Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
MTMKi: 18 jam, 50 minit yang lalu
Kang: 23 jam, 19 minit yang lalu
muslimiman: 7 hari yang lalu
ucu_nuriman: 11 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: durian??..


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» durian??..

Please Mendaftar To Post


Oleh durian??..

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 19:09


...Assalamualaikum

saya ada teka-teki untuk semua warga ukhwah :-D ..
teka-tekinya berbunyi.. Ada seorang peniaga ini, dia berniaga dengan membeli 100 biji buah durian dengan harga RM100. Dia menjual kembali 100 biji buah durian itu dengan harga RM80. Yang peliknya, akhirnya dia menjadi milionaire stelah beberapa tahun menjalankan perniagaannya itu.

Kenapa agaknya ya?.. :berfikir:
silakan menjawab!!!..


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 22-01-08 20:12


sebab dia jual biji saja..huhu, tak tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 20:30


sebab dia jual RM80 sebiji so dapat pulangan RM800 :)

tak pun sebab dia murah hati, Allah gandakan rezekinya :)


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 05:53


Pada 22-01-08 20:12 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

sebab dia jual biji saja..huhu, tak tau..



hmm..salah..
cuba lagi!..


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 05:56


Pada 22-01-08 20:30 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

sebab dia jual RM80 sebiji so dapat pulangan RM800 :)

peniaga tu jual kesemua 100 biji durian RM80..

tak pun sebab dia murah hati, Allah gandakan rezekinya :)



hmm, jawapan yang baik, tapi maaf, salah..
cuba lagi ya..


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 06:02


...Assalamualaikum

ada lagi yang nak meneka? :-)
Encik pemburupokok mungkin :-?


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 06:52


ada seorang peminat durian lagi jutawan telah mengatakan kepadanya setelah beberapa tahun memerhatikan dia berniaga:

"bagi aku saja lah yang ambil alih business kau ni.. aku bagi kau RM $,$$$,$$$.$$ untuk kau serahkan semua hak milik perniagaan kau ni pada aku...."

boleh diterima tak? :P :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 06:53


Pada 23-01-08 06:52 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

ada seorang peminat durian lagi jutawan telah mengatakan kepadanya:

"bagi aku saja lah yang ambil alih business kau ni.. aku bagi kau RM $,$$$,$$$.$$ untuk kau serahkan semua hak milik perniagaan kau ni pada aku...."

boleh diterima tak? :P :-D


tidak :jangan:
cuba lagi..


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 09:58


sebab dia mndapat durian runtuh.... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 10:12


Pada 23-01-08 09:58 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

sebab dia mndapat durian runtuh.... :-D



hmm, menarik juga jawapan ini..
tapi, salah.. :-)


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 11:08


nak tanya..ada kena mngena dengan ejaan milionaire tu ke sebab setau saya..millionaire barulah mksdnyer jutawan?? tapi encik yang bagi teka teki ni mengeja millionaire just guna single "L"? em? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

haidays
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32342
Posting: 6
Dari: Terengganu

sudan  


posticon Posting pada: 23-01-08 11:12


Sebab dia jual seulas RM80.Bayangkan kalau dalam durian tu ada 30 ulas.
RM80 tak 30 ulas tak 100 biji = RM240000.Dah kalau setahun ratus ribu. 5-6 tahun takkan tak boleh jadi millionare.Durian mahal kan sekarang, ikut2 musim juga...kalau betul nak bagi hadiah apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For haidaysProfil   Hantar PM kepada haidays   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 13:44


Pada 23-01-08 11:08 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya..ada kena mngena dengan ejaan milionaire tu ke sebab setau saya..millionaire barulah mksdnyer jutawan?? tapi encik yang bagi teka teki ni mengeja millionaire just guna single "L"? em? :berfikir:



maaf, tersilap taip :-D
ingatkan satu 'l'..
memang yang dimaksudkan ialah jutawan..
maaf :-)


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 13:46


Pada 23-01-08 11:12 , haidays posting:

!!! QUOTE !!!

Sebab dia jual seulas RM80.Bayangkan kalau dalam durian tu ada 30 ulas.
RM80 tak 30 ulas tak 100 biji = RM240000.Dah kalau setahun ratus ribu. 5-6 tahun takkan tak boleh jadi millionare.Durian mahal kan sekarang, ikut2 musim juga...kalau betul nak bagi hadiah apa?


hmm, logik jugak ye :berfikir:
tapi, itu bukan jwpnnya :-)
cuba lagi..


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-01-08 15:57


Assalamualaikum
mungkin dia jual yang 100 biji tu jeq dngan harga RM 80 agaknya..yang lain...semua dia jual dengan harga yang lebih mahal dari RM100.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 16:53


Pada 23-01-08 15:57 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
mungkin dia jual yang 100 biji tu jeq dngan harga RM 80 agaknya..yang lain...semua dia jual dengan harga yang lebih mahal dari RM100.... :berfikir:



:-) hehe..
cuba lagi..


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 06:51


..Assalamualaikum

saya bagi terus jawapan untuk teka-teki ini..
kalau peniaga tu berniaga dengan menjual 100 biji buah durian dengan harga RM80 sedangkan dia beli 100 biji buah durian tu dengan harga RM100 mestilah dia rugi, kan?

oleh kerana dia rugi, sebab tu dia jadi millionaire..
nak tahu Kenapa dia jadi millionaire :berfikir:
sebelum tu dia ialah billionaire :-)
terima kasih kepada yang mencuba..


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

putera_intifada
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11809
Posting: 12
Dari: Tanah liat (asal kejadian dan tempat dikembalikan)

Kedah  


posticon Posting pada: 24-01-08 09:37


apa jenih punya jawapan lah!!
macam ni punya teka teki pun ada ka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_intifadaProfil   Hantar PM kepada putera_intifada   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 14:04


Pada 24-01-08 09:37 , putera_intifada posting:

!!! QUOTE !!!

apa jenih punya jawapan lah!!
macam ni punya teka teki pun ada ka..


..Assalamualaikum

ada..
inilah teka-tekinye.. :-)


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:35


lah... pueh fikir tu saja jwpnnya? aduh... hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 16:02


wahh ini teka-teki yang berprestij tinggi :welcome:

ganti ikon tepuk tangan...

ada lagi tak? eheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 07:25


Pada 24-01-08 16:02 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

wahh ini teka-teki yang berprestij tinggi :welcome:

ganti ikon tepuk tangan...

ada lagi tak? eheh..


..Assalamualaikum

sahabat ana yang bagi,
InsyaALLAH, kalau ada lagi, nanti ana postkan..


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

ayaidahidayah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2008
Ahli No: 32405
Posting: 6
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 25-01-08 11:32


sebab si tukang jual 2 memang jutawan...so, kalau dia bagi durian 2 free kat org lain pun dia still jutawan...hik..boleh tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayaidahidayahProfil   Hantar PM kepada ayaidahidayah   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 12:27


Pada 24-01-08 06:51 , yusuf posting:

!!! QUOTE !!!

..Assalamualaikum

saya bagi terus jawapan untuk teka-teki ini..
kalau peniaga tu berniaga dengan menjual 100 biji buah durian dengan harga RM80 sedangkan dia beli 100 biji buah durian tu dengan harga RM100 mestilah dia rugi, kan?

oleh kerana dia rugi, sebab tu dia jadi millionaire..
nak tahu Kenapa dia jadi millionaire :berfikir:
sebelum tu dia ialah billionaire :-)
terima kasih kepada yang mencuba..



lah... cantu jawapannya :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

haidays
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32342
Posting: 6
Dari: Terengganu

sudan  


posticon Posting pada: 11-02-08 16:03


Assalamualaikum....
Kalau dah skima jawapan macam tu,
memang tak boleh buat apa lah.Saya buat
ikut logik matematik, saudara yusuf
buat ikut logik bahasa...At least dah
mencuba!

Bookmark and Share

    


  Member Information For haidaysProfil   Hantar PM kepada haidays   Quote dan BalasQuote

nams
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10550
Posting: 21
Dari: Kuala Kangsar, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 13:25


lah..begini pula jawapan nya??dr semua teka-teki yang saya teka semua salah..kat dalam ni semua pintar2 blaka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For namsProfil   Hantar PM kepada nams   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10752 saat. Lajunya....