Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jiran adalah lebih berharga berbanding saudara jauh
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 1 hari, 57 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Cerpen
Topik: belajar bahasa asing atau extra foreign language? (dalam islam)


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» belajar bahasa asing atau extra foreign language? (dalam islam)

Please Mendaftar To Post


Oleh belajar bahasa asing atau extra foreign language? (dalam islam)

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 15:37


thanks......saya belajar jepun time sekola menengah...sensei yang ajar..
kat sekolah berasrama Penuh(SBP) offer bahasa asing...
erm, boleh tulis sikit-sikit....cakap sikit-sikit.....sekarang tinggal kenagan..
kat UIA pula...ada lagi member2 yang ambil jepun...so, boleh refresh balik sikit-sikit...
...................................anyone?ada info lagi?.....................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 17:00


saya berminat belajar bahasa asing ni. bagi saya ia membawa faedah pada diri kita..tapi setakat ni cuma tahu english dan malay saja..tapi insyaAllah kalau ada kesempatan boleh belajar, kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 17:12


wo bu chi tao --> saya tak tahu

Betul ke ni?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 17:55


rasanya wo pu sher tau ...
saya hanya belajar bahasa perbualan..
dari segi ejaan dan bunyi mungkin ada kesilapan.
bahasa cina ni..dia ada ton rendah, tinggi dan sebagainya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 14:52


Pada 07-01-08 17:55 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya wo pu sher tau ...
saya hanya belajar bahasa perbualan..
dari segi ejaan dan bunyi mungkin ada kesilapan.
bahasa cina ni..dia ada ton rendah, tinggi dan sebagainya.


so desu ka...arigato gozaimasu sensei...:-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 15:09


heheh...

kkk....siapa paham ini....ankat tangan k..


A:No hao ma?
B:We hen hao.

Ni lei bu lei?
Wo you yi dian lei,ni mana?
Wo ye you yi dian lei.
Women tou you ti dian lei.

Ni e haisher bu e?
Wo bu e, Wo you dian ke.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 05:47


emph...apa tu? is that Siamese language? it seem like siamese or korean

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 06:33


Pada 09-01-08 15:09 , fazleena posting:

!!! QUOTE !!!

heheh...

kkk....siapa paham ini....ankat tangan k..


A:No hao ma?
B:We hen hao.

Ni lei bu lei?
Wo you yi dian lei,ni mana?
Wo ye you yi dian lei.
Women tou you ti dian lei.

Ni e haisher bu e?
Wo bu e, Wo you dian ke.


yang saya faham...

ni hao ma - apa khabar?
wo hen hao - khabar baik.

wo - saya
ni - kamu
women - kami
yang lain tak tahu :D

kena tanya kawan yang sekolah cina...

p/s: drzul-f, itu bahasa cina mandarin.


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 10:16


Pada 09-01-08 15:09 , fazleena posting:

!!! QUOTE !!!

heheh...

kkk....siapa paham ini....ankat tangan k..


A:No hao ma?
B:We hen hao.

Ni lei bu lei?
Wo you yi dian lei,ni mana?
Wo ye you yi dian lei.
Women tou you ti dian lei.

Ni e haisher bu e?
Wo bu e, Wo you dian ke.


A: Ni hao ma? (how are you)
B: Wo hen hao. (i'm very fine)

Ni lei bu lei? ( are you tired or not)
Wo you yi dian lei, ni mana? (i'm a little bit tired, how about you)
Wo ye you yi dian lei. (i'm also a little bit tired)
Women dou you (yi) dianr lei. ( we all too are a little bit tired)

Ni e haishi bu e? ( are you hungry or not).

~ana rasa fazleena taip perkataan tu mengikut sebutan.
contoh:
1. Ni e haisher bu e? sepatutnya ejaan "haishi"
(sebutannya haisher)

Shengci (vocabulary)
Ni-You
wo-i
women-we, us 'main'-indicates it is in plural form
hen-very
hao-fine
lei-tired
you (yi) dianr- have a little bit
dou-all

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 10:27


Pada 11-01-08 06:33 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-08 15:09 , fazleena posting:

!!! QUOTE !!!

heheh...

kkk....siapa paham ini....ankat tangan k..


A:No hao ma?
B:We hen hao.

Ni lei bu lei?
Wo you yi dian lei,ni mana?
Wo ye you yi dian lei.
Women tou you ti dian lei.

Ni e haisher bu e?
Wo bu e, Wo you dian ke.


yang saya faham...

ni hao ma - apa khabar?
wo hen hao - khabar baik.

wo - saya
ni - kamu
women - kami
yang lain tak tahu :D

kena tanya kawan yang sekolah cina...

p/s: drzul-f, itu bahasa cina mandarin.




sorry...tak pernah belajar mandarin..begitu ke bunyinya. hehe..bahasa russian

kak delo? - apa khabar?
khorosho / normalno. - baik / macam biasa (normal)

ya - saya
tiy - awak
miy - kami

nak tahu banyak lagi...belajar sendiri


-----------------
http://zul-md.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 11-01-08 11:57


Pada 07-01-08 17:12 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

wo bu chi tao --> saya tak tahu

Betul ke ni?



yang enta punya da betul...yang broshahir tu tak betul..

wo bu chi tao... bukan wo pu sher tao..



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 11-01-08 11:58


Pada 07-01-08 17:55 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya wo pu sher tau ...
saya hanya belajar bahasa perbualan..
dari segi ejaan dan bunyi mungkin ada kesilapan.
bahasa cina ni..dia ada ton rendah, tinggi dan sebagainya.


kira pandai lah tu sebab tahu ada ton rendah dan tinggi.. hehe.. :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 14:17


Pada 11-01-08 11:57 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-08 17:12 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

wo bu chi tao --> saya tak tahu

Betul ke ni?



yang enta punya da betul...yang broshahir tu tak betul..

wo bu chi tao... bukan wo pu sher tao..



erk...salah ke :malu:
maaf cikgu..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 15:59


Saya ini kerja dengan foreigner, komunikasi dengan boss slalunya b. inggeris tapi sebab bahasa asal dia b.france, dia selalu terbabas cakap france dengan saya..so secara tak langsung 'ter' belajar bahasa asing lah jugak..seronok jugak rasanya belajar b.asing ini walaupun agak mencabar, tapi untuk jangkasama panjang saya rasa tak rugi untuk belajar... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 17:12


hao jiu bu jian --> lama tak jumpa
bu yao --> tak lah
ke ma --> Kenapa ni?

betul ke ni?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 11-01-08 17:38


Pada 11-01-08 17:12 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

hao jiu bu jian --> lama tak jumpa
bu yao --> tak lah
ke ma --> Kenapa ni?

betul ke ni?



hao jiu bu jian --> lama tak jumpa = betul
bu yao --> tak lah = salah..maksudnya ialah tak nak
ke ma --> Kenapa ni? = yang ni ana agak konpius..terpikir2 apa yang enta tulis... ke ma? ada ke perkataan ni? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 10:36


Pada 07-01-08 17:55 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya wo pu sher tau ...
saya hanya belajar bahasa perbualan..
dari segi ejaan dan bunyi mungkin ada kesilapan.
bahasa cina ni..dia ada ton rendah, tinggi dan sebagainya.


ejaan yang betul : Wo bu zhidao.
tapi sebutannya seperti yang broshahir tulis : wo pu zher tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 12:40


Pada 11-01-08 17:12 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!



ke ma --> Kenapa ni? = yang ni ana agak konpius..terpikir2 apa yang enta tulis... ke ma? ada ke perkataan ni? :berfikir:



'ke ma' (ana tak pernah dengar perkataan ni).

yang betulnya 'wei shenme?'---> maksudnya Kenapa ni? why?
sebutannya wei shenma.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100671 saat. Lajunya....