Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: hati wanita bicara..lelaki mendengarkan...(istri lebih dari satu)


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» hati wanita bicara..lelaki mendengarkan...(istri lebih dari satu)

Please Mendaftar To Post


Oleh hati wanita bicara..lelaki mendengarkan...(istri lebih dari satu)

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 31-01-08 10:08


assalamu'alaikum..
ini bukan hal baru..tapi ini akan selalu hangat..
lelaki menikahi lebih dari satu perempuan...ada yang duduk/tinggal di satu rumah. dan ada juga yang tinggal/ duduk dirumah yang berbedaza. hhhmm..agama membolehkan...nabi jadi teladan..tapi macam mana pandangan dan perasaan perempuan..??????
boleh k terima hal ni..?????lelaki pula macam mana..????boleh k bahgiakan istri pertama..???boleh k istri lebih dari satu ni..????

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 31-01-08 10:58


salam... kalau lah saya yang dimadukan...
saya tak kisah sebenarnya..
itu hak kaum lelaki untuk berkahwin lebih dr 1 dan kurang dr 4...
tak salah dan tak berdosa pun...
tapi mestilah menjaga nafkah zahir dan batin isteri pertama, kedua dan ketiga......dan mestilah adil...dan brkemampuan...
kalau dah cukup syarat..kita sebagai isteri pun tak boleh nak cakap apa-apa..
lagipun madu boleh dibuat kawan...best apa kalau ada geng...hehe
itu pendapat saya lah..
minta maaf kalau ada pihak yang tersinggung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 31-01-08 11:02


masyallah...subhanallah..jawaban yang dahsyat...tapi...keadilan yang macam mana yang dimaksud...harta..??kasih sayang..??waktu..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 31-01-08 11:09


semua lah...
tapi itu lah..
susah nak jumpa lelaki yang adil dan saksama
saya sangat respect lelaki yang mampu 'mnyatukan' isteri2nya..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 11:16


saya rasa topik awak ini mesti hangat lah tentang suami yang berpoligami...
bagi saya kalau seorang suami itu nak kawin lebih dari yang sepatotnuye mestila kena pada syarat nya dan kalau boleh jadalah hati si isteri juga ye.,.,
mengenai kalau tak penuhi syaratnya itu tak adil bagi isteri tersebut dan boleh dikatakan tak adil sesangat...kalau nak beristeri 2 kena lah pandai lah adil kepada mereka semua nya..
dari segi keadilan rasa pada sesiapa yang ingin beristeri lebih dari yang sepatotnye mestilah kena siap sedia dengan syarat2 yang diberi... barulah dikatakan suami MITHALI....     heheheheh =)
so......    that 4 my comment 4 your topik.,...    =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 11:18


em kalau saya..sgguh saya tak suka kalau perlu berkongsi kasih... kalau tol bakal suami saya nanti nak kahwin lagi satu..saya rela undur diri saja.. daripada menanggung sakit hati dalam diam...baik angkat kaki dan lari jauh2...

lagipun zaman sekarang ini..susah nak jumpa lelaki yang tol2 boleh bahagikan semuanya sama adil..tambah2 lagi kalau bab agama..ramai yang still tak mampu nak tunai tggungjawab trhadap anak isteri..apatah lagi kalau beristeri 2? 3?



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 31-01-08 11:26


hhmmm...adil yang selalu di permasalah..rasul pernah mengadu pada allah yang mana rasul merasa tak boleh nak adil pasal rasa sayangnya kepada istri2 beliau...beliau lebih pada aisyah...dan tu dibolehkn..macam mana pula ni..???hhmm pasal harta..??..ada yang kata..""kalau dua insan sudah saling menyayangi, maka tidak diperlukan lagi keadilan "....??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 13:01


Pada 31-01-08 11:26 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

hhmmm...adil yang selalu di permasalah..rasul pernah mengadu pada allah yang mana rasul merasa tak boleh nak adil pasal rasa sayangnya kepada istri2 beliau...beliau lebih pada aisyah...dan tu dibolehkn..macam mana pula ni..???hhmm pasal harta..??..ada yang kata..""kalau dua insan sudah saling menyayangi, maka tidak diperlukan lagi keadilan "....??????


macam ada pengalaman jekk..jangan marah


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 31-01-08 13:11


Assalamualaikum..lelaki pandai menggunakan rasullullah sebagai model dalam hal ni tapi ikut tak hakikatnya macam mana baginda melayan isteri2nya...kalau dah ditakdirkan memang kena terima seadanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

teratai_ikien
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30855
Posting: 21
Dari: batu pahat

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 13:31


alamak ana memang tak boleh terima......huhuhaha sory

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_ikienProfil   Hantar PM kepada teratai_ikien   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 13:32


assalammualaikum

andai itu yang berlaku, ana terima. lagipun perkara yang tak salah di sisi agama.

selagi lelaki itu adil melaksanakan tugasnya sebagai suami, insya Allah rumahtangga akan aman...

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-01-08 15:56


Assalamualaikum
ada niat...ada...huhu...
tapi...
rasanya tak layak agaknya.... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zainina_syafiqah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2008
Ahli No: 32207
Posting: 20
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-01-08 17:07


emm memang susah nak carik lelaki yang betul-betul adil.
Kalau ana, ana macam tak sanggup, rasa tak kuatlah nak bdepan semua tu, huhu


-----------------
jaga diri hiasi peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For zainina_syafiqahProfil   Hantar PM kepada zainina_syafiqah   Quote dan BalasQuote

humyra_mz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.02.2007
Ahli No: 28525
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 17:23


ehm..huhu..
memang susah..
Kalau berundur dari..
bgegar arsy..
a'uzubillah..
Kalau mnahan sakit..tanggungjawab tlaksana..
jihad djalanNya..
tapi sememangnya..
amat susah..
sedangkan Aisyah yang dcintai..
juga jeles dengan madu2nya..
ini kan kita..
ehm..mga dpmudahkan apa-apa yang sukar..
moga djauhkan bebanan yang berat..
amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For humyra_mzProfil   Hantar PM kepada humyra_mz   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 23:19


hmmm...
susah jugak nak bagi pendapat ni...
tak tahu macamana situasinya ketika itu..
kalau sekarang, memanglah sebolehnya kata takmo berpoligami...
tapi kalau Allah pusingkan hati kita.... hmmmm...
lagipun,rumah pun belum ada tangga.... lagilah tak layak nak bagi pandangan apatah lagi pendapatan yang tak tetap ni... uhuk uhuk...

tak ada ke kakak2 yang dah berumahtangga nak bagi pandangan...

p/s: ada lecturer ana cakap, cuba satu dulu... baru boleh fikir... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-08 23:26


hurmm.. topik ni macam sisters saja yang ramai jawab..
hehee.. brothers tak ada ke nak bagi respons.. errr....
who am i??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-02-08 08:50


Pada 31-01-08 13:32 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

andai itu yang berlaku, ana terima. lagipun perkara yang tak salah di sisi agama.

selagi lelaki itu adil melaksanakan tugasnya sebagai suami, insya Allah rumahtangga akan aman...

waallahua'alam



setuju!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

are_niz
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2007
Ahli No: 30898
Posting: 20
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 09:10


salam...
kalau pakwe pasang dua pun da sedih...
inikan pula si suami...
iman belum cukup kuat untuk menerima...
maybe...
cik sayyidah nafisah tak cukup umor lagi agaknya...
nanti da nak kawin...
mesti terpikir balik ni...
hehehe...hang jangan marah aku ea...
peace!!!!!.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_nizProfil   Hantar PM kepada are_niz   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 01-02-08 13:03


pada pendapat saya sebagai muslimah...rasa saya lumrahnye...lelaki mesti teringin nak beristeri lebih dari satu. namun...mereka selalu dibatasi oleh pertimbangan akal yang merasakan diri tak mampu untuk mggalas tggungjawab seberat itu. berat.kerana aspek keadilan dari pelbagai segi perlu difikirkan.kemampuan terbatas.daripada rumahtangga yang satu itu tunggang langgang jadinya bila berkahwin lebih dari satu...lebih baik setia pada yang satu tu.

masalah yang timbul sekarang, bila lelaki fikir harta yang banyak itulah ukuran kemampuan yang dijadikan antara prasyarat untuk berpoligami..golongn kaum adam yang ni mungkin berfikir secara sempit. kemampuan sepatutnya diukur dari segenap segi..mencakupi aspek fizikal dan mental. bila dah kawin lagi, baru mereka nampak...harta bukan segala-galanya. kerenah isteri2, anak2, mertua, bebanan luar lagi..perlukan kekuatan akal dan ketabahan emosi dalam menanganinya. bila gagal, tu yang banyak poligami mghancurkan keluarga yang telah lama sedia dibina. akhirnya semua porak peranda. tambah lagi dapat isteri jenis yang tak memahami.biaselah..bila kecantikan dan kekayaan wanita jadi ukuran, lelaki lupa...itu semua harta dunia itulah yang bisa mghancurkan mereka sendiri.

hmm...untuk saya...poligami ke atas saya...no komen.:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 13:38


Pada 31-01-08 10:08 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

tapi macam mana pandangan dan perasaan perempuan..??????
boleh k terima hal ni..?????


when we come to know that he has another one in his life.... can you imagine how does it feel like? huhu...

patah hati... dan rasa sedih yang tak terkata agaknya... nangis sekejap beberapa bulan...

but, life must go on... takkan sesekali ku minta cerai... jika benar kita kahwin kerana Allah dan sunnah Rasul... maka kita kena redha... dan ketepikan rasa sedih... sebab, wanita... dalam hidupnya, perlukan redha Allah, dan redha suami.. itu yang utama...

!!! QUOTE !!!

lelaki pula macam mana..????boleh k bahgiakan istri pertama..???boleh k istri lebih dari satu ni..????


yang ini kena tanya lelaki lah... kalau lelaki tak berlaku adil, pergi jawab kat akhirat...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 14:01


wah!!! :-o aku tabik betullah dengan perempuan yang cakap dia boleh terima kalau dimadukan. Serius aku rasa nak tabik spring saja. tapi bak kata org, tak kena bolehlah cakap macam-macam. nanti dah kena baru tahu sakitnya macam mana. Aku tak pernah kena but dalam family aku ada yang kena. Walaupun aku xmerasainya tapi tengok saja kehidupan dia pun dah tahu macam mana terseksanya kehidupan seharian dia. Suami kadang-kadang terlebih hari kat rumah madu, sikap madu yang ingin menguasai suami... Memangla, kita sebagai manusia memang ada rasa ingin menguasai sebab tu aku memang lebih rela undur diri kalau suami aku buat macam ni. Kalau xundur diri pun. Aku akan pertahankan hak aku, siapa dapat dulu, dia punyalah :-P
tapi org cakap jangan bermain dengan api, kelak nanti membakar diri.
Ada lagi 1kes dia yang carikan suami dia madu. daripada bestfriend sekarang dah macam musuh ketat semuanya sebab ketidakadilan si suami.

Huh, kalau cakap bab-bab poligami ni memang menggerunkan bagi aku. lebih rela xkahwin daripada di-dua, di-tiga @ di-empatkan.... :jangan:


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 01-02-08 17:00


hhmm...banyak yang dah komen...tapi..satu hal yang kaum hawa perlu tahu..!!!kalau tak nak tak apa..tapi jangan membenci apa-apa yang allah halalkan....
     ana da seorang kakak angkat orang malaysia yang dimadu. pengetahuan agamanya biasa-biasa..(kurang juga..orang kampung). dia kata,tahun pertama memang sangat menyedihkn...tapi hal inilah yang buat dia jadi lebih dekat pada allah...allah lebih dicintai daripada suami...setelah 6 tahun berlalu, suaminya cerai dengan istri k dua. setelah setahun cerai, istri kedua datang lagi..,dan kakak angkat ana meminta dia duduk serumah..setelah agak lama tinggal serumah, kakak angkat ana minta dia rujuk lagi dengan suaminya...
        hhmm..seorang cikgu ana(lelaki diindonesia).istrinya memintaknya untuk kahwin lagi...!!!(istri cikgu ana tu tak ada kekurangn fisik,dia punya anak...)awalnya cikgu ana tak nak..istri dia kata..,dia bimbang suaminya memandang yang dilarang..or..disaat2 yang dilarang untuk bersama..dia bimbangkn keadaan suaminya....
        macam mana...?????
        seorang ustaz pernah kata"tugas suami tu berat...menyayangi istri tidak cukup hanya dengan membelainya. tapi bagaimana membuat istri lebih menyayangi allah daripada suami..."
         pandanglah nabi muhammad tu dari segi dirinya sebagai manusia biasa....
         macam mana...????

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-02-08 13:32


hiudp ni kan timbal balik yang seimbang ...sewajarnyalah.
Isteri, InsyaAllah akan lebih menyintai allah berbanding suami, jika suami itu menyintai Allah lebih dari isterinya.
Bagaimana cintanya itu, bukan sekadar di tulis di sini, tapi semestinya, dengan seluruh hidupnya. Maka, faham-faham saja lah bagaimana akhlaknya muslimin muslimat yang mencintai Allah ...
maka bahagialah semuanya ...
Poligami, memang berat buat wanita, tapi sebagai muslimah, biarpun belum berumahtangga, kena belajar kena terima dan memahami poligami, sebab setiap yang Allah halalkan tu kan ada kebaikannya...
Muslimin di luar sana, poligami itu indah, tapi ia juga tanggungjawab, ya, jika mampu duniawi ... fikir-fikirkan juga jawapan dan persoalan di akhirat kelak.
Huhu, bukan semudah itu=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-02-08 14:57


Assalamualaikum
dengarkanlah..bicara hatiku......huhu.....

P/S : jawapan yang cantik dari aishahumaira..namun, sememangnya....sukar untuk dipraktikkan dalam kehidupan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 15:13


Pada 31-01-08 10:08 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!



tapi macam mana pandangan dan perasaan perempuan..??????
boleh k terima hal ni..?



macamana pula ya perasaan anak2 yang dapat mak baru?
mak muda katakan..

oh ya yang niat nak pasang tu harap-harap dapat dulu merasai hidup ada mak baru ya..

bolehlah ambil pengalaman juga rasanya bila pasang lebih nanti..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 11-02-08 10:07


hhmm..good..good..
disini akan terlihat siapa kita sebenarnya...
yang penting disini...para muslimin dan muslimah tidak membenci pada poligami...sebab itu hal dihalalkan..dan nabi MUHAMMAD melakukannya...takkan kita nak benci pada apa yang nabi buat..kan..????

dalam mendengarkan perintah dan larangan agama..,kita kena ketepikan perasaan kita..sebab allah lebih tahu pa yang terbaik untuk kita...
        untuk jadi lebih baik tu sungguh berat..penuh dengan kesedihan..perjuangan..air mata...duka...tapi semua tu akan membuat kita lebih baik dari sebelumnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 11-02-08 10:20


aishahumaira..
"Isteri, InsyaAllah akan lebih menyintai allah berbanding suami, jika suami itu menyintai Allah lebih dari isterinya."tidak demikian...bukan macam ni...
itu kan satu pembelaan diri dari jiwa perempuan...maslah mencinta allah..allah saja yang tahu..dan salah satu cara yang allah berikan ialah dalam poligami..agar istri tidak merasa bergantung pada suami..dan dapat merasa lebih dekat pada allah...
bagi ana sebagai lelaki..poligami tu sangat berat..baik bagi istri..mahu pun suami...tidak mudah untuk menjadi kan 2 istri tu boleh merasa macam saudara...semua bermula pada pemahaman agamanya..
tapi, ana yakin..tu boleh dilakukan..allah punya cara untuk bantu makhlukNYA yang inginkan rahmatNYA...walau pun sebahagian manusia akan membencinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 12-02-08 03:26


Pada 31-01-08 13:31 , teratai_ikien posting:

!!! QUOTE !!!

alamak ana memang tak boleh terima......huhuhaha sory


saya ada terbaca artikel oleh seorang ustaz dr utm, seorang wanita yang m'benci hukum poligami sedangkan ianya dari ALLAH...akhirnya dapat seorang suami yang berpoligami...

di akhbar Metro pun, bulan lepas...kisah yang sama jugak terjadi kepada individu yang berlainan...

memang susah nak menerimanya, tetapi janganlah sehinggakan ALLAH pun kita melawan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-08 12:39


hhmm..tu lah hidup...allah tahu apa yang terbaik untuk manusia..tapi manusia ni yang bodoh dan lemah ni merasa diri lebih tahu dari yang menciptakn..tak nak ikut apa yang allah alu2kan..tak suka dengan yang halal..lebih suka yang haram..suka menjadikan dunia sebagai tujuan..suka menjadikan hawa nafsu sebagai tuhan...hhmmm...
     ya robbi..ampunilah kami...hamba mohon dengan sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-02-08 17:03


erm...apapun, poligami memang harus diterima.
dan andai seuatu masa ditakdirkan ia jadi ujian, semoga semua wanita terutama diri sendiri mampu hadapi dengan tenang.semoga ianya jadi pembuka jalan ke syurga bukan jadi dugaan yang buat diri jadi isteri derhaka yang tempatnya di neraka.

Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 20:03


Assalamualaikum

sudilah kiranya ana mencelah dalam posting ni :) (bila lelaki mula bersuara...)

isu poligami bukanlah perkara yang baru dibangkitkan. permasalahan ini berlarutan dari turun temurun. ana harap antum semua jelas dalam perkara ni. poligami bukan dikira dari sudut kahwin lebih dari 1. mungkin kita nampak seolah-olah melukakan isteri pertama kita. jangan samakan keadaan kita di Malaysia. kita hanya merasakan satu sudut 'mungkin tidak adil' bagi wanita tapi bagaimana wanita dinegara lain? pernah mengalami nasib seperti mereka? jangan kita pandang hukum itu tidak adil tapi pandang dari sudut HIKMAH. apa hikmahnya hukum itu dilaksankan? jangan cuma fikir masalah ini hanya di Malaysia. cuba fikir wanita-wanita di tempat lain. di rogol, dibunuh, puak2 kafir. siapa akan membantu dalam keadaan macam ni? jangan ikut 'HATI MELAYU' islam menjelaskan poligami dari sudut keseluruhan umat di dunia, bukan 'sekadar di malaysia.

ana harap kita kaji terlebih dahulu. fikirkan kepentingan yang lebih besar untuk umat. bukan semata-mata perasaan peribadi.

maaf dipohon andai terkasar bahasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 20:25


Pada 12-02-08 20:03 , emarn_boy posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

sudilah kiranya ana mencelah dalam posting ni :) (bila lelaki mula bersuara...)

isu poligami bukanlah perkara yang baru dibangkitkan. permasalahan ini berlarutan dari turun temurun. ana harap antum semua jelas dalam perkara ni. poligami bukan dikira dari sudut kahwin lebih dari 1. mungkin kita nampak seolah-olah melukakan isteri pertama kita. jangan samakan keadaan kita di Malaysia. kita hanya merasakan satu sudut 'mungkin tidak adil' bagi wanita tapi bagaimana wanita dinegara lain? pernah mengalami nasib seperti mereka? jangan kita pandang hukum itu tidak adil tapi pandang dari sudut HIKMAH. apa hikmahnya hukum itu dilaksankan? jangan cuma fikir masalah ini hanya di Malaysia. cuba fikir wanita-wanita di tempat lain. di rogol, dibunuh, puak2 kafir. siapa akan membantu dalam keadaan macam ni? jangan ikut 'HATI MELAYU' islam menjelaskan poligami dari sudut keseluruhan umat di dunia, bukan 'sekadar di malaysia.

ana harap kita kaji terlebih dahulu. fikirkan kepentingan yang lebih besar untuk umat. bukan semata-mata perasaan peribadi.

maaf dipohon andai terkasar bahasa.



ye..setuju..jelas,ini salah satu pandangan dari kaum adam...
semua yang Allah tetapkan ada hikmahnya..dan org yang dimadukan itu adalah orang2 yang trpilih..mana mungkin Allah beri ujian kpada org yang tak mampu hadapinya..kan?

tapi... dari sudut pandangan ana sebagai kaum hawa pula,poligami sangat-sangat mmerlukan kekuatan hati dan ikatan yang kuat kpada ketentuan Allah..iyalah kan..sukar nak terima andai trpaksa berkongsi kasih..walaupun kita tahu hikmah dan ganjaran bagi org yang rela gadaikan kasih manusia demi redhaNya,namun prasaan 'xrela' dalam hati pasti ada..

ana takkan menolak poligami andai jalan dan syaratnya diikuti seperti yang Allah tetapkan..tapi kalau poligami itu mmbuatkan ketidakadilan berlaku ana akan cuba lari daripada 'menerimanya'..

wallahu'alam..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 13-02-08 00:58


ssah rasanya berpoligami ini.....slalunya akan ada rasa sakit hati bagi org perempuan....lelaki pula nanti ssah nak handle bini2 or unfair btween them....huhu
dari dulu masalah ni akan selalu wujud...and thre's certain families can solve it...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-02-08 10:21


bicara keadilan...apa itu keadilan..??kalau bagi sama rata.,adil k..??kalau pukul sama kuat..,adil k..?kalau ada 2 orang anak yang berkelahi..yang satu berumur 13 tahun,saya lain berumur 7 tahun..so ayahnya memukul mereka..dan memberikan hukuman yang sama..ni adil k..?kalau seorang ayah memberi wang kepada dua orang anaknya yang sama usianya.yang satu study kat indonesia..yang satu kat malaysia..or yang satu nak beli motor..yang satu nak beli computer..,dan ayah mereka memberi wang masing RM2000.00...ni k yang dikatakan adil..
        antara dua istri..yang 1 merasa perlukan radio..yang lagi 1 merasa sangat perlukan televisi/TV..dan suami mereka memberikan kepada kedua istrinya sama-sama tv..or sama-sama radio..ni adil k..??
         kalau adil tu bagi sama..kenapa allah yang menjadikan manusia ada yang miskin da yang kaya..da yang cantik sangat da yang biasa-biasa saja..da yang tinggi..dan yang rendah..da yang berkaki 4...da yang berkaki 2..da yang xberkaki..tapi allah tetap dikatakan MAHA ADIL...
keadilan yang macam mana yang kaum hawa maksudkan..??apakah rasa sayang..??rasa sayang takkan boleh sama..??rasul pun lebih menyayangi aisyah..(setelah wafatnya khodijah)..tapi rasul tetap dikatakan adil...
     kaum hawa selalu mengatakan "kalau lelaki adil..baru boleh poligami.."so..macam mana dengan persoalan2 diatas..allah pun tak sama dalam menyayangi seorang hamba...da yang lebih disayangi..dan ada pula yang biasa saja..tapi DIALAH yang MAHA ADIL...rasul juga adil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 14:48


assalammualaikum...

tajuk ini tidak habis didebatkan. pokoknya, lelaki yang sejati tahu di mana kedudukan dan keadilannya. berpoligamilah asalkan anda faham dan jelas dengan surah an-nisa ayat 3.

soal keadilan. jika dari aspek luarana memang wajib si suami berlaku adil dan perlu kena pada tempatnya. contohnya ada dalam sirah nabi, bila Aisyah dapat hadiah, isteri-isteri baginda yang lain juga akan dapat yang sama. tapi perlu pada tempatnya. kalau isteri pertama ada lapan anak. isteri kedua ada dua anak. mesti wang belanja yang diberikan untuk kedua-dua isteri berbeza. tapi ini bukan bermaksud tidak adil tapi kena pada tempatnya.
ini adil dari segi luaran tetapi untuk adil dari segi rohani iaitu perasaan memang sukar malah nabi sendiri pernah mengakui.

pangkanya, lelaki perlu lebih telus dalam mengamalkan poligami dan wanita perllu redha sekiranya jalan dan amalannya lurus mengikut kehendak syarak.

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-02-08 17:36


jawaban yang baik.."jika dua orang insan sudah saling menyayangi,maka ia tidak perlukan lagi keadilan"..salah seorang istri nabi pernah memberikan bahagian harinya untuk bersama nabi kepada aisyah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 18-02-08 16:01


kalau habis didebat..tentu dia akan jadi macam hal yang dah beku..dan tak nampak manis lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Benevolent_girl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3370
Posting: 22
Dari: alostaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 12:04


adeyh.......minta dijauhkan lah.pakwe keluar dengan girl lain pun da jeles.ni kan pula husband kahwin lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Benevolent_girlProfil   Hantar PM kepada Benevolent_girl   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 22-01-09 13:24


.. Erm .. tak tahu nak cakap .. Try terima tapi kena dapat madu yang satu kepala.. Baru best..!! Boleh pergi berenang sama-sama.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 03:48


Assalamualaikum Mulya dan saudaraku yang lainnya.

saya lihat saudara mulya semakin berjuang dalam menyebarkan Islam.perkara yang terbaik Allah beri pada hambaNya yang mukmin selepas Iman dan Taqwa adalah isteri yang Solehah.berbesar hatilah pada Allah saudaraku Mulya.

topic saudara Mulya banyak yang hilang.bagi saya topic2 mulya mengajak kita semua berfikir Alhamdulillah.sempat membaca topic2 mulya,ada pembaca memberi comment beliau christian,malahan ingin memancung juga.saya juga berhak mengangkat pedang untuk mempertahankan insan insan ini.mungkin pendekatan Mulya dalam berdakwah yang digunakan agak berbeza dengan orang yang lain.

berbalik pada topic mulya.rasanya disini,hanya saya yang ada 2 ibu

luahan rasa anak tiri~dengarkan buat pembaca2 perempuan yang ingin menjadi muslimah,beriman kononnya.ibu saya tiada masalah,malahan sudah banyak kali makcik(ibu tiri saya)datang ke rumah kami di melaka kerna mak cik tinggal di kuala lumpur.masak bersama sama,menguruskan rumah bersama sama.

terdetik di hati saya apakah kekuatan ibu saya ini.saya perluaskan akal lalu mula memahami.ayah saya bernikah dengan makcik bukan kerna nafsu semata-mata.kerna mak cik saya lebih berusia dari ibu saya sendiri.bernikah kerna ayah saya membantu mak cik kerna mak cik sakit.Alhamdulillah,kini mak cik saya sihat dengan izin Allah.makcik saya tiada anak,maka saya tiada adik beradik tiri.sering kali jika saya cuti saya melawat pula keluarga mak cik di kuala lumpur.mak cik saya baik,tidak pernah pula menyakiti saya malahan memberi layanan yang lebih dari ibu saya sendiri kerna dia tiada anak.menganggap saya seperti anaknya sendiri.

sering kali modal yang dipergunakan lelaki untuk berpoligami oleh lelaki adalah Rasululullah.apakah benar-benar lelaki memahami mengapa Rasulullah berpologami.mengapa tidak gunakan sunnah Rasulullah yang lain dalam kehidupan seharian?mengapa mempergunakan nama Rasulullah untuk kepentingan diri saja.sedikit cuma yang benar benar berlandaskan sunnah Rasulullah.

maafkan saya jika silap~


-----------------
http://farizfansuri.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:12


Assalamualaikum.Rasanya tidak semua lelaki nak berpoligami..Kalau kita tengok pun,dalam masyarakat di sekeliling,berapa kerat sangat yang berkahwin lebih dari satu @ ada usaha untuk kahwin lebih dari satu..Kalau berpoligami hanya kerana nafsu,memang akan kucar-kacir,tapi kalau niatnya ikhlas,contohnya macam nak membantu wanita tersebut,insya ALLAH, ALLAH akan bantu untuk mengurus dan memberi rahmat dan berkat dalam keluarga itu..sekadar pandangan..
p/s: tak ada pengalaman jadi anak tiri,tapi ada pengalaman jadi cucu tiri,he...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

hidayatul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15840
Posting: 42
Dari: Kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 27-01-09 11:34


Suka lah tajuk ini...
Erhmmm... lelaki lebih rasionalnya berbanding perempuan. InsyaAllah, tndknny terarah. dan dia pun akan fikir sdlm2nya...sebab dia yang nak tmbhkn tanggjwb pada diri dia. Ap pun, akan jadi mudah kalau kita juga (sebagai perempuan) brperanan meringankn si suami. jangan susahkn dia... kalau kita tak brfikir ikut emosi dan perasaan..kita boleh redha. diakui, bila da ad pesaing ni (madu2), macam-macam rasa ad..dan macam-macam kita nak tuntut. si suami kena lah sedaya upaya adil pada material..sebab tu benda yang nampak.tak kisah lah lebih sayang yang mana pun..sebab tu memang benda yang xley adil (biduni syakkin). ya, sangat seronok kalau kita baik dengan madu kita..kgmbiraan yang tak terungkap... kalau kita dmadukn, cubalah jadi yang terbaik kepada adk2(madu2) kita. jangan fikir banyak...buat sakit hati saja...sakit kepala.jejaskn mood dan macam-macam lagi... kalau kita gembirakan org lain, insyaAllah kgembiraan akan datang pada kita automatically.

Wah3...cakap macam senang kan...memang sukar sebenarnya...saya merasainya...kadang-kadang menangis lebih banyak dr ketawa....tapi,semua tu brgntung pada diri kita sendiri. Suami dan Allah...yang mana lebih kerap dengan kita...? Cuba cari kemanisan berkongsi suami seperti mencintai Allah yang kita sangat tahu sangat ramai hamba yang mencintaiNya. walaupn kemmpuan suami trbatas...kita sama-sama hamba. lemah dan tak berdaya... Suami juga kena brperanan untuk wujudkn keakraban sesama istri2nya. hmmm...Sekadar berkongsi...saya pun tengah usaha untuk buat begitu...sebab kadang-kadang rasa tak mampu nak terus hadapinya. hihihi 'afwan kathiraa....
terima kasih sebab sudi baca smpe habis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayatulProfil   Hantar PM kepada hidayatul   Pergi ke hidayatul's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:44


Pada 27-01-09 03:48 , farfenna posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum Mulya dan saudaraku yang lainnya.

saya lihat saudara mulya semakin berjuang dalam menyebarkan Islam.perkara yang terbaik Allah beri pada hambaNya yang mukmin selepas Iman dan Taqwa adalah isteri yang Solehah.berbesar hatilah pada Allah saudaraku Mulya.

topic saudara Mulya banyak yang hilang.bagi saya topic2 mulya mengajak kita semua berfikir Alhamdulillah.sempat membaca topic2 mulya,ada pembaca memberi comment beliau christian,malahan ingin memancung juga.saya juga berhak mengangkat pedang untuk mempertahankan insan insan ini.mungkin pendekatan Mulya dalam berdakwah yang digunakan agak berbeza dengan orang yang lain.

berbalik pada topic mulya.rasanya disini,hanya saya yang ada 2 ibu

luahan rasa anak tiri~dengarkan buat pembaca2 perempuan yang ingin menjadi muslimah,beriman kononnya.ibu saya tiada masalah,malahan sudah banyak kali makcik(ibu tiri saya)datang ke rumah kami di melaka kerna mak cik tinggal di kuala lumpur.masak bersama sama,menguruskan rumah bersama sama.

terdetik di hati saya apakah kekuatan ibu saya ini.saya perluaskan akal lalu mula memahami.ayah saya bernikah dengan makcik bukan kerna nafsu semata-mata.kerna mak cik saya lebih berusia dari ibu saya sendiri.bernikah kerna ayah saya membantu mak cik kerna mak cik sakit.Alhamdulillah,kini mak cik saya sihat dengan izin Allah.makcik saya tiada anak,maka saya tiada adik beradik tiri.sering kali jika saya cuti saya melawat pula keluarga mak cik di kuala lumpur.mak cik saya baik,tidak pernah pula menyakiti saya malahan memberi layanan yang lebih dari ibu saya sendiri kerna dia tiada anak.menganggap saya seperti anaknya sendiri.

sering kali modal yang dipergunakan lelaki untuk berpoligami oleh lelaki adalah Rasululullah.apakah benar-benar lelaki memahami mengapa Rasulullah berpologami.mengapa tidak gunakan sunnah Rasulullah yang lain dalam kehidupan seharian?mengapa mempergunakan nama Rasulullah untuk kepentingan diri saja.sedikit cuma yang benar benar berlandaskan sunnah Rasulullah.

maafkan saya jika silap~



hm...menarik kisah farfenna...jarang nak jumpa keluarga poligami sebahagie begitu...tapi hakikatnye kat malysie ni tak ramai yang berpoligami dengan niat yang betul..mungkin tu lah sebabnya ramai perempuan di malysia agak negatif pada poligami...

bagi saya pulak..poligami tak ada masalah...insyaAllah saya boleh terima..bedasarkan pengalaman hidup..semuanya yang ada pada kita hnyelah pinjaman dr Allah...kenapa kita harus bersedey atau mempertikaikannya dikale Allah mahu kita bekongsi nikmat tesebut dengan org lain...sesungguhnya Allah sebaik-baik Pemberi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-02-09 12:50


"apa yang kamu benci boleh jadi itu yang terbaik untuk kamu,dan apa yang kamu sukai boleh jadi itu boleh mendatangkan mudharat pada kamu".

pada saya susah suami yang berpoligami untuk berlaku adil kerana para isteri itu sendiri tidak mahu membantu suaminya untuk berlaku adil sesama isteri.

mereka rasa suami hak mutlak mereka,padahal telah jodoh dan ketentuan Allah s.w.t suaminya itu juga milik wanita lain.

dengki,iri hati cemburu sesama wanita juga membuatkan wanita takut untuk suaminya membenarkan suaminya berlaku adil...

jikalah sesama wanita itu ingin perbetulkan suami mereka boleh sangatkan..

"eh abang ini kan giliran akak Kenapa ada kat rumah ini lagi?" bukannya alah bang stay sinilah lagi buat apa nak balik rumah akak tu....

abang duit belanja ini saya tak pakai sangatlah,lagipun kita tak ada anak lagi.. rasanya akak lebih perlukan untuk belanja anak-anak..

hee hee....

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 13:08


poligami??
erm tak tau ..tak ada experience da..
dengar cerita ada ..
biasa jelez2 bila bermadu ni..
mana ada hati perempuan yang tak terusik..kalau tak terusik tu..pergh..hebat sungguh lah..
tapi perempuan pu kena ingat juga..SUAMI bukan hak MUTLAK kita..
tapi hak ALLAH..
HUHUU
Suami yang nak berpoligami ni mesti ckup2 syarat..kalau tak ..tak payah lah.
nanti pening kepala baru tau..ahakzzz

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 03-02-09 13:11


teringat ketika istri saya merengek2 dan menangis meminta saya untuk menikah lagi...saya pula menangis sebab tak nak menikah lagi...bukan mudah untuk beristri lebih dari satu..menikah tu mudah..tapi menjalaninya..wallahu'alam...

semua tetap dalam takdir ALLAH...tapi saya memang pernah mengatakan pada istri saya bahwa saya akan kahwin lagi...saya tau ni akan melukai hatinya..tapi ini agar dia xterlalu menyayangi saya...semoga ALLAH memilihnya...akhirat jauh lebih penting berbanding cinta...cinta hanya tukNYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 13:15


betul-betul!
cinta hanya untuk NYA..
JOM kita kejar CINTA ILAHI..
SESUngguhnyer itulah cinta yang abadi..huhuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.145568 saat. Lajunya....