Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 246
Ahli: 0
Jumlah: 246




  Yang Masuk Ke Sini
khalifah: 4 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 22 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Aurat


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Aurat

Please Mendaftar To Post


Oleh Aurat

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-07 12:24


Salam Alaik

hmm..rasa geram ni... geram sangat-sangat..sedih pun ya juga. ofismate2 ana ni...terlalu ambil ringan soal tutup aurat. kalau pakai tudung tapi menampakkan leher & dada...buat apa pakai tudung. kononnya fesyen lah kan! rasa nak tegur saja mereka ni... tapi takut nanti mereka kecik hati pulak. geram bangat ni. apa cara yang terbaik untuk tegur orang-orang macam ni? nak biarkan saja? ana dah tau benda tu tak betul...tak kan nak biarkan pulak. at least ana nak menyedarkan mereka tu. entah lah...ana yang rasa tak selesa tengok mereka tu....terdedah sana sini... ishhh... :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 12:28


mungkin boleh send through emel kat semua ofismate..tentang hukum menutup aurat, hikmah dan kepentingan menutup aurat dan juga cara menutup aurat dengan betul. Rasanya dah banyak topik bincang pasal aurat ni...mungkin boleh ambil untuk rujukan kepada mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 12:30


bagus cadangan broshahir tu :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 13:15


kalau tak boleh nak tegur,tonjolkan dengan peribadi akhlak enti pun boleh...lepas tu, cuba baca buku2 yang berkaitan dengan aurat wanita depan kawan-kawan enti tu..

Rasulullah bersabda:
“Sesiapa di antara kamu melihat sesuatu yang mungkar, hendaklah ia mengubahnya dengan tangan jika ia tidak boleh hendaklah ia mengubah dengan lidahnya dan jika ia tidak boleh hendaklah mengubahnya dengan hati. Demikian adalah selemah-lemah iman.”


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-07 13:26


susah nak tegur sebenarnya...kita buat care2 macam kawan-kawan ukhwah cadangkan dalam masa same kita doakan supaya terbuka hati mereka dengan syariat Islam :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 26-11-07 15:31


kita berdoa semoga ada peruahan dalam diri mereka....
nak tegur pun ada caranya juga...

saya ada kisah untuk di kongsi bersama..
di tempat saya kerja ada seorang adik ni...memang free hair, sempat bertahan 4 bulan sahaja...
di mengadu, tak tahan kat opis ni, orang asyik kutuk dia.. memang dia sedar dia tak pakai tudung, tapi bila mereka nak tegur, terus sound direct...
menangis adik ni...
saya bukan nak menafikan kadangkala orang yang tegur tu pun, bukan perfect sangat...tapi kadang kala kita terlupa siapa diri kita

mampukah kita untuk menegur sedangkan kita pun tak berapa perfect...
apa yang termampu saya buat, hanya menyuruh adik ni bersabar saja..biarlah apa org nak cakap...
walaupun saya kasihan kan adik ni, saya hanya berdoa saja, semoga ada perubahan...terfikir banyak kali juga untuk menegur, beluum ada kekuatan...sebab saya tahu, diri kita pun belum tetntu perfect....
kalau orang tak boleh menerima teguran kita itu bermakna kita belum lagi sempurna....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-07 15:46


susah betul nak bagitahu kawan kita sendiri..
walaupun dah tau benda tu salah..tapi dia buka aurat jugak..walhal sekolah agama yang memang dah dididik benda-benda begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 15:49


Pada 26-11-07 15:31 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

kita berdoa semoga ada peruahan dalam diri mereka....
nak tegur pun ada caranya juga...

saya ada kisah untuk di kongsi bersama..
di tempat saya kerja ada seorang adik ni...memang free hair, sempat bertahan 4 bulan sahaja...
di mengadu, tak tahan kat opis ni, orang asyik kutuk dia.. memang dia sedar dia tak pakai tudung, tapi bila mereka nak tegur, terus sound direct...
menangis adik ni...
saya bukan nak menafikan kadangkala orang yang tegur tu pun, bukan perfect sangat...tapi kadang kala kita terlupa siapa diri kita

mampukah kita untuk menegur sedangkan kita pun tak berapa perfect...
apa yang termampu saya buat, hanya menyuruh adik ni bersabar saja..biarlah apa org nak cakap...
walaupun saya kasihan kan adik ni, saya hanya berdoa saja, semoga ada perubahan...terfikir banyak kali juga untuk menegur, beluum ada kekuatan...sebab saya tahu, diri kita pun belum tetntu perfect....
kalau orang tak boleh menerima teguran kita itu bermakna kita belum lagi sempurna....


kurang setujula dengan pendapat awak tu...Kenapa awak takut nak tegur?awak jugak yang kata,nak tegur pun ada caranya..ya..kita perlu berhikmah..kalau kita berhikmah,lemah lembut,org akan terima..paling tidak pun dia akan terfikir...
awak kata,kadang-kadang org yang tegur pun bukan perfect sangat...betul kata awak tu sebab tak ada manusia yang perfect pun di bumi Allah ni.. tapi dengan menegur,sekali gus kita jugak dapat pertingkatkan diri kita.. contoh saya bagi perumpamaan.. si A dan B...A pakai tudung manakala B tak...si A boleh tegur si B supaya pakai tudung...walaupun tak berapa elok tingkah lakunya tapi sekurang2nya tanggungjawab dia menutup aurat sudah dijalankan (jika tutup aurat dengan sempurna lah)... lainlah kalau A dan B sama-sama tak pakai tudung..atau pun pakai tudung tapi rambut tersembul..barulah boleh dikatakan 'nak tegur org tapi diri sendiri tak betul'...em...

"kalau org tak boleh menerima teguran kita itu bermakna kita belum lagi sempurna".. kenyataan awak tu rasanya kurang tepat... kadang-kadang manusia tak boleh terima kritikan dr seseorang kerana ada hijab yang menghalangi dia untuk terima teguran tu..mungkin adanya sikap ego dan sebagainya...

tepuk dada tanyalah iman....
selemah2 iman,ia menegah kemungkaran melalui hatinya...

pendapat saya saja..maaf kalau ada tersinggung...dan maaf jugak kalau rasa pendapat saya tak kena...mungkin ada yang boleh perbetulkan..

wallahua'lam...


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 15:55


nak tanyalah..

kalau masa belajar agama kat sekolah ada diajar ke pasal aurat, kewajiban dan hukuman kalau tidak tutup aurat?

maaf sekadar bertanya sebab nampaknya memang tahap bahaya..
ke inilah akhir zaman?

kita yang sama-sama wanita pula yang malu sebab mereka mendedahkan aurat..

apapun semoga saya dan semua diberi dan dikekalkan hidayah :bunga:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 16:03


Pada 26-11-07 15:55 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanyalah..

kalau masa belajar agama kat sekolah ada diajar ke pasal aurat, kewajiban dan hukuman kalau tidak tutup aurat?

maaf sekadar bertanya sebab nampaknya memang tahap bahaya..
ke inilah akhir zaman?

kita yang sama-sama wanita pula yang malu sebab mereka mendedahkan aurat..

apapun semoga saya dan semua diberi dan dikekalkan hidayah :bunga:



ada...ada silibus tentang aurat wanita...kalau tak ada sekali pun, takkanlah ustaz ustazah tak ada selitkan masa mengajar..takkan ibubapa tidak mendedahkan hal ni..buku2 tentang aurat wanita pun banyak... tak ada alasan kalau seseorang tu kata 'saya tak tahu pun..'...em..

rasanya semua dah tahu..cuma taufiqnya saja belum..

moga-moga hidayahNYA disertai dengan taufiq..amin...


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 26-11-07 16:54


Pada 26-11-07 15:49 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 15:31 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

kita berdoa semoga ada peruahan dalam diri mereka....
nak tegur pun ada caranya juga...

saya ada kisah untuk di kongsi bersama..
di tempat saya kerja ada seorang adik ni...memang free hair, sempat bertahan 4 bulan sahaja...
di mengadu, tak tahan kat opis ni, orang asyik kutuk dia.. memang dia sedar dia tak pakai tudung, tapi bila mereka nak tegur, terus sound direct...
menangis adik ni...
saya bukan nak menafikan kadangkala orang yang tegur tu pun, bukan perfect sangat...tapi kadang kala kita terlupa siapa diri kita

mampukah kita untuk menegur sedangkan kita pun tak berapa perfect...
apa yang termampu saya buat, hanya menyuruh adik ni bersabar saja..biarlah apa org nak cakap...
walaupun saya kasihan kan adik ni, saya hanya berdoa saja, semoga ada perubahan...terfikir banyak kali juga untuk menegur, beluum ada kekuatan...sebab saya tahu, diri kita pun belum tetntu perfect....
kalau orang tak boleh menerima teguran kita itu bermakna kita belum lagi sempurna....


kurang setujula dengan pendapat awak tu...Kenapa awak takut nak tegur?awak jugak yang kata,nak tegur pun ada caranya..ya..kita perlu berhikmah..kalau kita berhikmah,lemah lembut,org akan terima..paling tidak pun dia akan terfikir...
awak kata,kadang-kadang org yang tegur pun bukan perfect sangat...betul kata awak tu sebab tak ada manusia yang perfect pun di bumi Allah ni.. tapi dengan menegur,sekali gus kita jugak dapat pertingkatkan diri kita.. contoh saya bagi perumpamaan.. si A dan B...A pakai tudung manakala B tak...si A boleh tegur si B supaya pakai tudung...walaupun tak berapa elok tingkah lakunya tapi sekurang2nya tanggungjawab dia menutup aurat sudah dijalankan (jika tutup aurat dengan sempurna lah)... lainlah kalau A dan B sama-sama tak pakai tudung..atau pun pakai tudung tapi rambut tersembul..barulah boleh dikatakan 'nak tegur org tapi diri sendiri tak betul'...em...

"kalau org tak boleh menerima teguran kita itu bermakna kita belum lagi sempurna".. kenyataan awak tu rasanya kurang tepat... kadang-kadang manusia tak boleh terima kritikan dr seseorang kerana ada hijab yang menghalangi dia untuk terima teguran tu..mungkin adanya sikap ego dan sebagainya...

tepuk dada tanyalah iman....
selemah2 iman,ia menegah kemungkaran melalui hatinya...

pendapat saya saja..maaf kalau ada tersinggung...dan maaf jugak kalau rasa pendapat saya tak kena...mungkin ada yang boleh perbetulkan..

wallahua'lam...



terima kasih atas pandangan nuryn, itu hanya pandangan saya..sekiranya shabat2 sekalian ada pandangan lain, kita masih boleh kongsi bersama.
saya akui mungkin ilmu saya masih kurang jika nak dibandingkan dengan saudari...mungkin saya hanya mampu mendokannya, kerana itulah selemah2 iman.

P/s mungkin diri ini, tak mampu untuk menyakiti hati orang lain dengan sikap dan tindakan kita, walaupun kita ingin yang terbaik untuk sahabat kita...kuasa Allah Kalau nak dia berubah , mana tahu suatu hari nanti, dia lebih baik dari kita :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 20:32


Pada 26-11-07 15:55 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanyalah..

kalau masa belajar agama kat sekolah ada diajar ke pasal aurat, kewajiban dan hukuman kalau tidak tutup aurat?

maaf sekadar bertanya sebab nampaknya memang tahap bahaya..
ke inilah akhir zaman?

kita yang sama-sama wanita pula yang malu sebab mereka mendedahkan aurat..

apapun semoga saya dan semua diberi dan dikekalkan hidayah :bunga:



ada... lebih dari ada,
tingkatan satu kita ada bab dalam bahagian akhlak.. adab bergaul lelaki dan perempuan, kat situ ada penerangan tentang aurat dan batas antara perempuan dengan perempuan, perempuan dengan laki dan lelaki dengan laki...

macam anis lah, berbuih mulut ni menegur bebudak ini, kengkadang dah geram,
pertamanye,
anis pergi belakang bebudak ini, anis tarik rambut(tak lah kuat) pas tu anis sound lah, agaknya lah perempuan lain yang tutup kepala ni tak ada rambut agaknya, botak agaknya, anda seorang saja yang ada rambut...

keduanya anis suruh budak ambil gunting, anis nak gunting..

huhuuhu tau takut, tapi tak juga insaf...

nak buat bagaimana, family mereka tak beratkan tentang aurat ini.. :cry: :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 21:33


Pada 26-11-07 20:32 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



ada... lebih dari ada,
tingkatan satu kita ada bab dalam bahagian akhlak.. adab bergaul lelaki dan perempuan, kat situ ada penerangan tentang aurat dan batas antara perempuan dengan perempuan, perempuan dengan laki dan lelaki dengan laki...

macam anis lah, berbuih mulut ni menegur bebudak ini, kengkadang dah geram,
pertamanye,
anis pergi belakang bebudak ini, anis tarik rambut(tak lah kuat) pas tu anis sound lah, agaknya lah perempuan lain yang tutup kepala ni tak ada rambut agaknya, botak agaknya, anda seorang saja yang ada rambut...

keduanya anis suruh budak ambil gunting, anis nak gunting..

huhuuhu tau takut, tapi tak juga insaf...

nak buat bagaimana, family mereka tak beratkan tentang aurat ini.. :cry: :cry:



oh lebih dari ada..terima kasih bagitahu..saya tak pernah pun belajar agama masa sekolah..

maaf ya cikgu anis..saya tak berada di tempat cikgu..jadi cikgu lebih memahami..
yang macam cikgu buat tegur pelajar tu, cara terakhir ke?

:bunga: :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 21:56


salam

sebut pasal aurat ini ana menyampah tengok iklan sunsilk
tengok doktor perempuan yang terjumpa pesakit di tengah-tengah org ramai
lepas itu adalah sdara laki tu tengok muka perempuan 2
perempuan tu rasa seganla mungkin rambutnya terkeluar
tapi tidak segan dengan bajunya yang singkat
yang kalau tunduk, mestila nampak seluar dlmnya
itula perempuan zaman sekarang
yang jahil dengan ilmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 22:37


Pada 26-11-07 21:33 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 20:32 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



ada... lebih dari ada,
tingkatan satu kita ada bab dalam bahagian akhlak.. adab bergaul lelaki dan perempuan, kat situ ada penerangan tentang aurat dan batas antara perempuan dengan perempuan, perempuan dengan laki dan lelaki dengan laki...

macam anis lah, berbuih mulut ni menegur bebudak ini, kengkadang dah geram,
pertamanye,
anis pergi belakang bebudak ini, anis tarik rambut(tak lah kuat) pas tu anis sound lah, agaknya lah perempuan lain yang tutup kepala ni tak ada rambut agaknya, botak agaknya, anda seorang saja yang ada rambut...

keduanya anis suruh budak ambil gunting, anis nak gunting..

huhuuhu tau takut, tapi tak juga insaf...

nak buat bagaimana, family mereka tak beratkan tentang aurat ini.. :cry: :cry:



oh lebih dari ada..terima kasih bagitahu..saya tak pernah pun belajar agama masa sekolah..

maaf ya cikgu anis..saya tak berada di tempat cikgu..jadi cikgu lebih memahami..
yang macam cikgu buat tegur pelajar tu, cara terakhir ke?

:bunga: :-)



emm tak ada lah nak gunting real, saja acah, ya ALLAH, kalau dari segi nasihat memang dah bbuih lah mulut ni beritahu tentang aurat, lepas itu sindir2 pun buat malu2 kucing kejap saja, tapi tak juga nak berubah, last baru anis guna cara tu... alah bebudak ini, kita buat begitu pun bukan mereka hairan,

pelik zaman sekarang ini bebudak... :-o :-o :-o



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 22:47


Pada 26-11-07 21:56 , syah_apium posting:

!!! QUOTE !!!

salam

sebut pasal aurat ini ana menyampah tengok iklan sunsilk
tengok doktor perempuan yang terjumpa pesakit di tengah-tengah org ramai
lepas itu adalah sdara laki tu tengok muka perempuan 2
perempuan tu rasa seganla mungkin rambutnya terkeluar
tapi tidak segan dengan bajunya yang singkat
yang kalau tunduk, mestila nampak seluar dlmnya
itula perempuan zaman sekarang
yang jahil dengan ilmu


realiti sekarang ini, entah lah makin mewah negara ini makin senteng, sendat dan jarang ...

apa nak jadi lah ummat dibawah pimpinan islam hadhari ini...:kecewa::kecewa::kecewa:

kengkadang tertanya juga apa fungsi orang bijak pandai agama dalam politik ini(seperti bekas imam negara,dr mashitah), tak boleh ke mereka cadangkan kat dalam parlimen untuk adakan satu garis panduan berpakaian.

kat malaysia ini, ada pula buat hari untuk batik , hari untuk songket,

why not cadangkan satu hari at least untuk "kempen menutup aurat"
mana lah tau lama kelamaan menjadi budaya....:wink::wink::wink:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 08:08


ya lah cikgu anis..budak-budak sekarang memang pelik..

semoga cikgu anis sabar dan moga budak-budak tu mendengar dan menurut..
kalau bukan sekarang, berkat usaha cikgu, nanti mereka ada kesedaran sendiri..insyaAllah..

lagi, buatlah cara Rasulullah yang menegur sedikit2 dan tidak berterusan..
hehe sekadar pendapat saya yang daif dan tidak berada di tempat cikgu.. :bunga:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 08:13


Pada 26-11-07 22:47 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



realiti sekarang ini, entah lah makin mewah negara ini makin senteng, sendat dan jarang ...

apa nak jadi lah ummat dibawah pimpinan islam hadhari ini...:kecewa::kecewa::kecewa:

kengkadang tertanya juga apa fungsi orang bijak pandai agama dalam politik ini(seperti bekas imam negara,dr mashitah), tak boleh ke mereka cadangkan kat dalam parlimen untuk adakan satu garis panduan berpakaian.

kat malaysia ini, ada pula buat hari untuk batik , hari untuk songket,

why not cadangkan satu hari at least untuk "kempen menutup aurat"
mana lah tau lama kelamaan menjadi budaya....:wink::wink::wink:



tak silap saya dulu ada hari...entah apa lupalah tapi pasal wanita dan Islam lah..
tapi yang saya ingat "wanita" yang menjadi penggerak tu hmm pakai selendang letak atas rambut..

macamana nak jadi..hehe..


p/s: saya harap bukan mengata..cuma penguat pendapat..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 08:47


Pada 26-11-07 16:54 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!


terima kasih atas pandangan nuryn, itu hanya pandangan saya..sekiranya shabat2 sekalian ada pandangan lain, kita masih boleh kongsi bersama.
saya akui mungkin ilmu saya masih kurang jika nak dibandingkan dengan saudari...mungkin saya hanya mampu mendokannya, kerana itulah selemah2 iman.

P/s mungkin diri ini, tak mampu untuk menyakiti hati orang lain dengan sikap dan tindakan kita, walaupun kita ingin yang terbaik untuk sahabat kita...kuasa Allah Kalau nak dia berubah , mana tahu suatu hari nanti, dia lebih baik dari kita :-)



terlebih dahulu,maaf dipinta kalau tersinggung..saya tak berniat pun begitu...kita sefikrah kan.. :-)
apapun,perlu kita pertingkatkan diri kita agar org mudah menerima apa yang kita 'dakwah' kan...dakwah pun bermacam bentuknya...ikut kemampuan kita lah....

p/s: kita memang tak boleh menyakiti hati org lain..sekalipun amal kita lebih dr org lain...kita kena zuhud...Islam amat menitik beratkan soal jalinan antara umat.. :-) sebaik-baik hiasan,adalah pakaian takwa..:-) bila kita tengok org 'kurang baik' dr kita, perlu disematkan dalam hati yang org itu jahil (kurang pengetahuan),kalau dia buat salah tak apa sebab dia tak tahu..tak macam kita,tahu tapi tak amal...lagi berdosa..dan kalau kita tengok org alim, kita perlu rasa hina kerana amalan kita tak setanding mereka...

semoga kita sentiasa diberi hidayah dan taufiq olehNYA...
Ya Muqallibal Qulub....Tsabbit Qalbi 'ala tho'atik..



-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 19:48


Pada 27-11-07 08:13 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 22:47 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



realiti sekarang ini, entah lah makin mewah negara ini makin senteng, sendat dan jarang ...

apa nak jadi lah ummat dibawah pimpinan islam hadhari ini...:kecewa::kecewa::kecewa:

kengkadang tertanya juga apa fungsi orang bijak pandai agama dalam politik ini(seperti bekas imam negara,dr mashitah), tak boleh ke mereka cadangkan kat dalam parlimen untuk adakan satu garis panduan berpakaian.

kat malaysia ini, ada pula buat hari untuk batik , hari untuk songket,

why not cadangkan satu hari at least untuk "kempen menutup aurat"
mana lah tau lama kelamaan menjadi budaya....:wink::wink::wink:



tak silap saya dulu ada hari...entah apa lupalah tapi pasal wanita dan Islam lah..
tapi yang saya ingat "wanita" yang menjadi penggerak tu hmm pakai selendang letak atas rambut..

macamana nak jadi..hehe..


p/s: saya harap bukan mengata..cuma penguat pendapat..



itu lah kan.... emm islam di modenisasi, semua dah nak diermudah kan dan ambik mudah hal-hal dalam islam ini...

!!! QUOTE !!!

ya lah cikgu anis..budak-budak sekarang memang pelik..

semoga cikgu anis sabar dan moga budak-budak tu mendengar dan menurut..
kalau bukan sekarang, berkat usaha cikgu, nanti mereka ada kesedaran sendiri..insyaAllah..

lagi, buatlah cara Rasulullah yang menegur sedikit2 dan tidak berterusan..
hehe sekadar pendapat saya yang daif dan tidak berada di tempat cikgu.. :bunga:


emm sehingga hari ni tak lah jemu nak buat keje2 mengur ini, apalh layak anis yang baru saja nak berdakwah dah nak jemu, sedangkan nabi nuh, hapir seribu tahun berdakwah dengan tekun walaupun tak mendapat sambutan...

nak tak nak, tugas menyampaikan yang wajib tetapi kena teruskan dengan ikhlas... ;-) ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 14:10


Pendedahan Aurat dan Kejahilan Wanita Nama Islam Kini

Berikut ialah situasi kejahilan wanita Islam mempamirkan tubuh badan mereka secara percuma kepada lelaki yang boleh mengawininya dan kepada pandangan orang bukan Islam.




Situasi Kejahilan 1:

Seorang wanita yang nama Islam bekerja di kedai atau pusat jualan pakaian wanita. Ia bekerja sebagai jurujual. Pusat menjual pakaian ini banyak menjual pakaian baju kurung,jubah dan berbagai jenis fesyen yang sesuai untuk dipakai oleh wanita Islam. Pemiliknya adalah orang berbagsa Cina beragama Budha. Apa yang menarik gadis yang berbangsa Cina di kaunter memakai baju kurung tanpa tudung. Malangnya anak Melayu nama Islam berpakaian seksi berseluar ketat, baju Tshirt lengan pendek,singkat bila duduk nampak kulit belakang. Mengapa generasi wanita hari ini jahil agamanya sendiri.Apakah ibu bapa atau suaminya juga jahil syariat Islam. Bekerja ditempat jual pakaian pun tidak mampu berpakaian ikut syariat Islam. Kita boleh lihat sendiri semasa membeli belah dimusim hampir hari raya.

Situasi Kejahilan 2:

Kedai menjual kitab dan buku agama ada di mana-mana. Namun kita juga amat terkejut jika terdapat pekerja wanitanya berpakaian seluar jean ketat dan sendat. Jual kitab tetapi tidak ambil tahu apa yang ada dalam kitab. Kitab khusus bab aurat wanita ada berbagai judul tetapi tidak diambil peduli. Yang penting cukup bulan dapat gaji. Jual kitab agama pun tidak dapat hidayah.

Situasi Kejahilan 3:

Bila hampir menjelang Hari Raya Aidil Fitri, pusat jualan pakaian menjadi tumpuan orang ramai terutama golongan wanita. Ramai wanita yang datang dengan berpakaian seksi, berselur jean ketat, Tshirt- Trend Fesyen Barat Kristian memilih fesyen baju kurung untuk pakai hari raya. Sudah jadi trend bila hari raya hendak ikut ajaran Islam. Lepas raya dedah aurat pula. Mengapa wanita kini jahil sangat ajaran Islam.

Situasi Kejahilan 4:

Seorang ibu dengan berpakaian sopan menutup aurat. Ayah memakai ketayap putih di kepala. Namun anak dara yang bersamanya berpakaian trend wanita barat, tidak menutup aurat. Mengapa ibu bapa yang berketayap putih tidak mampu mendidik anak perempuannya mematuhi syariat Allah. . Mengapa ribuan bapa yang memenuhi majid setiap solat Jumaat tidak ada kesedaran agama. Apakah mereka beragama sebagai adat sahaja. Inilah situasi yang amat menyedihkan dan bakal meninggal jenerasi yang akan berpakain baju dalam dan seluar dalam dimasa akan datang.

Memadai 4 situasi ini untuk kita fikir bersama. Belum lagi situasi drama dan filem orang Melayu yang pengarahnya mengelirukan Islam dalam berpakaian.


untuk dikongsi bersama..semoga ia menjadi ihtimam buat kita semua...wallahua'lam... :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 15:24


kalau rasa boleh tegur, tegur lah... tak dapat tegur dengan mata kasar, tegur dengan cara halus... contohnya, ajak mereka ke ceramah aurat ke... hantar mereka email tentang aurat seorang muslimah ke...

kalau tak boleh buat, doa saja lah... di samping 2, awak kena jaga aurat juga lah... mana tau, 1 hari mereka akan sedar ke.... just usaha apa yang mampu saja, k??/

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

takeoshiragawa
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2007
Ahli No: 31305
Posting: 4
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-11-07 16:59


entahla susah nak cakap kalau terkena keluarga sendiri..situasi yang cukup mencabar sebab mereka darah daging kita..silap-silap; kita yang dikatakan kolot dan tak pandai menjaga penampilan..tetapi saya percaya doa yang tidak putus-putus akan berjaya merubah mereka jika niat dan doa kita ikhlas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For takeoshiragawaProfil   Hantar PM kepada takeoshiragawa   Pergi ke takeoshiragawa's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-11-07 19:32


sinopsis buku..

“Sudah bertahun-tahun saya ajak dia pakai tudung. Kenapa dia masih enggan?”

“Saya mahu kata-kata saya dapat mengubah dia menjadi baik. Bagaimana ya?”

“Bolehkah saya berdakwah tanpa perlu bercakap?”

Dakwah berkait rapat dengan pengaruh individu ke atas individu lain. Pengaruh ini mendorong orang lain menukar sama ada fikiran, perasaan, tingkah laku dan sebagainya. Penerapan teori-teori komunikasi dan psikologi moden dalam dakwah memberi faedah sebagai strategi lembut dan halus, tetapi tajam supaya Islam dapat disampaikan dengan lebih berkesan.

Buku ini dibahagikan kepada dua bahagian utama iaitu:
-Psikologi
-Komunikasi

Memberikan teori-teori serta tip-tip yang perlu difahami dan diketahui oleh pendakwah moden yang mahu mendorong perubahan tingkah laku lebih efektif.

buku ni bertajuk : Berdakwah dengan Efektif: Teori & Teknik Moden Mendorong Perubahan Tingkah Laku

terbitan pts..macam besela..bolehlah pergi baca bab penting kat mph ke..secara percume..ok??


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 20:31


ana suka bagi hadiah....

ana rasa satu cara teguran adalah dengan bagi hadiah...
bagi lah tudng set dengan baju... dah org kerja kan suka set2 begitu..
tak ada lah dia dapat nak ngelak...

lepas itu pesan2 ke dia.. nak tengok dia pakai..
bagi masa...
jika dia hargai barang kita.. mssti dia akan pakai... satu hari kelak...

maaflah.. ana tak berapa tegas cara.. dan terlampau takut kehilangan kawan... lagi-lagi kawan-kawan yang tiada siapa berani nak tegur macam ini..sebab hidup bukan untuk terus bersendiri sendiri...

namun.. ana suka sesuatu yang bersifat kekal selamanya...untung2 dia akan jadi lebih baik dr kita..tu dah kira kejayaan besar dalam hidup ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.128357 saat. Lajunya....