Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 16 jam, 17 minit yang lalu


Jejak Hobi
Topik: Zoo Serangga


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» Zoo Serangga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Zoo Serangga

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 19:31


Assalamualaikum

Topik ni teman buka khas untuk gambo2 serangge yang ditangkap. Kepade kawan-kawan ukhwah yang mempunyai gambar serangge yang ingin dikongsi, marilah kongsi bersama-same.

Sesungguhnye bagi teman dunia serangge adalah salah satu dunia yang penuh keunikan dan keistimewaan. Inilah hebatnye ciptaan Allah SWT yang maha bijaksana.

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih ber-gantinya malam dan siang, terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, (yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Mahasuci Engkau. Maka, peliharalah kami dari siksa neraka." (QS. Ali 'Imran, 3: 190-191)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 19:33


Buat pertamenye teman ingin berkongsi gambar seekor serangge yang teman tangkap di sekitar rumah teman:

/

Seekor kumbang yang mengeluorkan bau busuk apebile dirinye diancam bahaya. Kumbang ni teman jumpa di belakang rumah teman.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 11-12-07 19:35


Assalamualaikum

erm...tak pandai lah nak letak gambar... :malu:

teringat kat abah....abah study tentang serangga dulu.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 20:01


/

ni 'crop' bagi dekat sikit dengan matenye. Kumbang ni ada belalai lah. ada sesiapa tau spesis ni?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 20:13


wahh P.D dengan gambar2 berkualitinya...

kalau pandangan mata kasar warna kumbang tu memang macam tu ke P.D? ke nampak hitam saja


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 20:17


waalaikumusalam wbt.

Sakinah, kalau kita pandang dengan mata kasor ada nampak jalur oren tu sikit. Tapi tak nampak sangat sebab kecik saja kumbang ni.

p/s

dueramiela, jangan lah malu. ada rasanya teman terangkan cara-cara nak masukkan gambar dalam ukhwah ni kat topik Semut tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-12-07 20:19


Assalamualaikum

da agak da ni mesti topik P.D :-)
wahh! prof gambar ni ambil guna kemra baru ke?



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 20:25


waalaikumusalam wbt.

Ummu, ni bukan kemere baru, tapi lensa baru saja. Lensa khas untuk menangkap gambar serangge :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 20:29


oh takdalah nampak warna kuning2 tu? nanti P.D nak tengoklah rama2 cantik.. :-D serangga juga kan


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-12-07 20:33


Pada 11-12-07 20:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

waalaikumusalam wbt.

Ummu, ni bukan kemere baru, tapi lensa baru saja. Lensa khas untuk menangkap gambar serangge :)


oowwhh!maaf..ummu tak tahu :-D cteknya pengetahuan ummu erk :-(

rajinnya ambil gambar erk...rasanya kalau guna lensa tu ambil gambar mnusia boleh tak?hehe..mesti nampak liang2 roma kat muka kan :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 20:40


Pada 11-12-07 20:29 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

oh takdalah nampak warna kuning2 tu? nanti P.D nak tengoklah rama2 cantik.. :-D serangga juga kan



InsyaAllah, teman akan jelajah zoo serangge kat kawasan rumah teman ni, teman cuba cari rame2. Rame2 ni susah sikit nak tangkap, susah nak dekat, nanti dia terbang. kalau ada rezeki dapatlah tangkap.
Kumbang ni pun teman jenuh nak dapatkan posisi yang menarik. Nyamuk2 menjadi kawan teman, maklumlah lepas ujan.

p/s

ye sakinah, jalur2 kuning tu tak nampak.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 20:42


/

ni lagi satu posisi yang teman tangkap, maap lah sebab gambar yang ni nampak kotor (lensa berhabuk)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 20:43


boleh saja ambik gambar urang ummu, memang nampak segalenye. Jerawat ummu pun boleh nampak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-12-07 20:52


Pada 11-12-07 20:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja ambik gambar urang ummu, memang nampak segalenye. Jerawat ummu pun boleh nampak.


mak aih..:lol: :lol: oopps!malu :malu: :malu: :kelip:

prof ambil lah gambar rama2 yang macam sakinah cakap..wahh!mesti cntik..ummu paling suka rama2



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 21:14


bestnya daeng ada kamera best bersama lensa best....huhu
tapi teman kurang sikit dengan serangga ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 01:33


Pada 11-12-07 20:52 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-12-07 20:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja ambik gambar urang ummu, memang nampak segalenye. Jerawat ummu pun boleh nampak.


mak aih..:lol: :lol: oopps!malu :malu: :malu: :kelip:

prof ambil lah gambar rama2 yang macam sakinah cakap..wahh!mesti cntik..ummu paling suka rama2




:lol: jerawat ummu pun serangga juga :-o :-D
prof saya nak tengok rama2 warna biru..

ada lagi permintaan..hehe...nak tengok gambar lebah yang tengah hisap bunga.. eh, lebah serangga ke?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 01:34


Pada 11-12-07 21:14 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

bestnya daeng ada kamera best bersama lensa best....huhu
tapi teman kurang sikit dengan serangga ni...


apa kata saya bagi idea pada broshahir..ambil gambar bunga2..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 06:29


Pada 12-12-07 01:34 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-12-07 21:14 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

bestnya daeng ada kamera best bersama lensa best....huhu
tapi teman kurang sikit dengan serangga ni...


apa kata saya bagi idea pada broshahir..ambil gambar bunga2..



bunga? emm...ok juga
cik sakinah suka bunga apa? hehe


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 08:17


apa-apa bunga lah broshahir..asal bunga warna biru..

hehe takdalah..apa2lah..asal yang diambil berseni dan macam P.D punya yang namapak dengan pandangan mikro


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 08:36


Hasil selidikan teman, kumbang tu dipanggil spesis 'stink bug'.

/

ni contoh yang teman ambil dari internet


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 09:02


.. saya nak gambar lipas wahai daeng.. zoom "kaw2"..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 09:04


Ni ada sedikit penerangan tentang serangge di atas:

Ia diberi name 'Stink Bug' kerana ia mengeluarkan bau yang busuk dari kelenjar sisi 'Thorax' Kumbang ini melakukan 'Symbiotic relationship' dengan bakteria yang menolongnye dalam proses menghasilkan Nutrien.
Sifat kumbang ini adalah 'Predactor' atoupun dengan kata lain sifat yang menyerang serangge2 yang lain.
Kumbang ini dapat dikenali dengan cengkerang berbentuk segitiga di atas badannye - 'Scutellum'
Kumbang ni dari keluarga 'Hemiptera' dan Sub-Family 'Pentatomidae'


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 10:21


wah bestnya camera akhi daeng..jelesnya..naz suka ambil gambar..tapi tak ada pun camera begitu ..suka ambil gambar pmandangan, bangunan dengan budak-budak..best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 11:16


daeng..buh lah gambar ladybird yang badan bintik2 tu...comei ooo

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 11:34


Balik ni teman nak pergi Zoo Serangge lagi, nak cari penghuni2nye...
kalau ada rezeki dapat lah jumpa ladybird...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 15:32


Pada 12-12-07 11:34 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Balik ni teman nak pergi Zoo Serangge lagi, nak cari penghuni2nye...
kalau ada rezeki dapat lah jumpa ladybird...



yess!!!! :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 15:56


Setelah mengkaji secara mendalam mengenai jenis kumbang di atas, teman dapat simpulkan seperti berikut:

Kumbang ni dari 'Phylum' jenis 'Arthropoda', Class 'Insecta'. Berade dibawah Order 'Hemiptera', Sub-Order 'Heteroptera', Super-Family 'Pentatomoidea', Sub-Family 'Pentatominae', Tribe 'Halyini', Genera 'Poecilometis.

Phylum - Arthropoda
Class - Insecta
Order - Hemiptera
Sub-Order - Heteroptera
Super Family - Pentatomoidea
Sub-Family - Pentatominae
Tribe - Halyini
Genera - Poecilometis


Poecilometis pula ada 50 spesis yang berlainan.
SubhanaAllahutaa'lah, Sesungguhnye Allah maha berkuase dan bijaksane


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 15:58


gambar kumbang besor tak ada ke saudara daeng? tengok semua semut saja... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 20:10


Petang tadi teman teruskan aktiviti menjelajah zoo serangge. Hari ni teman dapat kenal beberape lagi penghuni rimba ni. Mari kita berkenalan dengannye:

/

Seekor lelabah yang sedang berehat di sarangnye. Labah2 yang mempunyai kaki yang berduri. Susah juga nak ambil gambar lelabah ni. Lelabah bukan dari kategori serangge tapi arachnid.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 20:29


/

Ni dari posisi tepi pula. kalau kita tengok lelabah ni dari dekat, nampak macam ganasa dan gerun saja. Kaki yang berduri, mata ada banyak. Tapi kita tak menyedarinye kerana ianye terlampau kecik untuk kita hiraukan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 20:49


/

ni pula posing dari seekor lalat. Lalat yang begitu kecik. lalat jenih apa ye? kalau nak dibandingkan dengan lalat yang selalu kita tengok tu, mungkin 6 hingge 7 kali gande lebih kecik.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 22:01


adehh....tak terbayang kalau serangga ni semua besar gedabak....huhu
macam cerita filem ant...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 23:22


Pada 12-12-07 20:10 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Petang tadi teman teruskan aktiviti menjelajah zoo serangge. Hari ni teman dapat kenal beberape lagi penghuni rimba ni. Mari kita berkenalan dengannye:

/

Seekor lelabah yang sedang berehat di sarangnye. Labah2 yang mempunyai kaki yang berduri. Susah juga nak ambil gambar lelabah ni. Lelabah bukan dari kategori serangge tapi arachnid.



comel tapi menakutkan...
Indah sungguh ciptaan Nya...
:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 07:17


Pada 12-12-07 20:10 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Petang tadi teman teruskan aktiviti menjelajah zoo serangge. Hari ni teman dapat kenal beberape lagi penghuni rimba ni. Mari kita berkenalan dengannye:

/

Seekor lelabah yang sedang berehat di sarangnye. Labah2 yang mempunyai kaki yang berduri. Susah juga nak ambil gambar lelabah ni. Lelabah bukan dari kategori serangge tapi arachnid.



P.D ini labah yang biasa ada di rumah ke?

cuba perhati betul-betul..macam gigi lah kepala dan muka dia..

menakutkan


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 07:22


sakinah,
masa teman jumpa lelabah ni, lelabah ni duduk kat daun lalang.
ye gigi dia beso saja kita nampak. kalau lah merayap kat badan sakinah, mesti menjerit sakinah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 07:50


wow ......cantiknya semua gambar2 ni....rupanya bermcm2 jens serangga yang tak pernah puteri kenal dan lihat sebelum ni....bertambah juga sedikit pengetahuan tapi.....puteri ni takut sangat dengan serangga tauuu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 07:55


Pada 13-12-07 07:22 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

sakinah,
masa teman jumpa lelabah ni, lelabah ni duduk kat daun lalang.
ye gigi dia beso saja kita nampak. kalau lah merayap kat badan sakinah, mesti menjerit sakinah ni...


maksud saya, muka dia macam gigi manusia... kalau gigi tu di cabut kan nampak akar dia macam muka labah tu..



:lol: tomei betuii lah fikiran P.D ni.. jerawat ummu pun dia fikir...
saya takkan menjerit selagi yang merayap tu bukan cicak


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 08:49


apa yang comeynye sakinah? macam mana nak tau fikiran tu comey ke tak?
ye ke takut cicak saja? tak percaya lah. Lipas pun mesti takut juga meke ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 08:57


.. aku nak gambar lipas:cry:.. nak tengok lipas.. "we want" lipas:cry:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 08:59


kaki samun, lipas susah teman nak buru. Walaupun semalam teman ada jumpa lipas, tapi cepat sangat dia lari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 09:20


Pada 12-12-07 01:33 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-12-07 20:52 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-12-07 20:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja ambik gambar urang ummu, memang nampak segalenye. Jerawat ummu pun boleh nampak.


mak aih..:lol: :lol: oopps!malu :malu: :malu: :kelip:

prof ambil lah gambar rama2 yang macam sakinah cakap..wahh!mesti cntik..ummu paling suka rama2




:lol: jerawat ummu pun serangga juga :-o :-D
prof saya nak tengok rama2 warna biru..

ada lagi permintaan..hehe...nak tengok gambar lebah yang tengah hisap bunga.. eh, lebah serangga ke?



jahatnya kina :lol: :lol: jerawat pun serangga erk :lol: kalau macam tu jerawat kinah pun serannga...prof ambil gambar jerawat pula :lol:


iya..nak tengok juga rama2 biru..ummu pun suka lebah juga.. :berfikir: np sama dengan kinah ni :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 09:24


Pada 12-12-07 20:10 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Petang tadi teman teruskan aktiviti menjelajah zoo serangge. Hari ni teman dapat kenal beberape lagi penghuni rimba ni. Mari kita berkenalan dengannye:

/

Seekor lelabah yang sedang berehat di sarangnye. Labah2 yang mempunyai kaki yang berduri. Susah juga nak ambil gambar lelabah ni. Lelabah bukan dari kategori serangge tapi arachnid.



kelihatan seperti lelabah ni tnga keboringan..
ke tengah berposing sebab prof ambil gambar dia :-P :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 09:25


Pada 13-12-07 08:59 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kaki samun, lipas susah teman nak buru. Walaupun semalam teman ada jumpa lipas, tapi cepat sangat dia lari...



baru merasa hebatnya lipas..lipas kudung..
tangkaplah lipas tu buat perangkap..
lepas tu baru ambil gambar...
kudung tu kan tiada kaki..tapi lipas ada kaki kenada cakap lipas kudung..tu laju saja dia lari...


:lol: bukan jahatlah..tak baik tahu cakap macam tu..jajal saja..ummu jangan marah...hahaha..P.D nak tengoklah jerawat..boleh? model tu P. D lah..harap-harap P.D ada jerawat..bolehlah tengok.. :lol: betul ni nak tengok kalau pandangan mikro..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 09:28


ummu Kenapa fikir macam tu :lol:

labah tu terkejut mungkin.. nak saja tengok gaya P.D masa tangkap gambar tu..mesti dia lagi terlebih posing dari labah tu :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 09:43


Pada 13-12-07 09:25 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



:lol: bukan jahatlah..tak baik tahu cakap macam tu..jajal saja..ummu jangan marah...hahaha..P.D nak tengoklah jerawat..boleh? model tu P. D lah..harap-harap P.D ada jerawat..bolehlah tengok.. :lol: betul ni nak tengok kalau pandangan mikro..



iyalah..iyalah..kinah jajal saja :-P

ye..ye..betul..teringin juga nak tengok jeawat..macam mana jerawat kat lensakemra prof erk...eee salah2 macam mana jerawat prof kat lensa kemra..hehe..prof jangan marah tau..kinah ni..jajal tau :tak :-P :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 09:43


Dari kajian teman, lelabah tu dinamai 'Lynx Spider'

lelabah ni bernama 'Lynx spider' kerana sifatnye seperti Kucing Lynx. Iaitu tabiat memburu mangse untuk makanan. Lelabah 'Lynx' ni akan melakukan hendapan kepade mangse sebelum menerkamnye. Lelabah 'Lynx' tidak membuat sarang 'web' untuk memerangkan mangse dan juga tempat tinggal. Ianye akan membuat sarang di atas daun2 seperti gambar di atas. Di sarang itulah ianye bertelor dan menjagenye dari ancaman musuh. Lelabah 'Lynx' mempunyai penglihatan yang bagus. Ia mempunyai sebanyak 8 mata (pattern four rows of two).
Lelabah 'Lynx' jantan mempunyai 'pedipalps' yang mana digunekan untuk memindahkan sperma ketike mengawan.
secara Kelasannye:

Lelabah ni dalam 'Phylum' jenis 'Arthropoda', 'Class' jenis 'Aracnida', 'Order' jenis 'Aracneida', 'Family' jenis 'Oxypidae'

Phylum - Artropoda
Class - Arachnida
Order - Araneida
Family - Oxyopidae



-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 09:45


Pada 13-12-07 09:28 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

ummu Kenapa fikir macam tu :lol:

labah tu terkejut mungkin.. nak saja tengok gaya P.D masa tangkap gambar tu..mesti dia lagi terlebih posing dari labah tu :lol:



:lucu: :lucu: jajal lah budak ni..ketuk kan :hammer:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 09:48


Ummu dan Sakinah,

Teman tak ada jerawat. Dah lama dah ianye hilang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 09:50


Ummu dan Sakinah,

masa teman tangkap gambar tu, susah nak cari kedudukan yang sesuai. Nyamuk pula sibuk saja. Memang susah lah nak cari posisi yang menarik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 09:53


Pada 13-12-07 09:48 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ummu dan Sakinah,

Teman tak ada jerawat. Dah lama dah ianye hilang.


erk?ala..macam mana ni..kinah lah ni..pergi ambil gambar jerawat cepat..nakal betul!! :hammer: :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 09:55


Pada 13-12-07 09:50 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ummu dan Sakinah,

masa teman tangkap gambar tu, susah nak cari kedudukan yang sesuai. Nyamuk pula sibuk saja. Memang susah lah nak cari posisi yang menarik...


ooo... :sopan: betul lah yang kinah cakap..prof yang berposing lebih ni sampai lelabah ni buat gaya macam tu..hik :sopan:

prof..np lelabah tu macam bukan lelabah yang ummu selalu tengok erk..macam lain sangat



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 10:09


mesti lelabah yang ummu tengok tu kecik dan berbulu badan dia kan? lepas tu suka melompat2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 10:18


Pada 12-12-07 09:04 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ni ada sedikit penerangan tentang serangge di atas:

Ia diberi name 'Stink Bug' kerana ia mengeluarkan bau yang busuk dari kelenjar sisi 'Thorax' Kumbang ini melakukan 'Symbiotic relationship' dengan bakteria yang menolongnye dalam proses menghasilkan Nutrien.
Sifat kumbang ini adalah 'Predactor' atoupun dengan kata lain sifat yang menyerang serangge2 yang lain.
Kumbang ini dapat dikenali dengan cengkerang berbentuk segitiga di atas badannye - 'Scutellum'
Kumbang ni dari keluarga 'Hemiptera' dan Sub-Family 'Pentatomidae'



prof..boleh tau tak kalau kumbang ni diserang,,then dia kuakan bau busuk itu akan bagi effect ke kat musuh dia? maksud saya selain musuh lari..cecair busuk itu boleh membunuh musuh dia yang kecil2 tu ke?

kumbang ni makan serangga yang kecik ke? tengok kat mulut dia tidak ada rahang pun? just ada macam belalai? macam mana dia nak menyerang? ada kemungkinan ke dia makan dengan cara mghisap cecair dari tubuh mangse dia??



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 10:24


ye betul tu ros itam, dia makan serangge kecik dan ulat2. Dia isap cecair dari mangsenye.
yang pasal bau busuk tu, ianye bagi menjauhkan musuhnye dari dekat. Tak membunuh musuhnye tapi mungkin membahayekannye.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 10:29


Pada 13-12-07 10:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye betul tu ros itam, dia makan serangge kecik dan ulat2. Dia isap cecair dari mangsenye.
yang pasal bau busuk tu, ianye bagi menjauhkan musuhnye dari dekat. Tak membunuh musuhnye tapi mungkin membahayekannye.



nak tanya lagi..em apa beza yang jantan dengan yang betina?? rumah dia kat mana? sebab kat rumah saya kumbang itu banyak duduk kat pucuk pokok lada.. bila dia duduk ramai-ramai..pucuk2 lada akan mati..mak saya cakap sebab kumbang itu panas...tapi pada fikiran saya..pucuk lada itu mati sebab kumbang itu isap cecair yang ada lam batang pucuk lada yang fresh itu...tapi prof cakap..kumbang ni just makan serangga kecil saja kan..so salah lah teori saya itu agaknya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 10:36


tapi ros itam, ada yang jenis isap nutrien tumbuhan dan ada yang isap nutrien hewan lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:06


budak jajal ummu ni suka betul ketuk meja..bising.. :hammer: :lol:

ummu budak baik..ummu jajal pun tak baik panggil tau..
panggillah comel atau bahasa kanak-kanak riangnya tomei.. :sopan:

takpa kami tunggu prof ada jerawat..esok atau lusa adalah tu..
betuii ni nak nengok..

aik labah mana boleh melompatlah prof..
ahh terfikir..prof ambillah gambar kunang2 yang tengah bercahaya waktu malam..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 11:15


Pada 13-12-07 11:06 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

budak jajal ummu ni suka betul ketuk meja..bising.. :hammer: :lol:

ummu budak baik..ummu jajal pun tak baik panggil tau..
panggillah comel atau bahasa kanak-kanak riangnya tomei.. :sopan:

takpa kami tunggu prof ada jerawat..esok atau lusa adalah tu..
betuii ni nak nengok..

aik labah mana boleh melompatlah prof..
ahh terfikir..prof ambillah gambar kunang2 yang tengah bercahaya waktu malam..


iyalah tomei:sopan:tomei ke?nak tengok.. :sopan:
ummu memang suka ketuk meja..haha.. :hammer:

ye..ye..kami tunggu prof ada jerawat...
banyak lah demand akak kinah ni..hehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:17


dah banyak dah kerja rumah prof ambil gambar..
saya tolong senaraikan....

rama2 biru
lebah
ladybird
lipas
jerawat
kunang-kunang


takutlah lipas pun..terutama moyang lipas..
besar gemuk berkilat kuat terbang... wargghh mesti nangis


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:18


Pada 13-12-07 11:06 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

aik labah mana boleh melompatlah prof..


ada saja spesis lelabah yang melompat. (Jumping Spider). Lelabah ni selalu kita jumpa. Kekadang dalam rumah.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:20


bukan demand lah ummu tukang ketuk.. :lol:
cuma teringin sangat nak nengok..

betuii tomei :sopan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:21


ladybird ni tak ada bintik2 pula..

ss


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:22


jumping spider
wahh mengancamnya nama :welcome:
mesti lagi bergaya daripada spiderman...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:23


tak keluar gambar pula second ladybird ni..

ummu, saya ambil guna kamera google..hehe


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 11:26


Pada 13-12-07 11:18 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 11:06 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

aik labah mana boleh melompatlah prof..


ada saja spesis lelabah yang melompat. (Jumping Spider). Lelabah ni selalu kita jumpa. Kekadang dalam rumah.



oo yerke..tapi macam tak pna lagi tengok spider mlompat...ke spider segan nak beraksi d depan ummu :berfikir: malu2 agaknya..

spider yang prof tunjuk tu yang mana 1 ye..dia selalu duduk kat mana

skinah,
oo cakap ummu tukang ketuk ye :-D tak mengapa...tomei juga..

broshahir..
lady bird tu ambil dr mana..comei lah



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:26


comellah...merah menyala..
tapi Kenapa dia macam topi yang dipakai di tapak pembinaan..
yang warna kuning tu :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:32


bee on the blue flower..

jj


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:35


Pada 13-12-07 08:59 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kaki samun, lipas susah teman nak buru. Walaupun semalam teman ada jumpa lipas, tapi cepat sangat dia lari...


.. nanti kalau berkesempatan ambil lah gambar lipas ye.. nak tengok juga dari kaca mata lensa kamera:-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:38


blue butterfly ... not in butterworth :D

rrr


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:41


/

gambar teman ambik dari internet.

ni contoh labah2 melompat. kat rumah selalu kita jumpa. Dia ni kecik saja. Tak bahaya pada manusie


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:44


erkk...banyaknya mata labah - labah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:45


sang lipas tengah menyorok...

lli


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 11:54


tak dapat cari gambar kunang2...
lepas ni nak tengok dari lensa kamera prof daeng pula...sila2 :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 12:21


Pada 13-12-07 11:41 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

gambar teman ambik dari internet.

ni contoh labah2 melompat. kat rumah selalu kita jumpa. Dia ni kecik saja. Tak bahaya pada manusie



labah2 ini salo buat sarang dekat dinding2 rumah kita kan? tpnyer sarang dia kecil-kecil bulat2 kan?? sarang dia xbesar macam labah2 yang suka tangkap serangga tu kan??

masa saya kecik..kalau saya luka jatuh beskal ke..main lumbe lari ke.. ayah akan ambil sarang lelabah ini bebanyak dan tempek kat luke itu...insya Allah luke cepat kering..kalau xpcaye..boleh pakat cuba.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 12:26


Pada 12-12-07 20:10 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Petang tadi teman teruskan aktiviti menjelajah zoo serangge. Hari ni teman dapat kenal beberape lagi penghuni rimba ni. Mari kita berkenalan dengannye:

/

Seekor lelabah yang sedang berehat di sarangnye. Labah2 yang mempunyai kaki yang berduri. Susah juga nak ambil gambar lelabah ni. Lelabah bukan dari kategori serangge tapi arachnid.



comelnye..tak sangka ada labah2 cute begini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 19:46


Pada 13-12-07 11:41 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

gambar teman ambik dari internet.

ni contoh labah2 melompat. kat rumah selalu kita jumpa. Dia ni kecik saja. Tak bahaya pada manusie



haa..inila spider yang biasa kat tengok kat ruma..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 21:29


/

Pada 12-12-07 11:16 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

daeng..buh lah gambar ladybird yang badan bintik2 tu...comei ooo


Strawberri, ni teman ada jumpa seekor kumbang kekure (ladybird).
Alhamdulillah dapat juga ambik gambonye.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 21:35


Pada 13-12-07 21:29 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

.



wah!cutenya ladybird.....
berusaha keras ye prof..terima kasih



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-12-07 21:37


Pada 13-12-07 11:38 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

blue butterfly ... not in butterworth :D

rrr



eeee cntiknya.................
nampak berbulu ye badan buterfly ni..
kalau tengok dengan mata kasar nampak licin saja..hehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 21:50


Pada 13-12-07 21:29 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/


good job prof daeng..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 21:52


Pada 13-12-07 11:41 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

gambar teman ambik dari internet.

ni contoh labah2 melompat. kat rumah selalu kita jumpa. Dia ni kecik saja. Tak bahaya pada manusie



ia punya empat mata...
maybe ada mata palsu untuk kelirukan musuh...
8-)


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 22:13


/

hari ini teman berkenalan dengan beberape penghuni zoo serangge. Di antare yang setiase menyape teman ialah nyamuk. Selain tu teman dapat kenal dengan baby belalang yang baru menetas. gambar di atas adalah baby belalang. Comey saja dia...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 22:49


/

Ni nyamuk yang sempat teman ambik gambonye. Nyamuk yang ni ok sikit sebab tak gigit urang. sebabnya kerene ni nyamuk jantan. Nyamuk jantan tak isap darah.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 09:24


Pada 13-12-07 21:29 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/



:welcome:
comay+cantik.... ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 09:34


tak pernah tengok ladybird sebanyak ni.. :-o

pp

sekarang dah pernah tengok :P


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 09:36


:-o :-o :-o

:roll: :roll:

waaahhhhhhh...........

cantiknyerrr.........

SUBHANALLAH....... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 14-12-07 09:40


Pada 14-12-07 09:34 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

tak pernah tengok ladybird sebanyak ni.. :-o

pp

sekarang dah pernah tengok :P



:-o :-o :-o :-o

wahh banyaknya...ladybird suka duduk kat pokok apa ye :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 19:54


/

Pada 13-12-07 08:57 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku nak gambar lipas:cry:.. nak tengok lipas.. "we want" lipas:cry:..


Ok, ok kaki samun, ni kepala lipas ni. Lipas ni dah mati. Nak tangkap gambar yang hidup, asyik lari saja. Ni pun teman terjumpa kat pengelap kaki.

p/s

Comey juga lipas ni, macam Suria Perkase Hitam saja...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 14-12-07 20:01


wah! mc ni ke gambar lipas kat lensakemra prof...wau..macho juga erk..hehe..seram nengoknya :-P :-D ..
tapi cntik juga wrna kulit lipas erk..tapi muka lipas menakutkan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 21:10


yo bro daeng..... una kamera apa?? nikon ?? canon???...

hhehe bro aku tengok kat sini macam tak ramai komentator pasal photo ni..apa kata anda try up gambar anda kat sini.... ada ramai yang minat berphoto ni..sambil kongsi ilmu..dan cari ilmu...

http://www.tokeikedai.net.my/v8/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=8453&postdays=0&postorder=asc

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 06:53


teman guna kamere Nikon D70s saja....
lense tamron SP90 saja.
time kasih bagi info tu rdwira. tapi teman tak boleh register lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 10:04


Pada 14-12-07 19:54 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

Pada 13-12-07 08:57 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku nak gambar lipas:cry:.. nak tengok lipas.. "we want" lipas:cry:..


Ok, ok kaki samun, ni kepala lipas ni. Lipas ni dah mati. Nak tangkap gambar yang hidup, asyik lari saja. Ni pun teman terjumpa kat pengelap kaki.

p/s

Comey juga lipas ni, macam Suria Perkase Hitam saja...



binatang ni lah paling ana benci...gelilah..LIPAS TIDAK......................... :cry: :cry: kat ukhwah pun ada lipas...


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 10:53


Hmm, kagum lah aku.. Prof Daeng ini.. dulu exx-student bio ke..??
ekekkeeke..
Siap boleh bagi nama saintifik lagi..
mantapss..

Apsai tak keluar gambar pun dalam topik ini prof..??

Buat koleksi gambar peribadi best juga ini..
Or, jual pun boleh juga.. buat 'exotic e-card' dalam website..
thehehhehhe..

Sekadar pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 11:32


tak keluo gambar? kompeter meke ada masalah agaknya, atopun ada tike nya gambar tu kekadang tak keluo. InsyaAllah boleh saja nanti meke tengok gambar tu.

Erm...Muddathsir787 teman tak pernah ambik biologi pun, tu yang sedih tu :(
mungkin dah takdir agaknya...
teman memang minat benatang2 ni. Sains pun skor A masa PMR, tapi masuk tingkatan 4, masuk aliran sains tapi tak ada biologi. Aliran Pengajian Sains dan Islam. Iaitu Fizik, Kimia dan Matematik Tambahan. Ugame pula Syariah, P.Quran Sunnah dan bahasa Arab Tinggi.
Tak apa lah, ada juga kebaikannya, lagipun ilmu bukan diplajari secara rasmi saja. Nak seribu daye kan?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 15-12-07 12:13


macam mana dengan kura2?kalau bela kura2,best tak?senang tak nak jaga?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 12:25


kalau kura2...kena buka topik lain solskjaer
kat sini serangga saja ... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 11:03


Pada 15-12-07 06:53 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman guna kamere Nikon D70s saja....
lense tamron SP90 saja.
time kasih bagi info tu rdwira. tapi teman tak boleh register lah..


d70s...erm..jrag juga org guna ek...biasa beginner akan guna nikon D40......lepas itu terus lompat D80...hhehhhe......tapi ok juga lah...nice shoot....

erm..kenapa pula tak boleh register kat situ??...tengok ok saja... kawan-kawan lain register kat situ ok saja.... atau pergi kat homepage dia... www.tokeikedai.net.my lepas register boleh skodeng kat anjung photo... selamat mencuba.. Malaysia boleh !!!!


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 19:41


rdwira,

ye lah, D70s tu limited edition, tak banyak keluo dan dah tak ada keluaran terbaru dah.
ok rdwira, teman dah boleh join dah forum tu, timakasih ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 19:45


/

semasa pengembaraan teman ke zoo serangge hari ni, teman berpeluang menyaksikan kumbang kura2 (ladybird) tengah melakukan hubungan seks. Salah satu lumrah alam yang dijadikan oleh Allah SWT.
Jadi tanpe membuang masa, teman pun 'skodeng' deme ni.

p/s

18 SX (sesiapa dibawah umur dinasihatkan supaya tidak melihatnye)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 22:11


/

Lalat lah pula teman nak pos kat sni.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» Zoo Serangga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.192276 saat. Lajunya....