Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: pengarang buku agama yang diragui..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» pengarang buku agama yang diragui..

Please Mendaftar To Post


Oleh pengarang buku agama yang diragui..

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 10:48


Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh..

ana ada membeli sebuah buku yang diberi judul dengan hadis nabi iaitu SABDA RASULULLAH S.A.W : SOLATLAH SEBAGAIMANA KAMU MELIHAT AKU SOLAT dan pengarangnya ialah abu farouq rasul bin dahri.. ana mengaku bahawa ana kurang pengetahuan tentang hal-hal penulisan yang dihasilkan oleh pengarang yang diragui,,terlibat bid'ah dan sebagainya..pendek kata ana memang mentah dalam senario penulisan tentang keagamaan ,,,, tapi ada seorang hamba Allah berpesan pada ana apabila dia melihat-lihat buku yang ana beli, beliau berpesan supaya berhati-hati mebaca buku tersebut (dek keraana pengarangnya)..boleh dibaca namun berhati-hati dan tanya apa-apa yang mengelirukan atau tidak faham.. barulah ana menyedari bahawa tidak semua buku-buku yang dijual di pasaran umum ditulis oleh pengarang yang baik..(di jalan yang lurus dan benar)...apa yang mengejutkan ana lagi, selain pengarang buku yang ana beli itu, beliau juga memberitahu hal yang sama pada pengarang yang sebelum ini memang ana mengagumi tulisan-tulisannya...dan buku pengarang tersebut juga dihasilkan dan diulang cetak dalam bentuk buku-buku yang kecil dan khusus pula mengikut hal-hal yang lebih terperinci........harap sahabat ukhwah dapat berkongsi tentang perkara ini.. memang terdapat kah pengarang-pengarang sebgini? mengapa? dan siapa mereka??

p/s : ada tak sahabat2 ukhwah yang pernah membaca atau mebeli buku yang ana beli tu? atau buku-buku karangan pengarang yang sama.. :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 12:21


ada buku karangan rasul dahri ini diharamkan oleh JAKIM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 13:15


huhu ye ke? ana tak tau pun..apa pasal? hemm,,rugi pulak rasanya beli buku yang ana dah beli tuu..mana tau pengarangnye tak elok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 13:20


macam mana pulak dengan tulisan aidh' al-qarni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 13:31


aidh al qarni.. dia ini banyak ilmu dan mengikut aliran salaf...

ada dalam bukunya itu terlalu keras contohnya dalam menolak kitab dari hujjatul ISlam Imam al ghazali.

Ambil sahaja mana yang baik... dan mana pendapatnya yang terlalu keras tak perlula diambil. Bukan apa.. walaupun dia nampaknya salaf, tetapi ia juga bercakap gaya seorang yang sufi. Dan dia sendiri difatwakan sesat oleh ulamak wahabi salafi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-02-08 14:04


Assalamualaikum
hmm...berat juga persoalan ni....mungkin saya hanya sesuai untuk membaca dan mengambil sedikit pengajaran.....
rasul dahri ye....maklum....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 14:31


forum kat mana ye? boleh beritahu?

saya ada mengikuti forum tranungkite.net, sidogiri.net termasuk forum ini dan juga www.surau.com.my, dan www.raudhah.com.

Selain dari itu, tak aktif.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 15:03


ye, bila nengok muka awak ni.. pernah ikuti program comrade.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 15:15


erk.. lawan.. aiseh.. takdalah.. kita semua pun sama-sama belajar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 08-02-08 17:06


tip cari buku, cari terbitan PTS dan alaf21 untuk bagi mereka yang ingin berkenalan dengan buku Agama.

selalunya buku2 terbaru sekitar tahun 2,3 tahun kebelakangan ni boleh dipercayaia.
berkenaan dengan buku rasul dahri itu, anda boleh membaca jika anda seorang yang tinggi ilmunya, saya bukan katakan rasul dahri itu sesat, tetapi kebanyakan penulisannya ada kontoversi, dan ia hanya sesuai dibahaskan peringkat tertinggi...


kalau nak baca sila beli buku tulisan, hafizfirdaus, al-qarni ke., abd hadi awang,
TG nik aziz, engku zaki engku alwi...tulisan mufti perlis pun boleh juga untuk di baca.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 20:08


apa maksud pendapat terlalu keras? syukran..

tak berani lagi beli buku kalau tak tanya orang dulu tentang penulisnya..
kurang duit nak beli buku alang2 beli yang berkualiti..
kasihan tengok buku yang berlambak ada kat kedai tak kena beli..
ada yang dah lama, kertas dah jadi kuning..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-02-08 20:31


ustaz rasul dahri...beliau sememangnya hanya mengikut al-quran dan hadis...dan beliau tidak mempercayai akan ada mazhab..hanya ALQURAN dan HADIS...senang kata,golongan wahabi..golongan ini,apa yang ana perhati..mereka terlalu suka menghentam dan mencari kesalahan org..itu tak boleh..ini tak boleh...itu bid'ah..ini bid'ah..kesimpulannya, apa-apa sahaja yang tidak dilakukan oleh Nabi,adalah bid'ah...dan golongan ini juga tidak mempersetujui akan ilmu tasawuf..sdgkan ilmu2 sebeginilah yang boleh mendekatkan lagi diri kita pada Allah,dan memperkuatkankan lagi kerohanian kita..

memang benar,apa sahaja yang tidak dilakukan atau disebut oleh nabi itu adalah bid'ah..tetapi tak semua bid'ah itu salah dr sisi agama..para ulama pula menyebutkan,bid'ah terbahagi kepada beberapa bahagian..yakni bid'ah wajib...bid'ah harus..bid'ah yang sunat..bid'ah yang haram dan makruh...hmm..tentang hadis yang menyebut tentang bid'ah, yakni "sesungguhnya sebaik-baik bicara ialah kitab Allah, dan sebaik-baik petunjuk ialah petunjuk yang dibawa datang oleh Muhammad SAW. Seburuk2 perkara ialah perkara yang baru yang diada2kan, dan setiap yang bid'ah itu adalah sesat..." (H. imam Muslim) ...menjadi kesepakatan para ulama untuk mengatakan hadith "setiap bid'ah adalah sesat" merupakan hadis yang umum & dikhususkan, ialah beberapa hadith seperti berikut

" Sesiapa yang mempelopori sunnah yang baik dalam islam,maka dia mendapat pahalanya serta pahala org selepasnya yang beramal dengannya tanpa mengurangi sedikirpun pahala mereka. Dan sesiapa yang mempelopori sunnah yang jahat dalam islam, maka dia menanggung dosanya serta dosa org selepasnya yang melakukannya tanpa mengurangi sedikitpun dosa2 mereka" (H. imam muslim,al-nasaie & ibn majah) ...wallahua'lam...kalau nak tahu lebih lanjut, rujuklah kitab karangan Al-Syeikh Al-Hafiz Abu Al-Fadl Abdullah Al-Siddiq Al-Ghumari.. kitabnya berjudul "MAKNA BID'AH SEBENAR SATU PENJELASAN RAPI..." mudah-mudahan kita semua dirahmati serta diberi hidayah oleh Allah sentiasa..amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 20:48


pernah beli buku agama dan da baca sebahagiannya,lepas itu tak lama lepas itu beli buku lagi...tapi terdpt perbezaan fakta..seorang kata lain,seorang kata lain,seorang kata itu,seorang lagi cakap ini...jadi berhati2lah dengan bacaan anda,taakulan sendiri ditambah ilmu kadang-kadang membantu juga untuk menilai antara kebaikan atau kebatilan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-02-08 21:35


belajar dari buku ni kena hati-hati...kena berguru dengan guru yang faqih. Baca buku kena verify kefahaman kita dengan orang yang arif. Kekadang ramai yang sesat sebab hanya berguru dengan buku.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 21:47


ye.. sebab itu nak belajar agama memang kena ada guru... Semata-mata belajar dengan buku kita takuti tak faham (rasa dah ulang ini, takpa mengulang2 pelajaran itu zikir :) )

Guru pula - kita tengok bagaimana ia beramal sesuai dengan al Quran dan Sunnah. Maksudnya di sini, bukan sahaja ia faqih, seorang yang berilmu, tetapi juga ia menghayati ilmu itu hingga dapat menundukkan diri kepada ALlah. kat situ terserlah akhlaqnya..

pendapat terlalu keras = maksudnya terlalu mudah menghukum

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 08-02-08 21:48


bagi sesiapa yang ingin membeli buku, dan ada syak wasangka tentang buku tersebut, bolehlah meminta bantuan-bantuan sahabat di sini.
jika berkeinginan untuk beli buku tentang fiqh, hadith, tafsir dan lain-lain boleh lah rujuk di sini terlebih dahulu, mungkin saya dan sahabat-sahabat yang lain boleh rekomenkan buku yang bagus.

sebenarnya tidak susah untuk membeli buku yang bagus, cuma kita kena cerdik sedikit, dan selalu berkunjung ke kedai buku.
sebelum beli, baca sinopsis dan biodata penulis buku tersebut.
untuk buku Agama yang berautoriti adaalah terlalu banyak, seperti terbitan DBP,IKIM dan seperti yang saya nyatakan di atas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 21:54


betul kata tanpanama.. terbitan PUM (persatuan ulama malaysia) pun ok, terbitan fajar, dari terbitan JAKIM, ABIM.. Darul Nu'man, Hidayah,

Apapun macam tadi lah.. at least nak baca buku agama ini, biar ado gurunya sekali.. JIka dah ada basic oklah juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:07


terlalu mudah menghukum apa pula...
yang kata bidah tu ke?

apa ya panduan kalau macam susah pergi jumpa dengan ustazah ke..
takkan tak baca buku pula kan..kosonglah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:18


terima kasih banyak-banyak kepada sahabat ukhwah yang sudi mengomentari topik ni.. ye.. berguru dengan buku sahaja memang tak cukup.. memang buku yang ana beli tu tak diterbitkan oleh syarikat2 yang agak famous seperti yang antum nyatakan..then, gaya penulisan pengarang tu memang nampak agak keras,..ada menyatakan bahwa hadis-hadis tertentu tu adalah dhaif , menyatakn perawi hadis yang disebutkan adalah lemah dan sebgainya.. hmm,, nak buat macam mana dah terbeli pun..huhu..lain kali insya-Allah ana akan lebih berhati-hati soal pilih buku agama untuk dibeli ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:29


sakinah - belilah buku yang mudah2 dulu difahami..

sebab ado buku ini isinya agak tinggi, kena ada asas untuk faham, jika tidak terpinga2, atau mudah terpengaruh..

Bukan apa.. dari pengalaman den,, ada kisah seorang belajar dari buku tentang aqidah,, kendian tiba-tiba ada satu persoalan mengenai keTuhanan yang dia tak faham.. timbul was2 - gangguan dari syaitan... ini sebab dia tak ada basic ilmu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:31


Pada 06-02-08 15:12 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

pernah ustaz,hehe

adush malu pulak asenya,selama ni duduk lawan cakap dengan ustaz,adush

di hari itu nak ikut juga,tapi ada exam,erm rindu dekat comrade,baru 1st time join pun,tapi ukhwah and kenangan tu tetap kekal

maaf banyak-banyak duduk lawan cakap ustaz selama ini

huhuhu


Er... saya pun nak minta maaf jugak lah kalau post saya selama ni dianggap sebagai "melawan"...

:-D


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:33


Pada 06-02-08 13:31 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

aidh al qarni.. dia ini banyak ilmu dan mengikut aliran salaf...

ada dalam bukunya itu terlalu keras contohnya dalam menolak kitab dari hujjatul ISlam Imam al ghazali.

Ambil sahaja mana yang baik... dan mana pendapatnya yang terlalu keras tak perlula diambil. Bukan apa.. walaupun dia nampaknya salaf, tetapi ia juga bercakap gaya seorang yang sufi. Dan dia sendiri difatwakan sesat oleh ulamak wahabi salafi.


Kalau tak silap, beliau ni penulis buku lah Tahzan, betul ke? Saya ada versi buku tersebut yang mempunyai cover berwarna kuning...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 08-02-08 22:36


alamak?? yerke..ummu pun ada buku tu..yang tebal tu kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:50


buku lah tahzan itu baguih lah sebagai motivasi, dalam bukunya beginilah zaman memotivasikan kita - dalam itu dia ada melarang keras untuk baca kitab karangan imam al ghazali..

Ambik lah mana yang baik.. itu saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:52


tapi buku yang saya beli rasanya yang mudah2 saja..

akidah, solat, sifat 20, 99 nama, puasa, fikh wanita, buku imam alghazali,
yang cerita tentang akhlak, sabar... asaslah tu kan..

takut juga macam kes ragu2 tu
memang jenguk2 buku yang orang cakap berat..
tapi baca gitu2 saja..huhu ayat2 yang power

sebab manusia ada sifat ingin tahu..
dan "masuk" dah tua tak dapatlah baca ikut urutan tanpa teringin tengok yang berat tu..
contoh macam tentang syiah tu teringin nak tahu..

tapi kan kalau kita baca buku, ada yang kita ragu lepas tu terus bertanya orang yang lebih tahu,
takdalah masalah kan walaupun tak terus belajar dari guru sebab keadaan yang tak mengizinkan..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 23:01


ok lah buku yang awak baca tu..

jika mudah al hamduliLLah, :) jika tak faham bertanya. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 23:29


nak baca sirah nabi muhammad - PTS karangan danial zainal abidin ok jugak,
Buku feqh sirah - karangan syed ramadhan al buthi ok jugak ada 3 jilid.
Abu a'lah almaududi - manhaj Hidup Muslim lah ilaha illaLLah

nak best lagi..banyak pulak..


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 23:34


terima kasih saranan :-)
oh buku Islam pilihanku tu ke?
dah "lama" pun beli buku tu..
tapi lain sikit rasanya ikut orang yang baca..
sebab tengok dalam tu kebanyakan yang yang dari tak ada "agama"
yang tak percaya wujudnya Tuhan..atau yang dari hindu, buddha
lebih masuk kalau baca kisah orang kristian yang revert..
erm ikut hati sajalah, kena jaga hati itu apa yang dia nak..
kalau teruskan rasa rosak juga
eheh harap-harap tak silap merasalah
memang kena hati-hati apapun baca..
kadang-kadang terbaca pasal orang salah tafsir "agama" itu dulu
macam baca satu buku dialog tu..
boleh juga rasa hati tu macamana..
baik fokus terus pada Islam rasanya..
sebab memang dah yakin dengan kebenaran itupun..
cuma mungkin itu antara ujiannya "selepas"
mempersoal dan dalam masa yang sama mempertahan
biasa untuk semua orang rasanya tak kira "baru" atau "lama"..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 23:50


Bertahan dengan iman yang ada ye sakinah? Saya sarankan anda baca buku Iman wal hayat (Iman dan kehidupan) karangan dr yusof al Qardhawi. Amat bagus untuk direnungi dan memantapkan aqidah.

Bahkan buku yang anda pelajari sifat 20 itupun memantapkan akidah, kita akan belajar sifat2 ALlah yang wajib, mustahil dan harus (tanpa mengingkari sifat2 ALlah yang lain selain dari yang disebutkan).

Kita dapat mengenal ALLah, kekuasaannya. Mengenal diri sendiri.. Mengenal alam. INi semua akan menambahkan keimanan..


!!! QUOTE !!!

terlalu mudah menghukum apa pula...
yang kata bidah tu ke?


Itu antaranya..


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 23:58


Manhaj Hidup Muslim karangan abu a'lah al maududi
Iman dan Kehidupan karangan dr Yusof Al Qardhawy
Feqh Sirah karangan syed Ramadhan al Buthy

Semuanya terbitan Dewan Pustaka Fajar - carik saja lah kat kedai buku agama, kalau dulu kat uia senang saja nak carik kat darul kutub itu (bawah universiti malaya), tapi bila UIA ambik alih... tinggal berapa buku, hidup segan mati tak mahu.. :)


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 00:03


yang kata kalau tak hafal rukun iman, rukun Islam
dah kafir
itu pun termasuk menghukum ke?
eh tak pernah lagi tanya orang lebih tahu pasal ni..
ada dulu ustazah cakap macam ni dengan saya..
kawan yang saya cerita pun rasa pelik
betulkah macam tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 00:10


erkk - itu dah melampau dalam menghukum.. BUkan mudah nak mengkafirkan, menjatuhkan hukuman sesat atau bid'ah tanpa hak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 00:22


off topic

den tengah mengkaji tentang ahbash ini.. kawan den ado seorang dia rajin merantau menuntut ilmu (pelajar mesir ambik dalam diraasat), tapi nak jumpa dia setaun sekali itu pun Kalau ada program ihya' ramadhan. Nanti rasanya nak tanya dia tentang ahbash ini.

untuk mengatakan ahbash suka mengkafirkan orang Islam, samalah juga dengan mereka yang menghukum ahbash sesat.. Kita kata dia suka mengkafirkan, kendian menggunakan lidah atau pendapat yang menghukum mereka sesat.. Entah ye.. Sama lah macam wahabi salafi mudah2 menghukum orang buat bid'ah dengan hukuman sesat..

Best tu menghukum orang ni.. last2 jadi apa..Kita ini? Baik tawaquf dulu tentang soal ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 00:31


erm yang sifat 20 tu pun ada kontroversi kan..
eheh kontroversi pula..tak tahu nak ayat apa..

yang pasal 13 sifat dan 20 sifat..
aik apa saya cakap ni..
tapi nak cakap itulah.. :-?
eheh boleh faham rasanya apa saya nak tanya..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 00:37


pandangan dari imam abu hassan al asy'hari dan abu mansur al maturidi?

elok ber pm senang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-02-08 14:20


Assalamualaikum
Manhaj Hidup Muslim...oleh Abu 'Ala al-Maududi....sebuah buku yang bagus..tapi, saya akui agak berat...kena benar² mentelaah untuk memahami apa yang disampaikan...baru tamat sekali..tak berhajat nak baca lagi..memang sukar nak masuk....insyaAllah suatu hari nanti....bolehlah kalau immad nak baca...
Iman dan Kehidupan juga suatu buku yang bagus....
untuk CK...saya cadangkan bacalah buku Mengapa Saya Memeluk Islam...karangan Fathi Yakan..sangat bagus..untuk semua...sangat....dan murah jeq harga dia....

P/S : hmm..pernah juga berbahas tentang sifat 20 ni....naqib saya tak menggalakkan untuk memperdalami tentang perkara ini...kerana cukuplah mendalami sifa Allah melalui nama yang 99 tu...khuatir ia akan seolah² menyamai pen'sifat'an seorang manusia...hmm....daripada baca sifat 20..lebih baik baca Usul 20..... :-D cadangan saya lah.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 14:40


asma' ALlah adalah nama-nama ALLah yang secara tidak langsung juga berbicara mengenai sifat ALLah :)

Begitu juga sifat 20 - ada dalil dan hujjah nya di dalam Al Quran dan hadith yang ni semua kena ada gurunya.

Bila makin dalam belajar, makin perlulah kena ada ilmu..

Bertanyalah kepada orang yang tahu, sekiranya kamu tidak mengetahui. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 16:24


Mengenai sifat 20 ada diterangkan secara asasnya dalam laman web jabatan agama Islam negeri Melaka.

http://www.al-azim.com/masjid/infoislam/tauhid/sifat20.htm

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 16:38


off topic : nak jumpa ambil?

.. kalau nak buat macam satu anjuran bersama baguih jugak.. itu kena bincang lah dengan ahli jawatankuasa tertinggi Comrade. Kalau saja2 nak ziarah tu kat batu 12 pun ok, ada 8 orang saudara baru Islam kat situ yang baru memeluk Islam bebaru ni..

Jadi datang, tanya khabar, melawat, buat sikit program fardhu ain pada mereka ka.. bincanglah dengan bebudak tu..kalau nak no telefon naib presidennya den ado..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 13:42


Mmm...moga-moga kita tergolong dalam golongan orang-orang yang benar...minta-mintalah tak tersalah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 12:35


no komen....but i have got the info...
:-D :-D


-----------------
moshi-moshi....
watashi wa kaisi desu...
from the sister city of kasaoka city okayama...hehee..
senegara dengan Doraemon,Ultraman etc


Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 12:38


Pada 06-02-08 12:21 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

ada buku karangan rasul dahri ini diharamkan oleh JAKIM.
ustaz rasul dahri, seorang da'i yang hebat, subhanallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 12:40


Pada 06-02-08 13:15 , nasrun_qalbi posting:

!!! QUOTE !!!

huhu ye ke? ana tak tau pun..apa pasal? hemm,,rugi pulak rasanya beli buku yang ana dah beli tuu..mana tau pengarangnye tak elok..
kalau buku tu karanag rasul dahri, tu buku bagus. kalau awak ragu dengan tulisan ustaz tu, awak boleh rujuk buku tu, k dalil2 penulisannya.

dalil2 tipu atau dalil2 soheh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 12:41


Pada 09-02-08 16:24 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Mengenai sifat 20 ada diterangkan secara asasnya dalam laman web jabatan agama Islam negeri Melaka.

http://www.al-azim.com/masjid/infoislam/tauhid/sifat20.htm
sifat 20, hmm..nak buat sifat 1001 lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 12:43


Pada 06-02-08 13:31 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

aidh al qarni.. dia ini banyak ilmu dan mengikut aliran salaf...

ada dalam bukunya itu terlalu keras contohnya dalam menolak kitab dari hujjatul ISlam Imam al ghazali.

Ambil sahaja mana yang baik... dan mana pendapatnya yang terlalu keras tak perlula diambil. Bukan apa.. walaupun dia nampaknya salaf, tetapi ia juga bercakap gaya seorang yang sufi. Dan dia sendiri difatwakan sesat oleh ulamak wahabi salafi.
buku2 awal yang ditulis oleh imam alghazali memang banyak prtentangan.
sebab pemahamannya masih brcampur dengan pemahaman lamanya yaitu tentang filsafat.

tulisan2 terakhir beliau banyak yang mmprbaiki tulisan2 lamanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 12:49


Pada 08-02-08 20:31 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

ustaz rasul dahri...beliau sememangnya hanya mengikut al-quran dan hadis...dan beliau tidak mempercayai akan ada mazhab..hanya ALQURAN dan HADIS...senang kata,golongan wahabi..golongan ini,apa yang ana perhati..mereka terlalu suka menghentam dan mencari kesalahan org..itu tak boleh..ini tak boleh...itu bid'ah..ini bid'ah..kesimpulannya, apa-apa sahaja yang tidak dilakukan oleh Nabi,adalah bid'ah...dan golongan ini juga tidak mempersetujui akan ilmu tasawuf..sdgkan ilmu2 sebeginilah yang boleh mendekatkan lagi diri kita pada Allah,dan memperkuatkankan lagi kerohanian kita..

memang benar,apa sahaja yang tidak dilakukan atau disebut oleh nabi itu adalah bid'ah..tetapi tak semua bid'ah itu salah dr sisi agama..para ulama pula menyebutkan,bid'ah terbahagi kepada beberapa bahagian..yakni bid'ah wajib...bid'ah harus..bid'ah yang sunat..bid'ah yang haram dan makruh...hmm..tentang hadis yang menyebut tentang bid'ah, yakni "sesungguhnya sebaik-baik bicara ialah kitab Allah, dan sebaik-baik petunjuk ialah petunjuk yang dibawa datang oleh Muhammad SAW. Seburuk2 perkara ialah perkara yang baru yang diada2kan, dan setiap yang bid'ah itu adalah sesat..." (H. imam Muslim) ...menjadi kesepakatan para ulama untuk mengatakan hadith "setiap bid'ah adalah sesat" merupakan hadis yang umum & dikhususkan, ialah beberapa hadith seperti berikut

"sesungguhnya sebaik-baik bicara ialah kitab Allah, dan sebaik-baik petunjuk ialah petunjuk yang dibawa datang oleh Muhammad SAW. Seburuk2 perkara ialah perkara yang baru yang diada2kan, dan setiap yang bid'ah itu adalah sesat..." (H. imam Muslim) ...menjadi kesepakatan para ulama untuk mengatakan hadith "setiap bid'ah adalah sesat"
perkataan ulama tak boleh memansukhkn hadis. hadis tu jelas. asbabul wurudny pun ada.

hal tu berkaitan dengan hal-hal yang khusus,ibadah2 khusus yang sememangnya wajib mengikuti rasulullah.

dalam hadis tu tak ada pengecualian, tak ada istisna'
"hal yang di ada2kn dalam AGAMA"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 15:30


Salam

Ustaz Zahazan ada menyatakan.. tulisan dari pengarang Husin..(ana tak ingat nama belakangnya) perlu dielakkan dari membeli dan membaca kerana penulisannya adalah kepada ideologi/fahaman fikiran yang dibawa menyalahi dengan Islam. Bertentagan sama sekali.

ayah dan guru agama ana juga ana mengingatkan agar tidak membeli sebarang buku (beli tanpa rujuk pada ahli-ahli agama yang arif benar dengan hadith dan dalil) maksudnya., tidak mudah untuk beli buku sembarangan saja. tak dinafikan banyak buku yang baik ada dijual, namun ada juga kekeliruan yang dibawa masuk oleh pihak kafir yang cuba mempelbagaikan fahaman umat Islam.


kesimpulannya:Hati2lah ketika membeli apa jua buku agar tidak menyalahi dengan kefahaman Islam yang berkait dengan AL-QURAAN & AS-SUNNAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

amirahni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24839
Posting: 134
Dari: SHAH ALAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 16:21


Saya rasa elok beli buku terbitan telaga biru atau galeri ilmu. penyampaiannya mudah dan menarik. sekarang dah banyak jual kat kedai buku agama dan MPH...
kat pesta buku antarabangsa yang sedang berlangsung pun dah ada, siap ada diskaun lagi.
Semoga kita semua diberi petunjuk dalam mencari ilmu & kebenaran


-----------------
BUAT YANG BETUL, BUAT DENGAN BETUL, BUAT BETUL-BETUL


Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahniProfil   Hantar PM kepada amirahni   Pergi ke amirahni's Website   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 19:16


Pada 25-03-10 12:41 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!


sifat 20, hmm..nak buat sifat 1001 lah..


1. Kenapa saudara nak buat sifat 1001???

2. bagi saya,, perbahasan sekitar sifat Allah yang menimbulkan pelbagai kontrovesi dikalangan pengikut asyiriah dan salafiah sangat kompleks dan kadang-kadang tidak nampak penghujungnya,,
3. tapi bagus juga kalau dibahas kan disini asalkan tidak ada saling mengkafir dan melabel ulama2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 09:58


Pada 25-03-10 19:16 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-10 12:41 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!


sifat 20, hmm..nak buat sifat 1001 lah..


1. Kenapa saudara nak buat sifat 1001???

2. bagi saya,, perbahasan sekitar sifat Allah yang menimbulkan pelbagai kontrovesi dikalangan pengikut asyiriah dan salafiah sangat kompleks dan kadang-kadang tidak nampak penghujungnya,,
3. tapi bagus juga kalau dibahas kan disini asalkan tidak ada saling mengkafir dan melabel ulama2..
sebab sifat 20 tu menggambarkan seakan kemampuan ALLAH tu trbatas. seakan kemampuan ALLAH tu "hanya seperti" apa yang disampaikan orang tentang sifat 20 tu..

padahal sifat dan kemampuan ALLAH tu jauh diluar batas kemampuan akal manusia untuk mengetahui batasnya.

contoh: ALLAH maha penyabar, kita tidak mampu menjelaskn dengan jelas seperti apa maha sabarnya ALLAH..yang pasti kesabaran ALLAH itu sangat jauh berbanding apa yang kita fikirkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 20:04


Pada 26-03-10 09:58 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-10 19:16 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-10 12:41 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!


sifat 20, hmm..nak buat sifat 1001 lah..


1. Kenapa saudara nak buat sifat 1001???

2. bagi saya,, perbahasan sekitar sifat Allah yang menimbulkan pelbagai kontrovesi dikalangan pengikut asyiriah dan salafiah sangat kompleks dan kadang-kadang tidak nampak penghujungnya,,
3. tapi bagus juga kalau dibahas kan disini asalkan tidak ada saling mengkafir dan melabel ulama2..
sebab sifat 20 tu menggambarkan seakan kemampuan ALLAH tu trbatas. seakan kemampuan ALLAH tu "hanya seperti" apa yang disampaikan orang tentang sifat 20 tu..

padahal sifat dan kemampuan ALLAH tu jauh diluar batas kemampuan akal manusia untuk mengetahui batasnya.

contoh: ALLAH maha penyabar, kita tidak mampu menjelaskn dengan jelas seperti apa maha sabarnya ALLAH..yang pasti kesabaran ALLAH itu sangat jauh berbanding apa yang kita fikirkan.


1. jadi kalau saudara anggap 20 sifat itu terbatas,,bagaimana pula dengan 1001 sifat itu??bukan kah angka itu juga terbatas??saudara kan yang nak buat sifat 1001..

2. apa masalah dengan sifat 20?? apa yang saya perhatikan bahawa, ramai ustaz2 salafi juga mengatakan bahawa semua sifat 20 itu sememangnya sifat Allah Ta'ala cuma perbezaan mereka hanya lah methodologi nak menerangkan sifat 20 tersebut.

3. mengenai hujah sifat 20 itu seakan menghadkan sifat ALLAH pula, hanyalah ''andaian-andaian'' kamu terhadap aliran asyairah sedangkan ustaz-ustaz asyairah juga TIDAK menganggap sifat Allah hanya 20 sifat..

4. Bagi saya, perbahasan sifat 20 dari kalangan asyairah dan tauhid tiga dari salafiyah hanyalah METHOD2 yang digunakan ulama2 terdahulu supaya memudahkan murid2 mereka belajar ilmu tauhid.

5. labe melabael dan kafir mengkafir wujud bilamana ada dikalangan anak murid mereka yang suka mengambil tafsiran ''lawan'' mereka tanpa mengetahui apa maksud yang cuba disampaikan oleh aliran yang bertentangan dengan mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 20:20


salam....

minta laluan.... :-)
belilah buku "INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT"
tulisan Dato' ismail kamus dan mohd. azrul azlen ab. hamid
macam-macam ada..... dari kita lahir sampai kita meninggal...
dalam tu segala menenek doa ada...
doa sakit kepala sampailah doa perlindungan penyakit2 berat macam darah tinggi, lemah jantung, kencing manis, barah dan lain-lain lah...
insayaAllah tak rugi beli...rm50 saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 20:47


Pendek kata, pengarang buku bernama al-Ustaz Rasul Dahri bukanlah seorang yang meragukan. Fullstop.


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 21:21


1. Bagi saya, buku ustaz Rasul Dahri BUKAN lah buku yang menyesatkan dan mungkin sahaja buku ustaz rasul dahri itu mempunyai kelebihan dan kekurangan. apa yang kita boleh lakukan adalah memperbanyakkan bacaan lain juga dan tidak bergantung hanya kepada sebuah buku dan seorang ustaz sahaja..

2. mempelbagaikan bacaan merupakan amalan yang baik dimana kita akan mendapat lebih ilmu berbanding sesiapa yang suka menghadkan bacaanya.kematangan mengambil hukum akan wujud bilamana proses pembelajaran yang berterusan serta pelbagai dilakukan.

3. jika ada sesiapa yang berpesan kepada anda untuk berhati-hati dengan seseorang penulis perlu lah bertanyakan kembali dengan lebih terperinci apa aspek yang perlu di hati-hati kan dan Kenapa supaya kita dapat menilai dengan lebih terperinci. saya berkata begini kerana khuatir hanya disebabkan beberapa pendapat yang kita tidak bersetuju dengan penulis, semua pendapatnya kita tolak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 22:26


Pada 26-03-10 21:21 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

1. Bagi saya, buku ustaz Rasul Dahri BUKAN lah buku yang menyesatkan dan mungkin sahaja buku ustaz rasul dahri itu mempunyai kelebihan dan kekurangan. apa yang kita boleh lakukan adalah memperbanyakkan bacaan lain juga dan tidak bergantung hanya kepada sebuah buku dan seorang ustaz sahaja..

2. mempelbagaikan bacaan merupakan amalan yang baik dimana kita akan mendapat lebih ilmu berbanding sesiapa yang suka menghadkan bacaanya.kematangan mengambil hukum akan wujud bilamana proses pembelajaran yang berterusan serta pelbagai dilakukan.

3. jika ada sesiapa yang berpesan kepada anda untuk berhati-hati dengan seseorang penulis perlu lah bertanyakan kembali dengan lebih terperinci apa aspek yang perlu di hati-hati kan dan Kenapa supaya kita dapat menilai dengan lebih terperinci. saya berkata begini kerana khuatir hanya disebabkan beberapa pendapat yang kita tidak bersetuju dengan penulis, semua pendapatnya kita tolak..


ana setuju pendapat acok no.2 tu. Pelbagaikan bahan bacaan:-)

Namun, pendapat no.1 tu nak tanya ni, maaf ye, sejauhmana anda boleh kata ada juga 'kekurangan' ada pengalaman menulis ya:-?

dan;

pendapat no.3 ini pendapat ustaz zahazan.. penceramah dalam bidang fiqh, antum mungkin boleh adakan perbincangan dengannya sendiri. Maksud berhati-hati itu rakan, beli, baca dan berpandukan kepada kebenaran penyampaiannya.

sekian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.151088 saat. Lajunya....