Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Menyelami Dunia Penyiasatan


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Menyelami Dunia Penyiasatan

Please Mendaftar To Post


Oleh Menyelami Dunia Penyiasatan

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 11:39


Assalamualaikum. Maaf, Topik ini tidak berkaitan dengan kes-kes penyiasatan ukhwah.com sebelum ini, cuma dibuka hanya sekadar untuk berkongsi minat dan ilmu bersama sahabat-sahabat ukhwah yang meminati dunia penyiasatan.

Sebelum tu, biarlah saya ceritakan pengalaman saya dulu..
saya berminat juga dengan kisah2 penyiasatan ni..teknik2 penyiasatan yang digunakan..memang cukup menarik..

sejak sekolah rendah, saya dah disajikan dengan buku-buku penyiasatan seperti buku Enid Blyton atau lima sekawan...Misteri Bola Pingpong, Misteri Bola Hitam dan Putih, Misteri Tayar Hilang....dan bermacam2 misteri...hehe...saya reka saja tajuk di atas..dah tak ingat tajuk buku2 tu semua..

masuk sekolah menengah, saya dihidangkan pula dengan komik2 jepun berbentuk penyiasatan seperti Detective Conan - Shinichi Kudou dan Penyiasat Remaja - Hajime Kindaichi ...
memang menarik cerita-cerita sebegini.. selalunya pembunuh/suspek akan meninggalkan kesan untuk dijejaki dan cara pembunuh/suspek itu memang cukup unik. Tak kurang juga, si mati itu adalah pembunuh itu sendiri (suicide). Selalunya diakhiri apabila detektif ini menunjukkan jari telunjuknya ke arah suspek setelah semua bukti2 diperolehi. Dan selalunya pembunuh/suspek akan bercerita mengenai kaedah atau cara yang digunakan untuk membunuh si mati.

saya juga ada membaca buku2 inggeris...dan penyiasat yang paling terkenal adalah Sherlock Holmes yang ditulis oleh Sir Arthur Conan Doyle (jika siapa yang baca komik Detektif Conan tentu tahu, ada diceritakan nama Conan diambil dari nama penulis ni)..

tak kurang juga cerita drama atau movie2 penyiasatan...
memang menarik kerana penyiasatan ini bukan hanya melibatkan jenayah forensik (pembunuhan) tetapi juga melibatkan jenayah siber. Jenayah siber adalah yang paling saya minati kerana kepintaran penjenayah ini mencipta program untuk menceroboh sistem yang begitu kukuh dengan me'reveal'kan password admin..ignorant admin...maaf, bukan admin di sini..terdapat pelbagai istilah untuk penjenayah ini seperti hacker atau cracker..juga terdapat istilah white hat hacker atau black hat hacker...boleh rujuk topik 'Asas Hacking' kat sini..tetapi tak dinafikan, jenayah ini memang menyusahkan orang kerana boleh melumpuhkan satu sistem besar...mahupun negara..
jenayah siber yang paling tidak disenangi pula ialah yang membuat penyamaran dengan mempermainkan perasaan orang..diharap semua sahabat ukhwah berhati-hati...

Saya meminati corak penyiasatan di dalam cerita jepun yang bertajuk 'Death Note' walaupun ada sikit sebanyak yang berunsur khayalan. Memang cukup menarik kerana penjenayah dan detektif saling menyiasat di antara satu sama lain.. tak salah saya ialah di antara Kira dan 'L'.

Drama penyiasatan CSI juga tak kurang menarik kerana grafik2 dan cara penggambaran yang begitu detail. Cuma kalau cerita orang putih tu, faham-faham saja lah..

Di dalam islam juga, kita tidak boleh menyalahkan seseorang itu selagi orang itu tidak terbukti salah. Walaubagaimana pun, ada juga orang yang bersalah terlepas, dan ada orang tidak bersalah pula dihumban di dalam penjara. Nabi Yusuf juga pernah dipenjarakan. Sebab itu kita tidak boleh menganggap semua banduan di penjara itu semuanya orang yang bersalah..

erm...setakat ini saja kut..dah panjang rasanya..

kita pun dah ada kelab detektif di mana pengarahnya sendiri adalah En.Owl..

lepas ni kita dengar kata-kata aluan daripada pengarah pula...hehe..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 11:45


Hohohhohoh..

Sokong.. yang arep..!!

Saya peminat conan yang arepp..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 12:46


Di Amerika dan Eropah, mungkin antara tokoh pemangkin siri siasatan ialah Sherlock Holmes dan Enid Blyton. Lebih kepada penceritaan, text-driven. Ia memupuk minat saya ketika zaman kecil di mana baru sahaja mengenali guli, layang-layang dan Dash Yankuro. Namun sejak kebelakangan ini, di Malaysia (atau mungkin Asia), watak anime adalah lebih berpengaruh. Seperti comic Penyiasat Remaja-Hajime Kindaichi, Detektif Q-Dan Detective School (DDS) dan Detektif Conan-Shinichi Kudo(Conan Edogawa). p/s: ERRGGHH!! This topic is not about anime laahh..its about investigation..

Antara yang dikehendaki untuk menjadi detektif adalah high level of deduction skill, precisely in conducting interviews or doing surveillance (pemerhatian/observation yang rapi) and braveness. (setakat nak siasat sengal2 ayam dalam ukhwah.com ni takyahh lah kita struggle untuk high requirements sangat niieeehh..saya ni pun tak ada lah berani sangat kalau kat luar tuue..sekali kena pukul, abiss!!!!). Dan kalau yang lagi professional, kena bagus dalam law enforcement, insurance, the military, or government investigative and intelligence jobs. Niie untuk siasat conspiracy dalam government yang melibatkan high profile case untuk jawatan tinggi (Berani ke korangx nak ngadap "Chua Soi Lek Conspiration" yang sedang dicari dalangnya, well-organized politic movement behind the scene.. HIHIIEE..) Recently, antara cerita investigation yang besss adalah National Treasure II, bagaimana Ben Gates (Nicolas Cage) membersihkan nama his great-grandfather that could have been involved with Abraham Lincoln's (US President) murder.

Tapi zaman sekarang ni, much of detectives work is done using a computer. Contohnya recovering deleted e-mails and documents, performing database searching, track the telephone numbers and motor vehicle registrations and paling gempak kalau ala-ala Diee Hard 4.0 and Transformers laahh... EHEHH...OHH!! Sebelum terlupa, one more is suspect photographs collection seperti yang saudara Daeng_Jati lakukan dan IP tracking by Detective Miss Syahidatul.. HIHIE... Serta taakulan highly-skilled by Mr safa_indah.. -Sekian-

Reference yang sengal-sengal ayam: blog.limkitsiang.com

p/s: Kalau nak comment takyahh lah quote the whole text... tak cantik in view...



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 10-01-08 13:38


Assalamualaikum

waah......teringat zaman sekolah rendah dulu...

masa 2 darjah 5,6 ana suka sangat baca buku cerita 5 sekawan macam yang broshahir cerita 2....minat 2 ana kongsi dengan kakak ana.

kami ni suka mengunjungi library sekolah ke,library biasa ke sebab nak pnjm buku2 kisah ini.nak beli semua 2 tak mampu masa 2... :-D

tapi da masuk sekolah menengah kami mula jadikannya koleksi tapi xsenang nak dapatkan kat tempat kami masa 2...

tapi sampai sekarang ana memang minat detective conan...tapi kadang-kadang 2 macam "pOyO" saja cerita 2..haha :lol:

nOvel2 Ramlee Awang Mursyid pun nOt bad jugak...lagi-lagi yang pasal semangat hutan dan tombiruo 2...



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

qinairaaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30115
Posting: 68
Dari: pantai remis, manjung, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 18:52


yup.... memang best cerita-cerita tentang penyiasatan. tak kira lah buku cerita ke komik ke @ drama kat tv... apa saja tentang penyiasatan memang best. tak jemu sebab citernye pelbagai... conan memang best tapi saya suka lagi tengok csi sebab nampak real apa yang berlaku... apapun saya cuba tak miss cerita conan walaupun dah beso.... :0

Bookmark and Share

    


  Member Information For qinairaaaProfil   Hantar PM kepada qinairaaa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 19:42


baru semalam jumpa siri live action "the file of young kindaichi".dok belek belek tengok,sekali tak ada subtitle english or malay pun.subtitle mandarin ada lah.jadi tak beli pun.

pernah juga jumpa siri Detective Q live action juga tapi tak beli lagi pasal beli cerita lain dulu...syok baca sebenarnya..lagi syok kalau dapat tengok secara real live.

tak lupa siri sherlock holmes yang memang merumitkan. ;-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 19:46


Sherlock Holmes...
http://en.wikipedia.org/wiki/Sherlock_Holmes

dunia penyiasatan seperti bermain catur, sentiasa memikirkan strategi dan peluang mengalahkan musuh...


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 22:38


HMM, try to guess. Use your prediction skill.

Mr Hiratori Yonishi adalah seorang ahli perniagaan. Beliau mempunyai seorang pembantu rumah, lelaki- Mr Tsuzuyama. Di sekeliling rumah terdapat tembok setinggi 2.5 meter dan terdapat sepohon pokok bercabang mencapai ke luar pagar. Di bawah pohon tersebut ditambat seekor anjing spesis pitbulls yang garang dan mampu membunuh kecuali terhadap common / familiar people. Tali penambat tersebut adalah sepanjang 4 meter.
HMM, but one day, suddenly anak perempuan Mr Hiratori , Yumika Yonishi diculik. Dan Mr Tsuzuyama mengaku melihat kidnapper tersebut melangkah memanjat pokok tersebut dan lari keluar. Adakah anda boleh katakan Mr Tsuzuyama berkata benar? Atau adakah Mr Tsuzuyama turut terlibat?

p/s: I dont mind if anyone also want to continue this story. And make up some more, in the intellect way... Just make it nicely or predict dengan taakulan yang best dan dialu-alukan juga scientific measurement.



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 22:41


rasa macam dah pernah terbaca kes macam ni... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 22:55


penyiasatan tu ialah meletakkan noktah kat hujung ayat dan berkata 'Checkmate'

p/s

khayalan teman saja....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 23:31


anjing garang tu suka makan apa? dengo kata anjing ni umpan dia makanan. kalau dapat makanan dia diam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 23:32


penculik tu atelit ke? hebatnye dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 23:33


kenapa tak ada masa pun kejadian tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 23:36


semuanya akan terjawab di hujung noktah :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 23:42


Pada 10-01-08 11:39 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum. Maaf, Topik ini tidak berkaitan dengan kes-kes penyiasatan ukhwah.com sebelum ini, cuma dibuka hanya sekadar untuk berkongsi minat dan ilmu bersama sahabat-sahabat ukhwah yang meminati dunia penyiasatan.

Detective Conan - Shinichi Kudou dan Penyiasat Remaja - Hajime Kindaichi ...



Sekolah Rendah : cerita Penyiasatan Siri Salma
Sekolah Menengah: Fear Street (.L Stine)
Now: tengok cerita Detective Conan...
:-D


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 23:46


!!! QUOTE !!!

-anjing garang tu suka makan apa? dengo kata anjing ni umpan dia makanan. kalau dapat makanan dia diam...
-penculik tu atelit ke? hebatnye dia
-Kenapa tak ada masa pun kejadian tu?

Mr Daeng_Jati , situ kan saya da tulis

!!! QUOTE !!!

p/s: I dont mind if anyone also want to continue this story. And make up some more, in the intellect way... Just make it nicely or predict dengan taakulan yang best dan dialu-alukan juga scientific measurement.

So, ia terpulang. Saya nak tambah jugak nanti, tapi sekarang saya sedang fikirkan mathematical array function dan sorting algorithm untuk thesis saya. Depan PC saja kerja saya sekarang.
Jadi, saya mungkin tidak ada masa untuk research jalan cerita seterusnya... Maaf ya Mr Daeng_Jati yang kacak, tampan, bergaya lagi macho.
Lagipun tak mengapa, tak ramai yang minat topic sebegini. So maybe akan ambil masa untuk update the story dan tidak seperti yang kita lihat the hot topic yang laju sahaja updatenya..
- taipkan apa yang terlintas dihati anda sekarang...
- ..Jom!Sahibba ala ukhwah part 2...
- Apa yang antum tengah fikir sekarang?

Dan saudara Daeng_Jati pun boleh teruskan cerita tersebut... HIHHIEE..
Boleh jadi novelist jugakk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 23:51


boleh sambung sendiri ke? erm...menarik juga..
tapi di akhir nanti siapa yang akan menentukan siapa penculiknya?
tapi rasanya dah baca kes ni dalam cerita Detektif Conan :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 10-01-08 23:51


!!! QUOTE !!!

Lagipun tak mengapa, tak ramai yang minat topic sebegini. So maybe akan ambil masa untuk update the story dan tidak seperti yang kita lihat the hot topic yang laju sahaja updatenya..
- taipkan apa yang terlintas dihati anda sekarang...
- ..Jom!Sahibba ala ukhwah part 2...
- Apa yang antum tengah fikir sekarang?

Dan saudara Daeng_Jati pun boleh teruskan cerita tersebut... HIHHIEE..
Boleh jadi novelist jugakk..


aku sering tersentap dengan katanya.. :berfikir: , tak apalah..

p/s: bukan apa-apa solan tu macam memrlukan critical thinking..
mgambik masa.. 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 00:01


!!! QUOTE !!!

boleh sambung sendiri ke? erm...menarik juga..
tapi di akhir nanti siapa yang akan menentukan siapa penculiknya?
tapi rasanya dah baca kes ni dalam cerita Detektif Conan :D


Yaa, terpulang broshahir. Contohnya apabila saudara ingin menyatakan bahawa anjing itu diracun dengan daging bersalut thionyl chloride atau lead tetraoxide. Dan kemudian untuk mengelak daripada pak guard di luar pagar rumah tersebut, maka penjenayah terpaksa membuat panggilan palsu daripada keluarga guard tersebut yang menyatakan ada kecemasan di lapangan terbang dan sebaginya...
Its up to you all... just do some research and go on... Maaf lah tapi saya memang sedang buat Java Server Page programming untuk thesis saya niehh...tak ada masa nak create the plot...

Tambah sajalah apa-apa cerita sehingga melibatkan DNA recognition ke (budak medic kan ramai sini yang bijak2), pengesanan cap jari ke, kecederaan anjing terhadap vena portal hepar dan arteri pulmonari ke...



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-01-08 09:03


!!! QUOTE !!!

Tambah sajalah apa-apa cerita sehingga melibatkan DNA recognition ke (budak medic kan ramai sini yang bijak2), pengesanan cap jari ke, kecederaan anjing terhadap vena portal hepar dan arteri pulmonari ke...


mak ai den xblaja ni kek sekolah..apo ulek eh itu?.. :-?


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116181 saat. Lajunya....