Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 7 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: tak payah tunang tak mengapa kan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» tak payah tunang tak mengapa kan?

Please Mendaftar To Post


Oleh tak payah tunang tak mengapa kan?

tasbihsufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26849
Posting: 21
Dari: Gombak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 21:09


berapa ramai setuju kawin tanpa tunang?
hehehe....penat..leceh..mkana duit...majlis tunang puin paling2 simple habis juga dalam 1000 paling sikit...betul tak?
cincin dah 300 yang paling murah...barang-barang atas dulang tu lagi..
senang-senang tak payah tunang saja lah..

antum semua setuju tak???? :kelip:


-----------------
Al-Islam Yu'lah Wa lah Yu'lah 'Alaih..


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihsufiProfil   Hantar PM kepada tasbihsufi   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 21:25


tunang tak penting sangat..nikah yang penting

duit memang penting, tapi yang paling penting,
selalunya org yang dah bertunang ni banyak dugaan
dan lebih terdedah kepada maksiat nak jumpa nak makan nak pergi shopping sama-sama
sebab konon-konon tu memang akan jadi isteri atau suami dia akhirnya.

Ingat2lah bertunang tu bukanlah lesen untuk berdating

sebagai kesimpulan saya setuju saja..lagi bagus nikah terus
tak payah pening2..:kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 21:32


hmmm....
majlis tunang ek...
kalau rasa tak perlu, tak payah buat...
tu bukan ke hanya memenuhi tunutan adat...???

bukankah bila 2 insan berlainan jenis ada keterikatan hati, makanya, mereka itu dianggap telah bertunang... contohnya, bila mereka meminang, dan pinangan diterima... bukankah...???
betulkan ismi kalau ismi salah...

p/a:kalau tak ada majlis tapi nak jugak cincin belah rotan boleh ke ek...? sesiapa berpengalaman...????


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 21:43


yup, tunang (khitbah) penting bagi orang yang merasakan ia penting. Terutamanya untuk mengenali pasangan memasing, hatibudi.

Mana yang rasa ia menyusahkan - banyak ujian, tak payahlah lelama, atau tak payah buat. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:01


tu dalam tempoh pertunangan kan anak_perjuang...??
tapi perlukah majlis itu....?

p/s:nak jugak tahu pendapat dari org yang agak hebat... ( bagi ismi lah.... hmmm)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:05


nak tahu juga macam cik ismi dari orang yang hebat..

saya tak perlulah tunang..datang saja pinang..
esok kahwin :welcome:

tapi teringat saya ada orang kata pinang tu tunang lah :berfikir:

kalau boleh tak ada majlis nak sarung cincin saja :sopan:

huhu apakah nasib diriku..siapakah hakim yang adil lagi bijaksana itu..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:10


bertunang 2 kan macam sesi suai kenal....kalau rasa dah lama kenal dengan pasangan, tak payah lah bertunang,nikah terus...kan snng ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:18


Pada 06-01-08 22:05 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



saya tak perlulah tunang..datang saja pinang..
esok kahwin :welcome:




haa...cepat-cepat....borang dah buka tu..hehejavascript: tak()
:-D
jangan marah ye cik kinah main-main saja..
cuma marah dengan org zaman sekarang ni bila dah bertunang..
sibok nak kuar2..kan senang kalau terus kawin nak keluar p mana pun tak kesah


-----------------
Jika aku terlena.. kejutkan aku,
Jika aku terlalai..tegurlah aku,
Jika aku jauh dari ILAHI..marahlah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 06-01-08 22:22


tapi kan...teringin juga nak merasa jadi tunangan org... sehari pun jadi lah.. haha.. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:25


rm tak tahulah ,tapi di hari itu dengar dalam radio ikim

ustaz kata gini,kan muda mudi tak boleh bercinta,jadi masa khitbah ni,bakal suami boleh tengok tangan isteri,buakn tengok putih k kasar k apa k,tapi ustaz ana pernah saja nak tengok,ada maksud2 ada,sebab tu tangan tu jangan senang-senang j tayang,ana ni pun,kadang-kadang tak nak tayang,tapi nak buat program,duduk taip2 tu,tak tahula muslimin ukhwah pandai menilik tak,huhu,tapi ana tau lah sikit-sikit,hehe baik k subur k,semua kat citu,tu tujuan ada,bukan suruh dating o buat apa yang xsepatutnya,kan nabi anjurkan tunang ni,cuma masalah sekarang ni,remaja ambil dari persepsi lain,sebenarnya tak ada istilah putus tung dalam islamni ustaz tu kata,sebab tmpoh ni diberi untuk kenal 2 2 pihak,Kalau rasa tak ok,boleh bincang dan cari lain,tapi mesti dahulukan dengan istikoroh.k

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:27


Kenapa perlu bertunang??
sebabnya masa bertunang lah waktu nak mengenali bakal suami/isteri...

itu dulu-dulu... pergaulan terjaga.....

sekarang ni kalau tak nak bertunang pun anis rasa tak salah, sebab walaupun baru bkawan memang dah berkenal-kenalan dengan bakal suami atau isteri ...

betul tak..

tapi...secara peribadi anis lah, baik kita bertunang lah... tu dah menunjukkan selangkah kearah komitmen yang akan dipikul, menyediakan sedikit ruang untuk mempersiapkan diri selangkah kealam rumah tangga...

cuma yang salahnye... ramai yang menganggap bila dah bertunang dah boleh nak buat sesuka hati... ye lah sebab dah pra katanya....

tunang cuma booking saja.. mana ada pra2... haram tetap haram...

jangan!! :jangan: :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:35


wahai najwa_mnor, saya yak marah.. :bunga:
saya tak buka borang :jangan:
tak cukup umur lagi ni..

maksudnya tak nak tunanglah lama2..

huhu kan dah buat istikharah :sopan:

ya kak anis,
tunang itu tunang,
haram tetap haram :jangan:
huhu takut juga


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:46


Pada 06-01-08 22:27 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa perlu bertunang??
sebabnya masa bertunang lah waktu nak mengenali bakal suami/isteri...

itu dulu-dulu... pergaulan terjaga.....

sekarang ni kalau tak nak bertunang pun anis rasa tak salah, sebab walaupun baru bkawan memang dah berkenal-kenalan dengan bakal suami atau isteri ...

betul tak..

tapi...secara peribadi anis lah, baik kita bertunang lah... tu dah menunjukkan selangkah kearah komitmen yang akan dipikul, menyediakan sedikit ruang untuk mempersiapkan diri selangkah kealam rumah tangga...

cuma yang salahnye... ramai yang menganggap bila dah bertunang dah boleh nak buat sesuka hati... ye lah sebab dah pra katanya....

tunang cuma booking saja.. mana ada pra2... haram tetap haram...

jangan!! :jangan: :jangan:



Kalau macam ana yang tak kenal bakal tunang ni bagaimana?hehe macam dah ada calon saja,tanya j,dulu hampir nak bertunang,tapi tak jadi,hehe,tapi ana tak pernah cakap dengan ada pun,tapi ada jiran lah,sebab ada tak sabar nak kawin sangat,ana tak habis stam lagi time tu,jadi ada cari org lain,ana dapat tahu pun dari kakak ada,tapi ana baik saja dengan isteri ada sekarang,erm sedih jugalah,sebab ada tahfiz,huhu,tapi ana redho,allah mungkin sediakn sesuatu yang lebih baik,o sebenarnya ana tak layak untuk org yang baimk macam ada ,huhu,maaf kongsi cerita pula,tapi ana ase cinta pas kawin tu memang seronok,huhu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:53


Masa bertunang lah kita nak kenal siapa yang jadi bakal isteri suami, kita nak kenal hati budi, sekufu ke tak, agamanya.

Jumpa kat rumah, atau bawa sekali mahram masa berjumpa. Masa bertunang boleh lah tengok wajah dan dua tapak tangannya. Dah ada petua dari orang tua, orang begini2 macam mana jiwanya.

Kalau tapak tangan kasar bagaimana, tapak tangan halus. Tanya dengan bakal pak mentua, mak mentua - sifat, perangai. Suka tidur ka, malas masak ka..

begitu lah jugak dengan lelakinya -

bertunang ini banyak baguihnya. Tapi lah ini... Kenapa dianggap menyusahkan?

Sebab adat orang melayu yang menyusahkan. Baru bertunang - dah bagai nak kahwin pulak gayanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:27


saat risikan atau lamaran untuk berkenalan itu diterima, kemudian berkenal-kenalan untuk mengenal dirinya sama ada ok ke tak buat bakal pasangan hidup, di mana masing-masing pada waktu berkenalan dan berkawan itu telah memahami tujuan berkenalan itu, yakni untuk berkahwin sekiranya ada jodoh pada masa hadapan, tu dah kira bertunang sebenarnya... (panjangnye hehe)

walaupun tak ada majlis pertunangan yang hantar2 dulang atau bagi cincin...

ok, harap paham... jadi sebenarnya pertunangan itu sedang pun berlaku saat dah merancang nak hidup bersama dan dah setuju untuk menerima seseorang tu buat bakal pasangan kita. WALAUPUN tak ada majlis pertunangan yang memakan belanja dan hantaran dulang...

so, persoalan pada topik ni... sepatutnya, perlu atau tak majlis pertunangan tu diadakan lah kan?

huhu... nak buat, buat lah.. tak nak buat, tak payah buat. hehe... ikut perbincangan kedua2 belah keluarga lah...

kalau saya, tak tahu lah nak buat tak.. tengok budget agaknya... dan tanya pendapat mak ayah dan bakal mak ayah mertua.. dan juga bakal suami.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:36


adat yang meremehkan..
bagi ana pertunangan perlu sebagai persediaan untuk komitmen rumah tangga..
jangan dicemari dengan pertemuan2 yang tidak syara',maksiat hati yang tak berkesudahan..
tepuk dada tanya iman..
bertunang ni memang banyak dugaan..
tiket palsu yang menggoyahkan hati bagi mereka yang lemah iman..
segera2kanlah pernikahan..
syaitan sentiasa mencari jalan..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-01-08 00:51


kalau rasa nak kahwin lambat lagi sebab belajar ka..tidak ada duit ka.....baik tunang dari duduk tak budak apa-apa hubugn lansung dok berjumpa sana sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 02:58


Ana setuju Kalau tak payah bertunang.Kahwn terus.memang ada kbaikan juga bertunng ni.macam kat perlu perbtulkn sdkt adat org melayu ni.kalau nak bertunang tu,macam dah nak khwn,blnja habis ribu,baik khwn terus.Mmbazirkan duit.
Seelknya prtunangn di buat secara ala kadar.kadang-kadang berlakunya masalah sosial dan perhbngn yang tidak syarie ni adalah kerana adat yang terlalu diutamakan berbanding menjaga iman dan hati.
Sekadar brkngsi sedikit pngalaman:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-01-08 06:53


bertunang pun bagus juga sebab kita ada masa untuk mengenali satu sama lain..tapi Kalau buat majlis tunang dan kawin pada hari yang sama pun ok juga..imat masa,tenaga dan wang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-01-08 07:54


Bertunang untuk ambik sunat..
bertunang risau org tersayang disambar orang:-P
Nak bertunang boleh, tapi elakkkan pembaziran..jangan majlis tunang seakan2 majlis kahwin, majlis kahwin tak tahulah bagaimana pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 09:33


SALAM ALAIK..
masa ana belajar dulu ustaz ana beritahu..khitbah(tunang) ni penting sebab dalam masa brtunag lah waktu untuk kenal pasangan kita yang bakal jadi kita...kenal ht budi..tapi ada hadnye...tapi ni kan masa org duu-dulu ...tak kenal dan tak ada jmpe2...tapi org sekarang ni,zaman ni...banyak yang dah memang kenal dah sebelum bertunag...dah keluar sama...entah lah..ssah nak cakap...ana rasa kalau siapa yang dah memang kenal sebelum bertunag,elok nikah terus...tapi kalau dia rasa mampu untuk juga batas dan nak kan masa dulu...brtunang lah dulu...tapi zaman ni pun,ada juga mslmt dan mslmn yang msig2 tak kenal...maybe ikut plihn ibubapa,jadi dgalakkn bertunag dulu...tapi trpulag pada individu tu sendiri...kalau rasa tak dapat juga btasan,elok nikah terus...tapi sebaik-baiknya...brtunag dulu..tapi kalau tak mampu,binca dengan kedua-dua boleh pihak...kalau kedua-duanya setuju,tak payah lah brtunag...nikah terus...ni sekadar pendapat ana...WALLAHUA'LAM BISSOWAB..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 09:49


tak mengapa kalau tak tunang.....
tapi nanti apa jiran-jiran kata....

ada yang ingat baru kena tangkap basah pula..
orang ni macam-macam fikirannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 09:57


salam..
tajuk topik "tak payah tunang tak mengapa kan? ".... memang tak apa, sebab bukannya salah satu daripada 5 rukun nikah...
tapi kita kena ingat kawin itu sunnah yang di tuntut.... so kalau kita tahu perkawinan itu sangat dsukai oleh rasulullah, maka sangat perlulah kita ikut sunnah2 baginda (selari dengan amalan baginda dan sahabat)...
Jadi, fahami erti pertunangan sebenar... Kenapa sampai ada hadis "sunyikan pertunangan, hebahkan perkawinan" ??
dan Kenapa sehingga baginda menghukumkan haram bagi si lelaki yang ingin mengawini perempuan yang sudah menjadi tunang lelaki lain???


p/s... bagi 'aye' pula.... ana akan bertunang hanya dketahui oleh keluarga ana dan keluarga si dia, tiada majlis (btujuan merhebahkan)... belanja hanya untuk mbeli sesuatu barang sebagai tanda 'ikatan'...contoh cincin, musyaf quran,sejadah ke atau apa-apa yang tmampu..... afuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

hypox
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26214
Posting: 97
Dari: Simpang Empat ke Manchester

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-01-08 12:13


Pada 07-01-08 07:54 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Bertunang untuk ambik sunat..
bertunang risau org tersayang disambar orang:-P
Nak bertunang boleh, tapi elakkkan pembaziran..jangan majlis tunang seakan2 majlis kahwin, majlis kahwin tak tahulah bagaimana pulak.


..siapa ye??


-----------------
tempos edax, home edacior


Bookmark and Share

    


  Member Information For hypoxProfil   Hantar PM kepada hypox   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 07-01-08 12:22


Pada 07-01-08 09:57 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
tajuk topik "tak payah tunang tak mengapa kan? ".... memang tak apa, sebab bukannya salah satu daripada 5 rukun nikah...
tapi kita kena ingat kawin itu sunnah yang di tuntut.... so kalau kita tahu perkawinan itu sangat dsukai oleh rasulullah, maka sangat perlulah kita ikut sunnah2 baginda (selari dengan amalan baginda dan sahabat)...
Jadi, fahami erti pertunangan sebenar... Kenapa sampai ada hadis "sunyikan pertunangan, hebahkan perkawinan" ??
dan Kenapa sehingga baginda menghukumkan haram bagi si lelaki yang ingin mengawini perempuan yang sudah menjadi tunang lelaki lain???


p/s... bagi 'aye' pula.... ana akan bertunang hanya dketahui oleh keluarga ana dan keluarga si dia, tiada majlis (btujuan merhebahkan)... belanja hanya untuk mbeli sesuatu barang sebagai tanda 'ikatan'...contoh cincin, musyaf quran,sejadah ke atau apa-apa yang tmampu..... afuan..


setuju dengan pendapat saudara aye..



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-01-08 12:38


assalamualaikum.
sya pun setuju kalau tak payah tunang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 12:44


Bertunang bukan alasan pergaulan bebas

Oleh Lokman Ismail

MEMINANG adalah permintaan lelaki terhadap perempuan untuk dijadikan isterinya. Permintaan itu disampaikan terus kepada tuan badan atau melalui walinya. Dalam masyarakat Melayu, proses meminang diadakan secara beradat yang membabitkan merisik atau bertanya khabar, sebelum majlis meminang.

Merisik sebelum meminang adalah tuntutan agama. Cara mana merisik diadakan tidak ditetapkan. Tidak semestinya diadakan acara rasmi seperti biasa diadakan. Apa yang dikehendaki ialah maklumat mengenai perempuan yang bakal dipinang. Ia dilakukan supaya tidak menyalahi tuntutan syariat dan memudahkan tercapai tujuannya.

MAKLUMAT YANG PERLU DIKETAHUI KETIKA MERISIK:
Pertamanya, perempuan hendak dipinang bukan menjadi isteri kepada lelaki lain. Sememangnya tidak ada pihak keluarga yang bertindak pergi meminang isteri orang.

Lainlah, jika perempuan itu berkahwin senyap-senyap dan tidak jelas tanda dia isteri orang. Inilah sebabnya mengapa Rasulullah menyuruh agar majlis perkahwinan dihebahkan kepada pengetahuan umum melalui majlis walimatulurus atau apa-apa cara sekalipun.

Banyak kes berlaku ialah lelaki menjalin hubungan dengan perempuan bergelar isteri. Lelaki mungkin mengetahui status wanita itu. Dalam kes tertentu, lelaki tidak mengetahui status wanita disebabkan suaminya tinggal bekerja di tempat lain. Hubungan secara maya juga sering menyebabkan terperangkap cinta terlarang.

Kes sedemikian diistilahkan isteri curang atau main kayu tiga. Lelaki yang menjalin hubungan dengan isteri orang menyatakan kesediaan untuk mengambil ‘kekasihnya’ sebagai isteri jika diceraikan oleh suaminya. Kenyataan itu juga bermaksud ‘meminang’.

Peminangan itu akan mendorong wanita meminta cerai daripada suaminya sebagai jalan membolehkan berkahwin dengan kekasihnya. Sesungguhnya perceraian amat ditegah dilakukan. Adalah menjadi satu kesalahan besar mana-mana isteri meminta cerai daripada suami tanpa apa-apa kesalahan dilakukan oleh suami.

Perempuan yang masih bergelar isteri haram dipinang oleh mana-mana lelaki lain kerana dia menjadi hak mutlak suaminya. Seorang isteri hanya putus hubungan dengan suami selepas dia diceraikan dan tamat edahnya.

Islam amat mementingkan hubungan suami isteri yang baik sepanjang masa. Jadi, isteri ditegah sama sekali menaruh minat kepada lelaki lain, manakala lelaki pula diharamkan menaruh minat kepada mana-mana wanita yang masih bergelar isteri.
Keduanya: Perempuan yang hendak dipinang bukan tunangan lelaki lain. Sabda Rasulullah bermaksud: “Seorang mukmin adalah saudara bagi mukmin yang lain. Oleh itu, tidak halal dia membeli pembelian saudaranya dan tidak halal pula dia meminang pinangan saudaranya itu.” (Hadis riwayat Muslim).

Banyak lelaki masih menaruh minat terhadap perempuan yang sudah bertunang. Alasan bahawa ikatan pertunangan boleh diputuskan bila-bila masa saja sering dijadikan alasan lelaki yang ingin merampas tunangan orang.

Bahkan, perempuan yang bertunang juga mudah terpikat kepada lelaki lain kerana ikatan pertunangan sekadar satu janji dan bukannya rugi apa-apa jika diputuskan.

Tambahan pula, ada ikatan pertunangan yang sebenarnya tidak disukai oleh perempuan berkenaan. Pertunangan itu di atas kehendak keluarga. Jadi, jika ada lelaki lain ingin memikatnya atau kekasih pilihan, maka dia mengharapkan pertunangan itu diputuskan.

Perbuatan meminang atau menjalin hubungan dengan perempuan sudah bertunang sama seperti merampas hak orang lain. Sifat sedemikian boleh menyebabkan perbalahan di antara lelaki yang saling ingin memiliki perempuan sama.

Islam amat mementingkan hubungan persaudaraan. Maka sesiapa yang memutuskan persaudaraan amat dicela sifatnya. Sesungguhnya ditegaskan tidak beriman seseorang itu sehinggalah dia kasih saudaranya seperti dia mengasihi diri sendiri.

Bagaimanapun, perempuan yang sudah bertunang boleh dipinang selepas ikatan pertunangan dibatalkan pihak lelaki. Perkara itu mungkin juga berlaku di atas permintaan pihak perempuan dan dipersetujui pihak lelaki.

Perempuan bertunang juga boleh dipinang jika diizinkan tunangnya. Keadaan ini di mana tunangnya bersedia memutuskan pertunangan jika ada lelaki lain ingin meminang tunangnya. Hakikatnya, pertunangan itu belum diputuskan sehingga ada lelaki lain meminang perempuan itu.

Rasulullah bersabda bermaksud: “Seorang lelaki tidak boleh meminang pinangan lelaki lain, sehinggalah lelaki pertama yang meminangnya membatalkannya atau mengizinkannya.” (Hadis riwayat Bukhari).
Ketiga; perempuan yang hendak dipinang tidak dalam edah. Edah ialah masa selepas diceraikan sehingga genap tempohnya yang membolehkan perempuan berkahwin semula. Masa edah ialah tiga kali haid atau 100 hari bagi wanita yang diceraikan atau kematian suaminya.

Pada masa edah perempuan tidak boleh berkahwin. Wanita yang diceraikan suaminya dengan talak raji (talak satu dan dua), boleh dirujuk kembali suaminya pada bila-bila masa yang dikehendakinya, selagi tempoh edahnya belum tamat. Talak raji ialah talak yang boleh dirujuk semula.

Hal demikian dinyatakan dalam firman Allah yang bermaksud: “Dan (bekas) suami mereka lebih berhak kembali kepada mereka (rujuk), (dalam masa edah raji), jika mereka berdamai. ” (Surah al-Baqarah, ayat 228).

Isteri ditalak dengan talak bain (talak tiga), juga perlu melalui tempoh edah. Edah bertujuan bagi memastikan dia benar-benar tidak mengandungkan zuriat (dapat pastikan dengan selepas tiga kali suci haid) bekas suaminya. Jika dia mengandung, edahnya dilanjutkan sehingga melahirkan kandungan.

Janda diceraikan dengan talak bain tidak boleh dirujuk atau berkahwin semula dengan bekas suaminya. Bagaimanapun, peluang untuk kedua-duanya berkahwin semula hanya ada selepas wanita itu berkahwin dengan lelaki lain dan di antara keduanya bercampur, kemudian diceraikan pula suami baru.

Perlu ditegaskan, perkahwinan dengan suami baru itu perlu dilakukan dengan niat perkahwinan sebenarnya. Maksudnya, perkahwinan yang ingin berkekalan sepanjang hayat. Perceraian (kemudian jika berlaku) tidak terlintas di dalam hati kedua-duanya.

Amalan ‘cina buta’ seperti dilakukan dalam masyarakat sebenarnya tidak wujud dalam hukum agama. Cina buta jika dirancang dan diniatkan, maka perkahwinan itu tidak sah. Lelaki yang dipertanggungjawab sebagai ‘cina buta’ ditetapkan supaya menceraikan isteri dalam tempoh tertentu selepas berkahwin.

Perbuatan itu sama dengan kahwin kontrak atau kahwin mutaah. Kahwin mutaah diharamkan atau tidak sah. Justeru, syarat ‘kahwin’ bagi membolehkan isteri dicerai bain berkahwin semula dengan suami asal tidak sah.

Bagaimanapun, perkahwinan itu sah jika lelaki yang dijadikan cina buta itu tidak mengetahui perkara sebenarnya. Dia berkahwin dengan niat baik, tetapi dipaksa menceraikan isterinya. Namun, terimalah balasan dosa mereka yang sengaja melakukan perbuatan itu.

Janda ditalak dengan talak bain dan balu kematian suami boleh dipinang dengan cara sindiran ketika masih dalam edah. Maksud sindiran ialah ia tidak dinyatakan secara terus terang. Perbuatan itu sekadar memberi ‘isyarat’ keinginan hati yang mana difahami perempuan itu.
Keempat; perempuan yang hendak dipinang mestilah sah nikah dengannya atau bukan muhrimnya. Haram bagi seorang lelaki meminang wanita muhrimnya kerana di antara keduanya diharamkan nikah.

Ikatan pertunangan bukan sebagai kebenaran membolehkan lelaki dan perempuan bergaul bebas. Lelaki dan perempuan yang bertunang masih terikat dengan hukum halal dan haram seperti hubungan bukan muhrim.

Ibu bapa perlu mengawal anak perempuan yang bertunang agar tidak bergaul bebas dengan tunangnya. Alasan bahawa mereka akan berkahwin selepas itu bukanlah bermakna semuanya sudah boleh dilakukan seperti pasangan berkahwin.

Ikatan pertunangan hanya satu perjanjian di antara lelaki dan perempuan yang setuju menjadi suami isteri pada masa akan datang. Ibu bapa yang membiarkan anak mereka bebas bergaul dengan tunang akan menanggung perbuatan dosa yang dilakukan anaknya.

Oleh itu, perkahwinan wajar disegerakan. Lebih awal berkahwin, lebih cepat merasai dan mendapat apa yang diharapkan melalui perkahwinan. Kebahagiaan hidup berkeluarga adalah sebahagian daripada nikmat yang Allah janjikan dalam hubungan lelaki dan perempuan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 13:52


Pada 07-01-08 09:57 , aye posting:

!!! QUOTE !!!



p/s... bagi 'aye' pula.... ana akan bertunang hanya dketahui oleh keluarga ana dan keluarga si dia, tiada majlis (btujuan merhebahkan)... belanja hanya untuk mbeli sesuatu barang sebagai tanda 'ikatan'...contoh cincin, musyaf quran,sejadah ke atau apa-apa yang tmampu..... afuan..



aduh..berkongsi p/s pula dengan aye :sopan:

sayapun tunang taknak heboh..tengok-tengok dah nak kahwin :malu:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 14:44


Pengertian 'pertunangan' tu perlu diperbetulkan dikalangan masyarakat kita.Apabila pihak lelaki dah minta pihak perempuan dan pihak perempuan dah menerimanya,maka ia di kira sudah bertnang.Dan haram sama sekali lelaki lain untuk minta pulak perempuan tu.
sebagaimana sabda Nabi S.A.W "Janganlah seseorang lelaki itu bertunang(meminta) di atas pertunangan saudaranya"

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 15:07


no problemmo.

kecuali baru kenal. mesti tunang sebab nak kenal.

da bercinta nak rak nak kenal apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 15:09


Pada 06-01-08 22:22 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kan...teringin juga nak merasa jadi tunangan org... sehari pun jadi lah.. haha.. :sopan:



.. ahaks:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 16:16


Pada 07-01-08 13:52 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-08 09:57 , aye posting:

!!! QUOTE !!!



p/s... bagi 'aye' pula.... ana akan bertunang hanya dketahui oleh keluarga ana dan keluarga si dia, tiada majlis (btujuan merhebahkan)... belanja hanya untuk mbeli sesuatu barang sebagai tanda 'ikatan'...contoh cincin, musyaf quran,sejadah ke atau apa-apa yang tmampu..... afuan..



aduh..berkongsi p/s pula dengan aye :sopan:

sayapun tunang taknak heboh..tengok-tengok dah nak kahwin :malu:




:-D :-D :-D :-D so kita ni sehati seminat lah kan??? ;-) ;-)
senang kan... tahu2 dah kawin.... tapi kalau satu malaysia tahu kita bertunang, last2 tak jadi, kan jadi fitnah.... sebab tulah baginda hanya suruh hebahkan perkawinan (walimatu urus)... tapi perlu ingat, jangan membazir dan menunjuk2....
:jangan:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-08 16:32


Assalamualaikum
saya rasa yang orang salah faham ni adalah kerana tunang secara rasmi..tu jeq agaknya...nak kena buat majlis and so on....
tunang..atau khitbah adalah suatu proses yang perlu...sunnah kan..cuma tak wajib...tapi, yang berlebihan daripada tu yang tak perlu...contohnya hantaran lah..kenduri..dsbnya....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 07-01-08 16:37


Pada 07-01-08 15:09 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-08 22:22 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kan...teringin juga nak merasa jadi tunangan org... sehari pun jadi lah.. haha.. :sopan:



.. ahaks:lol:..


amboi...kakisamun ni...suka sangat gelakkan org... tak apa..tak apa..



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 16:56


saya baru 3 kali datang kenduri tunang.. :sopan:

dua macam heboh sikit sebab ramai jemputan..

yang 1 lebih ringkas, hanya saudara-mara terdekat yang dijemput
dan beberapa kawan yang dijemput termasuk saya :welcome:
kawan-kawan lain tak tahu pun dia tunang..

tunang pun dah banyak dulang hantaran.. tapi kawan kata gubahan saja gempak sebenarnya dalam dia macam susu junjung, buah, kek..

kenduri kahwin dah pergi baru 2..
yang 1 dengan cik ismi :-)
2 2 tiada bersanding.. :sopan:


kenduri sambut menantu sekali..huhu cantik gila bilik pengantin
warna merah hati dan pink ditabur dengan bunga mawar :-o

opps melencong kejap.. suka tengok orang tunang/kawin..
berseri2 muka..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 12:32


bertunang lebih elok rasanya.. tapi sederhana2 saja udahle.. jemput sdare mara dan jiran2 serba sikit..biar jadi kenangan pernah jadi 'tunangan org' hehehe :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 12:40


Pada 07-01-08 16:56 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saya baru 3 kali datang kenduri tunang.. :sopan:

dua macam heboh sikit sebab ramai jemputan..

yang 1 lebih ringkas, hanya saudara-mara terdekat yang dijemput
dan beberapa kawan yang dijemput termasuk saya :welcome:
kawan-kawan lain tak tahu pun dia tunang..

tunang pun dah banyak dulang hantaran.. tapi kawan kata gubahan saja gempak sebenarnya dalam dia macam susu junjung, buah, kek..

kenduri kahwin dah pergi baru 2..
yang 1 dengan cik ismi :-)
2 2 tiada bersanding.. :sopan:


kenduri sambut menantu sekali..huhu cantik gila bilik pengantin
warna merah hati dan pink ditabur dengan bunga mawar :-o

opps melencong kejap.. suka tengok orang tunang/kawin..
berseri2 muka..




ye ke org tunang/kawin bseri2 muka??? tak perasan pula...beseri dengan solek mybelah... :lucu: :lucu: :lucu:
tapi yang ana prasan... slpas org nikah saja.... memang muka mereka macam ada 'nur' walaupun dah tak pakai mekap..... :berfikir: :berfikir:
sebab tu, ana pun nak simpan duit cepat-cepat lah.... nak beli anak org, bukannya murah sekarang ni.. 8-)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-01-08 12:42


Assalamualaikum
aye nak beli anak orang.....??? :jangan:
nur yang dilimpahkan kepada orang yang menjalankan separuh daripada agamanya...tentulah dapat dilihat...huhu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 12:55


Pada 08-01-08 12:40 , aye posting:

!!! QUOTE !!!



:berfikir: :berfikir:
sebab ana pun nak simpan duit cepat-cepat lah.... nak beli anak org bukannya murah sekarang ni.. 8-)



erkkk.... nak beli...??
ingat beli anak patung ke apa si aye ni.... :berfikir: :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 13:00


Pada 08-01-08 12:55 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-08 12:40 , aye posting:

!!! QUOTE !!!



:berfikir: :berfikir:
sebab ana pun nak simpan duit cepat-cepat lah.... nak beli anak org bukannya murah sekarang ni.. 8-)



erkkk.... nak beli...??
ingat beli anak patung ke apa si aye ni.... :berfikir: :berfikir:




kan mahar (harga) itu kan hak bagi wanita?? wanita bebas nak letak berapa 'harga'nya...
sebab tu salah satu rukun nikah adalah akad (jual-beli)....
betul tak??? :-D :-D :-D :-D


p/s...jangan melenting.... ana bgurau saja.... :lucu:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 13:30


Pada 07-01-08 16:16 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-08 13:52 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-08 09:57 , aye posting:

!!! QUOTE !!!



p/s... bagi 'aye' pula.... ana akan bertunang hanya dketahui oleh keluarga ana dan keluarga si dia, tiada majlis (btujuan merhebahkan)... belanja hanya untuk mbeli sesuatu barang sebagai tanda 'ikatan'...contoh cincin, musyaf quran,sejadah ke atau apa-apa yang tmampu..... afuan..



aduh..berkongsi p/s pula dengan aye :sopan:

sayapun tunang taknak heboh..tengok-tengok dah nak kahwin :malu:




:-D :-D :-D :-D so kita ni sehati seminat lah kan??? ;-) ;-)
senang kan... tahu2 dah kawin.... tapi kalau satu malaysia tahu kita bertunang, last2 tak jadi, kan jadi fitnah.... sebab tulah baginda hanya suruh hebahkan perkawinan (walimatu urus)... tapi perlu ingat, jangan membazir dan menunjuk2....
:jangan:


baca ayat aye rasa semacam saja, macam ada apa-apa saja dengan CK kita :sopan: 8-)

jangan marah, gurau saja... :welcome:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 13:36


Pada 06-01-08 21:09 , tasbihsufi posting:

!!! QUOTE !!!

berapa ramai setuju kawin tanpa tunang?
hehehe....penat..leceh..mkana duit...majlis tunang puin paling2 simple habis juga dalam 1000 paling sikit...betul tak?
cincin dah 300 yang paling murah...barang-barang atas dulang tu lagi..
senang-senang tak payah tunang saja lah..

antum semua setuju tak???? :kelip:


setahu saya, kalau si lelaki tu pergi pinang si perempuan, lepas itu ayah perempuan tu setuju, tempoh di antara pinangan itu diterima dengan akad nikah berlangsung, dalam tempoh itulah mereka dikira bertunang.

bertunang kalau tak buat majlis pun tak apa, tapi kalau kata tak nak tunang, tup2 kahwin, boleh ke berlaku seseorang itu kahwin tanpa meminang terlebih dahulu? :berfikir:

sekadar pandangan dari saya, siapa tak setuju boleh angkat tangan :bye:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 13:49


Pada 08-01-08 13:36 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-08 21:09 , tasbihsufi posting:

!!! QUOTE !!!

berapa ramai setuju kawin tanpa tunang?
hehehe....penat..leceh..mkana duit...majlis tunang puin paling2 simple habis juga dalam 1000 paling sikit...betul tak?
cincin dah 300 yang paling murah...barang-barang atas dulang tu lagi..
senang-senang tak payah tunang saja lah..

antum semua setuju tak???? :kelip:


setahu saya, kalau si lelaki tu pergi pinang si perempuan, lepas itu ayah perempuan tu setuju, tempoh di antara pinangan itu diterima dengan akad nikah berlangsung, dalam tempoh itulah mereka dikira bertunang.

bertunang kalau tak buat majlis pun tak apa, tapi kalau kata tak nak tunang, tup2 kahwin, boleh ke berlaku seseorang itu kahwin tanpa meminang terlebih dahulu? :berfikir:

sekadar pandangan dari saya, siapa tak setuju boleh angkat tangan :bye:

wassalam.



:bye: :bye: kawe tok setuju...
ada saja kan, tiba-tiba tau mereka kawin (kawin lari kat siam) mak ayah langsung tak tahu..
dan ada juga tiba-tiba kawin (tangkap basah... yang dulu-dulu lah) sedangkan mereka tak bcouple pun tapi telah kena kianat..
dan ada juga tiba-tiba tahu dah kawin... (kawin paksa) contoh terpaksa jadi pak sanggup sebab si minah dah buting, atau terpaksa kawin sebab mak-bapak buat 'kontrak'.....
dan macam-macam lagi lah dalam dunia ni.... :-D :-D :-D

harap menjawab soalan dan cabaran ibnu_musa...


p/s... di sini ana (aye) menafikan...tak ada apa-apa hubungan dengan cik K ... harap maklum... :jangan: :jangan:
jangan nak pandai2 provok ye... :-D :-D


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 08-01-08 14:06


salam...
bagi saya pula,bertunang perlu juga..maybe benda tu bergantung kepada keadaan pasangan...saya terima suami sebagai bakal pasangan hidup tepat-tepat 6 bulan sebelum diijabkabulkan...masa tu masing-masing belum kenal family,maklumlah kedua-duanya dok jauh dari keluarga...bertunang tu boleh jadi keseriusan pasangan untuk hidup bersama...masa tunang tuler hubungan mula jadi rasmi,termasuk hubungan kekeluargaan dengan pihak pasangan...bermula masa tuler mula nak jumpa dan kenal family pasangan...kenal family pasangan penting,sebab bila kawin kita bukan sahaja hidup dengan pasangan tapi juga dengan keluarganya.
tak perlu majlis besar dan belanja banyak pun, just buat yang perlu saja,atleast buat benda yang islam galakkan dan nak elakkan kemudaratan dan fitnah,...masa saya dulu.bertunang sbln saja,simple sangat,sedara rapat saja datang + kawan-kawan rapat...masa tuler baru nak jumpa keluarga pasangan,...hantaran pun simple saja,yang penting ada cincin (sesimple mungkin) sebagai tanda kita ni tunang org.
sekadar pandangan peribadi:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 18:07


Pada 08-01-08 13:49 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-08 13:36 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



siapa tak setuju boleh angkat tangan :bye:

wassalam.



:bye: :bye: kawe tok setuju...
ada saja kan, tiba-tiba tau mereka kawin (kawin lari kat siam) mak ayah langsung tak tahu..
dan ada juga tiba-tiba kawin (tangkap basah... yang dulu-dulu lah) sedangkan mereka tak bcouple pun tapi telah kena kianat..
dan ada juga tiba-tiba tahu dah kawin... (kawin paksa) contoh terpaksa jadi pak sanggup sebab si minah dah buting, atau terpaksa kawin sebab mak-bapak buat 'kontrak'.....
dan macam-macam lagi lah dalam dunia ni.... :-D :-D :-D

harap menjawab soalan dan cabaran ibnu_musa...


ismi angkat tangan jugak dengan hujah2 yang lebih kurang sama dengan aye...
ismi pernah saksikan juga perkara ni.... adess...
macam-macam benda boleh berlaku...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-01-08 20:28


antara majlis bertunang dengan hantaran....rasanya bertunang lagi releven dari hantaran....dengan erti kata lain....hantaran tidak sepatutnya wujud dalam dunia fana ini....yang digalakkan hanyalah maskahwin....maskahwin yang rendah adalah lebih afdhal....maskahwin rendah campur hantaran tinggi....itu namanya cari pasal...akhirnya bercerai berai lepas kahwin tiga empat tahun sebab perkahwinan tak berkat...dah hantaran tinggi, nak berkat bagaimana.....anak2 jadi mangsa.....baik tak payah kahwin dari awal-awal....membazir duit hantaran saja, membazir beras yang digunakan bagi orang makan kenduri...membazir masa adik beradik datang sempena kenduri......orang yang bercerai berai mana pernah fikir benda-benda macam ini....dok asyik bergaduh laki bini saja....tak malu ke dengan anak2, budak-budak??

"tak payah hantaran tak mengapa kan" kata naruto-san


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 21:58


Pada 08-01-08 13:00 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-08 12:55 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-08 12:40 , aye posting:

!!! QUOTE !!!



:berfikir: :berfikir:
sebab ana pun nak simpan duit cepat-cepat lah.... nak beli anak org bukannya murah sekarang ni.. 8-)



erkkk.... nak beli...??
ingat beli anak patung ke apa si aye ni.... :berfikir: :berfikir:




kan mahar (harga) itu kan hak bagi wanita?? wanita bebas nak letak berapa 'harga'nya...
sebab tu salah satu rukun nikah adalah akad (jual-beli)....
betul tak??? :-D :-D :-D :-D


p/s...jangan melenting.... ana bgurau saja.... :lucu:



dah melenting.. sampai hatinya begitu :jangan:
harga jual beli :jangan:

tiada kena-mengena dengan saudara ini.. cuma menumpang p/s..

hmm sama juga, kalau tak jadi kawin tapi dah tunang heboh lain dari tak jadi dan tunang tak heboh..


kalau tunang tiada cincin, agaknya tak rasa sudah bertunang :berfikir:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 23:06


kalau masuk bab-bab hantaran yang tinggi dan mahal, tentu naruto-kun akan bersuara... :-P

biasanya sailormoon sekali.. huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 23:41


Pada 08-01-08 23:06 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kalau masuk bab-bab hantaran yang tinggi dan mahal, tentu naruto-kun akan bersuara... :-P

biasanya sailormoon sekali.. huhu


perasan saja cik syahidatul ek...

musti naruto-san dengan sailormoon ada sotong dalam bihun bandung ni...

menjawab soalan naruto-san : tak payah hantaran pun tak mengapa rasanya.... (pada ismi lah)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-01-08 23:46


macam tahu2 saja syahidatul ini :-P

naruto-san anti hantaran yang sememangnya menyusahkan pihak lelaki dan keluarga....better dimansuhkan adat hantaran ini, dilupuskan dari adat orang melayu.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 04:14


Pada 07-01-08 16:32 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
saya rasa yang orang salah faham ni adalah kerana tunang secara rasmi..tu jeq agaknya...nak kena buat majlis and so on....
tunang..atau khitbah adalah suatu proses yang perlu...sunnah kan..cuma tak wajib...tapi, yang berlebihan daripada tu yang tak perlu...contohnya hantaran lah..kenduri..dsbnya....



Ana setuju.....

Nanti mana-mana ahli ukhwah ni nak tunang,jangan lebih-lebih.Kita yang fahamlah kena mulakan dulu.InsyaAllah,masyarakat akan terdidik sedikit demi sedikit


-----------------
Ad-dunnia mazroatul akhiroh


Bookmark and Share

    


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 09-01-08 07:36


pernah jugak terfikir untuk tak tunang...hihiiiii..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 08:49


menyusahkan saja hantaran semua ni.selalu makcik makcik lah yang dok kata 10 lah 11 lah,3 balas 9 lah,entah apa benda pun tatau bahasa orang tua ni.kalau tak buat seolah-olah dah melakukan kesalahan besar padahal bukannya berdosa masuk neraka pun kalau tak buat.

huhuhuhu..bagaimana lah nanti perkahwinan den.takut pula fikir.....belum apa-apa dah bangkrup


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 09:39


Assalamualaikum


Sekadar pendapat dan pandangan,

Benar, pertunangan tidaklah wajib , hanya sunnah...

saya suka sahabat -sahabat mengambil pendekatan begini, mana yang tidak dilarang agama, jangan pula kita seolah-olah nak mengharamkan pula, kebanyakan gadis akan berbunga hatinya dengan kegembiraan apabila pemuda pujaan hatinya secara rasmi menghantar hasrat hatinya untuk bertunang , dan saya juga pasti bahawa ibu bapa mana yang tidak gembira apabila mengenangkan bahawa anak gadis mereka telah dilamar secara rasmi dan terhormat oleh pemuda yang diyakini oleh mereka.Justeru itu mereka pasti akan melahirkan kegembiraan itu , mungkin dengan mengadakan sedikit majlis untuk meraikan peristiwa penting itu, sehubungan dengan itu janganlah kita menganggap tak perlu majlis pertunangan , anggaplah majlis itu adalah pancaran kegembiraan keluarga kita terutamanya ibu bapa kita yang mendidik dan menjaga kita sejak kecil.dan tak perlu buat besar-besaran..cukup meraikan kegembiraan kedua-dua belah keluarga...

Begitu juga dengan hantaran dan sebagainya, sahabat-sahabat sekalian perlu tahu betapa pentingnya peristiwa pertunangan didalam hidup seorang gadis, seorang pemuda, ibu-bapa gadis dan pemuda itu, serta keluarga mereka, memanglah hantaran itu bukanlah wajib, bergantung lah kepada masing-masing....nak bagi apa pun ikutlah suka...
Apa pun kalau betul nak ikut panduan agama , amalannya kena berhikmah, jangan bila nak bina masjid...tapi kelurga berpecah...selama ni tak pernah bertengkar dengan ibu bapa , tapi sebab nak bina masjid secara sunnah mak ayah pun kita tengking...maklumlah nak ikut "sunnah...bertolak ansurlah..mereka pun ada hak terhadap diri kita...cakap elok-elok, mana yang boleh kita cuba ikut , mana yang tak boleh kita cakap elok-elok...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 09:56


Pada 09-01-08 09:39 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


Sekadar pendapat dan pandangan,

Benar, pertunangan tidaklah wajib , hanya sunnah...

saya suka sahabat -sahabat mengambil pendekatan begini, mana yang tidak dilarang agama, jangan pula kita seolah-olah nak mengharamkan pula, kebanyakan gadis akan berbunga hatinya dengan kegembiraan apabila pemuda pujaan hatinya secara rasmi menghantar hasrat hatinya untuk bertunang , dan saya juga pasti bahawa ibu bapa mana yang tidak gembira apabila mengenangkan bahawa anak gadis mereka telah dilamar secara rasmi dan terhormat oleh pemuda yang diyakini oleh mereka.Justeru itu mereka pasti akan melahirkan kegembiraan itu , mungkin dengan mengadakan sedikit majlis untuk meraikan peristiwa penting itu, sehubungan dengan itu janganlah kita menganggap tak perlu majlis pertunangan , anggaplah majlis itu adalah pancaran kegembiraan keluarga kita terutamanya ibu bapa kita yang mendidik dan menjaga kita sejak kecil.dan tak perlu buat besar-besaran..cukup meraikan kegembiraan kedua-dua belah keluarga...

Begitu juga dengan hantaran dan sebagainya, sahabat-sahabat sekalian perlu tahu betapa pentingnya peristiwa pertunangan didalam hidup seorang gadis, seorang pemuda, ibu-bapa gadis dan pemuda itu, serta keluarga mereka, memanglah hantaran itu bukanlah wajib, bergantung lah kepada masing-masing....nak bagi apa pun ikutlah suka...
Apa pun kalau betul nak ikut panduan agama , amalannya kena berhikmah, jangan bila nak bina masjid...tapi kelurga berpecah...selama ni tak pernah bertengkar dengan ibu bapa , tapi sebab nak bina masjid secara sunnah mak ayah pun kita tengking...maklumlah nak ikut "sunnah...bertolak ansurlah..mereka pun ada hak terhadap diri kita...cakap elok-elok, mana yang boleh kita cuba ikut , mana yang tak boleh kita cakap elok-elok...




kawe tabik spring kat demo sheikh... ulasan yang matang lagi ranum...
syukran,,,


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-01-08 10:12


Assalamualaikum
EZ...matang dan ranum... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 16:23


Pada 08-01-08 18:07 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-08 13:49 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-08 13:36 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



siapa tak setuju boleh angkat tangan :bye:

wassalam.



:bye: :bye: kawe tok setuju...
ada saja kan, tiba-tiba tau mereka kawin (kawin lari kat siam) mak ayah langsung tak tahu..
dan ada juga tiba-tiba kawin (tangkap basah... yang dulu-dulu lah) sedangkan mereka tak bcouple pun tapi telah kena kianat..
dan ada juga tiba-tiba tahu dah kawin... (kawin paksa) contoh terpaksa jadi pak sanggup sebab si minah dah buting, atau terpaksa kawin sebab mak-bapak buat 'kontrak'.....
dan macam-macam lagi lah dalam dunia ni.... :-D :-D :-D

harap menjawab soalan dan cabaran ibnu_musa...


ismi angkat tangan jugak dengan hujah2 yang lebih kurang sama dengan aye...
ismi pernah saksikan juga perkara ni.... adess...
macam-macam benda boleh berlaku...


isk dua orang ni, ada apa-apa ke :berfikir:

kita tengok hujah2nya:

1) tiba-tiba tau mereka kawin (kawin lari kat siam) mak ayah langsung tak tahu..

2) dan ada juga tiba-tiba kawin (tangkap basah... yang dulu-dulu lah) sedangkan mereka tak bcouple pun tapi telah kena kianat..

3) dan ada juga tiba-tiba tahu dah kawin... (kawin paksa) contoh terpaksa jadi pak sanggup sebab si minah dah buting,

4) atau terpaksa kawin sebab mak-bapak buat 'kontrak'.....

persoalannya: adakah perkahwinan begitu yang kita nak? semuanya tu contoh yang tak elok kan... :-P

yang pastinya, perkahwinan yang baik dan kita idam2kan adalah melalui proses meminang, betul tak? kalau tak ada pinangan atau pertunangan biasanya perkahwinan itu ada "masalah"...

betul tak? kalau tak setuju boleh angkat tangan lagi 8-) :lucu:

sekadar pandangan dari saya, tiada kaitan dengan yang hidup atau yang dah mati :jangan:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 16:25


Pada 09-01-08 10:12 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
EZ...matang dan ranum... :welcome:


EZ dah dapat motor legenda rupanya, dia dapat dengan EZ saja :-?

p/s: mabruk2


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 11-01-08 16:33


Pada 06-01-08 21:09 , tasbihsufi posting:

!!! QUOTE !!!


antum semua setuju tak???? :kelip:


Ana setuju :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 18:36


kalau tempoh bertunang dalam jangkamasa 3 bulan pun cukup kan kenal hati budi masing-masing..

p/s:sebelum tunang pun memang dah kenal pungg.. lebih dari kenal :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 20:41


Pada 07-01-08 12:44 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

Ikatan pertunangan hanya satu perjanjian di antara lelaki dan perempuan yang setuju menjadi suami isteri pada masa akan datang. Ibu bapa yang membiarkan anak mereka bebas bergaul dengan tunang akan menanggung perbuatan dosa yang dilakukan anaknya.


wah panjang bebenor broshahir nya huraian, betul tu selagi anak gadis tu belum mempunyai ikatan yang sah yak ni bernikah maka tanggjawab masih terletak sepenuhnya pada kedua ibubapa....
:welcome:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142662 saat. Lajunya....