Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Awek salam dan cium tangan balaknye..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Awek salam dan cium tangan balaknye..

Please Mendaftar To Post


Oleh Awek salam dan cium tangan balaknye..

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 18:13


Assalamualaikum semua warga ukhwah..
Semenjak dua menjak ini kita sering melihat pasangan kekasih Islam, bila nak berpisah saja si perempuan ini salam tangan si lelaki itu.. Siap cium lagi tuuu.. Kekadang tu si lelaki tu yang suruh.. Kekadang tu pula si perempuan tu yang nak sangat.. Pelik tak pelik.. Konon- konon nak tunjukkan rasa hormatnya lah tuuu.. Nyampah saja tengok!!
Apa pendapat kawan-kawan semua tentang 'Trend' baru yang melanda ini?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 18:55


dosa tetapi dosa.. tak ada trend2 lagi.. bukan ke sudah jelas couple ni haram.. nak cium2 tngn pula?? nak pandang perempuan pun dilarang kan???eeem.. sepatutnya kita yang tengok.. boleh tegur.. kalau tak mampu.. tegurlah dengan hati dan doakan semoga pasangan tu mendapat hidayah Allah.. amin.. selemah2 iman adalah menegur dengan hati kan?? kalau nak kuat iman.. tegur lah dengan mulut.. jelaskan.. sebab kadang-kadang ada org tak faham agama maybe sebab didikan yang xckup dr sek atau keluarga.. jadi kita boleh sama-sama share ilmu yang kita ada.. xpn mereka ni jenis xmenghayati islam dengan sedalam2nye lagi.. iaitu xmengamalkan ilmu.. so boleh tegur juga maybe masa tu mereka terlalai seketika dengan duniawi yang penuh nikmat.. siapa tau kan?? so jangan lah tengok saja.. kita semua iman trun naik saja selalu.. tapi kita boleh try sentiasa naikkan iman itu.. tol tak,, insyaallah.. wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

akmal17
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.02.2007
Ahli No: 28839
Posting: 23
Dari: MESIR

egypt  


posticon Posting pada: 19-12-07 19:25


percaya lah wahai sahabat.cinta sebelum perkahwinan itu adalah nafsu semata-mata..hanya ingin kan keseronokan dunia tanpa memikirkan apa yang telah dilakukan..ana pun pernah lalui nya..jangan antum menyesal dihari kelak..takut anak2 kalian mengikut perangai antum semasa muda2 dahulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmal17Profil   Hantar PM kepada akmal17   Quote dan BalasQuote

serimurni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18927
Posting: 106
Dari: e-poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 20:13


Pada 19-12-07 19:25 , akmal17 posting:

!!! QUOTE !!!

percaya lah wahai sahabat.cinta sebelum perkahwinan itu adalah nafsu semata-mata..hanya ingin kan keseronokan dunia tanpa memikirkan apa yang telah dilakukan..ana pun pernah lalui nya..jangan antum menyesal dihari kelak..takut anak2 kalian mengikut perangai antum semasa muda2 dahulu..


minta dijauhkanla..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For serimurniProfil   Hantar PM kepada serimurni   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-12-07 21:23


Pada 19-12-07 18:13 , riniey posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum semua warga ukhwah..
Semenjak dua menjak ini kita sering melihat pasangan kekasih Islam, bila nak berpisah saja si perempuan ini salam tangan si lelaki itu.. Siap cium lagi tuuu.. Kekadang tu si lelaki tu yang suruh.. Kekadang tu pula si perempuan tu yang nak sangat.. Pelik tak pelik.. Konon- konon nak tunjukkan rasa hormatnya lah tuuu.. Nyampah saja tengok!!
Apa pendapat kawan-kawan semua tentang 'Trend' baru yang melanda ini?



hm..patutnya isteri salam dengan cium tangan suami.dapat jugak pahala...ni dah terbalik.. isk2..:jangan: :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-12-07 00:04


sebab zaman sekarang orang dah tak ada khauf dan raja'....tak takut dosa dan pahala...tak takut api neraka dan tak feel api neraka tu dasyat mana...sebab? kerajaan sekarang dok war warkan material2 sahaja..yang akhirat nanti tidak diwar-warkan/disedarkn kepada masyarakat kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 20-12-07 05:49


Pada 20-12-07 00:04 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

sebab zaman sekarang orang dah tak ada khauf dan raja'....tak takut dosa dan pahala...tak takut api neraka dan tak feel api neraka tu dasyat mana...sebab? kerajaan sekarang dok war warkan material2 sahaja..yang akhirat nanti tidak diwar-warkan/disedarkn kepada masyarakat kita...


setuju2 :kelip: :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-12-07 12:00


memang ana pernah tengok perkara ni terjadi...
Sedangkan yang bertunang pun belum boleh nak OVER2..
ni kan pulak yang berCOUPLE.... Dosa tetapi dosa...
Astaqfirullahalazim...
Moga dijauhkan dr segala kemungkaran


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 20-12-07 13:32


memang tak patut.....bukan laki bini pun....dah tak ada kerja lain agaknya...tambah dosa saja......

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-12-07 23:58


emmm... entah lah... dah jadi kwjpn untuk kita yang tahu ni untuk menegur dan m'betulkan yang salah... tapi, banyak sangat media yang membantu remaja dan umat islam ni ke arah kebatilan yang macam tu. contoh adegan makwe cium tangan pakwe dalam filem adalah Mukhsin... drama2 melayu lain pun banyak juga... kenapa saya cakap drama melayu? sebab melayu tu ramai yang islam walaupun tak semestinya melayu tu islam. filem dan drama ni banyak org tengok... entah lah... patutnye ada perubahan dalam filem dan drama kita.. tapi........ tak ada yang nak mengubahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 00:03


apa lah nak jadikan..manusia dah tak segan dan tak takut murka Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 22-12-07 00:21


dosa tetap dosa..matlamat tak menghalalkan cara :jangan: :jangan:


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 01:08


pada pendapat ana,dah tak tau nak kata apa lagi... dah tau dosa masih lagi buat...bukan dapat pahala lagi dapat dosa... memang betul kata fatiha MATLAMAT TAK MENGHALALKAN CARA.... malu kadang-kadang bila melihat bangsa melayu kita ini lebih-lebih lagi umat islam... semoga ALLAH membuka pintu petunjuk buat mereka... AMIN....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 06:51


Inilah yang berlaku sekiranya kita melepaskan rasa kasih sayang pada yang bukan hak yakni dengan bercinta sebelum berkahwin. Semoga golongan yang terlibat diberi petunjuk dan hidayah daripada Allah s.w.t

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-07 09:59


ni bukan trend, ni lebih-lebih....kalau dalam kes tiada ikatan nikah..
mereka mengaku Islam, tapi agung2kan jugak barat..berkapel2, itu istilah barat..
mereka mengaku Islam, tapi Al-Quran yang penuh dengan amaran&p'igtan dibuat men2..

ALLAH dah kata tak suka perkara berlebih2an...ni lah akibatnya jika sayang sangat kat seseorang & cinta sangat kat seseorang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 10:09


pas kawin, haram dibuatnya, betul tak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-01-08 00:40


inilah masalahnya jika kita selalu membelakangkan hukum, semestinya masyarkat islam dinegara ini adalah terdiri daripada pelajar, sudah pasti mereka juga pernah mengambil subjek pendidikan islam dsbnya... tapi, jika ilmu itu hanya untuk exam smata-mata tanpa prktik maka akan jdilah seperti trend sekarang.. hukum allah sudah dicipta, cuma kita semua yang melakarkan bagaimana untuk membuatnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 01:06


sbnanya benda-benda macam ni dah lama wujud. dr aku sekolah lagi nampak kakak senior cium tangan balak dia.

lepas itu bila kerja pula ada nampak trend terbaru, balak dia yang cium tangan awek dia. yarks...!!

harap-harap kita semua dipelihara oleh Allah untuk buat perkara2 terkutuk macam tu.


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 14-01-08 10:16


Astagfirullahal'azim... yang haram tetap haram...nak salam,tunggu kahwin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

dollah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.01.2008
Ahli No: 32281
Posting: 14
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-01-08 13:45


yang haram tetap haram...itu semua kan dah jelas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dollahProfil   Hantar PM kepada dollah   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-01-08 14:31


Salam...dari salam laki yang bukan mahram tu,baik lah banyak-banyak salam mak ayah.adik beradik,atuk nenek dan kawan-kawan sejantina..lagi baik..lagi berfaedah...entah2 dengan mak ayah sendiri pun tak tersalam.sedangkan mak ayah lah org yang lebih pntng dalam kehidupan kita ni...org yang perlu dihormmati dan disayangi..jangan tersalah meletakkan kasih sayang (melampau)pada org yang tidak berhak


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-01-08 15:15


nak ikut adat macam bagus saja...hehe...
tak mengapa,kita jangan marah2,sebab yang buat ni kebanyakannya dari students IPT,bijak2 belaka mereka ni..
tugas kita yang penting dakwah...kalau kita marah,lagi mereka buat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 16:03


Pada 14-01-08 14:31 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...dari salam laki yang bukan mahram tu,baik lah banyak-banyak salam mak ayah.adik beradik,atuk nenek dan kawan-kawan sejantina..lagi baik..lagi berfaedah...entah2 dengan mak ayah sendiri pun tak tersalam.sedangkan mak ayah lah org yang lebih pntng dalam kehidupan kita ni...org yang perlu dihormmati dan disayangi..jangan tersalah meletakkan kasih sayang (melampau)pada org yang tidak berhak




ya... im agree....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 17:15


Confirm"HARAM"..bila agama dah dimudah2kan, inilah jadinya..halal halam dah tak tahu dibezakan..moga-moga Allah kuatkan hati dan iman kita agar tidak terjurumus ke dalam perkara-perkara yang HARAM begini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 18:03


salam 'alaik.... dunia..dunia..apa sudah jadi???
kononnya salamnya tu nak ambil keberkatan slepas keluar berdating- dating an.... mungkin kononnya nak tunjuk yang mereka tu pasangan soleh dan solehah...
yang haram tetap haram...mana boleh menghalalkan apa yang diharamkan...



::::::think positive::::

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 18:36


Pada 04-01-08 08:19 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

kata org benda macam ni dah terang lagi bersuluh ... saya setuju dengan pendapat sahabat yang kata ianya tak perlu dimasukkan dalam forum ..

saya pun pernah jugak post satu topik ... konon nak minta pendapat semua org tentang mereka yang keluar melancong secara berkumpulan, bercampur lelaki-perempuan namun pada masa sama tetap "jaga adab", tak tinggal solat, tapi mereka rasa enjoy dan seronok melayan telatah masing-2 ... tapi tak ada sapa pun nak bagi pendapat ... maklumlah .. org kat sini semua kan baik-2 ...


:berfikir:


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 19:46


tak ada makna semuanya tu...tak kan kekal lama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 21-01-08 20:04


salah cara dan tempat ni kalau betul pun nak tunjuk taat...

think before u do :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-08 20:50


salam
buatpela nak salam dengan pakwe.bukannya suami.
kalau dah jadi suami Tak apalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 20:56


senyum bila baca topik ni..

** di jeling, di perli2 waktu berjalan berpimpin dengan hubby dah jadi macam perkara biasa sejak awal perkahwinan lagi;) nak buat bagaimana.. muka budak-budak aternye

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 21:00


Pada 19-12-07 19:25 , akmal17 posting:

!!! QUOTE !!!

percaya lah wahai sahabat.cinta sebelum perkahwinan itu adalah nafsu semata-mata..hanya ingin kan keseronokan dunia tanpa memikirkan apa yang telah dilakukan..ana pun pernah lalui nya..jangan antum menyesal dihari kelak..takut anak2 kalian mengikut perangai antum semasa muda2 dahulu..


SAYA SETUJU.saya pernah laluinya dan saya mengaku sangat menyesal..Tuhan,ampunkanlah hambaMu yang lemah ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:15


salam
mereka telah melakukan sesuatu yang dilarang agama. hanya perkahwinan yang menghalalkan bersentuhan antara lelaki dan perempuan.
ternyata, mereka lebih sanggup berhadapan dengan murka Allah. moga mereka insaf dan sedar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:17


Pada 22-12-07 10:09 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

pas kawin, haram dibuatnya, betul tak????


.. tu lah pasalnya:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:28


Pada 21-01-08 20:56 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

senyum bila baca topik ni..

** di jeling, di perli2 waktu berjalan berpimpin dengan hubby dah jadi macam perkara biasa sejak awal perkahwinan lagi;) nak buat bagaimana.. muka budak-budak aternye


:kelip: :kelip::sopan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-01-08 15:37


Pada 19-12-07 18:13 , riniey posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum semua warga ukhwah..
Semenjak dua menjak ini kita sering melihat pasangan kekasih Islam, bila nak berpisah saja si perempuan ini salam tangan si lelaki itu.. Siap cium lagi tuuu.. Kekadang tu si lelaki tu yang suruh.. Kekadang tu pula si perempuan tu yang nak sangat.. Pelik tak pelik.. Konon- konon nak tunjukkan rasa hormatnya lah tuuu.. Nyampah saja tengok!!
Apa pendapat kawan-kawan semua tentang 'Trend' baru yang melanda ini?



benda ni trend baru ke...rasanya da lama da...since small ive been xposed by dis kind of situation.... benda ni susah nak ubah, dia kena datang dr kesedaran org yang buat tu sendiri, dan kena educate orang-orang tu... tapi kan saya perasan orang-orang kat sini macam da terbiasa eh salam tangan "pakcik2 makcik2" walaupon bukan mahram...dah jadi macam adat pula sometimes...agaknya tu yang terikot2 agaknya...

ps: sorie...no offense


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 16:25


.. cium selimut busuk saya lagi "best":lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-01-08 17:49


Assalamualaikum
hoho...terlepas pandang eh tajuk ni.....

P/S : tired..and sweating..sometimes..shivering....
can't wait..hmm..to ask my wife to salam dan cium tangan saya....huhu......... :kelip: :sopan: :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 18:08


"dulu" ada kawan cerita dia cium tangan lelaki yang dianggap "abang" masa nak berpisah..
masa tu dalam hati "wah bestnya"
huhu rupa-rupanya "sekarang" baru tahu.. "wei mana boleh woo" :jangan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 00:10


Pada 24-01-08 15:28 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



:kelip: :kelip::sopan:



jangan gelak kinah....

sedih tau.... siap sekali tu selamba 'badak' saja kena 'sound tepat'.... pakai tudung labuh tapi menggatal :(

rasa macam nak tampar saja mulut tu. ringan saja rasa tangan seringan mulut tak ada adab sebegitu

**moral of the story-selepas ini kena rekomen ke gomen suruh buat kad nikah jenih gantung kat leher & font size beso :P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-02-08 11:29


Pada 19-12-07 18:13 , riniey posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum semua warga ukhwah..
Semenjak dua menjak ini kita sering melihat pasangan kekasih Islam, bila nak berpisah saja si perempuan ini salam tangan si lelaki itu.. Siap cium lagi tuuu.. Kekadang tu si lelaki tu yang suruh.. Kekadang tu pula si perempuan tu yang nak sangat.. Pelik tak pelik.. Konon- konon nak tunjukkan rasa hormatnya lah tuuu.. Nyampah saja tengok!!
Apa pendapat kawan-kawan semua tentang 'Trend' baru yang melanda ini?



--ana pernah ada seorang teman,beliau seorang yang warok..tidak berapa suka bebual dengan lelaki..tapi beliau suka memandang rendah pada orang-orang seperti mereka yang melakukan perbuatan2 ni..tapi satu hari,ana pun tak tahu..tiba-tiba beliau datang kepada ana,beliau menangis kerana telah keluar berdua2an dengan teman lelakinya..lantas dalam perjalanan,si lelaki menyenruh tangannya..dan dia membiarkan..ana agak terkejut waktu tu..sebab teman ana ni,orgnya warok..nak bebual dengan lelaki pun susah..'anti' lelaki lah kononnya..tapi nak buat macam mana..benda da terjadi..mungkin itulah akibatnya suka memandang rendah pada mereka diluar sana...

--pada pendapat ana,tak usahlah kita menjadikan perkara ini sebagai topic..cukup sekadar kita menjadikannya iktibar,dan mendoakan mereka daripada jauh supaya mereka mendapat hidayahNya, sekiranya kita tidak dapat berdakwah secara dekat..kerana itulah selemah2 iman...tapi apakah masyarakat kita sekarang dapat buat??sekadar mentertawakan mereka yang terpesong??memandang perkara tu satu perkara yang menyampah??tidakkah kita sedar, bahawa hati manusia itu berbolak balik sekiranya imannya tidak teguh?tidakkah kita sedar sekiranya satu hari,perbuatan yang kita tertawakan dan menyampah itu, akan berbalik pada kita??(nauzubillah) dan apakah yang dapat kita perkatakan waktu itu?? dan Allah boleh mengatakan "kun faya kun" pada bila2 masa saja..

--kesimpulannya disini, janganlah kita suka melihat akan keburukan seseorang..kalau nak tengok,tak salah..tapi cukuplah kalau sekadar mengambil iktibar,dan memuhasabah diri... berdakwah dan mengingatkan mereka adalah lebih baik..kita harus ingat, mereka yang berilmu tinggi pun manusia juga..mempunyai nafsu..dan iman mereka sentiasa turun naik...kita tidak boleh menyampah dan menyalahkan mereka 100%..bahkan sebaliknya...mungkin ada yang masih jahil..dan mugkin juga ada yang berilmu tetapi waktu itu nafsunya menguasai dirinya?dan dia memerlukan seseorang untuk menyedarkannya..bukan untuk mempertawakannya..hmm..rasanya itu sahaja yang dapat ana kongsikan..maafkan ana kalau ada sesiapa yang tersinggung..sesungguhnya ana tak berniat untuk menyinggungkan mana-mana pihak..tetapi sekadar untuk muhasabah diri bersama...yang baik,datangnya daripada Allah...dan yang buruk,datang daripada diri ana sendiri..wallahua'lam...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 11:51


Pada 29-01-08 00:10 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-01-08 15:28 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



:kelip: :kelip::sopan:



jangan gelak kinah....

sedih tau.... siap sekali tu selamba 'badak' saja kena 'sound tepat'.... pakai tudung labuh tapi menggatal :(

rasa macam nak tampar saja mulut tu. ringan saja rasa tangan seringan mulut tak ada adab sebegitu

**moral of the story-selepas ini kena rekomen ke gomen suruh buat kad nikah jenih gantung kat leher & font size beso :P



kak nur kamar,
mungkin bila dah kena 'sound tepat' ... si suami tenang saja ambil dompet dan tunjukkan kad nikah kat orang yang sound tu..

kalau suami isteri berjalan-jalan sambil bawa anak...tak ada kut orang nak bersangka-sangka..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 11:56


Pada 29-01-08 00:10 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!



jangan gelak kinah....

sedih tau.... siap sekali tu selamba 'badak' saja kena 'sound tepat'.... pakai tudung labuh tapi menggatal :(

rasa macam nak tampar saja mulut tu. ringan saja rasa tangan seringan mulut tak ada adab sebegitu

**moral of the story-selepas ini kena rekomen ke gomen suruh buat kad nikah jenih gantung kat leher & font size beso :P



eh nasib buka topik ni.. erm bukan gelak tu kak..

nak rekomen gantung kad nikah kat leher tu rasanya saya setuju :berfikir: :-P

dengan pengalaman sebelum ini
ada risiko juga kena cop remaja bawah umur ni.. :-(


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 11:59


tak apelah, kita cari redha Allah...
insyaAllah, bila Allah dah redha, redha manusia akan datang bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ikan_kayu
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16965
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 12:09


saya setuju dengan pendapat True_Heart..masa zaman-zaman belajar dulu selalu juga nampak teman-teman bertudung labuh ni berpimpin tangan dengan teman lelakinya..dalam waktu yang sama mereka juga selalu "menyampah" melihat couple-couple yang tidak bertudung labuh atau bertudung kepala melakukan perkara yang mereka juga lakukan..

~ dunia akhir zaman~

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikan_kayuProfil   Hantar PM kepada ikan_kayu   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 13:45


dah tak tau nak kata apa.......makin bertambah banyak gejala macam ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

izzah84
Warga Rasmi
Menyertai: 04.12.2006
Ahli No: 27610
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 14:09


iman tak dapat diwarisi....
tepuk dada tanya iman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzah84Profil   Hantar PM kepada izzah84   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-02-08 15:17


Assalamualaikum
setiap kali mendengarkan cerita True_Heart....ia menjadikan saya takut.....huhu....selamatkanlah aku ya Allah.... :cry:

P/S : pernah sekali naik kereta dengan mak....berhenti kat traffic light...tentiba jeq kereta sebelah..sekeluarga tu ketawakan saya...lepas tu...dreber dia..(ayahnya agaknya, ketua family...)...selamba jeq sound saya...kalau setakat awek bawa kereta..baik tak payah....dan mereka menggelakdekahkan ketawa pada saya..terasanya saya....terasa bangga...mudanya mak aku...huhu............ :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-02-08 19:03


gejala sebegini memang semakin banyak...kerana apa?? kerana mereka yang kedepan untuk menyedarkan dan beramal semakin berkurangan...sedihkan... hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.16513 saat. Lajunya....