Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: manual atau auto..


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» manual atau auto..

Please Mendaftar To Post


Oleh manual atau auto..

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 04-02-08 22:24


Assalamualaikum

hope tak ada lagi posting ni lagi..

hanya nak tau pendapt ahli ukhwah..antara kereta auto dan manual yang mana lagi bagus ye..anda prefer yang mana?... takkan nak beli yang da dua-dua..mesti mahal kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 22:29


naz prefer auto..senang..tapi setengah org dah biasa manual..ikut keselesaan masing-masing..katanya save minyak..tapi auto senang nak bawa..selesa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 22:30


auto lambat pickup dari manual..

tapi Kalau tengah jam.. memang seronok bawa...

tapi Kalau kereta problem.. auto ni.. silap-silap; tersadai tak boleh gerak langsung. Kalau manual at least boleh tolak ke tepi lagi.

mahal & murah.. tak ada agaknya bezanya.. sebab bersesuaian dnegan ciri-ciri yang ada...

** tak pernah rasa lagi bawa kereta auto ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 22:37


hemm lesen dah ada, kereta manual ada kereta auto pun ada kat rumah ni.... tapi tak berani nak bawa....

emm kereta mainan saja berani agaknya :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-02-08 22:39


Salam Alaik

untuk sesiapa yang baru dapat lesen memandu...better bawa kereta manual dulu. kasi teror dulu, lepas tu nak bawa kereta auto pun tak apa. kalau kita dah teror bawa kereta manual, lepas tu kita nak bawa kereta apa jenis pun dah tak ada masalah. pengalaman ana sendiri...dari mula dapat lesen sampai lah sekarang ni...bawa kereta manual saja. so sekarang ni kalau ana dapat kereta kecik ke...kereta besar ke...MPV ke...manual atau auto...semua ana boleh bawa.. Alhamdulilah... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 04-02-08 22:42


..minat auto ni sebab time kat traffic dan bandar2 mudah sikit..tapi kalau beli auto dan guna yang auto saja takut lama2 tak reti bawa yang manual pla... nak beli yang ada auto dan manual rasanya kete2 mahal saja yang ada kan macam bmw..tak mampu lagi..
kalau tanya kaum adam ni.,..deme prefer manual kan..bawa kat highway mana best? auto ke manual? ada org cakap manual, kalau auto mudah ngantuk..iyakah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-02-08 22:46


auto ni...kereta besar-besar baru best bawa. i mean cc besar. kalau setakat Viva 1.0cc...baik beli manual. 1.3cc auto pun lambat pick up. 1.5cc ke atas baru best guna auto.. Wallahua'lam.. mungkin ada sahabat2 ukhwah lain yang lebih arif dalam bab-bab kereta ni.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 22:52


maybe setengah tu kat highway suka bawa manual agaknya..sebab boleh pick-up lagi laju..
auto pun ok..entah lah..kat rumah ni pun kedua-duanya kereta auto..dulu masa ambil lesen saja bawa manual hehe.sekarang dah tak reti..kat rumah pun jadi co driver saja..bukan kereta snri pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 07:47


kereta saya auto..rasanya auto ke manual ke..semua sama saja..kan dua-dua nama dia KERETA..kuang, kuang, kuang :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 05-02-08 09:01


pada pendapat saya untuk penjimatan minyak dan lebih pick up better guna manual. terutama kalau di kawasan tak jammed...

kalau auto ni syok pakai kat kawasan jammed macam KL , JB saja... pasal tak payah nak tuka2 gear...

kalau dari sgi harga kereta auto mahal sikit dari manual ni... biasanya harga beza dari RM3k - RM5k..

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 09:24


saya boleh bawa auto....manual masa belajar saja....hehehehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 10:12


Pada 05-02-08 09:24 , eyla05 posting:

!!! QUOTE !!!

saya boleh bawa auto....manual masa belajar saja....hehehehe



Samalah kes kita.. ;-)


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 10:47


Pada 04-02-08 22:37 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

hemm lesen dah ada, kereta manual ada kereta auto pun ada kat rumah ni.... tapi tak berani nak bawa....

emm kereta mainan saja berani agaknya :lol: :lol:



erm maksudnya kak anis tak bawa kereta lah ya?

eheh ada kawan..saya pun ada lesen tapi bawa kereta kantoi.. :malu:

rasanya lagi best bawa kereta manual...barulah rasa memandu..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 12:37


Pada 04-02-08 22:37 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

hemm lesen dah ada, kereta manual ada kereta auto pun ada kat rumah ni.... tapi tak berani nak bawa....

emm kereta mainan saja berani agaknya :lol: :lol:



uiksss anis, mak saya pun dulu takut nak drive, tapi sekarang boleh saja nak drive ke mana-mana, kereta atau moto.

Jomlah try drive, hehe seronok ooooo. Asalkan kita tau peraturan jalan raya. Agaknya apa yang membuatkan anis tak berani ye? :berfikir:
Kan ramai oarang yang dah berjara bawa kereta dan moto...

Maaflah sekadar bertanya dan nak berkongsi, saya baru saja dalam proses ambil lesen kereta dan moto, sekarang L untuk B2
dan D...:-D


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-02-08 12:44


saya pun dah lama ada lesen. lebih kurang 6 tahun. yang kelakarnya cuma pandai bawa kereta kancil manual saja. kereta lain tak pernah sebab tak berani. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 12:51


hehehe...ana beli kereta manual tapi sampai sekarang tak konfiden nak bawa, rasa menyesal pulak..dulu orang nasihatkan beli kereta auto tapi degil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 05-02-08 13:14


saya habis lesen terus bawa auto..kelisa.mungkin sebab masih kereta baru.pickup dia very ok.ni abang dengan ayah saya yang cakap.mereka kata kereta saya pickup cepat.tapi..syaratnya..jaga enjin.servis jangan miss.memang ngantuk bawa auto kat highway.macam saya..lau balik s.alam ke muar...seorang-seorang.lagilah waktu ujan..fuhh...selesa betul nak tidur sambil drive..tapi tempat rehat kan banyak..rehat sajalah kejap.lagipun...bila jem..auto is very helpful..haha..kene2 kat KL...subg..federal..huhuh...mekaseh kelisa....:)


-----------------
nur_ashikin


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 13:24


myvi auto pilihanku! biarpun banyak pakai minyak, tapi sedap bawa dan relaks..siap angkat kaki sebelah kaki bersila lagi.huhu..best..syok saja bawa.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 20:49


Hmm, manual lah..


Kalau auto.. lagi tinggi kosnya nak repair.
Auto memang lagi selesa especially jalan jauh..

Tapi saya lagi suka manual.
Seronok tukar gear.. kalau ambil selekoh ke.. pecut.. naik bukit..

Hmm..


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 21:49


saya guna manual... jimat minyak, kereta lebih murah, mudah repair jika rosak dan kalau nak repair pun tak semahal nak repair auto...

ok apa guna manual, kasi praktis tangan dan kaki.. especially waktu traffic jam... wakakak. habis letih2 tangan dan kaki saya... Kenapa lah KL dan PJ ni traffic jam teruk sangat!! chinese new year ni baru damai sikit... haduih.. :roll:

p/s: semua kereta di rumah adalah manual....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-08 23:00


Pada 07-02-08 21:49 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


p/s: semua kereta di rumah adalah manual....



sama lah... entah bila lah ayah ana ni nak beli kereta auto. kereta kat rumah ni semuanya manual. rasa macam dah boring bawa kereta manual. dah tak ada thrill. kalau pakai kereta auto, lagi lah tak ada thrill.. :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 23:04


ye lah.. KL dan PJ traffic jam teruk sangat..
kat simpang 3 kat jalan travers ni lama betul nak menunggu..
tambah2 time balik kerja..
naik motosikal pun terasa jammed nya..

erm..ingat kalau nak beli kereta, ambil yang auto nya :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 23:07


oooo shahir-kun kaya, tak mengapalah.. eheheh :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 23:15


kaya?...eh, tak adalah..
rezeki milik Allah..
kalau auto lebih sikit saja kut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 17:35


saya seorang yang rajin....jadi manual pilihan hati ku... hehehehhe... bukan apa, auto ni pekaklembabgilo masa nak gerak...aduih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 18:13


saya rasa pun nak beli auto...kalau pandai jaga..Insya Allah tak rosak dan meragam...lagipun Kalau dah berumah tangga, selalunya perempuan suka auto...jadi boleh dia guna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

zairul_lahh
Warga Rasmi
Menyertai: 06.02.2008
Ahli No: 32547
Posting: 13
Dari: Penang

Kedah  


posticon Posting pada: 08-02-08 20:54


Kereta Auto lebih Bagus dan Mudah.

Ada Satu rahsia kebaikkan Kereta Auto ialah adalah ketika Break Kecemasan.

Buat pengetahuan semua apabila kita break mengejut,Gear auto akan automatik turun ke gear rendah dah ini membuatkan kenderaan kita lebih cepat berhenti tanpa geseran tayar.

Ini berbeza dengan kereta manual,jika kita tidak cekap semasa break kecemasan.Kita akan menekan break dan clash serentak.Ini membuatkan Gear kereta terputus dari gengaman tayar.Ianya sangat merbahaya.

Maklumlah masa kecemasan kita bukan ingat apa yang perlu di buat.

Sebenarnya Gear rendahlah yang menyelamatkan kebanyakkan kereta Mewah daripada Kemalangan sebab Gear auto dia mengikut kelajuan pusingan Tayar.Bila kita membreak Gearnya akan automatik jatuh kepada gear rendah.

Paham budak ini?hehe

Saya biasa Bawa BMW 325i, Lajugak lah atas Highway...tiba-tiba tengok kereta hadapan break...hmm rasa macam tak sempat berhenti ini...tapi dia berhenti jugak..huhu....syok oww bila tekan minyak meter naik sampai 230 K/mj. tapi tak boleh buat selalu lah..cuma kat highway yang lurus dan tak ada kereta lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zairul_lahhProfil   Hantar PM kepada zairul_lahh   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 21:26


230 km/j?!! huishhh... mengucap siap2 lah saya kalau tumpang.. huahua

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-02-08 21:36


ada ke sampai 230km/j....140 km/j kat highway pun dah boleh potong banyak kereta kat highway..dasyat beno...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

zairul_lahh
Warga Rasmi
Menyertai: 06.02.2008
Ahli No: 32547
Posting: 13
Dari: Penang

Kedah  


posticon Posting pada: 08-02-08 22:23


Insaf dah bila pandang cermin belakang tengok segala batu mat nenek terbang..huhu..140km tu ok lah..biasa..cuma Kalau nak elak perangkap had laju kena bawa lebih dari 160 km/j .sebab Polis kata 160km ke atas camera depa dah tak sempat tangkap..!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zairul_lahhProfil   Hantar PM kepada zairul_lahh   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 10:05


miiikkkkkkkkkkkk... itu dah macam kelajuan tahap cahaya tu... hehehe... sampai kemere pun tak sempat nak tangkap... tah2 kemere tu pakai betery murah tak? hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

zairul_lahh
Warga Rasmi
Menyertai: 06.02.2008
Ahli No: 32547
Posting: 13
Dari: Penang

Kedah  


posticon Posting pada: 09-02-08 11:46


kembali kepada tajuk asal yang kita bincangkan yerr!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zairul_lahhProfil   Hantar PM kepada zairul_lahh   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 12:00


pilihanku manual kerana, kereta mak dengan adik manual nanti takot kalau kecemasan dah terbiasa bawa aoto tak pandai nak bawa manual, macam kes kak hanan... :-P

lagi pun kota setar ni tak jam sangat, minyak pun save.... :kelip:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-10-08 11:28


salam
mesti auto...
atas keselesaan diri pulak hehehehehe.......
Kalau senang manual.....beli manual.......hehehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 11:34


masing-masing ada kelebihan dan keburukan.

bersesuaian persekitaran kita. kalau ada 2-2 alangkah bagusnya. wahhh :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 11:37


di kota subang jaya ni saya bawa manual.. alhamdulillah tak ada masalah walaupun pada mulanya agak jeles dengan pemandu2 auto ni.. pergi kerja memang terserempak dengan jem tapi balik kerja tak terserempak dengan jem lagi..

bagi saya,manual ni nampak real drive. pernah juga bawa auto ni tapi tak tercabar lah..hehe

bila auto pakai aircond..tak berapa pick upnye.. enjin pun bunyi kuat saja pada mula-mula bawa tu.. masa tu minyak memang banyak digunakan.. itu ilmu yang saya tau lah tapi bergantung juga pada pemandunya sama ada berhemah atau pun tidak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 11:38


Tapi yang semua belum cukup AUTO .

Prof nak cari kereta Automatik bergerak dengan beroandukan GPS. Senang rasa lengah kaki masa jalan sesak. Tekan saja button Automatik Jalan.


p/s: Akibat suka tengok cerita fiksyen sains


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-10-08 11:56


salam...
masa belajar kereta memang belajar auto huuu semua org tau....
1st time bawa kereta pas dapat P kereta manual...memang bestlah dan suko hehe
tapi beli kereta auto huhu yang sonangnye tak payah pergi ambil lesen sekali lagi sebab carenye same saja dengan manual dan kaki kiri releks saja huhu...
skunk bila suruh bawa kereta manual kena lah org reverse kan siap2 kereta dan dah sedia tok pemanduan lurus sahaja hahaha

sebenarnya dok kat kawasam jam ke tak jem ke ujan ke tak ujan ke bawa kereta memang penat...bebaik jadi penumpang saja heeeee boleh tidur huaaaaaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 15:03


masa belajar guna manual bila da terror baru lah guna auto...hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-08 20:06


Pada 16-10-08 11:38 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Tapi yang semua belum cukup AUTO .

Prof nak cari kereta Automatik bergerak dengan beroandukan GPS. Senang rasa lengah kaki masa jalan sesak. Tekan saja button Automatik Jalan.


p/s: Akibat suka tengok cerita fiksyen sains



Prof kena beli Aircraft macam tu .. hahaha :-D

Wawa pakai keyta Gen2 Auto .. senang nak drive, dan buat kerja lain sambil memandu cntohnya .. erm .. makan.. makan ... makan dan minum ... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 12:10


tak kisah lah kereta manual ke auto ke janji boleh drive kereta..bestnya naik ford lynx boleh terbang 200kmj :) memang berbaloi :)


-----------------
Rindukan Syahid


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 12:14


.. asal aku takut bawa kereta ye:cry:.. bawa motor bukan main menyelap lagi:lol:adehh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 12:16


persona sekarang dah ada gps dan auto cruise, oklah tu prof...

bawa kereta manual memang best..tapi lenguh juga kaki masa jam..
bawa kereta auto relax saja...
biarlah lambat pickup sikit...
jalan raya/lebuh raya bukan tempat untuk berlumba :)

kakisamun, mula-mula saja takut..
lepas itu dah hilang debar, rasa nak bawa saja ..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 12:18


Pada 04-02-08 22:30 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

auto lambat pickup dari manual..

tapi Kalau tengah jam.. memang seronok bawa...

tapi Kalau kereta problem.. auto ni.. silap-silap; tersadai tak boleh gerak langsung. Kalau manual at least boleh tolak ke tepi lagi.

mahal & murah.. tak ada agaknya bezanya.. sebab bersesuaian dnegan ciri-ciri yang ada...

** tak pernah rasa lagi bawa kereta auto ni....


betul-betul...sebab dah ada pengalaman....kereta kawan berapa kali jadi macam tu...asyik rosak saja sekarang ni....sekali repair bukan murah...beribu....rasanya dah hampir 5 kali kereta dia masuk bengkel...semalam baru saja keluar bengkel.....kenal kat 2000


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 12:20


depend lah ...kalau tak tahan jammed auto lah yang sesuai
kalau nak pick up maka manual the most suitable..tapi kebanyakan suka auto..
mudah sebab tolak kebelakang dan kedepan saja...perempuan suka lah..
tapi kena jaga gear box dia betul-betul..kalau rusak
makan belanja besar tu..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 12:26


pernah bawa auto..dah jadi kebiasaan bila simpang saja tukar gear 2..jadi tangan tu cepat saja yang tukar gear huhuhuhuhu..memang tak serasi lagi dengan automatic transmission ni huhuhuhuhuhu..manual sesuai untuk orang rajin..
auto untuk yang kurang rajin :) jangan marah..just kidding

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 12:38


erm..manual lah best...dapat merasakan kepuasan ketika memandu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 12:43


saya suka manual lagi.....
tapi boleh saja bawa kedua-duanya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-10-08 13:04


saya...
suka kedua-duanya...
mana-mana pun boleh...
seeloknyer bagi yang baru belajar memandu, selalu2 lah bawa jnis manual than bla dah expert baru bertukar ke auto....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 28-10-08 13:30


pendapat saya kaku tinggal kat bandar better pakai auto...sebab xteruk2 nak tukar gear bila jam..
lepas itu timing tinggi..
tapi kakau tinggal kat area luar bandar baik guna manual..manual ni lebih selamat dan kita pun xleka sebab otak ligat fikir gear berapa nak masuk untuk setiap situasi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 28-10-08 13:54


Pada 08-02-08 21:26 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

230 km/j?!! huishhh... mengucap siap2 lah saya kalau tumpang.. huahua


ate,shye..mohle naik dengan akak..akak drive tak laju..tak adalah sampai 230 tu..setakat 130-140 saja..kan slow tu..kat certain jalan and certain situation sajalah..macam jalan nampak lengang sikit tu apalagi..tekanlah minyak tu..hehe..tapi kalau suami ada kat sebelah,rimasnya nak bawa kereta..mata dia tu asyik jeling meter saja..lebih dari 90,tadah telingala jawabnya..lepas itu conform dia suruh berenti dia bawa sendiri..kalau dia yang bawa especially kalau nak balik kelantan atau tganu,ya Allah..kalau orang nak besalin dah lama besalin rasanya..dalam hati mesti ana akan cakap, 'em,BMW dia bawa gini gayanya..ada ke patut..'..hehe..erm,anyway,ana rasa perlu untuk pandai drive kedua2 auto dan manual..tapi kalau ikut preferable,bagi ana,manuallah of course.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-08 21:10


Pada 28-10-08 12:26 , are_rule1981 posting:

!!! QUOTE !!!

pernah bawa auto..dah jadi kebiasaan bila simpang saja tukar gear 2..jadi tangan tu cepat saja yang tukar gear huhuhuhuhu..memang tak serasi lagi dengan automatic transmission ni huhuhuhuhuhu..manual sesuai untuk orang rajin..
auto untuk yang kurang rajin :) jangan marah..just kidding


Erm .. org rajin lah selalu guna auto .. :-D Boleh drive sambil buat kerja lain dalam 1 masa tau tak........?? Hm ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 21:41


aiseh..tak tahu nak pilih yang mana sebab tak pernah bawa kereta pun..lesen pun xamik lagi.hehe...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

Ajie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.10.2008
Ahli No: 35629
Posting: 1
Dari: Guaq Chempedak

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 22:41


Asslamualaikum.....
saya badk baru kat sini...sila beri tunjuk ajar..

pasai kereta auto @ manual tu......
apa kata pilih kereta yang ada auto & manual....contoh dia macam kereta Proton Savvy amat.macam ok saja tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AjieProfil   Hantar PM kepada Ajie   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-08 23:47


kedua-duanya pun ok....manual atau auto...cuma kalau bawa auto...hehe...rasa macam ada kerja yang tak siap...ada step yang tertinggal...pendapat saya lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 23:50


saya minat yang ada manual..senang sikit..kaki pun tak lah rasa lengoh...bila tengah JEM tak payah lah nak tekan clutch....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-08 23:56


salam alaik..bagi strawberry auto atau manual kedua-duanya pun ok..auto minyak banyak lah sikit guna kan..kereta auto selalunya perempuan suka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 00:02


salam...

pandai guna auto saja so suka auto lah...hehe
memang relax saja guna auto...tak payah nak penat2 kaki dan tangan...
harga auto memang mahai sikit...
org kata kalau rosak pun susah...
harap-harap kereta saya tak ada masalah besar...insyaallah...amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 00:41


Pada 28-10-08 21:10 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-10-08 12:26 , are_rule1981 posting:

!!! QUOTE !!!

pernah bawa auto..dah jadi kebiasaan bila simpang saja tukar gear 2..jadi tangan tu cepat saja yang tukar gear huhuhuhuhu..memang tak serasi lagi dengan automatic transmission ni huhuhuhuhuhu..manual sesuai untuk orang rajin..
auto untuk yang kurang rajin :) jangan marah..just kidding


Erm .. org rajin lah selalu guna auto .. :-D Boleh drive sambil buat kerja lain dalam 1 masa tau tak........?? Hm ...



Erm..masa mandu mana boleh buat kerja lain...kena lah fokus pada pemanduan...


-----------------
Rindukan Syahid


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 08:27


saya baru saja 2 tahun bawa kereta..kira baru lepas P..:-D
erm time dulu pakai kereta kembara manual..ok lah..tak ada lah susah cuma boleh jalan jammed tu yang kena pandai main gear kan..erm tapi baru ni try bawa viva auto..huh...mencabar sungguh..masih kurang fasih nak bawa kereta auto..tangan tu sentiasa gatal nak pegang gear..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:35


Bagi yang suka drive dengan cara yang mudah, suka masuk bandar dan tak suka selalu kena pegang gear, kereta auto adalah pilihan yang tepat.

Bagi yang suka drive jauh2, suka kereta jimat minyak, suka pemanduan yang mencabar, suka potong2 kereta, rasa ada tak kena Kalau tak selalu pegang gear, dan suka bawa laju2, kereta manual adalah pilihan yang tepat.

Ramai org cakap, kereta auto ni direka khas untuk kaum prempuan, dan manual ni pula untuk kaum lelaki :D

Ana pakai kancil manual, dan umi ana pakai Viva auto...see.. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:39


Pada 04-02-08 22:30 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

auto lambat pickup dari manual..

tapi Kalau tengah jam.. memang seronok bawa...

tapi Kalau kereta problem.. auto ni.. silap-silap; tersadai tak boleh gerak langsung. Kalau manual at least boleh tolak ke tepi lagi.

mahal & murah.. tak ada agaknya bezanya.. sebab bersesuaian dnegan ciri-ciri yang ada...

** tak pernah rasa lagi bawa kereta auto ni....


yes...saya sokong nrkamar..apapun ikut keselesaan kita..
saya memilih manual.. :welcome:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:45


sesiapa yang tak pernah rasa bawa kereta auto ni dan rasa nak try bawa, senang saja..pergi kat mana-mana kedai jual kereta, bawa kereta test drive yang disediakan tu...Hehehe... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 00:45


Pada 29-10-08 13:45 , zam_rizal posting:

!!! QUOTE !!!

sesiapa yang tak pernah rasa bawa kereta auto ni dan rasa nak try bawa, senang saja..pergi kat mana-mana kedai jual kereta, bawa kereta test drive yang disediakan tu...Hehehe... :D


siapa yang baru first time nak try buat auto dinasihatkan tekan brek slow2 saja..

tips dr saya yang baru try bawa auto..hoho :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 00:49


Pada 07-02-08 21:49 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya guna manual... jimat minyak, kereta lebih murah, mudah repair jika rosak dan kalau nak repair pun tak semahal nak repair auto...

ok apa guna manual, kasi praktis tangan dan kaki.. especially waktu traffic jam... wakakak. habis letih2 tangan dan kaki saya... Kenapa lah KL dan PJ ni traffic jam teruk sangat!! chinese new year ni baru damai sikit... haduih.. :roll:

p/s: semua kereta di rumah adalah manual....



:welcome: :welcome: :welcome: ..saya pun nak beli kereta manual saja dulu..murah dan save budget.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 00:54


Kalau duduk kat kampung tu sedap lah bawa manual.. masuk bandar dengan sesaknye.. jem sana sini.. bawa kereta manual, mahu jem tangan kaki.. :-P


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 00:55


Salam..
ni pengalaman family ana, sebab guna jenis kedua2 kereta...
untuk rutin harian, beteer guna manual, boleh buat exercise kaki, save ,minyak if jalan jem...
utnuk long distance, macam balik kg, beteer auto..
sebab kaki kita boleh rht, taklah penat, minayk pun jimat..
jadi terpulang pada anda untuk buat keputusan..

ana dah lama dapat lesen, tapi dah lama xbawa, kedua2 kereta ana takut nak sentuh..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 01:02


Pada 09-11-08 00:54 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau duduk kat kampung tu sedap lah bawa manual.. masuk bandar dengan sesaknye.. jem sana sini.. bawa kereta manual, mahu jem tangan kaki.. :-P



bak kata NisaAdeen..

untuk rutin harian, beteer guna manual, boleh buat exercise kaki, save ,minyak if jalan jem.

bagus lah duduk bandar guna auto..sebab boleh exercise..duduk kg boleh selalu pergi kebun exercise kat cana.. :-D

p/s : inilah yang dikatakan perbezaan individu..ngeh3

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-08 08:24


Assalamualaikum

Alhamdulillah mampu bawa dua-dua auto & manual..bezanya manual ni saya berani kancil saja & tak berapa konfiden nak bawa jalan sibuk..lebih selesa guna auto kereta apa pun kecik besar ..wira sekarang ni pun saya guna auto..lama-lama bawa auto..dah jadi malas rupanya nak pegang manual..tapi yalah, guna auto kena selalu beware dengan gear box..rosak gear box alamaknya perlu duit banyak lah nak servis



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 13:13


salam,saya bawa kereta manual.....memang benar save minyak,boleh exercise dan lebih pick up berbanding auto...(mengikut pengalaman saya)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.160962 saat. Lajunya....