Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 230
Ahli: 0
Jumlah: 230




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 18 jam, 11 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 25 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: lah taghdob...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» lah taghdob...

Please Mendaftar To Post


Oleh lah taghdob...

salatoh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2007
Ahli No: 31648
Posting: 49
Dari: TIMUR TENGAH

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 16:47


selalu tak antum dapat tahan marah..

apa cara yang selalu antum guna nak tahan marah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For salatohProfil   Hantar PM kepada salatoh   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 18:56


kalau kat luar.. gelak2....kasi hati tenang...senyum lebih-lebih sikit...

buat-buat tak paham bahasa...

walau kat dalam .... hanya ALLAH saja yang tahu ghasenye.... ;)

malas nak over sensitip.. buat penat kepala saja ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 19:29


waktu tengah marah biasanya ana diam, dan biasanya kalau marah dengan seseorang, ana tak boleh pandang dia, so, p tempat lain.. sambil-sambil zikir dan doa sikit... insyaALLAH reda sikit.. biasanya, kalau orang perasan dan tanya, baru kita jelaskan. Pernah jugak memang marah sangat-sangat tambah sedih, dan orang tu ada depan mata dan tak boleh nak lari mana-mana dah, last-last menangis.. lepas tu reda sikit, gelak-gelak dan minta maaf..selesai..

sesungguhnya sabar itu lebih indah berbanding jika ana keluarkan/lepaskan rasa marah, sebab biasanya sakitnya mengeluarkan lebih lagi dari sakitnya marah. selebihnya kita mengadu pada ALLAH swt,.. wallahua'lam

jangan marah-marah..senyum juga penawar marah buat diri kita dan orang yang lihat senyuman kita..senyum yop senyum :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 15:45


kalau tengah marah Selalunya diam saja..buat kerja sendiri sebab kalau kita berkata2 semasa marah sudah semestinya akan keluar perkataan yang mungkin kita tidak dapat kawal dan sedari..kerana waktu marah itulah syaitan suka memberi kita sokongan untuk melakukan kesilapan....byk2kan istighfar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-11-07 15:47


yep...ana pun kalau marah, akan sedaya upaya main'zip'kan mulut ana ni...
tapi kekadang terbukak juga...hukhuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-07 16:29


dulu saya sabar jugak....dulu-dulu...tapi baru sedar saya sabar yang pasif...bukan asertif...bmksud org buat mungkar pun saya sabar j...tak ada ppe tindakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

salatoh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2007
Ahli No: 31648
Posting: 49
Dari: TIMUR TENGAH

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-07 20:52


Pada 30-11-07 16:29 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

dulu saya sabar jugak....dulu-dulu...tapi baru sedar saya sabar yang pasif...bukan asertif...bmksud org buat mungkar pun saya sabar j...tak ada ppe tindakan...


mm ni bukan sabar..tapi kita lemah iman..nak larang dengan tangan tak mampu..nak dakwah dengan lidah takut..last2 kita mampu tegur dengan hati..ni dah kira baik dari orang tak rasa apa-apa bila tengok maksiat..

na'uzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salatohProfil   Hantar PM kepada salatoh   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-12-07 21:51


Betul..cuma kalau mampu menegur, tegurlah ketika dah reda kemarahan kita, secara berhemah, pertimbangan kita mengikut iman dan taqwa bukan amarah...namun, kalau memang tak mampu, sepeti kata salatoh, diam dan menafikan dengan hati itu sudah cukup baik.

Teringat kisah sahabat, cuma ana tak ingat siapa, ketika perang, belum sempat sahabat ni menghunus pedang ke badan musuh, mukanya diludah, lalu sahabat tadi tak jadi bunuh.. maka bertanya sahabat lain, Kenapa tak bunuh sahaja..lalu sahabat tersebut menjawab, beliau takut ketika menghunuskan pedang ke badan musuh tersebut bukanlah kerana memperjuangkan agama ALLAH swt, tapi kerana amarahnya yang tercabar dek kerana di ludah. Sesungguhnya, para sahabat amat menjaga sekecil-kecil perkara demi iman dan taqwa pada ALLAH swt.

sesiapa disini yang tahu kisah ni boleh beritahu siapa sahabat tersebut dan cerita penuhnya sekali..ana betul-betul lupa :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 01-12-07 23:36


Pada 01-12-07 20:52 , salatoh posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-11-07 16:29 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

dulu saya sabar jugak....dulu-dulu...tapi baru sedar saya sabar yang pasif...bukan asertif...bmksud org buat mungkar pun saya sabar j...tak ada ppe tindakan...


mm ni bukan sabar..tapi kita lemah iman..nak larang dengan tangan tak mampu..nak dakwah dengan lidah takut..last2 kita mampu tegur dengan hati..ni dah kira baik dari orang tak rasa apa-apa bila tengok maksiat..

na'uzubillah...


tapi itu dulu2lah....masa saya kecil-kecil...dah mumayyiz tapi belum baligh lagi...tapi sekarang nak cegah memang kat hati lah...dengan perbuatan kena berhemah sebab manusia ni lidah lagi bhy dr pedang..

tapi bila marah bukan kerana ALLAH, masa tu lah syaitan watkan lgkh kita semua sia-sia...tak dapat ptlgn ALLAH masa marah tu...baru faham bila Nabi kata "lah taghdob" 3 kali....

bila saya marah,...saya cb m'jauhkan diri dr org...riso jadi benda lain...lepas itu pergi tidur...memang berkesan except lepas asar..selalu marah bila dikejutkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-07 23:36


lah taghdob. Bukan lah...

Silalah marah kepada perkara yang menyentuh agama, maruah, akal, kehormatan.

Bila sudah hilang marah ini dinamakan pengecut. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 11:06


mmm..ana kalau marah diam saja...sebaiknya jangan dilayan sangat marah tu sebab org yang tengah marah susah nak kawal bila dah mula berkata2...dikhuatiri akan menyebabkan permusuhan pula...ambil lah wuduk...agar hati kembali tenang...jangan mudah lepaskan marah pada org...tiap org ad air muka..jagalah air muka org k...wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 11:59


Pada 29-11-07 16:47 , salatoh posting:

!!! QUOTE !!!

selalu tak antum dapat tahan marah..

apa cara yang selalu antum guna nak tahan marah?


untuk tahan marah :-?

istighfar banyak-banyak dan baca taawuz (betul tak ejaan)

pujuk hati jangan marah dengan mengingat ayat2 Quran dan hadis...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 14:59


jarang rasa nak marah..tapi kalau rasa tu datang..ana jadi pendiam... istighfar..kalau perlu ana menangis saja..huhu..lepas tu ambil wuduk..solat ke..tidur ke..ehm... :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 16:48


.. lah taghdob itu apa:berfikir:.. sila beri tunjuk ajar:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 18:03


salam.. :-)
ana ni jnis tak suka marah2 org..
kalau ada yang tak kena..ana lebih suka diam..
istighfar banyak-banyak..ambil wudu'...tak pun ana tidur..
memang brkesan cara tu..yang penting kita brsabar saja..
sabar adalah penawar yang paling mujarab.. :-)
kalau marah pun..kita kena ingat..
janji2 Allah pada orang-orang yang brsabar..
sprti ayat al-Quran yang telah Allah trunkn..
mafhumnya..

Dan Demi sesungguhnya, Rasul-rasul sebelummu pernah juga didustakan, maka mereka sabar terhadap perbuatan orang-orang Yang mendustakan mereka dan menyakiti mereka, sehingga datanglah pertolongan Kami kepada mereka; dan sememangnyalah tiada sesiapa pun Yang dapat mengubah Kalimah-kalimah Allah (janji-janjiNya); dan Demi sesungguhnya, telah datang kepadamu sebahagian dari khabar berita Rasul-rasul itu.
-Surah al-An’am ayat 34-
:bunga: :-)


~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari...kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 18:10


lah taghdob - jangan marah. juga diertikan sebagai murka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 20:59


Pada 02-12-07 18:10 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

lah taghdob - jangan marah. juga diertikan sebagai murka.


.. terima kasih:-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 20:59


Pada 01-12-07 23:36 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!



memang berkesan except lepas asar..selalu marah bila dikejutkan..


rasanya memang ramai juga ye kalau tidur lepas asar... mesti akan marah / mengamuk bila dikejutkan... atau pun walau tak tidur.. ni antara waktu yang paling 'pantang'....

termasukla diri ni juga... padahal bukan ada benda penting sangat yang nak dimarah pun.. cuba tup2 hangin tu akan sampai hidung..otomatik

mungkin ni juga antara hikmah kita tak diberi tidur selepas asar ye... :roll: :roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-12-07 07:54


tidur lepas asar memang tak elok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130477 saat. Lajunya....