Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau Hidup Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang

-- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Wajarkah dibina gereja di Putrajaya???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Wajarkah dibina gereja di Putrajaya???

Please Mendaftar To Post


Oleh Wajarkah dibina gereja di Putrajaya???

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 01:21


On Nov 16 2005, Archbishop Murphy Pakiam announced that the Malaysian government had generously allocated a parcel of land in Putrajaya to the Archdiocese of Kuala Lumpur for building a church-lemonade-community centre. The Catholic community is honoured to have the presence of a Catholic Church in Putrajaya, the pride and icon of Malaysia.

Archbishop Pakiam has commissioned the Church of the Holy Family, Kajang to spearhead this project. The Putrajaya Catholic Church Building Committee was set-up on Oct 3 2005 under the chairmanship of Fr Julian Leow and a committee comprising 11 members of the parish.

"The architectural planning and design will conform to the Liturgical requirements complimenting the ambience of Putrajaya's lush greenery and landscape. We envisage the Putrajaya church to be a hallmark of the Catholic community in Malaysia and showcase the rich heritage of the Malaysian Catholics." (Fr Julian Leow)

http://www.catholicchurchputrajaya.org/about.html

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 04:38


:: huh?? :-? ramai sangat ke penganut kritien kat putrajaya sampai nak bina gereja?? :jangan: :jangan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 10:59


Biarkanlah depa nak buat gereja, mereka ada hak untuk beribadat. Kita kena tunjukkan Islam itu cantik dan bertoleransi. Lainlah depa buat gereja untuk tujuan nak memurtadkan umat Islam, kumpul pelampau kristian untuk menyerang Islam.

MAsjid kat Putrajaya itu dah hebat... berapa kerat yang pergi sana? Berapa lama waktunya masjid itu bertahan untuk menerima kunjungan umat ISlam untuk solat dan melakukan aktiviti di dalamnya?


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-12-07 11:26


assalamualaikum. kalau ramai penganut kristian, mereka memang ada hak, tapi kalau bil mereka tak banyak, tak payah lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 11:31


Pada 31-12-07 10:59 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Biarkanlah depa nak buat gereja, mereka ada hak untuk beribadat. Kita kena tunjukkan Islam itu cantik dan bertoleransi. Lainlah depa buat gereja untuk tujuan nak memurtadkan umat Islam, kumpul pelampau kristian untuk menyerang Islam.

MAsjid kat Putrajaya itu dah hebat... berapa kerat yang pergi sana? Berapa lama waktunya masjid itu bertahan untuk menerima kunjungan umat ISlam untuk solat dan melakukan aktiviti di dalamnya?




ana setuju kata akhi anak_perjuang...
pekara ini telah kami (syabab dpp putrajaya) bincangkan...
dalam soal pmbinaan rumah ibadat, mereka2 ada hak untuk membinanya... malah mereka boleh beralasan, Kenapa kubur untuk semua agama di p20 tak silap boleh dbina... Kenapa tidak rumah ibadat tak boleh??
Cuma dalam prk ini mrumitkan kami dalam mcari jalan penyelesaian...
kami difahamkan, gereja ini akan di bina di P20, ini adalah kdudukan strategik kerana bsebelahan dengan PICC, bdekatan dengan MMU, Limkokwing, erl, hospital dan macam-macam lagi.... dan yang lagi parah, ia pasti akan memberi 'logo' putrajaya kepada dunia...sptmana masjid putra memberi logo kepada dunia sebelum ini...
sama-sama kita doakan, agar rancangan mereka akan gagal... :-? :-? :-?


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 11:39


dalam perkara keagamaan mereka ini kita kena lebih berhati-hati, guna rasional bukan emosi.

BEsar mana gereja tersebut? Lihat pada kepintaran pemerintah camano...

Jika dah tahu orang kristian mula nak buat gereja, fahamilah bilangan mereka sebenarnya ramai, atau mungkin akan bertambah ramai di sana...

Yang penting kita sendiri... nak mencorakkan Islam itu bagaimana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 12:32


i think ...patut juga suara mereka d dengar..tak salah biarkan mereka amalkan agama dan budaya memasing...namun jangan pula kelak memudaratkan islams endiri..contoh...andai nak buat rumah ibadat mereka..pastikan ianya tersorok sikit dr masyarakat...jangan pula dekta2 dengan kompleks2 kerajaan or offiece2 swasta kat cyberjaya tu pula..apelagi dekat2 dengan perumahan..lepas itu pula make sure lah juga ada peraturan2 yang patut dieknakan..contoh...dilarang sebar dakyah kat malay putrajaya or so on lah..alright?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 14:29


Pada 31-12-07 11:31 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-07 10:59 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Biarkanlah depa nak buat gereja, mereka ada hak untuk beribadat. Kita kena tunjukkan Islam itu cantik dan bertoleransi. Lainlah depa buat gereja untuk tujuan nak memurtadkan umat Islam, kumpul pelampau kristian untuk menyerang Islam.

MAsjid kat Putrajaya itu dah hebat... berapa kerat yang pergi sana? Berapa lama waktunya masjid itu bertahan untuk menerima kunjungan umat ISlam untuk solat dan melakukan aktiviti di dalamnya?




ana setuju kata akhi anak_perjuang...
pekara ini telah kami (syabab dpp putrajaya) bincangkan...
dalam soal pmbinaan rumah ibadat, mereka2 ada hak untuk membinanya... malah mereka boleh beralasan, Kenapa kubur untuk semua agama di p20 tak silap boleh dbina... Kenapa tidak rumah ibadat tak boleh??
Cuma dalam prk ini mrumitkan kami dalam mcari jalan penyelesaian...
kami difahamkan, gereja ini akan di bina di P20, ini adalah kdudukan strategik kerana bsebelahan dengan PICC, bdekatan dengan MMU, Limkokwing, erl, hospital dan macam-macam lagi.... dan yang lagi parah, ia pasti akan memberi 'logo' putrajaya kepada dunia...sptmana masjid putra memberi logo kepada dunia sebelum ini...
sama-sama kita doakan, agar rancangan mereka akan gagal... :-? :-? :-?





saya setuju dengan kedua2 pendapat ni.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 14:54


oo nak bina gereja kat Putrajaya eh... hmm lepas tu kuil hindu.. tokong cina... huhu.

ok jugak. nampak masyarakat majmuk Malaysia ni dan menonjolkan sikap toleransi yang negara kita amalkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-07 15:51


baguslah ...buatla gereja, buatla kuil...layanla depa semua.... alasan bebas beragama sebab dalam rukun negara, kepercayaan kepada tuhan.... lagi satu nampak sangat bila zaman islam hadhari ni nampak makin mundur islamkt malaysia

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 31-12-07 15:52


!!! QUOTE !!!

Biarkanlah depa nak buat gereja, mereka ada hak untuk beribadat. Kita kena tunjukkan Islam itu cantik dan bertoleransi. Lainlah depa buat gereja untuk tujuan nak memurtadkan umat Islam, kumpul pelampau kristian untuk menyerang Islam.

MAsjid kat Putrajaya itu dah hebat... berapa kerat yang pergi sana? Berapa lama waktunya masjid itu bertahan untuk menerima kunjungan umat ISlam untuk solat dan melakukan aktiviti di dalamnya?




setuju-setuju :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 16:10


Pada 31-12-07 14:29 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-07 11:31 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-07 10:59 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Biarkanlah depa nak buat gereja, mereka ada hak untuk beribadat. Kita kena tunjukkan Islam itu cantik dan bertoleransi. Lainlah depa buat gereja untuk tujuan nak memurtadkan umat Islam, kumpul pelampau kristian untuk menyerang Islam.

MAsjid kat Putrajaya itu dah hebat... berapa kerat yang pergi sana? Berapa lama waktunya masjid itu bertahan untuk menerima kunjungan umat ISlam untuk solat dan melakukan aktiviti di dalamnya?




ana setuju kata akhi anak_perjuang...
pekara ini telah kami (syabab dpp putrajaya) bincangkan...
dalam soal pmbinaan rumah ibadat, mereka2 ada hak untuk membinanya... malah mereka boleh beralasan, Kenapa kubur untuk semua agama di p20 tak silap boleh dbina... Kenapa tidak rumah ibadat tak boleh??
Cuma dalam prk ini mrumitkan kami dalam mcari jalan penyelesaian...
kami difahamkan, gereja ini akan di bina di P20, ini adalah kdudukan strategik kerana bsebelahan dengan PICC, bdekatan dengan MMU, Limkokwing, erl, hospital dan macam-macam lagi.... dan yang lagi parah, ia pasti akan memberi 'logo' putrajaya kepada dunia...sptmana masjid putra memberi logo kepada dunia sebelum ini...
sama-sama kita doakan, agar rancangan mereka akan gagal... :-? :-? :-?





saya setuju dengan kedua2 pendapat ni.




Dan Islam menjamin hak-hak penganut lain mengamalkan agama mereka, sebenanya saya tak kisah pun mereka nak bina gereja di Putrajaya, saya lebih kisah tentang gerak kerja mereka tu...
yang sukar dicabar dan disaingi oleh pendakwah Islam.
dan saya juga pasti didalam town planning Putrajaya memang dan tersedia allocation tanah dan kawasan untuk rumah ibadat setiap kaum cuma sehingga masa yang sesuai barulah diluluskan.

Dan harus diingat Putrajaya bukan dibina untuk kaum melayu ISlam sahaja, ramai juga penjawat kerajaan dan swasta yang menetap di Putrajaya beragama Kristian.Justeru itu Islam sentiasa adil,oleh pembinaan gereja bukanlah satu masalah besar, dan jika kita bimbangkan gerakan misionary di Putrajaya lebih kuat , saya lebih bimbangkan aktiviti dakwah diseluruh negra semakin lesu... kalau nak dikirakan masjid Putrajaya tu tak dimanafaatkan sepenuhnya,Alhamdulillah memang banyak usaha telah dibuat , tapi pendekatan masih "old fashion" dan tak mesra pelanggan...

golongan yang risau pada saya lebih takutkan bayang-bayang sendiri,kerana lemahnya umat islam masakini, serta terpengaruh dengan situasi semasa,ini menjadikan kita bersifat "low self esteem"dengan agama lain , padahal walaupun ditekan , Islam lah agama yang paling bekembang didunia moden ini. Kalau ditimur tengah hatta di lubnan , palestin dan baitul muqaddis , gereja dan masjid dilihat berhampiran , walupun bukan satu lot atau satu kawasan kejiranan.Saranan saya perhatikan aktiviti mereka , dan perhebat dan pelbagaikan aktiviti dakwah kita ,Islam bukan agama hemegoni, Bukan agama yang amalkan "aku tuan engkau hamba" Islam agama yang adil untuk semua. dan walaupun mereka bukan Islam ,mereka juga berhak merasai keadilan Islam itu.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 16:23


jawapannya tadak wajar sama sekali...dua kali pun tidak, apetah lagi keli ketiga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 16:27


Pada 31-12-07 16:10 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-07 14:29 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-07 11:31 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-07 10:59 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Biarkanlah depa nak buat gereja, mereka ada hak untuk beribadat. Kita kena tunjukkan Islam itu cantik dan bertoleransi. Lainlah depa buat gereja untuk tujuan nak memurtadkan umat Islam, kumpul pelampau kristian untuk menyerang Islam.

MAsjid kat Putrajaya itu dah hebat... berapa kerat yang pergi sana? Berapa lama waktunya masjid itu bertahan untuk menerima kunjungan umat ISlam untuk solat dan melakukan aktiviti di dalamnya?




ana setuju kata akhi anak_perjuang...
pekara ini telah kami (syabab dpp putrajaya) bincangkan...
dalam soal pmbinaan rumah ibadat, mereka2 ada hak untuk membinanya... malah mereka boleh beralasan, Kenapa kubur untuk semua agama di p20 tak silap boleh dbina... Kenapa tidak rumah ibadat tak boleh??
Cuma dalam prk ini mrumitkan kami dalam mcari jalan penyelesaian...
kami difahamkan, gereja ini akan di bina di P20, ini adalah kdudukan strategik kerana bsebelahan dengan PICC, bdekatan dengan MMU, Limkokwing, erl, hospital dan macam-macam lagi.... dan yang lagi parah, ia pasti akan memberi 'logo' putrajaya kepada dunia...sptmana masjid putra memberi logo kepada dunia sebelum ini...
sama-sama kita doakan, agar rancangan mereka akan gagal... :-? :-? :-?





saya setuju dengan kedua2 pendapat ni.




Dan Islam menjamin hak-hak penganut lain mengamalkan agama mereka, sebenanya saya tak kisah pun mereka nak bina gereja di Putrajaya, saya lebih kisah tentang gerak kerja mereka tu...
yang sukar dicabar dan disaingi oleh pendakwah Islam.
dan saya juga pasti didalam town planning Putrajaya memang dan tersedia allocation tanah dan kawasan untuk rumah ibadat setiap kaum cuma sehingga masa yang sesuai barulah diluluskan.

Dan harus diingat Putrajaya bukan dibina untuk kaum melayu ISlam sahaja, ramai juga penjawat kerajaan dan swasta yang menetap di Putrajaya beragama Kristian.Justeru itu Islam sentiasa adil,oleh pembinaan gereja bukanlah satu masalah besar, dan jika kita bimbangkan gerakan misionary di Putrajaya lebih kuat , saya lebih bimbangkan aktiviti dakwah diseluruh negra semakin lesu... kalau nak dikirakan masjid Putrajaya tu tak dimanafaatkan sepenuhnya,Alhamdulillah memang banyak usaha telah dibuat , tapi pendekatan masih "old fashion" dan tak mesra pelanggan...

golongan yang risau pada saya lebih takutkan bayang-bayang sendiri,kerana lemahnya umat islam masakini, serta terpengaruh dengan situasi semasa,ini menjadikan kita bersifat "low self esteem"dengan agama lain , padahal walaupun ditekan , Islam lah agama yang paling bekembang didunia moden ini. Kalau ditimur tengah hatta di lubnan , palestin dan baitul muqaddis , gereja dan masjid dilihat berhampiran , walupun bukan satu lot atau satu kawasan kejiranan.Saranan saya perhatikan aktiviti mereka , dan perhebat dan pelbagaikan aktiviti dakwah kita ,Islam bukan agama hemegoni, Bukan agama yang amalkan "aku tuan engkau hamba" Islam agama yang adil untuk semua. dan walaupun mereka bukan Islam ,mereka juga berhak merasai keadilan Islam itu.




tu dia.siap panjang lebar lagi penjelasan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 13:40


no need to build a church in Putrajaya. nanti lebih ramai penganut kristian di putrajaya. jangan jadikan putrajaya macam KL.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 15:15


wajar... sebab depa pun ada hak?
pernah kita terpikir tak? masjid kita besar-besar, tapi gereja depa besar-besar tak boleh juga ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 15:49


Pada 30-01-08 13:40 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

no need to build a church in Putrajaya. nanti lebih ramai penganut kristian di putrajaya. jangan jadikan putrajaya macam KL.


KL ramai kristian ke? semua tempat pun same saja...tapi kat sabah memang majoriti kristian....srwk 2nd...............


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-01-08 17:42


Assalamualaikum
answering dis question is quite simple...as I am truly agree with what EZ said...waht aye said..and anak pejuang too...
we have to check back..how is our da'wa to humanity..too citizens...to people...poorly, dakwah kita memang semakin lesu...and because of that, we are scared with our own shadow...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:53


lakumdinukum waliadin! (bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku).

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:58


teman tak setuju urang kapio bine gereje..
teman tak setuju sebab Islam kat Malaysia dah genting. kalau bine potensi untuk merameikan urang kristian akan ramei...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:36


seiring pendapat dengan aye, anak_pejuang,zulman & sayatetap

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:47


kita punya MINIMUM 5 waktu sehari untuk memenuhkan rumah ALLAH. dan mereka punya satu waktu dalam seminggu untuk berbuat sebegitu.(maaf jika silap fakta, tapi ni pengalaman sdiri 'dulu')

dari mana dan untuk apa sebenarnya segala ketakutan terhadap bangunan 'kosong' yang bakal di bina itu jika kita lebih mantop dalam mengimarahkan rumah ALLAH kita TANPA sela waktu pun dalam sehari?

atau kita sekadar 'bercakap' disini walhal kita bukanlah 'ahli keluarga' di rumah ALLAH itu... :)

sekadar pandangan mata yang rabun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 19:51


saya rasa tak patutlah.....tak kan nak tambah lagi gereja kat malaysia ni....tak cukup-cukup lagi ke???? udah2 lah tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 19:57


Pada 30-01-08 18:47 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!



dan mereka punya satu waktu dalam seminggu untuk berbuat sebegitu.(maaf jika silap fakta, tapi ni pengalaman sdiri 'dulu')

sekadar pandangan mata yang rabun..



menyampuk sikit...erm memanglah hari sabat mereka sekali seminggu.. tapi mereka banyak perayaan untuk hari tertentu..jadi dalam seminggu tu ada saja upacara sembahyang mereka selain sabat...

kalau kat kampung saya setiap hari ramai orang kat gereja..
kalau bukan sembahyang pun, orang2 muda yang buat latihan koir...gereja tu tak pernah sunyi...


saya pun berpandangan kabur.. :kelip:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-01-08 08:24


tak wajar...sebab bukan ramai penganut kristian di Putrajaya...
jangan keluarkan lesen,permit

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 09:57


wajar..
dan saya percaya orang yang berugama dan bertuhan lebih baik dari mereka yang tidak pedulikan ugama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-08 10:32


Assalamualaikum

tak wajar...ana tentang sekeras keras nya... :-|
bila ada nanti macam macam boleh berlaku...tak setuju tak setuju tak setuju... :jangan:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 31-01-08 11:26


hayati surah alkafirun...

lakum deenukum,waliyadeen(6)
maksudnya : bagi kamu ugama kamu,bagiku ugamaku..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-01-08 12:05


Assalamualaikum
off-topic...
kak nurkamar..panggil TT udah lah...kelako lah...panggil sayatetap.... :lucu:

P/S : it's like I'm paranoid..looking over my back....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 31-01-08 12:17


menyentuh pasal koir yang kak kina sebut..
teringat pada jiran seblah rumah.. masa nak krismas memang ada nyanyi2 erk?
selalu ummu mengitai kat tingkap bila dengar bunyi gitar lepas itu nyanyi ramai-ramai...
selalunya pada waktu mlm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 12:58


ada yang bagi pendapat berdasarkan kesan jangka panjang..pada hamba, hamba sokong anak_pejuang atas sebab kebebasan beragama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 16:15


Pada 31-01-08 12:05 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
off-topic...
panggil TT udah lah...



waa'laikumussalam wrt wamaghfirah..

:)

kelako ke... :malu: :malu: :sopan: :sopan:

maaf lah... :sopan: :sopan:

insya allah selepas ini akak taip TT saja :sopan: :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 16:22


Pada 30-01-08 19:57 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!





ye betul tu kinah.. :malu: :kelip: sebab kinah lebih arif dr akak 'dulu' :malu: :malu:

yang akak maksudkan itu.. perbandingan di antara waktu wajib kita dengan waktu wajib mereka... :) tahap minimumnya.. :-)

jika urusan wajib kita di campur urusan sunat kita... akak pasti lebih banyak masa kita dari wajib dan sunat 'mereka' dan sepastinya dan sePATUTnya juga lebih 'meriah' rumah ALLAH berbanding rumah 'mereka'

** esok ada perasmian surau di rumah ana ni...

:welcome: :welcome: :welcome: :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 31-01-08 22:11


Pada pendapat saya wajar. Kita tidak sepatutnya menidakkan keperluan 'orang lain' beragama. Di bumi ini bukan kita sahaja yang tinggal, selain Muslim ada juga Kristian Yahudi, Bhuddist, Hindus, Taois, Komunis, Atheis. Tidak lupa juga para haiwan, tumbuh-tumbuhan, serangga dan sebagainya. Termasuk juga para jin dan syaitan.

Marilah belajar berkongsi dengan semua makhluk ciptaan Allah

Gereja juga ada di bumi Palestine bumi yang Allah berkahi di sekelilingnya.


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 00:36


Kembalikan Islam pada jiwa masing-masing.. nanti kita akan makin kuat.. maka gereja itu tidaklah dilihat sebagai satu 'ancaman'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-02-08 07:39


cuba liht zaman Umar, umar tidak membenarkan penyebaran agama selain Islam... baca buku biblografi Umar, bagaimana umar melayan non muslim di zaman pemerintahannya.
jikalah di United kingdom gereja bertukar jadi masjid dibeli oleh muslim di sana, pertambahan muslim menigkat di united kingdom, mengapa di Putrajaya yang kristian tak ramai, nak dibina gereja,... gereja yang dibina di UPM, apa cerita sekarang ni, dari gereja inilah akan dilakukan serngan kepada muslim melalui gerakan freemason...
tanya siswa UPM, apa jadi dengan gereja di UPM, cuba lihat gereja di km 12 cherasm apa hal dengan gereja di kajang...
saya berpendapat akan datang nasora akan memeluk Islam, cuba baca hadis sahih ini:

bila nabi Isa Alaihissalam turun di Damsyik Timur...

Apabila Nabi Isa AlaihisSalam Turun

Hadis sahih Muslim jilid 1 No. 127.

Dari Abu Hurairah .a katanya Rasulullah saw. Bersabda “Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya telah dekat masanya Isa Ibnu Maryam akan turun di tengah-tengah kamu. Dia akan menjadi Hakim yang ADIL, akan dihancurnya salib, dibunuhnya bab*/khinzir, dihapuskannya pajak, dan kekayaan akan melimpah ruah (ma’mur) sehingga tidak seorang pun lagi bersedia menerima pemberian”

Hadis 128

Jabir bin Abdullah .a mendengar Nabi saw. Bersabda”Akan senantiasa ada hingga hari Kiamat segolongan umatku yang berjuang menegakkan kebenaran dan mereka pasti menang” sementara itu nabi ‘Isa a.s akan turun ke tengah-tengah umat. Lalu pemimpin-pemimpin mereka berkata kepadanya: “Sudilah Anda solat dan menjadi Imam (pemimpin) kami.” Jawab Nabi ‘Isa a.s ,”Tidak, Masing-masing kamu boleh menjadi pemimpin bagi yang lain, selaku suatu kehormatan yang dilimpahkan Allah kepada ummat ini”.



Dari Ibnu Umar .a katanya Rasulullah saw. Berbicara mengenai dajjal di hadapan orang banyak. Sabda beliau “Sesungguhnya Allah Taala tidak picek (buta matanya sebelah). Ketahilah sesungguhnya Al masih Dajjal yang picek mata kanannya seperti buah anggur mengembung”

Dari Anas bin malik .a katanya Rasulullah saw. Bersabda “Tidak ada seorang Nabi melainkan dia mengingatkan ummatnya supaya waspada terhadap sipicek pembohong besar. Ketahuilah dia picek, sedang Tuhanmu tidak picek. Antara kedua matanya tertulis k-f- (kafir)

Dari Hudzaifah .a katanya Rasulullah saw. Bersabda “ aku lebih tahu tentang dajjal daripada dajjal itu sendiri. Dia mempunyai dua sungai yang mengalir. Yang satu kelihatan oleh mata mengalirkan air putih bersih, sedang yang satu lagi kelihatan bagai api bergejolak yang sedang mengalir.Siapa yang menemukannya hendaklah didatangi sungai yang kelihatan seperti api menyala, lalu picingkan mata, tundukkan kepala dan minumlah airnya. Maka sesungguhnya itulah air. Sejuk. dajjal matanya tertutup oleh selapi daging tebal. Antara kedua matanya terdapat tulisan”kafir” yang dapat dibaca oleh setiap orang mukmin baik yang tahu tulis baca atau tidak”

Dari Hudzaifah .a dari Nabi saw. Sabdanya”dajjal selalu membawa air dan api. Api itu sebenarnya adalah air sejuk, sedang air sebenarnya adalah api. Kerana itu waspadalah kamu agar tidak celaka”

Dari Nawas bin Sam’an .a katanya “Pada suatu pagi Rasulullah saw. Berbicara mengenai dajjal. Tempo-tempo beliau merendahkan suara dan kadang-kadang meninggikannya, sehingga kami merasakan seolah-olah berada dalam kelompok lebah. Petang hari kami mendatangi beliau. Beliau sudah tahu persoalan kami. Tanya beliau “apakah kabar kalian?” jawab kami” Ya Rasulullah, tadi pagi anda berbicara mengenai dajjal. Kadang kadang anda merendahkan suara kadang-kadang meninggikan suara sehingga kami merasakan seolah-olah berada dalam kelompok lebah” Jawab Rasululah saw. “Bukan dajjal yang mengkhuatirkanku terhadap kamu sekelian. Jika dia muncul, sedang aku sudah tidak berada disampingmu, maka ummat manusia akan menjadi pembela atas dirinya sendiri, dan Allah Taala penggantiku menjadi pembela atas setiap orang muslim. dajjal pemuda berambut kerinting, mata picek. Aku lebih condong mengatakannya serupa dengan abdul uzza bin qathan. Barang siapa di antara kamu bertemu dengannya bacakan kepadanya permulaan surat Kahfi. Dia muncul di suatu tempat sunyi antara Syam dan Iraq. Lalu dia merusak ke kanan dan ke kiri. “Wahai hamba Allah! Kerana itu teguhkan pendirianmu!. “Tanya kami”Ya rasulullah, berapa lama dia tinggal di bumi” jawab Rasululah saw. ”empat puluh hari. Satu hari seperti setahun,satu hari seperti sebulan, satu hari seperti sepekan (minggu) dan selebihnya seperti hari-hari kamu sekarang.” Tanya kami” ya Rasulullah, ketika sehari seperti setahun, cukupkah kalau kami solat seperti solat kami sekarang?” Jawab beliau”tidak, tetapi hitunglah bagaimana pantasnya” Tanya kami berapa kecepatannya berjalan dibumi?” Jawab beliau “Seperti hujan ditiup angin. Dia mendatangi suatu kaum, maka diajaknya kaum itu supaya iman kepadanya, lalu meraka iman dan mematuhi segala perintahnya. Diperintahkannya langit supaya hujan maka turunlah hujan. Diperintahkannya bumi supaya subur maka tumbuhlah tumbuh-tumbuhan. Bila hari telah petang, ternak mereka pulang ke kandang dalam keadaan lebih gemuk dan dengan susu lebih besar cukup makan. Kemudia didatanginya kaum yang lain dan diajaknya mereka supaya iman kepadanya Tetapi mereka menolak ajakannya. Maka ia berlalu dari mereka. Besok pagi negeri mereka menjadi kering kerontang dan kekayaanan mereka habis ludes. Kemudian dia lewat di suatu negeri yang telah rusak binasa. Katanya ”keluarkan perbendaharaanmu. Maka keluarlah seluruh kekayaan negeri itu dan pergi mengikuti dajjal seperti pemimpin lebah diikuti rakyatnya. Kemudian dipanggil seorang muda remaja lalu dipukulnya dengan pedang sehingga anak muda itu belah dua dan belahannya terlempar sejauh anak panah dipanahkan. Dajjal memanggil tubuh yang terbelah itu kembali. Dia datang seutuhnya dan dengan wajah berseri-seri sambil tertawa. Sementra dajjal asyik dengan perbuatan-perbuatannya yang merusakkan, Allah Taala membangkitkan Isa Al Masih Ibnu Maryam. Dia diturunkan dekat menara putih sebelah timur Damsyiq, memakai dua pakai bewarna, berpegang pada sayap dua malaikat. Apabila dia menundukkan kepala hujan turun,dan apabila dia mengangkat kepala berjatuhan daripadanya biji-biji perak bagaikan mutiara. Orang kafir tidak diperkenankan bau nafasnya. Siapa yang menciumnya dia langsung mati. Bau nafasnya tercium sejauh mata memandang. Maka dicari dajjal dan bertemu olehnya di pintu gerbang kota Lud. (sebuah kota dekat Baitul Maqdis), lalu dibunuhnya dajjal. Kemudian didatanginya kaum yang dipelihara Allah dari kejahatan dajjal. Maka diusapnya mereka dan dikabarkan kepada mereka kedudukannya di Syurga. Allah mewahyukan kepada Isa a.s ”Aku akan mengeluarkan hamba-hambaku yang tak terkalahkan oleh sesiapa pun Kerana itu selamatkanlah hamba-hambaKu yang Soleh ke bukit” lalu Allah Taala membangkitkan ya’juj dan Ma’juj Mereka turun melanda dari tempat yang tinggi. Gelombang pertama melewati telaga Thiber, lalu mereka minum habis air telaga tersebut Kemudian lewat pula kumpulan yang lain. Kata mereka”Sesungguhnya dahulu di sini ada air. Nabi Isa dan para sahabatnya terkepung sehingga sebuah kepala sapi lebih berharga bagi mereka dari seratus dinar bagi seorang kamu hari ini (kerana kekurangan makanan) Nabiyallah Isa dan para sahabatnya mendoakan semoga AllahTaala menghancurkan ya’juj ma’juj maka dikirimkan kepada mereka penyakit hidung seperti pada haiwan-haiwan sehingga mereka mati semuanya. Kemudian nabi Isa dan para sahabatnya turun ke Bumi. Tetapi tidak sejengkal tanah pun didapati melainkan penuh dengan bangkai-bangkai busuk. Nabiyallah Isa dan para sahabatnya mendoakan semoga Allah sudi menyingkirkan bangkai-bangkai busuk itu. Maka dikirimkan Allah burung-burung sebesar unta lalu diangkatnya bangkai-bangkai tersebut. Dan dilemparkannya di tempat yang dikehendaki Allah. Kemudian diturunkan Allah hujan, sehingga walaupun rumahnya tanah liat dan rumah-rumah bulu di bersihkannya. Sehingga bumi kelihatan seperti kaca Kemudian diperintahkan Allah kepada bumi “ Tumbuhkanlah tumbuh-tumbuhanmu dan kembalikanlah keberkatanmu. Ketika itu sekelompok keluarga kenyang makan sebuah delima. Dan mereka dapat berteduh di bawah kulitnya, Rezeki mereka sangat berkah sehingga susu seekor unta cukup untuk orang sekampung. Susu seekor sapi cukup untuk orang satu qabilah. Susu seekor biri-biri cukup untuk sekelompok keluarga dekat. Ketika mereka berada dalam keadaan keredhaan Tuhan yang demikian, tiba-tiba Allah mengirimkan angin baik melewati ketiak mereka, maka tercabut ruh setiap mukmin dan orang muslim. Maka tinggal orang jahat belaka, bercampur-baur seperti keldai. Maka ketika itu terjadilah Kiamat.

Dari Abu Said Al Kudri .a katanya :”Rasulullah saw menceritakan yang panjang mengenai dajjal. Antara lain beliau menceritakan: dajjal itu datang. Dia terlarang masuk Madinah. Kerana itu dia berhenti di sebuah kebun di pinggir kota. Pada hari itu datang kepadanya seorang lelaki elok. Kata lelaki itu”Aku memastikan bahwa engkau adalah dajjal yang diceritakan Rasulullah saw kepada kami” kata dajjal kepada para pengikutnya “Bagaimana pendapat kalian, jika kubunuh orang ini. Aku bisa menghidupkannya kembali. Ragukah kalian akan hal itu.? Jawab mereka”Tidak maka dibunuhnya orang itu, kemudian dihidupkannya kembali. Setelah hidup kembali lelaki itu berkata kepada dajjal,”Demi Allah ,sekarang aku tambah yakin engkau sesungguhnya Dajjal”.Dajjal hendak membunuhnya kembali, tetapi dia tidak sanggup lagi melakukannya. Kata Abu Ishaq ”Lelaki itu ialah Nabi Khidhir ‘alaihissalam”


Dari Anas bin Malik ra.a katanya Rasulullah saw bersabda:”Tidak sebuah jua negeri, melainkan semua diinjak oleh dajjal.Kecuali makkah dan madinah. Semua jalan yang menuju ke sana dijaga malaikat dengan berbaris. Maka berhenti dajjal disebuah kebun (dipinggir kota Madinah). Madinah bergoyang (gempa) tiga kali. Orang-orang kafir dan orang munafik keluar semuanya dari kota Madinah menemui dajjal”

Dari Abu Hurairah .a katanya Rasulullah saw bersabda:”Segeralah kamu beramal sebelum terjadi enam perkara (1) Sebelum matahari terbit dari barat (2) keluar dajjal (3) keluar dabbatul ard (binatang melata) (5) peristiwa yang menimpa dirimu sendiri(maut) (6) peristiwa yang menimpa orang banyak (kiamat)

Dari Ma’qil bin Yasar .a katanya rasulullah saw bersabda:”Beribadat masa-masa sulit sama dengan hijrah kepadaku”

Dari Abdullah .a dari Nabi saw sabdanya:”Tidak terjadi kiamat melainkan kerana kejahatan manusia

Perang besar antara dua kekuatan besar (Sahih Muslim jilid 4)
Hadis 2461 dari Abu Hurairah .a katanya “Rasulullah saw. Bersabda “Belum akan terjadi kiamat sebelum dua golongan besar saling memerangi satu sama lain, sedangkan kurban di kedua pihak sangat besar pula.dan alasan kedua-duanya hanya satu”

Hadis sahih Muslim No 2463jilid 4.
Dari Tsauban .a katanya rasulullah saw, bersabda”sesungguhnya Allah taala telah memperlihatkan kapada ku peta bumi secara keseluruhannya, sehingga aku dapat melihat bumi sebelah Timur dan barat dan sesungguhnya kekuasaan ummatku akan sampai ke seluruh tempat yang telah diperlihatkan Allah Taala kepadaku. Kepadaku diberikan dua jenis perbendaharaan, iaitu merah dan putih. Aku memohon kepada Tuhan untuk membantu ummatku agar mereka tidak binasa dengan musim susah yang panjang, dan agar mereka tidak dijajah oleh kuasa asing selain mereka sendiri, sehingga kekuasaan mereka menjadi hancur luluh. Tuhanku berfirman “Ya Muhammad, apabila Aku telah memutuskan suatu keputusan, maka keputusanKu tidak dapat diubah lagi Aku memperkenankan doamu untuk ummatmu, bahawa mereka tidak akan binasa dengan musim susah yang panjang. Dan bahawa Aku tidak akan menjajahkan kepada mereka suatu kekuatan musuh selain diri mereka sehingga kekuatan mereka hancur luluh, sekalipun musuh-musuh mereka bersatu mengelilingi, kecuali bila sebagian mereka membinasakan yang sebagian dan mereka saling tawan menawan.

Hadis no 2464 jilid sahih Muslim
Dari Amir bin saad dari bapanya ra. Katanya “Pada suatu hari Rasulullah saw. Datang dari daerah perbukitan. Ketika baginda sampai di Masjid bani Muawiyah baginda masuk ke masjid lalu solat dua rakaat.kami pun solat pula bersama-sama dengan baginda. Baginda berdoa kepada Tuhan panjang sekali. Setelah mendoa baginda menoleh kepada kami lalu bersabda “Aku memohon kepada tuhanku tiga perkara. Dia memperkenankan dua perkara dan menolak satu perkara. Aku memohon kepada Tuhanku supaya jangan membinasakan ummatku dengan musim susah yang panjang. Maka diperkenankan. Aku memohon supaya ummatku jangan dibinasakan dengan bencana tenggelam (seperti banjir besar yang melanda ummat Nabi Nuh, atau seperti tentera dan Firaun yang tenggelam di lautan), permohonanku itu diperkenankanNya juga. Aku memohon supaya ummatku jangan dibinasakan kerana pertentangan sesama mereka. Permohonanku ini tidak diperkenankan”

Hadis no 2474 sahih Muslim jilid 4 dari Abu Hurairah .a dari nabi saw, sabdanya “Belum terjadi kiamat sebelum dibangkitkan dajjal, pembohong besar yang jumlahnya hampir 30 orang. Semuanya mengatakan bahawa mereka adalah rasulullah.

Hadis no 2486 jilid 4 sahih Muslim ,kiamat sudah dekat:
Dari Anas .a katanya rasulullah saw bersabda “(Jarak waktu. Aku diutuskan dan hari kiamat seperti ini “Baginda memberikan isyarat dengan merapatkan telunjuk dengan jari tengah”

Hadis no 127 jilid 1 sahih Muslim
Dari Abu Hurairah .a katanya rasulullah saw bersabda “Demi Allah yang jiwaku di TanganNya, sesungguhnya telah dekat masanya Isa ibnu Maryam akan turun di tengah-tengah kamu. Dia akan menjadi hakim yang Adil, akan dihancurkannya salib, dibunuhnya bab*, dihapuskannya pajak dan kekayaan akan melimpah ruah sehingga tidak seorang pun lagi yang bersedia (layak ) menerima pemberian”

Hadis sahih Muslim jilid 4 no 2294
Dari Anas bin Malik .a. katanya rasulullah saw bersabda “sebagian di antara tanda-tanda hari kiamat ialah hapusnya ilmu agama , berjangkitnya kejahilan, merajalelanya perzinaan (pelacuran), melimpahnya minuman keras, habis (extince) kaum lelaki, dan yang tinggal hanya wanita, dengan nisbah seorang lelaki berdiri di tengah-tengah lima puluh wanita”

Hadis sahih Muslim jlid 4 no 2014
Dari Mughirah bin Syu’bah .a katanya “Tidak ada sahabat yang bertanya kepada Rasulullah s.a.w. perihal dajjal yang lebih banyak dari pertanyaanku” Kerana itu Rasulullah saw. Bersabda kepadaku, “Hai anakku, Engkau tak usah terlalu risau memikirkannya. Dia tidak akan mencelakakanmu” Kataku, “Orang ramai mengatakan dajjal mempunyai sungai yang mengalir dan bukit roti.” Sabda baginda, “Itu amat mudah bagi Allah Ta’ala menciptakannya.”



Robohnya Kaabah
Hadis 1512 Bukhari
Aisyah .anha berkata :”Nabi s.a.w. bersabda :”Kaabah itu akan diperangi oleh musuh , tetapi mereka itu lalu ditenggelamkan dalam bumi yakni di Baida’, suatu tempat antara Makkah dan Madinah”

Hadis 1513 dari Ubaidillah bin Akhnas , katanya :”Aku diberitahu oleh Ibnu Abi Mulaikah dari Ibnu Abbas .anhuma dari Nabi s.a.w. , sabdanya: ”Seolah-olah aku dapat melihat orang-orang yang merobohkan Kaabah itu berkulit hitam, merenggangkan kedua kakinya dan membongkar Kaabah itu batu-batunya satu demi satu”

Hadis 1514 dari Ibnu Syihab dari Sa’id bin Musayyab bahawasanya Abu Hurairah .a. berkata:” Rasulullah s.a.w bersabda :” Kaabah itu akan diruntuhkan oleh yang mempunyai dua betis yang kecil, berasal dari negeri Habasyah (Abesenia)”

Keterangan:
Ya’juj dan ma’juj keluar, Kaabah dirobohkan dan tidak ada yang berhaji di Baitullah adalah tanda-tanda dekat hari Kiamat tiba.

Hadis 94 jilid 1 Muslim
Dari Abu Hurairah .a, katanya Rasulullah saw. Bersabda “Sesungguhnya Allah akan meniupkan angin dari Yaman lebih lembut dari Sutera. Namun tidak seorang pun yang ada (iman) di hatinya” Abu Alamah mengatakan “Walaupun seberat biji bayam?” Kata Abdul Aziz “Iman yang seberat debu pun akan tercabut nyawa olehnya”


Hadis sahih Muslim jilid 4 no 2293
Dari Anas bin malik .a katanya Rasulullah saw. Bersabda “ Sebagian di antara tanda-tanda hari Kiamat ialah hapusnya Ilmu (Agama Islam), berjangkitnya kejahilan, melimpahnya minuman keras dan merajalelanya perzinaan (pelacuran)”


Hadis sahih Muslim jilid 4 no 2294
Dari Anas bin malik .a katanya Rasulullah saw. Bersabda “Sebagian di antara tanda-tanda hari Kiamat ialah : hapusnya Ilmu (Agama Islam) , ber jangkitnya kejahilan, merajalelanya perzinaan (pelacuran), melimpahnya minuman keras, habis/extince kaum lelaki dan yang tinggal hanya wanita dengan perbandingan seorang lelaki berdiri ditangah-tengah lima puluh wanita.


Hadis sahih Muslim jilid 4 no 2295
Dari Abdullah dan Abu Musa .a. keduanya berkata bahawa Rasulullah saw. Bersabda :”Sebelum terjadi hari kiamat terlebih dahulu hapus ilmu (Addin) dan berjangkit kejahilan (maksiat, kejahatan dan sebagainya) dan banyak terjadi pembunuhan.



Hadis sahih Muslim jilid 4 no 2296
Dari Abu Hurairah .a katanya Rasulullah saw. Bersabda “Tanda hari Kiamat semakin dekat, dihapus (dicabut) Ilmu (Addin), lalu timbul fitnah (bala bencana/kekacauan). Di mana-mana dijumpai kebakhilan serta banyak pembunuhan”






Hadis sahih Muslim jilid 4 no 2297
Dari Abdullah bin Amru bin Al‘Ash, katanya dia mendengar Rasulullah saw. Bersabda “ Allah tidak menghapuskan ilmu (Addin) dengan cara mencabutnya dari dada seluruh manusia tetapi dengan jalan mewafatkan para Ulama’. Apabila Ulama’ sudah habis, umat manusia mengangkat orang bodoh menjadi pemimpin mereka. Lalu mereka bertanya kepada para pemimpin yang bodoh. Si pemimpin memberi fatwa tanpa pengetahuan, menyesatkan orang banyak maka sesatlah mereka semuanya”


Bila wanita lebih banyak daripada pria/pemuda
Hadis 965 sahih Muslim jilid 2
Dari Abu Musa .a dari Nabi saw. Sabdanya “Kelak akan datang suatu masa di mana seorang lelaki berkeliling membawa emas/zahab untuk disedekahkannya, tetapi dia tidak mendapatkan orang yang bersedia menerima sedekahnya itu. Akan terjadi pula kelak, seorang laki-laki direbuti oleh empat puluh wanita yang kesemuanya menginginkan lelaki itu untuk menjadi suaminya. Hal itu terjadi kerana jumlah lelaki jauh lebih sedikit daripada perempuan”

Bila zaman makmur
Hadis 966 sahih muslim jilid 2
Dari Abu Hurairah .a katanya Rasulullah saw bersabda “Tidak akan terjadi Kiamat sebelum harta kekayaan telah bertumpuk tumpuk dan melimpah ruah; sehingga seorang lelaki pergi kemana-mana sambil membawa hartanya untuk dizakatkannya, tetapi dia tidak mendapatkan seorang jua pun yang bersedia / layak menerima zakatnya itu; dan sehingga tanah Arab menjadi subur makmur kembali dengan padang-padang rumput dan sungai-sungai”

Hadis 967 Sahih Muslim jilid 2

Dari Abu Hurairah .a., dari Nabi saw. Sabdanya “Tidak akan terjadi kiamat, sebelum harta kekayaan telah bertumpuk-tumpuk dan melimpah ruah (kemakmuran telah merata); sehingga si pemilik harta merasa sedih kerana tidak ada orang yang bersedia menerima sedekahnya. Dan orang yang dimintanya untuk menerima sedekahnya menjawab; “Aku tidak memerlukan sedekah anda”

Hadis 968 sahih Muslim jilid 2

Abu Hurairah .a. katanya Rasulullah saw. Bersabda:”Kelak bumi akan memuntahkan jantung hatinya berupa tiang-tiang emas dan perak. Maka datanglah seorang pembunuh seraya berkata:” Kerana inilah aku jadi pembunuh. Kemudian datang pula si perompak, lalu berkata:”kerana inilah aku putuskan silaturrahim. Kemudian datang pula si pencuri seraya berkata: Kerana inilah tanganku dipotong. Sesudah itu mereka tinggalkan saja harta kekayaan itu, tiada mereka ambil sedikitpun.


"Dajjal adalah seorang laki-laki yang gemuk, berkulit merah dan berambut keriting..."(hari.Bukhari dan Muslim)

Dajjal itu matanya buta sebelah, mata yang ada itu seperti anggur yang masak. lalu sahabat yang mendengar hadith itu berkata, kalau macam tu dajjal tu sama dengan Ibn Qathn, seorang lelaki bani Khuza'ah. "
* Ibn Qathn ialah Abdul 'Uzza bin Qathn bin Amar al-Khuza'iy, dia bukan sahabat Nabi dan meninggal pada zaman jahiliyah lagi. (alFath, 6/488)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 10:37


!!! QUOTE !!!

cuba liht zaman Umar, umar tidak membenarkan penyebaran agama selain Islam... baca buku biblografi Umar, bagaimana umar melayan non muslim di zaman pemerintahannya.


Anda ini silap masuk thread... dalam thread ini adalah tentang kewajaran membina gereja. tak ada kat situ menunjukkan ia adalah untuk menyebar agama Kristian.

Di dalam zaman RasuluLLah, rujuk piagam madinah - orang bukan Islam bebas untuk mengamalkan kepercayaan masing-masing. Ada RasuluLlah meruntuhkan gereja atau menghalang pembinaan gereja bagi tujuan peribadatan mereka?

Nak bagi hujjah itu biar kena pada tempatnya. Lain lah tajuknya - Putrajaya membenarkan penyebaran agama Kristian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 13:14


Pada 01-02-08 07:39 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

gereja yang dibina di UPM, apa cerita sekarang ni, dari gereja inilah akan dilakukan serngan kepada muslim melalui gerakan freemason...
tanya siswa UPM, apa jadi dengan gereja di UPM, /.....)



hingga kini saya masih tak faham, Kenapa bangunan buruk zaman penjajah ITU yang saiznya tak ubah seperti saiz & luas DAPUR RUMAH SAYA(ni cakap terang-terang ni) yang digelabahkan sangat hingga kini.

luas, indah, mumkin MEWAHnya masjid UPM itu sudah CUKUP untuk menenggelamkan bangunan uzur yang di rangka untuk diperbaiki itu.

freemanson tiada kena mengena dengan kristian tetapi yahudi. yahudi dan MAZHAB katholik boleh dianggap musuh (kinah sila perbetulkan jika akak salah lagi).

jika ROH bangunan BURUK itu yang KITA gerunkan, tanya kembali kepada DIRI kita, dimana kekuatan ROH kita selama INI.

**hilangnya saya DAHULU bukan kerana bangunan, kerana ROH yang tak habis-habis bertelagah dengan pendapat yang tak pernah bersefahaman :roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13657 saat. Lajunya....