Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 13 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Tips Memakai Cincin Mengikut Islam


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Tips Memakai Cincin Mengikut Islam

Please Mendaftar To Post


Oleh Tips Memakai Cincin Mengikut Islam

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-03 04:11


Assalamualaikum

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kw. sesudah Saidina Ali
berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad Saw.
Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah
di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan
jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu
kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan.
Muslimin dan Muslimat, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara
ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat
Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat kecelakaan dari Allah Swt. Nabi
saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut
sunnah Nabi saw. dapatlah kita pahala


Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-03 12:07


syukran atas info di atas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-03 13:06


assalamualaikum..

ana nk bertanya sikit..
jari kelingking dan jari telunjuk tu kat tangan kanan atau kiri yg lebih afdhal dipakai...selalunya org pakai tgn kiri... tapi setau ana tgn kanan yg baik ..tul tak?..minta penjelasan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Lady_karbala
Warga Rasmi
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4130
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-10-03 13:19


Betul kita lebih baik pakai tgn kanan... kerana pekerjaan yg baik lebih baik kita gunakan tgn kanan.....
Cuma kalau kita perempuan dlm berhias kenalah tau hukum....haram hiasan luaran di tunjuk pada bukan mahram...
Kalau nak pakai... pandai2lah lindunginya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Lady_karbalaProfil   Hantar PM kepada Lady_karbala   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 12:26


a'aah betul la tu pakai tangan kanan lebih baik. Bukan setakat cincin jer..benda lain yang biasa kita pakai contoh jam tangan. Adalah lebih elok kita pakai pada tangan kanan. Kita terima suratan amalan kita nanti pun tangan kanan kan(insyaalah)...so bebenda baik ni mulakan dengan tangan kanan.nak pakai kasut mulakan dengan kaki kanan bla..bla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 13-10-03 21:26


assalamualaikum..

terima kasih kpd dinulhuda di atas info tersbt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 21:52


assalamualaikum

elok juga dinulhuda ketengahkan soal ini...
ramai yang tak ambil kisah pasal ni...
kalau perempuan nak pakai pun, jgnlah banyak2
cukuplah satu je di jari...tak salah, tapi kesederhanaan itu penting...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-03 15:35


Assalamualaikum..

bagaimana pula kalau pakai cincin pada ibu jari? Ketika muda2 dulu, ana gemar pakai cincin pada ibu jari kebetulan saiz cincin tu besar sehinggalah suatu hari tu ada seseorang menegur tp tidak memberikan alasan yg munasabah. Pada yg dapat membantu.. dipersilakan..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 09:46


Tangan kiri atau tangan kanan ?

Khilaf fiqhi: Ada dua pendapat :

1* Cincin sunnah pada tangan kiri :
Dikatakan amalan Khulafa' ar-Rasyidin dan ahlil Bayt (al-Baihaqee, alAdaab), dibantah oleh Ibnu Hajar Al-Asqalani (Fathul Bari, 1-/227) yg menyatakan hadis ini mursal (sumber tabi'in)
Imam Ahmad, Malik dan Syafie menyukai pada tangan kiri (Manaqib Imam Syafi'iy, 2/287) al-Baghawi, Syarhus Sunnah, pada mulanya Nabi saw pakai cincin pada tangan kanan, kemudian menukar pada tangan kiri.

2* Sunat pada tangan kanan :
Imam Jalaludin as-Suyuti, a-lHawi, 1/76) dan Imam al-Muhaqqeeq, al-Muhaddith Nasiruddin al-Albani (Irwa', 3/399), banyak hadith sahih yg memihak kepada kanan. Menjadi sifat Nabi saw yg mengkanankan semua aspek pemakaian baginda.

Maka, hukum memakai cincin pd tangan kiri atau kanan adalah harus berdasarkan hujah² di atas. Kedua-dua pihak mempunyai hujah mereka yang tersendiri. Ikutlah mana yang dirasakan yakin...

Jari yang lebih utama

Kesepakatan ahli Hadith dan pentahqeeq menetapkan yg paling utama : jari kelingking dan seterusnya jari manis. Makruh pada jari yg lain.

Dalil: Muslim dari Anas; Muslim, Abu Daud, Tirmidzi, an-Nasa'i dari Ali bin Abi Talib ra.

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 12:15


hmm..ana tak pakai cincin buat masa skang ni..apepun thanks di atas info..

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

asBesTosss
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3589
Posting: 8

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-10-03 12:24


emm...knapa yer tak boleh pakai cncin kat jari tgh...rasernyer ok jer...kalai ade sape2 yg boleh jawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For asBesTosssProfil   Hantar PM kepada asBesTosss   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 12:26


Setiap manusia yang beriman itu mendapat pahalla atas apa yang dilakukannya........

-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

solehgall
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 53
Posting: 148
Dari: besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-10-03 12:32


setahu ana pakai cincin kat jari tengah ni...adalah cara org2 yahudi....jadi lebih baik kita ikut sunnah

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehgallProfil   Hantar PM kepada solehgall   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 16:36


in the name of Allah the most gracious the most merciful

izinkan ana menambah.. sepengetahuan ana kalau pakai cincin pada ibu jari meniru kaum nasrani jari telunjuk kaum majusi dan jari tengah kaum yahudi.

jika salah harap betulkan.. semoga memberi manfaat pada kita semua.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

sye
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 27
Dari: pj

Kedah  


posticon Posting pada: 17-10-03 11:42


ooo...masih banyak yang belum ana tahu,ni yang best jadi ahli ukhuwah.com,dapat banyak informasi yang berguna.




seharum kasturi seindah pelangi,
segalanya bermula dihati disini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeProfil   Hantar PM kepada sye   Quote dan BalasQuote

nhafidzs
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 879
Posting: 93
Dari: s'gor

Selangor  


posticon Posting pada: 17-10-03 11:53


assalamualaikum..

yang saya pernah baca pulak.. pakai cincin kat ibu jari ikut cara fir'aun.. sebab tu ditegah.. wallahu'alam.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nhafidzsProfil   Hantar PM kepada nhafidzs   Quote dan BalasQuote

yeopmi_in-team
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 164
Posting: 104
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 17-10-03 16:40


belum ada peluang nak pakai cincin


-----------------
[img]http://ukhwah.com/gallery/gallery/Art/yeopmi_in-team.gif[/img]

SALAM UKHWAH & SALAM PERSAUDARAAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopmi_in-teamProfil   Hantar PM kepada yeopmi_in-team   Pergi ke yeopmi_in-team's Website   Quote dan BalasQuote

salsyafiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4174
Posting: 53
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-03 11:44


assalamualaikum...betul yang she seronok join ukhwah.com banyak yg ana tak tahu,tahu kat sini. sukran jazilan moga allah yg membalasnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsyafiqahProfil   Hantar PM kepada salsyafiqah   Quote dan BalasQuote

asBesTosss
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3589
Posting: 8

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-10-03 11:03


thanks for all the answers.....saya ade satu kemusykilan...kalau ade sape2 yg arif....
macam manalaa kan kalau kite buat sesuatu...yg macam korang semua dok cakap yg tuh meniru yahudi...lebih kuranglaa kan...tp sebenarnye kiter tak der pun niat macam tuh?
macam mana tuh?


Bookmark and Share

    


  Member Information For asBesTosssProfil   Hantar PM kepada asBesTosss   Quote dan BalasQuote

wida_widi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1005
Posting: 180
Dari: Kota Tinggi/Kelana Jaya

Johor  


posticon Posting pada: 21-10-03 11:14


hrmm.. mcm mana pulak dgn trend remaja zaman sekarang..pakai cincin kat jari kaki..pakai subang pulak kat hidung

Bookmark and Share

    


  Member Information For wida_widiProfil   Hantar PM kepada wida_widi   Pergi ke wida_widi's Website   Quote dan BalasQuote

Rayhana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5661
Posting: 109
Dari: KUKTEM,Pahang

Selangor  


posticon Posting pada: 04-01-04 21:09


huurrmm...pakai cincin kat jari tgh tak boley??abih tu kalo pakai jari tgh ngan jari manis tak boleh jugak ke??...maksud pakai kat jari tgh tu pakai kat jari tgh sahaja??..sbb yang saya tgk org pakai, jari manis pon ade cincin jari tgh pon ade cincin...macam mane tu??

-----------------
Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR,
Teman yang paling akrab ialah AMAL,
Pengawal peribadi yang paling waspada ialah DIAM,
Bahasa yang paling manis ialah SENYUM,
Ibadah yang paling indah ialah KHUSYUK....

Bookmark and Share

    


  Member Information For RayhanaProfil   Hantar PM kepada Rayhana   Quote dan BalasQuote

Azharul
Warga Rasmi
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6363
Posting: 1
Dari: Kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-01-04 12:43


bagi saya,apa yang kita buat hendaklah berlandaskan hukum allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzharulProfil   Hantar PM kepada Azharul   Quote dan BalasQuote

putera_maroc
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5922
Posting: 38
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 14-01-04 05:07


assalamualaikum wrt wbt....
Syukran atas maklumat yg enta berikan..moga² hidup kita sentiasa dalam keberkatan Allah selalu...Insya Allah...sama²lah doakan mohon keredhaan dari-Nya..wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_marocProfil   Hantar PM kepada putera_maroc   Quote dan BalasQuote

nasita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5760
Posting: 90
Dari: cay tee

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-04 13:36



nasib baik saya terbaca posting ni..saya tak tau pun pasal tidak dibolehkan memakai cincin di jari tengah..sebab sebelum ni saya memang pakai cincin di jari tengah..apa pun,terima kasih banyak2 dengan peringatan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasitaProfil   Hantar PM kepada nasita   Quote dan BalasQuote

nasita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5760
Posting: 90
Dari: cay tee

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-04 13:37



nasib baik saya terbaca posting ni..saya tak tau pun pasal tidak dibolehkan memakai cincin di jari tengah..sebab sebelum ni saya memang pakai cincin di jari tengah..apa pun,terima kasih banyak2 dengan peringatan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasitaProfil   Hantar PM kepada nasita   Quote dan BalasQuote

nasita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5760
Posting: 90
Dari: cay tee

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-04 13:37



nasib baik saya terbaca posting ni..saya tak tau pun pasal tidak dibolehkan memakai cincin di jari tengah..sebab sebelum ni saya memang pakai cincin di jari tengah..apa pun,terima kasih banyak2 dengan peringatan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasitaProfil   Hantar PM kepada nasita   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-04 00:34


Harap antum akan amik iktibar atas pengajaran diberi.Melanggar sunnah boleh dikategorikan bukan umat nabi MUHAMMAD.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-04 00:36


Quote:

On 2003-10-21 11:14, wida_widi wrote:
hrmm.. mcm mana pulak dgn trend remaja zaman sekarang..pakai cincin kat jari kaki..pakai subang pulak kat hidung


yang tu jadi masalah.Dahelok garis panduan ditunjukkan oleh Rasulullah,tak nak ikut,pi seksa diri berhias pelik2 buat aper.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

aqliema
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2004
Ahli No: 7528
Posting: 1

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-04 11:45


...
Perkara ini adalah berkenaan dengan topik Tips memakai Cincin Mengikut Islam"...
Bebaru nie, saya ader forwarkan artikel ini kepada muhamadiyah_malaysia@yahoogroups, tapi saya pulak yang dibidasnyer....

Petikan daripada orang yang membidas saya:
"Ye ke tu? Sila kemuka kan hadis yang sahih dalam perkara ini dan tolong jangn guan akal shaja bab ugama ini yang tidak ada sengaja di adakan untuk menyusahkan manusia nescaya kamu masuk neraka jahanam kerana menjual ugama"

Jadinyer, kalau boleh saya nak mintak tolong kepada sesape sahaja yang dapat membantu saya untuk mengemukakan hadis sahih mengenai perkara di atas...Ini adalah kerana saya sendiri juga sedari dulu masih tercari-cari hadis berkenaan dengan perkara ini....

Harap ader yang sudi membantu...dan salam perkenalan dari saya...

Wassalam wbrt....





Bookmark and Share

    


  Member Information For aqliemaProfil   Hantar PM kepada aqliema   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-04 12:51


mcm tu ker
wlupun tak pakai cincin
syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 25-02-04 13:10


hm...menarik jugak kisah ni...tapi yang pasti ikut saja apa yang telah di syariatkan nabi..buat apa timbulkan banyak persoalan yang boleh kelirukan akal fikiran kita...nak lebih kepastian..cari rujukan agama atau lebih bagus terus berjumpa pada yang arif...ini menunjukkan kita memang bersungguh2 dlm mencari penyelesaian...buat apa persoalkan org yang pakai di hidung atau dimana2 bhgn bdn sebab dah pasti mereka itu kurang arif ttg agama..atau meniru2 org kafir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 23:55


apasal nak takut kalau orang kater kiter berpunye,kan slamat lagi takyah kene goda

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.171743 saat. Lajunya....