Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 17:27


Pada 09-06-08 21:39 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-06-08 20:05 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

"teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??"

p/s: memang teruk... :-o



setuju!!!

anda orang perempuan...at least kenalah tahu masak masakan2 yang basic yang terdiri dari ikan, daging & ayam...contohnya anda kena lah pandai masak gulai...masak merah...masak lemak...ini masakan2 basic.

kalau teruk sangat...at least kenalah pandai masak nasi, goreng telor dan goreng ikan.

p/s: anda orang perempuan....plezlah rasa malu sikit...sebab naruto-san pun pandai masak benda-benda kat atas ini.



ana pun pandai memasak,tomyam,pelbagai nasi goreng,lauk berasaskan ayam, sayur biasa masak lemak saja


-----------------
Mantapkan Tarbiyah,Pelbagaikan Uslub Dakwah,Ke Arah Generasi Berthaqafah


Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-06-08 17:36


setakat yang simple..2 tu .. blela.. teraser juga... org.. ungkit pasal.. ni.. huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 17:49


sebenarnya, pada pandangan ana...

perempuan tak tau masak tidaklah teruk sangat sebab boleh belajar..tapi teruk jugak jika perempuan itu MALAS memasak tambah pula tak tau..iksh..iksh..itu PARAh.....hehe...

**maaf jika ada yang terasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-06-08 20:03


Bagi ana,memasak lelaki pun boleh jugak..apa salahnya menolong isteri lebih-lebih jika kedua-duanya berkerja...dalam rumahtangga saling tolong-menolong perlu dan merupakan tiang kebahgiaan rumahtangga...So Kalau isteri tak tahu memasak tidakla seteruk mana sebab tidak semua yang pandai dan sempurna..tapi jaganlah jadikan ia satu alasan untuk tidak belajar pula...Memasak untuk suami dan anak2 banyak pahala yang diberikan:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-06-08 01:56


taklah teruk sangat..at least knala pandai juga sikit-sikit..jangan nak goreng telur pun tak pandai..isk..tak patut 2.....

sebenarnya kalau isteri pandai masak boleh jadikan pengikat kasih sayang suami pada isteri...

mesti suami bangga kalau isteri dia pandai masuk...hehehe....iyakah...?herm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

afnizanfaizal
Warga Rasmi
Menyertai: 10.06.2008
Ahli No: 33700
Posting: 2
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-06-08 08:32


Pada 11-06-08 01:56 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

taklah teruk sangat..at least knala pandai juga sikit-sikit..jangan nak goreng telur pun tak pandai..isk..tak patut 2.....

sebenarnya kalau isteri pandai masak boleh jadikan pengikat kasih sayang suami pada isteri...

mesti suami bangga kalau isteri dia pandai masuk...hehehe....iyakah...?herm....



setuju...setuju....
kalau suami pandai masak tapi isteri kurang pandai, suami boleh tolong ajarkan...
;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For afnizanfaizalProfil   Hantar PM kepada afnizanfaizal   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-06-08 19:41


Pada 11-06-08 08:32 , afnizanfaizal posting:

!!! QUOTE !!!

setuju...setuju....
kalau suami pandai masak tapi isteri kurang pandai, suami boleh tolong ajarkan...
;-)


malulah sikit pada suami...

patutnya...si isteri kenalah lebih hebat bab-bab masak daripada suami.

cuba bayangkan...si isteri lebih tahu hal-hal kereta & moto berbanding suami...isteri tahu tentang engine, tahu saiz tayar, isteri reti tukar tayar sendiri....kalau naruto-san surely malu....contoh lain....si isteri reti tukar paip sinki, reti tukar lampu yang dah terbakar kat rumah...si suami tengok saja isteri buat benda-benda itu semua.

:sopan: :sopan:


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 16:35


Pada 11-06-08 19:41 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-06-08 08:32 , afnizanfaizal posting:

!!! QUOTE !!!

setuju...setuju....
kalau suami pandai masak tapi isteri kurang pandai, suami boleh tolong ajarkan...
;-)


malulah sikit pada suami...

patutnya...si isteri kenalah lebih hebat bab-bab masak daripada suami.

cuba bayangkan...si isteri lebih tahu hal-hal kereta & moto berbanding suami...isteri tahu tentang engine, tahu saiz tayar, isteri reti tukar tayar sendiri....kalau naruto-san surely malu....contoh lain....si isteri reti tukar paip sinki, reti tukar lampu yang dah terbakar kat rumah...si suami tengok saja isteri buat benda-benda itu semua.

:sopan: :sopan:



Betul tu...Perempuan patut malu kalau tak pandai masak...Lain lah kalau perempuan tu muka tak tahu malu...

Kalau tak nak kasihan kat diri sendiri pun kasihan lah dekat suami yang banyak berkorban tenaga, masa dan wang ringgit...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 24-06-08 16:53


Pada 09-06-08 21:39 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-06-08 20:05 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

"teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??"

p/s: memang teruk... :-o



setuju!!!

anda orang perempuan...at least kenalah tahu masak masakan2 yang basic yang terdiri dari ikan, daging & ayam...contohnya anda kena lah pandai masak gulai...masak merah...masak lemak...ini masakan2 basic.

kalau teruk sangat...at least kenalah pandai masak nasi, goreng telor dan goreng ikan.

p/s: anda orang perempuan....plezlah rasa malu sikit...sebab naruto-san pun pandai masak benda-benda kat atas ini.



oh iyakah.. demand nampak. kalau begitu cari lah zaujah yang terdiri dari gadis2 kampung yang asyik di bawah ketiak mak sahaja.. sure pandai masak. dan senang saja disuruh itu ini. hahaha. gurau saja. :lol:

setuju dengan kak RuMaishaaa.. kita zaman sekarang kerjasama lah kan kak kan. cari duit sesama. tarbiyah anak sesama. zaman dulu boleh lah ayah semua garang2. conquer keluarga. sekarang, semua dah lain. masak pun instant saja. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 14:58


Pada 24-06-08 16:53 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!



oh iyakah.. demand nampak. kalau begitu cari lah zaujah yang terdiri dari gadis2 kampung yang asyik di bawah ketiak mak sahaja.. sure pandai masak. dan senang saja disuruh itu ini. hahaha. gurau saja. :lol:


Duduk bawah ketiak mak 24 jam tapi kalau tak pandai masak tak guna juga...Nampak sangat jarang tolong mak masak kat dapur...Tau makan saja...

Mak saya cerita zaman dia anak dara dulu kalau pemalas memang nahas lah kena "basuh" dengan nenek saya...hehe

Memang tak patut kalau anak dara zaman sekarang ni tak pandai masak sebab macam-macam kemudahan ada...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 15:01


erm, teman boleh menebas lalang, cuci atap rumah, jadi teman tak teruk lah, sebab pandai buat semua tu... heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 27-06-08 15:40


xteruk pun xgeti masak.... lagipun dalam Islam sendiri bukan isteri yang perlu sediakan makanan... lagipun minggu ni saya dah masuk kursus memasak.. best sangat! dapat buat air soya, pizza, kaya, itik muscovy berempah, puyuh percik, bahulu telur itik, bbq ayam ala melayu..etc

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 15:53


Pada 10-06-08 17:49 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya, pada pandangan ana...

perempuan tak tau masak tidaklah teruk sangat sebab boleh belajar..tapi teruk jugak jika perempuan itu MALAS memasak tambah pula tak tau..iksh..iksh..itu PARAh.....hehe...

**maaf jika ada yang terasa....



setuju!!!! kekadang tu perempuan bukan tak pandai masak pun... tapi malas... huhuhuhuh...

siap makan cili, dia yang rasa pedasnyer...


-----------------
"Permata Idaman, Mutiara Syurga........"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-06-08 20:40


Kalau Yang tak pandai masak, biar abang yang masak... Yang nak makan apa malam ni..? ( Inilah dialog yang pernah diucapkan oleh Hang Tuah kepada isterinya suatu ketika dahulu ) Kalau tak pandai, kenalah belajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

miss_athirah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.05.2008
Ahli No: 33573
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 23:43


dulu tak pandai masak. tapi sekarang bolehlah...
nak buat macam mana... dok tempat org, nak tak nak kena masak juga kalau teringin nak makan masakan tempat sendiri...
:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_athirahProfil   Hantar PM kepada miss_athirah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-06-08 01:09


bila kata tak pandai, maknanya kena belajar :-D

but dont worry kebolehan memasak saya percaya semua perempuan miliki sebab itu salah satu tanggungjawab

kemahiran memasak boleh dapat bila tengok-tengok, tolong-tolong kat dapur, tak pun masuk kelas memasak & kadang kala kemahiran ni bercambah seiring dengan waktu :kelip:

orang kata bila perempuan pandai buat kek coklat, maknanya dia dah pandai masak :-D

yang penting masakan kegemaran orang-orang tua jangan lupa belajar. itu basic :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 01:55


MUSLIMIN SEKARANG NAK CARI CALON ZAUJAH YANG PANDAI MEMASAK...

PEREMPUAN SEMEMANGNYA KENA DUDUK DI DAPUR MEMASAK....

TAK PANDAI,KENA belajar SSAMPAI EXPERT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 28-06-08 09:52


Assalamualaikum
kenalah pandai masak... :roll: kalau tak pandai masak...memang masaklah.... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 12:47


kawan saya baru saja kawin...dia memang tak reti lah masak sebelum ni...tapi dia cakap bila dah ada suami ni automatic pandai masak...sekarang ni hobi dia masak saja kalau ada masa lapang kat rumah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 12:56


kalau lelaki pandai masak dikatakan seksi (ikut satu paper tu lah), kalau perempuan hebat masak tu nak kira macam mana???? takkan seksa agaknya????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

dR_Muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.06.2008
Ahli No: 33752
Posting: 40
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 19:16


hmmm.. bagi saya lah..
susah lah kalau perempuan tak pandai masuk..
takkan lah nak bagi laki dan anak-anak makan luar hari2..
barang sekarang dah mahal.. huhu..
kalau ambik org gaji.. nanti tak ada lah anak-anak nak rasa air tangan mak..
rugi lah.. betul tak? so mari pakat belajar masak.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For dR_MuslimahProfil   Hantar PM kepada dR_Muslimah   Pergi ke dR_Muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 22:31


masak?
hehehe..i salute lah sapa reti masak..huhu di hari itu kat rumah kakak..masak sambil bawa hp ke dapur..kuikuikui...kesnya...makanan dah siap..tapi rasanya tak macam mak buat...last2..masa call ayah jawab..ayah yang ajar..tapi ikut ayah punya resepi pun tak puas hati lagi..telefon mak pulak..heheeheh..

time tu insafla juga lembab bab masak ni...huhuhu..aisey..guane nak terima nikah ni..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 28-06-08 22:39


kadang-kadang kalau pergi rumah parent si dia, memang kena tolong kat dapur....especially kalau ada apa-apa program. memang rasa cuak lah kalau time nak tolong tu. kadang-kadang tu risau sampai nak memotong pun jadi tak reti...walaupun memang dah biasa buat. tapi tu lah...walau macammana sekalipun...bakal2 mak mertua mesti akan nilai kita dari segi macam tu. huhu... ana memang dah kena dah. terasa diri ni macam pembantu yang tak bertauliah. hikksss....memang tak bertauliah pun..



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 00:10


perempuan tak pandai masak boleh belajar... tapi lagi best kalau lelaki pandai masak mengalahkan perempuan dari segi skillnya..hehe..

p/s : bertuah kalau dapat zauj yang pandai masak..:):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 12:47


wan cakap.. kalau nak masak rasa sedap...
kena masak dengan penuh kasih sayang dan penuh keikhlasan...
tapi, basicnya kena ada jugak..

p/s: hosmetku tukang masak.. jadi segan pula nak masak.. dah 2minggu++ baru berani nak masak... uhuk uhuk.. tu pun yang ala kadar saja.. adess.. katanya, aktiviti memasak 15menet.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-08 18:51


Pada 28-06-08 12:47 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

kawan saya baru saja kawin...dia memang tak reti lah masak sebelum ni...tapi dia cakap bila dah ada suami ni automatic pandai masak...sekarang ni hobi dia masak saja kalau ada masa lapang kat rumah....


huhu.. dayah2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-07-08 20:39


saling melengkapi dan bukannya saling tunjuk siapa hebat di dapur...
macam berpengalaman saja.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 01-07-08 22:41


Assalamualaikum...

teruk kalau berdepan dengan mak mertua terutamanya... hehehehe... kaum hawa perlu pandai memasak untuk tawan hati suami terutamanya.. seorang cikgu saya pernah berkata, kalau nak pikat hati suami kenala pikat perut dia dulu... hehehhehe... maksud cikgu saya, kita kenala pandai memasak barulah suami akan bertambah sayang. Kena selalu practice masak, baru mahir.

:-).
:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-07-08 22:48


Pada 01-07-08 22:41 , maestra_dila posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak pikat hati suami kenala pikat perut dia dulu...
"Perut abang bulatlah...dah makin buncit pun. "

ps:-ngeh ngeh ngeh


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 15:11


Bencana dan payahlah bila ada istri tak pandai masak apalagi malas memasak :(
Berbahagialah suami yang memperistrikan wanita shalih pandai masak apalagi enak :D

Saya saja lelaki bisa masak yang enaaak!

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 15:17


Pada 15-02-08 15:10 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Maaakk aaaiihh title topic, "teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??"
HIHHIIEE... Bagi saya tak adalah sampai perempuan tu teruk,
tak baik, pemalas dan sebagainya tapi... Kalau ditanya pada
saya sendiri atau mana-mana lelaki pun, mahu ke kalau isteri
tak pandai masak? EEERRGGHH!!! Mahu tension laki tu kalau
ada orang gaji yang masakkan pun... Pagi.. tangan orang gaji,
tengah hari, tangan org gaji, petang, malam pun sama... Tak
merasa tangan isteri yang masak atau suapkan...
ADDDOOOIII... Tak besss dan tak mesra-mesra ayam langsung.
____________________________________________
owl: Sayang, tolong masakkan ayam untuk abang malam ni..?
xxxxx: OOIII!!! xxxxx penat laahhh!! Tak nampak ke orang balik lambat??!!
owl: Alaaahh.. Cantiknya dia hari nii.. tolonglah masak untuk abang
kejap...Nanti abang sayang xxxxx selalu...
xxxxx: AAHH!! Malas!! Lagipun saya tahu goreng maggi saja... Abang pergi
lahh masak sendiri!!!
owl: HMM.. takpeelaahhh... (dahh tarik muka, merajuk, diam sampai tiga
Jumaat..)



p/s: Tiga bulan kemudian, menikah nombor dua dengan tukang masak.
Lagi aku sanggup!!!! Puas hati akuu!! Nusyuz punya bini tua!!!!
Nyampahhh!!!!





:D Hahaha.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 15:23


Pada Prof tidak juga. Lelaki kan kena pandai juga memasak. Boleh sama belajar. Tapi sudah kebisasaan perempuan kerja dapur

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 15:30


Pada 28-06-08 01:55 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

MUSLIMIN SEKARANG NAK CARI CALON ZAUJAH YANG PANDAI MEMASAK...

PEREMPUAN SEMEMANGNYA KENA DUDUK DI DAPUR MEMASAK....

TAK PANDAI,KENA belajar SSAMPAI EXPERT...


:sopan: :sopan: :sopan: ....semua jenis...


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 15:41


ana pun hanya tahu masak benda yang simple2 saja tapi tak apa ana akan cuba belajar lagi sebelum ana kawin...
air tangan isteri pengikat kasih sayang suami... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 17:42


Pada 03-07-08 15:41 , cahaya_hatiku posting:

!!! QUOTE !!!

ana pun hanya tahu masak benda yang simple2 saja tapi tak apa ana akan cuba belajar lagi sebelum ana kawin...
air tangan isteri pengikat kasih sayang suami... :)


betul kata anti....ana sokong..... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 20:48


Alaa, sekarang ni kan laki bini kerja. Takkan bini saja yang nak kena masak? Bini pun kerja 9-5 juga. tak ada pun dapat discount masa. Mana nak bagi makan dan mandikan anak lagi, mana nak basuh baju lagi, mana nak lipat kain, kemas rumah lagi, mana nak layan drama lagi kih kih kih, habis tu laki buat apa? Lepak kontrol macho saja? Agaknya pasal budaya ni lah, lelaki makin hari makin malas. Suruh belajar pun malas, lelama makin hari makin pupus kat U. Ramai yang register masuk Serenti.Dari yang lepak kat rumah sampai yang masuk universiti, ada duit beli rokok, bakar diri. Sedarlaa weiii


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 03-07-08 22:59


Ala... tak pandai masak belajar lah. Bukan susah sangat masak, susah lagi biologi, kaedah berangka mahupun kejuruteraan bendalir yang kat universiti tu. So, kaum hawa tak payah risau lah.. memula kahwin memang lah tak expert sangat, lelama tu sedap lah nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 23:57


Pada 03-07-08 20:48 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Alaa, sekarang ni kan laki bini kerja. Takkan bini saja yang nak kena masak? Bini pun kerja 9-5 juga. tak ada pun dapat discount masa. Mana nak bagi makan dan mandikan anak lagi, mana nak basuh baju lagi, mana nak lipat kain, kemas rumah lagi, mana nak layan drama lagi kih kih kih, habis tu laki buat apa? Lepak kontrol macho saja? Agaknya pasal budaya ni lah, lelaki makin hari makin malas. Suruh belajar pun malas, lelama makin hari makin pupus kat U. Ramai yang register masuk Serenti.Dari yang lepak kat rumah sampai yang masuk universiti, ada duit beli rokok, bakar diri. Sedarlaa weiii



huhu...lava gunung berapi dah muntah..heheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 07:14


Pada 03-07-08 20:48 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Alaa, sekarang ni kan laki bini kerja. Takkan bini saja yang nak kena masak? Bini pun kerja 9-5 juga. tak ada pun dapat discount masa. Mana nak bagi makan dan mandikan anak lagi, mana nak basuh baju lagi, mana nak lipat kain, kemas rumah lagi, mana nak layan drama lagi kih kih kih, habis tu laki buat apa? Lepak kontrol macho saja?


lelaki ni buat anak saja... nafsu kena tunaikan. Kan isteri tu ladang bagi suami untuk bercucuk tanam... ;-)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 07:17


Pada 03-07-08 20:48 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

...Lepak kontrol macho saja? Agaknya pasal budaya ni lah, lelaki makin hari makin malas. Suruh belajar pun malas, lelama makin hari makin pupus kat U. Ramai yang register masuk Serenti.Dari yang lepak kat rumah sampai yang masuk universiti, ada duit beli rokok, bakar diri. Sedarlaa weiii


Lelaki ni spesis terancam, berada dalam senarai merah. Susah nak cari lelaki ni, sebab tu wanite sekarang ramai yang risau...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:35


Pada 03-07-08 20:48 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Alaa, sekarang ni kan laki bini kerja. Takkan bini saja yang nak kena masak? Bini pun kerja 9-5 juga. tak ada pun dapat discount masa. Mana nak bagi makan dan mandikan anak lagi, mana nak basuh baju lagi, mana nak lipat kain, kemas rumah lagi, mana nak layan drama lagi kih kih kih, habis tu laki buat apa? Lepak kontrol macho saja? Agaknya pasal budaya ni lah, lelaki makin hari makin malas. Suruh belajar pun malas, lelama makin hari makin pupus kat U. Ramai yang register masuk Serenti.Dari yang lepak kat rumah sampai yang masuk universiti, ada duit beli rokok, bakar diri. Sedarlaa weiii

lorr, ni topik pasal apa ye cik/puan pukau. topik ni tentang perempuan yang tak pandai masak, teruk ke tidak? so, jawapannya? = teruk/tidak teruk (potong yang mana berkenaan)

haii, takkan salah tajuk agaknya, kalau nak diskus tentang lelaki yang tak pandai masak, boleh saja buka tajuk lain :sopan:

Kenapa isu perempuan yang tak pandai masak yang selalu dihighlight? bukan isu lelaki tak pandai masak? sila fikir sendiri... jawapan ada di tangan anda, kekeke

Kenapa kalau orang lelaki tak pandai masak dianggap perkara biasa? tapi kalau perempuan??? luar biasa...? :-o

p/s: teruk ke perempuan tak reti masak? :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:46


Kan dah keluar statement2 lelaki yang kontrol macho, siap lelaki spesis nak pupus bagai. Yang cipta lelaki ni Allah. Sebenarnya tak pupus pun, ramai yang tengah further studies kat Serenti itu. Nak ambik masters katanya. Sok bila kuwar boleh jadi suami mithali, pandai masak, pandai kemas rumah, pandai simpan duit (read tak habis beli rokok dan ......). Tu pun kalau amalkan apa yang diajar oleh lecturer2 kat situ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 12:03


Pada 04-07-08 11:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-08 20:48 ,
lorr, ni topik pasal apa ye cik/puan pukau. topik ni tentang perempuan yang tak pandai masak, teruk ke tidak? so, jawapannya? = teruk/tidak teruk (potong yang mana berkenaan)

haii, takkan salah tajuk agaknya, kalau nak diskus tentang lelaki yang tak pandai masak, boleh saja buka tajuk lain :sopan:

Kenapa isu perempuan yang tak pandai masak yang selalu dihighlight? bukan isu lelaki tak pandai masak? sila fikir sendiri... jawapan ada di tangan anda, kekeke

Kenapa kalau orang lelaki tak pandai masak dianggap perkara biasa? tapi kalau perempuan??? luar biasa...? :-o

p/s: teruk ke perempuan tak reti masak? :berfikir:


Ni lah mentaliti yang menjahanamkan lelaki. Kalau perempuan tak pandai masak, kemas rumah, jaga anak, jaga rumahtangga; jadi suatu perkara pelik. Zaman sekarang ni pulak, bukan kena pandai segala hal saja,kena tambah satu lagi, kalau perempuan tu tak belajar tinggi, tak ada kerja, pun kurang sambutan(mungkin akan jadi pelik) sebab kalau lelaki seorang kerja, mungkin tak cukup income. So lelaki yang kononnya macho segala hal akan cari jugak wanita yang ada income, tolong "support" dia. :lol: Kih kih kih. ada ke specis macam itu kat sini?:berfikir:

Kalau lelaki tak pandai itu ini, tak pelik pulak. Nanti org kata, "biarlah dia lelaki". Lelama anak2 lepas itu remaja lepas itu teruna lelaki naik lemak. Makin hari makin complacent. Asyik lepak kontrol macho. Rokok mesti belajar hisap, mesti ada naluri rempit sikit, baru namanya lelaki. Pelik arrrrr!!! :-?

So, lelama, perempuan makin hari, makin cekap, lelaki makin hari makin malap. Tapi tak mengapa, at least ada duit beli rokok, kih kih kih
:lol:


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 12:16


amboi cik pukau.. gunung larva ini.. hihi...

saya teringat kata-kata Dato' Dr. Fadzillah Kamsah mengenai hal yang dikatakan cik pukau di atas.

biasanya mak-mak akan kata begini bila anak laki mereka dah cukup dewasa dan sepatutnya kahwin cuma tak kahwin2 lagi: "hang ni mat, cepat-cepat lah kawin.. kan baguih kalau hang dapat jumpa seorang buat bini... nanti ada lah jugak orang yang dapat jaga hang.. tengok-tengokkan hang.. jaga makan minum hang... baju pakai hang..."

tapi ada tak mak-mak yang akan kata begini?: "hang ni mat... cepat-cepat lah kawin... kan baguih kalau hang dapat jadi seorang suami pada seorang isteri... hang dapat lah bimbing dia, ajarkan ilmu agama pada dia, beri nafkah yang baik kat dia... hang dapat buat pahala..."

ye tak ye jugak, kan? lebih kurang begitu lah :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 12:28


Pada 04-07-08 12:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

amboi cik pukau.. gunung larva ini.. hihi...

saya teringat kata-kata Dato' Dr. Fadzillah Kamsah mengenai hal yang dikatakan cik pukau di atas.

biasanya mak-mak akan kata begini bila anak laki mereka dah cukup dewasa dan sepatutnya kahwin cuma tak kahwin2 lagi: "hang ni mat, cepat-cepat lah kawin.. kan baguih kalau hang dapat jumpa seorang buat bini... nanti ada lah jugak orang yang dapat jaga hang.. tengok-tengokkan hang.. jaga makan minum hang... baju pakai hang..."

tapi ada tak mak-mak yang akan kata begini?: "hang ni mat... cepat-cepat lah kawin... kan baguih kalau hang dapat jadi seorang suami pada seorang isteri... hang dapat lah bimbing dia, ajarkan ilmu agama pada dia, beri nafkah yang baik kat dia... hang dapat buat pahala..."

ye tak ye jugak, kan? lebih kurang begitu lah :sopan:



Ha'ah, mentaliti macam yang kedua begitu lah patutnya. Kalau lelaki ada mentaliti macam gini, saya rasa kalau dia kahwin 4 pun bini tak bising. Walaupun bini kena "sponsor/support" laki. Saya setuju saja. :-P

Ni kebanyakan orang kita sekarang mentaliti, cari bini macam nak cari orang gaji. Orang gaji ok jugak, dibayar gaji, tapi bini kena kerja cari gaji kat luar lagi, dah lah macam org gaji kat rumah.:lol:

Tak faham lah!! Ada sesiapa yang boleh tolong explain bab ni tak? :berfikir:


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 12:40


Pada 04-07-08 12:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

amboi cik pukau.. gunung larva ini.. hihi...

saya teringat kata-kata Dato' Dr. Fadzillah Kamsah mengenai hal yang dikatakan cik pukau di atas.

biasanya mak-mak akan kata begini bila anak laki mereka dah cukup dewasa dan sepatutnya kahwin cuma tak kahwin2 lagi: "hang ni mat, cepat-cepat lah kawin.. kan baguih kalau hang dapat jumpa seorang buat bini... nanti ada lah jugak orang yang dapat jaga hang.. tengok-tengokkan hang.. jaga makan minum hang... baju pakai hang..."

tapi ada tak mak-mak yang akan kata begini?: "hang ni mat... cepat-cepat lah kawin... kan baguih kalau hang dapat jadi seorang suami pada seorang isteri... hang dapat lah bimbing dia, ajarkan ilmu agama pada dia, beri nafkah yang baik kat dia... hang dapat buat pahala..."

ye tak ye jugak, kan? lebih kurang begitu lah :sopan:


Sorila saya, kadang-kadang perkara yang pahit kena diluahkan juga, baru kita berpijak di bumi nyata. Tapi kalau salah, tolong betulkan ye.. :malu:


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 14:39


Pada 04-07-08 12:03 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!


Ni lah mentaliti yang menjahanamkan lelaki. Kalau perempuan tak pandai masak, kemas rumah, jaga anak, jaga rumahtangga; jadi suatu perkara pelik. Zaman sekarang ni pulak, bukan kena pandai segala hal saja,kena tambah satu lagi, kalau perempuan tu tak belajar tinggi, tak ada kerja, pun kurang sambutan(mungkin akan jadi pelik) sebab kalau lelaki seorang kerja, mungkin tak cukup income. So lelaki yang kononnya macho segala hal akan cari jugak wanita yang ada income, tolong "support" dia. :lol: Kih kih kih. ada ke specis macam itu kat sini?:berfikir:

saudari pukau (cik ke puan?), kalau anda dah kahwin nanti dan anda nak berhenti kerja, nak dok rumah jaga anak2, suami anda tak berhak nak larang anda. sebab memang dah termaktub tugas suami keluar mencari nafkah, dan tugas isteri menjaga urusan rumah tangga... masak memasak tu bukan urusan rumah tangga ke? :sopan:

itulah tugas asal suami isteri, cuma realiti sekarang dah berubah, sama-sama bekerja so sama-sama kena bantu membantu dalam segala hal. cuma keutamaan tetap tak berubah, bila sebut bab nafkah kita akan tunding jari kat suami, dan bila sebut bab masak memasak ni orang akan tunding jari kat anda :tundingjari:

!!! QUOTE !!!


Kalau lelaki tak pandai itu ini, tak pelik pulak. Nanti org kata, "biarlah dia lelaki". Lelama anak2 lepas itu remaja lepas itu teruna lelaki naik lemak. Makin hari makin complacent. Asyik lepak kontrol macho. Rokok mesti belajar hisap, mesti ada naluri rempit sikit, baru namanya lelaki. Pelik arrrrr!!! :-?

So, lelama, perempuan makin hari, makin cekap, lelaki makin hari makin malap. Tapi tak mengapa, at least ada duit beli rokok, kih kih kih
:lol:

lelaki control macho? yang perempuan tak reti masak tu "control ayu" lah ek, kakaka

rokok mesti belajar isap? saya tak merokok pun... :berfikir:

mesti ada naluri rempit? saya memang ulang alik kerja naik motor, tapi tak ada lah merempit... eh, baik sikit ek, minah rempit pun dah ada sekarang ni 8-)

siapa kata lelaki semua tak reti masak...? saya reti saja, kalau nak masak maggi, bermacam2 style yang saya boleh buat yang orang perempuan tak tahu, hihihi... ala, setakat goreng, telur ke, ikan ke, ayam ke tak ada masalah nya... apa? ayam masak merah? tak ada masalah :jangan:

cik/puan pukau, jawab soalan topik ye, apa ni posting anda tak ada kaitan dengan topik, huhuhu


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 14:46


Pada 04-07-08 12:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


biasanya mak-mak akan kata begini bila anak laki mereka dah cukup dewasa dan sepatutnya kahwin cuma tak kahwin2 lagi: "hang ni mat, cepat-cepat lah kawin.. kan baguih kalau hang dapat jumpa seorang buat bini... nanti ada lah jugak orang yang dapat jaga hang.. tengok-tengokkan hang.. jaga makan minum hang... baju pakai hang..."


!!! QUOTE !!!

tapi ada tak mak-mak yang akan kata begini?: "hang ni mat... cepat-cepat lah kawin... kan baguih kalau hang dapat jadi seorang suami pada seorang isteri... hang dapat lah bimbing dia, ajarkan ilmu agama pada dia, beri nafkah yang baik kat dia... hang dapat buat pahala..."

ye, sepatutnya disebutkan kedua2 perkara di atas... CS nanti jangan lupa ye pesan begitu kat anak2... :sopan:

tapi ada tak ibu2 yang pesan gini kat anak laki bila nak kahwin...?:
"hang ni mat, cepat-cepat lah kawin.. kan baguih kalau hang dapat jumpa seorang buat bini... nanti ada lah jugak orang yang hang dapat jaga.. hang tengok-tengokkan.. hang jaga makan minum dia... hang pakaikan dia baju..." :-o

p/s: ada ke...?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 14:50


Pada 04-07-08 12:03 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!


Ni lah mentaliti yang menjahanamkan lelaki. Kalau perempuan tak pandai masak, kemas rumah, jaga anak, jaga rumahtangga; jadi suatu perkara pelik. Zaman sekarang ni pulak, bukan kena pandai segala hal saja,kena tambah satu lagi, kalau perempuan tu tak belajar tinggi, tak ada kerja, pun kurang sambutan(mungkin akan jadi pelik) sebab kalau lelaki seorang kerja, mungkin tak cukup income.:berfikir:


nak tambah lagi satu, wanite cantik jadi pilihan... :)

orang cantik macam pukau dan syahidatui jadi pilihan sebab cantik. Aduih terpaut diriku dengan diri mu....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 14:54


!!! QUOTE !!!

So lelaki yang kononnya macho segala hal akan cari jugak wanita yang ada income, tolong "support" dia. Kih kih kih. ada ke specis macam itu kat sini?


ada saja spesis tu kat sini.... kenapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 14:57


Pada 04-07-08 12:40 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!


Sorila saya, kadang-kadang perkara yang pahit kena diluahkan juga, baru kita berpijak di bumi nyata. Tapi kalau salah, tolong betulkan ye.. :malu:


tak apa, tak kisah... luahan perasaan tu penting untuk keseimbangan diri. kalau tak diri berade dalam ketidakstabilan macam atom tak stabil, lantas jadi getaran, pecutan dan lebih kritikal pembelahan atom yang tak terkawal yang akhirnya jadi letusan nuklear


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 14:57


:lol: :lol: :lol: :lol:
Nampaknya ada pihak lelaki tercabar, kih kih kih
nantilah jawab, nak pergi jenjalan dulu


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 14:58


Pada 04-07-08 14:57 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

:lol: :lol: :lol: :lol:
Nampaknya ada pihak lelaki tercabar, kih kih kih



pukau, sipat lelaki pantang dicabor... tapi mudah tewas dengan wanite....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 15:01


Pada 04-07-08 14:57 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

:lol: :lol: :lol: :lol:
Nampaknya ada pihak lelaki tercabar, kih kih kih
nantilah jawab, nak pergi jenjalan dulu



pukau, jalan kat KL tu bebaik... nanti ada yang terpukau pula...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 15:05


Pada 04-07-08 14:46 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


tapi ada tak ibu2 yang pesan gini kat anak laki bila nak kahwin...?:
"hang ni mat, cepat-cepat lah kawin.. kan baguih kalau hang dapat jumpa seorang buat bini... nanti ada lah jugak orang yang hang dapat jaga.. hang tengok-tengokkan.. hang jaga makan minum dia... hang pakaikan dia baju..." :-o

p/s: ada ke...?



hang mat, jaghe anak orang tu bebetuoi, jangan bagi makan pasior


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 15:42


Sapa yang tak suka perempuan yang pandai masak. pandai memasak tak semestinya kena duduk rumah sepanjang masa. ramai juga wanita berkerjaya yang pandai masak. kepandaian memasak ni lah yang bisa mengikat kasih suami kepada isteri.

kalau tak pandai masak tak semestinya suami tak sayang. Cuma ada sedikt kekurangan. Apatah lagi gender role stereotype masyarakat kita yang mengkhusus kepada 'wanita dan dapur' masih lagi menebal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-07-08 15:49


Assalamualaikum
P.D, IM dengan pukau...hmm...lalalalala... :roll:
P/S : teringat upin ipin...teruk teruk teruk...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-07-08 15:55


ndakk pahamm.ndak paham :-o

nak mengaku ka tidak ni ya..:malu:
err bab memasak ni kurang sikit..tapi bersiap sedia..huk..huk
dalam resume boleh letak willing to learn..so boleh lah agaknya :-P

p/s;masak untuk famly sendiri boleh..tapi untuk orang lain..ampun maaf..
belum bersedia..adesss..adess(bilang kak ismi) :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 16:35


Pada 04-07-08 15:49 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
P.D, IM dengan pukau...hmm...lalalalala... :roll:
P/S : teringat upin ipin...teruk teruk teruk...


Tak paham lah maksud awaktetapawak itew :berfikir:


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-07-08 16:59


Assalamualaikum
ishk..ishk...yang terbabit pun tak faham...apatah lagi saya yang tak terbabit ni... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 17:22


Pada 04-07-08 14:39 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


saudari pukau (cik ke puan?), kalau anda dah kahwin nanti dan anda nak berhenti kerja, nak dok rumah jaga anak2, suami anda tak berhak nak larang anda. sebab memang dah termaktub tugas suami keluar mencari nafkah, dan tugas isteri menjaga urusan rumah tangga... masak memasak tu bukan urusan rumah tangga ke? :sopan:

Ini senario yang ideal. Tapi realitinya zaman sekarang ni, yang lelaki bila cari calon istri selalunya nak yang berpendapatan supaya boleh tolong support. Tapi pada masa expect isteri kena pandai masak bagai.

!!! QUOTE !!!


itulah tugas asal suami isteri, cuma realiti sekarang dah berubah, sama-sama bekerja so sama-sama kena bantu membantu dalam segala hal. cuma keutamaan tetap tak berubah, bila sebut bab nafkah kita akan tunding jari kat suami, dan bila sebut bab masak memasak ni orang akan tunding jari kat anda :tundingjari:

Itu hanyalah tudingan orang kekeke :lol:

!!! QUOTE !!!

Kalau lelaki tak pandai itu ini, tak pelik pulak. Nanti org kata, "biarlah dia lelaki". Lelama anak2 lepas itu remaja lepas itu teruna lelaki naik lemak. Makin hari makin complacent. Asyik lepak kontrol macho. Rokok mesti belajar hisap, mesti ada naluri rempit sikit, baru namanya lelaki. Pelik arrrrr!!!:-?
So, lelama, perempuan makin hari, makin cekap, lelaki makin hari makin malap. Tapi tak mengapa, at least ada duit beli rokok, kih kih kih :lol:

!!! QUOTE !!!

lelaki control macho? yang perempuan tak reti masak tu "control ayu" lah ek, kakaka]

Saya rasa perkara ni memang kat depan mata, banyak org kat TV pun kata. Selalunya perempuan "kontrol ayu" dia tunjuk baik berdasarkan nilai2 baik walaupun sebenarnya kurang sikit.Tapi tak apa, at least nilai betul. Lelaki "kontrol macho" isap rokok bagai, entah nilai apa dia pakai, nilai 3 agaknya. kekeke. Ni pun dah ramai org kata, ala2 mutawatir begitu, kekeke.

!!! QUOTE !!!

rokok mesti belajar isap? saya tak merokok pun... :berfikir: mesti ada naluri rempit? saya memang ulang alik kerja naik motor, tapi tak ada lah merempit... eh, baik sikit ek, minah rempit pun dah ada sekarang ni 8-)
yang dimaksudkan disini secara umum apa'el calun2 potensi untuk jadi suami dan bukan semua. Contoh macam kat dalam TV tuu. Bukan abang-abang dan pakcik2 yang membawa moto secara waras.

!!! QUOTE !!!

siapa kata lelaki semua tak reti masak...? saya reti saja, kalau nak masak maggi, bermacam2 style yang saya boleh buat yang orang perempuan tak tahu, hihihi... ala, setakat goreng, telur ke, ikan ke, ayam ke tak ada masalah nya... apa? ayam masak merah? tak ada masalah :jangan: ]
Yang ni, tak payah sebut pun takpa, Chef Wan pun pandai masak, itu pun dia dah ala2 ke belah sini begitu. Yang umumnya masak memasak ni senang saja sebenarnya, cuma "mentaliti menukang masakkan isteri" itu yang saya tak setuju. Kalau skill memasak dan mengemas merupakan ciri-ciri utama seorang isteri, saya rasa ramai kakak pembantu rumah yang sepatutnya jadi pilihan utama. Ni tak, nak cari yang 9-5 jugak.kekekek


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 18:04


Pada 04-07-08 17:22 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Ini senario yang ideal. Tapi realitinya zaman sekarang ni, yang lelaki bila cari calon istri selalunya nak yang berpendapatan supaya boleh tolong support. Tapi pada masa expect isteri kena pandai masak bagai.

!!! QUOTE !!!

Yang ni, tak payah sebut pun takpa, Chef Wan pun pandai masak, itu pun dia dah ala2 ke belah sini begitu. Yang umumnya masak memasak ni senang saja sebenarnya, cuma "mentaliti menukang masakkan isteri" itu yang saya tak setuju. Kalau skill memasak dan mengemas merupakan ciri-ciri utama seorang isteri, saya rasa ramai kakak pembantu rumah yang sepatutnya jadi pilihan utama. Ni tak, nak cari yang 9-5 jugak.kekekek


erm, cik pukau sendiri macam mana? lebih suka duduk rumah ke, atau bekerja di luar? :berfikir:

kalau dah rata-rata perempuan sekarang belajar tinggi-tinggi, lepas itu ada degree, sanggup anda lepas habis belajar dok saja kat rumah, tak payah kerja apa-apa?

kalau buat survey kat sini pun, saya percaya "rata-rata" (bukan semua) perempuan yang belajar sampai degree tu pasti nak kerja lepas grad, ada simpan cita-cita tersendiri, dan tak nak dok rumah saja sebab alasannya "boring" :sopan:

prinsip saya; bekerja itu kewajipan suami:

- kalau suami suruh isteri dia berhenti kerja, dan suami itu mampu menanggung nafkah, isteri itu WAJIB ikut permintaan suami itu; dan

- kalau isteri tak nak kerja dan nak duduk di rumah jaga anak and so on... maka suami TIDAK BERHAK nak paksa isterinya bekerja.

kewajipan wanita still sama dalam konteks kewajipan mentaati suaminya walau sebesar mana gajinya, walau setinggi mana pangkatnya, betul tak?

p/s: tajuk ni dah jadi macam "LELAKI vs WANITA" pula :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-07-08 18:21


cop..cop nak menyebok sikit..hehe

!!! QUOTE !!!

kalau dah rata-rata perempuan sekarang belajar tinggi-tinggi, lepas itu ada degree, sanggup anda lepas habis belajar dok saja kat rumah, tak payah kerja apa-apa?


jawapannya adalah TIDAK..nak kerja..nak kerja..taknak duduk uma..selagi tidak berahwin rasanya akan bekerja..lepas kahwin tu..belakang cerita..huhu..mana tau berubah hati..huhu..tapi seboleh-bolehnya nak kerja

!!! QUOTE !!!

prinsip saya; bekerja itu kewajipan suami:

- kalau suami suruh isteri dia berhenti kerja, dan suami itu mampu menanggung nafkah, isteri itu WAJIB ikut permintaan suami itu; dan

- kalau isteri tak nak kerja dan nak duduk di rumah jaga anak and so on... maka suami TIDAK BERHAK nak paksa isterinya bekerja.

kewajipan wanita still sama dalam konteks kewajipan mentaati suaminya walau sebesar mana gajinya, walau setinggi mana pangkatnya, betul tak?


dan ini pun d perakui..di sahkan kebenarannya..huhu

cuma 1 tambahan..sebenanrnya bukan taknak duduk rumah..aduh lebih baik duduk rumah..tunggu suami balik..jadi suri rumah spenuh masa lagi bagus daripada part time ni..banyak komitmen...tapi point utama, bagi ummu lah sebabnya bila da berkahwin ni..memang betul suami boleh tangung kita..makan minum pakai tempat tinggal mungkin suami mampu..tapi soal ibu bapa..sapa yang nak kasi duit kat mereka..
da sampai masanya untuk mengalas beban yang lagi berat..mengambil alih tngjwb dr mereka untuk membantu adik-adik terutama yang masi bersekolah

p/s;adei rasanya macam da keluar dr tajuk..ampun..ampun..selamat hari-hari :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 18:45


zaman sekarang ni bukan perempuan saja kena pandai masak... orang laki pun same... sebab kedua-duanya dah berkejaya... kedua-duanya pun tau penat... so...teruk juga kalau laki pun tak pandai langsung masak... :-P :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 21:25


tak teruk ..tapi teruk jugalah...sedangkan lelaki da boleh masak...ke dah mengalahkan perempuan tu...haha...apa pun, belajar lah untuk memasak....good luck..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 23:13


Perempuan... Adakah seorang ibu? Atau seorang nenek? Atau seorang kanak-kanak? Atau seorang gadis? Atau seorang isteri? Semuanya perempuan.

Kalau Ibu (anak dah sekolah) atau nenek tidak memasak keluarga merana (lapor lah).
Kalau kanak-kanak perempuan tak pandai masak itu perkara biasa.
Kalau seorang isteri malas masak, itu mengundang bahaya.
Kalau seorang gadis (anak dara) tak pandai masak, lelaki masih boleh pandang sebelah mata (kira tengah ngorat lah ni)

Kesimpulannya? Ibu anda pandai masak tak...? So, jangan lawan arus.....

ps:- topik ni bukan tanya laki pandai masak ke tidak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-07-08 18:18


Pada 04-07-08 11:46 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Sebenarnya tak pupus pun, ramai yang tengah further studies kat Serenti itu.


Yang perempuan pulak ramai yang kena tangkap kat luar negara sebab menyeludup dadah...Dua kali lima saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-07-08 18:22


Pada 04-07-08 18:04 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


prinsip saya; bekerja itu kewajipan suami:

- kalau suami suruh isteri dia berhenti kerja, dan suami itu mampu menanggung nafkah, isteri itu WAJIB ikut permintaan suami itu; dan

- kalau isteri tak nak kerja dan nak duduk di rumah jaga anak and so on... maka suami TIDAK BERHAK nak paksa isterinya bekerja.

kewajipan wanita still sama dalam konteks kewajipan mentaati suaminya walau sebesar mana gajinya, walau setinggi mana pangkatnya, betul tak?




Betul...Saya setuju sangat dengan ibnu_musa...Peranan asas wanita dalam rumahtangga adalah taat pada suami, melahirkan dan mendidik anak-anak...Walaupun tak dapat duit beribu-ribu ringgit sebulan tapi besar ganjaran pahalanya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

scarlet
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 253
Posting: 102
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 06-07-08 18:23


Carilah pasangan yang benar-benar memahami anda. Bia boleh tolak ansur soal pandai atau tidak takkan timbul. Beruntung kalau anda mempunyai pasangan yang terima anda seadanya. Wanita yang baik tentu sekali sekala kalau tak boleh selalu pun mahu suaminya merasa air tangan isteri.. Mahal itu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For scarletProfil   Hantar PM kepada scarlet   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-07-08 18:30


Tak perlulah nak libatkan lelaki pulak dalam topik ni...Memang salah perempuan tu kalau tak pandai masak...

Kalau selalu memasak nanti pandai lah...Yang penting mesti RAJIN dan ikhlaskan hati...Bak kata pepatah “Belakang parang kalau diasah pasti akan tajam jua akhirnya”


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 10:04


Pada 06-07-08 18:30 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Tak perlulah nak libatkan lelaki pulak dalam topik ni...Memang salah perempuan tu kalau tak pandai masak...

Kalau selalu memasak nanti pandai lah...Yang penting mesti RAJIN dan ikhlaskan hati...Bak kata pepatah “Belakang parang kalau diasah pasti akan tajam jua akhirnya”


sailormoon ada buktikan perkara ni secara saintifik ke? :berfikir: :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 12:40


Pada 04-07-08 12:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

amboi cik pukau.. gunung larva ini.. hihi...

saya teringat kata-kata Dato' Dr. Fadzillah Kamsah mengenai hal yang dikatakan cik pukau di atas.

biasanya mak-mak akan kata begini bila anak laki mereka dah cukup dewasa dan sepatutnya kahwin cuma tak kahwin2 lagi: "hang ni mat, cepat-cepat lah kawin.. kan baguih kalau hang dapat jumpa seorang buat bini... nanti ada lah jugak orang yang dapat jaga hang.. tengok-tengokkan hang.. jaga makan minum hang... baju pakai hang..."

tapi ada tak mak-mak yang akan kata begini?: "hang ni mat... cepat-cepat lah kawin... kan baguih kalau hang dapat jadi seorang suami pada seorang isteri... hang dapat lah bimbing dia, ajarkan ilmu agama pada dia, beri nafkah yang baik kat dia... hang dapat buat pahala..."

ye tak ye jugak, kan? lebih kurang begitu lah :sopan:



pengumuman.....semua
ni lah calon bakal mak mentua no 1 kat Malaysia setakat ni lah....
so sesiapa yang dah mempunyai anak, herm kena cepat-cepat kasi syahidatul berkenan....huhuhuhuhu

p/s: setuju dengan qoute no 2


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

fieyza
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2003
Ahli No: 3560
Posting: 39
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 15:49


salam..sebenarnya memasak memang kerja perempuan. tapi apa salahnya suami tolong isteri yang tak tahu masak.kbiasaannya org perempuan yang tak tahu masak akan tau juga masak bila dah kawin..otomatik tau juga..jadi tak payah kecoh2 dan susah hati. msak yang simple dulu. janji sedap. tak smstinya seseorang itu bijak belajar dia tak ada peluang memasak..ada..cuma masa dan peluang saja tak ada..bgntung minat dan kesungguhan..insyallah boleh tu.


-----------------
sesungguhnya setiap yang sukar itu akan diakhiri dengan kegembiraan


Bookmark and Share

    


  Member Information For fieyzaProfil   Hantar PM kepada fieyza   Pergi ke fieyza's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 16:05


erm..ana nak tanya pada semua ..... betul ke memasak tu tugas seorang permpuan,seorang isteri?adakah mengemas,dan lain-lain itu tugas yang diberikan kepada seorang permpuan???

dalam hidup kita ni mesti ada give and take....bertolak ansur antara satu sama lain baru lah boleh hidup dalam keadaan harmoni.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 21:59


salamun alaik..
hmm ana rasa tak adalah teruk sangat tapi kalau bagi pandangan org tua2 itu sangat memalukan kalau anak gadisnya xpndai masak langsung..duu-dulu kak ipar ana pun tak pandai masak..masa mula-mula kawin abang ana yang banyak ajr dia masak.akhirnya dia pun da hebat masak..kira pass lah ujian kelayakan..hehe..cma time pregnant saja abang ana gnti tempat chef sebab kak ipar ana alahan trk..alhamdulillah adik beradik ana tak kira lelaki atau perempuan memang tau masak..semua belajar sendiri melalui pemerhatian & eksperimen..hehe..mak ana pernah cakap kira tak rugi lah siapa yang kawin dengan anak-anak dia..hehe.. :-P

tapi ana rasa yang penting isteri 2 walopun tak pandai masak dia kena belajar ckt demi ckt..jangan biar suami & anak-anak makan hsil air tngan bibik..nanti mereka sayang bibik lebih dari kita..bhaya 2.. :jangan:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 15:45


Pada 07-07-08 21:59 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..
hmm ana rasa tak adalah teruk sangat tapi kalau bagi pandangan org tua2 itu sangat memalukan kalau anak gadisnya xpndai masak langsung..duu-dulu kak ipar ana pun tak pandai masak..masa mula-mula kawin abang ana yang banyak ajr dia masak.akhirnya dia pun da hebat masak..kira pass lah ujian kelayakan..hehe..cma time pregnant saja abang ana gnti tempat chef sebab kak ipar ana alahan trk..alhamdulillah adik beradik ana tak kira lelaki atau perempuan memang tau masak..semua belajar sendiri melalui pemerhatian & eksperimen..hehe..mak ana pernah cakap kira tak rugi lah siapa yang kawin dengan anak-anak dia..hehe.. :-P

kesimpulannya: tak rugi lah sesiapa yang dapat nurzatul ni ye :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 15:49


Pada 07-07-08 12:40 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

pengumuman.....semua
ni lah calon bakal mak mentua no 1 kat Malaysia setakat ni lah....
so sesiapa yang dah mempunyai anak, herm kena cepat-cepat kasi syahidatul berkenan....huhuhuhuhu

p/s: setuju dengan qoute no 2


ooo CS dah jadi ibu mertua mithali ye... :-P

tapi sebelum tu, bakal pak mentuanya siapa ye? :berfikir:

p/s: ops, dah lari dari tajuk ke


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 15:50


Pada 07-07-08 16:05 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

erm..ana nak tanya pada semua ..... betul ke memasak tu tugas seorang permpuan,seorang isteri?adakah mengemas,dan lain-lain itu tugas yang diberikan kepada seorang permpuan???

dalam hidup kita ni mesti ada give and take....bertolak ansur antara satu sama lain baru lah boleh hidup dalam keadaan harmoni.................



wanita yang bpurdah pun hebat masak,,ngemas,,dan macam-macam....ngeh3x....
apa ni?tak ada kena mngena pun.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 15:52


Pada 08-07-08 15:50 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!


wanita yang bpurdah pun hebat masak,,ngemas,,dan macam-macam....ngeh3x....
apa ni?tak ada kena mngena pun.....


pakai purdah juga sambil masak??? :berfikir: :jangan: :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:50


Pada 08-07-08 15:52 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 15:50 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!


wanita yang bpurdah pun hebat masak,,ngemas,,dan macam-macam....ngeh3x....
apa ni?tak ada kena mngena pun.....


pakai purdah juga sambil masak??? :berfikir: :jangan: :sopan:




kalau kat rumah ada tetamu ajnabi,,,kan juga pakai purdah bro sambil masuk untuk tetamu...kan muliakan tetamu amalan yang mulia lagi berpahale??... :welcome: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:51


Soal memasak, banyak orang akan 'merasai' berdasarkan air tangan.

Kalau lelaki macam Prof tak tahula rasanya. Hehehe.

Bak kata Geng Bujang Lapok. Dapat masak seekor Ayam jadi 2 lauk kira dah okla.


p/s: Cuma pandai goreng nasi dan buat jemput-jemput sahaja

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:53


Pada 08-07-08 15:50 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-07-08 16:05 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

erm..ana nak tanya pada semua ..... betul ke memasak tu tugas seorang permpuan,seorang isteri?adakah mengemas,dan lain-lain itu tugas yang diberikan kepada seorang permpuan???

dalam hidup kita ni mesti ada give and take....bertolak ansur antara satu sama lain baru lah boleh hidup dalam keadaan harmoni.................



wanita yang bpurdah pun hebat masak,,ngemas,,dan macam-macam....ngeh3x....
apa ni?tak ada kena mngena pun.....



sapa kata tiada kena mengena....semak dulu..kalau ana silap, tegur lah..............


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:55


Pada 08-07-08 15:49 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-07-08 12:40 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

pengumuman.....semua
ni lah calon bakal mak mentua no 1 kat Malaysia setakat ni lah....
so sesiapa yang dah mempunyai anak, herm kena cepat-cepat kasi syahidatul berkenan....huhuhuhuhu

p/s: setuju dengan qoute no 2


ooo CS dah jadi ibu mertua mithali ye... :-P

tapi sebelum tu, bakal pak mentuanya siapa ye? :berfikir:

p/s: ops, dah lari dari tajuk ke



memang pun dah lari tajuk.. ni nak kena budak-budak ni... :hammer:


p/s: sebelum tu siapa anaknye untuk dibagi kat bakal menantu pun tak tau lagi.. takdaq pun lagi.. huhuhu...

p/s lagi: jika anak2 kita berjaya kita didik jadi soleh dan solehah, baru layak cakap quote nombor 2 itu...

ok sila back to the topic.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:57


Pada 08-07-08 16:53 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 15:50 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-07-08 16:05 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

erm..ana nak tanya pada semua ..... betul ke memasak tu tugas seorang permpuan,seorang isteri?adakah mengemas,dan lain-lain itu tugas yang diberikan kepada seorang permpuan???

dalam hidup kita ni mesti ada give and take....bertolak ansur antara satu sama lain baru lah boleh hidup dalam keadaan harmoni.................



wanita yang bpurdah pun hebat masak,,ngemas,,dan macam-macam....ngeh3x....
apa ni?tak ada kena mngena pun.....



sapa kata tiada kena mengena....semak dulu..kalau ana silap, tegur lah..............


ana cakap,,,stetemen ana tak ada kan mngena lah muja...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 17:14


Pada 08-07-08 16:57 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:53 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 15:50 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-07-08 16:05 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

erm..ana nak tanya pada semua ..... betul ke memasak tu tugas seorang permpuan,seorang isteri?adakah mengemas,dan lain-lain itu tugas yang diberikan kepada seorang permpuan???

dalam hidup kita ni mesti ada give and take....bertolak ansur antara satu sama lain baru lah boleh hidup dalam keadaan harmoni.................



wanita yang bpurdah pun hebat masak,,ngemas,,dan macam-macam....ngeh3x....
apa ni?tak ada kena mngena pun.....



sapa kata tiada kena mengena....semak dulu..kalau ana silap, tegur lah..............


ana cakap,,,stetemen ana tak ada kan mngena lah muja...










o0o...maafkan ana ya umar.......ok...


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 04:31


teruk sangat kalau perempuan tak reti masak.dah memang tggjwab perempuan memasak,buat kerja rumah,juga anak dll.tapi suami knala bntu isteri.tapi lagi beruntung sapa dapat suami yang pandai masak.ringanla sikit beban isteri.tapi apa pun pmpuanla yang kena masak untuk suami.itu tnggjwb isteri k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 17:17


Pada 07-07-08 10:04 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


sailormoon ada buktikan perkara ni secara saintifik ke? :berfikir: :sopan:



Nak bukti saintifik ke?Senang saja...Tengok saja mak kita masak kat rumah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 17:41


Pada 09-07-08 17:17 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!


Nak bukti saintifik ke?Senang saja...Tengok saja mak kita masak kat rumah...


maksud saya yang ni: “Belakang parang kalau diasah pasti akan tajam jua akhirnya” :kelip:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-07-08 16:01


Pada 09-07-08 17:41 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-07-08 17:17 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!


Nak bukti saintifik ke?Senang saja...Tengok saja mak kita masak kat rumah...


maksud saya yang ni: “Belakang parang kalau diasah pasti akan tajam jua akhirnya” :kelip:



Itukan peribahasa...Tak perlu penjelasan saintifik...Rasanya semua orang faham maksudnya kan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-07-08 17:41


Assalamualaikum
teringat masa di UTM dulu, waktu menghadiri seminar...penceramah tu kata, dia tak pernah merasa air tangan isterinya..sebab isterinya tak pandai memasak..huhu...mesti kena makan luar...katanya, don't think too hard..dah dia tak pandai masak, bawa jeq lah makan kat luar...huh..kaya betul dia...
P/S : asik asik teringat...asik asik teringat....teringat lagi...hm..Kenapa banyak sangat teringat ni.... :berfikir: semua benda nak keluar dari fikiran dah ke.... :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-07-08 22:31


Pada 08-07-08 15:45 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-07-08 21:59 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..
hmm ana rasa tak adalah teruk sangat tapi kalau bagi pandangan org tua2 itu sangat memalukan kalau anak gadisnya xpndai masak langsung..duu-dulu kak ipar ana pun tak pandai masak..masa mula-mula kawin abang ana yang banyak ajr dia masak.akhirnya dia pun da hebat masak..kira pass lah ujian kelayakan..hehe..cma time pregnant saja abang ana gnti tempat chef sebab kak ipar ana alahan trk..alhamdulillah adik beradik ana tak kira lelaki atau perempuan memang tau masak..semua belajar sendiri melalui pemerhatian & eksperimen..hehe..mak ana pernah cakap kira tak rugi lah siapa yang kawin dengan anak-anak dia..hehe.. :-P

kesimpulannya: tak rugi lah sesiapa yang dapat nurzatul ni ye :sopan:



ish akhi ini..janganlah sampai quote..segan ana..huhu..mnyesal pula post ayat mak..huhu.. :malu:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-08 02:16


hehe...................tu memang masalah org dok asrama kan2...........
tak mengapa belajar sikit-sikit....lama-lama dah kahwin nanti hebat lah masakkkkk......percayalah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-07-08 11:36


Masak bersama-sama boleh jadi mesra. Macam Rumaishaa cakap...tidak percaya tanya dia..... haaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-07-08 11:45


salam....

Kita akan pandai dalam sesuatu hal bila keadaan memerlukan...

Tiada yang mustahil di dunia ini, dimana ada kemahuan,,disitu ada jalan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-07-08 11:59


!!! QUOTE !!!

Pada 11-07-08 11:45 , comel posting:salam....

Kita akan pandai dalam sesuatu hal bila keadaan memerlukan...

Tiada yang mustahil di dunia ini, dimana ada kemahuan,,disitu ada jalan.



Betul juga pendapat comel.
Macam selalu belajar dari apa sedang dilalui....

Memang tenang orangnya....


p/s: Bila nak masak gulai, baru telefon mak tanya cara macam mana nak masak. Macam dalam iklan TV


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 11-07-08 17:04


Assalamualaikum

hush,tax pandai masak?? :jangan:
takkan masak megi pun tak pandai.. :lol:
masak jangan tak masak kalau tak masak :lucu:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-07-08 14:17


Pada 11-07-08 11:59 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!



Memang tenang orangnya....



Assalamualaikum
siapakah yang tenang ni prof...hm... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-07-08 17:09


Assalamualaikum
huhu...macam menarik jeq harapan lightarrowss ni.. :kelip:
P/S : suka masakan mama... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Ulfah_AzZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34018
Posting: 77
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 22:36


Alhamdulillah, bukan nak menunjuk. Dah 10 tahun berumahtangga, suami saya memang suka masakan saya dari makan kat luar. Rahsianya apabila tengah masak tu, perbanyakkan berzikir.

Memang betul kata rimbabara. Air tangan perempuan amat penting bagi anak-anak. Dari cara masakan itulah, ia dapat membentuk peribadi sahsiah anak-anak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ulfah_AzZahraProfil   Hantar PM kepada Ulfah_AzZahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 12:54


wahh... bagusnya kak Ulfah_AzZahra... :kelip:
kena nuntut ilmu ni... :sopan:


hmm.. teringt anak sedara kawan.. walau tak sedap macamana pun masakan mamanya..hatta megi yang digoreng..tapi itulah yang paling sedap baginya... 8-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» teruk sangat ke perempuan tak pandai masak??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.181496 saat. Lajunya....