Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: refinancing kenderaan


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» refinancing kenderaan

Please Mendaftar To Post


Oleh refinancing kenderaan

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 09:55


berita gembira untuk kakitangan kerajaan yang berkelayakan
skim "refinancing kenderaan" ditawarkan kepada sesiapa yang berminat dan berkelayakan.


butiran

maximum loan : 120% dari harga PCG (Price Committee Guideline) yang dikeluarkan oleh kami . PCG kami mengikut harga pasaran kenderaan semasa.

tempoh pinjaman : sehingga 9 tahun ....kemungkinan akan dipanjangkan sehingga 12 tahun.

usia kenderaan : umur kenderaan tidak melebihi 15 tahun kecuali proton saga

cara pembayaran : potongan gaji melalui ANGKASA

siapa yang layak : kakitangan kerajaan kecuali TENTERA.. bagi yang blacklisted akan di semak semula.

UNTUK PERTANYAAN SILA HUBUNGI

En Nazri (017-2733080) atau En zainal
Arab-Malaysian Credit Berhad
Asia Pacific Auction Centre ( APAC)
Level 1 Sultan Abdul Aziz Shah Airport
47200 Subang Selangor
Tel : 03-78458114 / 8109 / 8106


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

selasih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18573
Posting: 58
Dari: Temerloh, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 09:58


kalau kerja swasta tak boleh ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For selasihProfil   Hantar PM kepada selasih   Pergi ke selasih's Website   Quote dan BalasQuote

BDK_SEMPOI85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31867
Posting: 115
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 10:04


Pada 17-01-08 09:58 , selasih posting:

!!! QUOTE !!!

kalau kerja swasta tak boleh ke?


betul itu...takkan untuk gov saja...swasta tak ada ke... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For BDK_SEMPOI85Profil   Hantar PM kepada BDK_SEMPOI85   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 10:11


untuk swasta ada ditawarkan refinancing juga..boleh hubungi nombor tersebut..tapi term dan condition tak sama.... guideline macam biasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-01-08 12:51


sampai 12 tahun?..agaknya kereta itu dah 15 tahuncampur 12 tahun wah dah tua dah usia kereta itu..tak sempat habis bayar kereta dah jadi besi buruk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 17:21


heeh bro.... kalau kereta tu berusia 15 tahun..loan biasa diberi sehingga 3 tahun saja

Kalau kereta tu baru berusia 3 tahun..boleh lah buat 12 tahun..

tu semua subjek to term and condition

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 17:45


refinancing car, emm interest makin tinggi lah kan.. ingat nak buat juga lah, sebab nak reduce bayar bulan2..
:berfikir: :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 17:50


Pada 20-01-08 17:45 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

refinancing car, emm interest makin tinggi lah kan.. ingat nak buat juga lah, sebab nak reduce bayar bulan2..
:berfikir: :berfikir:



cik anis... interest yang dikenakan adalah sama dengan rate seperti buat pinjaman kenderaan 2nd hand. tetapi ada caj yangdikenakan.. untuk mendapatkan lebih info...dan dapat tau jumlah installment yang akan kena lepas refinancingboleh rujuk kat sini:-

http://www.ambg.com.my/personal/financialtools/carrefinancing.asp

cik anis juga boleh memohon pinjaman secara perbankan Islam


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 17:53


Pada 20-01-08 17:50 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-08 17:45 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

refinancing car, emm interest makin tinggi lah kan.. ingat nak buat juga lah, sebab nak reduce bayar bulan2..
:berfikir: :berfikir:



cik anis... interest yang dikenakan adalah sama dengan rate seperti buat pinjaman kenderaan 2nd hand. tetapi ada caj yangdikenakan.. untuk mendapatkan lebih info...dan dapat tau jumlah installment yang akan kena lepas refinancingboleh rujuk kat sini:-

http://www.ambg.com.my/personal/financialtools/carrefinancing.asp

cik anis juga boleh memohon pinjaman secara perbankan Islam



owhh ye ke... tenkiu tenkiu :bunga: :bunga:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 18:05


kalau cani boleh explain tak rdwira??

/



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 18:11


ok...Kalau nak buat refinance biasa just untuk kurgkan pembayaran bulanan ek...

berapa jumlah baki anis kat bank sekarang..kena letakkan anggaran amaiount kat situ....

lepas itu Insuran punya NCD kena letak..Kalau kereta tu dah lama insurans..maximum rate dia 55%

tu maknanya sekarang jumlah installment bulanan ialah RM 324.50 sebulan..selama 3 tahun.. cuba cek byaran yang ada sekrang ...lebih rendah ke lebih tinggi ??

kalau dalam kesni...sele

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 21:00


macam mana pulak dengan downpayment? adakah kita kena keluar d/payment dulu ataupon dapat masuk d.payment dengan refinancing....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 21:21


erm refinancing punya calculation base pada item no 4 kat wizard tu.. kalau negatif..tu jumlah yang kena bayar...

kalau positif..tu jumlah yang kita terima...maknanya kita dapat balance

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 14:58


Salam rdwira..


Memandangkan anda banyak knowledge tentang vehicle financing..
boleh tanya ke..?
Kalau nak buat pinjaman untuk kenderaan dan 'personal loan'..
bank mana yang rendah interestnya ye..?
Untuk swasta..

Hari tu aku survey Al-Rajhi untuk personal loan 8.5% interestnya..
Bagi aku tinggi juga tu..


Alhamdulillah,
Terima kasih.



Salam ukwah,
-- Muddathsir

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-01-08 15:22


Assalamualaikum
hmm...tak faham sangat lah yang less expense tu...macam mana kita nak tahu semua nilai yang perlu diletakkan ye.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 21:26


vehicles particular
kat situ just pilih kenderaan model kita

loan particular biasa akan keluar ikut model kat atas tu..
kita just pilih berapa lama loan kita nak buat

untuk expenses tu pula....
settlement tu biasa boleh refer kat bank yang kita buat loan sekarang ni...

trnasfer fee..kalau antara negeri..yang mahal tu...sama negeri...yang murah tu..

road tax....rasanya sendiri taukan

insuran akan dikira sendiri...
NCD tu kena pilih lah...kalau baru setahun buat insuran...ambil 25%..dan seterusnya...

maka dapat lah jawap

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 21:34


Pada 23-01-08 14:58 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Salam rdwira..


Memandangkan anda banyak knowledge tentang vehicle financing..
boleh tanya ke..?
Kalau nak buat pinjaman untuk kenderaan dan 'personal loan'..
bank mana yang rendah interestnya ye..?
Untuk swasta..

Hari tu aku survey Al-Rajhi untuk personal loan 8.5% interestnya..
Bagi aku tinggi juga tu..


Alhamdulillah,
Terima kasih.



Salam ukwah,
-- Muddathsir


salam bro... al rajhi memang ada bagi personal loan..tapi maaf bukan nak condemn...tapi hakikat.. proses loan amat lembab..pasal mereka baru di malaysia.... bukti kazen saya apply..3 bulan baru approve.... lepas itu dia dah tawar hati dan menolak loan tu..
akibatnya dalam sistem dia tulis pemohon tidak layak....erm.....jadi track record buruk juga lah..

saya tak berapa pasti personal loan mana yang rendah kadar faedahnya.. tapi kebiasaan yang paling rendah ialah bank rakyat.... sekarang bank rakyat boleh bagi pada kakitangan swasta..tapi bersyarat...company kukuh... dan boleh buat potongan gaji..

selain itu OCBC pun ada menawarkan kadar faedah yang agak rendah juga...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094326 saat. Lajunya....