Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 61 hari yang lalu
the_brOtherz: 88 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: architecture student..!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» architecture student..!!

Please Mendaftar To Post


Oleh architecture student..!!

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-01-08 16:11


Assalamualaikum

hrmm...nak taulaa berapa ramai sahabat dan sahbiah ukhwah yang merupakan budak arcitecture...tak kesah dari mana-mana universiti pun...uia,uitm,usm dll..

sekadar mahu bertukar pendapat dan apa projek yang tengah buat sekarang..mesti best.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 10:35


w'salam...

saya bekas aku yang budak architecture... sedang cuti dr belajar sebenarnya... mari kita berkongsi idea tentang projek2... apa-apa pun tak mengapa... mungkin zahratul ada apa-apa yang nak dikongsikan dahulu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

nur_syam
Warga Rasmi
Menyertai: 30.01.2008
Ahli No: 32484
Posting: 9
Dari: kuantan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 31-01-08 17:23


:-D ;-) Ana bukan aku yang aku yang budak architecture..tapi tak salahkan nak join.. :berfikir:


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_syamProfil   Hantar PM kepada nur_syam   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 19:27


saya bukan student architecture...tapi bolehlah bincang-bincang sikit pasal project ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-02-08 13:18


Assalamualaikum

sebenarnya,ana tengah belajar foundation archi kat mtrik uia.. tapi, tak kesah lah kan...
boleh ana belajar dr senior,,yang lebih berpengalamn :-)
bukan aku yang aku yang aku yang budak archi pun tak apa,, :oops: mana tau lepas ini berminat nak masuk field ini..hehe... :kelip:

sekarang ini tengah buat projek tourist stop,,submission pun dah dekat, slasa ini.. :-(
kaizers pula?? sebelum ini,buat projek apa ..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 16:43


kalau nak senaraikn projek yang pernah buat memang banyak.. sebab dah 5 tahun jadi studen architecture..dan dah 2 tahun dalam kerja sbenar
tapi salah satu projek di univ. yang saya seronok buat ialah 'museum of light and water', dalam projek ni saya cuba memperlihatkan sifat2 air dan cahaya melalui satu bentuk perjalanan secara interaktif di dalam ruang museum.. kalau nak explen memang panjang juga.. tapi kalau nak tahu lebih lanjut kena kasi soalan yang spesifik sikit..contohnya: bahan binaan, teknologi dll..

zahratul, 'tourist stop' tu tourist information center ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 16:45


ehh.. hari ni lah submission projek 'tourist stop' zahratul, jadi bagaimana? boleh kongsikn?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-08 12:15


Assalamualaikum

erm..sory 4 the late rply..owh senior ini..takut pula.. :-)

yup,,tourist stop 2 tourist information cntre..awl2nye,,kami dberi specific site dan it is at bagan lalng..huhu..

baru-baru ini just focus on the building and its context..ana ini xdelaa pro sangat..huhu..dalam proses..

so, ana choose english style...slasa lepas presnt,, so far ok agaknya..lcturer just comment pasal the susunan yang ada tak standardise sikit..so,,kena ubah lah..

kan anta pun dah kerja dalam field ini,,so nak mntak pendapat dan nasihat sikit,, i have 2 choose bidang mana yang nak ambik untuk dgree nanti.. either pure, lndscape, qs, urp or applied art..tak tahu nak choose yang mana..harap boleh tolong.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 09:01


Pada 11-02-08 12:15 , zahratul_ikhwan posting:

!!! QUOTE !!!


kan anta pun dah kerja dalam field ini,,so nak mntak pendapat dan nasihat sikit,, i have 2 choose bidang mana yang nak ambik untuk dgree nanti.. either pure, lndscape, qs, urp or applied art..tak tahu nak choose yang mana..harap boleh tolong.. :-)


ana tkdelah reti sangat nak kasi nasihat bab-bab memilih ni... bagi ana untuk pilih antara semua tu bergantung dengan minat. Kalau dah minat pada sesuatu bidg yang khusus maka pilihlah selain architecture, tapi kalau nak kebebasan teruskan dengan architecture... mungkin kita boleh tengok balik apa yang disebut oleh seorang arkitek terkenal :

"Architecture is that great living creative spirit which from generation to generation, from age to age, proceeds, persists, creates, according to the nature of man, and his circumstances as they change. That is really architecture." —Frank Lloyd Wright, from In the Realm of Ideas, edited by Bruce Brooks Pfeiffer and Gerald Nordland

Architecture ni luas maknanya... dan ia sesuatu yang hidup,

pada ana yang dah melaluinye.. eloklah truskn dengan architecture sebab bdg2 yang lebih khusus tu boleh kita dapat dalam architecture walaupun tidaklah mendalam serta boleh didalami di peringkat2 yang lebih tinggi seperti Master/PhD.. wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 10:54


Pada 11-02-08 12:15 , zahratul_ikhwan posting:

!!! QUOTE !!!


erm..sory 4 the late rply..owh senior ini..takut pula.. :-)

yup,,tourist stop 2 tourist information cntre..awl2nye,,kami dberi specific site dan it is at bagan lalng..huhu..

baru-baru ini just focus on the building and its context..ana ini xdelaa pro sangat..huhu..dalam proses..

so, ana choose english style...slasa lepas presnt,, so far ok agaknya..lcturer just comment pasal the susunan yang ada tak standardise sikit..so,,kena ubah lah..


senior pun tengah belajar lagi.. tak ada bezenye... ;-)

waa... kat bagan lalang tu, ni mesti untuk tourist yang nak ke pantai... projek yang menarik.

susunan apa yang tak standardise tu?? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 11:01


wahh...bagusnya dapat belajar dalam bidang architecture ni erk..
ana bukan student architecture tapi agak brminat..hmm..bestnya kalau dapat peluang belajar bidang ni erk..ramai jugak kawan-kawan ana belajar ni..dah jadi arkitek pun ada..

cerita lah sikit-sikit apa yang menarik pada bidang architecture ni..mana lah tau agaknya boleh bagi inspirasi kat sesiapa yang brminat...trmasuklah inspirasi untuk ana..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 15:03


nurizmi ni memang minat seni ke?... sekarang ni belajar apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 18:07


Pada 12-02-08 15:03 , kaizers posting:

!!! QUOTE !!!

nurizmi ni memang minat seni ke?... sekarang ni belajar apa?


a'ah..minat sngat..:-)
sejak sekolah lagi minat benda-benda yang agak berseni...smpaikan ana snggup ambik paper lukisan kjuruteraan dan pendidikan seni dan belajar sendiri walaupun masa tu ambik aliran sains tulen..

sekarang ana dalam managment course (human resource mngment)..sebenarnya jauh di sudut hati teringin nak cuba architecture ataupun rekaan dalaman..tapi..huhu..sekarang dah tahun akhir...

tak apalah..mungkin rezeki ana disini..atau bukan masanya lagi..:-) tapi hobi melukis dan minat kpada seni takkan ditinggalkan..hehe..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-02-08 19:59


!!! QUOTE !!!

pada ana yang dah melaluinye.. eloklah truskn dengan architecture sebab bdg2 yang lebih khusus tu boleh kita dapat dalam architecture walaupun tidaklah mendalam serta boleh didalami di peringkat2 yang lebih tinggi seperti Master/PhD.. wallahua'lam


Assalamualaikum

owh,, mknenye sekarang ini anta memang dalam bidang pure architcture .. so far bagaimana..??erm, sebenarnya memang berminat sangat-sangat dengan architcture ini..tapi,, bila ana tengok balik kemampuan 2..rasa macam tak larat nak ambik pure.. :berfikir: kena fikir betul-betul ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-02-08 20:04


!!! QUOTE !!!

senior pun tengah belajar lagi.. tak ada bezenye...

waa... kat bagan lalang tu, ni mesti untuk tourist yang nak ke pantai... projek yang menarik.

susunan apa yang tak standardise tu??





tak jugak...pergi sana just untuk buat site analysis and inventory...sebab 2 pergi sana..xdelaa spesific untuk tourist nak p pntai.. :-D

erm...yang tak standardise 2,,arrangement kat board daa...ada yang sepatutnya letak kat atas,,ana p letak bawah dan vice versa..huhu.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-02-08 20:12


!!! QUOTE !!!

a'ah..minat sngat..
sejak sekolah lagi minat benda-benda yang agak berseni...smpaikan ana snggup ambik paper lukisan kjuruteraan dan pendidikan seni dan belajar sendiri walaupun masa tu ambik aliran sains tulen..

sekarang ana dalam managment course (human resource mngment)..sebenarnya jauh di sudut hati teringin nak cuba architecture ataupun rekaan dalaman..tapi..huhu..sekarang dah tahun akhir...

tak apalah..mungkin rezeki ana disini..atau bukan masanya lagi.. tapi hobi melukis dan minat kpada seni takkan ditinggalkan..hehe..


Assalamualaikum

anti memang berminat ngna bidg seni ini..tapi,,macam mana boleh tersasar p course lain..?? :berfikir: tapi,, ana kagum dengan anti sebab snggp belajar sendiri demi minat..cayalaa..

erm,,kadang-kadang masa depan kita tak same dengan apa yang kita impikan selama ini.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 20:39


Pada 12-02-08 20:12 , zahratul_ikhwan posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

a'ah..minat sngat..
sejak sekolah lagi minat benda-benda yang agak berseni...smpaikan ana snggup ambik paper lukisan kjuruteraan dan pendidikan seni dan belajar sendiri walaupun masa tu ambik aliran sains tulen..

sekarang ana dalam managment course (human resource mngment)..sebenarnya jauh di sudut hati teringin nak cuba architecture ataupun rekaan dalaman..tapi..huhu..sekarang dah tahun akhir...

tak apalah..mungkin rezeki ana disini..atau bukan masanya lagi.. tapi hobi melukis dan minat kpada seni takkan ditinggalkan..hehe..


Assalamualaikum

anti memang berminat ngna bidg seni ini..tapi,,macam mana boleh tersasar p course lain..?? :berfikir: tapi,, ana kagum dengan anti sebab snggp belajar sendiri demi minat..cayalaa..

erm,,kadang-kadang masa depan kita tak same dengan apa yang kita impikan selama ini.. ;-)



hmm..semuanya atas khendak keluarga...
dulu-dulu pernah juga apply architecture kat uitm..tapi mak tak bagi..huhu..katanya kos tu agak 'kelelakian'..kawan-kawan pun ramai yang bagi respon negatif sebab katanya tak sesuai dengan watak ana yang agak 'lembut'..hehe..
tapi ana xsalahkan mereka..mungkin rezeki ana disini...:-)


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 21:35


HURRMM... Saya ada seorang rakan clasmate ketika matrikulasi yang
mengambil course archie di UM-Fakulti Alam Bina. Segala kerjanya
dilakukan dengan intellectually, formally and technically. Kerjanya hanya
maannjaanngg di studio. Studio is, of course, the major component of the
course. Apabila melihat mereka membelek-belek sketch book/notebook,
ianya melahirkan perasaan yang... motivated!!! Passion dalam melakukan
kerja, ketekunan apabila design sama ada dengan menggunakan tangan
ataupun software. AAHHH... mereka memang seperti dalam dunia yang
berlainan (Bukan seperti siri TV Dunia Baru yyaacchh!!!)
Dan juga bagi rakan saya niihh, creator/originator adalah sesuatu yang
penting. Seolah-olah sesuatu yang salah, keji dan sengaaalll apabila
meniru, palagiat, menciplak idea atau hasil kerja orang lain. Timbul rasa
maraahh.. HUHHUUEE!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 07:15


Pada 12-02-08 18:07 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!



tak apalah..mungkin rezeki ana disini..atau bukan masanya lagi..:-) tapi hobi melukis dan minat kpada seni takkan ditinggalkan..hehe..



waa... kagum pula bila baca kisah ringkas nurizmi, pencinta seni yang sejati ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 07:38


Pada 12-02-08 20:04 , zahratul_ikhwan posting:

!!! QUOTE !!!




erm...yang tak standardise 2,,arrangement kat board daa...ada yang sepatutnya letak kat atas,,ana p letak bawah dan vice versa..huhu.. ;-)


hmm.. masih di crit dengan communication skill, ingatkan arrangement yang kena mengena dengan site planning

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 14-02-08 07:53


Salam Alaik

ada seorang kawan ana yang ambil architecture. sepanjang dia belajar...kasihan juga kat dia. memang betul-betul kena struggle. hidup dia boleh dikatakan hanya di studio saja. kalau tak di studio, duduk terperap dalam bilik untuk menyiapkan semua keje2 dia. kerap juga tak tidur malam untuk menyiapkan semua keje2nya. masa dia mula-mula belajar dulu, daripada badan dia yang agak berisi, sampai lah jadi kurus. huhu... kasihan lah pulak. dia memang langsung tak ada basic dalam bidang ni sebab dia seorang hafiz Quran. pada asalnya dia dapat course Arabic..tapi dia sanggup minta tukar ke course archictecture. alhamdulilah, result dia memang cemerlang, so tak timbul masalah apabila dia nak tukar course, senang saja dapat. nak buat macam mana, dah memang minat dia... tambah pulak cita-cita dia nak jadi seorang arkitek. well...hope that impian dia untuk menjadi seorang ustaz arkitek akan tercapai...Amin. chaiyokkk my friend....



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-02-08 19:49


Assalamualaikum

semakin meriah nampaknya topik ini..hrmm,,ana selalu kesntukan masa untuk menjenguk topik ini..huhu...

ana baru saja dapat the final project...its about lndscape.. continue dr project tourist stop hari 2...add lndscape kat building pula.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 12:40


salam...zahratul ambil 1 year programme ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 17-02-08 15:11


salam..

itu tak silap ana final project sem lepas..final sem ini pula..tentang kiosk..moga kita sama berjaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 17-02-08 15:11


salam..

itu tak silap ana final project sem lepas..final sem ini pula..tentang kiosk..moga kita sama berjaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-02-08 11:45


!!! QUOTE !!!

salam...zahratul ambil 1 year programme ke?




Waalaikumsalam ,,
erm..ha'ah..anti student aed juga ke...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-02-08 11:49


!!! QUOTE !!!

salam..

itu tak silap ana final project sem lepas..final sem ini pula..tentang kiosk..moga kita sama berjaya..




Waalaikumsalam ,,
owh,, scenario ini budak archi juga ke..?? kolej mana ... lebih kurang same saja kita nya project.. :-) ..
erm,,ha'ah...semoga kita berjaya.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 15:11


Pada 14-02-08 19:49 , zahratul_ikhwan posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

semakin meriah nampaknya topik ini..hrmm,,ana selalu kesntukan masa untuk menjenguk topik ini..huhu...

ana baru saja dapat the final project...its about lndscape.. continue dr project tourist stop hari 2...add lndscape kat building pula.. :kelip:


hmm.. bagus juga semakin ramai yang menyumbang dalam topik ini.. kongsi2lah ilmu yang ada
:-)

waa.. integrated juga projek zahratul tu... dengan landscape sekali, nampaknya kena teliti site context betul-betul tu.. :berfikir:

tengok semua yang kat dalam ni cerita pasal projek.. gian pula rasa nak buat design.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 15:19


Pada 17-02-08 15:11 , scenario posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

itu tak silap ana final project sem lepas..final sem ini pula..tentang kiosk..moga kita sama berjaya..


cuba scenario cerita sikit tentang projek kiosk tu.. ana sedang mencari-cari juga pasal kiosk, mana atau ada idea2 gempak dr scenario... sbelum ni ana ada juga buat design kiosk ini masa zaman mude2(2nd year dip.) dulu... masa tu idea pun tak gempak mana sebab dalam masa yang same kena belajar 3D Max..projek tu wajiib guna 3D max..huhuh
sekarang ini ana memang tengah mencari-cari idea kiosk yang hi-tech untuk expo/exhibition

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-02-08 20:32


!!! QUOTE !!!

hmm.. bagus juga semakin ramai yang menyumbang dalam topik ini.. kongsi2lah ilmu yang ada


waa.. integrated juga projek zahratul tu... dengan landscape sekali, nampaknya kena teliti site context betul-betul tu..

tengok semua yang kat dalam ni cerita pasal projek.. gian pula rasa nak buat design..





thank you 4 advice..skarng ini baru proses design development... :-) .. next week is submission day... :berfikir: ...nampak macam tak ok saja..huhu..

Kenapa pula kaizers dah lama tak buat design..?? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 12:44


Pada 18-02-08 20:32 , zahratul_ikhwan posting:

!!! QUOTE !!!



thank you 4 advice..skarng ini baru proses design development... :-) .. next week is submission day... :berfikir: ...nampak macam tak ok saja..huhu..

Kenapa pula kaizers dah lama tak buat design..?? :berfikir:


design development adalah paling kritikal..heheh, ana dulu suka melawan lecturer, last2 dptla mrkah tak berapa banyak.

sejak habis belajar bulan Jun'07 sampai sekarg tak ada buat apa-apa architecture projek... sebab sedang menceburi bidang yang diluar dr profesion, sedang mencube rezeki dalam ICT.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-02-08 14:34


!!! QUOTE !!!

design development adalah paling kritikal..heheh, ana dulu suka melawan lecturer, last2 dptla mrkah tak berapa banyak.

sejak habis belajar bulan Jun'07 sampai sekarg tak ada buat apa-apa architecture projek... sebab sedang menceburi bidang yang diluar dr profesion, sedang mencube rezeki dalam ICT.. :-D




sekarang dah tengah buat betul-betul..agak sibuk lepas ini.. :berfikir: ..

owh...macam 2 ke citernye...nak buat bagaimana,,tak ada rezeki lagi dalam bidang 2..tapi,, mesti bosan juga kan.. usaha lagi,,smuga dapat kerja dalam bidsng ini.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 14:21


mana lagi budak architecture dalam ukhwah.com, tak ramai lagi nampaknya... mai lah masuk sini bebudak architecture

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-03-08 16:05


Assalamualaikum

nampaknya dah lengang topik ini.huhu.. :-(

tapi,,takpelaa...alhamdulillah,,akhirnya dah tak ada project nak kena buat...segalanya berjalan dengan lancar..dan sekarang ini tengah siap untuk portfolio day pula...

wish me luck...!!

dan jugak untuk architecture student yang lain...harap ada yang sudi berkongsi ilmu dan pengalaman di sini..

salam :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 16:53


lama dah tak masuk dalam ni... memang betul-betul lengang ini..

tahniah kerana berjaya menyiapkan projek tu zahratul... bila portfolio day tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-03-08 09:29


!!! QUOTE !!!

lama dah tak masuk dalam ni... memang betul-betul lengang ini..

tahniah kerana berjaya menyiapkan projek tu zahratul... bila portfolio day tu?



ha'ah...tapi tak apa.. :-)

thank you....portfolio day 2 dah lepas..
untuk external 14/3 dan untuk internal 12/3..alhamdulillah,,so far ok lah..

untuk degree nanti, saya memilih untuk masuk urban and regional planning...ini semua sebab minat... :-D

apa pendapat anda..??hehe.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 12:49


Pada 18-03-08 09:29 , zahratul_ikhwan posting:

!!! QUOTE !!!



untuk degree nanti, saya memilih untuk masuk urban and regional planning...ini semua sebab minat... :-D

apa pendapat anda..??hehe.. :kelip:


hmm.. kalau dah minat tu bagusle, insyaAllah urban planning memang menarik... saya dulu ada juga nak ambil untuk master tapi kensel sebab lebih minat pada housing. mana-mana pun ok 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-03-08 08:31


!!! QUOTE !!!

hmm.. kalau dah minat tu bagusle, insyaAllah urban planning memang menarik... saya dulu ada juga nak ambil untuk master tapi kensel sebab lebih minat pada housing. mana-mana pun ok



terima kasih lah sebab menyokong.... :-) ramai kawan-kawan saya yang terkejut Kenapa saya pilih bidang ini...even my lcturer...dan mak saya jugak... :berfikir: ...susak nak yakinkn mak saya yang bidang ini ada future.... sekarang ini tengah tnggu result final sem dan surat untuk masuk main camp nanti...

sbnrye,, urban is my 1st choice...so,,masa external portfolio memang lecturer dr urp yang acceess..

harap-harap..dptlaa..kawan saya yang senior ada juga cakap yang bidang ini susah...lebih kurang same dengan pure archi... rasanya,, kaizer tau tak macam mana susahnye urp ini...?? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 16:35


Pada 21-03-08 08:31 , zahratul_ikhwan posting:

!!! QUOTE !!!


terima kasih lah sebab menyokong.... :-) ramai kawan-kawan saya yang terkejut Kenapa saya pilih bidang ini...even my lcturer...dan mak saya jugak... :berfikir: ...susak nak yakinkn mak saya yang bidang ini ada future.... sekarang ini tengah tnggu result final sem dan surat untuk masuk main camp nanti...

sbnrye,, urban is my 1st choice...so,,masa external portfolio memang lecturer dr urp yang acceess..

harap-harap..dptlaa..kawan saya yang senior ada juga cakap yang bidang ini susah...lebih kurang same dengan pure archi... rasanya,, kaizer tau tak macam mana susahnye urp ini...?? :-D


waa...jadi mak zahratul dah yakin ke dengan penjelasan yang diberi...hehe,

saya tak taula nak cakap susah ke senang, sebab saya cuma pernah belajar urban planning dalam bentuk modul saja... tak taula kalau ambil course urp tu bagaimana rasanya.

tapi yang mnariknye ialah urban planning ni benda yang banyak bfikir lah.. dah name pun nak merancang.. :-D , ada macam main strategy game ke...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-04-08 10:58


Assalamualaikum ,,

macam itu ..fahamlaaa sikit-sikit...tapi nak faham sepenuhnye itu memang susah..dulu pun,, mak macam tak menyokong sangat..sekarang ini alhamdulillah lah..

dsbabkan benda banyak berfikirlaa,,saya minat urban ini... :-D
sebab bila nak plan kita cnsider semua benda,, environment, people, site, function...memang best .. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 23:31


salam...

zahratul, bgmaina sekarang?? dah sambung dalam urban planning ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

Far-Zie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3310
Posting: 52
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 00:51


dari uitm ada tak.. uitm perak ke:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Far-ZieProfil   Hantar PM kepada Far-Zie   Pergi ke Far-Zie's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 16:37


far-zie ni uitm perak ke? architecture tahun berapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

Far-Zie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3310
Posting: 52
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 01:29


Pada 23-07-08 16:37 , kaizers posting:

!!! QUOTE !!!

far-zie ni uitm perak ke? architecture tahun berapa?


saja tanya..ada kawan baik kat sana..saudara ni student archi perak ke

Bookmark and Share

    


  Member Information For Far-ZieProfil   Hantar PM kepada Far-Zie   Pergi ke Far-Zie's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131441 saat. Lajunya....