan tu,dia pun antara sekteriat ISMA n9,hukhukhuk
tapi kan ana ase yang tak puas hati tu org atas saja agaknya,hukhuk
anak2 buah dia ok saja
ana bukan pa,dalam menyiasat jemaah sahabat2 ana,kadangkala mereka hanya main masuk saja,asalkan ada tarbiah terhadap mereka,
dan kadang mereka sendiri tertanya2 Kenapa ada satu pihak mengatakan mereka mahu menggulingkan pihak itu,
hukhuk
tu saja lah dulu,di hari itu bincang dengan budak isma ni kejap saja,banyak duduk tanya pasal ji

p/s:ada sesiapa pernah dengar pasal PAKSI?
ni pun macam ISMA and JIM juga


wah, banyak ye jemaah kat malaysia sekarang ni, ada nama ISMA, ada nama JIM, ada nama PAKSI... saya ada dengar yang JIM tu serpihan ABIM ke atau ABIM tu serpihan JIM lupa dah, lepas itu ada lagi serpihan ye jadi ISMA.

PAS, PKR dan DAP dah bergabung jadi barisan alternatif atau barisan rakyat, jemaah2 ni tak ada plan ke nak bergabung? :sopan: gurau saja, tak salah berbilang jemaah kalau fikrah dan tujuannya sama, selagi tak terpesong atau berbalah sesama sendiri.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108382 saat. Lajunya....