Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam 39 saat yang lalu


Bincang Agama
Topik: macam mana nak prove kat atheist tuhan tu wujud?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» macam mana nak prove kat atheist tuhan tu wujud?

Please Mendaftar To Post


Oleh macam mana nak prove kat atheist tuhan tu wujud?

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 22:23


salam......ada tak apa-apa cara atau cerita atau bukti atau apa-apa sahaja pendapat ataupun dalil nak buktikan kepada atheist atau unbeliever bahawa, wujudnya tuhan, iaitu Allah...

please.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 22:47


Suruh atheis itu tengok angin, nampak tak :)
Tengok juga kuman, ado tak>
Nengok pada otaknya - nampak tak otaknya ketika itu jugak?

Yang tak nampak itu hebat oo -

Senangnya - suruh dia fikirkan tentang alam ni, jika dia fikir tentang kejadian siang dan malam, peredaran planet2 - tentu ada yang mengatur perjalannya.

Seperti logik akal kita, jika kita tak ada jadual waktu dalam hidup, tentu berteraburlah hidup kita. Takkan pula semuanya jadi secara kebetulan.

Pokok takkan terus tumbuh jadi besar, kerusi takkan ada dengan sendirinya.

itu yang paling basic.

Cuma den teringat satu cerita bagaimana Abu Hanifah menyoal golongan athies :

apakah pendapat kamu tentang sebuah kapal yang sarat dengan barangan dan muatan. KApal ini dilambung gelombang laut yang bergelora dan dipukul angin ribut, Walau bagaimanapun kapal ini dengan tenang meneruskan pelayaran menuju haluannya tanpa sebarang masalah dan tidak tersasar sedikitpun sedangkan tiada seorang pelayar pun yang mengemudinya atau seorang jurumudi yang menentukan arahnya. Apakah ini logik menurut fikiran engkau?

Orang-orang mulhid itu dengan pantas menjawab : "Tidak. ia sudah tentu tidak dapat diterima akal. wahai sheikh."

Abu Hanifah dengan penuh yakin membidas si mulhid :"Maha suci ALlah!! Kamu tidak menerima sebuah kapal dapat belayar dengan baik jika tidak dikemudi oleh seorang jurumudi tetapi kamu menerima jika alam ini dengan lautannya yang meluas, kapalnya yang belayar, burung berterbangan dan haiwan yang bebas boleh wujud tanpa sebarang pembuat membuatnya dengan baik atau oleh seoran gpentadbir yang mentadbir denan baik. Binasalah kamu kerana pendustaan kamu."

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095295 saat. Lajunya....