Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34
  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 14 hari yang lalu
muslimiman: 19 hari yang lalu
tornado: 38 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Malaikat Mengikut Perspektif Sains


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Malaikat Mengikut Perspektif Sains

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Malaikat Mengikut Perspektif Sains

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 14:45


Saya perlukan komen dan kritikan untuk artikel yang saya tulis ni. Mungkin tanpa sedar ada kekurangan dan kecacatan. Thanks in advance.

Oleh: Ahmad Saifuddin Amran (http://msaidhawwa.blogspot.com)

Salah satu Rukun Iman adalah percaya kepada Malaikat. Namun begitu, pernahkah kita terfikir bagaimana caranya kita mendatangkan kepercayaan kepada Malaikat? Keimanan tidak datang secara bergolek. Keimanan kepada Allah boleh datang dengan meneliti, menghayati dan memikirkan tentang ciptaan-Nya di alam ini. Keimanan kepada Nabi boleh datang dengan mukjizat-mukjizat yang dikurniakan Allah kepada mereka. Tapi bagaimana pula keimanan kepada Malaikat? Apakah tanda-tanda kewujudan Malaikat?

Sebelum menjelaskan tentang kewujudan Malaikat, seseorang itu perlu tahu sifat-sifat Malaikat itu sendiri. Al-Qur'an dan Hadis banyak menjelaskan kepada kita tentang sifat-sifat Malaikat.

1. Malaikat dicipta daripada cahaya

Sabda Rasulullah saw yang diriwayatkan daripada Aisyah ra :

"Malaikat dicipta daripada cahaya, jin dicipta daripada api dan manusia dicipta daripada apa yang diceritakan kepadamu (tanah)" (Riwayat Muslim)

2. Malaikat tidak berkehendak, tiada nafsu.

Dan mereka berkata: "Mengapa rasul itu memakan makanan dan berjalan di pasar-pasar? Mengapa tidak diturunkan kepadanya seorang malaikat agar malaikat itu memberikan peringatan bersama- sama dengan dia?" (Al-Furqaan : 7)


3. Malaikat taat melaksanakan perintah Allah tanpa sedikitpun membantah .

Sesungguhnya malaikat-malaikat yang ada di sisi Tuhanmu tidaklah merasa enggan menyembah Allah dan mereka mentasbihkan-Nya dan hanya kepada-Nya-lah mereka bersujud (Al-A'raaf : 206)


4. Malaikat dikurniakan Allah kekuatan.

Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung 'Arsy Tuhanmu di atas (kepala) mereka. (Al-Haaqqah : 17)


5. Malaikat boleh berubah menjadi apa jua bentuk dengan izin Allah

Dan tatkala datang utusan-utusan Kami (para malaikat) itu kepada Luth, dia merasa susah dan merasa sempit dadanya karena kedatangan mereka, dan dia berkata: "Ini adalah hari yang amat sulit" (Huud : 77)

Malaikat Satu Bentuk Daya

Malaikat merupakan jamak kepada perkataan Arab iaitu 'malak' yang bermaksud daya (force). Dalam hadis Rasulullah, ada dinyatakan bahawa Malaikat dicipta daripada cahaya. Cahaya merupakan sinaran elektromagnet yang membawa tenaga dan momentum dan kesannya dapat dilihat apabila berinteraksi dengan jirim. Hal ini selari dengan makna Malaikat itu sendiri yang membawa maksud forces atau daya.

Penciptaan Malaikat tidak seperti Manusia. Manusia dicipta hasil dari tindak balas biokimia. Justeru, Manusia perlu patuh kepada hukum (sunnatullah) biokimia iaitu emosi, makan dan berkahwin (mempunyai jantina). Sebaliknya sinaran elektromagnet dicipta dari tindak balas fizik. Maka itu sinaran elektromagnet tidak tertakluk kepada hukum biokimia dan hal ini selari dengan sifat Malaikat itu sendiri iaitu tiada emosi, tidak bernafsu (tuntutan biologi) dan tiada jantina.

Menurut kajian, cahaya dapat bergerak di dalam vakum dengan kelajuan 299,792,458 meter sesaat. Hal ini selari dengan firman Allah dalam Al-Qur'an:

dan (malaikat-malaikat) yang terbang dengan kencangnya (Al-Mursalaat : 2)

Patuh Hukum Alam

Malaikat adalah makhluk Allah yang sangat disiplin, patuh dan tidak pernah membantah perintah-Nya. Malaikat boleh diinterpretasikan sebagai utusan atau alatan Allah dalam mentadbir alam ini. Menjadi sifat sesuatu alat untuk patuh kepada pemiliknya. Seperti komputer yang diprogramkan untuk patuh menerima arahan oleh pembuatnya, Malaikat juga diprogramkan untuk patuh dan taat kepada perintah Allah. Kita melihat sinaran elektromagnet juga sentiasa 'patuh' kepada hukum fizik yang telah ditetapkan Allah. Sekiranya sinaran elektromagnet ini tidak 'patuh', Albert Einstein tidak akan memasukkan nilai c (halaju cahaya) dalam formulanya; E=mc2 sebagai pemalar (constant).

Di segenap penjuru alam ini, terdapat banyak bukti kepatuhan Malaikat terhadap perintah Allah. Sebagai contoh, antara tugas Malaikat ialah menurunkan hujan. Tugas Malaikat ini boleh dijelaskan secara saintifik. Menurut hukum fizik, pemindahan haba berlaku melalui tiga cara iaitu konduksi, perolakan dan sinaran. Melalui sinaran cahaya, matahari dapat memindahkan haba (tenaga) ke atas air di lautan Bumi. Setelah memperoleh tenaga, air di lautan mengewap ke udara lalu terkondensasi membentuk hujan.

Tanpa sinaran cahaya, tidak mungkin proses kitaran hujan berlaku kerana Hukum Keabadian Tenaga menyatakan bahawa tenaga tidak boleh dicipta dan dimusnahkan, ia hanya boleh berubah bentuk. Maka secara saintifik, air tidak boleh secara tiba-tiba mengewap ke udara tanpa ada tenaga yang dipindahkan. Maka Allah menetapkan supaya tenaga dari Matahari untuk menjadi sumber tenaga untuk air di Bumi dapat mengewap dan Allah memberi tugas kepada Malaikat (sinaran cahaya) untuk menjadi perantaraan pemindahan tenaga ini. Maka terjadilah kitaran hujan. Subhanallah!

Penjelmaan Hologram

Al-Qur'an pernah menceritakan kepada kita bahawa Malaikat pernah diutuskan kepada para Nabi menjelma dalam bentuk manusia. Hal ini tidak mustahil dan dapat difahami dengan mudah. Teknologi kini membolehkan kita mencipta imej 3D dengan hologram. Imej 3D hologram dapat dibuat dengan menggunakan pancaran laser dan pancaran cahaya yang mana kedua-duanya adalah sinaran elektromagnet. Hologram bukan sekadar mencipta imej 3D, akan tetapi hologram juga digunakan sebagai ciri-ciri keselamatan dalam kad kredit, kad pengenalan, lesen kereta atau VCD/DVD original untuk membezakan antara palsu dan tulen. Sifat hologram yang membezakan kepalsuan dan ketulenan selari dengan sifat Malaikat dalam firman Allah:

dan (malaikat-malaikat) yang membedakan (antara yang hak dan yang bathil) dengan sejelas-jelasnya, (Al-Mursalaat : 4)

Bagaimana pula dengan komunikasi? Sinaran elektromagnet boleh diklasifikasikan kepada beberapa jenis bergantung kepada frekuensi gelombang. Jenis-jenisnya termasuklah gelombang radio, gelombang mikro, sinaran terahertz, sinaran infrared, cahaya, sinaran UV, tak-rays dan sinar gamma. Komunikasi dapat dilakukan menerusi gelombang radio atau gelombang mikro kerana keduanya adalah satu bentuk sinaran elektromagnet. Kini, terdapat pelbagai alat komunikasi yang menggunakan gelombang radio atau mikro seperti television, radio, telefon bimbit, dan wireless LAN. Maka tidaklah mustahil Malaikat dapat berbicara dengan Nabi dalam keadaan ia merupakan sinaran elektromagnet.

Penutup

Saya berpendapat bahawa tiada salahnya untuk menterjemahkan rupa bentuk Malaikat melalui pendekatan sains. Malaikat adalah salah satu makhluk Allah dan sudah pastinya ia sebahagian dari sunnatullah. Selagi kita tidak melampaui keterbatasan akal dengan mengkaji Zat Allah, bagi saya tidak salah sekiranya mengkaji ciptaan Allah termasuk Malaikat sendiri. Bukankah Allah sendiri menggalakkan kita melihat tanda-tanda kekuasaan-Nya dengan mengkaji alam-Nya?

Daripada saya mengkaji sama ada Allah itu berada di atas arasy atau tidak bertempat, atau mempunyai tangan atau tidak mempunyai tangan, yang akhirnya tidak mendatangkan jawapan sebaliknya kekeliruan demi kekeliruan yang menatijahkan perdebatan sia-sia, lebih baik saya mengkaji ciptaan Allah untuk memerhatikan tanda-tanda kekuasaan-Nya. Bagi saya, perkara itu lebih menambah iman.

Wallahua'lam.


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 14:50


Mengikup prinsip Albert Eistein juga menyatekan kalau manusia bergerak dengan kelajuan cahaye, manusie akan hancur sebab setiap organ badan manusie mempunyai jisim yang berbeze. bila jisim dah berbeze daye juga berbeze...
dan jike manusia dapat bergerak dengan kelajuan cahaye, umur manusia akan bertambah sehari.

namun teori ni tak terbukti lagi sebab belum sampei teknologinye lagi...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 14:51    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 14:56


Imej Hologram 3D ni sekador Imej atopun berbentuk jisim?
teman rasa Imej Hologram 3D ni adalah imej semate...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 15:03


Electromagnetic radiation tiada jisim. Maka imej hologram 3D ni hanyalah imej semata. Kalau nak explain bagaimana Rasulullah SAW dipeluk Jibril, mudah saja. EM radiation membawa energy dan momentum dan kesannya boleh dilihat sekiranya berinteraksi dengan jirim. Dalam kes Rasulullah dipeluk, tu satu bentuk interaksi antara EM radiation dengan jirim. Boleh dianalogikan dengan microwave oven yang memanaskan makanan.

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 15:08


inferensinye, yang memeluk tu gelombanglah...
teman ada mengamalkan gelombang tenage dalam ni. memang gelombang ni ada upaye memberi daye kepade jisim. memang terasa ada benda menekan, macam belon yang anjal...
lagi kuat gelombang lagi kuat dayanye...
tapi ni sekadar gelombang semulejadi, bukan ada apa-apa maksud pun....
p/s

sekador pendapat teman yang daif


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 15:17


Saya cuma nak perbetulkan istilah sdr Daeng Jati. Jirim dan jisim berbeza. Jisim ialah tindakan graviti ke atas jirim. Jirim ialah bahan yang membentuk sesuatu objek fizikal.

Anyway, saya setuju dengan sdr tentang gelombang tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 15:19


maap lah sebab teman fizik dapat cukup makan saja masa SPM....
kejap, bior teman buka buku tingkatan 4 kejap...
erm....
Jisim maksud dia Berat yang berkador langsung dengan Graviti...
Jirim pula berat benda tu....

yei yei dah ingat...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 15:22


dah lama tinggalkan subjek sains ni.. tapi minat untuk baca dan ambil tahu.. syukran pada howling_wolf ya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 15:27


Pada 30-01-08 15:19 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

maap lah sebab teman fizik dapat cukup makan saja masa SPM....
kejap, bior teman buka buku tingkatan 4 kejap...
erm....
Jisim maksud dia Berat yang berkador langsung dengan Graviti...
Jirim pula berat benda tu....

yei yei dah ingat...Semangat pula buka buku fizik. Hehe. Gunakanlah kemudahan wikipedia. Maklumat di hujung jari. Tak semestinya kena pandai fizik baru nak ambil tahu tentang fizik. Saya pun tak ada lah berlatarbelakangkan fizik sangat.


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 15:30


k lah, teman buka wikipedia pula...
erm...

Jirim ialah sebarang benda yang mempunyai jisim dan memenuhi ruang
Jisim ialah jirim yang memenuhi ruang...

ooo tu maksud dalam wikipedia...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 30-01-08 15:36


saya yang ada sikit latarbelakang fizik pun take for granted semua ni..dari segi pembacaan saya,saya tak jumpa lagi sbrang kecacatan dan kekurangan.maklumlah ilmu pun tak tinggi mana..mungkin ada org yang lagi 'alim' (di sini bermaksud tahu ye) boleh 'nampak' dan komen..


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:00


Sesetengah orang yang malas berfikir beralasan perkara-perkara ghaib tidak perlu dibincangkan dan dipersoalkan. Mereka ini menggunakan dalil dalam surah Al-Israa ayat 85

Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit."

Nampaknya mereka keliru dalam memahami ayat ni. Allah tidak pun melarang kita untuk berfikir tentang perkara ghaib kerana perkara ghaib juga termasuk dalam ciptaan-Nya.

dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit. Ilmu kita berbanding ilmu Allah memanglah jauh bezanya, seperti setitis air berbanding lautan. Namun begitu adakah bermakna kita tak perlu berfikir? Apakah bermakna PENGETAHUAN YANG SEDIKIT itu kita tak perlu cari? Jangan gunakan alasan 'benda ghaib jangan bincang' hanya kerana malas berfikir.

Siapa pernah melihat atom, ion, photon, arus elektrik? Siapa pun tak pernah. Tapi bagaimana Barat mengkaji 'benda ghaib' ni untuk dimanfaatkan oleh kita sebagai umat manusia. So jangan malas berfikir...


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 30-01-08 16:03


adehh adehh..macam terkena batang hidung saja.. :-D


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:03


Pada 30-01-08 14:45 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!


Penutup

Saya berpendapat bahawa tiada salahnya untuk menterjemahkan rupa bentuk Malaikat melalui pendekatan sains. Malaikat adalah salah satu makhluk Allah dan sudah pastinya ia sebahagian dari sunnatullah. Selagi kita tidak melampaui keterbatasan akal dengan mengkaji Zat Allah, bagi saya tidak salah sekiranya mengkaji ciptaan Allah termasuk Malaikat sendiri. Bukankah Allah sendiri menggalakkan kita melihat tanda-tanda kekuasaan-Nya dengan mengkaji alam-Nya?

Daripada saya mengkaji sama ada Allah itu berada di atas arasy atau tidak bertempat, atau mempunyai tangan atau tidak mempunyai tangan, yang akhirnya tidak mendatangkan jawapan sebaliknya kekeliruan demi kekeliruan yang menatijahkan perdebatan sia-sia, lebih baik saya mengkaji ciptaan Allah untuk memerhatikan tanda-tanda kekuasaan-Nya. Bagi saya, perkara itu lebih menambah iman.

Wallahua'lam.Assalamualaikum HOWLING WOLF!!!!

AKU DAH BACA SEMUA ARTIKEL HANG kat ATAS TU..
WALAUPUN AKU SEKARANG NI BACKGROUND BIOLOGI....
TAPI FIZIK JUGA SALAH SATU PAPER YANG AKU SKOR
TIME belajar DULU!!!!

BAIKLAH...
SEBELUM AKU TANYA LEBIH LANJUT....
AKU NAK TANYA SOALAN NI....

PERCAYA KEPADA ALLAH, PERCAYA KEPADA MALAIKAT,
PERCAYA KEPADA RASUL, PERCAYA KEPADA KITAB,
PERCAYA KEPADA HARI AKHIRAT DAN
PERCAYA KEPADA QADA' DAN QADAR......

MERUPAKAN SEBAHAGIAN RUKUN IMAN KITA UMAT ISLAM...

HANG BUAT ARTIKEL NI MENGENAI MALAIKAT...
MENTERJEMAHKAN RUPA BENTUK MALAIKAT MELALUI
PENDEKATAN SAINS!!!!

SOALAN 1:
ADA LAGI TAK HANG GUNA PENDEKATAN SAINS UNTUK
CIPTAAN ALLAH YANG LAIN???
CONTOH... JIN, SYURGA, NERAKA, YAAJUD, MAKJUD DLL??

SOALAN 2:
ADA TAK HANG GUNA PENDEKATAN SAINS UNTUK
MENGHURAIKAN BAB BAB IBADAH SEPERTI:
MENGAPA UMAT ISLAM BERSOLAT 5 WAKTU,
MENGAPA ALLAH UMAT ISLAM MENCURI KENA POTONG TANGAN,
MENGAPA UMAT ISLAM WAJIB BERPUASA SEBULAN
DIBULAN RAMADHAN,
DAN LAIN-LAIN LAGI....

ADA TAK DALAM KAJIAN HANG!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:06


betul lah tu .. cahaya tu ada dualiti .. boleh jadi gelombang EM, boleh jadi partikel ... radiasi gelombang boleh beri kesan pada sel-2 manusia pada frekuensi dan keamatan yang tertentu ... sebab tu pernah ada isu risiko dapat kanser melalui penggunaan telefon bimbit ... gelombang EM terdiri dari pelbagai julat frekuensi ... boleh jadi ada gelombang yang frekuensinya dalam terahertz dan boleh jadi wujud dalam julat frekuensi yang tak mampu dikesan oleh manusia ... ada sebuah buku karangan kiyai haji muhibuddin waly yang menceritakan tentang "cahaya" yang didefinisikan sebagai gelombang EM dan interaksinya dengan tubuh manusia ... pernahkah anda terfikir mengapa setelah selesai aktiviti kerohanian seperti bacaan al-Quran solat dan kuliah ilmu anda terasa tenang dan seolah-2 dapat semangat ... boleh jadi tubuh anda telah berinteraksi dengan gelombang EM tertentu .. dan dari mana pula datangnya gelombang EM itu ? mesti semua org pernah dengar hadis yang mengatakan malaikat menaungi majlis-2 ilmu ... jadi ? saya tak nak pergi lebih-2 takut nanti apa yang saya cakap boleh membawa kepada kekeliruan ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:07


Pada 30-01-08 14:45 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

Saya perlukan komen dan kritikan untuk artikel yang saya tulis ni. Mungkin tanpa sedar ada kekurangan dan kecacatan. Thanks in advance.

Oleh: Ahmad Saifuddin Amran (http://msaidhawwa.blogspot.com)

Salah satu Rukun Iman adalah percaya kepada Malaikat. Namun begitu, pernahkah kita terfikir bagaimana caranya kita mendatangkan kepercayaan kepada Malaikat? Keimanan tidak datang secara bergolek. Keimanan kepada Allah boleh datang dengan meneliti, menghayati dan memikirkan tentang ciptaan-Nya di alam ini. Keimanan kepada Nabi boleh datang dengan mukjizat-mukjizat yang dikurniakan Allah kepada mereka. Tapi bagaimana pula keimanan kepada Malaikat? Apakah tanda-tanda kewujudan Malaikat?

Sebelum menjelaskan tentang kewujudan Malaikat, seseorang itu perlu tahu sifat-sifat Malaikat itu sendiri. Al-Qur'an dan Hadis banyak menjelaskan kepada kita tentang sifat-sifat Malaikat.

1. Malaikat dicipta daripada cahaya

Sabda Rasulullah saw yang diriwayatkan daripada Aisyah ra :

"Malaikat dicipta daripada cahaya, jin dicipta daripada api dan manusia dicipta daripada apa yang diceritakan kepadamu (tanah)" (Riwayat Muslim)

2. Malaikat tidak berkehendak, tiada nafsu.

Dan mereka berkata: "Mengapa rasul itu memakan makanan dan berjalan di pasar-pasar? Mengapa tidak diturunkan kepadanya seorang malaikat agar malaikat itu memberikan peringatan bersama- sama dengan dia?" (Al-Furqaan : 7)


3. Malaikat taat melaksanakan perintah Allah tanpa sedikitpun membantah .

Sesungguhnya malaikat-malaikat yang ada di sisi Tuhanmu tidaklah merasa enggan menyembah Allah dan mereka mentasbihkan-Nya dan hanya kepada-Nya-lah mereka bersujud (Al-A'raaf : 206)


4. Malaikat dikurniakan Allah kekuatan.

Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung 'Arsy Tuhanmu di atas (kepala) mereka. (Al-Haaqqah : 17)


5. Malaikat boleh berubah menjadi apa jua bentuk dengan izin Allah

Dan tatkala datang utusan-utusan Kami (para malaikat) itu kepada Luth, dia merasa susah dan merasa sempit dadanya karena kedatangan mereka, dan dia berkata: "Ini adalah hari yang amat sulit" (Huud : 77)

Malaikat Satu Bentuk Daya

Malaikat merupakan jamak kepada perkataan Arab iaitu 'malak' yang bermaksud daya (force). Dalam hadis Rasulullah, ada dinyatakan bahawa Malaikat dicipta daripada cahaya. Cahaya merupakan sinaran elektromagnet yang membawa tenaga dan momentum dan kesannya dapat dilihat apabila berinteraksi dengan jirim. Hal ini selari dengan makna Malaikat itu sendiri yang membawa maksud forces atau daya.

Penciptaan Malaikat tidak seperti Manusia. Manusia dicipta hasil dari tindak balas biokimia. Justeru, Manusia perlu patuh kepada hukum (sunnatullah) biokimia iaitu emosi, makan dan berkahwin (mempunyai jantina). Sebaliknya sinaran elektromagnet dicipta dari tindak balas fizik. Maka itu sinaran elektromagnet tidak tertakluk kepada hukum biokimia dan hal ini selari dengan sifat Malaikat itu sendiri iaitu tiada emosi, tidak bernafsu (tuntutan biologi) dan tiada jantina.

Menurut kajian, cahaya dapat bergerak di dalam vakum dengan kelajuan 299,792,458 meter sesaat. Hal ini selari dengan firman Allah dalam Al-Qur'an:

dan (malaikat-malaikat) yang terbang dengan kencangnya (Al-Mursalaat : 2)

Patuh Hukum Alam

Malaikat adalah makhluk Allah yang sangat disiplin, patuh dan tidak pernah membantah perintah-Nya. Malaikat boleh diinterpretasikan sebagai utusan atau alatan Allah dalam mentadbir alam ini. Menjadi sifat sesuatu alat untuk patuh kepada pemiliknya. Seperti komputer yang diprogramkan untuk patuh menerima arahan oleh pembuatnya, Malaikat juga diprogramkan untuk patuh dan taat kepada perintah Allah. Kita melihat sinaran elektromagnet juga sentiasa 'patuh' kepada hukum fizik yang telah ditetapkan Allah. Sekiranya sinaran elektromagnet ini tidak 'patuh', Albert Einstein tidak akan memasukkan nilai c (halaju cahaya) dalam formulanya; E=mc2 sebagai pemalar (constant).

Di segenap penjuru alam ini, terdapat banyak bukti kepatuhan Malaikat terhadap perintah Allah. Sebagai contoh, antara tugas Malaikat ialah menurunkan hujan. Tugas Malaikat ini boleh dijelaskan secara saintifik. Menurut hukum fizik, pemindahan haba berlaku melalui tiga cara iaitu konduksi, perolakan dan sinaran. Melalui sinaran cahaya, matahari dapat memindahkan haba (tenaga) ke atas air di lautan Bumi. Setelah memperoleh tenaga, air di lautan mengewap ke udara lalu terkondensasi membentuk hujan.

Tanpa sinaran cahaya, tidak mungkin proses kitaran hujan berlaku kerana Hukum Keabadian Tenaga menyatakan bahawa tenaga tidak boleh dicipta dan dimusnahkan, ia hanya boleh berubah bentuk. Maka secara saintifik, air tidak boleh secara tiba-tiba mengewap ke udara tanpa ada tenaga yang dipindahkan. Maka Allah menetapkan supaya tenaga dari Matahari untuk menjadi sumber tenaga untuk air di Bumi dapat mengewap dan Allah memberi tugas kepada Malaikat (sinaran cahaya) untuk menjadi perantaraan pemindahan tenaga ini. Maka terjadilah kitaran hujan. Subhanallah!

Penjelmaan Hologram

Al-Qur'an pernah menceritakan kepada kita bahawa Malaikat pernah diutuskan kepada para Nabi menjelma dalam bentuk manusia. Hal ini tidak mustahil dan dapat difahami dengan mudah. Teknologi kini membolehkan kita mencipta imej 3D dengan hologram. Imej 3D hologram dapat dibuat dengan menggunakan pancaran laser dan pancaran cahaya yang mana kedua-duanya adalah sinaran elektromagnet. Hologram bukan sekadar mencipta imej 3D, akan tetapi hologram juga digunakan sebagai ciri-ciri keselamatan dalam kad kredit, kad pengenalan, lesen kereta atau VCD/DVD original untuk membezakan antara palsu dan tulen. Sifat hologram yang membezakan kepalsuan dan ketulenan selari dengan sifat Malaikat dalam firman Allah:

dan (malaikat-malaikat) yang membedakan (antara yang hak dan yang bathil) dengan sejelas-jelasnya, (Al-Mursalaat : 4)

Bagaimana pula dengan komunikasi? Sinaran elektromagnet boleh diklasifikasikan kepada beberapa jenis bergantung kepada frekuensi gelombang. Jenis-jenisnya termasuklah gelombang radio, gelombang mikro, sinaran terahertz, sinaran infrared, cahaya, sinaran UV, tak-rays dan sinar gamma. Komunikasi dapat dilakukan menerusi gelombang radio atau gelombang mikro kerana keduanya adalah satu bentuk sinaran elektromagnet. Kini, terdapat pelbagai alat komunikasi yang menggunakan gelombang radio atau mikro seperti television, radio, telefon bimbit, dan wireless LAN. Maka tidaklah mustahil Malaikat dapat berbicara dengan Nabi dalam keadaan ia merupakan sinaran elektromagnet.

Penutup

Saya berpendapat bahawa tiada salahnya untuk menterjemahkan rupa bentuk Malaikat melalui pendekatan sains. Malaikat adalah salah satu makhluk Allah dan sudah pastinya ia sebahagian dari sunnatullah. Selagi kita tidak melampaui keterbatasan akal dengan mengkaji Zat Allah, bagi saya tidak salah sekiranya mengkaji ciptaan Allah termasuk Malaikat sendiri. Bukankah Allah sendiri menggalakkan kita melihat tanda-tanda kekuasaan-Nya dengan mengkaji alam-Nya?

Daripada saya mengkaji sama ada Allah itu berada di atas arasy atau tidak bertempat, atau mempunyai tangan atau tidak mempunyai tangan, yang akhirnya tidak mendatangkan jawapan sebaliknya kekeliruan demi kekeliruan yang menatijahkan perdebatan sia-sia, lebih baik saya mengkaji ciptaan Allah untuk memerhatikan tanda-tanda kekuasaan-Nya. Bagi saya, perkara itu lebih menambah iman.

Wallahua'lam.
Komen saya,

pertamanya terimaksih kerana membei sedikit pengetahuan tentang sains.

tapi saya nak ulas sedikit dan bukan menidakkan kajian penulis, pada saya kajian penulis ini masih di perlukan perbincangan keraa segal point yang diberi amat lemah dan dikhuatiri mengelirukan .Islam tidak menolak sains tetapi ada sesetengah perkara tidak akan dan tidak boleh dinyatakan dan disamakan melalui sains.


1. "Malaikat Satu Bentuk Daya"

Malaikat merupakan jamak kepada perkataan Arab iaitu 'malak' yang bermaksud daya (force). Dalam hadis Rasulullah, ada dinyatakan bahawa Malaikat dicipta daripada cahaya. Cahaya merupakan sinaran elektromagnet yang membawa tenaga dan momentum dan kesannya dapat dilihat apabila berinteraksi dengan jirim. Hal ini selari dengan makna Malaikat itu sendiri yang membawa maksud forces atau daya.

Penciptaan Malaikat tidak seperti Manusia. Manusia dicipta hasil dari tindak balas biokimia. Justeru, Manusia perlu patuh kepada hukum (sunnatullah) biokimia iaitu emosi, makan dan berkahwin (mempunyai jantina). Sebaliknya sinaran elektromagnet dicipta dari tindak balas fizik. Maka itu sinaran elektromagnet tidak tertakluk kepada hukum biokimia dan hal ini selari dengan sifat Malaikat itu sendiri iaitu tiada emosi, tidak bernafsu (tuntutan biologi) dan tiada jantina.

Menurut kajian, cahaya dapat bergerak di dalam vakum dengan kelajuan 299,792,458 meter sesaat. Hal ini selari dengan firman Allah dalam Al-Qur'an:

dan (malaikat-malaikat) yang terbang dengan kencangnya (Al-Mursalaat : 2)

-pandangan saya , benar malaikat diciptakan dari cahaya, tetapi bagaimanakah rupa malaikat yang sebenar?bagaimanakah bentuknya?saya pun tak tahu.dan sesugguhnya malaikat sebenarnya tidaklah terikat dengan sifat atau character "cahaya" itu sendiri walaupun mereka diciptakan dari cahaya.Ini kerana mereka merupakan makhluk ciptaan Allah
yang mempunyai "sunnatullah" mereka sendiri tanpa terikat dengan asalan penciptaan mereka .Dan jika malaikat terikat dengan "sinaran elektromagnet" mereka tidak mungkin dapat menembusi gua batu yang tiada ruang untuk pengcahayaan atas dasar mereka itu terikat dengan sifat cahaya semata-mata.jadi untuk pandangan ini saya masih tak dapat menerima malaikat itu terikat dengan asalan ciptaannya iaitu cahaya(walaupun ia dicipta dari cahaya.)


2. "Patuh Hukum Alam"

Malaikat adalah makhluk Allah yang sangat disiplin, patuh dan tidak pernah membantah perintah-Nya. Malaikat boleh diinterpretasikan sebagai utusan atau alatan Allah dalam mentadbir alam ini. Menjadi sifat sesuatu alat untuk patuh kepada pemiliknya. Seperti komputer yang diprogramkan untuk patuh menerima arahan oleh pembuatnya, Malaikat juga diprogramkan untuk patuh dan taat kepada perintah Allah. Kita melihat sinaran elektromagnet juga sentiasa 'patuh' kepada hukum fizik yang telah ditetapkan Allah. Sekiranya sinaran elektromagnet ini tidak 'patuh', Albert Einstein tidak akan memasukkan nilai c (halaju cahaya) dalam formulanya; E=mc2 sebagai pemalar (constant).

Di segenap penjuru alam ini, terdapat banyak bukti kepatuhan Malaikat terhadap perintah Allah. Sebagai contoh, antara tugas Malaikat ialah menurunkan hujan. Tugas Malaikat ini boleh dijelaskan secara saintifik. Menurut hukum fizik, pemindahan haba berlaku melalui tiga cara iaitu konduksi, perolakan dan sinaran. Melalui sinaran cahaya, matahari dapat memindahkan haba (tenaga) ke atas air di lautan Bumi. Setelah memperoleh tenaga, air di lautan mengewap ke udara lalu terkondensasi membentuk hujan.

Tanpa sinaran cahaya, tidak mungkin proses kitaran hujan berlaku kerana Hukum Keabadian Tenaga menyatakan bahawa tenaga tidak boleh dicipta dan dimusnahkan, ia hanya boleh berubah bentuk. Maka secara saintifik, air tidak boleh secara tiba-tiba mengewap ke udara tanpa ada tenaga yang dipindahkan. Maka Allah menetapkan supaya tenaga dari Matahari untuk menjadi sumber tenaga untuk air di Bumi dapat mengewap dan Allah memberi tugas kepada Malaikat (sinaran cahaya) untuk menjadi perantaraan pemindahan tenaga ini. Maka terjadilah kitaran hujan. Subhanallah!


-padangan saya

benar malaikat merupakan makhluk yang patuh kepada hukum Allah dan apa yang diperintahkan kepadanya oleh Allah, tetapi ia tidak patuh kepada Hukum Alam, Allah memerintahkan malaikat memberi rezeki, adakah itu hukum alam,pencatat di kiri dan kanan, adakah itu hukum alam, sudah pasti tidak, dan segala yang berlaku dibumi tidak semestinya memerlukan sinaran cahaya untuk berlaku,dan adalah berbeza malaikat itu sendiri dengan cahaya,seperti jin yang diciptakan dari api.
Selain itu malaikat tidak terikat dengan hukum alam kerana bila-bila masa Allah boleh memerintahnya berbuat sesuatu tanpa memberi perlu memberi penjelasan yang boleh diterima akal dan sains.

"Penjelmaan Hologram"

Al-Qur'an pernah menceritakan kepada kita bahawa Malaikat pernah diutuskan kepada para Nabi menjelma dalam bentuk manusia. Hal ini tidak mustahil dan dapat difahami dengan mudah. Teknologi kini membolehkan kita mencipta imej 3D dengan hologram. Imej 3D hologram dapat dibuat dengan menggunakan pancaran laser dan pancaran cahaya yang mana kedua-duanya adalah sinaran elektromagnet. Hologram bukan sekadar mencipta imej 3D, akan tetapi hologram juga digunakan sebagai ciri-ciri keselamatan dalam kad kredit, kad pengenalan, lesen kereta atau VCD/DVD original untuk membezakan antara palsu dan tulen. Sifat hologram yang membezakan kepalsuan dan ketulenan selari dengan sifat Malaikat dalam firman Allah:

dan (malaikat-malaikat) yang membedakan (antara yang hak dan yang bathil) dengan sejelas-jelasnya, (Al-Mursalaat : 4)


-pandangan saya

seperti yang saya katakan pada awalnya tadi malaikat dengan izin Allah boleh merupa dengan pelbagai bentuk, dan jikalau ia merupa sebagai manusia sekalipun memang tidak mustahil, dan sekarang ini cuba digambarkan oleh masyarakat barat seperti pari-pari yang mempunyai gelung di kepala.dan dengan cuba menyamakan sifatnya dengan hologram adalah satu pandangan yang silap saya rasa kerana ia merupakan satu kekurangan didalam kajian ini..Kerana sejak awal penciptaannya ia telah dicipta patuh kepada Allah, adalah mustahil ia berbuat batil dan derhaka.dan jikalau ia bukan asal daripada cahaya pun ianya sememangnya patuh kepada Allah.


"komunikasi"
Bagaimana pula dengan komunikasi? Sinaran elektromagnet boleh diklasifikasikan kepada beberapa jenis bergantung kepada frekuensi gelombang. Jenis-jenisnya termasuklah gelombang radio, gelombang mikro, sinaran terahertz, sinaran infrared, cahaya, sinaran UV, tak-rays dan sinar gamma. Komunikasi dapat dilakukan menerusi gelombang radio atau gelombang mikro kerana keduanya adalah satu bentuk sinaran elektromagnet. Kini, terdapat pelbagai alat komunikasi yang menggunakan gelombang radio atau mikro seperti television, radio, telefon bimbit, dan wireless LAN. Maka tidaklah mustahil Malaikat dapat berbicara dengan Nabi dalam keadaan ia merupakan sinaran elektromagnet.


_pandangan saya

merujuk kepada cara Rasululllah menerima wahyu ada beberapa cara malaikat Jibrail berkomunikas dengan Nabi

عَنْ عَائِشَةَ أُمِّ الْمُؤْمِنِينَ رضي الله عَنْهَا{ أَنَّ الْحَارِثَ بْنَ هِشَامٍ رضي الله عَنْهم سَأَلَ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ : يَا رَسُولَ اللَّهِ كَيْفَ يَأْتِيكَ الْوَحْيُ ؟ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَحْيَانًا يَأْتِينِي مِثْلَ صَلْصَلَةِ الْجَرَسِ وَهُوَ أَشَدُّهُ عَلَيَّ فَيُفْصَمُ عَنِّي وَقَدْ وَعَيْتُ عَنْهُ مَا قَالَ .وَأَحْيَانًا يَتَمَثَّلُ لِيَ الْمَلَكُ رَجُلا فَيُكَلِّمُنِي فَأَعِي مَا يَقُولُ . قَالَتْ عَائِشَةُ رضي الله عَنْهَا وَلَقَدْ رَأَيْتُهُ يَنْزِلُ عَلَيْهِ الْوَحْيُ فِي الْيَوْمِ الشَّدِيدِ الْبَرْدِ فَيَفْصِمُ عَنْهُ وَإِنَّ جَبِينَهُ لَيَتَفَصَّدُ عَرَقًا }2Abdullah Bin Yusoff telah meriwayatkan kepada kami, katanya : Malik telah memberitahu kami, diambilnya dari Hisyam bin `Urwah dari ayahnya dari `Aisyah Ummil Mu’minin .ha. bahawa Harits bin Hisyam .a telah bertanya Rasulullah SAW, katanya: Wahai Rasulullah bagaimana wahyu datang kepadamu? Rasulullah SAW bersabda; “Kadang-kadang ia datang kepadaku seperti gemercing loceng, itulah (cara kedatangan wahyu) yang paling berat bagiku. Kedatangan wahyu selesai apabila aku telah ingat apa-apa yang disampaikannya (malaikat). Kadang-kadang Malaikat itu menjelma sebagai seorang lelaki lalu dia bercakap-cakap denganku dan aku pula mengingati apa yang diucapkannya. `Aisyah berkata; “Sesungguhnya aku pernah melihat Baginda SAW ketika turun wahyu pada hari yang sangat sejuk, sebaik sahaja selesai kedatangan wahyu itu, dahi Baginda SAW benar-benar memercikkan peluh”.Sahabat bertanya tentang cara wahyu itu datang. Tentang perkataan “misla salsalatil jaras” itu ditafsirkan oleh Anwar Syah Kashmiri sebagai:

1- Suara Allah SWT yang Qadim berdasarkan hadith ahad yang dipegang juga oleh Imam Bukhari, Ahmad dan Abu Hasan Al-Asy’hari. (jumhur ulama tidak menerima hadith ahad dalam bab aqidah)

2- Allah menjadikan suara pada wahyu yang diturunkannya itu dengan KuasaNya yang sempurna.

3- Suara malaikat Jibril yang asal

4- Suara sayap-sayap Jibril yang mempunyai 600 sayap

5- Suara datangnya Jibril itu sendiri (yang dipegang oleh Husein Ahmad Madani)

6- Kesan hilangnya kuasa indera Nabi SAW yang diutarakan oleh Syah Waliyullah. Contohnya seseorang yang hendak pengsan, menyebabkan dia menjadi pening yang samar-samar. Untuk Nabi pula apabila wahyu itu datang menyebabkan pendengaran zahirnya tidak berfungsi kerana tidak mampu lagi menampung bunyi loceng yang berterusan itu. Ia menyebabkan tumpuan Nabi sepenuhnya kepada wahyu yang diturunkan kepadanya. Keadaan Nabi pada masa itu bukanlah seperti biasa, tetapi dalam keadaan yang luarbiasa yang membolehkan Nabi memahami wahyu tersebut.

Persoalan yang lain pula, mengapa wahyu itu digambarkan dengan bunyi loceng padahal dalam banyak hadith lain Nabi SAW melarang bunyi loceng, seperti kes azan yang menyamai acara Kristian. Di dalam Sunan Abu Daud pula, terdapat hadith yang melarang binatang dipakaikan loceng.

Ia disamakan dengan bunyi loceng kerana:

1- Bunyi loceng itu datang bertubi-tubi dan tidak terputus-putus, seperti bunyi yang berterusan di mana bunyi tersebut tidak dapat difikirkan bagaimana nadanya.
2- Apabila loceng itu dipalu berterusan, bunyinya seakan-akan datang dari semua sudut. Ini menunjukkan bahawa Qalam Allah itu tidak bertempat, tidak berpihak dan tidak bersudut.

Jika diandaikan bahawa wahyu itu ialah bunyi suara Jibril yang sebenar, bermakna ia amatlah berat kerana jika wahyu itu diturunkan kepada bukit-bukau, maka hancurlah bukit tersebut kerana beratnya wahyu itu. Mengikut Husein Ahmad Madani pula, bunyi loceng itu adalah bunyi datangnya Jibril supaya Nabi SAW bersedia/ menarik perhatian Nabi untuk menerima wahyu. Sebagai contohnya, bunyi telefon itu sendiri sebagai isyarat adanya panggilan. Jadi bunyi loceng itu hanyalah tarikan untuk menerima wahyu sahaja.

Manakala wahyu yang paling ringan pula adalah seperti yang diriwayatkan dalam Shahih Abi Awanah yang mana Jibril datang dalam bentuk seorang lelaki.

Huraian persoalan 3:

Di dalam hadith ini dijelaskan wahyu tersebut datang cuma dalam dua bentuk. Sebenarnya tiada satu pun hadith yang mengumpulkan kesemua cara-cara Nabi menerima wahyu, cumanya apabila dikumpulkan akan dapat dilihat beberapa bentuk yang lain lagi. Tetapi di sini Imam Bukhari hanya membawa hadith yang menunjukkan wahyu yang paling berat dan yang paling ringan sahaja. Itulah sebabnya Imam Bukhari mengambil hadith ini dan dimuatkan di dalam kitabnya.

Al-Halimi mengatakan bahawa wahyu itu datang dalam 46 bentuk dan mimpi pula adalah salah satu daripadanya. Ibn Hajar pula mengatakan bukan 46 bentuk disebabkan Al-Halimi hanya melihat cara Jibril itu datang, bukannya bentuk wahyu itu sendiri.

Di dalam Al-Quran disebutkan 3 jenis wahyu:

1- Wahyu dalam bentuk “ilqa wahyi fi nafs”
2- Kalam di sebalik tabir
3- Malaikat datang kepada Nabi

Maulana Zakaria pula membahagikan beberapa bentuk wahyu:

1- Wahyu manami (mimpi)
2- Loceng
3- An-Nafs fi Rau’
4- Malaikat datang dengan apa-apa bentuk
5- Jibril datang dalam bentuk asalnya
6- Suara di sebalik tabir
7- Wahyu Israfil (semasa 3 tahun Jibril tidak mendatangkan wahyu)

Dalam apa pun bentuk datangnya wahyu itu, ia boleh dbahagikan kepada 2:

1- Wahyu matlub (Al-Quran), yang mana menjadi ibadat bila dibacanya
2- Wahyu ghairu matlub (hadith), yakni yang sebaliknya

Disoal lagi, bagaimana pula rupa malaikat yang datang dalam rupa manusia?

1- Ada juga yang mengatakan bahawa malaikat menyerupai sahabat yang rupanya semacam dengan Nabi SAW, iaitu Dihya al-Kalbi (yang dihantar sebagai duta untuk berjumpa dengan Hericulus)

2- Rupa orang yang tidak dikenali tetapi orang itu tidak segan-segan bertanyakan Nabi sesuatu, seperti kes hadith Jibril

Jibril pula datang dalam rupa asalnya sebanyak 3 kali.

1- Di atas permintaan Nabi sendiri untuk melihatnya
2- Semasa isra dan mi’raj
3- Ketika haji di Mekah

Akan tetapi riwayat yang ketiga itu tertolak kerana hadith tersebut dha’if.

Di dalam Musnad Ahmad pula, dikatakan bahawa Umar semasa berada berhampiran dengan Nabi, mendengar semacam bunyi lebah yang terbang sewaktu Nabi menerima wahyu. Sebenarnya di sisi Nabi SAW bunyi yang didengar oleh Umar itu tidaklah sama seperti apa yang Umar dengar, yang mana Nabi dapat memahami wahyu tersebut. Dalam riwayat lain pula Nabi mengatakan bahawa wahyu itu bila datang kepadanya bagaikan hampir-hampir tercabut nyawanya, atau hingga merah muka Nabi SAW. Betapa beratnya wahyu yang Nabi tanggung, Subhanallah. Maka untuk menerima wahyu itu, sebenarnya Nabi SAW telah dianugerahkan kekuatan 40 orang pemuda-pemuda di syurga.

Wahyu itu pula datang kepada Nabi SAW sebanyak 24,000 kali. Beratnya wahyu itu hinggakan apabila Nabi berada dibelakang unta, maka terduduklah unta tersebut. Manakala Zaid bin Thabit pula mengatakan bahawa semacam hendak patah pehanya sewaktu Nabi menerima wahyu dan berpegang kepada pehanya itu.

Nabi Adam hanya menerima wahyu sebanyak 10 kali, Nabi Nuh 50 kali, Nabi Isa 10 kali dan Nabi Ibrahim 48 kali.

Wallahu a’lam bisshawab.
http://www.al-ahkam.net/portal-hadith/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=51

-berdasarkan diatas malakat berkomunikasi dengan Nabi melalui suara, mimpi , bunyian , merupakan diri sebagai manusia dan banyak lagi, dan ini boleh dibincangkan lagi untuk mendapat kesimpulan yang lebih matang dan berkualiti.


apa pun ini sekadar untuk menambah perbincangan , jikalau salah minta dibetulkan.Dan ingatan , berhati-hati apa bila mengkaji, jangan dilihat semuanya perlu ada dan dibuktikan melalui sains , semata-mata kerana ada perkara yang sains tidak dan takkan boleh capai kerana ilmu sains itu tak terkira kecil dan kerdilnya jika dibanding dengan ilmu Allah yang luas.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:08


Pada 30-01-08 16:00 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

Sesetengah orang yang malas berfikir beralasan perkara-perkara ghaib tidak perlu dibincangkan dan dipersoalkan. Mereka ini menggunakan dalil dalam surah Al-Israa ayat 85

Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit."

Nampaknya mereka keliru dalam memahami ayat ni. Allah tidak pun melarang kita untuk berfikir tentang perkara ghaib kerana perkara ghaib juga termasuk dalam ciptaan-Nya.

dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit. Ilmu kita berbanding ilmu Allah memanglah jauh bezanya, seperti setitis air berbanding lautan. Namun begitu adakah bermakna kita tak perlu berfikir? Apakah bermakna PENGETAHUAN YANG SEDIKIT itu kita tak perlu cari? Jangan gunakan alasan 'benda ghaib jangan bincang' hanya kerana malas berfikir.

Siapa pernah melihat atom, ion, photon, arus elektrik? Siapa pun tak pernah. Tapi bagaimana Barat mengkaji 'benda ghaib' ni untuk dimanfaatkan oleh kita sebagai umat manusia. So jangan malas berfikir...AKU MERUPAKAN ORANG YANG MALAS BERFIKIR TENTANG ROH...
AKU PERCAYA ROH ITU WUJUD.... SUDAH LAHHHH...
BUAT APA FIKIR-FIKIR LAGI!!!


HOWLING_WOLF....
HANG BANYAK BERFIKIR TENTANG ROH KAN!!!!
APA HASILNYA DARIPADA HANG BERFIKIR TU??
CUBA KONGSI SIKIT...
AKU PUN NAK TAHU JUGAK!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:12


setakat apa yang kita tau tu boleh lah kongsi sikit-2 ... mari kita tengok setakat mana perkembangan topik ni ... adakah ianya senasib dengan topik-2 lain yang pernah cuba membawa ahli forum untuk kebesaran Allah ? adakah ianya mampu menandingi kehangatan topik-2 yang berbentuk luahan perasaan ? memang lah tak semua org boleh ulas kerana tak ramai yang ada ilmu yang berkenaan .. tapi jika topik ini dibiarkan begitu saja tanpa ada posting terbaru sudah tentu ramai yang akan terlepas pandang ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:18


!!! QUOTE !!!

AKU DAH BACA SEMUA ARTIKEL HANG kat ATAS TU..
WALAUPUN AKU SEKARANG NI BACKGROUND BIOLOGI....
TAPI FIZIK JUGA SALAH SATU PAPER YANG AKU SKOR
TIME belajar DULU!!!!


Tahniah :-)

!!! QUOTE !!!

ADA LAGI TAK HANG GUNA PENDEKATAN SAINS UNTUK
CIPTAAN ALLAH YANG LAIN???
CONTOH... JIN, SYURGA, NERAKA, YAAJUD, MAKJUD DLL??


Tentang syurga dan neraka, saya tiada penjelasan kerana syurga dan neraka tidak termasuk dalam teritori alam. Tapi tentang jin saya ada penjelasan saintifik. Cuma kajian belum lengkap.

!!! QUOTE !!!

ADA TAK HANG GUNA PENDEKATAN SAINS UNTUK
MENGHURAIKAN BAB BAB IBADAH SEPERTI:
MENGAPA UMAT ISLAM BERSOLAT 5 WAKTU,
MENGAPA ALLAH UMAT ISLAM MENCURI KENA POTONG TANGAN,
MENGAPA UMAT ISLAM WAJIB BERPUASA SEBULAN
DIBULAN RAMADHAN,
DAN LAIN-LAIN LAGI....


Saya percaya Allah tidak memerintahkan sesuatu pasti terkandung hikmah di sebaliknya. Walaupun bukan tugas kita mencari hikmah tersebut, tapi sekiranya terbukti benar oleh kajian sains, apa salahnya untuk berkongsi.

Saya masih mengkaji untuk membuktikan sama ada benar atau tidak dakwaan ahli fizik Amerika yang mengatakan solat jemaah boleh menstabilkan cas-cas dalam badan. Mungkin benar mungkin tidak. Hipotesis saya cenderung untuk menidakkannya kerana ia nampak seperti pseudoscience.

Tentang puasa, sdr boleh baca buku Dr Karim Zaidan.

Hikmah tidak semestinya dalam bentuk bilogy, fizik, perubatan, kejuruteraan. Ilmu Allah luas. Anthropology, social science, history juga salah satu cabang sains. Ia dikenali sebagai soft science. So hikmah hukum hudud mungkin boleh dijelaskan dari aspek soft science dan bukan hard science

Wallahua'alam


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:23


Pada 30-01-08 15:03 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

Electromagnetic radiation tiada jisim. Maka imej hologram 3D ni hanyalah imej semata. Kalau nak explain bagaimana Rasulullah SAW dipeluk Jibril, mudah saja. EM radiation membawa energy dan momentum dan kesannya boleh dilihat sekiranya berinteraksi dengan jirim. Dalam kes Rasulullah dipeluk, tu satu bentuk interaksi antara EM radiation dengan jirim. Boleh dianalogikan dengan microwave oven yang memanaskan makanan.

Wallahua'lamkalau ikut teori asas "Electromagnetic radiation" memang tiada jisim , tetapi bagaimana Allah memerintahkan malaikat Jibrail itu merupa kepada "manusia sebenar" ketika itu, yang mempunyai kulit dan daging. Lalu memeluk Nabi seperti manusia yang lain ...maka teori analogi "microwave oven yang memanaskan makanan" adalah tertolak.perlu dingatkan Allah boleh memerintahkan malaikat menjadi apa sahaja yang diperintahkan, even jadi "manusia sebenar" pun boleh (without hologram atau apa yang berkait dengannya).Itulah ilmu Allah.

seperti juga manusia berjalan diatas air, terbang keudara , ghaib,dan sebagainya, kalau mengikut hukum alam dan sifat asalan manusia itu sendiri adalah mustahil untuk semua ini, tetapi jika Allah izin , semuanya berlaku, dan ini semua kadangkala tidak boleh dijelaskan oleh sains

ya kita boleh mengkaji.tetapi jangan lupa minta padangan alim ulamak mengenai perkara ini.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:25


Pada 30-01-08 14:50 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Mengikup prinsip Albert Eistein juga menyatekan kalau manusia bergerak dengan kelajuan cahaye, manusie akan hancur sebab setiap organ badan manusie mempunyai jisim yang berbeze. bila jisim dah berbeze daye juga berbeze...
dan jike manusia dapat bergerak dengan kelajuan cahaye, umur manusia akan bertambah sehari.

namun teori ni tak terbukti lagi sebab belum sampei teknologinye lagi...mungkin betul jugak teori ini kerana Kelajuan cahaya ditakrifkan pada kelajuan 299,792,458 meter sesaat.

daya, F = ma
dan a= v-u / t

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:28


Pada 30-01-08 16:12 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

setakat apa yang kita tau tu boleh lah kongsi sikit-2 ... mari kita tengok setakat mana perkembangan topik ni ... adakah ianya senasib dengan topik-2 lain yang pernah cuba membawa ahli forum untuk kebesaran Allah ? adakah ianya mampu menandingi kehangatan topik-2 yang berbentuk luahan perasaan ? memang lah tak semua org boleh ulas kerana tak ramai yang ada ilmu yang berkenaan .. tapi jika topik ini dibiarkan begitu saja tanpa ada posting terbaru sudah tentu ramai yang akan terlepas pandang ...


TRANSMISSIONONLINE...
HANG BERFIKIR TENTANG ROH TAK??

AKU TAK PERNAH PUN BERFIKIR TENTANG ROH...
TU YANG AKU SEDANG TANYA SERIGALA HOWLING NI....
NAK TAHU JUGAK PASAL ROH NI....

HOWLING WOLF,
ADA PAPER LENGKAP TAK TENTANG ROH??


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:30


!!! QUOTE !!!

apa pun ini sekadar untuk menambah perbincangan , jikalau salah minta dibetulkan.Dan ingatan , berhati-hati apa bila mengkaji, jangan dilihat semuanya perlu ada dan dibuktikan melalui sains , semata-mata kerana ada perkara yang sains tidak dan takkan boleh capai kerana ilmu sains itu tak terkira kecil dan kerdilnya jika dibanding dengan ilmu Allah yang luas.


Saya harap saudara tidak keliru dalam memahami makna sains. Seperti saya kata tadi, sains tidak semestinya biologi, fizik, kimia dan math. Sains adalah sunnatullah.

Jika Islam (syariatullah) membicarakan bagaimana hubungan manusia dengan Allah, sains (sunnatullah) membicarakan bagaimana hubungan manusia dengan manusia dan alam.

Bagaimana ulama mentarjihkan hadis? Dengan ilmu sains. Saudara pernah dengar science of hadith?

Sains berkaitrapat dengan hidup manusia. Saya bagi contoh mudah. Ada dua orang tanam benih, seorang tanam kemudian setiap hari berdoa kepada Allah supaya benih tumbuh dengan baik tanpa menyiram benih. Seorang lagi, pagi petang siang malam siram benih tu, buat batas, cabut rumput rumpai tapi tidak berdoa supaya Allah tumbuhkan pokok.

Lastly, siapa punya benih yang tumbuh? Tentulah yang berusaha. Begitulah peraturan sunnatullah ataupun sains.


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:30


Pada 30-01-08 15:27 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-08 15:19 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

maap lah sebab teman fizik dapat cukup makan saja masa SPM....
kejap, bior teman buka buku tingkatan 4 kejap...
erm....
Jisim maksud dia Berat yang berkador langsung dengan Graviti...
Jirim pula berat benda tu....

yei yei dah ingat...Semangat pula buka buku fizik. Hehe. Gunakanlah kemudahan wikipedia. Maklumat di hujung jari. Tak semestinya kena pandai fizik baru nak ambil tahu tentang fizik. Saya pun tak ada lah berlatarbelakangkan fizik sangat.

'

tapi asenya,mak enta cikgu kimia kat tunku kusiah kolej kan?

adik enta nama sarah?

erm,bagus aku yang budak ni,ada memang bijok


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 30-01-08 16:34


ini yang mampu ku lakuakn..meneumpang membaca saja.. kagum betul dengan sahabat-sahabat semua :welcome: teruskan perbincangan anda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:39


!!! QUOTE !!!

kalau ikut teori asas "Electromagnetic radiation" memang tiada jisim , tetapi bagaimana Allah memerintahkan malaikat Jibrail itu merupa kepada "manusia sebenar" ketika itu, yang mempunyai kulit dan daging. Lalu memeluk Nabi seperti manusia yang lain ...maka teori analogi "microwave oven yang memanaskan makanan" adalah tertolak.perlu dingatkan Allah boleh memerintahkan malaikat menjadi apa sahaja yang diperintahkan, even jadi "manusia sebenar" pun boleh (without hologram atau apa yang berkait dengannya).Itulah ilmu Allah.


Benarkah Jibril menjelma dalam keadaan ada kulit dan daging? Kalau boleh sertakan dalil sekali. Substance malaikat adalah cahaya. Sekiranya hendak membentuk kulit dan daging perlu ada tindak balas kimia dan biologi antara unsur-unsur. Cahaya tidak termasuk dalam unsur tapi gelombang elektromagnet.

Memang 'kun fayakun' Allah membolehkan segala-galanya terjadi dengan izin-Nya. Tapi saudara perlu ingat Allah memerintah alam ini dengan penuh tersusun dan organized. Sejak dari penciptaan alam sehingga hari kiamat, Allah mengatur alam dengan sunnatullah.

Kalaulah Allah mengatur alam dengan keajaiban demi keajaiban, mengapa dalam Al-Qur'an Allah menggalakkan kita berfikir tentang kejadian alam? Kita tak mampu berfikir tentang keajaiban.


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:42


AADDOOII!!! Beratnya tajukk.. nanti-nanti, tunggu dului... kena research dulu...
Kalau main posting saja memang tak bess!!
AIKK? Electromagnet? ERRM.. merupakan sejenis magnet di mana medan magnetnya (magnetic field) dihasilkan dari aruhan-flow of arus electric..

Volts = Amps "TIMES" resistance (measured in Ohm).. HIHHIIEE!!! Dan ada
pula symmetry calculation of magnetic field... IISSHH!!! Math dan physic..
Memang otai niieehh!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:46


!!! QUOTE !!!

pandangan saya , benar malaikat diciptakan dari cahaya, tetapi bagaimanakah rupa malaikat yang sebenar?bagaimanakah bentuknya?saya pun tak tahu.dan sesugguhnya malaikat sebenarnya tidaklah terikat dengan sifat atau character "cahaya" itu sendiri walaupun mereka diciptakan dari cahaya.Ini kerana mereka merupakan makhluk ciptaan Allah
yang mempunyai "sunnatullah" mereka sendiri tanpa terikat dengan asalan penciptaan mereka .Dan jika malaikat terikat dengan "sinaran elektromagnet" mereka tidak mungkin dapat menembusi gua batu yang tiada ruang untuk pengcahayaan atas dasar mereka itu terikat dengan sifat cahaya semata-mata.jadi untuk pandangan ini saya masih tak dapat menerima malaikat itu terikat dengan asalan ciptaannya iaitu cahaya(walaupun ia dicipta dari cahaya.)


Saya harap saudara membaca untuk memahami tentang electromagnet radiation. Salah satu bentuk EM radition ialah radio wave. Dan radio wave boleh menembusi batu.

!!! QUOTE !!!


benar malaikat merupakan makhluk yang patuh kepada hukum Allah dan apa yang diperintahkan kepadanya oleh Allah, tetapi ia tidak patuh kepada Hukum Alam, Allah memerintahkan malaikat memberi rezeki, adakah itu hukum alam,pencatat di kiri dan kanan, adakah itu hukum alam, sudah pasti tidak, dan segala yang berlaku dibumi tidak semestinya memerlukan sinaran cahaya untuk berlaku,dan adalah berbeza malaikat itu sendiri dengan cahaya,seperti jin yang diciptakan dari api.
Selain itu malaikat tidak terikat dengan hukum alam kerana bila-bila masa Allah boleh memerintahnya berbuat sesuatu tanpa memberi perlu memberi penjelasan yang boleh diterima akal dan sains.


Malaikat sebahagian dari sunnatullah dan sunnatullah pula ialah hukum Allah dalam mengatur alam. Manusia juga sebahagian dari sunnatullah. Dengan kata lain, semua ciptaan ALlah terikat dengan sunnatullah. Saya jelaskan kat awal artikel bahawa Malaikat salah satu bentuk 'force'. Salah satu 'force' ialah dengan menurunkan hujan. Banyak 'force' lain di dunia ni yang boleh dinisbahkan kepada Malaikat.

Wallahua'lam


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:49


!!! QUOTE !!!


tapi asenya,mak enta cikgu kimia kat tunku kusiah kolej kan?

adik enta nama sarah?

erm,bagus aku yang aku yang budak ni,ada memang bijok


Yup. Dahsyatnya taaruf... :-)


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:06


betul ke tak?

sebab Kalau tengok nama pelapor

ahamd saifudin bin amran ana dah tahu

erm bagus2 buka topik ni,pihak MT mengalualukan

huhu

teruskan diskusi,

anyway,apa yang ana tahu,keluarga sahabat ana(sarah)adik kepada pelapor ni,memang hebat2

k amikla ilmu sebyk nya dari ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:10


!!! QUOTE !!!    benar malaikat merupakan makhluk yang patuh kepada hukum Allah dan apa yang diperintahkan kepadanya oleh Allah, tetapi ia tidak patuh kepada Hukum Alam,
bukankah hukum alam ini juga adalah hukum Allah yakni sunatullah ?


!!! QUOTE !!!    dan adalah berbeza malaikat itu sendiri dengan cahaya,seperti jin yang diciptakan dari api.mungkin berlaku salah faham dengan pengertian 'cahaya' itu sendiri ... sudah tentu cahaya yang dimaksudkan di sini tidak lah sama dengan cahaya yang kita nampak ... cahaya yang boleh kelihatan oleh mata kasar sudah tentu tidak boleh kita katakan ianya malaikat ... seperti manusia yang dicipta dari tanah .. sudah tentu fizikal kita bukan tanah tapi menurut kajian unsur-2 yang terdapat dalam badan manusia sama seperti yang terdapat dalam tanah ... begitu juga cahaya yang punya sifat-2 dan ciri-2 yang tertentu .... misalnya gelombang EM tu sendiri yang boleh disifatkan seperti cahaya ... manusia hanya mampu melihat gelombang dalam julat panjang gelombang 400-700 nm sahaja ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:11


!!! QUOTE !!!


AKU TAK PERNAH PUN BERFIKIR TENTANG ROH...
TU YANG AKU SEDANG TANYA SERIGALA HOWLING NI....
NAK TAHU JUGAK PASAL ROH NI....

HOWLING WOLF,
ADA PAPER LENGKAP TAK TENTANG ROH??


Persoalan tentang roh sudah lama menjadi tanda tanya sejak ribuan tahun dahulu. Pelbagai teori telah dikemukakan tentang di manakah terletaknya roh.

Aristotle mengemukakan idea bahawa roh terletak pada jantung dan idea ini disokong oleh Ibnu Sina. Namun begitu, Ibnu Nafis menolak pandangan Ibnu Sina kerana menurut Ibnu Nafis, roh adalah berkaitan dengan keseluruhan tubuh dan bukannya satu dua organ.

Kajian moden oleh neurologis dan biologis menafsirkan roh sebagai mind yang beroperasi di dalam otak.

Apa pun kajian misteri tentang roh masih lagi dibahaskan sehingga kini. Dan saya pun tak ada paper lengkap pasal roh.

Bukankah Allah berfirman
Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan btidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit."


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:13


Pada 30-01-08 17:06 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke tak?

sebab Kalau tengok nama pelapor

ahamd saifudin bin amran ana dah tahubetul lah tu...


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:15


kejap sebelum menyelusuri lebih lanjut teman nak bagi kita punya tunjang utame dalam mengkaji kebesaran Allah SWT ni, yang mana Ilmuan2 islam agung zaman dulu pegang, iaitu:

Al-Quran membenarkan Sains, bukan Sains membenarkan Al-Quran


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:15


Pada 30-01-08 16:30 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

apa pun ini sekadar untuk menambah perbincangan , jikalau salah minta dibetulkan.Dan ingatan , berhati-hati apa bila mengkaji, jangan dilihat semuanya perlu ada dan dibuktikan melalui sains , semata-mata kerana ada perkara yang sains tidak dan takkan boleh capai kerana ilmu sains itu tak terkira kecil dan kerdilnya jika dibanding dengan ilmu Allah yang luas.


Saya harap saudara tidak keliru dalam memahami makna sains. Seperti saya kata tadi, sains tidak semestinya biologi, fizik, kimia dan math. Sains adalah sunnatullah.

Jika Islam (syariatullah) membicarakan bagaimana hubungan manusia dengan Allah, sains (sunnatullah) membicarakan bagaimana hubungan manusia dengan manusia dan alam.

Bagaimana ulama mentarjihkan hadis? Dengan ilmu sains. Saudara pernah dengar science of hadith?

Sains berkaitrapat dengan hidup manusia. Saya bagi contoh mudah. Ada dua orang tanam benih, seorang tanam kemudian setiap hari berdoa kepada Allah supaya benih tumbuh dengan baik tanpa menyiram benih. Seorang lagi, pagi petang siang malam siram benih tu, buat batas, cabut rumput rumpai tapi tidak berdoa supaya Allah tumbuhkan pokok.

Lastly, siapa punya benih yang tumbuh? Tentulah yang berusaha. Begitulah peraturan sunnatullah ataupun sains.benar kalau dikatakan sunnatullah manusia akan berkahwin , mati , beranak pinak dan sebaginya , tetapi apabila mengatakan "malaikat itu satu bentuk Daya"ia seakan merubah maksud malaikat itu dari yang sepatutnya, mengapa manusia juga tidak disebut satu bentuk daya?

Begitu juga cuba menyamai penyerupaan malaikat dengan Hologram, pada saya itu memerlukan kajian yang lebih mendalam, dan kesimpulannya tidak semudah yang difikir dan ditulis seperti diatas.Ini kerana teori itu tidak pernah dibuktikan .Hanya sekadar teori. Selain itu setakat ini kita tidak mengetahui keseluruhan Sunnatullah bagi malaikat kecuali yang telah diterangkan oleh Allah didalam Al Quran dan Al Hadis .

Begitu juga teori "Hukum Keabadian Tenaga menyatakan bahawa tenaga tidak boleh dicipta dan dimusnahkan, ia hanya boleh berubah bentuk" Padangan ini pada saya jauh tersasar dengan padangan saya kerana hanya Allah sahaja yang tidak dicipta dan dimusnahkan .

Saya bersetuju asalan malaikat dari cahaya, tetapi dengan merupakan malaikat itu begitu begini saya tak kata serigala howling salah tetapi minta buat kajian lebih mendalam lagi, ambil kira semua aspek.

emmm jin dicipta daripada jin, siapa tahu rupa jin yang asal , jin boleh merupa bermuka buruk, berwajah cantik dan menjadi asap , angin dan cahaya jika jin itu mahu, dan dalam keadaan biasa jin tak dapat dikesan kecuali ketika ia menjelmakan diri.atau merasuk seseorang .

saya juga nak tahu sejauh mana kebenaran "uncle seekers" mencari jin dan syaitan menggunakan kamera dan gelombang frekuansi....betul ke boleh kesan.Sebab kalau guna alat macam tu dapat kesan.. maka sekarang ni pun kita boleh kesan syaitan yang sentiasa menggoda kita, atau jin yang ada kat sekeliling kita.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:23


Formula E=mc2 Einstein menyatakan bahawa semua perkara dalam dunia ni adalah tenaga. Manusia juga adalah tenaga cuma dalam keadaan rehat saja.

Hologram bukan sekadar teori tapi teknologi.

Tentag Hukum Keabadian Tenaga, nampaknya saudara keliru antara Allah dengan makhluk Allah. Kalau dah namanya hukum, maka yang tertakluk dengan hukum tentulah ciptaan Allah, bukan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:24


berkaitan Hukum Keabadian tenage ni, ayat tidak boleh dimusnah dan dicipta tu tak sesuai. Tapi teman sokong teori ni....
tapi cara realitinye apa yang ada kat dunia ni saling berkait. cara nak tau, kembali pada asas benda hidup dan asas benda kat dunia ni.
asasnye semua berkait. contohnya atom, molekul dan ion...
katakan sebijik batu duduk kat jalan dalam keadaan pegun. tenage yang ada katnye mungkin tenage haba, tenage getaran dan lelain. katakan bila batu tu kena ketuk, tenage baru yang terhasil iaitu tenage bunyi, tenage habe dan mungkin tenage cahaye dan elektromagnet...
semua tenage yang dihasilkan ni semuenye berkait. tanpe tenage satu lagi takkan menghasilkan tenage satu lagi. dan tenage pada batu tu berkait dengan alam sekitar juga seperti udara, cahaye dan lelain lagi. kalau tak udara, batu diketuk tak ada bunyi dan percikan api...

sekador pendapat teman yang daif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:28


!!! QUOTE !!!


anyway,apa yang ana tahu,keluarga sahabat ana(sarah)adik kepada pelapor ni,memang hebat2


perlu ke nak bagitahu benda ni ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:29


Lumrah dunia, setiap berlaku bersebab...
takkan berlaku sesuatu tanpe bersebab. dan persebaban tu saling berkait..
macam peristiwe tsunami....
tsunami adalah bencane alam dan bala Allah SWT kepade manusie....
kalau kita kaji care sains kita tau punce kejadian, dari kajian kita ambik iktibar dan rujuk Al-Quran dan akhirnya benarlah kata-kata Al-Quran. Sebab Al-Quran tu Al-Furqaan....

Sains dan Al-Quran tak boleh terpisah. dan Sains itu dibuktikan dari Al-Quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:32


Saya tak pernah huraikan bagaimana rupa asal Malaikat. Itu terpulang kepada perbahasan ulama. Saya cuma membicarakan substance Malaikat iaitu EM radiation.

Seperti yang saudara transmissiononline kata, substance kita adalah tanah tapi adakah kita tanah? Tidak. Sama seperti EM radiation. EM radiation wujud dalam banyak frekuensi. Cahaya adalah EM radiation tapi cahaya bukan radio wave atau microwave kerana frekuensinya berbeza.

Apabila dikatakan manusia dicipta dari tanah, adakah kita tahu tanah jenis apa? Tanah pamah? Tanah gambut? Tanah liat? Kita tidak tahu. Apa yang kita tahu hanyalah unsur tubuh kita sama dengan unsur tanah.

Begitu juga Malaikat. Apabila dikatakan cahaya, apakah jenis cahaya? Cahaya yang kita lihat cuma satu jenis cahaya dari bermacam cahaya. Tapi kita tahu cahaya adalah satu bentuk EM radiation.

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:42


bagus topik ini..bagus banget..walaupun aku tak paham apa item2 yang dimaksudkan sprt hologram lah, EM lah :-)..

tumpang membaca sajala saya ini...


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:42


Pada 30-01-08 16:39 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

kalau ikut teori asas "Electromagnetic radiation" memang tiada jisim , tetapi bagaimana Allah memerintahkan malaikat Jibrail itu merupa kepada "manusia sebenar" ketika itu, yang mempunyai kulit dan daging. Lalu memeluk Nabi seperti manusia yang lain ...maka teori analogi "microwave oven yang memanaskan makanan" adalah tertolak.perlu dingatkan Allah boleh memerintahkan malaikat menjadi apa sahaja yang diperintahkan, even jadi "manusia sebenar" pun boleh (without hologram atau apa yang berkait dengannya).Itulah ilmu Allah.


Benarkah Jibril menjelma dalam keadaan ada kulit dan daging? Kalau boleh sertakan dalil sekali. Substance malaikat adalah cahaya. Sekiranya hendak membentuk kulit dan daging perlu ada tindak balas kimia dan biologi antara unsur-unsur. Cahaya tidak termasuk dalam unsur tapi gelombang elektromagnet.

Memang 'kun fayakun' Allah membolehkan segala-galanya terjadi dengan izin-Nya. Tapi saudara perlu ingat Allah memerintah alam ini dengan penuh tersusun dan organized. Sejak dari penciptaan alam sehingga hari kiamat, Allah mengatur alam dengan sunnatullah.

Kalaulah Allah mengatur alam dengan keajaiban demi keajaiban, mengapa dalam Al-Qur'an Allah menggalakkan kita berfikir tentang kejadian alam? Kita tak mampu berfikir tentang keajaiban.benar , memang tiada dalil yang nemenyatakan Jibrail menjelma didalam keadan berkulit dan berdaging,tetapi itu tidak mustahil dan kita pun tak pasti sama ada pada msasa itu ianya bebrntuk hologram atau berbentuk berdaging dan berkulit. Dan bagaimana pula pembendahan dada Rasulullah yang dilakukan oleh para Malaikat ? adakah malaikat datang secara hologram?maybe yes , may be not.

Anas (): 'Sesungguhnya Rasulullah (s) telah didatangi Jibra'il ketika baginda sedang bermain-main dengan sekumpulan kanak-kanak. Jibra'il (a) telah merebahkan dan membelah betul-betul dengan hati dan mengeluarkannya kemudian dikeluarkan seketul darah sambil berkata, inilah sasaran syaitan ke hati engkau. Lepas itu dibasuhnya di dalam bekas dari emas dengan air Zamzam barulah dimasukkan semula ke tempat asalnya dan kanak-kanak yang lain berkejaran lari menemui ibu penyusunya Halimah melang-laung: Muhammad telah dibunuh, dan mereka semua meluru ke arah Nabi Muhammad dan didapatinya pucat lesu.'


didalam Al Quran tak perlukan keajaiban , cuma ada perkara yang kita tak sampai untuk memikirkannya, seperti saya dan sahabat.dan kalau nak dikatakan keajaaiban , penghasilan manusia itu sendiri merupakan ajaibnya ilmu Allah itu.

kalau orang kafir mereka suka mengatakan sesuatu itu terjadi "by nature" atau "secara semualjadi" tetapi didalam Islam ianya kehendak Allah sama ada ada penjelasan atau tidak .


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:52


orang kapio percaya tuhan tapi sombong...
cuba sembunyikan....
dan mereka yang memonopoli teknologi sekarang...
dan mereka membuat kenyataan dan kesimpulan Hukum Semulejadi Alam.
Tapi Hukum Semulejadi Alam bagi Ilmuan Islam bermaksud lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:54


dan sebab tu ada saja urang kapio yang bukan kajian dan kroje yang bukan2, macam cerita kat astro tu apa ke tajuknye erm.... Mythbuster

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:58


***kalau orang kafir mereka suka mengatakan sesuatu itu terjadi "by nature" atau "secara semualjadi" tetapi didalam Islam ianya kehendak Allah sama ada ada penjelasan atau tidak .***orang kafir?...tak juga..kalau macam kristian mereka pun percaya ada malaikat dan sesuatu itu terjadi sebab Tuhan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:00


urang kritian dan semua ugame kat dunia ni percaya tuhan sebab lumrah maknusia percaya tuhan. sebab sejak azali kita dah berikrar depan Allah SWT...
cuma sikap sombong yang menyembunyikan apa yang hak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:02


contohnya banyak, macam peristiwe Tsunami (Tsunami lagi,,,,erm..)
deme tau Allah marah, tapi deme buat-buat tak tau dan sembunyikannye...
sedangkan bukti jelas dah nampak yang mesejid tak terusik sebab tsunami.
tapi deme berdolak mengatekan ni hukum alam, kitaran sekitar tak stabil, gelinciran bumi berlaku di dasor laut dan sebageinye sehingge menutup inti peristiwe yang patut kita ambik iktiborkan...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:06


!!! QUOTE !!!

Anas (): 'Sesungguhnya Rasulullah (s) telah didatangi Jibra'il ketika baginda sedang bermain-main dengan sekumpulan kanak-kanak. Jibra'il (a) telah merebahkan dan membelah betul-betul dengan hati dan mengeluarkannya kemudian dikeluarkan seketul darah sambil berkata, inilah sasaran syaitan ke hati engkau. Lepas itu dibasuhnya di dalam bekas dari emas dengan air Zamzam barulah dimasukkan semula ke tempat asalnya dan kanak-kanak yang lain berkejaran lari menemui ibu penyusunya Halimah melang-laung: Muhammad telah dibunuh, dan mereka semua meluru ke arah Nabi Muhammad dan didapatinya pucat lesu.'


Kebetulan. Saya ada buat kajian tentang perkara ni. Memang boleh dijelaskan secara saintifik.

!!! QUOTE !!!

kalau orang kafir mereka suka mengatakan sesuatu itu terjadi "by nature" atau "secara semualjadi" tetapi didalam Islam ianya kehendak Allah sama ada ada penjelasan atau tidak .


Mereka menolak agama kerana Kristian menyempitkan skop agama. Gereja menolak sains. Galileo Galilei yang membuat pemerhatian dan menyatakan bumi ini sfera lantas dituduh murtad.

Islam bukan seperti Kristian. Islam harmoni dengan sains. Menolak sains samalah seperti Kristian yang jumud dan beku. Sebab itu kita tak perlukan sekularisme kerana sekularisme asasnya ialah untuk memartabatkan ilmu dari kongkongan agama yang jumud. Tapi dalam Islam pun sudah digalakkan untuk memartabatkan ilmu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:12


Pada 30-01-08 17:23 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

Formula E=mc2 Einstein menyatakan bahawa semua perkara dalam dunia ni adalah tenaga. Manusia juga adalah tenaga cuma dalam keadaan rehat saja.

Hologram bukan sekadar teori tapi teknologi.

Tentag Hukum Keabadian Tenaga, nampaknya saudara keliru antara Allah dengan makhluk Allah. Kalau dah namanya hukum, maka yang tertakluk dengan hukum tentulah ciptaan Allah, bukan Allah.benar hologram satu teknologi , tetapi dengan menyatakan malaikat menjelma dihadapan Rasul menggunakan teknologi hologram semata-mata ianya berasal dari cahaya yang pelbagai jenis itu , saya rasa kena buat kajian balik .betulkah atau sekadar teori sahaja.

"Hukum Keabadian Tenaga menyatakan bahawa tenaga tidak boleh dicipta dan dimusnahkan, ia hanya boleh berubah bentuk" .

kalau ikut sunnatullah semunya didunia ini ada penciptanya dan boleh dimusnahkan, ada permulaan dan ada akhirnya , kecuali Allah , justeru itu apabila keluar ayat seperti teori diatas ni, saya menolaknya kerana hukum ini memperlihatkan" tenaga" tidak boleh dimusnahkan dan ianya seperti meminjam sifat Baqa (Maha Kekal) Allah.

saya tak menolak teori ditas tetapi kesimpulan yang dibuat oleh pencipta hukum tersebut adalah tersilap sedikit .Adakah mungkin hukum diatas perlukan kajian lanjut, hanya orang dibidang tersebut yang boleh jawab.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:18


!!! QUOTE !!!

kalau ikut sunnatullah semunya didunia ini ada penciptanya dan boleh dimusnahkan, ada permulaan dan ada akhirnya , kecuali Allah , justeru itu apabila keluar ayat seperti teori diatas ni, saya menolaknya kerana hukum ini memperlihatkan" tenaga" tidak boleh dimusnahkan dan ianya seperti meminjam sifat Baqa (Maha Kekal) Allah.


saudara boleh explain Kenapa ahli syurga dan neraka boleh hidup selama-lamanya? bukankah ini meminjam sifat baqa' Allah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:21


sebut pasai imej hologram ni, teman teringat satu benda...
sebnonye sejak dari zaman dulu dah ada teknologi ni..
iaitu melalui gelombang yang ada kat badan kita. kalau kita mahir menggunekannye ia dapat melahirkan imej yang serupa dengan badan kita kat tempat lain. nampak macam dongeng tapi betul...macam cerita naruto pula, Kagenbunshinno jutsu...!
pernah tak kita dengo cerita zaman dulu, macam kita pernah jumpa kat sini, alih2 kita jumpa urang tu kat tempat lain, macam ada dua. biasanya urang bertaraf wali ada keistimewaan ni...
Lagi contoh, wali2 yang dapat ke Makkah dengan sekelip mata.

p/s

kekadang ada sesuatu yang tak wajar kita persoalkan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:42


Pada 30-01-08 17:11 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!


Persoalan tentang roh sudah lama menjadi tanda tanya sejak ribuan tahun dahulu. Pelbagai teori telah dikemukakan tentang di manakah terletaknya roh.

Aristotle mengemukakan idea bahawa roh terletak pada jantung dan idea ini disokong oleh Ibnu Sina. Namun begitu, Ibnu Nafis menolak pandangan Ibnu Sina kerana menurut Ibnu Nafis, roh adalah berkaitan dengan keseluruhan tubuh dan bukannya satu dua organ.

Kajian moden oleh neurologis dan biologis menafsirkan roh sebagai mind yang beroperasi di dalam otak.

Apa pun kajian misteri tentang roh masih lagi dibahaskan sehingga kini. Dan saya pun tak ada paper lengkap pasal roh.

Bukankah Allah berfirman
Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan btidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit."INGATKAN HANG ADA BUAT KAJIAN TENTANG ROH....
AKU NAK TANYA DAH TADI....
KALAU TAK BUAT... TAK APA LAHHHH....

EMMMMM.... SELAIN KAJIAN TENTANG MALAIKAT....
APA LAGI KAJIAN YANG HANG BUAT??

HANG BUAT KAJIAN TAK MENGENAI MANUSIA
SAMPAI KE BULAN???
NEIL ARMSTRONG, ELDWIN ALDRIN DAN MICHAEL COLLINS
SAMPAI KEBULAN... BETUL ke???

ADA SEGELINTIR UMAT ISLAM PERCAYA MANUSIA SAMPAI
KEBULAN PADA TAHUN 1969 DAN PADANKAN DENGAN
AYAT AL-QURAN:

The 1969 Moon Landing is Indicated in the Qur'an

fd

We pour down plentiful water, then split the earth into furrows.
Then We make grain grow in it, and grapes and herbs and olives
and dates and luxuriant gardens and orchards and meadows.
(Qur'an, 80:25-31)

SILA RUJUK:
NUMEROLOGICAL CALCULATIONS (ABJAD) IN THE QUR'AN

http://www.harunyahya.com/miracles_of_the_quran_p4_01.php

HANG ADA BUAT KAJIAN KA???

HANG PERCAYA ke MANUSIA SAMPAI KEBULAN PADA TAHUN
1969 BERDASARKAN KAJIAN DEPA ini???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:48


Pada 30-01-08 18:18 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

kalau ikut sunnatullah semunya didunia ini ada penciptanya dan boleh dimusnahkan, ada permulaan dan ada akhirnya , kecuali Allah , justeru itu apabila keluar ayat seperti teori diatas ni, saya menolaknya kerana hukum ini memperlihatkan" tenaga" tidak boleh dimusnahkan dan ianya seperti meminjam sifat Baqa (Maha Kekal) Allah.


saudara boleh explain Kenapa ahli syurga dan neraka boleh hidup selama-lamanya? bukankah ini meminjam sifat baqa' Allah?


TENAGA TAK BOLEH DIMUSNAHKAN....

EMMMM....
ADA YANG TAK PERCAYA TEORI NI... DAH BAGI HUJAH..
ADA YANG PERCAYA... DAH BAGI HUJAH....

KESIMPULANNYA APA???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 20:00


Cahaya tidak boleh disekat atau dikurangkan. Al-Khawarismy berkata: "Tenaga tidak boleh dimusnahkan tetapi boleh diubah." Begitu juga dengan cahaya. Cahaya tidak dapat disekat kerana sifat cahaya yang sentiasa ingin bergerak. Cahaya sama ada akan dipantulkan semula ke arah yang berlainan atau ia akan diserap dan kemudian memberi satu sumber tenaga baru kepada objek yang menyerapnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 21:08


!!! QUOTE !!!

HANG PERCAYA ke MANUSIA SAMPAI KEBULAN PADA TAHUN
1969 BERDASARKAN KAJIAN DEPA ini???


Saya percaya. Apa yang membuatkan saudara pemburupokok tidak percaya?

!!! QUOTE !!!

Cahaya tidak boleh disekat atau dikurangkan. Al-Khawarismy berkata: "Tenaga tidak boleh dimusnahkan tetapi boleh diubah." Begitu juga dengan cahaya. Cahaya tidak dapat disekat kerana sifat cahaya yang sentiasa ingin bergerak. Cahaya sama ada akan dipantulkan semula ke arah yang berlainan atau ia akan diserap dan kemudian memberi satu sumber tenaga baru kepada objek yang menyerapnya.


Terima kasih encikfaizal. Saya terlupa pulak satu prinsip penting ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 21:34


Pada 30-01-08 18:18 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

kalau ikut sunnatullah semunya didunia ini ada penciptanya dan boleh dimusnahkan, ada permulaan dan ada akhirnya , kecuali Allah , justeru itu apabila keluar ayat seperti teori diatas ni, saya menolaknya kerana hukum ini memperlihatkan" tenaga" tidak boleh dimusnahkan dan ianya seperti meminjam sifat Baqa (Maha Kekal) Allah.


saudara boleh explain Kenapa ahli syurga dan neraka boleh hidup selama-lamanya? bukankah ini meminjam sifat baqa' Allah?


salam.
kita kena faham batasan aqal manusia,

kita tak nak berlaku semula seprti ahli qalam,

yang cuba memikirkan zat2 Allah, memikirkan perkara2 ghaib.

sebab ini merupakan rukun iman bagi kita...
kita risau yang pulak jadinya,

baik kita fikir tentang kewajibabn2 yang kita perlu laksanakan...
seprti kewajiban terapkan syariat..

bukan apa, kita nak kaji 'malaikat dicipta dengan cahaya' lepas itu kita nak menyamakan pulak dengan cahaya yang kita lihat...

adakah kedua-duanya sama..
itu baru persoalan mudah yang payah untuk kita huraikan sebab aqal kita terbatas


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 21:43


Assalamualaikum .................
menarik posting ni, terima kasih kepada Howling_wolf.
Teringat saya buku Tip-tip cemerlang daripada Quran karya Dr. Danial Zainal Abidin. Dalam buku ni ada di ceritakan faedah-faedah sembanyang.

Salah satu kedudukan terpenting sembahyang adalah sujud, Pada kedudukan ini, individu itu meletakkan kepala di bumi, pada kedudukan itu darah dari jantung akan turun ke otak dengan mudah sekali..... :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 21:46


Pada 30-01-08 21:34 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!


salam.
kita kena faham batasan aqal manusia,

kita tak nak berlaku semula seprti ahli qalam,

yang cuba memikirkan zat2 Allah, memikirkan perkara2 ghaib.

sebab ini merupakan rukun iman bagi kita...
kita risau yang pulak jadinya,

baik kita fikir tentang kewajibabn2 yang kita perlu laksanakan...
seprti kewajiban terapkan syariat..

bukan apa, kita nak kaji 'malaikat dicipta dengan cahaya' lepas itu kita nak menyamakan pulak dengan cahaya yang kita lihat...

adakah kedua-duanya sama..
itu baru persoalan mudah yang payah untuk kita huraikan sebab aqal kita terbatasHEHEHEHE FAROUK....
AKU BARU NAK SOUND PERBINCANGAN MEREKA NI
SAMA SEPERTI AHLI KALAM...

HANG DAH SOUND DULU!!!!!.....
:-D

ENTAH APA-APA MEREKA NI!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 21:51


Pada 30-01-08 21:43 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum .................
menarik posting ni, terima kasih kepada Howling_wolf.
Teringat saya buku Tip-tip cemerlang daripada Quran karya Dr. Danial Zainal Abidin. Dalam buku ni ada di ceritakan faedah-faedah sembanyang.

Salah satu kedudukan terpenting sembahyang adalah sujud, Pada kedudukan ini, individu itu meletakkan kepala di bumi, pada kedudukan itu darah dari jantung akan turun ke otak dengan mudah sekali..... :-)ASSALAMUALAIKUM....

DR DANIAL ZAINAL ABIDIN ADALAH TOK GURU
PEMBURU POKOK DULU SEMASA AKU BELAJAR PENANG...

DENGAN BELIAU LAH AKU KENAL JEMAAH JIM....
DR DANIAL KETUA JIM PENANG....

SEKARANG AKU BERJUANG BERSAMA-SAMA HIZBUT-TAHRIR...
AKU BELAJAR DENGAN HIZBUT-TAHRIR....

SEKARANG AKU DAPATI ADA BEBERAPA PART
APA YANG DIAJAR OLEH DR. DANIAL ZAINAL ABIDIN TAK BETUL...

INSYA ALLAH... KALAU AKU BALIK PENANG,
AKU NAK JUMPA BELIAU....
AKU NAK BETULKAN BEBERAPA KONSEP YANG DIAJAR
OLEH DR. ZAINAL ABIDIN YANG SALAH!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 21:57


Pada 30-01-08 21:08 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

HANG PERCAYA ke MANUSIA SAMPAI KEBULAN PADA TAHUN
1969 BERDASARKAN KAJIAN DEPA ini???


Saya percaya. Apa yang membuatkan saudara pemburupokok tidak percaya?


AKU TAK PERCAYA RAKYAT AMERIKA SAMPAI KEBULAN
PADA TAHUN 1969....

SEBELUM AKU BAGI ALASAN AKU...
AKU NAK TANYA... Kenapa HANG PERCAYA???
HANG DAH BUAT KAJIAN ATAU HANG HANYA IKUT ORANG??

Pada 30-01-08 21:08 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Cahaya tidak boleh disekat atau dikurangkan. Al-Khawarismy berkata: "Tenaga tidak boleh dimusnahkan tetapi boleh diubah." Begitu juga dengan cahaya. Cahaya tidak dapat disekat kerana sifat cahaya yang sentiasa ingin bergerak. Cahaya sama ada akan dipantulkan semula ke arah yang berlainan atau ia akan diserap dan kemudian memberi satu sumber tenaga baru kepada objek yang menyerapnya.


Terima kasih encikfaizal. Saya terlupa pulak satu prinsip penting ni.


ENCIK FAIZAL DAN SERIGALA HOWLING.....
APA YANG HANG BOLEH BUAT KESIMPULAN DENGAN
CAHAYA TIDAK BOLEH DISEKAT ATAU DIKURANGKAN???

APA KAITANNYA DENGAN MALAIKAT DAN CAHAYA???
BOLEH BAGITAU AKU???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 21:57


!!! QUOTE !!!

Cahaya tidak boleh disekat atau dikurangkan. Al-Khawarismy berkata: "Tenaga tidak boleh dimusnahkan tetapi boleh diubah." Begitu juga dengan cahaya. Cahaya tidak dapat disekat kerana sifat cahaya yang sentiasa ingin bergerak. Cahaya sama ada akan dipantulkan semula ke arah yang berlainan atau ia akan diserap dan kemudian memberi satu sumber tenaga baru kepada objek yang menyerapnya.


OHH!! Saya teringat apa yang saya belajar dahulu. Matter and energy cannot be created or destroyed tetapi ia boleh berubah bentuk. AND.. Ia merupakan antara hukum physics dan turut diaplikasikan dalam interactive system with electrons. WAAHH!!! Begitu juga dalam First Law of Thermodynamics. Hasil yang membawa kepada teori serta practical that energy also can be changed, moved, controlled, stored, or dissipated. HOHHOOEEE...

Dan ia merupakan asas physics serta menjadi pemangkin terhadap kemajuan
kejuruteraan manusia sehingga kini. Antara contoh termudah untuk memahaminya tanpa melibatkan istilah scientific -- the work of your muscles mengambil tenaga kimia dari badan, changes it to work energy in your muscles, and then into friction (geseran laaaahhh...) heat energy in your skin.

p/s: Rasanya sesiapa yang rajin bolehlah masukkan rumus FIZIK bagi KERJA, TENAGA, TERMODINAMIK, ARUS, VOLTAN dan apa sahajalah to make it more clear... -sekian, sekain-Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:14


WWAAAAHHH!! BESSSNYAA topic niihh..
Okay2... lagi.. contoh conversion of one form of energy into another.
Tenaga Kinetik -- energy of motion.

Ini rumus fiziknya, KE=(1/2) * MV (kuasa dua)
-- M, is the mass of a moving object. (jisim object bergerak- unit kilogram)
-- V is its velocity (kelajuan)
-- KE=Kinetic Energy

p/s: Previously Im good on physics tapi sekarang dahh sengal-sengal ayam..
HIHHIIEEE!!

ERRM.. Potential energy (Tenaga keupayaan) pulaakk mempunyi pelbagai bentuk. Contohnya local gravity, Hook's law (Hukum Hook), compression of a spring, Coulomb's law (yang niihhh rasanya dalam bidang kejuruteraan elektrik pakai laah kott..) dan large scale gravity...

Setiap satunya mempunyai rumus / formula physics tersendiri.. AND YOU MUST BE A LITTLE BIT GOOD in mathematics to calculate it... Ia adalah asas, asas dan asasssss bagi bidang kejuruteraan... BESSSSNYYAA.... Tapi dulu saya lemah skeett dalam pengiraan rumus atom / nuclear.. Turut melibatkan
sinar gama, beta dan alpha... Macam-macam bentuk electromagnetic.. Luasnya ILMU ALLAH niiee.... HUUHUUUEE!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 30-01-08 22:20


Salam.

Alhamdulillah....inilah dia Kalau kita mahu berfikir. Sekurang-kurangnya apa yang disebut dalam Al-Quran dapat diterangkan secara saintifik.

Cuba carikan fakta yang asalnya langit dan bumi ini adalah satu, kemudian Allah pisahkan kedua-duanya...

Serta pengembaraan Nabi Muhamad s.a.w ke Sidratul Muntaha, dan Kenapa Jibril hanya boleh sampai ke langit ketujuh sahaja dan tidak boleh naik ke Sidratul Muntaha? Apakah cahaya boleh binasa bila naik ke sana?


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 30-01-08 22:24


Pada 30-01-08 21:57 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-08 21:08 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

HANG PERCAYA ke MANUSIA SAMPAI KEBULAN PADA TAHUN
1969 BERDASARKAN KAJIAN DEPA ini???


Saya percaya. Apa yang membuatkan saudara pemburupokok tidak percaya?


AKU TAK PERCAYA RAKYAT AMERIKA SAMPAI KEBULAN
PADA TAHUN 1969....

SEBELUM AKU BAGI ALASAN AKU...
AKU NAK TANYA... Kenapa HANG PERCAYA???
HANG DAH BUAT KAJIAN ATAU HANG HANYA IKUT ORANG??

Pada 30-01-08 21:08 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Cahaya tidak boleh disekat atau dikurangkan. Al-Khawarismy berkata: "Tenaga tidak boleh dimusnahkan tetapi boleh diubah." Begitu juga dengan cahaya. Cahaya tidak dapat disekat kerana sifat cahaya yang sentiasa ingin bergerak. Cahaya sama ada akan dipantulkan semula ke arah yang berlainan atau ia akan diserap dan kemudian memberi satu sumber tenaga baru kepada objek yang menyerapnya.


Terima kasih encikfaizal. Saya terlupa pulak satu prinsip penting ni.


ENCIK FAIZAL DAN SERIGALA HOWLING.....
APA YANG HANG BOLEH BUAT KESIMPULAN DENGAN
CAHAYA TIDAK BOLEH DISEKAT ATAU DIKURANGKAN???

APA KAITANNYA DENGAN MALAIKAT DAN CAHAYA???
BOLEH BAGITAU AKU???En Howling...

Saudara boleh gunakan "Prinsip KeABAIan Abadi" untuk statement provokatif dari yang bergayut atas pokok ni...


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:25


Pada 30-01-08 21:57 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!


OHH!! Saya teringat apa yang saya belajar dahulu. Matter and energy cannot be created or destroyed tetapi ia boleh berubah bentuk. AND.. Ia merupakan antara hukum physics dan turut diaplikasikan dalam interactive system with electrons. WAAHH!!! Begitu juga dalam First Law of Thermodynamics. Hasil yang membawa kepada teori serta practical that energy also can be changed, moved, controlled, stored, or dissipated. HOHHOOEEE...

Dan ia merupakan asas physics serta menjadi pemangkin terhadap kemajuan
kejuruteraan manusia sehingga kini. Antara contoh termudah untuk memahaminya tanpa melibatkan istilah scientific -- the work of your muscles mengambil tenaga kimia dari badan, changes it to work energy in your muscles, and then into friction (geseran laaaahhh...) heat energy in your skin.

p/s: Rasanya sesiapa yang rajin bolehlah masukkan rumus FIZIK bagi KERJA, TENAGA, TERMODINAMIK, ARUS, VOLTAN dan apa sahajalah to make it more clear... -sekian, sekain-OWL_UM...
SOOOOO... APA KAITANNYA DENGAN "CAHAYA DAN MALAIKAT"??
KALAU RUJUK RUMUS FIZIK BAGI KERJA, TERMODINAMIK DLL...
bagaimana NAK APLIKASI DENGAN MALAIKAT NI???
CUBA CERITA kat AKU!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:27


Pada 30-01-08 22:24 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!


En Howling...

Saudara boleh gunakan "Prinsip KeABAIan Abadi" untuk statement provokatif dari yang bergayut atas pokok ni...AKU TANYA BETUL-BETUL LAAAAAA...
HANG JANGAN MAIN-MAIN woiiiii AL-SEMBILAN....

KANG AKU HEMPUK KEPALA HANG KANG!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:31


Pada 30-01-08 22:20 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.

Alhamdulillah....inilah dia Kalau kita mahu berfikir. Sekurang-kurangnya apa yang disebut dalam Al-Quran dapat diterangkan secara saintifik.

KENYATAAN 1:
Cuba carikan fakta yang asalnya langit dan bumi ini adalah satu, kemudian Allah pisahkan kedua-duanya...

KENYATAAN 2:
Serta pengembaraan Nabi Muhamad s.a.w ke Sidratul Muntaha, dan Kenapa Jibril hanya boleh sampai ke langit ketujuh sahaja dan tidak boleh naik ke Sidratul Muntaha? Apakah cahaya boleh binasa bila naik ke sana?KENYATAAN 1 HANG AKU BOLEH FAHAM...
TEORI BIG BANG...

KENYATAAN . Aku TAK FAHAM SEBAB MENGAPA
CAHAYA TIDAK BOLEH NAIK KE SIDRATUL MUNTAHA...
HANG ADA JAWAPAN????

HEHEHEHE....
PEMBURU POKOK JOINT PERBINCANGAN AHLI KALAM NI....


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:33


UPPPSS!! HIHIE. Mr pemburupokok, yang saya ulas tu
adalah apa yang saya quote. You see? I quote about matter
and energy. Maka itulah yang saya hurai. Yang saya belajar
saya ulas, yang saya tak tahu saya tak jawab sebab pengetahuan
saya adalah got limited level, ada had. Nak memandai???
OOPPSS!! Its not my style or approach. Apa yang kita tahu,
kita tahu. Out of scope, tak tahu cakap tak tahu..
HOHOOOEEE.... Tapi saya kagum dengan sikap
ingin tahu pemburupokok.. Saya hargainya.. Sikap
tersebut boleh mencetuskan penemuan baru.
--The research--

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:35


Pada 30-01-08 22:14 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

WWAAAAHHH!! BESSSNYAA topic niihh..
Okay2... lagi.. contoh conversion of one form of energy into another.
Tenaga Kinetik -- energy of motion.

Ini rumus fiziknya, KE=(1/2) * MV (kuasa dua)
-- M, is the mass of a moving object. (jisim object bergerak- unit kilogram)
-- V is its velocity (kelajuan)
-- KE=Kinetic Energy

p/s: Previously Im good on physics tapi sekarang dahh sengal-sengal ayam..
HIHHIIEEE!!

ERRM.. Potential energy (Tenaga keupayaan) pulaakk mempunyi pelbagai bentuk. Contohnya local gravity, Hook's law (Hukum Hook), compression of a spring, Coulomb's law (yang niihhh rasanya dalam bidang kejuruteraan elektrik pakai laah kott..) dan large scale gravity...

Setiap satunya mempunyai rumus / formula physics tersendiri.. AND YOU MUST BE A LITTLE BIT GOOD in mathematics to calculate it... Ia adalah asas, asas dan asasssss bagi bidang kejuruteraan... BESSSSNYYAA.... Tapi dulu saya lemah skeett dalam pengiraan rumus atom / nuclear.. Turut melibatkan
sinar gama, beta dan alpha... Macam-macam bentuk electromagnetic.. Luasnya ILMU ALLAH niiee.... HUUHUUUEE!!!


WOIII OWL_UM SENGAL-SENGAL AYAM....
APA KAITAN YANG HANG TULIS NI DENGAN
"MAILAIKAT DAN CAHAYA" NI???

AKU TAK FAHAM!!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:40


satu lagi magik dalam ukhwah.com niiiii...
heheheheheee...

kalau taip perkataan B.U.D.A.K. ... dia akan keluar perkataan "aku yang B.U.D.A.K"

hehehehheeee...
magik sekali ukhwah.com ni....

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:40


AIKK? Saya ulas yang bab prinsip keabadian tenaga..
Bab cahaya?? Cuba tengok posting saya.. I dont even
touch about THE LIGHT right? Yang mana saya tahu
bab keabadian tenaga saya hurai laahh.. Yang saya
tak tahu, buat apa nak memandai-mandai. Ia adalah
sifat tercela. Got it?

pemburupokok:

!!! QUOTE !!!

WOIII OWL_UM SENGAL-SENGAL AYAM....
APA KAITAN YANG HANG TULIS NI DENGAN
"MAILAIKAT DAN CAHAYA" NI???AKU TAK FAHAM!!!!!


HMM.. Saya dalam field kejuruteraan. Saudara
pemburupokok dalam field Biology. Kalau berbicara
pasal human biological aspects secara mendalam
pun saya tak pahamm.. Got it? So, kita berbicaralah
tentang apa yang kita tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:42


test....testtttt....
-------------------
aku yang budak
aku yang budak
aku yang budak
b u d a k
-------------
u dan i
--------------
p

-----------------

berapa banyak perkataan ditukar daaaaaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:46


erm...
dah tak ada perbincangan ilmuan dah...
teman nak keluo dah....
salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:48


Pada 30-01-08 22:33 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

UPPPSS!! HIHIE. Mr pemburupokok, yang saya ulas tu
adalah apa yang saya quote. You see? I quote about matter
and energy. Maka itulah yang saya hurai. Yang saya belajar
saya ulas, yang saya tak tahu saya tak jawab sebab pengetahuan
saya adalah got limited level, ada had. Nak memandai???
OOPPSS!! Its not my style or approach. Apa yang kita tahu,
kita tahu. Out of scope, tak tahu cakap tak tahu..
HOHOOOEEE.... Tapi saya kagum dengan sikap
ingin tahu pemburupokok.. Saya hargainya.. Sikap
tersebut boleh mencetuskan penemuan baru.
--The research--


OOOOOO....
HANG BELAJAR DAN ULAS APA YANG HANG BELAJAR...
BAGUS... BAGUS....

LAGI BAGUS KALAU HANG TAK KAITKAN DENGAN MALAIKAT...
KALAU SILAP... SUSAH OOOOO...
BAB-BAB RUKUN IMAN NI JANGAN MAIN-MAIN....

HEHEHEHEEE...
MEMANG AKU INGIN TAHU PUN...
AKU TANYA KEPADA PEMBUKA TOPIK...
Kenapa CAHAYA TAK DAPAT MENEMBUSI LANGIT KETUJUH??

(PADAHAL AKU TAHU KESUDAHANNYA PERBINCANGAN INI...
JANGAN MEMANDAI CAMPUR SAINS DAN AGAMA KALAU TAK
TAHU... JANGAN CAKAP INI HAL-HAL AGAMA KALAU saudara/I
BUAT TU HIPOTESIS YANG TAK TAHU KESAHIHANNYA)

NANTI saudara/I JUGAK YANG KELIRU!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 22:50


Pada 30-01-08 22:40 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!


HMM.. Saya dalam field kejuruteraan. Saudara
pemburupokok dalam field Biology. Kalau berbicara
pasal human biological aspects secara mendalam
pun saya tak pahamm.. Got it? So, kita berbicaralah
tentang apa yang kita tahu...


OOOO.... MACAM TU....
ok TERUSKAN ya....
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

nazrulsabri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2007
Ahli No: 31683
Posting: 85
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 00:06
salam.
kita kena faham batasan aqal manusia,

kita tak nak berlaku semula seprti ahli qalam,

yang cuba memikirkan zat2 Allah, memikirkan perkara2 ghaib.

sebab ini merupakan rukun iman bagi kita...
kita risau yang pulak jadinya,

baik kita fikir tentang kewajibabn2 yang kita perlu laksanakan...
seprti kewajiban terapkan syariat..

bukan apa, kita nak kaji 'malaikat dicipta dengan cahaya' lepas itu kita nak menyamakan pulak dengan cahaya yang kita lihat...

adakah kedua-duanya sama..
itu baru persoalan mudah yang payah untuk kita huraikan sebab aqal kita terbatassaya setuju dengan farouks. beginilah, sebenarnya apa yang dilakukan oleh sahabat2 kita, adalah satu usaha yang bagus. tahniah dan syabas diucapkan. sememangnya Allah mengurniakan aqal untuk kita gunakan dengan sebaiknya. mengakaji penciptaan Allah.

namun begitu, mengulangi apa yang diperkatakan oleh farouks, kita perlu akui dan sedar, aqal yang Allah kurniakan kepada kita adalah terbatas kemampuannya. sememangnya, ilmu Allah itu luas. malah sabda nabi mengatakan, andai digunakan seluruh air di lautan, sehingga kering sakalipun, masih belum mencukupi.

pada hemat saya, ada perkara yang memang dialu-alukan untuk kita mengkaji. seandainya kajian dilakukan perihal ibadah yang Allah syariatkan kepada kita, demi mencari hikmah syariat tersebut, saya berpendapat ianya amatlah di galakkan. namun, mestilah berpegang kepada konsep, al-quran yang membenarkan sains.

sememangnya sains berkai dengan kehidupan. kehidupan yang kita lalui. pergerakan kita, dilihat sebagai sains. namun, janganlah kerana minat dan ketaksuban kita terhadap ilmu sains tersebut, membuatkan kita hendak mengkaji segalanya berdasarkan teori sains. perlu diingat, teori sains dicipta oleh manusia. manusia yang Allah beri keterbatasan dalam berfikir. dan kalau teori tersbut hendak digunakan dalam mengkaji aspek kehidupan seharian kita, dipersilakan.

namun, apabila mencakupi alam roh dan alam ghaib, elakkanlah berbuat demikian. kerana kita adalah manusia yang terbatas kemampuan aqalnya. walau dikaji sebagaimana dalampun, kita tidak akan dapat merungkai keajaiban dan kekuasaan Allah tersebut.

mengenai perihal malaikat yang tercipta dengan cahaya, apakah cahaya yang dimaksudkan adalah sama seperti apa yang kita lihat? semestinya tidak bukan. hanya Dia yang Maha Mengetahui. menggunakan teori sains yang diciptakan oleh ahli sains barat, yang sedangkan mereka sendiri tidak mempercayai unsur2 ghaib ini, dalam nak menghuraikan tentang perkara ghaib seperti ini, saya rasa kurang tepat. begitu jugalah persoalan yang ditimbulkan tentang bagaimana manusia boleh hidup selamanya di syurga kelak. segalanya tidak mustahil bagiNya. tak perlulah kita hurai dan fikirkan sehingga ke tahap itu. bukan hak kita.

satu lagi, kenyataan penjelmaan malaikat adalah dalam bentuk hologram, saya sangat tidak bersetuju. biarlah rahsia dan keajaiban ciptaan Allah itu menjadi misteri dan kekal sifat istimewanya.

wallahua'lam...


-----------------
Suburkan Persaudaraan..
Kerana Setiap Orang Islam itu Bersaudara..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nazrulsabriProfil   Hantar PM kepada nazrulsabri   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 00:31


HEHEHE...

ORANG-ORANG BARAT SENDIRI TAK MEMPERCAYAI PERKARA
GHAIB NI... KITA YANG SIBUK-SIBUK GUNA TEORI BARAT
MENGENAI UNTUK DIPADANKAN DENGAN MALAIKAT NI..

MENJELMA SEBAGAI HOLOGRAM lah....
CAHAYA BERTUKAR KEPADA KULIT DAN DAGING lah...
SAMPAIKAN HIDUP KEKAL DALAM SYURGA DAN NERAKA
PUN anda SEMUA NAK PADANKAN DENGAN SAINS!!!!

ISSSHHHHH.... INSAFLAH...
AKAL MANUSIA MEMANG TERBATAS...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 00:56


topik yang menarik untuk dibincangkan..
rasanya tak salah untuk mengkaji keajaiban al quran..
dan ilmu Allah terlalu luas dan terlalu hebat untuk difahami kesemuanya, dan kita pulak jangan terlalu junub atau terlalu takut untuk mengkaji keajaiban dari al-quran ini. ok, sya bagi sebagai contoh. dalam surah al-fiil, tentang serangan tentera bergajah abrahah yang nak meruntuhkan kaabah dengan mudahnya di patahkan oleh serangan burung di angakasa. so, pihak kuffar terlebih dahulu mengkaji ayat2 ini, dan depa dapat tau yang serangan dari udara adalah lebih baik dan lebih berkesan dari serangan darat. dan sekarang kita tengok, siapa yang lebih menguasai angkasa?

dan tentang malaikat dan cahaya tu, ada yang saya setuju dan ada yang saya kurang berkenan. malaikat contohnya, tak semestinya dia akan mematuhi 100% sifat2 cahaya. seperti mana kita, manusia. kalau kena baling dengan batu(tanah) pun sakit. kalau ikut logik akal, tanah lwn tanah, mana ada rasa apa-apa kan? tapi kalau kena boleh lebam jugak..

dan sya teringat lagi tentang perjalanan isra' nabi bersama jibril ke sidratul muntaha. perjalanan tu hanya mengambil masa semalaman ka? dan TOLONG AMBIK KALKULATOR KALAU BERMINAT nak MEMBACA!
kelajuan cahaya, yang kita sedia maklum, boleh bergerak selaju

300 000 000METER SESAAT!
jarak lebarnya galaksi bima sakti yang kita didiami oleh sistem suria kita ini adalah lebih kurang 400 TAHUN CAHAYA!

dan untuk mendapatkan jarak yang dilalui oleh cahaya dalam masa SETAHUN, ambik lah kalkulator dan tekanlah 300 000 000meter sesaat tak 60 saat tak 60minit tak 24 jam tak 365 hari = 9 460 800 000 000 000METER!

itu adalah jarak yang dilalui oleh cahaya dalam masa satu tahun! dan jarak antara galaksi bima sakti dengan galaksi terdekat adalah lebih kurang 500~1000 tahun cahaya. so, ambik kalkulator dan tekanlah.

dalam cakerawala kita ni, ada BERBILLION lagi galaksi yang tak 'terteroka' dibuatnya.. so, bagaimana dengan jarak ke sidratulmuntaha, tempat bersemayamnya Allah, suatu tempat yang tidak mampu difikirkan oleh manusia dilalui dalam masa satu mlm? adakah jibril masih mematuhi teori cahaya? bukankah ini berlaku dengan izin tuhan?
minta ditegur jika ada salah dan silap...
wallahua'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 01:30


!!! QUOTE !!!

AKU TAK PERCAYA RAKYAT AMERIKA SAMPAI KEBULAN
PADA TAHUN 1969....

SEBELUM AKU BAGI ALASAN AKU...
AKU NAK TANYA... Kenapa HANG PERCAYA???
HANG DAH BUAT KAJIAN ATAU HANG HANYA IKUT ORANG??


Saya tahu pernah ada kontroversi di USA tentang sama ada benar atau tidak manusia sampai ke bulan pada 1969. 20% rakyat USA tidak mempercayai perkara itu. Saya tidak menerima bulat-bulat kenyataan dari kedua pihak. Saya terlebih dulu meneliti mana satu yang menghampiri kebenaran. Dan setelah itu baru saya takin bahawa sebenarnya manusia memang pernah sampai di bulan. Saya tak ada masa nak menerangkan sebabnya di sini.

Saya cadangkan pemburupokok banyakkan pembacaan dan menonton dokumentari.

!!! QUOTE !!!

ENCIK FAIZAL DAN SERIGALA HOWLING.....
APA YANG HANG BOLEH BUAT KESIMPULAN DENGAN
CAHAYA TIDAK BOLEH DISEKAT ATAU DIKURANGKAN???

APA KAITANNYA DENGAN MALAIKAT DAN CAHAYA???
BOLEH BAGITAU AKU???


Saudara pernah belajar fizik? Sekiranya cahaya dapat disekat, kita takkan dapat melihat seperti sekarang. Objek yang kita lihat sekarang ni sebenarnya pantulan cahaya ke atas jirim. Saya dah katakan tadi bahawa EM radiation akan menunjukkan kesannya apabila bertindak ke atas jirim.

Kaitan malaikat dengan cahaya? Kristian mentafsirkan malaikat sebagai makhluk perempuan bersayap dan mempunyai halo (lingkaran di atas kepala). Hal ini jika ditafsirkan secara saintifik adalah tidak logik. Secara hukum fizik, manusia yang bersayap tidak boleh terbang kerana penerbangan bukan hanya memerlukan sayap. Seseorang yang hendak terbang perlu mematuhi prinsip Bernoulli dan mempunyai bentuk badan yang sama seperti burung.

Akan tetapi dalam Islam, Malaikat dijadikan dari cahaya. Hal ini tidak sedikitpun bertentangan dengan sains. Dan boleh menjadi hujah kepada orang bukan Islam. Diriwayatkan Jibril mempunyai 600 sayap. Hal ini tidak mustahil menurut sains kerana hologram boleh mencipta apa jua imej hatta 1000 sayap sekalipun.

So kesimpulan yang saya nak sampaikan Islam itu harmoni dengan sains meskipun dalam perkara ghaib.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 01:44


!!! QUOTE !!!

HEHEHEHEEE...
MEMANG AKU INGIN TAHU PUN...
AKU TANYA KEPADA PEMBUKA TOPIK...
Kenapa CAHAYA TAK DAPAT MENEMBUSI LANGIT KETUJUH??

(PADAHAL AKU TAHU KESUDAHANNYA PERBINCANGAN INI...
JANGAN MEMANDAI CAMPUR SAINS DAN AGAMA KALAU TAK
TAHU... JANGAN CAKAP INI HAL-HAL AGAMA KALAU saudara/I
BUAT TU HIPOTESIS YANG TAK TAHU KESAHIHANNYA)

NANTI saudara/I JUGAK YANG KELIRU!!!


Saudara tahu apa sebenarnya langit ketujuh? Saya tak tahu. Sekadar kajian sains yang terkini, cahaya tidak dapat melepasi Black Hole kerana tarikan gravitinya yang terlalu kuat. Manusia hanya berjaya mengkaji 4% daripada keseluruhan alam semesta. Mengapa saudara meleret tentang alam lain pula? Perbincangan kita adalah tentang Malaikat yang berada di Bumi (alam dunia).

Saya tak pernah cakap hal ini hal agama. Saya sedikit pun tidak keluarkan fatwa. Ini hanya idea. Dan kalau saudara mahu memisahkan sains dan agama terpulanglah. Saya menolak sekularisme.

Pesanan saya juga, jangan bercakap seolah-olah pandai sains tapi sebenarnya tiada ilmu tentang perkara tersebut. Anda mahu dilihat pandai tapi hakikatnya jelas terpamer kebodohan dan kejahilan dari kata-kata anda.

Lastly, saya mahukan perbincangan bukan perdebatan.


-----------------
logo msh


Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

mdzahran
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2007
Ahli No: 30684
Posting: 50
Dari: Jepun

japan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 01:48


hm..org buat kajian pun salah.. memang bekeng tak tentu pasal... kena masuk kelas anger management ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdzahranProfil   Hantar PM kepada mdzahran   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 01:57


!!! QUOTE !!!

ORANG-ORANG BARAT SENDIRI TAK MEMPERCAYAI PERKARA
GHAIB NI... KITA YANG SIBUK-SIBUK GUNA TEORI BARAT
MENGENAI UNTUK DIPADANKAN DENGAN MALAIKAT NI..

MENJELMA SEBAGAI HOLOGRAM lah....
CAHAYA BERTUKAR KEPADA KULIT DAN DAGING lah...
SAMPAIKAN HIDUP KEKAL DALAM SYURGA DAN NERAKA
PUN anda SEMUA NAK PADANKAN DENGAN SAINS!!!!

ISSSHHHHH.... INSAFLAH...
AKAL MANUSIA MEMANG TERBATAS...


Bila mengatakan tentang sains Kenapa semua mesti prejudis? Kenapa menganggap sains itu dari Barat? Kenapa tak pernah rasa sains itu salah satu ilmu Allah?

Statement saudara tentang Barat tak percaya perkara ghaib adalah dakwaan yang silap. Pernah baca buku Language of God karangan Dr Francis Collin, pengerusi Human Genome Project? Beliau menyatakan dalam buku tersebut bahawa ada tanda-tanda kekuasaan Tuhan pada susunan gene dalam kromosom manusia. Saudara pernah ambil tahu?

Pernah dengar tentang Intelligent Design? Intelligent Design ialah idea dari Barat yang menolak teori evolusi Darwin kerana dikatakan teori evolusi menidakkan kewujudan Tuhan. Intelligent Design mempunyai rama penyokong di kalangan gereja. Dan untuk pengetahuan, Harun Yahya banyak mencedok idea dari Intelligent Design. So adakah Barat tidak mempercayai perkara ghaib seperti dakwaan saudara?

Please... banyakkan pembacaan before you jump into conclusion.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:03


salam.

topik menarik yang dapat dibincangkan.bagaimana pula pendapat kamu terhadap kedua-dua malaikat di sisi?

sains ialah ilmu alam.saintis barat mengkaji bagaimana laut boleh terbelah sewaktu Nabi Musa meletakkan tongkatnya.hasilnya mereka mendapati sebelum itu terdapat gempa bumi atau gunung berapi (tak berapa ingat sangat) yang meletus di suatu tempat yang dalam kawasan perjalanan air laut tersebut.lalu air laut pun tertarik ke sisi bahagian.disebabkan itulah air laut boleh terbelah dan pengikut Nabi Musa dapat melintas dengan selamat.ada dalam discovery channel ataupun national geographic kalau tak silap.

tetapi satu persoalan yang tak dapat mereka huraikan dan menyembunyikannya ialah persoalan siapakah yang memberitahu Nabi Musa mengenai masa yang tepat berlakunya kejadian itu sehingga menyebabkan air laut terbelah apabila Nabi Musa meletakkan tongkatnya.persoalan itu tidak ditanya tetapi mereka cenderung mengatakan mukjizat tersebut sudah tidak ada rahsia lagi padahal mereka menyembunyikan persoalan yang paling utama.

dan rasanya ramai yang tahu pasal hadis Ghulam kan?seorang pelajar yang belajar kepada dua orang guru.seorang beriman kepada Allah dan seorang lagi ahli sihir.beliau telah menguji dirinya untuk mengetahui ilmu mana yang patut beliau yakini.bila raja dapat tahu,maka beliau ditangkap.bermacam cara untuk membunuhnya tetapi gagal sehingga lah beliau memberitahu raja bahawa cara untuk membunuhnya adalah dengan melepaskan anak panah kena di antara dua matanya selepas membaca Bismillah.selepas beliau meninggal,maka seluruh penduduk yang menyaksikan peristiwa tersebut mengakui bahawa Allah itu adalah Tuhan mereka.lalu raja tersebut menggali parit berapi dan membunuh kesemua penduduk yang mengikuti jejak langkah Ghulam.pengajaran daripada hadis ini ialah kita dapat melihat keyakinan seorang pelajar dalam menegakkan kebenaran melalui ilmu yang telah dipelajarinya.dan bermacam lagi pengajaran yang dapat diambil.

tetapi saintis barat telah mengkaji badan manusia akhirnya mereka telah menemui satu solusi bahawa kalau kena tembak tepat di antara mata seperti yang diberitahu oleh Ghulam,maka tak akan sedar yang dia telah meninggal.tiba-tiba saja mati tanpa disedari.perkara ini telah diberitahu oleh pakar sniper di barat.dan ada ditunjukkan di discovery channel tentang perkara ini.tak tahu sama ada saintis barat mengambil dari hadis Ghulam ini atau pun tidak.

rasanya unta Nabi Salleh mereka tak dapat membuktikan lagi melalui sains kerana digambarkan bahawa unta itu sebesar gunung.

wallahu'alam


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:21


Pada 31-01-08 01:44 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!


Pesanan saya juga, jangan bercakap seolah-olah pandai sains tapi sebenarnya tiada ilmu tentang perkara tersebut. Anda mahu dilihat pandai tapi hakikatnya jelas terpamer kebodohan dan kejahilan dari kata-kata anda.

Lastly, saya mahukan perbincangan bukan perdebatan.HEHEHEHE.....
AKU DAH BERJAYA PROVOKE SERIGALA NI......
SERIGALA NI DAH TERMAKAN JERAT!!!!

OOOO...
ANG YANG PANDAI ya....

HANG TAHU TAK.... TULISAN ANG kat ATAS TU DAH
MEMPAMERKAN KEBODOHAN ANG!!!

KENA PROVOKE OLEH AKU!!!!
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:23


Pada 31-01-08 01:57 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!


Bila mengatakan tentang sains Kenapa semua mesti prejudis? Kenapa menganggap sains itu dari Barat? Kenapa tak pernah rasa sains itu salah satu ilmu Allah?

Statement saudara tentang Barat tak percaya perkara ghaib adalah dakwaan yang silap. Pernah baca buku Language of God karangan Dr Francis Collin, pengerusi Human Genome Project? Beliau menyatakan dalam buku tersebut bahawa ada tanda-tanda kekuasaan Tuhan pada susunan gene dalam kromosom manusia. Saudara pernah ambil tahu?

Pernah dengar tentang Intelligent Design? Intelligent Design ialah idea dari Barat yang menolak teori evolusi Darwin kerana dikatakan teori evolusi menidakkan kewujudan Tuhan. Intelligent Design mempunyai rama penyokong di kalangan gereja. Dan untuk pengetahuan, Harun Yahya banyak mencedok idea dari Intelligent Design. So adakah Barat tidak mempercayai perkara ghaib seperti dakwaan saudara?

Please... banyakkan pembacaan before you jump into conclusion.


AKU DAH BACA DAH KARANGAN HARUN YAHYA...
JADI.... KESIMPULAN ANG APA????
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:31


Pada 31-01-08 01:48 , mdzahran posting:

!!! QUOTE !!!

hm..org buat kajian pun salah.. memang bekeng tak tentu pasal... kena masuk kelas anger management ni...


YANG SALAH APABILA MENGAITKAN DENGAN MALAIKAT DENGAN
HOLOGRAM DIDAKWA OLEH SERIGALA......
bagaimana ANGPA TAHU??? ITU CUMA HIPOTESIS SAJA!!!!!

LAST-LAST PERDEBATAN...
JADI 3 PUAK....
1.TERIMA SAINS BULAT-BULAT..
2.TOLAK SAINS BULAT-BULAT,
3.PUAK KOMPROMI

DULU UMAT ISLAM BERPECAH KEPADA MUKTAZILAH, JABARIAH,
AHLI SUNNAH AKIBAT PERDEBATAN PERBUATAN
MANUSIA DARIPADA TUHAN ATAU DARIPADA MANUSIA.....

SEKARANG...
UMAT ISLAM BERDEBAT PASAL SAINS DAN KAITKAN DENGAN
PERKARA-PERKARA DI LUAR BATASAN AKAL PULAK!!!!
LAST-LAST SEKALI...
UMAT ISLAM HABIS MASA DENGAN PERKARA SEBEGINI...
DAN UMAT TERUS MUNDUR TANPA APA-APA YANG
BERFANFAAT!!!!!

PERJUANGAN MENEGAKKAN SYARIAT, JIHAD DLL DAH
TAK DIPANDANG DAH... KERANA UMAT ISLAM HABIS MASA
DENGAN PERKARA SEBEGINI!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:37


ERRKKK.. WAAA.. pemburupokok marah saya ke...
Saya cuma ulas teori tenaga kinetik, tenaga keupayaan,
termodinamik dan kerja mengikut sukatan Fizik KBSM
sekolah menengah saja... Tak masuk langsung pasal
cahaya, malaikat dan apa-apalaah pun... cuma sains
saja.. sebab saya memang suka posting dalam topic
science niihh.. Sedih.. WAAAAWAA.... :cry: :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:58


Ok2 pemburupokok betul. Saya salah. Tutup thread ni. Dah tak payah lagi kita bincang pasal sains.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 08:41


kage bunshin no jutsu...
p/s

terpikio pula teman, bila agaknya nak dapat komputer tanpa monitor tapi guna imej hologram, best nak main game

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 08:54


!!! QUOTE !!!


SEKARANG...
UMAT ISLAM BERDEBAT PASAL SAINS DAN KAITKAN DENGAN
PERKARA-PERKARA DI LUAR BATASAN AKAL PULAK!!!!
LAST-LAST SEKALI...
UMAT ISLAM HABIS MASA DENGAN PERKARA SEBEGINI...
DAN UMAT TERUS MUNDUR TANPA APA-APA YANG
BERFANFAAT!!!!!

PERJUANGAN MENEGAKKAN SYARIAT, JIHAD DLL DAH
TAK DIPANDANG DAH... KERANA UMAT ISLAM HABIS MASA
DENGAN PERKARA SEBEGINI!!!!
maaf saudara ... rasanya belum pernah lagi saya dengar umat Islam berpecah dan berbeza pendapat tentang sains ... cuma kat forum ni saja lah pertama kali saya nampak "perpecahan dan perdebatan" yang dimaksudkan tu ...

umat terus mundur ? mundur macam mana yang dimaksudkan tu ? tidakkah dengan mengkaji tentang kebesaran Allah ni kita boleh dapat idea untuk majukan umat ?

benda ni fardhu kifayah .. bukan nak suruh semua orang termasuk ustaz-2 dan syeikh-2 yang belajar tinggi-2 duduk sama-2 berdebat ... setiap orang arif dengan ilmu dan kemahiran masing-2 ... takkan lah setakat duduk bincang sikit-2 dalam forum ni boleh buatkan seluruh umat Islam lupa isu jihad ...

lagipun bukannya semua umat Islam "buang masa" mereka fikir benda-2 macam ni ... hanya segelintir yang ada inisiatif nak kaji dan fikir kebesaran Allah saja yang sanggup buang masa mereka ... setau saya lebih ramai lagi umat Islam lain memberikan masa mereka untuk perkara-2 yang lebih lagho seperti main nombor ekor, mengorat perempuan, tengok rancangan hiburan yang tak berfaedah, mengumpat ....

tambahan pulak ni topik bincang pasal perkara ilmiah dan benda baru ... bagi saya ianya lebih baik dari topik-2 jiwang karat dan luahan hati ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 09:10


Pada 31-01-08 07:31 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-01-08 01:48 , mdzahran posting:

!!! QUOTE !!!

hm..org buat kajian pun salah.. memang bekeng tak tentu pasal... kena masuk kelas anger management ni...


YANG SALAH APABILA MENGAITKAN DENGAN MALAIKAT DENGAN
HOLOGRAM DIDAKWA OLEH SERIGALA......
bagaimana ANGPA TAHU??? ITU CUMA HIPOTESIS SAJA!!!!!

LAST-LAST PERDEBATAN...
JADI 3 PUAK....
1.TERIMA SAINS BULAT-BULAT..
2.TOLAK SAINS BULAT-BULAT,
3.PUAK KOMPROMI

DULU UMAT ISLAM BERPECAH KEPADA MUKTAZILAH, JABARIAH,
AHLI SUNNAH AKIBAT PERDEBATAN PERBUATAN
MANUSIA DARIPADA TUHAN ATAU DARIPADA MANUSIA.....

SEKARANG...
UMAT ISLAM BERDEBAT PASAL SAINS DAN KAITKAN DENGAN
PERKARA-PERKARA DI LUAR BATASAN AKAL PULAK!!!!
LAST-LAST SEKALI...
UMAT ISLAM HABIS MASA DENGAN PERKARA SEBEGINI...
DAN UMAT TERUS MUNDUR TANPA APA-APA YANG
BERFANFAAT!!!!!

PERJUANGAN MENEGAKKAN SYARIAT, JIHAD DLL DAH
TAK DIPANDANG DAH... KERANA UMAT ISLAM HABIS MASA
DENGAN PERKARA SEBEGINI!!!!Jika benar Hipotesis tidak benar maka disini lah kita berbincang. tapi kalau dah pancung perbincangan dengan mengatakan itu tak boleh ini tidak boleh atau itu salah ini salah maka tiada perbincangan akan dapat dihasilkan dan akhirnya menjadi debat sahaja dan lebih malang golongan yang mempunyai ilmu kurang berminat menyampaikan ilmu kerana tidak ingin perdebatan yang sia-sia.

Padangan saya mengkaji sains tidak mejadikan umat Islam mundur malah menggalakkan akal untuk berfikir sekaligus mengagumi kebesaran ALLAH daripada berdebat dengan saudara pemburupokok lah yang paling tidak berfaedah, mundurkan mental umat Islam dan akhirnya umat Islam berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 09:12


bagi saya benda macam hanya sekadar kajian .. saya setuju yang ianya tak semestinya betul dan tak semestinya kita kena beriktikad dengan hasil kajian tersebut .. Allah lebih mengetahui ... seperti teori Big Bang yang ada unsur-2 Creation .. dan ada terdapat ayat al-Quran yang membenarkan teori Big Bang .. tetapi tak semestinya kita perlu beriktikad yang begitulah caranya Allah menjadikan alam semesta ... kita belajar dan kaji sekadar untuk menambahkan ilmu ...

saya nampak ianya lebih kepada percambahan idea baru dan usaha untuk berfikir dan mengkaji kebesaran Allah .... setiap orang ada kemahiran masing-2 ...

bagi saya topik macam ni hanya sesuai untuk orang-2 yang faham dan "boleh terima" sahaja ... saya akui idea seperti ini agak bahaya untuk sesetengah orang ...

tu belum lagi bincang pasal topik reality beyond matter yang mengatakan apa kita lihat dengan mata kasar sebenarnya hanyalah signal-2 elektrik yang membentuk imej dalam otak ...    WaAllahua'lam

agak sayang melihat topik sebegini berakhir dengan perbalahan ... tak hairanlah jika ukhwah.com akhirnya nanti jadi forum mat bunga yang sarat dengan perkara remeh-temeh dan persoalan lintasa hati serta perasaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 31-01-08 09:27


jangan pisahkan sains dengan Islam... jika kita sedar umat Islam mundur, kita carilah alternatif untuk membangunkan pemikiran dan minda2 umat Islam... melihat dan memerhahti tapi tidak disertakan dengan usaha ibarat pohon yang tidak berbuah... marilah kita semua berganding tangan memartabatkan dunia keilmuwan sains Islam... we're the hope of tomorrow... like to read journals from a muslim scientist with lots of new research and innovation... proud to be muslim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 09:42


!!! QUOTE !!!

Sinaran elektromagnet boleh diklasifikasikan kepada beberapa jenis bergantung kepada frekuensi gelombang. Jenis-jenisnya termasuklah gelombang radio, gelombang mikro, sinaran terahertz, sinaran infrared, cahaya, sinaran UV, tak-rays dan sinar gamma.


BESSSNYA topic niihhh.. Scientific abisss!! HIHHIIE... ERM,
Okay2.. Sinar Gamma? Ia merupakan sejenis electromagnetic
radiation or light emission, betulllaahh tu kalau nak dikatakan
antara jenis sinaran, banyak jenisnya.. Setakat cahaya pun
memang tak abiss ulas.. Maka siapa yang ada sedikit
pengetahuan, ulas mana yang tahu tanpa memandai-mandai.
Dan kalau salah, harap mana yang tahu perbetulkanlaahh..
HUHUUEE.. Setiap jenis cahaya juga mempunyai frequency
tersendiri. Bagi GammaRay niiihhh ianya terhasil daripada
sub-atomic particle interactions.

Sebelum straight menggunakan rumus E = mc(kuasa dua)
niihh pula, ada jugakk pengiraan sebelumnya... ini cuma
derivation of previous calculation.. Setakat Einstein's
equations sahaja sudah bersepah-sepah rumusnya..
Contohnya, untuk mengira mass–energy equivalence
seperti E = mc(kuasa dua), yang sebelum, belum,
belumnya plakkk memerlukan pengiraan teliti melibatkan
wavelength of gamma rays yang dipancarkan oleh
silicon and sulfur atoms...

Itu pun Einstein kata "Imagination is important than knowledge."
Saya pun tak tahu sejauh kebenarannya tetapi ada pendapat bahawa
Einstein meneroka, menemui, research and study continuosly, hanya
bermula dengan imaginasi, mungkin imaginasi yang mengarut tetapi
dalam cuba mencari yang lebih, lebih atau terlampau taksub terhadap
yang luar biasa itu, akan membawa kepada penemuan yang sedikit,
then you add some more, jumpa penemuan baru lagi and add some more.
Begitulah sedikit demi sedikit sehingga bio-scientific, kejuruteraan,
programming, human-social dan sebagainya menapak ke hadapan
sedikit demi sedikit. Ianya bermula dengan pantas apabila
pengajian and Al-Quran related scientific approach dimulakan
oleh bijaksana, ahli fikir dan scientist Islam di Baghdad, Andalusia,
Spain (Bandar lama kita niiehhh..HIHIIEE), Tehran, Bukhara dan
pelbagai lagi bandar-bandar pengajian sains Islam yang besar.
A BIIIGGG....HHUUUGGEEE AND KNOWLEDGABLE SCIENTIFIC
MUSLIMS CITIES.... Kemajuan kita dahulu adalah PEMANGKIN /
CATALYST kemajuan Eropah... Terutamanya setelah umat Islam
dianjing-anjingkan setelah tewas di Perang Salib di Spain...
Maka timbalah ilmu, amikkklaaahh segala tinggalan saintis agung
kita yang dahh tiada kini, untuk kemajuan dan mengelak
dianjing-anjingkan lagi...p/s: You can see my posting, I dont touch about those "Malaikat things."
Just dont provoke me until Im angry and got fed-up. I really love this topic.
But just for knowledge.Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 09:46


by: transmissionline

!!! QUOTE !!!


agak sayang melihat topik sebegini berakhir dengan perbalahan ... tak hairanlah jika ukhwah.com akhirnya nanti jadi forum mat bunga yang sarat dengan perkara remeh-temeh dan persoalan lintasa hati serta perasaan


Dan kini seolah-olah ukhwah.com agak terbuka.
HIHHIEE... UPPSS!! Saya tidak memaksa. Sapa-sapa
nak join topic Jiwang Karat dan asyik Jiwang, jiwang,
jiwang, Dan Luah Hati, Suara Hati tak habis-habis
sampai nak termuntahhhh (saya dah muaaakkkkk
dahhh), silakan. Saya tak marah pun. Cuma... saya
bersetuju dengan Mr transmissionline... That's all.
HHHHEEEIII!!! KEEP forumning!!! PEACE!!! No offense.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 09:51


!!! QUOTE !!!

"Imagination is important than knowledge."


Owl, betul ke ni? teman pun suka berkhayal... :)
teman memang suka berkhayal.....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 09:59


Pada 31-01-08 07:31 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!


YANG SALAH APABILA MENGAITKAN DENGAN MALAIKAT DENGAN
HOLOGRAM DIDAKWA OLEH SERIGALA......
bagaimana ANGPA TAHU??? ITU CUMA HIPOTESIS SAJA!!!!!

LAST-LAST PERDEBATAN...
JADI 3 PUAK....
1.TERIMA SAINS BULAT-BULAT..
2.TOLAK SAINS BULAT-BULAT,
3.PUAK KOMPROMI

DULU UMAT ISLAM BERPECAH KEPADA MUKTAZILAH, JABARIAH,
AHLI SUNNAH AKIBAT PERDEBATAN PERBUATAN
MANUSIA DARIPADA TUHAN ATAU DARIPADA MANUSIA.....

SEKARANG...
UMAT ISLAM BERDEBAT PASAL SAINS DAN KAITKAN DENGAN
PERKARA-PERKARA DI LUAR BATASAN AKAL PULAK!!!!
LAST-LAST SEKALI...
UMAT ISLAM HABIS MASA DENGAN PERKARA SEBEGINI...
DAN UMAT TERUS MUNDUR TANPA APA-APA YANG
BERFANFAAT!!!!!

PERJUANGAN MENEGAKKAN SYARIAT, JIHAD DLL DAH
TAK DIPANDANG DAH... KERANA UMAT ISLAM HABIS MASA
DENGAN PERKARA SEBEGINI!!!!nak berjihad macam mana kalau dah nak buat senapang pun tak reti, buat roket pun beli yang kapir punya. tapi yang kapir pula rujuk al-quran kita, rujuk hadis kita, rujuk sunnah kita. nah lah ni depa yang maju. depa boleh buat pesawat anti-radar, boleh buat kapal angkasa, boleh buat macam-macam.

yang ruginya kita! dok kata nak jihad, nak jihad, ngaji malas pula dah.. nak kaji malas pula dah.. saintis islam dulu pun, buat kajian sains berdasarkan al-quran dan hadis, memang ada benda yang pasti kita tak boleh tau macam rupa Allah yang Maha Indah dan bebas dari segala sifat kekurangan, dan seperti syurga dan neraka, tapi salahkah mengkaji? mahukah kita cuma menjadi pak turut?

aku sebagai org sains. Aku percaya apa yang dibawa oleh Rasulullah S.A.W tanpa keraguan selagimana ia datang dari sumber yang sahih..

Nabi ibrahim dulu pun pernah meminta untuk melihat salah satu kekuasaan Allah iaitu berupaya menghidupakan sesuatu yang telah mati, dan Allah ada bertanya balik padanya, "Adakah kau tidak percaya padaku?" jawab Ibrahim "Aku percaya, tetapi semoga hatiku tenteram"..

dan dari sini aku sebagai manusia yang serba kekurangan dan lemah, berpendapat bahawa SALAHKAH MENGKAJI?

aku rasa benda ni nak dijadikan perbincangan, bukannya perdebatan. terima sudah, tak terima jangan...

syabas kepada yang membawa topik, dan syabas juga yang mngomen, besertakan hujah2 yang bernas dan bijak. muhasabahlah kepada sesiapa yang cuma tahu mencela, tapi tidak langsung mengemukakan asbab yang bernas dan bijak.


-----------------
Assubhubada'


Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 10:04


tapi kan Qaisar, rasanya maksud pemburupokok ialah mengaitkan sains dengan bidang diluar jangkaan kita. yang tak perlu dipikiokan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 10:09


Pada 31-01-08 10:04 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kan Qaisar, rasanya maksud pemburupokok ialah mengaitkan sains dengan bidang diluar jangkaan kita. yang tak perlu dipikiokan.


kalau macam tu kata saudara, kita ketepikan dahulu hujah beliau. kita sambung balik topik yang asal dan yang selari dengan sains dan teknologi yang sekaligus dapat membawa kita mengenali Islam secara tidak langsung. Malah saya dapati ramai yang mempunyai ilmu sains yang tinggi-tinggi ini. Mari berkongsi pandangan untuk umat Islam sejagat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Malaikat Mengikut Perspektif Sains

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.205356 saat. Lajunya....