Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 79
Ahli: 0
Jumlah: 79




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 9 hari yang lalu
isa777_musa: 9 hari yang lalu
zam_rizal: 18 hari yang lalu
wanja: 29 hari yang lalu
MTMKi: 36 hari yang lalu
Kang: 36 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: FESYEN PAKAIAN WANITA


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» FESYEN PAKAIAN WANITA

Please Mendaftar To Post


Oleh FESYEN PAKAIAN WANITA

sabar_86
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2007
Ahli No: 29718
Posting: 17

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 15:41


Fesyen pakaian perempuan itu menggambarkan sejauh mana kekukuhan aqidahnya :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabar_86Profil   Hantar PM kepada sabar_86   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 16:11


hmmmm...
dun judge a book by its cover.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 28-11-07 17:01


Assalamualaikum

ana setuju dengan sabar_86...
betul pakaian seseorang itu mencerminkan peribadinya...
first...orang yang baik akan menterjemahkan kebaikan nya dalam hidupnya sendiri...
kerana mereka mengambil islam itu sebagai cara hidup dan mengambil islam itu sebgai panuduan...
malah mengambil islam itu secara penuh....


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 28-11-07 17:04


Pada 28-11-07 16:11 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

hmmmm...
dun judge a book by its cover.

dun judge a book by its cover.... :jangan: ...
ana tak setuju...sebab dalam al-quran pun sudah memberi panduan kepada kita...jadi kalau hatinya tertaut dengan al-quran dan islam maka dia akan mengambil segala panduan tersebut... :-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 17:04


Pada 28-11-07 16:11 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

hmmmm...
dun judge a book by its cover.

salam...

Kenapa enti berkata demikian??

mungkin enti salah faham apa yang ingin dikatakan oleh saudara sabar_86 tu.

mungkin yang dimaksudkan oleh sabar_86 tu ialah dari segi berpakaian untuk menutup aurat ataupun sekadar untuk mengikuti fesyen terkini...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 28-11-07 17:17


Pada 28-11-07 17:04 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 16:11 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

hmmmm...
dun judge a book by its cover.

salam...

Kenapa enti berkata demikian??

mungkin enti salah faham apa yang ingin dikatakan oleh saudara sabar_86 tu.

mungkin yang dimaksudkan oleh sabar_86 tu ialah dari segi berpakaian untuk menutup aurat ataupun sekadar untuk mengikuti fesyen terkini...



betul..mungkin saffaa salah faham ni...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

sabar_86
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2007
Ahli No: 29718
Posting: 17

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 08:05


assalamualaikum

ana pun rasa saffaa salah fahm.
"kekukuhan aqidahnya" disini bermaksud keyakinan kita dengan Allah.kita beriman dengan Allah.Yakin Dengan janji Allah.Dari sinilah bermula kepatuhan kita dalam melaksana perintah Allah sebagaimana diperintahkn dalam kitabNya Al-Quran. Jadi,
Kalau dari segi kontek ISLAM ramai org mengaku dia ISLAM tapi itu sekadar pengakuan dari mulut sahaja tapi isi kandung ISLAM tu sendiri di abaikan..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabar_86Profil   Hantar PM kepada sabar_86   Quote dan BalasQuote

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 29-11-07 13:45


assalamualaikum..

menutup aurat itu wajib.. zaman sekarang ini susah nak nilai melalui pakaian saja.. sebab banyak yang ikut fesyen saja.. lihat sendiri lah keadaan kat luar sana.. macam-macam fesyen boleh jumpa.. tapi yang tutup aurat pun kadang-kadang sama saja naiknya dengan yang tak tutup aurat..

iman dan taqwa yang bagus bukanya terzahir melalui pakaian saja.. tapi kena lihat secara keseluruhan cara hidup adakah sama seperti Allah dan rasul kehendaki..

islam bukanya pada pakaian sahaja tapi ia lebih kepada cara hidup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 13:59


Pada 28-11-07 17:04 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 16:11 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

hmmmm...
dun judge a book by its cover.

dun judge a book by its cover.... :jangan: ...
ana tak setuju...sebab dalam al-quran pun sudah memberi panduan kepada kita...jadi kalau hatinya tertaut dengan al-quran dan islam maka dia akan mengambil segala panduan tersebut... :-)



mungkin tol apa yang dikatakan saffaa?? banyak saya dengar cerita realiti sekarang perempuan bertudung litup, tapi menjual maruah diri? inikah yang dikatakan cara pemakaian menentukan kekukuhan akidah? kukuh kah akidah kalau bertudung litup tapi menjual diri?? perbetulkan saya kalau saya tersalah cakap... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 04:57


Assalamualaikum wbt..

Bagi saya, ada benar mengenai pemakaian sebagi satu ikutan dan ada yang tidak. Seperti kita lihat semula zaman jahiliyah, kebanyakannya Islam tetapi masih tidak mengerti apa yang dituntut oleh Islam. Bukan juga semua perempuan ini sedemikian rupa iaitu akhlak nya umpama kelopak mawar yang rosak, tidak sama sekali.Kadang kala, kita melihat pada hatinya. Sesetengah berubah, hanya berubah luaran tapi di dalam hati tidak berubah. sesetengahnya pula akan menangis apabila mereka memahami atau menyesal perbuatan dahulu dan taubat apabila mereka memahami the Al-Quran and the sunnah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-07 08:54


Pada 28-11-07 16:11 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

hmmmm...
dun judge a book by its cover.


tapi wanita bukan buku,..dalam konteks pakaian dalam Islam...what's inside shows the outside.... macam pakai tudung+skirt=tak tutup aurat....pakai tudung+lengan pendek=tak tutup aurat,pakai tudung tapi tak labuhkan ke dada, nampak bentuk dada dia...&macam-macam

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-07 09:06


Pada 30-11-07 04:57 , sharifahnatasha posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt..

Bagi saya, ada benar mengenai pemakaian sebagi satu ikutan dan ada yang tidak. Seperti kita lihat semula zaman jahiliyah, kebanyakannya Islam tetapi masih tidak mengerti apa yang dituntut oleh Islam. Bukan juga semua perempuan ini sedemikian rupa iaitu akhlak nya umpama kelopak mawar yang rosak, tidak sama sekali.Kadang kala, kita melihat pada hatinya. Sesetengah berubah, hanya berubah luaran tapi di dalam hati tidak berubah. sesetengahnya pula akan menangis apabila mereka memahami atau menyesal perbuatan dahulu dan taubat apabila mereka memahami the Al-Quran and the sunnah.


ops..terlepas point ni...tapi yang jelas memang jelaslah...pendek kata jangan senag2 cakap lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 09:12


.. kalau dari segi luaran cantik menutup aurat tapi dalaman kosong tak guna juga.. itu yang selalu jadi kes2 memakai tudung tapi berzina dan sebagainya.. jadi kena seiring lah.. yang penting bila menutup aurat mengikut syarak sekurang2nya kita sudah terlepas dari satu dosa iaitu tidak menutup aurat dan dosa tidak menunaikan tanggungjawab kita sebagai muslim/muslimah kan.. betul ke aku tulis ini:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sabar_86
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2007
Ahli No: 29718
Posting: 17

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 11:18


nampaknya topik ni hot jugak ek.
syukran jazilan ana ucapkn kat semua.

sedikit ana nak kongsi bersama.
Ada 2 golongan/jenis wanita tidak berbau syurga sedangkan bau syurga itu dapat dirasai sejauh 500 tahun perjalanan.
1.wanita yang berpakaian tapi bertelanjang
2.wanita yang berhias bukan untuk suami.

huraian:yang dimaksudkan "wanita yang berpakaian tapi bertelanjang" adalah mereka yang berpakaian tetapi menampakkan susk badan.Sama lah seperti pakai tudung tapi memakai baju dan seluar yang ketat2.Apa yang kita lihat sekarg memang berbagai fesyen pakaian.So kita kenalah pandai memilh fesyen pakaian.yang paling selamat di sini adalah mereka yang memakai telekong dan jubah yang menutupi susk badan seseorang wanita.
'wanita yang berhias bukan untuk suami." adalah wanita yang berhias bila hendak keluar rumah atau ke majlis kenduri-kendara.sedangkan bila berhadapan dengan suami langsung tidak berhias,comot dan sebagainya.mereka yang berhias bila hendak keluar rumah dengan mengenakan perhiasan yang boleh menarik minat org ibarat seorang "pelacur terhormat".
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabar_86Profil   Hantar PM kepada sabar_86   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 11:20


.. terima kasih kerana berkongsi ilmu:-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ibtisam_daiman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 634
Posting: 43

egypt  


posticon Posting pada: 30-11-07 12:26


Pada 28-11-07 17:01 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

ana setuju dengan sabar_86...
betul pakaian seseorang itu mencerminkan peribadinya...
first...orang yang baik akan menterjemahkan kebaikan nya dalam hidupnya sendiri...
kerana mereka mengambil islam itu sebagai cara hidup dan mengambil islam itu sebgai panuduan...
malah mengambil islam itu secara penuh....



Assalamu'alaikum

Ana sokong pendapat asward... penampilan melambangkan hati. Hati yang bersih akan mempersembahkan akhlak yang baik... Begitu juga dengan pemakaian.. Tapi, tak boleh juga dikatakan wanita yang tidak bertudung itu akhlaknya tak baik. Soal akhlak dan pemakaian ada bezanya walaupun berkait. Orang yang tak berakhlak (contoh: kurang ajar & yang sewaktu dengannya) dosanya bahagian tu.. Yang tak bertudung pula dosanya sebab tak penuhi syariat bertudung....

~Semoga kita menjadi hambaNya yang mengambil ajaran nabiNya secara seluruh... bukan ambil yang sebahgian dan tinggal yang sebahagian pula... ~
:jangan:


-----------------
"syukur itu indah jika diselami dengan hati yan redha"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_daimanProfil   Hantar PM kepada ibtisam_daiman   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 12:50


maaf..saya bukan salah faham..
tapi kalau boleh dont judge a book by its cover..
jangan disangka yang bertudung lbuh itu semuanya baik..sebab sekarang ni musuh2 Islam sedang giat melancarkan serangan terhadap kita..sengaja ingin menebarkan fitnah pada mereka-mereka yang memang baik..

contoh:
1)lelaki yang memakai jubah atau menyimpan janggut mereka katakan pengganas..dan contohnya mereka telah mengupah beberapa lelaki non muslim di tak bye memakai sedemikian serta menyebarkan bahawa umat Islam yang mengganas..

2)perempuan yang memakai tudung labuh kini bukan lagi seperti dulu(maaf bukan menuduh kesemuannya dan saya sendiri memang memakai sebegitu)ad wanita-wanita yang memakainya untuk menutup perut yang semakin membesar hasil perzinaan.ada juga yang memakai tudung labuh.tapi akhlaknya tidak berubah seiring dengan pemakaiannya.menimbulkan fitnah bagi mereka yang bertudung labuh.

satu lagi persoalan bagaimana pula mereka yang memakai tudung labuh dan menutup aurat dengan sempurna..tapi berlebihan pula dalam soal tabarruj?hmmm..

begitu jugalah sebaliknya..bagi mereka yang memakai tudung yang pandangan mata ini tidaklah begitu labuh..

wallahualam..
maaf andai terkasar..

p/s: kalau terasa saya salah paham tolong tegur ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 16:30


Assalamualaikum wbt..

maaf sekiranya saya silap. Mungkin ada yang tersalah faham. Saya setuju dengan saffaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 10:47


Pada 30-11-07 12:50 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

maaf..saya bukan salah faham..
tapi kalau boleh dont judge a book by its cover..
jangan disangka yang bertudung lbuh itu semuanya baik..sebab sekarang ni musuh2 Islam sedang giat melancarkan serangan terhadap kita..sengaja ingin menebarkan fitnah pada mereka-mereka yang memang baik..

contoh:
1)lelaki yang memakai jubah atau menyimpan janggut mereka katakan pengganas..dan contohnya mereka telah mengupah beberapa lelaki non muslim di tak bye memakai sedemikian serta menyebarkan bahawa umat Islam yang mengganas..

2)perempuan yang memakai tudung labuh kini bukan lagi seperti dulu(maaf bukan menuduh kesemuannya dan saya sendiri memang memakai sebegitu)ad wanita-wanita yang memakainya untuk menutup perut yang semakin membesar hasil perzinaan.ada juga yang memakai tudung labuh.tapi akhlaknya tidak berubah seiring dengan pemakaiannya.menimbulkan fitnah bagi mereka yang bertudung labuh.

satu lagi persoalan bagaimana pula mereka yang memakai tudung labuh dan menutup aurat dengan sempurna..tapi berlebihan pula dalam soal tabarruj?hmmm..

begitu jugalah sebaliknya..bagi mereka yang memakai tudung yang pandangan mata ini tidaklah begitu labuh..

wallahualam..
maaf andai terkasar..

p/s: kalau terasa saya salah paham tolong tegur ye..

salam...

eerrmm...
lari tajuk ni...
kita sedang membincangkan berkenaan fesyen pakaian wanita

tapi tak apa lah...

tapi... ana tetap tidak bersetuju dengan ayat "don't judge the book by its cover".

siapa suruh menilai dari sudut tu.


Islam dah suruh tutup aurat dengan sempurna.... kalau ikut selamat, kalau tak ikut..............(sendiri mahu ingat).
tak payah lah nak buat fesyen2 zaman lah ni.
macam-macam fesyen ada....
kononnya Islam dizaman moden.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

BDK_SEMPOI85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31867
Posting: 115
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 13:02


hmm...kalau dulu istilah pakaian melambangkan peribadi memang boleh pakai...tapi sekarang ini susa skitla nak gna...kekadang itu pakai elok tapi....(faham-faham saja lah)...tapi tak semua org macam itu...apa-apa pun yang melambangkan keperibadian adalah ht kita...ht yang bersih akan memancarkan budi bhasa yang baik dan tngkah laku yang sopan... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For BDK_SEMPOI85Profil   Hantar PM kepada BDK_SEMPOI85   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 14:06


Pada 28-11-07 16:11 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

hmmmm...
dun judge a book by its cover.


salam...ana setuju. memang tol dia tutup aurat tapi belum tentu aqidahnya. ana pernah jumpa manusia spesis ni....bila bcakap memang hebat, susah nak patahkan hujahnya....tapi bukan semua wanita macam tu....ada tapi jarang-jarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 20:56


Assalamualaikum wbt kepada sahabat dan sahabiah,

apa pendapat sahabat semua mengenai perempuan selalu memakai tudung berwarna hitam.??

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 06-12-07 21:08


kakak saya suka pakai tudung hitam...maybe warna tu warna yang taklah attractive agaknya since dia pun dah berkeluarga..

pakaian dengan akidah...em apa ye nak jawab...

begini lah saya rasa org yang cantik akhlakny, benar akidahnya dan sudah pasti akan pakai pakaian nya akan elok... :sopan: http://www.ukhwah.com/images/forum/smilies/ketawa_sopan.gif

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-07 21:21


bila dalamannya baik,secara xlangsung akan terpancar di luarnya..
ana juga pernah berhadapan dengan kes macam ni..agak sukar untuk menegur tapi ana cuba juga lah cakap sikit-sikit,macam tegur tudung dia jarang sangat,pendek sangat dan etc...

berfesyen tak ada salahnye,tapi ada batas-batas yang telah sedia maklum dan digaris dalam AQ dan AS...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 23:15


salam

berkaitan topik ini,
teringat ana pada iklan syampu

yang mana perempuan tu seorang doktor terjumpa dengan seorang pesakit di tengah-tengah org ramai
lepas itu adalah ahli keluarga pesakit tu tengok muka doktor
doktor tu tperasan kot2 rambut terkeluar ke
padahal doktor tu pakai baju yang singkat dengan seluar jeans

dia risau pada rambut
bukan pada auratnya yang lebih besar daripada rambutnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 23:47


Salam.

Kadang-kadang perempuan ni, pintu hatinya lambat dibuka..lambat dapat hidayah. Dia tahu tapi malas nak ikut. memerlukan kawan rapat atau keluarga yang sering beritahu perkara itu dan ini tak elok. walaupun perempuan ni jenis marah balik bila ditegur atau seumpamanya, at least kita dah tegur dengan cara baik. Selain daripada tu, jangan putus asa dalam ajak dia ke arah jalan Islam ini. Buat dia sebagai kawan. rapat dengan dia. Insya Allah dia akan mula faham Kenapa dan mengapa kita selalu dengan dia..Insya Allah dia akan berubah berperingkat-peringkat. Dakwah terhadap perempuan ni lain, lelaki pun lain. Perempuan ni hati lembut dan sensitif. Manakala lelaki..jenis kasar..or kadang-kadang dia buat tak tahu saja. Tapi perempuan ..memang ambil proses yang lama dalam membentuk dia menjadi muslimah yang disegani. Insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 08:04


Memang payah dan susah...walau bagaimanapun ianya mesti di tegur dan di didik..kalau dibiarkan saja memang takkan berubah lah jawabnya...semoga Allah membuka pintu2 hati remaja2 perempuan muslim yang tak menutup aurat supaya menutup aurat dan berakhlak mulia...aaminn

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 12:41


:-) :-)
aurat tu kan wajib dttup..
tak kira lah apa pandangan sekali pun..
dalam al-Quran dah jelas mnyatakn bahawa parempuan wajib mnutup aurat..

"Dan hendaklah mereka sampaikan kudungnya ke leher (tutup kepalanya sampai ke leher dan dadanya), dan tiada memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya), kecuali kepada suaminya, bapanya, bapa suaminya, anak-anaknya, anak-anak suaminya, saudara-saudaranya, anak-anak saudara lelaki, anak-anak saudara perempuannya, sesama perempuan Islam, hamba sahaya kepunyaannya, lelaki yang menjalankan kewajibannya tetapi tidak mempunyai keinginan (terhadap perempuan - umpamanya pelayan-pelayan lelaki yang sudah tua dan tiada lagi mempunyai keinginan kepada perempuan) dan kanak-kanak yang belum mempunyai pengertian kepada aurat perempuan. Dan janganlah mereka pukulkan kakinya, supaya diketahui orang perhiasannya yang tersembunyi (misalnya melangkah dengan cara yang menyebabkan betisnya terbuka atau perhiasan seperti gelang/rantai kakinya nampak). Dan taubatlah kamu semuanya kepada Allah, hai orang yang beriman, supaya kamu beruntung.” (Surah an-Nur, ayat 31)

bukan sahaja aurat yang perlu dijaga bahkan prhiasan2 sprt gelang, rantai dan sebagainya pun Allah nyatakn dalam al-Quran..

Asma binti Abu Bakar menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah: “Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." (Hadis riwayat Muslim dan Bukhari)

dalam kes brfesyen pula..
islam xlarang kita untuk brfesyen tapi perlu ikut syariat..
kalau zaman sekarang ni..macam-macam fesyen kita boleh tengok..
tapi bagi ana..busana dan jubah sekarang pun dah pelik-pelik...
ana pun takut nak pakai..:roll:
so lebih baik ummi ana jahit sendiri.. :-)

memang betul..
dun judge book by its cover..
tapi dalam islam sendiri dah tetapkn kewajipan mnutup aurat..
so antara nak atau tidak saja.. :-)
sebenarnya pakaian kita tu sendiri mlmbangkn aqidah..
tahap keimann kita pada Allah...
sayang kalau kita solat, brbuat baik sesama saudara tapi xmnutup aurat...
skurg2nye bila kita ttup aurat..
kita boleh improve diri kita untuk lebih brbuat baik lagi..

"Wahai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. (Maksud surah al-Ahzab, ayat 59)

kebenaran Allah dah nyatakn..
so trpulang pada kita nak mnutup aurat atau tidak..
bila kita mnutup aurat..
kita rasa lebih trjaga dan merasa malu untuk melakukn prkara2 buruk..
seindah perhiasan adalah wanita solehah..;-)

khas untuk sahabat-sahabat muslimah dan dari ana sendiri:welcome:

wahai hawa,
jagalah auratmu...
agar dirimu mekar di taman....
di akari rasa bertuhan..
di hiasi haruman akhlak dan iman..
kerana itulah ukurun jelitanya seorang perawan... :bunga: :-)

wallahu a'lam...

~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari...kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 09-12-07 12:22


What does the wild cat and fish has something to do with “aurat”?



Let’s see…

One day I was giving a talk to a group of professional Muslimah. The topic of a Muslim lady held in custody for dressing indecently in a nightclub was a hot issue back then. Consequently, there was a discussion on woman's right to wear any attire she likes, including indecent outfits. During the talk, I therefore took the chance to ask a few simple questions to the audience:

"Why would a woman wear indecent attire in public? For example short skirts with tight or see-through dresses?"

Some of them started to share their opinions. Nevertheless, as too many were talking at the same time;

I could not hear any clear responds. I therefore asked for a representative to share her opinion. A lady stood up and answered confidently:
"To look beautiful of course..." She responded with a bashful smile.
"Perhaps to whom is this beauty being addressed?" I probed further.
"Of course to the males ustaz, and maybe to other women too...." She continued.
"In that case, if a man is attracted to the beauty and would like to touch the "beautiful" parts he saw, would that be allowed then?" I asked to test.
"Certainly not...That is considered as a sexual harassment ustaz" she replied with poise.
"I see. Then, don't women feel that wearing indecent attires and displaying their beauty is also a form of sexual harrasment to the males?" I contested.
"Erm...how would that be the case ustaz?" They asked with a puzzle.

"Just imagine, when a man looks at a woman displaying her thigh for example, he may be sexually aroused. If he could not channel his sexual desires, isn't that a form of harrasment to him? That's why I say, a woman wearing indecent attires in public is a sexual harrasment to the surrounding males...."

The crowd was silent, analyzing what I had just said.
"Just like a hungry cat being lured with fresh fish in front of it. If you don't give the cat the fish, it will be annoyed and may even attack the person enticing it," I added.


"Nonetheless, one has to bear in mind that not all cats will act like described above; only those starving wild cats will. The same goes with males; not all males fail to control their sexual desire when looking at indecently dressed women although there are still many out there who fail to do so." I continued.

"The indecently dressed woman may not be harassed because she was in public and the surrounding does not allow for him to fulfill his desires. Consequently, this wild cat would find other victims to channel his desires. Small innocent children may become his target. In this state of mind, a woman properly covered, a small child or an old lady would not make much difference to the starving wild cat. As long as the timing and the place are right, he will try to get what he has desired for with force." I explained in detail. The audience was nodding, agreeing with me.


In fact, let us think together; do women truly believe that if they are in the presence of the Prophet SAW today, he would be smiling? If not, what is the possibility for them to obtain the syafa'at of the Prophet on the Day of Judgment? It is very true that an indecently dressed woman, due to her appealing appearance, may get man's attention. This pleasure, however, is only temporal and fake. In fact, it would not, in any event, add to any value to the eternal life we will traverse after death, except for a more severe punishment. In reality, the way the righteous Arab women who cover themselves properly today may perhaps serve as an indication to the type of attires being worn by Muslimah during the time of the Prophet, which was, without a doubt, pleasing to the Prophet SAW. Don't women nowadays, love to please the Prophet as well?




        PURPOSE OF COVERING AURAT…


Al-Qur'an renders evidence that Shaitan advocates exposure of aurat as its main strives:
"Then Shaitan whispered suggestions to them both in order to uncover that which was hidden from them of their private parts..." (Al-A'raf: 20)


a)    As a trial from Allah SWT to test the taqwa of Muslims.
This is clear as Allah elucidates in Al-Quran that: "...Who has created death and life that He may test you which of you is best in deed." (Al-Mulk: 2)


b)     As an attire or identification for Muslim.
In Surah Azhab ayat 59 Allah SWT said: « ... That will be better, that they should be known (as free respectable women)...»



c)     To protect woman from being molested
This is clear as apa explanation above according to Surah Al-Ahzab ayat 59.


d)     To differentiate between man and beast.
Allah SWT said in Al-Qur'an:
"O children of Adam! We have bestowed raiment upon you to cover yourselves and as an adornment." (Al-A'raf: 26)
It is clear from the above ayat that covering of aurat is ordained to every human being (children of Adam). Those who refrain from the order has clearly outcast himself from the category of children of Adam and descend into the category of beast that does not have the ability to follow Allah's enjoinment to cover aurat.


e)    Sign of professionalism.
We could observe today that a number of organizations and restaurants prescribe certain dress code to its employee and guests to ensure high standards of professionalism. For example, it would impossible to find someone wearing slippers in an international convensyen at PICC, Putrajaya. All of them need to comply with the dress code ordained by their organization to show professionalism. Compare this with the owner of a grocery store that does not need to maintain any professionalism and could wear any attire he wants. Islam as a professional way of live is also complete with its guidelines that cover every aspect of life; from private acts (going to the toilet) to administration of the country and economy. Nonetheless, Islam would not prescribe guidelines that are irrational and cause hardship to its followers. Therefore, the dress code in Islam would by no means cause nuisance to Muslims. Conversely it provides professionalism to those who embrace the guideline.


Edited from www.zaharuddin.net 


Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-12-07 15:32


Pada 06-12-07 20:56 , sharifahnatasha posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt kepada sahabat dan sahabiah,

apa pendapat sahabat semua mengenai perempuan selalu memakai tudung berwarna hitam.??


kalau saya sebab suka warna hitam dan tak menarik perhatian...
ada pendapat lain ke?


pakaian menggambarkan kekukuhan akidah?
pendapat saya, tak semestinya...
kalau pandang dari sudut saya seorang, TIDAK... :malu:
sebab ada sebabnya..walaupun belum kukuh tapi kita buat setakat yang kita mampu.. berpakaian elok tu kan (tutup aurat suatu kewajipan)..
tak semestinya ilmu agama tinggi, akidah mantap baru menutup aurat seelok yang mampu..kalau nak tunggu macam tu, sampai bila? tak berpeluanglah orang macam saya :kelip: :cry:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 14:18


Assalamualaikum

Islam itu mudah jangan dipayahkan.. rasanya penyataan sabar_86 kurang tepat.

!!! QUOTE !!!

Fesyen pakaian perempuan itu menggambarkan sejauh mana kekukuhan aqidahnya


Fesyen itu dibenarkan asalkan menutup aurat...

!!! QUOTE !!!

setakat pengetahuan ana yang terbatas, ia dibolehkan selagi mana menutup aurat. apa yang disepakati ialah kewajipan menutup aurat iaitu seluruh badan kecuali muka dan tangan sehingga ke pergelangan. mudahkanlah, jangan menyusahkan. wallahu a'lam. boleh rujuk Fatawa Mu'ashirah dan juga Fatawa Lil Mar'ah al Muslimah oleh SYeikh al Qaradhawi.

Tambahan (thtl):

Apa yang ditimbulkan oleh am ialah bagaimana memadukan dua fungsi pakaian: fungsi pakaian sebagai perhiasan vs fungsinya sebagai alat menutup aurat.

Pakaian sebagai perhiasan terbahagi dua:

1. pakaian tabarruj (apakah ia digunakan untuk menjadi daya penarik kepada lawan jantinanya)

2. pakaian syuhrah (menurut Imam al-Albani, ialah pakaian yang dipakai untuk mendapat pujian dan kemegahan)

Berkata Prof Dr Abdul Halim Abu Syuqqah (Tahrirr alMar'ah jld 4) pemilihan warna dan fesyen busana muslimah banyak ditentukan oleh uruf. Aku dapati wanita Sudan, Syria, mahasiswi Mesir dan Kuwait memakai pakaian yang berwarna warni dan tidak menjadi apa-apa masalah di kalangan masyarakat tsb.
Dasar umum ialah busana muslimah (baik pilihan fabrik, warna dan fesyennya) biarlah ia unik untuk wanita Islam dan tidak menyerupai wanita-wanita non-muslim.


Sumber : http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=30453&highlight=&sid=3768cec3cb6a8dd92ff3eb714ab90aef

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

nurhati8616
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2008
Ahli No: 34154
Posting: 26
Dari: Bumi Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-08 15:30


seorang wanita berpakaian fesyen dan tidak menutup aurat tetapi pada masa yang sama melakukan suruhan Allah seperti Solat 5 waktu dan berpuasa... bagaimana ya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhati8616Profil   Hantar PM kepada nurhati8616   Quote dan BalasQuote

super_murobbi
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2008
Ahli No: 33903
Posting: 19
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-08-08 18:48


tajuk forum ni ialah fesyen pakaian wanita...pakaian wanita islam ditempat awam adalah jilbab...berkenaan jilbab dan dalil-dalil naqli akan saya kongsikan dalam mesej yang lain...
apa yang saya ingin kongsikan adalah perkaitan antara kekukuhan aqidah dangan pakaian... saya perhatikan ramai yang keliru apabila mengaitkan dua perkara ini.... saya bukan orang yang arif untuk mengulas perkara ini... andai ulasan yang diberikan salah harap di perbetulkan...baiklah... apakah kayu ukur untuk menilai kekukuhan aqidah seseorang? jawapan yang saya dapat berikan adalah... hanya Allah sahaja yang mengetahui kekukuhan aqidah hambanya dan Allah sahaja yang tahu tahap keimanan seseorang... kerana iman kita sebagai manusia sentiasa ada masa naik dan turunnya... perkara ini adalah perkara hati yang sebenarnya tiada kayu ukur untuk manusia menilai tahap keimanan manusia lain....apa yang kita boleh nampak pada manusia lain adalah perbuatan dan kelakuan serta sikap...perkara inilah yang boleh kita nilai dan kayu ukur untuk menilai perbuatan seseorang manusia adalah keterikatan kepada hukum syarak dan secara tidak langsung terkait dengan kekukuhan pada aqidah islam yang dipegang untuk seseorang itu melaksanakan hukum syarak yang telah ditaklifkan pada diri masing-masing....
ramai akan kata dont judge book by its cover...makna jangan pandang luaran sahaja dalam hati iman kukuh...saya tidak setuju dengan hujah sebegini.... perkara didalam hati tidak boleh dinilai, hanya Allah sahaja yang selayaknya untuk menilai... sedangkan yang dapat dinilai itu adalah perbuatan...kalau perkara luaran seperti manutup aurat yang lengkap tidakdilaksanakan mengikut ketetapan syarak bagaimana pula dengan aqidah mereka???? kalau depan manusia tidak malu mededahkan sini sana bagaimana pula mereka boleh dikatakan malu dengan Allah... sedarlah bahawa akhlak yang baik itu adalah berakhlah dengan Allah, dengan cara mematuhi hukum syarak yang telah ditetapkan 200% tanpa sebarang argument.... mengikut kaedah usul fiqh...HUKUM ASAL PERBUATAN MANUSIA ADALAH TERIKAT DENGAN HUKUM SYARAK....ada juga yang mengatakan "tidak apa lah tidak menutup aurat, yang penting akhlak aku baik, bersopan santun dan lemah lembut"...menutup aurat adalah hukum syarak, sedangkan bersopan santun dan lemah lembut adalah karekter seseorang alangkah malang andai kita mendefinisikan akhlak itu adalah bersopan santun dan lemah lembut.... sungguh kecil sekali ruang lingkup kita mendefinisikan maksud akhlak...sebagai contoh perbuatan membunuh....membunuh boleh dikatakan berakhlak baik andai membunuh orang kafir yang memerangi islam dimedan jihad dan dikurniakan pahala yang besar dan perkara ini amat dituntut tetapi membunuh bukan niat kerana Allah (di medan jihad) dan dengan sengaja adalah haram dan tidak berakhlak...contoh lain jujur... setiap muslim wajib berlaku jujur dalam setiap perkara yang dilakukan, akan tetapi jujur boleh jadi perkara yang tidak baik andai kita membocorkan rahsia-rahsia kepada musuh islam.... persoalan akhlak ini harus diperhalusi....seseorang yang bersopan santun dan lemah lembut tetapi tidak menutup aurat boleh dikatakan sebagai tidak berakhlak dengan Allah...kerana perbuatannya adalah perbuatan yang kurang ajar sampai sanggup mendurhakai perintah Allah... akhlak orang islam terikat dengan hukum syarak.... siapalah kita yang pandai sangat menolak ketetapan dan langgar hukum Allah.... menjawab persoalan sesetangah masyarakat kita yang berpuasa tetapi tidak solat... puasa dan solat adalah sama penting dan sama wajib....puasa dan solat kedu-duanya termasuk dalam rukun islam dimana setiap dari kita yang mengucap kalimah syahdah wajib menunaikan kesemuanya....mengapa puasa boleh buat tapi solat tidak boleh....sedangkan keduanya adalah perkara fardhu ain...perkara ini berkait dengan aqidah seseorang untuk melaksanakan hukum2 Allah...orang sebegini pada pandangan saya adalah orang yang melakukan ibabah bermusim atau kadangkala hanya kerana untuk melestarikan eksistensi mereka "isy...malulah kalau tak puasa...orang nampak...".... mereka kadangkala melakukan ibadah bukan kerana Allah, bukan untuk mendapatkan keredhaan Allah tapi kerana malu kepada manusia atau sebab musim atau untuk tujuan lain seperti ingin kurus di hari raya nanti....samalah seperti sesetangah wanita pakai tudung tapi baju ketat, berlengan pendek...pakai bukan sebab Allah tapi trend masa kini yang kebanyakkan orang sekarang ramai pakai tudung...jika seseorang itu benar-benar melaksanakan sebab Allah pasti mereka akan mencari kesempurnaan dalam ibadah mereka kepada Allah...wauallahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For super_murobbiProfil   Hantar PM kepada super_murobbi   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 18-08-08 19:25


hm..macam yang kita da ketahui..menutup aurat ni adalah satu tuntutan dan 1 kewajipan..
tapi tak semua perempuan yang bertudung litup adalah perempuan baik..ada segelintir yang mengikut bi'ah iaitu persekitaran..ada yang pakai di sebabkan mak ayah suruh..ada yang pakai semata-mata untuk penuhi peraturan sek and so on..alhamdulillah kalau ada yang pakai pakaian yang menutup aurat kerana kesedaran dan mempunyai niat untuk memperbaiki diri dan memenuhi tuntutan syarak dan islam..jangan berniat,menutup aurat supaya orang tengok kita dalam golongan yang baik..ni akan membawa kepada maksud yang lain..sekaligus membawa maksiat hati dan riak serta takbur..
ingatlah bahawa sesungguhnye allah mengetahui apa yang zahir dan tersembunyi di dalam hati..jaga niat,jaga peribadi..hiasi lah dengan iman...insyaallah kita akan jadi hamba yang beriman..dan baik peribadi dan tingkah laku..insyaallah..wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 18-08-08 21:04


ana suka pakai hitam tapi ana selalu rasa ana sangat selebet.. huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134293 saat. Lajunya....