Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Bertudung ketara sanggul..tak boleh ke?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Bertudung ketara sanggul..tak boleh ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh Bertudung ketara sanggul..tak boleh ke?

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 17:47


saya pernah disindir oleh seorang lelaki berpangkat 'pacik'..melihat dari cara pakaiannya, saya brangapan beliau dari JT (maaf bukan tujuan memburukkan jemaah ttntu atau apa)..agak kasar juga bunyinya : 'huh apa guna pakai tudung, 'nampak' juga rambut'..mula saya confuse juga, lalu brtnya pada kawan ada ke rambut aku tkeluar? (masa tu pakai tudung labuh bulat)..kawan tu kata tak ada pula, tapi mungkin dia nak maksudkan sanggul nko tu agaknya.. :-o sungguh saya taktau pula begitu pun kira menampakkan aurat?

betul ke?bagaimana erk sebenarnya?


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 17:56


Pada 19-01-08 17:47 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

saya pernah disindir oleh seorang lelaki berpangkat 'pacik'..melihat dari cara pakaiannya, saya brangapan beliau dari JT (maaf bukan tujuan memburukkan jemaah ttntu atau apa)..agak kasar juga bunyinya : 'huh apa guna pakai tudung, 'nampak' juga rambut'..mula saya confuse juga, lalu brtnya pada kawan ada ke rambut aku tkeluar? (masa tu pakai tudung labuh bulat)..kawan tu kata tak ada pula, tapi mungkin dia nak maksudkan sanggul nko tu agaknya.. :-o sungguh saya taktau pula begitu pun kira menampakkan aurat?

betul ke?bagaimana erk sebenarnya?



memang tak boleh... dari sanggul yang timbul tu org boleh agak panjang pendek rambut...bukan ke tak boleh berpakaian walaupun menutup aurat, tapi nampak bentuk.... :jangan: :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 18:06


habis tu bagaimana Kalau bagi mereka yang memang rambut da panjang dan tebal erk?

* maaf pertanyaan ini tak ada kena mngena dengan 'saiz' rambut sesiapa..sekadar brtnya untuk menambah ilmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 18:10


Pada 19-01-08 18:06 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

habis tu bagaimana Kalau bagi mereka yang memang rambut da panjang dan tebal erk?

* maaf pertanyaan ini tak ada kena mngena dengan 'saiz' rambut sesiapa..sekadar brtnya untuk menambah ilmu


dik, kengkadang kalau kita pakai getah rambut yang jenis kain tu memang menampakkan lagi tebal sanggul seseorang...

emm pernah anis ada kawan yang rambut yang memang panjang... tapi tak seorang pun tau dia tau rambut dia panjang sebab tak nampak sanggul dia...

nasihat akak, tak payah sanggul.. ikat saja.. agak-agak lah supaya sanggul tu tak nampak...

memang ramai yang jenis macam ni....walaupun bertudung labuh sekali pun, nampak tinggi saja sanggul.... :jangan: :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 18:15


Pada 19-01-08 18:10 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-08 18:06 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

habis tu bagaimana Kalau bagi mereka yang memang rambut da panjang dan tebal erk?

* maaf pertanyaan ini tak ada kena mngena dengan 'saiz' rambut sesiapa..sekadar brtnya untuk menambah ilmu


dik, kengkadang kalau kita pakai getah rambut yang jenis kain tu memang menampakkan lagi tebal sanggul seseorang...

emm pernah anis ada kawan yang rambut yang memang panjang... tapi tak seorang pun tau dia tau rambut dia panjang sebab tak nampak sanggul dia...

nasihat akak, tak payah sanggul.. ikat saja.. agak-agak lah supaya sanggul tu tak nampak...

memang ramai yang jenis macam ni....walaupun bertudung labuh sekali pun, nampak tinggi saja sanggul.... :jangan: :jangan:



tinggi tu tak adalah agaknya..da puas letak kat bawah ada juga org nampak :)..by the way..syukran

kan elok kalau masa tegur tu terangkan sama kan?..tak ada lah kita ni ter'confuse'..thanks akak


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 21:26


Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud :
"Dua jenis manusia yang menjadi ahli neraka. Aku tidak sempat dengan kedua-duanya. Iaitulah golongan manusia yang memakai cemeti seperti ekor lembu (yang mempunyai kuasa dan menyalahgunakan kuasanya). Dan golongan yang kedua ialah perempuan yang menghiaskan diri, memakai pakaian tetapi seperti berbogel (sama ada mendedahkan aurat ataupun memakai pakaian yang ketat), menghias rambut mereka seperti bonggol di belakang unta. Mereka ini tidak akan mencium bau syurga. Sesungguhnya bau syurga itu dapat dicium walaupun dengan jarak perjalanan yang jauh."

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 21:37


Pada 19-01-08 21:26 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud :
"Dua jenis manusia yang menjadi ahli neraka. Aku tidak sempat dengan kedua-duanya. Iaitulah golongan manusia yang memakai cemeti seperti ekor lembu (yang mempunyai kuasa dan menyalahgunakan kuasanya). Dan golongan yang kedua ialah perempuan yang menghiaskan diri, memakai pakaian tetapi seperti berbogel (sama ada mendedahkan aurat ataupun memakai pakaian yang ketat), menghias rambut mereka seperti bonggol di belakang unta. Mereka ini tidak akan mencium bau syurga. Sesungguhnya bau syurga itu dapat dicium walaupun dengan jarak perjalanan yang jauh."


haa yang ni lah ustaz selalu cakap masa sekolah dulu.. :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 21:57


kalau rasa rambut panjang sangat..esp kalau jenis rmbut yang tebal..
better ikat rambut..and masukkan dalam baju..(maksudnya kena pakai baju 2lapis lah.kalau tak nanti gatal)
so tak payah buat sanggul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 22:03


boleh juga kalau tak nak ikut lgsung cuma takut rmbut tkluar dr anak tudung.tapi anak tudung yang ktat sikit tak apa..tak ikat tak nampak lah sanggul..gulung elok-elok, masukkan dalam scarf/anak tudung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 20-01-08 04:28


Pada 19-01-08 21:57 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

kalau rasa rambut panjang sangat..esp kalau jenis rmbut yang tebal..
better ikat rambut..and masukkan dalam baju..(maksudnya kena pakai baju 2lapis lah.kalau tak nanti gatal)
so tak payah buat sanggul..



ustazah saya pun pernah mencdangkan perkara ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 07:01


Pada 20-01-08 04:28 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-08 21:57 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

kalau rasa rambut panjang sangat..esp kalau jenis rmbut yang tebal..
better ikat rambut..and masukkan dalam baju..(maksudnya kena pakai baju 2lapis lah.kalau tak nanti gatal)
so tak payah buat sanggul..



ustazah saya pun pernah mencdangkan perkara ini....


Rasanya elok kita tanya ustaz pasal benda ni sebelum buat keputusan. Nak tanya kat al-ahkam website dah tutup... :(


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 07:13


erm ana setuju dengan pendapat mama_iman..
walaupun kita brtudung litup, hakikatnya kita masih tidak menutup aurat sebab mnmpakkan bentuk sanggul...



::::think positive:::::

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 20-01-08 09:13


kalau begitu...bagaimana pula dengan kami yang study oversea ni?...boleh kata spjg masa selalu pakai jacket....kolar jacket tu kan membentuk bentuk hujung tudung tu...secara automatiknya akan lagi ternampak lah walau sanggul tu kecik....ishkkk....

bagaimana??

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-01-08 10:50


lebih baik tutup dari tak tutup lansung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 11:02


betul tu izzul_islam.. kalau dah cuba sedaya upaya tapi tetap nampak nak buat macam mana.contohnya kalau dah pakai bju longgar dan tdung yang memenuhi syarak tapi tetap nampak bentuk badan (dah Allah kurniakn sebegitu)..nak buat bagaimana.. huhu,, kalau pakai tebal2 sangat kulit pula sensitif.nak pakai bju dua lapis, kulit akan gatal2 dan naik ruam sebab malaysia ni bukan negara 4 musim.dok oversea boleh lah buat begitu.huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 15:42


Pada 20-01-08 11:02 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu izzul_islam.. kalau dah cuba sedaya upaya tapi tetap nampak nak buat macam mana.contohnya kalau dah pakai bju longgar dan tdung yang memenuhi syarak tapi tetap nampak bentuk badan (dah Allah kurniakn sebegitu)..nak buat bagaimana.. huhu,, kalau pakai tebal2 sangat kulit pula sensitif.nak pakai bju dua lapis, kulit akan gatal2 dan naik ruam sebab malaysia ni bukan negara 4 musim.dok oversea boleh lah buat begitu.huhu


ya betul..betul..betul..lagi yang da bkje..bagaimana nak pakai baju 2 lapis pula ye?macam tambah lagi susah pula :berfikir:

* kenyataan ni bukan btujuan provoke suruh nampakkan juga sanggul tu... tapi sekadar melontarkan kemungkinan2..bukan juga btujuan 'tak nak' sembunyikan sanggul atau degil seolah nak 'menghalalkan' cara, tapi lebih kepada memohon penjelasan yang lebih fleksibel..bukan nak kata juga Hukum Islam tu pulak yang patut diubah ikut edaran semasa (tidak sama sekali..takut benar diriku ini andai kenyataan ini disalahanggap nanti :-( ) tapi tu lah..bagaimana ye?

* teringat kata-kata seorang pendakwah "dulu zaman Rasulullah, sahabat kalau dengar tentang sesuatu hukum tak pernah langsung membantah, terus ikut dan laksanakan kerana iman mereka benar-benar tahap yakin - percaya serta mengakui dengan hati dan lisan lalu dpraktikkan dengan perbuatan"...senang cakap mereka tidak pernah membantah...bagaimana diriku yee :roll:


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 15:47


huhu..betul tu najwa.memang hukum2 tkleh diubah ikut peredaran masa tapi bab sanggul ni tak ada pula di nyatakn secara terus ..cuma kita kena buat andaian sendiri.huhu.. rasanya tak apa janji jangan dengan niat nak tunjuk rmbut atau nak tyg kecntikan (cntik ke kalau nampak sggul) huhuhu..sebenarnya benda tu tjadi tanpa diniat..memang dah pakai getah nipis dan sebagainya..tapi rmbut panjang nak buat bagaimana.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 15:53


tak pernah terfikir pun sebelum ni.. thank you ye kawan-kawan..
tengah fikir bagaimana nak sembunyikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 16:22


Pada 19-01-08 21:26 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud :
"Dua jenis manusia yang menjadi ahli neraka. Aku tidak sempat dengan kedua-duanya. Iaitulah golongan manusia yang memakai cemeti seperti ekor lembu (yang mempunyai kuasa dan menyalahgunakan kuasanya). Dan golongan yang kedua ialah perempuan yang menghiaskan diri, memakai pakaian tetapi seperti berbogel (sama ada mendedahkan aurat ataupun memakai pakaian yang ketat), menghias rambut mereka seperti bonggol di belakang unta. Mereka ini tidak akan mencium bau syurga. Sesungguhnya bau syurga itu dapat dicium walaupun dengan jarak perjalanan yang jauh."


bila nampak tinggi saja sanggul tu...so org boleh detect or bayangkan yang rambut tersorok tu panjang mana...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 18:13


Pada 20-01-08 07:01 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-08 04:28 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-08 21:57 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

kalau rasa rambut panjang sangat..esp kalau jenis rmbut yang tebal..
better ikat rambut..and masukkan dalam baju..(maksudnya kena pakai baju 2lapis lah.kalau tak nanti gatal)
so tak payah buat sanggul..



ustazah saya pun pernah mencdangkan perkara ini....


Rasanya elok kita tanya ustaz pasal benda ni sebelum buat keputusan. Nak tanya kat al-ahkam website dah tutup... :(



da buka semula petang semalam dilancarkan :)

http://al-ahkam.net


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 21:25


Pada 19-01-08 21:26 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud :
"Dua jenis manusia yang menjadi ahli neraka. Aku tidak sempat dengan kedua-duanya. Iaitulah golongan manusia yang memakai cemeti seperti ekor lembu (yang mempunyai kuasa dan menyalahgunakan kuasanya). Dan golongan yang kedua ialah perempuan yang menghiaskan diri, memakai pakaian tetapi seperti berbogel (sama ada mendedahkan aurat ataupun memakai pakaian yang ketat), menghias rambut mereka seperti bonggol di belakang unta. Mereka ini tidak akan mencium bau syurga. Sesungguhnya bau syurga itu dapat dicium walaupun dengan jarak perjalanan yang jauh."


assalamualaikum akhi..
erm, kalau xkeberatan, boleh berikan saya hadith ini dari mana?
takhrijnya kalau ada lebih baik..
atau berikan matannya dalam bahasa arab mungkin?

sekadar ingin penjelasan..

kerana saya tidak berpendapat bahawa ayat menghias rambut itu sama seperti kes bersanggul ini..

kerana yang dikatakan seperti bonggol unta itu ialah hiasannya .. seperti mana yang kita lihat di tv, unta2 dihias bonggolnya.. saya berpendapat itulah maksud sebenarnya, yakni bukan berkenaan sanggul itu ( melainkan sanggulnya itu memang difesyenkan di dalamnya sehingga naik tinggi :kelip: ) akan tetapi ialah rambut itu sendiri yang dihias2 = tidak bertudung..

saya akan cuba merujuk kepada mereka yang lebih arif tentang perkara ini secepat mungkin insyaAllah..

dan sebagai persoalan.. bila sanggul itu kelihatan, sedikit di belakang,adakah seorang lelaki akan bernafsu melihatnya?

bagaimana pula tentang mereka yang belajar di luar negara? cuaca sejuk dan angin kuat memerlukan mereka memakai pakaian tebal yang boleh menyebabkn sanggul itu lebih kelihatan..


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 21:28


tetap dahagakan penjelasan yang benar-benar memuaskan hati...tolong lah...sesiapa cerdik pandai

* bagaimana pulak dengan yang bkja sebagai anggota polis, nurse dan badan beruniform lain..mereka da ke arah nak menutup aurat..tapi da tudung tu kena masukkan dalam baju (yang depan tak payah cakap lah ye..kita tengah bincangkan yang blkang saja)..mereka ada pilihan ke, ada terkecuali ke atau macam mana?...ish..ish benar-benar jadi confuse da diriku ini..malu pun ye juga sebab sendiri mulakan topik sendiri banyak posting hahaha... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

salatoh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2007
Ahli No: 31648
Posting: 49
Dari: TIMUR TENGAH

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 22:07


saya setuju dengan hyekal...saya pernah bertanya soalan ni dekat ustaz mahmud yang selalu keluar dalam ceramah radio..tapi mungkin ada yang tak mengenali beliau..
ustaz ni kata...sanggul wanita yang diddalm tudung tak termasuk dalam aurat..sebab aurat adalah yang zahir itu adalah aurat..seperti sanggul unta pulak..wanita-wanita yang menghias rambut mereka..macam waktu zaman dulu-dulu hias rambut tinggi-tinggi..macam bonggol unta..yang melambangkan kemegahan mahkota wanta...2 baru dikatakan seperti hadis diatas..tapi janganlah terlalu tinggi snggul 2..xcantik pulak..tapi dah kalau tak boleh nak buat bagaimana..islam tidak menyusahkan tetapi memudahkan...selagi tidak melanggar al-quran dan sunnah
wallahu a'lam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For salatohProfil   Hantar PM kepada salatoh   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:32


so, yang jelasnya tak apa..kan? syukran nazilan pada saudara hyekal dan salatoh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 20:48


salam alaik..
sekadar fakta..
sanggul dalam bahasa indonesia lebih kepada memakai rambut palsu, jadi diharap agar kepada mereka yang merujuk kepada laman web indonesia tentang sanggul ini tidak salah faham..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 06-02-08 20:51


kalau sanggul tu nampak sangat...nanti org boleh imagine rambut kita panjang atau pendek. untuk yang berambut panjang, jangan ikat rambut tu tinggi sangat before pakai anak tudung. kalau tidak, nanti nampak jelas sanggul tu bila bertudung..



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 21:08


hurm.....
tak boleh...
aurat
sebab abang angkat saya pernah tanya rambut saya panjang mana sebab kat rumah family angkat tu,saya pakai tudung....
then,ada mamat yang lain cakap senang saja nak tau rambut dia panjg ke tak,kalau npak kesan sanggul kat couple dia 2,maksudnya rambut dia panjg lah.....
dari situ org laki boleh tau rambut kita panjg ke pendek.....
aurat lah.......hadith pun cakap,perempuan yang mhias rambut macam bomggol unta ,cnfirm neraka......
dulu,saya pun ikat sanggul,then laki tgor...bagi saya,buat apa pakai tudung kalau org bukan muhrim boleh tau rmbt kita panjg ke tak,saya terus potong rmbut,then.....mulakan hidup baru...bagi saya,sebarang phiasan hanya untuk suami saya saja.....wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-02-08 21:37


dalam usul fiqh, mengambil mudharat yang lebih kecil dari mudharat yang lebih besar...


cuba tegur yang tak pakai tudung lansung dulu kasi bertudun dulu dan pada masa yang sama berlemah lembut dalam memperelokkan orang yang bertudung, tetapi kurang semurna ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 22:45


kalau tak nampak sanggul pula, nanti lelaki bayangkan kita rambut pendek... sama kes ke? membayang juga... :-? :-? :-?

sebabkan kadang-kadang orang tak panjang rambut pun tapi sebab jenis anak tudung rasanya buat kelihatan bersanggul.. ini kakak saya cakaplah dulu-dulu di sekolah dia, dia ingatkan kawan-kawan dia rambut panjang rupanya sebabkan anak tudung..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-08 16:15


salam..
macam ni saja..tujuan pakai tudung tu apa..mentutup agar xterlihat k..?agar xterlihat bentuk k..?or agar tak hinggap lalat..??he..he..
julurkanlah jilbab hingge melebihi batas dada.."tu agar xterlihat bentukkn..?orang2 sebetulny dah tahu pun..tapi ditutup agar xterlihat bentuknya...
macam tu jugak dengan rambut...
orang pakai baju..panjang.menutup seluruh badan...tapi pakaian tu membentuk badan...macam mana..?sama saja kan..?
yang pasti..pakai tudung bukan menutup dari lalat..memakai tudung..tapi yang dalam terlihat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 13-02-08 17:23


Pada 20-01-08 07:13 , nisa_iman posting:

!!! QUOTE !!!

erm ana setuju dengan pendapat mama_iman..
walaupun kita brtudung litup, hakikatnya kita masih tidak menutup aurat sebab mnmpakkan bentuk sanggul...

macam tu semua muslimat tak boleh pakai baju.. pakai sarung guni saja.. pasal kalau pakai baju nampak bentuk tangan, sdgkan tangan tu aurat

kasut pun jangan pakai, sebab nampak bentuk kaki.. baik ikat beg plastik saja

logik tak? :kelip:

hati-hati dalam mengeluarkan hukum :jangan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-02-08 17:32


baca donk...hhmmm..
"dulu...saat allah dan rasul melarang sahabat untuk melakukan or memakan sesuatu..,tak pernah sahabat ada sahabat yang bertanya"hukumnya apa?sunnat k..??haram k??mubah k???"
mereka mengikuti dengan keimanan sepenuhnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 17:43


Pada 13-02-08 17:32 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

baca donk...hhmmm..
"dulu...saat allah dan rasul melarang sahabat untuk melakukan or memakan sesuatu..,tak pernah sahabat ada sahabat yang bertanya"hukumnya apa?sunnat k..??haram k??mubah k???"
mereka mengikuti dengan keimanan sepenuhnya...


sekali lagi saya rasa anda tidak faham apa yang dibincang...topik ini dibuka sekadar brtnya jika benar ada dalil yang melarang sama sekali bentuk sanggul itu nampak...daripada buah fikiran yang sahabat2 lain berikan, pendapat saudara hyekal beserta dalil terhadap kefahaman hadis yang disertakan boleh diaplikasi dalam situasi ini...bukannya bertujuan untuk mempertikai Kenapa perlu itu, Kenapa perlu begini terhadap sesuatu hukum...

tiada sahabat di dalam ini mempertikai kewajipan bertudung yang melapasi paras dada tetapi yang dibincang sekarang ini yang di belakang tu..sebab apa saya bertanya sebab saya pernah ditegur oleh seseorang, selama ini saya ingat betul sudah cara saya bertudung jadi bla tiba seseorang yang zahirnya nampak lebih berilmu menegur dengan cara kasar dan tidak berhikmah,..lalu saya tanyakan di sini..

sebenarnya topik ini sudah tamat pun, sudah tidak perlu dibincang lagi sebab sudah ada jawapannya..yang saudara pulak sibuk2 nak bangkitkan persoalan itu Kenapa? (ini yang nak marah sangat ni :) )


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

assuffi
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31990
Posting: 1
Dari: kuala lumpur

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 18:09


he..he..jangan macam tu sabar..sabar..he..he..ug ana maksudkn tu bukan ada yang meragukan..cuba baca kembali ayat2 tentang hijab..dan mohonlah petunjuk pada pemilik ayat2 tu..insyallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For assuffiProfil   Hantar PM kepada assuffi   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 02:13


asalamualaikum, masuk sbntar,

tentang ayat hijab , dalam surah annisa tu,
ada disuruh tentang menutup kepala dengan kerudung hingga menutupi dada, akan tetapi di dalam alQuran tidak dinyatakan kewajipannya ..
Para ulama yang telah berijtihad tentang perkara ini, seperti Albani ( antra muhadithin yang agak tegas mengeluarkan hukum) ada mnulis tentang perkara ini tak salah saya..

cuma apa yang saya faham, selain memenuhi syariat islam yang di anjurkan islam,
arahan menutup kepala hingga menutupi dada antara lainnya adalah untuk mengelakkan maksiat, fitnah dan bermcam┬▓ lagi ,begitu juga menutupi fizikal dari dilihat secara bebas,

jika usaha untuk bertudung telah dilakukan, dan sanggul yang dipakai, menampakkn bentuk, hingga ada yang membayang, ini adalah sesuatu yang diluar kawalan..

walau anda bertudung dan berkerudung seperti salafiah sekalipun, andai angin bertiup atau fizikal anda yang agak menonjol seperti rambut misalnya..
ini tidak lagi termasuk dalam soal sengaja..
dan jika ada yang membayangkn bentuk rambut sekalipun adakah ia akan menaikkan syahwat seseorang lelaki? agak bahaya jugak kalau ada yang begitu..

dan seperti kata alea, HATI┬▓ DALAM MENGELUARKAN HUKUM..

melainkan anda telah mencapai taraf mujtahid.. dipersilakan..
tapi jika tidak, harap anda (saya terutamanya) tidak sesuka hati mengeluarkn hukum dengan hanya berpndukan satu kitab atau seorang imam sahaja.. perlu kepada penkajian.. walllahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 02:48


Pada 05-03-08 02:13 , hyekal posting:

!!! QUOTE !!!



tentang ayat hijab , dalam surah annisa tu,
ada disuruh tentang menutup kepala dengan kerudung hingga menutupi dada, akan tetapi di dalam alQuran tidak dinyatakan kewajipannya ..



tak dinyatakan kewajipan :-?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 02:54


Pada 13-02-08 17:23 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-08 07:13 , nisa_iman posting:

!!! QUOTE !!!

erm ana setuju dengan pendapat mama_iman..
walaupun kita brtudung litup, hakikatnya kita masih tidak menutup aurat sebab mnmpakkan bentuk sanggul...

macam tu semua muslimat tak boleh pakai baju.. pakai sarung guni saja.. pasal kalau pakai baju nampak bentuk tangan, sdgkan tangan tu aurat

kasut pun jangan pakai, sebab nampak bentuk kaki.. baik ikat beg plastik saja

logik tak? :kelip:

hati-hati dalam mengeluarkan hukum :jangan:



ini jawapannya... :-)

yalah Islam tu kan bukan menyusahkan..

erm kalau tak semua perempuan kena berambut pendek..
buat sehabis baik pun sanggul tu tetap nampak..


sebut pasal kaki tu..ada kakak tu cerita (masa sesi tazkirah bersama roommate yang selaku kakak dan guru mengaji Quran saya ;-) ada kawan tak pakai stokin sebab katanya pakai stokin pun nampak juga bentuk kaki...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 02:59


Pada 13-02-08 17:23 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!



hati-hati dalam mengeluarkan hukum :jangan:




haa dengar ni..

hati-hati dalam mengeluarkan hukum :jangan:




-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

pencintamu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31155
Posting: 69
Dari: S.T.P

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 07:17


menghias rambut mereka seperti bonggol di belakang unta...............ada tak sesiapa boleh terangkan...rasa ia tak berkaitan dengan sanggul...niat kita nak kemaskan bila pakai tudung. kalau dah memang panjang bila kita ikat akan jadi tak kemas....kalau sanggul akan lebih selesa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pencintamuProfil   Hantar PM kepada pencintamu   Quote dan BalasQuote

pencintamu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31155
Posting: 69
Dari: S.T.P

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 07:20


Pada 20-01-08 11:02 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu izzul_islam.. kalau dah cuba sedaya upaya tapi tetap nampak nak buat macam mana.contohnya kalau dah pakai bju longgar dan tudung yang memenuhi syarak tapi tetap nampak bentuk badan (dah Allah kurniakn sebegitu)..nak buat bagaimana.. huhu,, kalau pakai tebal2 sangat kulit pula sensitif.nak pakai bju dua lapis, kulit akan gatal2 dan naik ruam sebab malaysia ni bukan negara 4 musim.dok oversea boleh lah buat begitu.huhu




setuju tu...jangan sukarkan apa yang mudah...


-----------------
sEinDaH HiasaN aDaLaH WaNiTa soLeHaH.........


Bookmark and Share

    


  Member Information For pencintamuProfil   Hantar PM kepada pencintamu   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 08:33


Pada 05-03-08 07:20 , pencintamu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-08 11:02 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu izzul_islam.. kalau dah cuba sedaya upaya tapi tetap nampak nak buat macam mana.contohnya kalau dah pakai bju longgar dan tudung yang memenuhi syarak tapi tetap nampak bentuk badan (dah Allah kurniakn sebegitu)..nak buat bagaimana.. huhu,, kalau pakai tebal2 sangat kulit pula sensitif.nak pakai bju dua lapis, kulit akan gatal2 dan naik ruam sebab malaysia ni bukan negara 4 musim.dok oversea boleh lah buat begitu.huhu




setuju tu...jangan sukarkan apa yang mudah...



pada pendapat ana, perkara ni bukan susah pun, terlalu senang..cuma bergantung kepada keikhlasan dan kesungguhan kita..
bukan ke orang yang redha, dia takkan terasa berat melaksanakan apa-apa sahaja yang difikirkan dapat mencapai MARDHATILLAH..
dan orang yang sabar, walaupun dia terasa berat tetapi dia tak menyuarakan rasa susahnya tu..

caranya:
1. guna skaf yang besar
2. ikat rambut dengan getah yang paling nipis
3. masukkan rambut dalam skaf (sebab ramai yang tak suka rambut dijatuhkan/masuk dalam baju sebab tak selesa)
4. kemudian, leper2kan @ tekan-tekan rambut dalam skaf (biarkan skaf jatuh ke leher asalkan leper, takkan rimas sebab skaf tak setajam rambut)
5. barulah pakai tudung (lebih baik kalau kain tudung keras)


Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud :
"Dua jenis manusia yang menjadi ahli neraka. Aku tidak sempat dengan kedua-duanya. Iaitulah golongan manusia yang memakai cemeti seperti ekor lembu (yang mempunyai kuasa dan menyalahgunakan kuasanya). Dan golongan yang kedua ialah perempuan yang menghiaskan diri, memakai pakaian tetapi seperti berbogel (sama ada mendedahkan aurat ataupun memakai pakaian yang ketat), menghias rambut mereka seperti bonggol di belakang unta. Mereka ini tidak akan mencium bau syurga. Sesungguhnya bau syurga itu dapat dicium walaupun dengan jarak perjalanan yang jauh."

ustaz/ah ana kat sekolah dulu berpendapat bonggol unta = sanggul wanita sebab daripada bentuk sanggul boleh tau rambut pendek ke panjang
bukankah menutup aurat tak boleh menampakkan bentuk?
macam tu juga waktu solat, jangan biarkan sanggul antunna nampak sebab ustazah (penceramah terkenal di stesen radio utara) melarang perkara ni sebab mendedahkan aurat

memang ada banyak pendapat, tapi bukan ke lebih baik kita cuba buat yang terbaik dan ambil jalan yang paling jauh daripada sangkaan2 yang boleh menimbulkan fitnah?


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 08:37


Pada 05-03-08 07:17 , pencintamu posting:

!!! QUOTE !!!

menghias rambut mereka seperti bonggol di belakang unta...............ada tak sesiapa boleh terangkan...rasa ia tak berkaitan dengan sanggul...niat kita nak kemaskan bila pakai tudung. kalau dah memang panjang bila kita ikat akan jadi tak kemas....kalau sanggul akan lebih selesa...


bukan perlu semua selesa..yang perlu usaha kepada agama..
yang susah pun, alah bisa tegal biasa... :-)


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 08:43


Pada 05-03-08 02:54 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-02-08 17:23 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-08 07:13 , nisa_iman posting:

!!! QUOTE !!!

erm ana setuju dengan pendapat mama_iman..
walaupun kita brtudung litup, hakikatnya kita masih tidak menutup aurat sebab mnmpakkan bentuk sanggul...

macam tu semua muslimat tak boleh pakai baju.. pakai sarung guni saja.. pasal kalau pakai baju nampak bentuk tangan, sdgkan tangan tu aurat

kasut pun jangan pakai, sebab nampak bentuk kaki.. baik ikat beg plastik saja

logik tak? :kelip:

hati-hati dalam mengeluarkan hukum :jangan:



ini jawapannya... :-)

yalah Islam tu kan bukan menyusahkan..

erm kalau tak semua perempuan kena berambut pendek..
buat sehabis baik pun sanggul tu tetap nampak..


sebut pasal kaki tu..ada kakak tu cerita (masa sesi tazkirah bersama roommate yang selaku kakak dan guru mengaji Quran saya ;-) ada kawan tak pakai stokin sebab katanya pakai stokin pun nampak juga bentuk kaki...



kaki tetap haram..manusia kadang-kadang banyak mencipta alasan untuk memudahkan diri..
kalau tak nak bagi nampak, pakai stokin hitam..
kalau stokin coklat yang tebal pun boleh sebenarnya...sebab kita pakai kain/seluar labuh paras buku lali..lepas itu pakai kaust / sandal, tertutup sebahagian bentuk kaki..bukannya nampak sangat
kalau tak pakai nanti, di i'rab seluruh badan oleh muslimin yang pandai..kadang-kadang bukan sengaja depa nak tengok, muslimat yang tayang (tak pakai stokin)
macam tu juga umpamanya mangsa kes salah laku seksual yang adakalanya berpunca daripada pakaian yang mendedahkan..


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 09:29


kalau rambut seseorang tu panjang sangat, lepas itu bila ikat nak pakai tudung pun tetapi nampak sanggul tu tinggi.. macam mana pula? kan ke payah nak rndahkan sanggul tu... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 10:11


Pada 05-03-08 09:29 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

kalau rambut seseorang tu panjang sangat, lepas itu bila ikat nak pakai tudung pun tetapi nampak sanggul tu tinggi.. macam mana pula? kan ke payah nak rndahkan sanggul tu... :-?



kalau rambut tu lebih daripada paras pinggang pun still boleh buat cara ni:
1. guna skaf yang besar
2. ikat rambut dengan getah yang paling nipis
3. masukkan rambut dalam skaf (sebab ramai yang tak suka rambut dijatuhkan/masuk dalam baju sebab tak selesa)
4. kemudian, leper2kan @ tekan-tekan rambut dalam skaf (biarkan skaf jatuh ke leher asalkan leper, takkan rimas sebab skaf tak setajam rambut)
5. barulah pakai tudung (lebih baik kalau kain tudung keras)


kalau paras lutut, wallhua'lam

pada pendapat ana, perkara ni bukan susah pun, terlalu senang..cuma bergantung kepada keikhlasan dan kesungguhan kita..
bukan ke orang yang redha, dia takkan terasa berat melaksanakan apa-apa sahaja yang difikirkan dapat mencapai MARDHATILLAH..
dan orang yang sabar, walaupun dia terasa berat tetapi dia tak menyuarakan rasa susahnya tu..


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 10:20


Pada 05-03-08 10:11 , raudhatulmardhiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 09:29 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

kalau rambut seseorang tu panjang sangat, lepas itu bila ikat nak pakai tudung pun tetapi nampak sanggul tu tinggi.. macam mana pula? kan ke payah nak rndahkan sanggul tu... :-?



kalau rambut tu lebih daripada paras pinggang pun still boleh buat cara ni:
1. guna skaf yang besar
2. ikat rambut dengan getah yang paling nipis
3. masukkan rambut dalam skaf (sebab ramai yang tak suka rambut dijatuhkan/masuk dalam baju sebab tak selesa)
4. kemudian, leper2kan @ tekan-tekan rambut dalam skaf (biarkan skaf jatuh ke leher asalkan leper, takkan rimas sebab skaf tak setajam rambut)
5. barulah pakai tudung (lebih baik kalau kain tudung keras)


kalau paras lutut, wallhua'lam

pada pendapat ana, perkara ni bukan susah pun, terlalu senang..cuma bergantung kepada keikhlasan dan kesungguhan kita..
bukan ke orang yang redha, dia takkan terasa berat melaksanakan apa-apa sahaja yang difikirkan dapat mencapai MARDHATILLAH..
dan orang yang sabar, walaupun dia terasa berat tetapi dia tak menyuarakan rasa susahnya tu..



ooo... macam tu...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 10:35


just nak mencelah walaupun bukan ahlinya....
bagi ana, kalau kita rasa rambut kita lebat dan tebal, takyahlah simpan panjang2...minta izin dari suami (kalau dah kahwin) untuk potong sikit....
bonggol tu pasti nampak, cuma jelas nga tak jelas saja... ana sebagai lelaki, tak ada rasa apa-apa pun tengok muslimat 'menampakkan' bonggol kat belakang ni (jangan tinggi sangat dah lah)...
ohya, nak tanya bentuk rambut dkira bentuk tubuh badan juga ke?? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 23:35


dialog untuk renungan bersama

Gadis :Kenapa islam mewajibkan
penganutnya bertudung,menutup bahagian
tubuhnya?

Alim :Adakah cik pernah berkunjung ke
kedai yang menjual barang perhiasan?

Gadis :Ya,Kenapa?

Alim :Adakah cik pernah perhatikan di
mana disimpannya barang perhiasan yang
paling mahal?

Gadis :Tentula di dalam kotak besi
atau peti simpanan khas..

Alim :Apakah barang itu di
pertontonkan kepada sesiapa sahaja yang
pergi atau yang melalui kedainya?

Gadis :Tentu sekali tidak..

Alim :Itulah bandingan arahan ALLAH
supaya menutup aurat,tubuh badan
manusia bukan lah barangan yang boleh
diperlihatkan sesuka hati kepada sesiapa
sahaja yang mahukannya,malahan ia adalah
barang yang bernilai tinggi yang mesti
dijaga mutunya dengan mengikut arahan
ALLAH supaya aurat itu di tutup.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 00:11


Pada 05-03-08 10:35 , aye posting:

!!! QUOTE !!!


ohya, nak tanya bentuk rambut dkira bentuk tubuh badan juga ke?? :-D



:-)
nak tanya balik, rambut dikira tubuh badan ke??
tapi Kenapa rambut dikira aurat??


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-03-08 04:40


bagaiamana kalau tak perlu ikat atau sanggul
just biarkan saja dalam anak tudung
tapi untuk certain perempuan akan kelihatan juga
usaha dulu seboleh-bolehnya supaya tidak menampakkan bentuk rambut
kalau nampak ketara juga sehingga ada yang tegur
pilihan di tangan anda
sama ada nak potong atau biarkan saja



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Bugsfriend
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2008
Ahli No: 32643
Posting: 6

blank  


posticon Posting pada: 02-07-08 01:04


Raudhatul sudah menerangkan tentang hadith yang berkaitan. saya pun teringatkan hadith tu bila terbaca tajuk ini. Cuma, apabila kita berdepan dengan sesuatu keadaan yang menimbulkan tanda-tanya adakah kita harus lakukannya, rujuklah kepada hati kita dulu. Rasulullah ada menyebut bahawa rujuklah hati anda dalam sesuatu perkara yang meragukan. Hati org yang beriman, yang bersih akan berasa gusar apabila ingin melakukan sesuatu yang boleh menjerumuskannya kepada perkara yang menjauhkan dari ketaatan Allah.

Dalam hal ini, rujuklah hati kita, apakah tujuan kita menyimpan rambut terlalu panjang hingga terlalu menampakkan sanggul yang besar apabila memakai tudung. Jika sudah berkahwin, tanyalah kepada suami adakah suami membenarkan kita begitu. Suami sebagai lelaki tahu apakah penampilan yang boleh menarik perhatian lelaki lain.

seperti kata mardhatul, ia berbalik kepada soal keikhlasan. Berbalik kepada niat kita. seperti kata Rasulullah, sesuatu amal itu bermula dengan niat. Selidiklah niat kita. Pastikan kita ikhlas kerana Allah S.W.T. seperti hadith yang dipetik oleh Imam al-Ghazali di dalam Ihya': "Allah itu ada di dalam hati orang yang beriman." Imam al-Ghazali sebelum meninggal dunia mengulangkan-ulangkan wasiatnya: "Hendaklah kamu ikhlas, hendaklah kamu ikhlas." Insya Allah, Allah tolong kita, Amin. Wallhu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For BugsfriendProfil   Hantar PM kepada Bugsfriend   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-07-08 10:18


Pada 06-03-08 00:11 , raudhatulmardhiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 10:35 , aye posting:

!!! QUOTE !!!


ohya, nak tanya bentuk rambut dkira bentuk tubuh badan juga ke?? :-D



:-)
nak tanya balik, rambut dikira tubuh badan ke??
tapi Kenapa rambut dikira aurat??


bentuk kepala muslimah pula macam mana ye...? nak kena buat jadi nampak bentuk 3 segi atau 4 segi ke? :sopan:

p/s: belum ada sesiapa dtgkan pandangan ulama' ni... :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-08 09:48


Pada 05-03-08 02:48 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 02:13 , hyekal posting:

!!! QUOTE !!!



tentang ayat hijab , dalam surah annisa tu,
ada disuruh tentang menutup kepala dengan kerudung hingga menutupi dada, akan tetapi di dalam alQuran tidak dinyatakan kewajipannya ..



tak dinyatakan kewajipan :-?



Sekadar mncelah..
iya bdasarkn ayat tersbut, ia bukan mnyatakan bahawa mnutup hinga ke dada itu wajib, tapi kbnykan ulama mufassirin mntafsirknknnya sebagai wajib.

dan saya ingin jlaskn di sini, bahawa hadith mnghias rambut seperti bonggol unta ini tidak relevan dengan org yang menutup rambut dengan tudung..

kita perlu jelas, mereka menhias rambut seperti bonggol unta, bgaimna bonggol unta itu dhias? dengan pkaikan unta tu tudung? kasihan unta kena pakai tudung kan.. :D

jadi unta tu dihias dengan perhiasan, imma
sanggul kerana rambut panjang, buknlah satu perhiasan tidak kekal seperti
perhiasan bonggol unta yang xtidak kekal.. kerana ia adalah satu perhiasan semulajadi.. seperti anggota2 lain..

harap mafhum dan tidak ada pertikaian lagi insyaAllh..

wallahua'lam..


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-08 10:42


Pada 05-03-08 09:29 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

kalau rambut seseorang tu panjang sangat, lepas itu bila ikat nak pakai tudung pun tetapi nampak sanggul tu tinggi.. macam mana pula? kan ke payah nak rndahkan sanggul tu... :-?


boleh diusahakan... try jangan ikat dengan apa-apa pengikat rambut lah.. urmm cammane ye nak explain... mula-mula kemaskan rambut, genggam pada kemasan rambut itu dengan tangan kiri (di area yang sepatutnya ikat dengan pengikat rambut) dan dengan menggunakan tangan kanan, gulungkan rambut yang terlepas panjang itu dalam bentuk lingkaran. pastikan agar menggulungnya dalam aras yang sama. agar ia kelihatan leper.. so tak adalah nampak ketara sanggulnya...

boleh tak explanation ni..? agak teliti lah pulak...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 05-07-08 12:29


refer kat diri masing-masing lah.
kalau saya malu org (laki) tau rambut saya.. huhuhu
takut org pandang2. (padahal perasan saja) hahaha
kasihan mak saya selalu pening kepala, jadi sanggul tinggi. tak apa lah kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Bugsfriend
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2008
Ahli No: 32643
Posting: 6

blank  


posticon Posting pada: 05-07-08 14:20


Dalam dunia sekarang, kita banyak berjumpa atau terpaksa berhadapan dengan masalah yang melibatkan hukum. Dari sehalus-halus masalah atau yang terlalu particular hinggalah masalah yang melibatkan hukum agama yang berat seperti melibatkan haram dan halal, dan dosa besar, dan sebagainya.

Sebab itu ramai org bertanya dengan ustaz dan ustazah di mana-mana tentang hukum-hakam agama. Ini satu usaha yang baik. Cuma kadang-kadang soalan itu ada yang menganggap terlalu remeh. Mungkin ada yang bertanya apakah hukum saya memakai tudung gaya bienda, gaya tudung Wardina, memakai tumit tinggi yang berbunyi kuat, ataupun bagi lelaki, bolehkah saya menggayakan rambut seperti Mike Shinoda.

Mungkin boleh saja persoalan hukum-hakam ini boleh ditanya pada ustaz atau ustazah. Pada peringkat diri, iaitu peringkat awal, kita boleh bertanya, apakah niat aku untuk menggayakan semua ini? Adakah untuk menarik perhatian golongan berlawanan jantina, bermegah-megah, dan lain-lain? Begitu juga hal-hal lain seperti niat memakai tudung labuh, memakai serban dan lain-lain. Seperti mana kata Rasulullah, sesuatu amal itu berdasarkan niat.

Seperti kata Rasulullah, kita umat Islam hendaklah meninggalkan sesuatu yang tidak berkaitan dengan kita. Kita juga harus/boleh meninggalkan perkara yang ragu2 dan tumpukan perhatian kita dalam mengabdikan diri kepada Allah. jangan membuat sesuatu yang menimbulkan kegusaran dan kegelisahan dalam diri kita. Pilih jalan yang menenangkan hati.

Logiknya, dr apa yang saya perkatakan, katakan rambut kita tidak terlalu panjang, sederhana, tapi tebal, sudah diusahakan untuk mengikat dengan rapi, tapi masih sanggulnya tinggi, sudah tentu kita tidak ditanggungkan dengan apa-apa kesalahan kerana sudah berusaha. Lain pula dengan satu keadaan lain, dengan sengaja dia menyimpan rambut panjang supaya boleh membuat sanggul tinggi supaya ternampak bonggolnya untuk menunjukkan bahawa dia mempunyai mahkota wanita yang panjang (rambut dinilai mahkota wanita) di mata lelaki. Sudah ada dua situasi yang sama, hasilnya sama, cuma niat yang berbeza, dan hukum dua situasi tu bagaimana? Jawapannya ada di dalam fikiran anda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For BugsfriendProfil   Hantar PM kepada Bugsfriend   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.152676 saat. Lajunya....