Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 243
Ahli: 0
Jumlah: 243




  Yang Masuk Ke Sini
khalifah: 4 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 22 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: dosa ke kita???


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» dosa ke kita???

Please Mendaftar To Post


Oleh dosa ke kita???

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 18:37


Assalamualaikum

:cry: dahulu saya seorang ahli maksiat... tapi tidak lah sampai ke tahap zina... walau pun tyidak hingga tahap zina, kita rasa betul betul berat dosa kita 2... kita betul betul bertaubat apa yang telah kita lakukan dahulu...

bekas teman lelaki saya sering menganggu kita... berdoa tak kita, kalau kita membohongi beliau semata mata kita tak nak lakukan perbuatan maksiat kita dahulu... kita benar benar ingin bertaubat dari apa yang kita telah lakukan dahulu... kita insaf.. kita ingin sekalai menjadi seorang muslimah yang kuat iman dan pegang benar benar erat pada agama kita, iaitu agama islam... tolong lah rakan rakan ukhwah semua... apa yang patut kita lakukan sekarang ni??? kita taknak terlibat dalam dosa kita... sejak kebelakangan ni, kita selalu ingat kan mati saja... Ya Allah.....


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 18:58


jangan risau sayang.....

larilah jauh2 dari maksiat....
seumpama larinya kita dari dibaham ghimau...

mudah-mudahan terpelihara diri kita sentiasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-11-07 18:59


janganlah contact dia dah if dia akan membawa awak ke arah kemungkaran..takpayah layan lgsung..so tak ada apa yang nak ditipu ok??

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 29-11-07 19:07


sebenarnya lebih elok jika anda tidak membohongi bekas teman lelaki awak itu, beritahu secara terus terang bahawa anda tidak ingin melakukan maksiat lagi dan ingin bertaubat. jika beliau mengganggu anda lagi, anda boleh membuat laporan kepada pihak berkuasa.

dalam hadith yang di pastekan oleh umimmq di topik lain hanya 3 perkara sahaja yang dibenarkan berbohong: " Kata Ibnu
Syihab, "Aku tidak pernah mendengar Rasulullah SAW membolehkan orang
berdusta, melainkan dalam tiga hal (1) dalam perang. (2) dalam
mendamaikan dua orang yang berselisih (3) berita suami kepada
isterinya dan berita isteri kepada suaminya."

boleh rujuk seterusnya dalam topik sharah hadith boleh berbohong...

kesimpulannya teruskan lah bertaubat dan jangan peduli gangguan2 daripada bekas teman lelaki anda tersebut, jangan juga kembali mendekati bekas teman lelaki anda kembali kerana syaitan tidak akan duduk diam untuk menyesatkan hambanya. Anda menjauhui bekas teman lelaki awak bukan bermaksud anda seorang mementingkan diri sendiri tetapi anda telah buat perkara yang sepatutnya yaitu menjauhi perkara maksiat.

Firman Allah s.w.t

"Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. "

dalam hadith2 Nabi s.a.w juga begitu banyak saranan supaya bertaubat
antaranya

"Rasulullah saw bersabda : Barangsiapa yang bertaubat sebelum matahari terbit disebelah barat, Allah akan menerima taubatnya" .

Ingatlah, bahawa berfikir bahawa Allah swt tidak akan mengampunkan dosa-dosa seseorang itu adalah seperkara yang salah. Allah swt sentiasa akan menerima taubat hambanya. Malahan didalam sebuah hadith yang panjang didalam Kitab Riyadhussolihin juga menceritakan bahawa seorang yang telah membunuh 100 orang juga diterima taubatnya oleh Allah swt.

Syaitan akan berusaha mengasut manusia melakukan dosa, dan bagi mereka yang sudah terlanjur, Syaitan akan berkata : Allah swt tidak akan mengampunkan dosa engkau lagi!!

Usahlah seseorang itu berputus-asa dengan pengampunan Allah swt. Hendaklah sentiasa manusia itu memohon ampun kepada Allah swt dan bertaubat kepadanya. WA.

Sekian, wassalam.

p/s: kredit kepada hj kamin, al-ahkam.net



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 21:43


jangan dilayan laki tu.. tak pun tukar nombor ke.. lebih selamat.. cuba dekatkan diri dengan masjid, banyak-banyak istighfar semoga Allah permudahkan dan melapangkan hati anti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 16:13


Terima kasih semua... insya Allah saya akan cuba sedaya upaya saya untuk elak dari perbuatan dosa yang pernah saya lakukan pada ketika dahulu...

terima kasih semua... doa kan saya ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-07 16:19


Pada 29-11-07 18:58 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

jangan risau sayang.....

larilah jauh2 dari maksiat....
seumpama larinya kita dari dibaham ghimau...

mudah-mudahan terpelihara diri kita sentiasa...


Em..betul tu..
lari jauh2..jangan berhubung langsung dengannya..
semakin dekat kita dengan kemungkaran atau kita merasakan ada benda tak elok disisi agama, jauhkan..


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 06-12-07 16:43


baguslah tu sayang.... jauhila lelaki macam tu... all the best

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 06-12-07 19:46


pengalaman mendewasakan segalany.....

cuba elakn diri dr berjumpe dengan lelaki tu dan dekatkan diri kepada ALLAH YANG MAHA ESA....

semoga kuat mghadapi..all da best

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 06-12-07 20:40


Dimana sayang berada..sedarlah diri..
dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung..
moga tali allah kukuh serta utuh dalam pendirian sayang..
dan berkekalan selamanya.....amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 22:30


eh eh kome ni panggil sayang-sayang ni macam pelik pula mendengornya... tulih lah sayang_semuanya.. tak pun cik sayang. huuuu

cik sayang_semuanya, kawan tu mengganggu melalui apa? telefon ke? kalau ye, tuko jeq terus nombor.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112026 saat. Lajunya....