Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 8 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: nasihat untuk bakal-bakal mahasiswa


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» nasihat untuk bakal-bakal mahasiswa

Please Mendaftar To Post


Oleh nasihat untuk bakal-bakal mahasiswa

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:49


assalamualaikum.. saja buka topik ni,, antum yang mana sedang bergelar mahasiswa atau ex-mahasiswa ke, boleh lah berikan serba sedikit nasihat atau tips-tips berguna dalam menjalani kehidupan sebgai mahasiswa based on antum punya experience..
tolonglah junior-junior anda yang masih mentah untuk menerjah ke alam mahasiswa ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:53


baru saja masuk akhir hujung tahun lepas walaupun da umur sepatutnya da terima ijazah...setakat 2 bulan bergelar mahasiswa ni seperti biasa saja kehidupan duduk kolej.cuma hanya kejutan kerja yang banyak.pergaulan macam biasa,ramai kawan...kalau kawan dengan org tak study,tak study lah,duduk kawan dengan rajin study,kuatla kita study...apa pun,test dulu baru tau...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 23:19


THIS IS REALLY-REALLY MY ADVICES FROM MR OWL.
Tak tahulaahh mahasiswa tempat lain, this is UM verse. HIHHIEEE...

1. Jangan banyak buang masa ataupun rehat secara kurang bijak (especially kalau setakat nak minum2 or bual2 sambil tunggu lecture or habis lecture, dan agak sukar menolak sekiranya member ajak, SERIUSSS!!!). Tambahan pula kalau tempat tu seperti cafe di faculty, ADA SAHAJA yang ingin dan selalu diorder sambil berbual, bual dan bual tanpa ilmiah.
2. Jangan keluar (hang-out, messing around) kalau tiada bendan penting untuk dibeli dan diuruskan. Especially Mid-Valley dan One Utama (OU) yang memang tiada faedah kalau pergi tanpa tujuan, without any useful intention. Bila kita teringat balik selepas keluar, kadang-kala rasa menyesal apabila the action or fact of intending kita sekadar sia-sia dan dalam hati, " ADDUUSS, bodohnya... Apa lahh yang aku buat tadi..???" APA? APA? APA?
3. Membazir dan tidak seperti anjing yang kadang-kala menggali menanam tulang demi bekalan. Pantang dapat duit, you spend. Dapat lagi, you spend. Dapat lagi, sedar-sedar, DAAHHH HABISS!!! Tak kisahh laahh pinjaman ke, biasiswa ke.. Kadang-kadang memang totally loss!!!
4. Jangan dating - Bohong kalau setelah dipujuk rayu oleh pasangan, kita akan menolak. Kemudian, akan menjurus kepada perkara seperti %*%**%%, **%%**%% dan **%%**#@... Blaaa, blaa.. dan blaa... Masa, duit, tenaga dan apa-apa lagi kekuatan kita also totally loss!!! (Dont ask how I knew this!!! Just embedded in your mind, ITS STUPID!!!).
5. Rajin-rajinlah membaca- Contohnya Miss ummusafiah sampai terduduk di MPH Mid Valley membaca. Knowledge is POWER. At least kalau spend sehari sejam atau malas sangat, setengah jam pun kalau time-collected in one month, dahh banyak ttuuuhhh!!!
6. Hey, remember you always have your God- Allah. Rasanya di sini semua bijak-bijak belaka sehingga tak perlulah saya sarankan agar bersolat, berdoa, berzikir and so on all of these stuff right? Make it clear!!!
7. Join sebarang pergerakan atau politik? EERRMM.. this one is depend to you all laaahhh.. Nothing to be argued here.
8. Pandu dengan perlahan.

-Sekian-

By: Student 3rd year Universiti Malaya yang dahh puass dukk sini... EERRGHH!! Bilalah nak abiss niihh... Nak kerja cepat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 08:45


nasihat saya...

dekatkanlah diri kepada Allah S.W.T walau di mana pun anda berada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 08:50


Tamara sampai syarahan di Oxford

KUALA LUMPUR: Seorang gadis tempatan menerima penghormatan sebagai rakyat Malaysia pertama dan yang termuda dijemput Universiti Oxford bagi menyampaikan syarahan kepada pelajar jurusan kejuruteraan bahan dalam subjek berteknologi tinggi.

Tamara Lim Yee Ching, 24, dijemput universiti tersohor di England itu untuk menyampaikan syarahan mengenai Sains Bahan dan Hakisan berdasarkan kecemerlangan pencapaian akademiknya.

Beliau adalah pemenang anugerah berganda Universiti Oxford dan Institut Teknologi Massachusetts (MIT), Amerika Syarikat, bagi sesi akademik 2003-2006, selain memiliki pengalaman praktikal menerusi kerjayanya selaku perunding kejuruteraan bahan dengan syarikat Shell di Belanda.

Saintis muda itu juga berpengalaman melakukan penyelidikan dalam bidang nano teknologi ketika mengikuti pengajian peringkat sarjana di MIT.

Tamara, dalam satu kenyataan semalam berkata, syarahannya akan menyentuh mengenai kejuruteraan bahan dan hakisan dalam industri minyak serta gas dengan pengkhususan dalam aplikasi teknologi terkini itu bagi mengatasi hakisan dalam paip dasar laut dan pelantar minyak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 09-02-08 08:52


erm..tak pernah alami dunia siswa2 ini..hamba insan yang lemah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 08:54


belajar lah rerajin....
best masuk universiti... kat U boleh cari ilmu yang kita nak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-02-08 09:18


belajar lah rerajin kat universiti nanti boleh masuk universiti lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 21:55


kalau masuk u ini..yang penting ibadat jdn lupa sebab ada yang bila masuk u mudah lupa diri...pandai2la pilih kawan..kawan ini fungsinyer untuk membimbing ke arah jalan yang betul dan teman semasa susah dan senang...kalau dapat duit biasiswa atau pnjmn,jangan fikir seronok saja..ingat masa depan...berehat atau nak berjalan2 itu boleh tapi ada batasnya...kalau dah masa belajar pun sibuk pergi bercuti itu dah kira melampau...cuba tambah bilangan sahabat seramai yang mungkin di u ini..iyalah bar ramai kawan sebab kita boleh tambah ilmu yang pelbagai...apa-apa pun,good luck pada semua yang sedang dan akan menimba ilmu di menara gading ini..jangan sia2kan peluang yang diberi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 23:21


1. Asal ada masa lapang p lah study kat library nun...tak pun siap keje2 mana yang ada
2. jangan dok leka dengan member sampai lupa nak solat etc
3. tak payah lah nak p dating ke apa ke...banyak lai kerja nak siapkan
4. Uruskan belanjawan dengan baik

...to be continue.. 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 23:23


Pada 09-02-08 09:18 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

belajar lah rerajin kat universiti nanti boleh masuk universiti lagi...


Ni macam nak bagi contoh diri sendiri ni kekanda izzul....
ye lah...dah habis degree kat sebarang..buat master pula kat sini...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 23:25


mungkin nasrun_qalbi sesuai baca kisah ni...

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=36111&forum=68

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 11:38


heheh..shukran broshahir..kreatif jugak cerita ni.. apapun mesej nya, jagalah solat kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 09:23


-------------- UTM ke-161 terbaik dunia -------------
- Oleh Srihanasham Noordin, Berita Harian -

JOHOR BAHRU: Universiti Teknologi Malaysia (UTM) menerima pengiktirafan antarabangsa apabila Times Higher Education Supplement (THES) buat pertama kalinya, yang meletakkan kedudukannya dalam kelompok 500 universiti terbaik dunia.

Naib Canselor UTM, Tan Sri Prof Dr Mohd Zulkifli Mohd Ghazali, berkata daripada perspektif Recruiters Review pula, UTM mendapat kedudukan terbaik di kalangan universiti di Malaysia iaitu pada tangga ke-161 pada peringkat dunia.

Katanya, pengiktirafan itu bermakna majikan memandang tinggi keupayaan graduan UTM dan ia akan memudahkan lepasan UTM mendapat pekerjaan dengan lebih separuh jurutera yang diambil bekerja dengan kerajaan menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam setiap tahun adalah graduan UTM.

"Kaji selidik yang kita lakukan ketika konvokesyen tahun lalu menunjukkan bahawa peratus graduan UTM mendapat pekerjaan adalah tinggi, contohnya 84.2 peratus daripada graduan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal sudah bekerja, Kejuruteraan Awam (87.9 peratus) dan Alam Bina-Arkitek (88.6 peratus)," katanya.

--------------------------------------------------------

p/s: UTM makin hebat.. Tahniah.. Tahniah... IIsshh.. WORLD CLASS...
Jelesss.. Jelesss... Jelesss... ADDDOOII... Hiihhiieee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 23:23


dunia mahasiswa ye.. ni pula nasihat dari saya.. bekas mahasiswi yang typical...

1. mesti bina networking seperti kata cik ctnurbebo.. bina banyak rangkaian persahabatan dengan rakan-rakan dari pelbagai bidang... it's to boost your own social and soft skills.

pernah tak anda duduk semeja dan makan bersama dengan 6 orang kawan yang semuanya berlainan bidang seperti: undang-undang, pendidikan, medic, architecture, psychology dan sains semuanya makan bersama kat satu meja? untuk saya di UM, tu biasa.. campur saya, engineering pula lagi..

seronok tau dapat kenalan dari pelbagai bidang ni... kat Universiti jeq lah dapat merasa.. nanti dah kuor Univ payah nak jumpa peluang begitu... baru dapat banyak pengetahuan dan pendedahan mengenai bidang2 lain.. tak ada lah asik dok dalam bidang kita jeq.... semua tu pengalaman kehidupan dan bekalan masa depan juga...

2. dah habis satu lecture, cepat-cepat cari buku rujukan di library atau mana-mana. biasanya buku di library selalu siapa cepat dia dapat sedangkan yang disediakan tu terhad.. so, try to be ahead of others... dah tahu nak belajar apa sebelum lecture mengajar lagi.. be prepared dan pinjam buku tu awal-awal... balik kolej, study.

3. kalau boleh, jangan tangguhkan kerja-kerja assignment... dapat saja terus siapkan.. kalau boleh jeq lah.. huhu.. biasanya susah dan for sure buat last minute nya :D saya pun begitu :P.. tapi, usahakan lah supaya prepare awal.

4. lecture mesti datang walau apa pun... sebab dunia di U tak boleh bergantung pada nota kawan atau buku2 teks semata-mata... segala yang keluo dari mulut lecturer tu penting yang amat... nanti dah exam nanti tahu lah betapa pentingnya..

5. kena cari peluang. rajin bertanya especially pada budak cina.. depa ni selalu ke depan.. sebab depa budak-budak cina selalu rajin tolong menolong sesama depa.. huhuu.. bukan macam orang melayu, dapat info, simpan seorang-seorang. so, bersahabat ni penting lah... penting sesangat!! tak kira melayu ke cina, semua kita kena get along well.. supaya kita tak ketinggalan...

6. libatkan lah diri dalam pelbagai organisasi dan program... untuk membina soft skills dan buat menjadi modal dalam interview kerja nanti... jangan ambil ringan program2 ni.. ia modal yang berguna.. serious.

7. bercinta? pandai2 lah sendiri... hanya nak nasihat, 1st yr, 2nd yr, 3rd yr, tok sah lah main-main cinta... leceh dan buang masa. nak cari cinta, final year tak apa... lagi bagus waktu dah nak dekat-dekat graduate tu... sebab lepas grad, dah kerja ada duit, boleh terus kahwin kan... jangan dok buang masa bercouple bertahun2 :P

8. selalu lah bersolat jemaah di surau kolej... imarahkan surau yang selalu tak ada orang tu...

tu jeq lah dari saya... ex-UM student selama empat tahun.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 23:27


Pada 08-02-08 23:19 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

THIS IS REALLY-REALLY MY ADVICES FROM MR OWL.
Tak tahulaahh mahasiswa tempat lain, this is UM verse. HIHHIEEE...

8. Pandu dengan perlahan.


salam...

yang ini, mohamad pun setuju...

yang laiin2 tu..... sama jugak.

cuma yang ini mohamad tekankan sikit...




*sentiasa dekatkan diri dengan Allah swt........... insyaALLAH...semuanya akan baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-03-08 07:57


Pada 08-02-08 22:49 , nasrun_qalbi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.. saja buka topik ni,, antum yang mana sedang bergelar mahasiswa atau ex-mahasiswa ke, boleh lah berikan serba sedikit nasihat atau tips-tips berguna dalam menjalani kehidupan sebgai mahasiswa based on antum punya experience..
tolonglah junior-junior anda yang masih mentah untuk menerjah ke alam mahasiswa ini...

Aku bekas mahasiswa dan dah mengajar... Satu saja aku nak nasihatkan anda, jangan terpengaruh dengan Agenda jahat UMNO... UMNO memang jahat... kalau anda dapat elakkan daripada terlibat dengan kerja- kerja haram UMNO, anda pasti selamat... DUnia dan akhirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-08 09:14


1. jangan tinggalkan kuliah dan kelas tutorial seperti anda tidak meninggalkan solat

2. beramah mesralah dengan pensyarah dan tutor. termasuklah mempunyai id ym dan contact num. insya allah anda akan dapat kelebihan di kemudian hari :sopan:

3. siapkan tutorial dan sebarang latihan lain sebelum minggu berikutnya. biasanya tarikh penghantaran diberi masa seminggu. justeru semua berkaitan akademik mesti diselesaikan hujung minggu

4. untuk subjek yang memerlukan pembacaan lebih, pastikan anda baca sekali imbas 10 minit sebelum melangkah masuk ke dewan kuliah :sopan:

5. cuba sedaya upaya menghadirkan diri dalam semua program kolej dan universiti. pasti akan jadi memorable time :-) rugi kalau tak join. boleh jumpa ramai orang dan dapat banyak kawan

6. library mungkin tempat yang banyak membantu untuk sesiapa yang tidak mahir mengurus waktu 24 jam

7. 1 bulan sebelum exam, wajib mengurangkan waktu makan, waktu melayari internet, waktu outing dan belajar tidur lewat. lebih sesuai untuk yang mengamalkan last minute study. some people lebih teruja study tengah-tengah malam.

8. elakkan terjatuh hati atau 'menjatuhkan hati' anda :sopan: seawal pengajian iaitu dari tahun 1-tahun 2. sepanjang tempoh ini, anda mesti bukan sahaja mengekalkan pointer tetapi kena sentiasa dalam tahap yang menarik :-D

9. jalinkan perkenalan dengan semua orang, yang penting anda mesti mempunyai idola anda- kawan yang boleh dijadikan contoh dan pesaing dalam apa jua situasi

10. risik-risiklah khabar pencarian jodoh bilamana sudah memasuki pertengahan tahun ke 3. dalam erti kata lain, bukakanlah pintu hati anda untuk menjalin hubungan yang lebih bermatlamat. :sopan:

sekadar pandangan.rindunya zaman belajar :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-08 09:46


salam...uishh..kalau nak bagi panduan, memang banyak..berjela2..tak mengapalah, kita short dan simple kan.. :-D paling penting setiap aktiviti kat U tu, kena sejajar dengan ibadah.. bila ibadah betul, automatik lain-lain betul, insyaAllah...

bab study, jangan study last minute..esok exam, mlm tu lah pulun..aduiii..jangan lah dibuat..tension :-D

mana-mana yang dok hostel, internet 24 jam tu, gunakan lah dengan betul..jangan asyik melepak di cybertracker saja...ooppss..ada sesiapa yang tau cybertracker ke? tak tau tak apa :-D

anyway..tepuk dada tanya iman..wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:17


1. Yang dok kat area KL jangan lah syok sangat dengan kehidupan bandaraya...banyak buruk dr baiknya.. (pengalaman masa dok kat KL)

2. Study jangan ikut cara orang....semua ada gaya and cara sendiri..mungkin ada yang tak boleh study awal-awal kalau tak dia lupa balik..tapi yang bagus bior lah berterusan...

3. Zaman student lah senang nak cari pelbagai ilmu...baik ilmu dunia ataupun kahirat...dah kerja nak cari balik tempat yang ada mengajar ilmu agama makin payah..(mungkin tak jumpa yang sesuai agaknya)

4. Sorry owl_UM ambe punya gaya biar juga kita melepak dengan banyak orang..hatta pergi lepak kedai mamak minum saja..kadang tempat ginilah kita banyak sembang tentang topik luar dr stduy..ambe dulu masa lepak lah bincang isu dunia,agama,isu semasa kadang sampai subuh..tapi jangan dok sampa lepak jadi perkara yang tak bagus..isikan lah lepak dengan benda-benda yang berilmiah atau pun menambahkan pengetahuan kita.

5. Create network..sangat penting untuk masa depan..tak kisah bedang apa pun kawan kita..kena jaga hubungan.

6. Jangan salah pilih kawan..yang bagus cari SAHABAT bukan cari kawan saja..

7. Yang paling utama jangan tinggal solat,selalu lah cari ceramah untuk isi hati jangan bagi mati, bergaullah dengan org alim..ada tempias kat kita jugak

8. Enjoylah life kat kampus dengan seadanya..

9. Jangan dok dengan buku saja..kena ambik tau isu-isu semasa baik dalam kampus atau pun negera atau pun luar negara..politik pun sebahagian jugak

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:24


semua telah d nyatakan dengan jelas dan clearnya oleh sahabat-sahabat ukhwah yang lain..ramai yang datang dengan fakta mereka..hehe..itula pengalaman yang ingin d kongsikan..hehe..berkongsi ilmu tu paling bagus..

tapi kan fakta yang kat bawah ni..perlu ka?hik3..
diriku sudah d taun4..hMm :berfikir:

!!! QUOTE !!!

10. risik-risiklah khabar pencarian jodoh bilamana sudah memasuki pertengahan tahun ke 3. dalam erti kata lain, bukakanlah pintu hati anda untuk menjalin hubungan yang lebih bermatlamat.




Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

cikuandulah
Warga Rasmi
Menyertai: 13.05.2008
Ahli No: 33445
Posting: 1
Dari: moscow

ussr   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 21:50


Assalamualaikum...
Sebenarnya belajar kat mana-mana pun same..semua atas diri kita...Kalau kita sudah dapat bezakn baik ataupun buruknya...dapatlah kita tempuhi cabaran sebagai seorang mahasiswa/siswi...
petua diri hamba senang saja...set kan satu target...baru kita ada usaha..enjoy..enjoy jugak..tapi bab akhlak...ibadat...kerja semua kena jaga...masa inilah pemikiran kita akan berlaku perubahan...yang penting...hari esok kita mestilah lebih baik dari hari yang semalam...dan hari2 seterusnya... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikuandulahProfil   Hantar PM kepada cikuandulah   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 22:56


PESANAN ANA SATU saja....

BILA MASUK U...cepat-cepat CARI USRAH DAN HALAQAH...

ATAU PUN

CARI SAHABAT dapat MDEKATI DIRI PADA ALLAH

-majulah islam untuk semua-

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 24-05-08 23:26


Pada 24-03-08 07:57 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-02-08 22:49 , nasrun_qalbi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.. saja buka topik ni,, antum yang mana sedang bergelar mahasiswa atau ex-mahasiswa ke, boleh lah berikan serba sedikit nasihat atau tips-tips berguna dalam menjalani kehidupan sebgai mahasiswa based on antum punya experience..
tolonglah junior-junior anda yang masih mentah untuk menerjah ke alam mahasiswa ini...

Aku bekas mahasiswa dan dah mengajar... Satu saja aku nak nasihatkan anda, jangan terpengaruh dengan Agenda jahat UMNO... UMNO memang jahat... kalau anda dapat elakkan daripada terlibat dengan kerja- kerja haram UMNO, anda pasti selamat... DUnia dan akhirat...


Pada 24-05-08 22:56 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

PESANAN ANA SATU saja....

BILA MASUK U...cepat-cepat CARI USRAH DAN HALAQAH...

ATAU PUN

CARI SAHABAT dapat MDEKATI DIRI PADA ALLAH

-majulah islam untuk semua-


yup ! betul tu. paling penting sekali join group discussion usrah ni. sebab kita tak akan kuat seorang-seorang. selain tu, keluar juga lah kawan dengan orang2 'luar' di samping membuat penilaian yang baik dan buruk. hee

kalau susah/ tak tahu cari. serahkan pada ana. ana boleh usulkan.

semua U ada agenda depa masing-masing. ana start masuk U baru ana perasan. nak buat program ilmiah semua nya tak boleh. banyak songeh. padahal maya karin nak masuk senang lah pulak. padan membuka mata semua pihak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 23:30


Rugi semua tu. Masuk U adalah masa untuk ENJOY! Student Life!! Duit dapat (ptptn or jpa or fama), kerja tak payah. Boleh beli laptop or PC sendiri. Boleh beli moto sendiri. Kalau pandai sikit boleh beli kereta sendiri lepas itu buat sewa. Lepas itu kantoi JPJ, kena bayor saman.

Lepas itu masa kat U lah masa yang paling sesuai untok cari makwe or pakwe. Boleh dok keluar dating sesama. Naik motor sesama. Naik kereta sesama. bawa pergi jalan-jalan kat genting highland. Tengok wayang sesama. Study sesama. Macam-macam perkara lagi yang boleh dibuat bersama. Baru 'terisi' hati yang kosong tu.
lepas itu boleh lagi buat jalan-jalan satu malaysia. Kumpol geng dan member pergi panjat gunong same-same. Tak pun pergi pulau or pantai. Kalau yang ada motor tu boleh buat konvoi ramai-ramai. Best. Pergi cuti-cuti Malaysia. Dari johor terus ke perlis lepas itu terus ke pantai timor. Enjoy.

Lepas itu kalau dok kat U tu bior lah lama sikit. Kalau boleh extend sampai 6-7 tahun. setakat kantoi paper tu biasa saja. Bukan hang seorang saja yang kantoi paper tu. Boleh repeat saja paper tu. Tapi Kalau hang seorang saja yang kantoi maksudnya ada something wrong lah (bengap lah.. ke lampi...?)

Lepas itu kalau dah tak cukup duit boleh buat kerja part time. Kerja kat hotel ke, kat pizza ke. Macam-macam kerja boleh buat. Pas dapat duit, boleh buat belanje pakwe or makwe. Kalau dah bosan yang pakwe or makwe tu, boleh lah clash. Cari yang baru. Cari yang junior-junior yang masih lawa (kalau lelaki lah). Masih 'fresh' dan tak pernah berkapel. Selagi tak keluar U, 'peluang' cari baru masih banyak.

Lepas itu masa tahun baru ke, merdeka ke... boleh lah pergi dataran merdeka ke, KLCC ke, bukit bintang ke,...tengok konsert. Agak-agak kol satu kol dua tu boleh lah mula balik rumah. Kalau sesiapa yang kat kawasan KL tu, banyak saja disko-disko bersepahan. Boleh pergi 'clubing'. Kesimpulannye: ENJOY

ps:- sila ambil pengajaran.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-08 12:18


Pada 24-05-08 23:30 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Rugi semua tu. Masuk U adalah masa untuk ENJOY! Student Life!! Duit dapat (ptptn or jpa or fama), kerja tak payah. Boleh beli laptop or PC sendiri. Boleh beli moto sendiri. Kalau pandai sikit boleh beli kereta sendiri lepas itu buat sewa. Lepas itu kantoi JPJ, kena bayor saman.

Lepas itu masa kat U lah masa yang paling sesuai untok cari makwe or pakwe. Boleh dok keluar dating sesama. Naik motor sesama. Naik kereta sesama. bawa pergi jalan-jalan kat genting highland. Tengok wayang sesama. Study sesama. Macam-macam perkara lagi yang boleh dibuat bersama. Baru 'terisi' hati yang kosong tu.
lepas itu boleh lagi buat jalan-jalan satu malaysia. Kumpol geng dan member pergi panjat gunong same-same. Tak pun pergi pulau or pantai. Kalau yang ada motor tu boleh buat konvoi ramai-ramai. Best. Pergi cuti-cuti Malaysia. Dari johor terus ke perlis lepas itu terus ke pantai timor. Enjoy.

Lepas itu kalau dok kat U tu bior lah lama sikit. Kalau boleh extend sampai 6-7 tahun. setakat kantoi paper tu biasa saja. Bukan hang seorang saja yang kantoi paper tu. Boleh repeat saja paper tu. Tapi Kalau hang seorang saja yang kantoi maksudnya ada something wrong lah (bengap lah.. ke lampi...?)

Lepas itu kalau dah tak cukup duit boleh buat kerja part time. Kerja kat hotel ke, kat pizza ke. Macam-macam kerja boleh buat. Pas dapat duit, boleh buat belanje pakwe or makwe. Kalau dah bosan yang pakwe or makwe tu, boleh lah clash. Cari yang baru. Cari yang junior-junior yang masih lawa (kalau lelaki lah). Masih 'fresh' dan tak pernah berkapel. Selagi tak keluar U, 'peluang' cari baru masih banyak.

Lepas itu masa tahun baru ke, merdeka ke... boleh lah pergi dataran merdeka ke, KLCC ke, bukit bintang ke,...tengok konsert. Agak-agak kol satu kol dua tu boleh lah mula balik rumah. Kalau sesiapa yang kat kawasan KL tu, banyak saja disko-disko bersepahan. Boleh pergi 'clubing'. Kesimpulannye: ENJOY

ps:- sila ambil pengajaran.



bahaya kalau ada adik2 'lurus' ikut dengar cakap abang dia ini. :jangan:

hmm, ana pun baru belajar juga, macam ni rupanya eh, boleh tahan :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:29


nasihat dari super senior....

jangan mudah melatah dengan sesuatu isu.. saya berjuang dalam 3 MPP dan 2 ipt (matriks, 1st deg & dip).. dah nasik masak dengan isu-isu ngarut yang saja dibuat2 untuk melariskan kertas undi ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:41


nasihat kedua...

yang mana-mana dapat pinjaman belajar.. jangan lah buat-buat macam orang kaya baru...simpan dan gunakan untuk keperluan BELAJAR SEMATA (sebab itu tujuannya, betul?)

supaya tak melalak lalak time membayar nanti. terus terang cakap ni, padahal kalau digunakan sebaiknya memang separuh dr duit tu boleh di role balik untuk dibuat pembayaran semula selepas bergraduat kelak

**waktu org gumbira dengan kereta & motor baru.. aku jalan kaki...(bukan setahun.. 9 tahun)
**waktu orang syok bergayut kat hp.. aku setia dengan public phone...(bukan setahun..)
**waktu org eppi pakai baju baru.. aku setia dengan baju yang mak kasi waktu mula-mula masuk dulu
**waktu orang syok berdating, berchatting.. aku... err.. ayah marah. jangan cari pasal
**waktu org enjoy waktu free.. aku menggelabah kumpul pointer untuk kekal dalam kolej.. sebab ayah bagi kata dua, anda keluar dari kolej, anda berenti belajar.
**alhamdulillah waktu org menggelabah cari kerja.. aku kerja dah tunggu...syukur

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-08 12:43


Pada 25-05-08 12:41 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

nasihat kedua...

yang mana-mana dapat pinjaman belajar.. jangan lah buat-buat macam orang kaya baru...simpan dan gunakan untuk keperluan BELAJAR SEMATA (sebab itu tujuannya, betul?)

supaya tak melalak lalak time membayar nanti. terus terang cakap ni, padahal kalau digunakan sebaiknya memang separuh dr duit tu boleh di role balik untuk dibuat pembayaran semula selepas bergraduat kelak

**waktu org gumbira dengan kereta & motor baru.. aku jalan kaki...(bukan setahun.. 9 tahun)
**waktu orang syok bergayut kat hp.. aku setia dengan public phone...(bukan setahun..)
**waktu org eppi pakai baju baru.. aku setia dengan baju yang mak kasi waktu mula-mula masuk dulu
**waktu orang syok berdating, berchatting.. aku... err.. ayah marah. jangan cari pasal
**waktu org enjoy waktu free.. aku menggelabah kumpul pointer untuk kekal dalam kolej.. sebab ayah bagi kata dua, anda keluar dari kolej, anda berenti belajar.
**alhamdulillah waktu org menggelabah cari kerja.. aku kerja dah tunggu...syukur


tahniah ! :-D

kerja mana sekarang? :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:45


Hehe..best tajuk ni..setelah sekian lama menyepi, ni nak bagi nasihat serba sedikit..
i) Belajar untuk mencari masalah & jangan lari masalah! selesaikan..hehe..kerana masalah ni akan memberi kita banyak pengalaman yang berguna lepas habis belajar nanti..
ii) Libatkan diri dengan kelab/persatuan yang ada..lebih elok diutamakan kelab/persatuan yang memperjuangkan Islam..
iii) Rapat2 & kenalilah orang-orang yang ada di HEP,HEA & lain-lain jabatan yang ada di kolej/U..berguna untuk masa depan juga ni..
iv) Berkawan dengan semua org..jangan terlalu memilih dalam berkawan.. Bersikap terbuka dalam berkawan..kawan saja dengan kaki pukul ke..kaki motor ke..kaki bangku ke..hehe..tapi jangan sampai kita terpengaruh pula..
v) Dekat2kanlah diri dengan surau & budak-budak surau..insyaallah pelajaran 7 kehidupan lebih terjamin..=)

Wallahualam..
Me & a year before finish..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 25-05-08 12:56


Pada 23-03-08 23:23 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

dunia mahasiswa ye.. ni pula nasihat dari saya.. bekas mahasiswi yang typical...

1. mesti bina networking seperti kata cik ctnurbebo.. bina banyak rangkaian persahabatan dengan rakan-rakan dari pelbagai bidang... it's to boost your own social and soft skills.

pernah tak anda duduk semeja dan makan bersama dengan 6 orang kawan yang semuanya berlainan bidang seperti: undang-undang, pendidikan, medic, architecture, psychology dan sains semuanya makan bersama kat satu meja? untuk saya di UM, tu biasa.. campur saya, engineering pula lagi..

seronok tau dapat kenalan dari pelbagai bidang ni... kat Universiti jeq lah dapat merasa.. nanti dah kuor Univ payah nak jumpa peluang begitu... baru dapat banyak pengetahuan dan pendedahan mengenai bidang2 lain.. tak ada lah asik dok dalam bidang kita jeq.... semua tu pengalaman kehidupan dan bekalan masa depan juga...

2. dah habis satu lecture, cepat-cepat cari buku rujukan di library atau mana-mana. biasanya buku di library selalu siapa cepat dia dapat sedangkan yang disediakan tu terhad.. so, try to be ahead of others... dah tahu nak belajar apa sebelum lecture mengajar lagi.. be prepared dan pinjam buku tu awal-awal... balik kolej, study.

3. kalau boleh, jangan tangguhkan kerja-kerja assignment... dapat saja terus siapkan.. kalau boleh jeq lah.. huhu.. biasanya susah dan for sure buat last minute nya :D saya pun begitu :P.. tapi, usahakan lah supaya prepare awal.

4. lecture mesti datang walau apa pun... sebab dunia di U tak boleh bergantung pada nota kawan atau buku2 teks semata-mata... segala yang keluo dari mulut lecturer tu penting yang amat... nanti dah exam nanti tahu lah betapa pentingnya..

5. kena cari peluang. rajin bertanya especially pada budak cina.. depa ni selalu ke depan.. sebab depa budak-budak cina selalu rajin tolong menolong sesama depa.. huhuu.. bukan macam orang melayu, dapat info, simpan seorang-seorang. so, bersahabat ni penting lah... penting sesangat!! tak kira melayu ke cina, semua kita kena get along well.. supaya kita tak ketinggalan...

6. libatkan lah diri dalam pelbagai organisasi dan program... untuk membina soft skills dan buat menjadi modal dalam interview kerja nanti... jangan ambil ringan program2 ni.. ia modal yang berguna.. serious.

7. bercinta? pandai2 lah sendiri... hanya nak nasihat, 1st yr, 2nd yr, 3rd yr, tok sah lah main-main cinta... leceh dan buang masa. nak cari cinta, final year tak apa... lagi bagus waktu dah nak dekat-dekat graduate tu... sebab lepas grad, dah kerja ada duit, boleh terus kahwin kan... jangan dok buang masa bercouple bertahun2 :P

8. selalu lah bersolat jemaah di surau kolej... imarahkan surau yang selalu tak ada orang tu...

tu jeq lah dari saya... ex-UM student selama empat tahun.


Assalamualaikum ...dah banyak cik syahidatul tulis itu...betullah itu...mungkin lebih kurang juga..cuma dr saya..first of all...jangan lupa kewajipan kita pada ALLAH...(ni untuk ingatan sendiri juga)
*time management penting-walaupun saya pun kadang-kadang pening juga...jadi tulah nak bagitau supaya adik2 tak jadi macam saya... :-( ....
*nak ambil bahagian dalam program u bagus sebab ini saja lah pun masanya....nak kenal kawan-kawan.....merapatkan ukhwah...menyesuaikan diri dengan masyarakat dan memantapkan soft skills...tapi kena tengokla jugala program macamana.
*nak pagi mana-mana..lawatan univ ke apa..jangan lupa minta izin mak ayah dulu..walaupun nampak remeh macam tempat tu dekat ke apa...tapi lebih baik bagitahu..
*jangan tangguh kerja walaupun...biasa akan tertangguh juga esp kalau kita buat ikut tarikh mana kena hantar dulu....tapi tak apalah dahulukan yang mana penting.
.....setakat ini...pengalaman saya kat kampus ok...tapi sangat-sangat memenatkan...masa 1st sem dulu...rasa macam tak larat tapi Alhamdulillah sekarang dah boleh sesuaikan diri..cuma....univ pelik sikit sebab ramai lelaki...jadi ....tu saja lah masalah yang malas juga nak fikir....tapi susah juga laluan tak banyak sebab univ ni belum siap sepenuhnya....kat kafe...kat bus stop...mereka saja lah ramai..mula-mula dulu kekok sikit...sekarang terpaksalah buat-buat tak nampak..kena sesuaikan dirila..
****Semoga adik2 yang nak masuk u tahu matlamat anda....dan semoga berjaya menemph segala cabaran....kuatkan semangat..diiringi doa ... :-) 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 13:01


Pada 25-05-08 12:43 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!



sekarang?

i'm an employer in gov - 3 yrs exp in private sector
:kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 25-05-08 13:08


Pada 25-05-08 12:41 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

nasihat kedua...

yang mana-mana dapat pinjaman belajar.. jangan lah buat-buat macam orang kaya baru...simpan dan gunakan untuk keperluan BELAJAR SEMATA (sebab itu tujuannya, betul?)

supaya tak melalak lalak time membayar nanti. terus terang cakap ni, padahal kalau digunakan sebaiknya memang separuh dr duit tu boleh di role balik untuk dibuat pembayaran semula selepas bergraduat kelak

**waktu org gumbira dengan kereta & motor baru.. aku jalan kaki...(bukan setahun.. 9 tahun)
**waktu orang syok bergayut kat hp.. aku setia dengan public phone...(bukan setahun..)
**waktu org eppi pakai baju baru.. aku setia dengan baju yang mak kasi waktu mula-mula masuk dulu
**waktu orang syok berdating, berchatting.. aku... err.. ayah marah. jangan cari pasal
**waktu org enjoy waktu free.. aku menggelabah kumpul pointer untuk kekal dalam kolej.. sebab ayah bagi kata dua, anda keluar dari kolej, anda berenti belajar.
**alhamdulillah waktu org menggelabah cari kerja.. aku kerja dah tunggu...syukur


8-) 8-) Alhamdulillah....tengok dah ada bukti..boleh saya buat pengajaran untuk diri sendiri dan panduan kat adik2 juga....jerih - perih yang akan terbayar..InsyaAllah...
* Kuih tradisi kuih bahulu,
Enak rasanya idaman hati,
Biar kita bersusah dahulu,
Agar senang kemudian nanti.
*** 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-08 15:37


Pada 23-03-08 09:23 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

-------------- UTM ke-161 terbaik dunia -------------
- Oleh Srihanasham Noordin, Berita Harian -

JOHOR BAHRU: Universiti Teknologi Malaysia (UTM) menerima pengiktirafan antarabangsa apabila Times Higher Education Supplement (THES) buat pertama kalinya, yang meletakkan kedudukannya dalam kelompok 500 universiti terbaik dunia.

Naib Canselor UTM, Tan Sri Prof Dr Mohd Zulkifli Mohd Ghazali, berkata daripada perspektif Recruiters Review pula, UTM mendapat kedudukan terbaik di kalangan universiti di Malaysia iaitu pada tangga ke-161 pada peringkat dunia.

Katanya, pengiktirafan itu bermakna majikan memandang tinggi keupayaan graduan UTM dan ia akan memudahkan lepasan UTM mendapat pekerjaan dengan lebih separuh jurutera yang diambil bekerja dengan kerajaan menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam setiap tahun adalah graduan UTM.

"Kaji selidik yang kita lakukan ketika konvokesyen tahun lalu menunjukkan bahawa peratus graduan UTM mendapat pekerjaan adalah tinggi, contohnya 84.2 peratus daripada graduan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal sudah bekerja, Kejuruteraan Awam (87.9 peratus) dan Alam Bina-Arkitek (88.6 peratus)," katanya.

--------------------------------------------------------

p/s: UTM makin hebat.. Tahniah.. Tahniah... IIsshh.. WORLD CLASS...
Jelesss.. Jelesss... Jelesss... ADDDOOII... Hiihhiieee...


Tahniah2...proud to be product UTM...ehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-08 15:44


mmm...pengalaman masa kat U terlalu banyak untuk dikenang....6tahun setengah di zaman universiti cukup untuk membuatkan diri ini berdiri di atas aki sendiri pada saat ini tanpa bantuan sesiapa melainkan berpaut pada ketentuan dan rahmat ALLAH SWT.

nasihat one phase " cari lah kawan yang soleh dan solehah kerana sekali silap memilih kawan,merana dan sia-sia lah hari2 yang bakal ditempuhi"

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 00:27


amboi...memasing nak bagi wasiat kat adik2 kita ni ek..mari saya pula nak bagi wasiat..selain adik2 di ukhwah ni 2 org adik saya bakal menjejaki kita pada sesi ini..insya-Allah..

-jangan selalu nak balik rumah/kg..mentang2 rumah sekangkang kera dengan kampus sesedap saja nak balik selalu..lagi-lagi yang ada transpot sendiri...

-selalu2 lah hang out dengan member2 kampus..time ni lah anda nak merasa sedikit bebas..tapi jagan melampau2 sudahla..memadailah dengan tujuan untuk meluaskan hubungan dengan rakan-rakan..

-join mana-mana persatuan or pertubuhan..time ni lah anda nak asah bakat..Kalau tak berapa nak telented tu hanya jadi ajk pun cukup lah..tak pun jadi ahli aktif..Kalau nak jadi MPP pun bagus juga..mana lah tau pru13 muka antum pula wakili dun memasing..

-selalu berumah tangga di library..jangan setakat nak buat tesis saja baru kenal library..sedari tahun 1 kena lah tau selok belok dan fungsi2 yang ada kat situ..nanti senang...lepas itu Kalau boleh maksimumkan pinjaman yang dibenarkan..Kalau 5, pastikan setiap minggu bertukar2..sebab..time ni lah nak baca buku2 yang bukan saja bidang kita..tapi banyak lagi bidang2 lain boleh dibaca dan tentang isu semasa..

-jangan terperap kat bilik lepas habis kuliah..p lah lepas2 sesekali dengan member sekitar kampus..Kalau boleh terokai semua ceruk peruk kampus kita tu..ziarah semua kamsis2 yang ada..jenguk bilik member2..p mana-mana fak..p tasik2 dan taman2..Kalau ada p masuk hutan2 simpan yang ada.. biar kita kenal dengan 'kampung' kita tu..

-berbaik2la dengan lecturer2 kita..hatta dengan felo kat kamsis pun sama..bukan bodek tau..hanya sebagai melauskan hubungan kita dengan org lain yang tidak hanya di level kita..

-lagi bagus kalau anda imarahlan masjid dan surau..mude2 ni buat pahala banyak-banyak..lagi-lagi time study ni banyak masa berbanding da kerja nanti..Kalau ada aktvt usrah join saja..tak ada ruginye..(Kalau tabligh anda fikir-fikir lah 1000 kali..hehehe)...

-time buat asiment..jangan tangguh-tangguh..esok nak present malam ni semgkang mata..tak payah..buang masa anda saja..nanti last2 minit b;akout or pdrive kena virus or terdelete..meranung tak berlagu anda...lagis atu jangan nak plagiat org punya..saya amat2 pantang!!..cuba lah usaha sendiri..barulah terasa puas dengan apa yang kita buat tu...

-pasal nak bercouple..yeah..tahun 1 ,2 tu tak payah lah ngengada..study lah dulu..tukan matlamat asal kita masuk u kan?tapi Kalau da jodh nak buat bagaimana..meant jodoh ke pejabat kadhi tau..sure confirm jika benar-benar ikhlas dan ada tanggungjawab..

....rasanya ni agaknya dari saya..ikutkan saya ada rasa sedikit kekesalan kerana sepanjangs aya di kampus dulu bukan semua nasihat yang saya tulis ni saya buat..memang terkilan lah..sekarng tak boleh nak buat apa-apa..kehidupan da berbeza..

lagi satu nasihat..rasailah hidup berkampus (campus life)..dr segi akademik..sosial..dan kerohaniannya..dan sumthing like that lah..bukan setakat kuliah-kamsis-rumah...luaskan pemikiran..pergaulan...alright?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 08:33


kawe pun nak kongsi jugak...

untuk adik2 bakal mahasiswa/i...

jangan lupa dua perkara,
1)study and
2)dakwah...
kalau blo jadi best student and best da'ie ye..

kedua-duanya tu kewajiban. jangan dok study saja tapi dakwah diabaikan..
dan yang paling penting, jangan nak bercintan kat U. :jangan:

kalau nak jugak :berfikir:

terus kawin saja, tu pun kalau dah mampu.


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 15:50


Salam..

Mudah saja nak hidup di kampus.. taklah sesusah mana pun.. as long as u know why u are there.. bergaullah dengan sesiapa pun, tapi jangan melampaui batas.. belajar sebijak-bijaknya tapi jangan melampaui had.. aktiflah dalam mana-mana pertubuhan yang anda suka, tapi jangan lupa tujuan utama anda di universiti.. seboleh-bolehnya jangan buat hal dengan pentadbiran universiti.. nanti kena tendang keluar free.. siapa yang susah? lagi satu jangan suka gaduh-gaduh dan berpuak-puak.. org yang masuk universiti ni org pandai-pandai.. jadi perangai pun kena lah macam org pandai-pandai.. jangan jadi orang bodoh-bodoh mahu pun orang bodoh atau diperbodohkan.. :-)

selamat berjuang.. chaiyyok!


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

zaira_atiera
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2006
Ahli No: 27404
Posting: 5
Dari: wilayah ilmu ke jelapang padi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 23:00


Pada 24-05-08 23:30 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Rugi semua tu. Masuk U adalah masa untuk ENJOY! Student Life!! Duit dapat (ptptn or jpa or fama), kerja tak payah. Boleh beli laptop or PC sendiri. Boleh beli moto sendiri. Kalau pandai sikit boleh beli kereta sendiri lepas itu buat sewa. Lepas itu kantoi JPJ, kena bayor saman.

Lepas itu masa kat U lah masa yang paling sesuai untok cari makwe or pakwe. Boleh dok keluar dating sesama. Naik motor sesama. Naik kereta sesama. bawa pergi jalan-jalan kat genting highland. Tengok wayang sesama. Study sesama. Macam-macam perkara lagi yang boleh dibuat bersama. Baru 'terisi' hati yang kosong tu.
lepas itu boleh lagi buat jalan-jalan satu malaysia. Kumpol geng dan member pergi panjat gunong same-same. Tak pun pergi pulau or pantai. Kalau yang ada motor tu boleh buat konvoi ramai-ramai. Best. Pergi cuti-cuti Malaysia. Dari johor terus ke perlis lepas itu terus ke pantai timor. Enjoy.

Lepas itu kalau dok kat U tu bior lah lama sikit. Kalau boleh extend sampai 6-7 tahun. setakat kantoi paper tu biasa saja. Bukan hang seorang saja yang kantoi paper tu. Boleh repeat saja paper tu. Tapi Kalau hang seorang saja yang kantoi maksudnya ada something wrong lah (bengap lah.. ke lampi...?)

Lepas itu kalau dah tak cukup duit boleh buat kerja part time. Kerja kat hotel ke, kat pizza ke. Macam-macam kerja boleh buat. Pas dapat duit, boleh buat belanje pakwe or makwe. Kalau dah bosan yang pakwe or makwe tu, boleh lah clash. Cari yang baru. Cari yang junior-junior yang masih lawa (kalau lelaki lah). Masih 'fresh' dan tak pernah berkapel. Selagi tak keluar U, 'peluang' cari baru masih banyak.

Lepas itu masa tahun baru ke, merdeka ke... boleh lah pergi dataran merdeka ke, KLCC ke, bukit bintang ke,...tengok konsert. Agak-agak kol satu kol dua tu boleh lah mula balik rumah. Kalau sesiapa yang kat kawasan KL tu, banyak saja disko-disko bersepahan. Boleh pergi 'clubing'. Kesimpulannye: ENJOY

ps:- sila ambil pengajaran.

Assalamualaikum

memang lah apa cik sirat82 cakap ni betul...memang berlaku lah..hopes semua bkl2 mahasiswa dan siswi alert lah..jangan nanti mnyesal xsdh...kan buang kolej sudah lah..lepas itu pointer trn..sudah lah..lepas itu pnjmn kan sekat..huhu..sudah tu orang sbuk prepare exam..dia pula sibuk nak pergi clubing..mak ayah kat kg mana tau..

macam-macam lagi lah kalau nak dsebutkan kat sini..benda-benda lagha yang mnyebabkan sesalan yang bpanjangan...huhuu...hmm..spe yang dah pernah rasa dok kat u memang dia tau lah benda ini...

dunia u memang best...kalau kita betul-betul rebut peluang..dan ruang yang memang banyak dsediakan...
so..fikir-fikir lah sdiri... :-D


-----------------
:)


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaira_atieraProfil   Hantar PM kepada zaira_atiera   Quote dan BalasQuote

stackmuffin
Warga Rasmi
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 33992
Posting: 4

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-08 21:31


Salam...

Kalau kat universiti tu tak kira local atau oversea...yang penting sekali jangan tinggal sembahyang espcially Subuh...insyaAllah berjaya.
Dari pengamatan aku...mmber2 aku yang tak tinggal sembahyang ni terutama Subuh, rezeki murah.....senang dapat kerja dengan company2 yang besar. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For stackmuffinProfil   Hantar PM kepada stackmuffin   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-08 22:48


Pada 21-06-08 23:00 , zaira_atiera posting:

!!! QUOTE !!!


memang lah apa cik sirat82 cakap ni betul...
Sudah ada seorang yang ber 'cik' dengan saya

ps:- :sopan:


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 11:55


assalamualaikum..sekadar pandangan dari hamba..kalau dah masuk universiti tu antara perkara paling penting ialah pupuklah budaya membaca kerana tanpa membaca masyarakat kita akan lemah dan 'jahil' ilmu. seriusly cakap mahasiswa abad ini kebanyakannya cetek ilmu pengetahuan kerana malas membaca. apapun selamat maju jaya kepada yang bergelar mahasiswa. ingatlah bahawa once kita menjejakkan kaki kita ke u kita memikul sejuta amanah yang berat kepada Allah, diri sendiri, keluarga dan masyarakat. Ketelusan dalam menuntut ilmu insyaAllah menjamin kecemerlangan kita dari semua segi. ini berikutan timbulnya budaya baru yang semakin popular akhir-akhir ini iaitu budaya plagiat. plagiat adalah kesalahan paling besar dalam pendidikan.

wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

stackmuffin
Warga Rasmi
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 33992
Posting: 4

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 15:19


Pada 12-07-08 11:55 , LinCikedot posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..sekadar pandangan dari hamba..kalau dah masuk universiti tu antara perkara paling penting ialah pupuklah budaya membaca kerana tanpa membaca masyarakat kita akan lemah dan 'jahil' ilmu. seriusly cakap mahasiswa abad ini kebanyakannya cetek ilmu pengetahuan kerana malas membaca. apapun selamat maju jaya kepada yang bergelar mahasiswa. ingatlah bahawa once kita menjejakkan kaki kita ke u kita memikul sejuta amanah yang berat kepada Allah, diri sendiri, keluarga dan masyarakat. Ketelusan dalam menuntut ilmu insyaAllah menjamin kecemerlangan kita dari semua segi. ini berikutan timbulnya budaya baru yang semakin popular akhir-akhir ini iaitu budaya plagiat. plagiat adalah kesalahan paling besar dalam pendidikan.

wasalam.


ni mesti ada sejarah plagiat ni :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For stackmuffinProfil   Hantar PM kepada stackmuffin   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 19:45


salam,

hanya nak berkongsi..

gunakn masa 3 tahun tu sebaik baik nya...banyak benda yang boleh kita belajar..tak kira ilmu pengetahuan, pengalaman hidup and so on..jangan sempitkn skop ilmu..belajar sebanyak yang mungkin..jangan hanya untuk course yang kita ambil saja..ilmu lain yang bermanfaat juga sangat perlu..baik dengan lecturer sangat penting, pegawai sains, dan siapa saja..tak kira agama or bangsa..nanti ada rezeki sambung study, ia adalah aset yang sangat berguna...hubungan sesama insan pun kena jaga kan..hubungan dengan Allah memang wajib kena jaga...

sekadar berkongsi pengalaman..
salah silap, tolong tegur ye..

=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 20:10


Pada 12-07-08 15:19 , stackmuffin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-07-08 11:55 , LinCikedot posting:
ni mesti ada sejarah plagiat ni :jangan:


tak baik bersangka buruk pada orang. kita bercakap berasaskan pengalaman. pengalaman tidak semestinya kita tidak terlibat dalam perkara itu atau mengalaminya tetapi pengalaman juga boleh diperolehi melalui pembacaan yang luas. cuba buka minda dan lihat sekeliling terutama mahasiswa bumiputera kita. berapa ramai yang menjadi best student, berapa ramai yang suka menuding jari pada orang, berapa ramai yang boleh mengeluarkan idea pendapat buah fikiran dan sewaktu dengannya yang bernas lagi rasional dan sebagainya. pesanan ini special dedicated buat diri hamba yang lemah ini dan juga buat sahabat ukhwah sekalian. :jangan:


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 01:43


:-) Assalamualaikum


Untuk bakal-bakal mahasiswa...


1.Tetapkan niat mencari ilmu kerana ALLAH Taala dan untuk mendapat keredhaanNYA.

    2.Ilmu yang dituntut itu untuk jaminan masa depan,untuk bantu ibu bapa dan ahli keluarga serta untuk masyarakat keseluruhannya.

    3.berhati-hati memilih kawan ketika menuntut ilmu,kerana kawan cerminan kita.Kalau kawan kita baik,maka baiklah kita...kalau kawan kita akhlak zero...maka zero jugalah kita...

    4.Menuntut ilmu memerlukan banyak kesabaran dan pengorbanan....banyak onak dan durinya,selalulah bergantung pada ALLAH Taala dan minta petunjukNYA...insyaALLAH....

    5.Lakukan yang terbaik dan jangan putus asa.....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129714 saat. Lajunya....