Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Diriku kehairanan...?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Diriku kehairanan...?

Please Mendaftar To Post


Oleh Diriku kehairanan...?

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-07 11:57


Assalamualaikum

Disini ada ada 1 soalan yang amat menghairankan diri ni..

2/3 hari yang lepas berjumpe dengan beberapa orang akhowat,
dan care pemakaian mereka langsung tak same seperti waktu sekolah...al maklumlah sekolah agama kan pakai jilbab...

yang menghairankan...apabila dipersoalakn
dia jawab....kita ni jangan hipokrit lah...

:-? :-? :-? :-?

Ana cukup hairan dengan situasi masyarakat sekarang ini...

bagaimana dengan pendapat antum dan antunna semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-12-07 12:45


Susah kalau dapat orang begini..
ramai yang tau benda tu salah..tapi bagi mereka, kalau hati mereka tak ikhlas untuk lakukannya memang mereka akan tegakkan walaupun benda tu salah..
contoh salah seorang kawan ana..dulu pun sekolah agama yang kira glamour jugak, dia biasa salam dengan 'kawan' dia..cium2 tangan sebab dia anggap lelaki tu akan jadi suami dia..walaupun dia tau benda tu salah tapi dia tetap lakukan sebab dah terbiasa. tak tahu nak tegur bagaimana dah..yang pasti dia tau benda tu salah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 13:15


Pada 17-12-07 11:57 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

yang menghairankan...apabila dipersoalakn
dia jawab....kita ni jangan hipokrit lah...

:-? :-? :-? :-?



memang pun..ramai yang berfikiran macam ni..mentaliti sebegini sudah biasa...

'alah...buat benda baik pun kalau tak ikhlas buat apa..?'

sebenarnya itu kata-kata org yang tak mahu berubah...takut untuk jadi baik..takut dikatakan warak...

tapi hakikatnya...benda baik perlu dilakukan dahulu..kemudian barulah datang keikhlasan (ini bagi yang tiada kesedaran lah..).. buat dulu..barulah kita boleh tahu kita ni ikhlas ke tak.. ini belum buat apa-apa lagi dah kata macam-macam...hem.. :jangan:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 13:26


Pada 17-12-07 11:57 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Disini ada ada 1 soalan yang amat menghairankan diri ni..

2/3 hari yang lepas berjumpe dengan beberapa orang akhowat,
dan care pemakaian mereka langsung tak same seperti waktu sekolah...al maklumlah sekolah agama kan pakai jilbab...




sebab agaknya waktu sekolah mereka pakai macam tu sebab cuma ikut peraturan semata-mata... tu yang bila dah tinggal sekolah agama, peraturan pun tinggal jadi jadilah begitu


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-07 14:05


sedih ana tengok.... bukan apa...semuanya pemimpin sekolah.
agaknya kalau pemimpin g2...anak2 buah ganer ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 16:43


Pada 17-12-07 14:05 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

sedih ana tengok.... bukan apa...semuanya pemimpin sekolah.
agaknya kalau pemimpin g2...anak2 buah ganer ye?


kalau anak buah yang bijaksana..boleh berfikir...takut akan nak langgar perintah Allah, insya'Allah anak2 buahnya lebih baik daripada pemimpin mereka...

tepuk dada tanyalah IMAN... :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-07 16:45


kalau anak buah yang bijaksana..boleh berfikir...takut akan nak langgar perintah Allah, insya'Allah anak2 buahnya lebih baik daripada pemimpin mereka...

tepuk dada tanyalah IMAN... :bunga:



2 lah yang masalah dia sekarang... biaseye anak buah dia ni akan membangkitkan... doh kalau ketua buat g2...tak apa lah saya buat g2 juga..saya ikut ketua saja..
:cry: :cry: :cry:

bagaimana ye nak jawab kalau dia timbulkan soal hipokrit ni...kalau dia kata be urself, tak payah jadi hipokrit

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 17-12-07 16:48


Pada 17-12-07 13:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 11:57 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Disini ada ada 1 soalan yang amat menghairankan diri ni..

2/3 hari yang lepas berjumpe dengan beberapa orang akhowat,
dan care pemakaian mereka langsung tak same seperti waktu sekolah...al maklumlah sekolah agama kan pakai jilbab...




sebab agaknya waktu sekolah mereka pakai macam tu sebab cuma ikut peraturan semata-mata... tu yang bila dah tinggal sekolah agama, peraturan pun tinggal jadi jadilah begitu



hmm..betul..ramai yang hanya memakai pakaian seumpama itu hanya kerana tpksa mengikut praturan sekolah...ummu pun hairan lah...
memang ini realiti yang berlaku sekarang.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 17-12-07 17:49


Salam Alaik

ana pun ada ramai kawan...masa sekolah memang bertudung...
tapi sekarang ni bila jumpa... tudung entah hilang ke mana..
maybe masa sekolah mereka malu kalau tak bertudung...
sebabnya majoriti student perempuan bertudung... tu pun mungkin sebab ikut peraturan sekolah... Wallahua'lam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-07 18:05


terima kasih for the reply...tapi boleh tak kabo ke ana ganer nak jawab dalam soal hipokrit ni...sekurang2 ye adalah hujah sikit nak lawan tentang hipokrit ni...
terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 03:41


hipokrit :berfikir:

ukur baju di badan sendiri...
menutup aurat bukan untuk manusia tetapi kerana Allah. kalau buat untuk manusia tu yang dia akan kata hipokrit. hati dia takut apa manusia kata sedangkan apa yang Allah perintahkan tak kisah :cry:

semoga sama-sama diberi petunjuk


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 14:54


Pada 17-12-07 11:57 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Disini ada ada 1 soalan yang amat menghairankan diri ni..

2/3 hari yang lepas berjumpe dengan beberapa orang akhowat,
dan care pemakaian mereka langsung tak same seperti waktu sekolah...al maklumlah sekolah agama kan pakai jilbab...

yang menghairankan...apabila dipersoalakn
dia jawab....kita ni jangan hipokrit lah...

:-? :-? :-? :-?

Ana cukup hairan dengan situasi masyarakat sekarang ini...

bagaimana dengan pendapat antum dan antunna semua...




Saya tidak hairan., sepatutnya begini, kita bebas nak pakai apa sahaja asalkan menutup aurat, kefahaman dan kaedah menutup aurat itu perlu difahami. dan jika ianya sudah terang dan jelas , tetapi kita masih tidak perduli, lantas siapa yang hipokrit sebenarnya, sudah tahu aturan tetapi masih nak menipu diri sendiri seolah Islam tidak mengarahkan untuk menutup aurat..


yang sebenarnya didalam hati kecil sahabat saudari dia tahu segalanya, persoalan aurat, dosa, tetapi lantaran iman yang lemah dan nafsu yang kuat untuk bertabarruj melebihi yang dibenarkan syarak, dia rela hipokrit dengan menutup matahatinya seolah-olah tak nampak pelanggaran dosa itu berlaku.
tetapi kalau cara pemakainannya masih menutup aurat ia tidak sepatutnya menjadi persoalan besar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-12-07 17:24


Assalamualaikum
hairan dengan diriku sendiri....apakah yang telah aku laksanakan dalam memastikan mereka seperti yang disebutkan di atas...menyedari kesilapan mereka....dan berubah ke arah yang lebih baik....huargh....sedihnya..... :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sakeena
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2007
Ahli No: 31926
Posting: 10
Dari: Bangi

Johor  


posticon Posting pada: 26-12-07 02:04


Pada 17-12-07 13:15 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 11:57 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

yang menghairankan...apabila dipersoalakn
dia jawab....kita ni jangan hipokrit lah...

:-? :-? :-? :-?



memang pun..ramai yang berfikiran macam ni..mentaliti sebegini sudah biasa...

'alah...buat benda baik pun kalau tak ikhlas buat apa..?'

sebenarnya itu kata-kata org yang tak mahu berubah...takut untuk jadi baik..takut dikatakan warak...

tapi hakikatnya...benda baik perlu dilakukan dahulu..kemudian barulah datang keikhlasan (ini bagi yang tiada kesedaran lah..).. buat dulu..barulah kita boleh tahu kita ni ikhlas ke tak.. ini belum buat apa-apa lagi dah kata macam-macam...hem.. :jangan:



sebab tu ana pegang pada ayat ni..
be yourself in the same time improve yourself..
insyaallah..moga-moga jadi lebih baik dari semalam..amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenaProfil   Hantar PM kepada sakeena   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 05:44


tak ada amalan yang menghalalkan cara.. yang hak tetap hak.. dan yang batil. tetap batil.. sekali Allah kata.. jangan kamu ingkari segala laranganKu.. jangan sekali2 kita berani kerana sesungguhnye.. dunia ni hanya lah pinjaman dan persinggahan sementara.. igtlah balasan yang bakal kkte hadapi di alam barzakh yang dinyatakan dalam ayat2 quran dengan seksaan yang amat dhsyat...tu baru kubur.. bayangkan dah mati besok.. kita seorang.. gelap.. sempit.. tak ada kawan.. tak ada harta.. yang ada... amalan.. so.. kita fikir sendiri.. kita nak dunia ke nak akhirat.. sebaik-baiknya kedua-duanya.. so.. pandai2lah fikir.. ingat mati selalu.. mati tak kira umor.. sekali Allah nak tarik nyawa.. innalillahi wainna ilaihi rajiiiuuun.. masa itu tak ada siapa lagi boleh tolong.. nak ke kita masuk neraka jahannam?? xke kita teringin nak masuk syurga yang sangat-sangat indah sampai tak boleh dibayangkan??? wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 26-12-07 11:34


jangan lah cakap org kat malaysia saja..kena berpndangan merata2..baru betul
kat baru feringghi, penang pun lebih kurang, orang-orang dr timur tengah datang sana lebih kurang macam yang dibincangkan lani...tapi tak lah melampau sangat..

nak m'didik tak boleh nak pksa2, lebih-lebih lagi budaya kat negara kita sendiri dah kena jajah..
tengok lah dulu-dulu, xdenya org akan pakai tudung labuh/pakai tudung langsung berkat usha arqam, tapi nak buat bagaimana, pengasas dia kalah jihad besar...

sama dengan msyrkat Islam zaman sekarang ni, tak ramai berjy dalam jihad besar...
semuanya berjaya dilaksanakan rejim zionis& orang-orang atheis,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118395 saat. Lajunya....