Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 17 jam, 17 minit yang lalu
Daeng_Jati: 7 hari yang lalu
skater: 9 hari yang lalu
HIKAL: 29 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Tips-tips elak mengadap internet berjam-jam


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Tips-tips elak mengadap internet berjam-jam

Please Mendaftar To Post


Oleh Tips-tips elak mengadap internet berjam-jam

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 17:40


Assalamualaikum

Di sini saya nak kongsi tips-tips untuk elak mengadap internet berja-jam.....huhu

1) Pastikan kita ada sesuatu yang nak di cari. Misalnya nak cari perkataan 'tube gastrostomy'. Dengan guna pak cik google saja kita boleh lihat gambarajah, videonya sekali. Mudahkan?

2) Kurangkan dari suka merayau-rayau dalam intenet. Walaupun merayau ni memang seronok tapi sebanarnya buat kita tak sedar.....tahu-tahu dan mahgrib....hehe :-P

Tapi tu lah, bila dah mengadap susah nak lepas kalau tak online rasa semacam saja....dah jadi tabiat.... :berfikir:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 20:44


huhu... nak tukar sikit boleh? bagaimana pula kalau nak tahu tentang:

Tips-tips mengelak mengadap ukhwah.com berjam-jam? :-D ukhwah.com dengan internet tu tak sama ke? :sopan:

erm, saya masih tak dapat mengelak mengadapnya berjam-jam.. huhu.. dah sampai 3 tahun ni mengadap ukhwah.com... :P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 21:04


Pada 28-01-08 17:40 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum



2) Kurangkan dari suka merayau-rayau dalam intenet. Walaupun merayau ni memang seronok tapi sebanarnya buat kita tak sedar.....tahu-tahu dan mahgrib....hehe :-P



Cemana nak tak merayau-rayau.. kalau dah tak ada benda lain nak dibuat.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 22:03


uhuhu...betul lah..susah betul nak buang penyakit ni...ada kerja pun penyakit datang juga..tmbhla tak ada kerja..huhu..da teruk sangat dah ni agaknya... sebab tu ana suka sibuk kan diri ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 23:42


Pada 28-01-08 20:44 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

huhu... nak tukar sikit boleh? bagaimana pula kalau nak tahu tentang:

Tips-tips mengelak mengadap ukhwah.com berjam-jam? :-D ukhwah.com dengan internet tu tak sama ke? :sopan:



kalihkan skrin komputer ke kiri ke kanan ke bawah atau ke atas..
selamat mencuba..javascript: tak()
:lucu:


-----------------
Jika aku terlena.. kejutkan aku,
Jika aku terlalai..tegurlah aku,
Jika aku jauh dari ILAHI..marahlah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 00:22


boleh saja akak syahidatul.....

Tips-tips mengelak mengadap ukhwah.com berjam-jam?.
Hmm molek juga tu. Tapi kalau anak-anak saya esok depa nak ronda-ronda dalam ukhwah ini, saya tak kisah sangat sebab memang banyak input-input yang menarik dan bermanfaat kat ukhwah ini...

Kalihlah agaknya mana pun, hehehe

Hmm lagi satu tips, kepada ibubapa. Cara untuk mendidik anak-anak gunakan intenet ialah;

1) Biarkan mereka mengakses intenet, kemudian kita ikut mereka dari belakang.

2) Maksudnya kita boleh semak kat history lah, laman apa yang mereka lawati sewaktu ketiadaan kita.

3) Kemudian barulah kita nasihat mereka, lagu mana, lagu mana. Bukan apa takut anak-anak kita kelak terpengaruh dengan idealogi-idealogi yang membinasakan.... :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 00:31


Pada 29-01-08 00:22 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja akak syahidatul.....

Tips-tips mengelak mengadap ukhwah.com berjam-jam?.
Hmm molek juga tu. Tapi kalau anak-anak saya esok depa nak ronda-ronda dalam ukhwah ini, saya tak kisah sangat sebab memang banyak input-input yang menarik dan bermanfaat kat ukhwah ini...

Kalihlah agaknya mana pun, hehehe

Hmm lagi satu tips, kepada ibubapa. Cara untuk mendidik anak-anak gunakan intenet ialah;

1) Biarkan mereka mengakses intenet, kemudian kita ikut mereka dari belakang.

2) Maksudnya kita boleh semak kat history lah, laman apa yang mereka lawati sewaktu ketiadaan kita.

3) Kemudian barulah kita nasihat mereka, lagu mana, lagu mana. Bukan apa takut anak-anak kita kelak terpengaruh dengan idealogi-idealogi yang membinasakan.... :-)



waa..ni buka cara-cara nak elak penyakit tapi tips2 melayar intenet..hee..ye betul!..dengar tu wahai anak2 sekalian...kita yang tak ada anak tu macam mana eh?..peringatla diri sendiri ye...sendiri serf,sendiri check balik history..kukuku...lepas itu sendiri insaf... :-D :-D :-D


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 00:55


hmmm...

mungkin boleh diusahakan...
nak elak online ukhwah.com...
1.dengan tiada internet.. hanya ada komputer saja...

nak elakkan ngadap komputer berjam-jam...
1. jangan ada komputer....

adess.. tapi dedua pun tak boleh nak elak... kalau tak ngadap ukhwah, ngadap games... p jenjalan dalam internet... kalau tak jenjalan, main games... adess... adess...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 08:04


buang saja pc @ laptop dalam laut..buat tukun...haha...
tapi kalau da mengadap ukhwah, memang agak lama..tak boleh nak lepas..sebab input yang bermanfaat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-01-08 08:34


teringat dulu masa belajar..tiap-tiap malam pergi cc..sebulan habis berpuluh2 ringgit..kalau tak masuk 3 hari, tu adalah merupakan kejayaan terbesar..sampailah sekarang..dulu suka berchating. sekarang dah kawin dah kurang dah..kalau xchat bagaimana nak berhubung dengan awek..hehehe..nak jumpa tak boleh..nak kol mahal..chat ajerlah..nasib baik dah jadi bini..berbaloi jugklah duit yang dikeluarkan itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::....:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 12:05


heheh...da praktik da semua itu..tapi tabiat ni susah nak hilang..kadang-kadang tak sedar da lama main internet..lebih-lebih lagi yang free..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:11


senang kalau kat rumah...

suruh mak ayah duduk belakang...

lepas itu dia yang akan setkan berapa lama boleh ngadap.. dan selepas itu DIA juga yang akan sorok modem...

kalau kat cc.. bawa duit cukup-cukup untuk online sejam saja. jangan lebih dari itu.

** selalu nampak mak ayah monitor anak2 kat cc dulu-dulu.. bagus betul mak ayah sebegini

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-08 18:38


huhu... saya kalau tak nak surf internet lama2, saya takkan masuk cc, bilik kat kolej tingkatan atas (3 ke atas) lepas itu tanamkan sifat malas nak bawa turun laptop kat cafe... dan tanamkn malas bawa laptop ke kampus... huhu... memang menjadi taktik ni. tapi, once dah balik rumah, memang online 24 jam ar... huhu... susah2... ukhwah.com pun turut jadi bilik 24 jam... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 18:50


entahlah,ana lagi tak boleh nak tinggal,kat mana-mana saja nak buka ukhwah.com,sekarang ni kat sogo,buka ukhwah juga,sambil-sambil makan,huhuhu


dah jadi addict dengan ukhwah,tapi ok j Kalau yang bagi manfaat

yang tak ok Kalau mendatangkan mudarat

huhu macam ana,addict sangat online sampai lupa nak baca buku,huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 22:56


Pada 06-02-08 18:50 , immad posting:

!!! QUOTE !!!



dah jadi addict dengan ukhwah,tapi ok j Kalau yang bagi manfaat

yang tak ok Kalau mendatangkan mudarat



betul tu, mujurlah ada ukhwah.com


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 14:30


selagi assignment tak complete selagi tu lah berdating dengan internet or computer. sampai mata naik power. huhuhu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 15:31


Pada 07-02-08 14:30 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

berdating dengan internet or computer. sampai mata naik power. huhuhu!


tak apa berdating dengan computer ni best, tak gangu orang.....bahkan boleh bantu membantu, tolong menolong, menyampaikan, menerima dan memberi info, ilmu.....

Hmm, macam dah keluar tajuk saja... saya ni.....hihihi8-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 18:58


Salam, bagi saya... Gunakan komputer awam (contoh di perpustakaan). Kemudian start guna 30 minit sebelum library tutup. Jadi nak tak nak akan berhenti juga, sebab abang library dah tutup air-cond & bercekak pinggang depan pintu... hehe

Selamat mencuba...

P/s: tapi pastikan assignment dah siap dulu...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 07-02-08 20:47


Lebih baik merayau di internet daripada merayau kat shopping kompleks, main gitar tepi jalan sambil ganggu anak dara orang, lepak hisap dadah, dating sana sini, rosakkan anak dara orang dan lain-lain lagi...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-08 21:10


kalau computernya ada di rumah macam mana nak elak?
huhuhu.. dua hari cuti ni asik dok ngadap internetttt saja berjam-jam..
buat kerja pun tangan gatal juga nak berjalan sana sini..
tak boleh arrr.. macam mana ni? tolongg.. tolongg... tak boleh.. tak bolehh.. tak bolehh.. lagi-lagi dok seorang-seorang kat rumah.. org yang malas keluar rumah macam aku ni mesti ada tabiat macam aku ni jugak kan kan kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

sss_89
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27711
Posting: 82
Dari: mana-mana saja

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-02-08 15:57


Pada 08-02-08 21:10 , riz_eiza posting:

!!! QUOTE !!!

kalau computernya ada di rumah macam mana nak elak?
huhuhu.. dua hari cuti ni asik dok ngadap internetttt saja berjam-jam..
buat kerja pun tangan gatal juga nak berjalan sana sini..
tak boleh arrr.. macam mana ni? tolongg.. tolongg... tak boleh.. tak bolehh.. tak bolehh.. lagi-lagi dok seorang-seorang kat rumah.. org yang malas keluar rumah macam aku ni mesti ada tabiat macam aku ni jugak kan kan kan..


betul tu....betul tu
just like me :-P


-----------------
~sAlAm UkHwAh~
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sss_89Profil   Hantar PM kepada sss_89   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-02-08 16:03


Assalamualaikum
tips....hmm...
pakai wayales macam saya ni...kejap ada kejap tak ada.....huahua.....bila tak ada..kena buat kerja.....dush.... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 16:07


EEII???

!!! QUOTE !!!

Tips-tips elak mengadap internet berjam-jam

EEERRR... potong cable RJ-45 yang disambungkan dengan
Streamyx menggunakan gunting ataupun jangan bayar bil
Broadband Maxis ataupun Celcom selama tiga bulan.
Cuba-test-try-tengok. Blleeyy gatal online lagi tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 09-02-08 18:35


!!! QUOTE !!!

EEERRR... potong cable RJ-45 yang disambungkan dengan
Streamyx menggunakan gunting ataupun jangan bayar bil
Broadband Maxis ataupun Celcom selama tiga bulan.
Cuba-test-try-tengok. Blleeyy gatal online lagi tak?


:welcome: pandai betoll!! :lol: :lol:

ummu pun sama macam TT arapkan wireless jerkk..huhu
penat menuggu kalau time angin wireless tak elok..bad mood agaknya.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 09-02-08 18:46


bagi aku, mengadap internet sambil buat kerja ni sama macam buat kerja sambil mengunyah kerepek ubi.. bila dah mengunyah tak boleh berenti woo... sama.. sama.. tapi kan.. bedanya kerepek ubi boleh letak jaaaauh2.. kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-02-08 22:02


Pada 09-02-08 16:03 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
tips....hmm...
pakai wayales macam saya ni...kejap ada kejap tak ada.....huahua.....bila tak ada..kena buat kerja.....dush.... :-P



betul tu..dah lah wayerless..lepas itu kena block pulak..hoho..apa lah nasib..confirm selepas ini study rajin2..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 10-02-08 22:09


eemmm...kalau guna komp sendr,tetapkn masa.berapa lama nak ngadap depan komp..kalau nak search something,betul-betul fokus on dat work...
ambil lah masa dalam 1jam untuk rayau2 dalam internet ni..masa tu lah nak chech email.reply email and bukk mana-mana account yang patut,baca news online...

insya allah,jika kita letakkn matlamat pasti boleh capai...tapi hati kan kuat lah ..hihihiiii.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 01:37


Yang penting kena set fokus kita setiap kali nak online... Jangan sesekali online sekadar nak suka-suka... Sebab nanti dah terbiasa susah nak buang tabiat tu...

Bagi yang guna komputer sendiri tu... Saya syorkan supaya bermain reward game... Maksud saya, tetapkan target, misalnya kena siapkan homework sekian-sekian barulah boleh online... Selagi tak siap, jangan online...

Tapi kalau dah kerja tu sendiri memerlukan kita untuk online, kenalah fokus. Jangan buka website yang tak berkaitan... Dan jangan sesekali YM sambil buat kerja... Nanti terleka dibuatnya...

Demikianlah serba-sedikit... Saya pun tengah berusaha nak mengatasi masalah sebegini...

Jangan lupa berdoa pulak ye... Doa banyak-banyak supaya dielakkan daripada ketagih nak online... Amin...

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-08 09:35


em..

boleh jugak set alarm clock atau mintk tolong sahabat remind, contohnya "ok, dh2..mari kita solat"..

tak pun, online ketika lapar agar kita segera stop untuk makan.huhuhu... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 11-02-08 16:44


Assalamualaikum
bagi yang dah bekerja....online depan bos....
bagi yang sedang belajar...online kekira 2 minit sebelum kelas seterusnya bermula....

huhu.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 17:41


EEII??

!!! QUOTE !!!

Tips-tips elak mengadap internet berjam-jam

HUURRMM.... Format Windows seminggu sekali...
Tu pun kalau gatal online tak watt kerja lagi tak tau laahh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 16:51


p/s: WWAAAARRGGHHHH!!!! PC saya kena hantar kedai
login probleemm!!! TENSEENN!!! I already had activated my Windows
about one year ago!!!! But once I upgrade to SP2 (Service Pack 2) last
month , 30 days later Windows prompt after login, "NEED ACTIVATE
YOUR WINDOWS." Saya click, "Activate Now" --> Then it prompt, "Your
Windows already activated" -->
kemudian dia log-off account saya, pergi ke login balik, begitulah
seterusnya looping... Katt kedai tak siap lagiikk!!! AAARRGGHH!!! Ya
Allah!! Azabnya kurasakan.. Kerja tak siap, thesis terbengakalai, tumpang
PC housmate, presentation tak abiiss.. WWAAARRGGHHH!!! SENGAALL!!
SENGAALLL Windows niihh!!! PCku yang gah selama ini dari virus, worm,
trojan, spyware dan menatangg2 keji yang lain tiba-tiba takleehh
LOGIN??? AAHH!!! Betapa mustahilnya daku rasakan... Bala apakah
ini!!!??? Sabar.. Sabar... Betapa pilunya hatiku, egoku dirabak-rabak
sebegini rupa dengan runtuhnya keagungan Windows di depan mataku,
pada PCku sendiri!!! AARRGGHH!!!
Apakah kiranya meminta diactivate lagi setelah setahun lepas aku
activatekan????!!! Dan SP2 itu pula dari Microsoft's website, straight
downloaded without prompt any product KEY!!!! HUUHH!!! Bencinya... I
only can access the Windows using safe-mode as an Administrator
privillege. Tak bess langsung safe-mode niihh!!!! AARRGGHH!!!!
Mujur segala installer Java, C++, PHPMyAdmin, JCreator, NetBean,
Flash MX, Macromedia Dreamweaver, Macromedia Fireworks 8.0 dan
segala benda masih mampu diselamatkan.. Syukur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 17:13


Pada 09-02-08 16:07 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!


potong cable RJ-45 yang disambungkan dengan
Streamyx menggunakan gunting


Hmmm...Rasanya RJ-45 tu sejenis connector bukannya cable...Istilah yang lebih tepat adalah UTP cable... :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 18:00


paling lama 3 jam... tapi biasanya sejam saja..pening tengok komputer lama2....hehehe!

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 06:46


!!! QUOTE !!!

Hmmm...Rasanya RJ-45 tu sejenis connector bukannya cable...Istilah
yang lebih tepat adalah UTP cable... :-)


p/s: UUPPSS!! Sorry networkAdmin. HUHUUEE!! Ya, benar. Maaf patik kurang
periksa. Its an UTP cable. Memang dasar network betul laahh Mr sailormoon
niiihh... Bermaksud unshielded twisted pair. HHMM... saya ingat unifying theories
of programming ataupun unit test plan. KIHHKKIIHH!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-03-08 16:22


Bismillahhirrahmanirrahim

erm..ana kalau dah mengadap internet tu,minta maaf sajalah..suami nak makn pun ana buat deq jeq..hehe..tak adalah..tapi pendek katanya,ana kalau dah dapat internet tu,erm..memang susahlah nak lepas..mesti kerusi tempat ana duduk tu digam.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 17:14


Salam...

huh....semuanya meluahkan rasa dihati.

secara jujurnya, memang susah nak buang kesemuanya.

jadi...

buang sikit-sikit lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 18:09


HMM.. Hanya menghadap Internet? Tahu guna ataupun tidak pernah memikirkan bagaimana
ia dicipta. Ya, Owl juga tidak tahu bagaimana ia dicipta. Sesuatu di luar pengetahuan
Owl, sesuatu yang complex, pengetahuan yang mendalam, massive application of
the knowledge, the product of the learning, selama bertahun-tahun, disambung hasil
jumpaan para saintis-saintis terdahulu, cendiakawan masa lampau dan research
demi research sehingga membuahkan hasil. HOOHHOOEEE... Apa dia? "The Internet" and "The World
Wide Web". The Internet adalah "interconnected computer networks", sambungan rangkaian
demi rangkaian daripada institut academic, perniagaan, jabatan kerajaan dan pelbagai premis
yang memberi khidmat seperti mail, chatting, perpindahan file dan the resources of the
"World Wide Web".

The "World Wide Web" pula adalah interlinked documents yang boleh dicapai melalui "The
Internet" dengan menggunakan "The Web Browser" seperti "Internet Explorer", "The Mozilla
Firefox" dan "The Opera". Siapakah yang mencipta "The World Wide Web"??? Sir Tim
Berners-Lee, pada tahun 1989. Belia bekerja di European Organization for Nuclear Research,
singkatan organisasi tersebut adalah CERN (entaahh lee napee gini sebutnyee..??) terletak
di Geneva, Switzerland.

Maaf, ini bukan bidang Owl. Agak sukar bagi saya mengulas lanjut. Cuma minta tolong sesiapa
research salah satu tech ENQUIRE, merujuk kepada Enquire Within Upon Everything. Ia turut dibina
oleh Sir Tim Berners-Lee. Dan juga saya tidak berapa faham dan kurang pengetahuan tentang project
Advanced Research Projects Agency, known as ARPA, yang menjadi asal serta punca pembinaan
"The Internet" oleh United States sejurus selepas Union of Soviet Socialist Republics (USSR),
"The Russian" melancarkan Sputnik, series of robotic spacecraft by "The Soviet Union"!!!!!!

p/s: Saya pun tertanya-tanya, adakah persaingan antara United States dan Soviet Union, The
Russian berpuluh-puluh tahun dahulu juga antara pemangkin pembangunan teknologi secara pesat???
Terlampau pesat kedua-dua negara ini membangun!!! Cuma The Russian agak ketinggalan dari segi
ekonomi berbanding United States yang mempunyai backup Yahudi, The Jewish seluruh dunia.
minta tolong ahli ukhwah research jugakk.. Keep reading, keep reading. You will know much more.
Percayalah.. Owl tak tipu..

-----
-----
-----
-----
-----
----- HHMMM.....
Second p/s: TAHNIAH JUGA KEPADA SAUDARI UMMUSAFIAH
YANG GIAT MEMBANGUNKAN TOPIC "Kelab budak
Finance/Accounting/Banking" .... SATU PERKEMBANGAN YANG ILMIAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 18:14


Pada 29-01-08 00:22 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja akak syahidatul.....

Tips-tips mengelak mengadap ukhwah.com berjam-jam?.
Hmm molek juga tu. Tapi kalau anak-anak saya esok depa nak ronda-ronda dalam ukhwah ini, saya tak kisah sangat sebab memang banyak input-input yang menarik dan bermanfaat kat ukhwah ini...

Kalihlah agaknya mana pun, hehehe

Hmm lagi satu tips, kepada ibubapa. Cara untuk mendidik anak-anak gunakan intenet ialah;

1) Biarkan mereka mengakses intenet, kemudian kita ikut mereka dari belakang.

2) Maksudnya kita boleh semak kat history lah, laman apa yang mereka lawati sewaktu ketiadaan kita.

3) Kemudian barulah kita nasihat mereka, lagu mana, lagu mana. Bukan apa takut anak-anak kita kelak terpengaruh dengan idealogi-idealogi yang membinasakan.... :-)



kalau ana jadi ibu nanti, sebelum anak2 search internet ana bagi pesanan dulu..cara-cara yang terbaik dan terangkan sekali kebaikan dan keburukannya..

kemudian, lepas anak2 search saya tengok history pulak..
yang penting sekali, kena tanam rasa takut dengan ALLAH dulu dalam diri anak2 dulu kan...awan_biru? :-)


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 18:23


Pada 07-02-08 20:47 , dmz posting:

!!! QUOTE !!!

Lebih baik merayau di internet daripada merayau kat shopping kompleks, main gitar tepi jalan sambil ganggu anak dara orang, lepak hisap dadah, dating sana sini, rosakkan anak dara orang dan lain-lain lagi...



tapi kadang-kadang internet addict ni boleh datangkan fitnah juga kan...
1. kadang-kadang solat lambat...
2. assignment lambat siap..(walaupun kadang-kadang kita sendiri yang set masa untuk siapkan)
3. kurang tumpuan dalam mencari bahan/tuntutan kursus..
4. 'terjumpa' area2 yang melalaikan...

bagi internet addict, pasti akan terkena salah 1 situasi d atas..kan2??


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 18:25


Pada 09-02-08 18:46 , riz_eiza posting:

!!! QUOTE !!!

bagi aku, mengadap internet sambil buat kerja ni sama macam buat kerja sambil mengunyah kerepek ubi.. bila dah mengunyah tak boleh berenti woo... sama.. sama.. tapi kan.. bedanya kerepek ubi boleh letak jaaaauh2.. kan


a'ah..sama-sama..apa-apa jenis kerepak dan jajan pun... :-)


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 01:26


Pada 04-03-08 18:23 , raudhatulmardhiah posting:

!!! QUOTE !!!


tapi kadang-kadang internet addict ni boleh datangkan fitnah juga kan...
1. kadang-kadang solat lambat...



Oleh itu, buat lah macam ana...kunci alarm untuk solat.. ahak~
Bukan surfing saja..tapi lau ngadap program...mesti kena kunci jam nak solat...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 09:36


selain ngadap internet, buat kerja pun kena ngadap skrin juga ini... kadang-kadang pening kepala..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 09:59


Pada 05-03-08 09:36 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

selain ngadap internet, buat kerja pun kena ngadap skrin juga ini... kadang-kadang pening kepala..




Betui2...kadang-kadang takut juga biar laptop on 24hours..ahak~...so kena control sikit.... selalu juga pakai cooler...huhu...riso ana dengan "hubby" ana ni....


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135975 saat. Lajunya....