Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 5 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: hati jahililliyah saya menangis..~


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» hati jahililliyah saya menangis..~

Please Mendaftar To Post


Oleh hati jahililliyah saya menangis..~

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 18:09


beberapa bulan sebelum ni.. saya selalu di sogok dengan bahan-bahan tazkirah berkisarkan cinta laki perempuan.. even kat ukhwah.com.. multiply.com.. mahupn.. iluvislam.com.. even biro kerohanian kat uni saya sendiri.. then.. semalam.. saya decide.. saya mesti perbetulkan segala silap saya.. saya tersentuh bila terbc satu kisah dr multiply.com.. tiada hub yang lebih rapat antara lelaki dan perempuan malainkan hub suami isteri.. dan couple sebelum kahwin hanya akan menghilangkan kemanisan alam perkahwinan itu sendiri.. so.. saya sebelum ni dah lama juga kawan dengan seorang laki.. boleh saya dah fikir-fikir balik.. dcide betul-betul.. saya kata semua ni salah.. we need to stop.. hub ni xdirestui Allah.. even kita juga sgala2nye.. xjumpe.. jarang mesej.. dan xwt apa-apa.. tapi hati masih lagi berzina.. masyaallah dan nauzubillah..hub yang diredhai Allah satu-satunya hanya lah hub suami ister.. saya tau tu.. tapi lepas apa yang saya decide.. hati jahiliyyah saya menangis... saya tak faham Kenapa mesti bersedih.. actually.. iman saya selalu turun naik.. sebab tu setiap hari saya mesti cari sumber untuk kuatkan hati.. dr segi apa pun.. saya juga plu nasihat dr semua org untuk dapat kekuatan ni.. so sesiapa yang sudi..
terima kasih


-----------------

berjuang demi Allah.. senyum selalu.. kerana senyuman itu adalah sedekah


Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 18:28


nak tanya sikit ini, hub itu apa ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 18:41


Pada 06-12-07 18:09 , nak_jadi_baik posting:

!!! QUOTE !!!




kapten..

hub= hubungan

nak jadi baik..
ekau memang budak baik.. :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

mudah mudahan ALLAH merahmati mu.... :welcome: :welcome: :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 18:50


terima kasih kak nurkamar......baru paham..sory lah....lambat sikit nak paham...huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 06-12-07 19:41


pengakuan telus...

saya memang pernah bercouple, dan sedang bercouple... tapi saya tak faham lah nak_jadi_baik cakap couple itu zina dalam hati even kita tak jumpa, jus mesej saja,,,, maafla saya ni jahil sikit bab agama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 06-12-07 19:42


em harap ada insan yang boleh explain pada saya pasal benda ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 06-12-07 20:02


Pada 06-12-07 19:41 , nor_2118 posting:

!!! QUOTE !!!

pengakuan telus...

saya memang pernah bercouple, dan sedang bercouple... tapi saya tak faham lah nak_jadi_baik cakap couple itu zina dalam hati even kita tak jumpa, jus mesej saja,,,, maafla saya ni jahil sikit bab agama...


Ana pun nak tanya juga ye..maf lah..bab-bab macam ini,ana pun jahil juga..andai yang bertanya pada ana..ana pun tak tahu nak jawab ap..biarpun zaman persekolahan ana juga pernah lalui perkara sebegini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 20:18


Pada 06-12-07 19:41 , nor_2118 posting:

!!! QUOTE !!!

pengakuan telus...

saya memang pernah bercouple, dan sedang bercouple... tapi saya tak faham lah nak_jadi_baik cakap couple itu zina dalam hati even kita tak jumpa, jus mesej saja,,,, maafla saya ni jahil sikit bab agama...


Assalamualaikum
bismillahirrahmannirrahim..
kalau tak silap ana lah..apa yang di maksudkan dengan zina hati tu bila kita selalu teringat..merindu..memikirkan sidia..
tu lah yang di maksudkan dengan zina hati..tak pun cuba anta cari kat cerpen tajuk "zina hati"..
try baca kat situ..jika tersalah betulkan ana..


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 00:50


ye betul.. zina hati berlaku masa couple.. macam ingat dia.. rindu dia.. dan so on.. macam-macam lah.. yang berkaitan dengan hati dan melibatkan si dia,, ayat quran ada berkata.. lah taqrobuzzinaaaa... yang bermaksud janganlah kamu mendekati zina.. zina hati adalah salah satunya.. saya sedang cuba perbaiki diri.. kuatklah wahai hati..!! sebenarnya selain daripada zina hati.. ada zina mulut(bercakap dengan si dia).. zina telinga(mendengar suara si dia) zina mata.. )menatap wajah si dia) even zina kaki dan tangan.. jk kita pergi dating.. even ramai remaja sekarang dah berani berpegangan tangan.. wallahualam.. dia terima dengan redha.. alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 11:10


pada pendapat saya tu bergantung pada hati masing-2 ... ada yang kata boleh, ada kata tak boleh, ada yang tak faham ... kalau yang sedar dan ingin tinggalkan semuanya, teruskan usaha anda ...

kadang-kadang kita tengok org lain boleh buat ... ramai saja ustaz-ustazah yang ada "pasangan" .. ada saja budak perempuan bertudung labuh tapi jiwang tahap dewa ... jadi kalau org lain boleh Kenapa kita tak boleh ... jawapannya terpulang pada diri dan hati masing-masing nak pilih jalan yang mana ?

banyak org ngaku dia bercinta "kerana Allah" (cinta sebelum kahwin lah ni) ... tapi bila percintaan tu gagal lantas dia pun frust menonggeng, demoralized ... tu ke kesan bercitna kerana Allah ?

kalau org tu pilih untuk tidak mahu bercinta sebelum kahwin, hormatilah pendirian dan pegangan dia ... jangan lah kita nak tekan, paksa atau nak kata "awak ni ego" ...

p/s : pernah org kata saya ego sebab tak nak bercinta sebelum kawin .. lantak kome lah nak kata apa ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 11:43


assalamualaikum wrt wbt...tak semestinya couple saja boleh tjadi zina hati....
cntohnya kalau seorang muslim ini berkenalan dengan seorang muslimat itu...
eventhough tak ada apa-apa hubungan....tapi kalau da selalu teringat still dikira zina hati...
memang setiap insan mesti mempunyai perasaan cmnie kan...selalunya ketika berkenalan dengan berlainan jantina...so itulah perlunya menjaga batas masing-masing..
well...prevent is better than cure isn't it....sesiapa yang belum pernah buat hubungan sebelum kahwin amat2 ditegah....kali pertama itu yang perlu.....sebab kalau da sekali...mesti tertarik nak lagi kalau da putus kan....

hm...memang 1 topic yang hangat untuk pemuda pemudi kalau cerita pasal percintaan kan,
sebab tis thing pada pendapat ana memang faktor terbesar yang merosakkan pemuda pemudi islam kan....nak cerita kes2 kat U pun xterbilang da banyaknya....
so at least kita yang disini....yang masih insyaallah dipelihara oleh rahmatNYA masih berada dalam satu kondisi yang terlindung , ataupun yang telah sedar kesalahan sebelum ini....halanglah sedaya upaya kita daripada terjerumus sebab dengan yakin ana katakan....amat susah kalau da terjerumus . berapa banyak yang sedar dengan yang sudah pergi jauh .

konklusinyer....avoid lah tis thing...xsabo pergi nikah terus hehehe....
ada separuh yang berkata about islamic couple kan....well if they really can lower their view and so on then i think its ok lah...tapi perlu ingat...of course selalunya couple islamic ini mula-mula memang semangat....tak nak sms , jumpa pun kalau ada parents saja...then at one time...datang pula seruan2 yang memangil ke arah kejahatan....first2 sms islamic...(yang jenis simpan kat my folder itu)....
pstue mula Assalamualaikum....lepas itu mula tanya khabar....pstue buat apa dan so on...
last2 same juga macam org lain couple....jadi elok-elok niat bersiah dikotorkan dengan perkara2 cmnieh so kalau tak mampu tolong jangan terlibat.....ana berani cakap benda ini semua sebab tis thing is true isn't it .

p/s: hati jahilliyah nagis....bagus itu...^_^


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

shas_uom
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30019
Posting: 42
Dari: Australia

malaysia  


posticon Posting pada: 12-12-07 12:03


Pada 06-12-07 18:09 , nak_jadi_baik posting:

!!! QUOTE !!!

beberapa bulan sebelum ni.. saya selalu di sogok dengan bahan-bahan tazkirah berkisarkan cinta laki perempuan.. even kat ukhwah.com.. multiply.com.. mahupn.. iluvislam.com.. even biro kerohanian kat uni saya sendiri.. then.. semalam.. saya decide.. saya mesti perbetulkan segala silap saya.. saya tersentuh bila terbc satu kisah dr multiply.com.. tiada hub yang lebih rapat antara lelaki dan perempuan malainkan hub suami isteri.. dan couple sebelum kahwin hanya akan menghilangkan kemanisan alam perkahwinan itu sendiri.. so.. saya sebelum ni dah lama juga kawan dengan seorang laki.. boleh saya dah fikir-fikir balik.. dcide betul-betul.. saya kata semua ni salah.. we need to stop.. hub ni xdirestui Allah.. even kita juga sgala2nye.. xjumpe.. jarang mesej.. dan xwt apa-apa.. tapi hati masih lagi berzina.. masyaallah dan nauzubillah..hub yang diredhai Allah satu-satunya hanya lah hub suami ister.. saya tau tu.. tapi lepas apa yang saya decide.. hati jahiliyyah saya menangis... saya tak faham Kenapa mesti bersedih.. actually.. iman saya selalu turun naik.. sebab tu setiap hari saya mesti cari sumber untuk kuatkan hati.. dr segi apa pun.. saya juga plu nasihat dr semua org untuk dapat kekuatan ni.. so sesiapa yang sudi..
terima kasih



Hati memang susah nak jaga..kita sendiri tak mampu nak jaga hati, organ sekecil ni.. tapi Allah pegang semua hati-hati manusia..
Alhamdulillah, kalau Allah dah ketuk pintu hati kita untuk tinggal perkara2 jahiliah tu..
ana sendiri akui memang susah untuk jaga..sentiasa ada turun naiknya..tapi apa yang kita mahu adalah turun naik yang meningkat..
selain pembacaan artikel yang anta buat

selalu-selalulah berkumpul dengan org soleh, Slalulah dalam biah2 soleh ni ..mula-mula memang akan terasa sangat banyak ujian..memang Allah nak uji

Kalau tengok surah ankabut, ayat 2..dan surah al-imran ayat 142
memang Allah kata Dia nak uji orang-orang beriman ni..dan siapa boleh gerenti walaupun kita dah buat 5 perkara dalam rukun islam tu, boleh masuk syurga..
Allah nak uji dikalangan hamba2nya dan sedar tu..siapa yang steadfast dalam perjuangan nya..di jalan Nya

Selalu taddabur dengan Al-quran..baca tafsirnya..
Doa pada Allah supaya tetapkan hati ni, jangan palingkan hati setelah diberi hidayah..Kita sayangkan hidayah ni..

Puasa sunat

Solat mlm..( tahajjud, hajat, taubat)..

:)...Allah tidak lihat pada natijahnye..tapi pada usahanya InsyaAllah..


-----------------
-Allah Knows Best-


Bookmark and Share

    


  Member Information For shas_uomProfil   Hantar PM kepada shas_uom   Pergi ke shas_uom's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 12:49


assalamualaikum kat nak jadi baik and semua...
firstly.. saya suka bila nak jadi baik sedar tentang tu.. saya pun sama..
manusia yang lemah... saya pun pernah bercouple juga... sekarang dah tak... memang masa couple.. lebih banyak mendorong kita buat perkara yang tak sepatutnya.. dalam temph couple itu walaupun kita happy ada orang yang tsyng, tapi at the same time terbeban dengan rasa berdosa pada Allah.. sebabkan kita nak buat diri kita dan dia happy, kita langgar keredhaan Allah... sekarang ni saya dah bebas.. memang ada beza... hati kita lebih bersih.. tak ingat kan dia sangat-sangat... boleh tumpukan perhatian kita kat kerja, kat family, kat Allah....mungkin kerana budaya couple ini terlalu berleluasa dan terlalu sebati dengan orang zaman sekarang, benda ini tak nampak bersalah.... hubngn lelaki dan perempuan memang susah nak dijager kalau iman tak kuat.... so, juga diri kita baik-baik... percayalh setiap makhluk dicipta berpasang-pasangan... caiyok2!

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 14:22


no komen....sebab apa yang nak dicakap,dah pun dijawab..huhu....

:bunga: :bunga: :bunga:

sebenarnya...ana tengah risau jugak ni.....tak adalah risau sangat cuma...em...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 14:30


Pada 12-12-07 14:22 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

no komen....sebab apa yang nak dicakap,dah pun dijawab..huhu....

:bunga: :bunga: :bunga:

sebenarnya...ana tengah risau jugak ni.....tak adalah risau sangat cuma...em...



risau takut jodoh lambat ke??? :-D :-D
sabar ye.... sampai masa ada lah tu....


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 14:33


Pada 06-12-07 18:09 , nak_jadi_baik posting:

!!! QUOTE !!!

beberapa bulan sebelum ni.. saya selalu di sogok dengan bahan-bahan tazkirah berkisarkan cinta laki perempuan.. even kat ukhwah.com.. multiply.com.. mahupn.. iluvislam.com.. even biro kerohanian kat uni saya sendiri.. then.. semalam.. saya decide.. saya mesti perbetulkan segala silap saya.. saya tersentuh bila terbc satu kisah dr multiply.com.. tiada hub yang lebih rapat antara lelaki dan perempuan malainkan hub suami isteri.. dan couple sebelum kahwin hanya akan menghilangkan kemanisan alam perkahwinan itu sendiri.. so.. saya sebelum ni dah lama juga kawan dengan seorang laki.. boleh saya dah fikir-fikir balik.. dcide betul-betul.. saya kata semua ni salah.. we need to stop.. hub ni xdirestui Allah.. even kita juga sgala2nye.. xjumpe.. jarang mesej.. dan xwt apa-apa.. tapi hati masih lagi berzina.. masyaallah dan nauzubillah..hub yang diredhai Allah satu-satunya hanya lah hub suami ister.. saya tau tu.. tapi lepas apa yang saya decide.. hati jahiliyyah saya menangis... saya tak faham Kenapa mesti bersedih.. actually.. iman saya selalu turun naik.. sebab tu setiap hari saya mesti cari sumber untuk kuatkan hati.. dr segi apa pun.. saya juga plu nasihat dr semua org untuk dapat kekuatan ni.. so sesiapa yang sudi..
terima kasih




jangan terlalu rigid.... :-)
banyak pendekatan yang boleh kita ikut... salah satunya dengan join Nizam BaitulMuslim.... ini penting dalam menjamin kelangsunglan dakwah...


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 14:37


Pada 12-12-07 14:30 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:22 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

no komen....sebab apa yang nak dicakap,dah pun dijawab..huhu....

:bunga: :bunga: :bunga:

sebenarnya...ana tengah risau jugak ni.....tak adalah risau sangat cuma...em...



risau takut jodoh lambat ke??? :-D :-D
sabar ye.... sampai masa ada lah tu....



ehh...apa pulak akh eye ni..ke situ pulaknyaa....aisehh.. :malu:

bukan macam tu akh...
em..macam ni....ala...susahnya nak cerita.....isk2... :-o


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 14:47


Pada 12-12-07 14:37 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:30 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:22 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

no komen....sebab apa yang nak dicakap,dah pun dijawab..huhu....

:bunga: :bunga: :bunga:

sebenarnya...ana tengah risau jugak ni.....tak adalah risau sangat cuma...em...



risau takut jodoh lambat ke??? :-D :-D
sabar ye.... sampai masa ada lah tu....



ehh...apa pulak akh eye ni..ke situ pulaknyaa....aisehh.. :malu:

bukan macam tu akh...
em..macam ni....ala...susahnya nak cerita.....isk2... :-o



:berfikir: :berfikir: :berfikir:

dah ada org hantar 'proposal' ke??? :-D


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:20


Pada 12-12-07 14:47 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:37 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:30 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:22 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

no komen....sebab apa yang nak dicakap,dah pun dijawab..huhu....

:bunga: :bunga: :bunga:

sebenarnya...ana tengah risau jugak ni.....tak adalah risau sangat cuma...em...



risau takut jodoh lambat ke??? :-D :-D
sabar ye.... sampai masa ada lah tu....



ehh...apa pulak akh eye ni..ke situ pulaknyaa....aisehh.. :malu:

bukan macam tu akh...
em..macam ni....ala...susahnya nak cerita.....isk2... :-o



:berfikir: :berfikir: :berfikir:

dah ada org hantar 'proposal' ke??? :-D



erkk...erkk...hehehe... :sopan: :malu: bukan..bukan...ehh....ya...lah..bukan... :-D :sopan:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:45


Pada 12-12-07 16:20 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:47 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:37 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:30 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:22 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

no komen....sebab apa yang nak dicakap,dah pun dijawab..huhu....

:bunga: :bunga: :bunga:

sebenarnya...ana tengah risau jugak ni.....tak adalah risau sangat cuma...em...



risau takut jodoh lambat ke??? :-D :-D
sabar ye.... sampai masa ada lah tu....



ehh...apa pulak akh eye ni..ke situ pulaknyaa....aisehh.. :malu:

bukan macam tu akh...
em..macam ni....ala...susahnya nak cerita.....isk2... :-o



:berfikir: :berfikir: :berfikir:

dah ada org hantar 'proposal' ke??? :-D



erkk...erkk...hehehe... :sopan: :malu: bukan..bukan...ehh....ya...lah..bukan... :-D :sopan:




:berfikir: :berfikir: oklah...... ana malas nak teka lagi... :sopan: :sopan: :malu:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:59


Pada 12-12-07 16:45 , aye posting:

!!! QUOTE !!!


:berfikir: :berfikir: oklah...... ana malas nak teka lagi... :sopan: :sopan: :malu:



alhamdulillah.... :-D :-P :sopan:



-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

falah_nurani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19262
Posting: 83
Dari: madrasah

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-12-07 17:14


Pada 12-12-07 12:49 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum kat nak jadi baik and semua...
firstly.. saya suka bila nak jadi baik sedar tentang tu.. saya pun sama..
manusia yang lemah... saya pun pernah bercouple juga... sekarang dah tak... memang masa couple.. lebih banyak mendorong kita buat perkara yang tak sepatutnya.. dalam temph couple itu walaupun kita happy ada orang yang tsyng, tapi at the same time terbeban dengan rasa berdosa pada Allah.. sebabkan kita nak buat diri kita dan dia happy, kita langgar keredhaan Allah... sekarang ni saya dah bebas.. memang ada beza... hati kita lebih bersih.. tak ingat kan dia sangat-sangat... boleh tumpukan perhatian kita kat kerja, kat family, kat Allah....mungkin kerana budaya couple ini terlalu berleluasa dan terlalu sebati dengan orang zaman sekarang, benda ini tak nampak bersalah.... hubngn lelaki dan perempuan memang susah nak dijager kalau iman tak kuat.... so, juga diri kita baik-baik... percayalh setiap makhluk dicipta berpasang-pasangan... caiyok2!


ana setujulaa..


-----------------
~kerana KEWAJIPAN itu lebih banyak dari MaSA yang ada..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For falah_nuraniProfil   Hantar PM kepada falah_nurani   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-12-07 17:39


satu hadis mengatakan...
"jika seseorang hamba Allah menahan keinginannye dari sesuatu yang haram (kerana Allah) maka Allah akan memberikan sesuatu yang diingininya itu mengikut jalan yang halal"

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 20:55


berul lah..bagaimana ek..kami memang ada intension nak ke jinjang pelamin tapi rasa kkami ni mude lagi lah..kerja pun kontang kanting..konon-konon nak hidup berdikari tu bekum confident lagi lah..tapi kami tak pernah pula buat maksiat hatta berpegang2 tgan..biasa call2 saja lah..ketemu jarang sekali..so..Kalau couple tanpa kawin sebegini dikatakan zina/ditegah..takkan lah kami kena putuskan hubungan sedangkan pada masa sama tak rasa akan akwin dalam amsa terdekat..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 08:52


Pada 12-12-07 16:20 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:47 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:37 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:30 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:22 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

no komen....sebab apa yang nak dicakap,dah pun dijawab..huhu....

:bunga: :bunga: :bunga:

sebenarnya...ana tengah risau jugak ni.....tak adalah risau sangat cuma...em...



risau takut jodoh lambat ke??? :-D :-D
sabar ye.... sampai masa ada lah tu....



ehh...apa pulak akh eye ni..ke situ pulaknyaa....aisehh.. :malu:

bukan macam tu akh...
em..macam ni....ala...susahnya nak cerita.....isk2... :-o



:berfikir: :berfikir: :berfikir:

dah ada org hantar 'proposal' ke??? :-D



erkk...erkk...hehehe... :sopan: :malu: bukan..bukan...ehh....ya...lah..bukan... :-D :sopan:



kalau nak cerita, cerita saja .. kalau tak mahu tak perlu cerita ... elakkan dari berbual kosong yang boleh membazirkan ruang ... banyak lagi cara lain untuk wujudkan kemesraan sesama ahli ...

maaf .. saya sedar saya tak sehebat org lain ... kalau cara saya tegur ni menyakitkan hati minta maaf banyak-2 ...

p/s : "Belilah Keredhaan Allah swt walaupun terpaksa menjual kebencian manusia...." rasanya lebih sesuai kalau letak "Belilah Keredhaan Allah swt walaupun terpaksa menjual redha manusia...." .. sebab kalau jual maksudnya kita kehilangan sesuatu .. umpama terpaksa jual motor untuk beli kereta ... kita kehilangan motor tapi dapat kereta ... macam kes tadi kita kehilangan redha manusia tapi dapat redha Allah .. sebaliknya kalau kita jual kebencian manusia bermaksud kita kehilangan kebencian manusia atau dalam erti kata lain org dah tak benci kat kita ... so kalau org nak benci kat saya sebab saya tegur macam ni .. be it!



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 08:56


Pada 13-12-07 08:52 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 16:20 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:47 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:37 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:30 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:22 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

no komen....sebab apa yang nak dicakap,dah pun dijawab..huhu....

:bunga: :bunga: :bunga:

sebenarnya...ana tengah risau jugak ni.....tak adalah risau sangat cuma...em...



risau takut jodoh lambat ke??? :-D :-D
sabar ye.... sampai masa ada lah tu....



ehh...apa pulak akh eye ni..ke situ pulaknyaa....aisehh.. :malu:

bukan macam tu akh...
em..macam ni....ala...susahnya nak cerita.....isk2... :-o



:berfikir: :berfikir: :berfikir:

dah ada org hantar 'proposal' ke??? :-D



erkk...erkk...hehehe... :sopan: :malu: bukan..bukan...ehh....ya...lah..bukan... :-D :sopan:



kalau nak cerita, cerita saja .. kalau tak mahu tak perlu cerita ... elakkan dari berbual kosong yang boleh membazirkan ruang ... banyak lagi cara lain untuk wujudkan kemesraan sesama ahli ...

maaf .. saya sedar saya tak sehebat org lain ... kalau cara saya tegur ni menyakitkan hati minta maaf banyak-2 ...



ye lah...terima kasih.... lepas ni ana tak sembang kosong dah...thank you...


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

cahayaairmataku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9724
Posting: 24
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 09:13


Assalamualaikum

:sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayaairmatakuProfil   Hantar PM kepada cahayaairmataku   Pergi ke cahayaairmataku's Website   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 16:42


semoga semua kita kembali ke jalannye.. ~

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 09:25


Anak perempuan, ada walinya iaitu ayahnya. Bila kita hendak masuk rumah sepatutnya kita membuka pintunya dengan baik, bukan melalui bumbung. Beritahu mana-mana lelaki yang ada hati dan mahukan hubungan maka adabnya adalah meminta izin daripada walinya. Itulah antara adab-adab. Kalau seorang lelaki tidak menghormati seorang yang dia boleh lihat dan boleh berjumpa, bagaimana dia mahu hormat Allah yang dia tak pernak nampak. Anak yang baik ialah meletakkan perkara hak yang kepada yang berhak. Wali bukan dipakai masa dah dekat nak nikah sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 07:41


Salam..
Bacalah buku tulisan Ustaz Hasrizal - Aku Terima Nikahnya...jadikan sebagai contoh yang baik dan fahami hubungan sebenar lelaki dan perempuan..cinta yang suci dari Allah SWT ..manusia diberikan akal untuk mengadaptasikannya dalam kehidupan... patuhi guideline .... berdoa minta yang baik-baik dr Allah..mudah-mudahan ada sinar kebahgiaan hadir nanti ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-01-09 10:16


Assalamualaikum

Menarik topik ni..memang betul hubunan yang sebenar-benarnya adalah hubungan suami isteri,hubungan yang pasti mendapat keredhaan Allah..satu hari ada sahabat saya tanya sama ada saya ni masih sendiri atau ada yang dah bertakhta kat hati.saya jawab saya masih lagi sendiri, umur pun masih muda lagi..banyak perkara lagi yang masih perlu difikirkan dan lebih penting dari soal pasangan hidup buat masa ni..saya cakap kat dia untuk apa kita sibuk bercinta kalau akhirnya kita tau yang sidia tak sesuai untuk kita?bukan ke hanya membazir masa?sahabat saya jawab memanglah kita kena kenal hati budi seseorng tu dulu sebelum kita buat keputusan yang besar dalam hidup kita maksudnya untuk hidup bersama..

Bila fikir-fikir balik apa yang sahabat saya cakap tu memang ada betulnya jugak sebab takkan kita terima saja orang yang kita tak kenal hati budinya macam mana?

Secara peribadi, saya rasa bercinta sebelum kahwin tu tak salah selagi kita jaga betul-betul hubungn tu..kita mesti letakkan matlamat hubungan tu adalah untuk berkahwin,bukan untuk suka-suka.. tapi sebagai manusia kita mesti percaya pada qada dan qadar Allah.. Sekadar pendapat..andai ada yang silap harap ada yang sudi memperbetulkan kekhilafan diri saya..

:-)


-----------------
Setiap mata yang terpejam tidak bererti ia tidur,
Setiap mata yang celik tidak bermakna ia melihat..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 10:28


salam..

tak bolehlah kalau tak kenali dulu org tu...terus kahwin saja...lepas kahwin baru nak kenal...kalau sebelum kahwin...kalau kita rasa macam ada yang tak kena kita still boleh marah2 lagi atau tegur secara direct..iyalah..sebab belum jadi suami kan..kalau dah jadi suami..kalau tak suka..kena pendam..nak tegur pun kena fikir 1000 cara...kalau tak nanti kena marah balik atau suami merajuk...lagi tambah dosa kalau isteri tak boleh terima suami dia secara ikhlas...huhu


pandangan diatas berdasarkan pemerhatian org dah berkahwin...walaupun ada yang dah bercinta lama sebelum kahwin...bila dah kahwin..ada jugak yang kata "rupanya saya masih belum kenal dia sepenuhnya lagi walaupun dah 4 tahun berkawan"... :oops:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 10:50


Jangan gunakan perkataan 'zina'. Jika hanya sekadar inagt dia rindu dia... Zina itu perbuatan sumbang yang telah dilakukan. Maaflah nak nasihat sikit tentang bahasa.

Selanjutnya, Allah Taala menyempurnakan kita dengan perasaan dan akal. Imbangi tindakan dengan kedua-duanya maka segalanya akan mudah. Islam agama yang mudah tetapi bukan untuk diperlekehkan.

Jika naluri anda telah sedia untuk berkahwin, pasangan anda pula bersedia, nikahlah. ALLAH amat sayang hambaNya, Dia tidak pernah menyusahkan makhluknya. Jujurlah pada keluarga dan diri sendiri. Pasti ilmu akan diilhamkan Allah untuk menghalau jahiliyah di sanubari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

dR_Muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.06.2008
Ahli No: 33752
Posting: 40
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 11:40


erk.. rasanya bahasa nak_jadi_baik tak salah agaknya.. dia cakap bukan zina saja.. tapi ZINA HATI.. huhu.. dah betullah tu.. nak_jadi_baik dah nak kahwin.. insyaallah.. doakanla dia.. semoga berjaya menjadi pasangan suami-isteri yang diredhai Allah.. insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dR_MuslimahProfil   Hantar PM kepada dR_Muslimah   Pergi ke dR_Muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-01-09 12:24


Pada 06-12-07 18:09 , nak_jadi_baik posting:

!!! QUOTE !!!

beberapa bulan sebelum ni.. saya selalu di sogok dengan bahan-bahan tazkirah berkisarkan cinta laki perempuan.. even kat ukhwah.com.. multiply.com.. mahupn.. iluvislam.com.. even biro kerohanian kat uni saya sendiri.. then.. semalam.. saya decide.. saya mesti perbetulkan segala silap saya.. saya tersentuh bila terbc satu kisah dr multiply.com.. tiada hub yang lebih rapat antara lelaki dan perempuan malainkan hub suami isteri.. dan couple sebelum kahwin hanya akan menghilangkan kemanisan alam perkahwinan itu sendiri.. so.. saya sebelum ni dah lama juga kawan dengan seorang laki.. boleh saya dah fikir-fikir balik.. dcide betul-betul.. saya kata semua ni salah.. we need to stop.. hub ni xdirestui Allah.. even kita juga sgala2nye.. tak jumpa.. jarang mesej.. dan xwt apa-apa.. tapi hati masih lagi berzina.. masyaallah dan nauzubillah..hub yang diredhai Allah satu-satunya hanya lah hub suami ister.. saya tau tu.. tapi lepas apa yang saya decide.. hati jahiliyyah saya menangis... saya tak faham Kenapa mesti bersedih.. actually.. iman saya selalu turun naik.. sebab tu setiap hari saya mesti cari sumber untuk kuatkan hati.. dr segi apa pun.. saya juga plu nasihat dr semua org untuk dapat kekuatan ni.. so sesiapa yang sudi..
terima kasih

perjuangan tu memang berat..tapi percayalah..hasilnya teramat sangat manis..janji allah pada orang yang menyembunyikan cintanya..jika orang tu menyembunyikan cintanya sehingga tiada seorang pun yang mengetahunya melainkan ALLAH..jika dia mati dalam keadaan itu..maka dia tergolong mati syahid..subhanallah...

sahabat..awal islam datang terasa asing..begitu juga saat ia datang k dalam hati mu..
berjuanglah sedaya upayamu..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 16-01-09 12:29


Yup, kena kenal pasangan kita tu dulu. jangan bila dah kawin baru nak 'kenal' dia. Tup tup..! Dia kahwin dengan kita atasa alasan yang tak munasabah .. sebaliknya, dia masih lagi mengigau2...termimpi2 kekasih lamanya .. so macam mana??!! Nak menyesal pun tak guna kan?? Makan hati saja lah tengok kebahagiaan suami kita dengan org lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-01-09 12:51


Pada 16-01-09 07:41 , miss_zai posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
Bacalah buku tulisan Ustaz Hasrizal - Aku Terima Nikahnya...jadikan sebagai contoh yang baik dan fahami hubungan sebenar lelaki dan perempuan..cinta yang suci dari Allah SWT ..manusia diberikan akal untuk mengadaptasikannya dalam kehidupan... patuhi guideline .... berdoa minta yang baik-baik dr Allah..mudah-mudahan ada sinar kebahgiaan hadir nanti ...


ana setuju dengan saudari...betul tu.hanya Allah yang tahu apa terbaik untuk kita...kadang-kadang bercinta bertahun2 putus jugak...doa dan tawakallah agar dikurniakan jodoh yang soleh/solehah. kadang-kadang couple ni banyak mengundang maksiat.(Masa ni syaitan ketawa terbahak2 dan mencari peluang dan ruang untuk menyesatkan manusia)Ha...ada lelaki ada perempuan tanpa hubungan sah dan halal inilah peluang syaitan. Dari simple2 punya hubungan akan diupgradekan dengan pertolongan syaitan. So better carik hubungan yang halal dan diredhai Allah.Bagi ana baik kawan macam biasa...biasa dulu no feeling...feeling...after dah tahu hati budi terus saja kawin ..herm pas tu bercinta bagai nak rak pun tak apa lah..hubungan dah halal sebagai suami isteri....syaitan pun akan menangis dan lari lintang pukang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 13:15


Pada 16-01-09 12:29 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Yup, kena kenal pasangan kita tu dulu. jangan bila dah kawin baru nak 'kenal' dia. Tup tup..! Dia kahwin dengan kita atasa alasan yang tak munasabah .. sebaliknya, dia masih lagi mengigau2...termimpi2 kekasih lamanya .. so macam mana??!! Nak menyesal pun tak guna kan?? Makan hati saja lah tengok kebahagiaan suami kita dengan org lain..


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

om_jibril85
Warga Rasmi
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34102
Posting: 12
Dari: sg pusu

Selangor  


posticon Posting pada: 16-01-09 19:05


Pada 16-01-09 13:15 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-01-09 12:29 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Yup, kena kenal pasangan kita tu dulu. jangan bila dah kawin baru nak 'kenal' dia. Tup tup..! Dia kahwin dengan kita atasa alasan yang tak munasabah .. sebaliknya, dia masih lagi mengigau2...termimpi2 kekasih lamanya .. so macam mana??!! Nak menyesal pun tak guna kan?? Makan hati saja lah tengok kebahagiaan suami kita dengan org lain..


:-)
hhmm..percayalah..kalau sesama memahami hukum-hukum ALLAH dengan baik,takkan terjadi hal-hal macam tu melainkan fitnah...

apa pun,pilihlah agama...manusia,wajar melakukan kesalahan..yang terjadi dah ditakdirkan ALLAH..kan...

belajarlah untuk bertanggung jawab..anda dan kita telah memilih untuk dilahirkan sebagai manusia..kita yang memilih untuk jadi khalifah dimuka bumi..kita harus bertanggungjawab..cubalah yang terbaik...
jangan kalau suka jadi manusia,hhmm..terima..tapi kalau susah sikit saja..,
anda bertanggungjawab pada diri anda...selamatkan dari siksa neraka...taatlah pada ALLAH..engkau akan selamat..bertanggungjawablah pada apa yang telah kita pilih..kalau xbersyukur..nerakalah jawabannya...


-----------------
hidup yang hanya sekali dan hanya sebentar..,jadikan lebih berarti dan lebih HIDUP..


Bookmark and Share

    


  Member Information For om_jibril85Profil   Hantar PM kepada om_jibril85   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-01-09 09:28


Pada 06-12-07 18:09 , nak_jadi_baik posting:

!!! QUOTE !!!

beberapa bulan sebelum ni.. saya selalu di sogok dengan bahan-bahan tazkirah berkisarkan cinta laki perempuan.. even kat ukhwah.com.. multiply.com.. mahupn.. iluvislam.com.. even biro kerohanian kat uni saya sendiri.. then.. semalam.. saya decide.. saya mesti perbetulkan segala silap saya.. saya tersentuh bila terbc satu kisah dr multiply.com.. tiada hub yang lebih rapat antara lelaki dan perempuan malainkan hub suami isteri.. dan couple sebelum kahwin hanya akan menghilangkan kemanisan alam perkahwinan itu sendiri.. so.. saya sebelum ni dah lama juga kawan dengan seorang laki.. boleh saya dah fikir-fikir balik.. dcide betul-betul.. saya kata semua ni salah.. we need to stop.. hub ni xdirestui Allah.. even kita juga sgala2nye.. tak jumpa.. jarang mesej.. dan xwt apa-apa.. tapi hati masih lagi berzina.. masyaallah dan nauzubillah..hub yang diredhai Allah satu-satunya hanya lah hub suami ister.. saya tau tu.. tapi lepas apa yang saya decide.. hati jahiliyyah saya menangis... saya tak faham Kenapa mesti bersedih.. actually.. iman saya selalu turun naik.. sebab tu setiap hari saya mesti cari sumber untuk kuatkan hati.. dr segi apa pun.. saya juga plu nasihat dr semua org untuk dapat kekuatan ni.. so sesiapa yang sudi..
terima kasih






sememangnya mainan perasaam ni..
sekar nak di hilangkan..
apalagi syaitan pun dah masukkan panahannyer saudara..

yakinlaa setiap perkara yang kita lakukan jika nawaitu kita LILLAHITAALA...
nanti Tuhan akan bagi petunjuk kepada kita..
kan kita nak cari redha Tuhan kan...

perkara ni cuma perlukan masa saja nak ilangkan...
saudara sibukkan diri dengan wak perkara yang berfaedah
jangan banyakkan duduk seorang atau termenung..
nanti syaitan akan datang meniupkan nostalgia lepas nak bagi kita rasa sedih dan gelisah..

syaitan memang akan wak kita resah gelisah..dan sesungguhnyer dengan zikir dan membaca Al Quran itu akan mendekatkan kita dengan Allah dan menenangkan at..dan juga menambahkan keimanan kita..

cubela ye...InsyaAllah Tuhan sentiaser bersama dengan org yang sabar dan sesungguhnyer kasih sayang Tuhan melebihi segala2 nya kepada kita..ALLAHUAKBAR...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-01-09 10:47


Ana just nak bagi pandangan...
dulu masa time sek main ana pun couple juga..
tapi just msj2 dan call saja lah...tak pernah keluar dating pun
tu pun time form 5 baru start..sebab tengok ramai kawan-kawan couple ,study bersama dalam kelas ,makan bersama...em nampak macam best..ana pun nak cuba juga lah...remaja biasa lah...sikap ingin mencube
kesedaran datang bila masuk u..di u ana baru didedah kan apa sebenarnya couple...portal2 ukhwah.com,halaqah.net,iluvislam dan banyak lagi lah menyedarkan ana..ana banyak baca artikel mengenai couple kat portal2 ni...disitu ana baru apa tu zina hati ,zina mata,zina tangn,zina telinga dan macam-macam lagi lah..sbelum ni ana pandang couple ni ringan saja...ala couple ,bukan buat apa pun ...lebih-lebih lagi ana just msj2 saja,call2 saja...tapi ISLAM memandang serius perkara macam ni..tahun lepas ana ambil keputusan ,kita stop dulu ,ana pun sayang kat dia juga dan tak mahu clas terus...makna nya ana tak mesej dan call dia..dan tiba-tiba baru ni dia mesej suruh clas terus...ana pun sedih juga lah ..tapi apa boleh buat ,sabar saja lah..tak kan ana nak terus sedih,menangis kerana seorang perempuan...ana pun ada banyak lagi tanggungjawab,,,tggjwab kat mak dan ayah untuk dapatkn ijazah...baik ana fikir kan saudara kat palestine ..macam mana nasib mereka..makanan ...kehidupan mereka...golongan remaja dihabiskan dengan jihad lawan yahudi...tak sempat pun nak couple...anak-anak sekecil aiman dah kenal apa tu bom...dah pegang senapang...dah sanggup berjihad...
tapi kita kat malaysia ni..lu fikir lah sdiri..
sebenarnya hari2 kita banyak buat dosa...ana tak kata kat org lain tapi kat diri ana sdiri...sekurangnye kita dapat mengelak dari satu dosa dengan mengelakkan dari dosa couple...
di u lagi lah dasyat golongan couple ni...dah besar sikit dah berani pegang tangan...berdua2 dalam gelap...dalam kereta..kat padang malam2 pukul 2,3 pagi...
ramai kwan ana couple...ada yang dari sek main lagi
tapi kadang-kadang ana fikir juga lah...mereka ni couple sejak dari sek main lagi..lepas itu masuk u same....hari-hari jumpa...makan bersama...kadang-kadang event pun join even same...tak boring ke ...Kalau dah kahwin asyik2 tengok org same ...makan bersama pun dah jemu dah....sentuh tangan pun dah tak rasa apa-apa dah...
habis tu dah tak ada nikmat kawin agaknya macam tu...
kesimpulannye tak payah lah kita couple awal ...couple lah lepas kahwin...banyak nikmat nya
huhu dah macam karangan dah pula...


Tidak perlu mencari teman secantik BALQIS
Andai diri tidak sehebat SULAIMAN

Tidak perlu seteguh IBRAHIM
Andai diri tidak sekuat HAJAR

Mengapa mengharap teman setampan YUSOF
Jika kasih tidak setulus ZULAIKHA

Mengapa ddamba teman hidup sehebat KHADIJAH
Andai diri tidak sesempurna RASULULLAH S.A.W

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-09 10:55


Tanya diri sendiri " Aku ni hamba ALLAH atau hamba perempuan / lelaki.....????



Bookmark and Share

    


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

love
Warga Rasmi
Menyertai: 18.11.2008
Ahli No: 35940
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 16:04


salam semua....nak tau kisah saya.saya dah bertunang,tapi dalam masa yang sama saya ada berkawan dengan O,dah 8thn kenal O.tapi tak pernah jumpa...tahun lepas baru jumpa dan kenal hati budi masing-masing,jumpa selepas saya bertunang..dalam hati memang ada sayang untuk O,tapi tak dapat pastikan sebab sebelum ini kami berhubung melalui teknologi.just chatting and call,sometime 3G.makin lama makin rapat...saya selesa kawan dengan O sebab dia selalu ingatkan saya pasal solat,menutup aurat dan banyak mengajar saya selok belok agama islam.rasa selesa berkawan dengan dia..
tunang saya pula...kini sering mengajak saya melakukan perbuatan itu,tapi saya tak nak.memang dulu saya jahil,tapi sekarang saya sudah berubah dengan berkat dorongan O.kekadang hati jadi keliru...
tetapi si O sering bermimpi dia melakukan perbuatan itu bersama saya,apakah maksud itu.saya risau juga...
Si O,pernah berkata kalau boleh dia nak jadikan saya isteri dia.dia dah buat sembahyang istikharah minta petunjuk.sylah yang hadir dalam mimpi dia.O juga tau saya sudah bertunang tapi dia dah sayang sangat saya,tak dapat nak tinggalkan saya.kecuali saya dah berkahwin.
apa pendapat semua... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For loveProfil   Hantar PM kepada love   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 03-02-09 16:18


Aku hamba ALLAH S.W.T. Kebahagiaan bukan datang dari makhluk, tetapi dari ALLAH S.W.T. dengan wanita ALLAH boleh bagi bahagia, dengan wanita ALLAH boleh bagi derita. Dengan wanita ALLAH boleh bagi manfaat, dengan wanita ALLAH boleh bagi mudarat.

ps: Iman perlu diperbaharui setiap hari. Dakwahkan kalimah 'Lailalahaillah' kepada kawan-kawan atau kalau tidak mampu dakwahkan dalam hati dengan menceritakan kebesaran dan keagungan ALLAH. Saya azam insyaALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-02-09 17:39


salam
memang couple tu haram kan.heheh.dari pengalaman saya Allah nak tunjukkan kepada saya.dulu saya pernah bercouple,tak ada lah selalu jumpa tapi sms dan cal.Bila putus,saya rasa terluka,sakit hati.baru saya tahu kenapa couple itu haram dan Allah menguji saya dengan memberikan ujian itu kepada saya.saya bersyukur.

Usia semakin meningkat tapi saya masih sendiri.Mak dah bising tapi saya percaya dengan janji Allah.Saya selesa begini,ada juga cuba2 nak kawan-kawan dengn lelaki tapi tak jadi.Mungkin Allah tak izin,sebab saya dah tetapkan nak bercinta selepas kawin.

Apapun jadi,saya redha.Mungkin ada kebaikannya walaupun ramai cakp saya memilih dan tertunggu bila saya nak makan nasi minyak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-11-09 13:20


Mungkin ada kebaikannya walaupun ramai cakp saya memilih dan tertunggu bila saya nak makan nasi minyak....

tak apa-tak apa, saya tunggu.. hehehe, gurau saja...
biarlah, sampai seru...
bahaya tu, nasi minyak tinggi kolestrol...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-09 16:01


semuanya terpulang kepada kehendak diri dan sejauh mana mengusahakan cinta itu semanfaat yang boleh serta mendapat restuNYA. pengalaman lalu membuatkan untuk berhenti namun tiada kekuatan tetapi pastinya inginkan seseorang yang mampu menjadi impian hati. walaupun sering tersungkur cuba berusaha lagi. memang itu ujianNYA, berusaha untuk terus mendapat restuNYA.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-09 22:07


Assalamualaikum ..honestly..saya pernah juga bcouple..kejap saja..first time keluar date..mlm tu da clash.. :-D :-D ...CINTA :
(sebelum kahwin)
C = cubit kiri, kanan rasa.
I = impian indah ibarat syurga.
dan = nikah impian utama.
T = taat setia membawa bahagia.
A = awal dan akhir bersama-sama

(selepas kahwin)
C = cuka yang dituang pada luka.
I = iblis yang merosak minda.
dan = nafsu semata-mata.
T = tuba yang dibalas semula.
A = api dalam neraka.


KASIH :
(sebelum kahwin)
K = kongsi semua suka duka.
A = abang adik, ayang anja.
S = sumpah janji di bibir sentiasa.
I = istana bahagia dah dicipta.
H = hatiku hatimu jua.

(selepas kahwin)
K = kaki tangan naik kat kepala.
A = abuk pun tara, nak makan apa??
S = simpati langsung tak ada.
I = ironi membakar jiwa.
H = hidup mati sama saja.



SAYANG :
(sebelum kahwin)
S = sikit-sikit SORRY, sikit-sikit SORRY, mengada!
A = asal free mesti nak jumpa.
yang = you lap me, I lap you!
A = apa saja sanggup diduga.
dan = nak itu, nak ini... mesti dapat.
pergi = gula-gula, coklat, teddy bear hadiah utama.

(selepas kahwin)
S = salah sikit kiamat dunia.
A = air tak sedap, basahlah mata.
yang = yang betul dia saja.
A = ada tak ada, bagi anak reti lah.
dan = nak dilawan, digelar derhaka.
pergi = gaduh sampai lebam.

HATI :

(sebelum kahwin)
H = hanya dikau yang daku cinta.
A = air paip pun manis macam gula.
T = tak jumpa sehari boleh jadi gila.
I = igauan indah tak terkira.

(selepas kahwin)
H = hantu jembalang lagi sempurna.
A = air mata jadi teman setia.
T = tempat mengadu dah tak ada.
I = ikut hati mati, ikut rasa binasa... nak buat
macam mana?


tetapi yang seharusnya ialah...

C-Cinta sebelum berkahwin, biar sederhana, tak melanggar batas agama
I-Impian rumahtangga dirancangkan bersama (bukan praktikal seblm nikah)
dan-Nikah didahulukan pembuka gerbang kebahagiaan
T-Timang cahaya mata sebagai pengikat kasih sayang
A-Amalkan perintah Tuhan, Insyaallah bahagia membawa ke syurga.

K-Kasih berputik dikala pertunangan diikat
A-Akad dilafaz cinta berbunga
S-Suami disanjung-tinggi
I-Isteri disayangi
H-Harumlah kasih sepanjang zaman

S-Sayangkan Isteri kasihkan suami
A-Ada masalah, dibincangkan bersama
yang-Yang ringan sama dijinjing, berat sama dipikul
A-Amalkan hidup bertoleransi
dan-Nak kekalkan bahagia, itu usaha bersama
pergi-Gaduh sesekali tu perkara biasa

H-Hati suami mesti dijaga
A-Apatah lagi hati isteri yang mudah tersentuh
T-Tanggung-jawab dipikul bersama
I-Isteri tak makan hati, suamipun tak cari ganti


-----------------
there is no such thing as a safe journey life is full of ups dan downs


Bookmark and Share

    


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-11-09 00:49


Pada 15-01-09 09:25 , arrantaui posting:

!!! QUOTE !!!

Anak perempuan, ada walinya iaitu ayahnya. Bila kita hendak masuk rumah sepatutnya kita membuka pintunya dengan baik, bukan melalui bumbung. Beritahu mana-mana lelaki yang ada hati dan mahukan hubungan maka adabnya adalah meminta izin daripada walinya. Itulah antara adab-adab. Kalau seorang lelaki tidak menghormati seorang yang dia boleh lihat dan boleh berjumpa, bagaimana dia mahu hormat Allah yang dia tak pernak nampak. Anak yang baik ialah meletakkan perkara hak yang kepada yang berhak. Wali bukan dipakai masa dah dekat nak nikah sahaja.


saya suka kata-kata ni. Kalau kita renung kembali, ini yang patutnya kita lakukan, sebagai seorang muslimah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

azuhaf_82
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2009
Ahli No: 38316
Posting: 8

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-09 14:56


Pada 29-11-09 00:49 , nie_nadia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-01-09 09:25 , arrantaui posting:

!!! QUOTE !!!

Anak perempuan, ada walinya iaitu ayahnya. Bila kita hendak masuk rumah sepatutnya kita membuka pintunya dengan baik, bukan melalui bumbung. Beritahu mana-mana lelaki yang ada hati dan mahukan hubungan maka adabnya adalah meminta izin daripada walinya. Itulah antara adab-adab. Kalau seorang lelaki tidak menghormati seorang yang dia boleh lihat dan boleh berjumpa, bagaimana dia mahu hormat Allah yang dia tak pernak nampak. Anak yang baik ialah meletakkan perkara hak yang kepada yang berhak. Wali bukan dipakai masa dah dekat nak nikah sahaja.


saya suka kata-kata ni. Kalau kita renung kembali, ini yang patutnya kita lakukan, sebagai seorang muslimah.


Saya pun suka jugak ayat ini...eheheh... :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For azuhaf_82Profil   Hantar PM kepada azuhaf_82   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.140231 saat. Lajunya....