Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 22 jam, 27 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: .:: wanita ‘pelemah’ lelaki ::.


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» .:: wanita ‘pelemah’ lelaki ::.

Please Mendaftar To Post


Oleh .:: wanita ‘pelemah’ lelaki ::.

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 15:53


Bismilahirrahmanirrahim…


Assalamualaikum


Marilah sama-sama beri pendapat..moga sama-sama dapat fikir yang mana terbaik…

Wanita dijadikan cukup indah kejadiannya..dengan kelembutannya..kesopanannya..kemanjaanya..tapi ramai antara kita(muslimah) salahgunakan keistimewaan itu tanpa kewarasan akal… Mungkin kita terlupa atau mungkin buat-buat lupa saat kita tersedar.. suara kita yang manja..mendayu2 sebenarnya bagai ‘racun’ pada hati kaum adam yang mendengarnya…kita mugkin boleh menjga aurat dengan baik..menjaga pergaulan dengan sempurna..tapi kadang-kadang kita trlepas pandang soal aurat suara. Ramai couple sekarang,kononnya menjaga batas..xjumpa2..xdating2..hanya telefon penghubungnya..tapi, tanpa disedari..lelaki ‘tersasar’ dari landasan sebenar hanya dengan satu ungkapan ‘sayang’ dari wanita…sampai bila kita terus menjadi ‘pelemah’ kepada lelaki ajnabi?


Rasulullah SAW pernah bersabda:

“tiada fitnah yang paling bahaya selepas wafatku melainkan fitnah yang datang dari wanita”

Adakah kita tergolong daripada kaum wanita yang dimaksudkan dan digusarkan oleh Rasulullah SAW??



‘ wahai isteri-isteri nabi, jika kamu bertaqwa,maka janganlah kamu tunduk (melemah-lembutkan suara) dalam berbicara sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit dalam hatinya ’(al-ahzab,32)

“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam berbicara”


Wallahu’alam…

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 16:29


thanks atas ingatan..

tapi maaf,
pelemah ke kelemahan? :berfikir:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 12:34


Pada 25-11-07 16:29 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

thanks atas ingatan..

tapi maaf,
pelemah ke kelemahan? :berfikir:



syukran ukhty...
maksud ana wanita "pelemah" kepada kaum adam...
seperti yang Rasulullah sabdakan.."tiada fitnah yang paling bahaya selepas wafatku melainkan fitnah yang datang dari kaum wanita"

apa yang ana cuba maksudkan..kadang-kadang dalam khidupan kita seharian kita tak sedar yang kita lakukan sesuatu di luar batasan...mungkin klemahan kita xterlihat sebab dah terhijab dengan dunia sekarang yang memandang sesuatu dosa itu bukannya dosa..

contoh yang ana cuba sampaikan adalah aurat suara..kita mampu tutup aurat dengan sempurna..mampu jaga batasan pergaulan..tapi dalam bab menjaga aurat suara? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 00:05


mmm...betul juga tu...:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 01:01


From satu sudut, wanita pelemah lelaki

From another view, harap wanita tak lah jadi lemah sebab lelaki. Sebab? uktinya banyak..ramai wanita hilang maruah selepas mudahnya dipujuk rayu oleh lelaki. Dalam hal ni, bukan wanita pelemah lelaki tetapi wanita lemah dengan lelaki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 11:04


Pada 24-12-07 01:01 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

From satu sudut, wanita pelemah lelaki

From another view, harap wanita tak lah jadi lemah sebab lelaki. Sebab? uktinya banyak..ramai wanita hilang maruah selepas mudahnya dipujuk rayu oleh lelaki. Dalam hal ni, bukan wanita pelemah lelaki tetapi wanita lemah dengan lelaki.


syukran..

ye..masing-masing saling 'melemahkan'..hanya iman yang boleh 'menidakkan'
tapi banyak pesan2 daripada Rasulullah SAW yang ditujukan kepada kaum wanita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 12:38


dari segi bicara (bukan keramahan), kadang-kadang tak sengaja...
bila hatinya memang begitu...
bila tersedar, menyesalnya tak sudah
tak pandai seimbangkan, kalau tegas jadi garang
orang itu selalu kata garang dan sombong


“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,
tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam berbicara”

wahh indahnya ayat ini.. mengubat hati orang yang hidup dikelilingi orang yang menilai dari sudut keramahan dan percampuran jantina

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 13:29


betul-betul :D sokong2 :P

sebab menyebabkan lelaki jadi leka...
jadi lalai...
jadi usha tak habis-habis :terliur: sebab comel sangat...
ada yang tak pakai tudung pun ada... yang pakai ketat2 pun ada huh!? :-o

yang asalnye lelaki nak jaga iman nya...
tapi dapat free2 saja tengok aurat wanita... so lemah lah lelaki tu huhu! :-P
dia yang sangat garang, boleh jadi lembut bila perempuan merajuk... huhu! :-P
perempuan kata Hi! saja... atau beri salam saja...
lelaki bagai terlompat2 macam monyet merasakan org tu beri salam atau khabar pada nya :D

heh! :malu:
perempuan... oh perempuan...
kenapa lah ada yang walaupun tutup aurat... tapi suka pakai ketat2 agar kelihatan seksi huhu! :-P so bila lelaki ternampak... memang bohong lah kalau dia tahan pandangan... kalau lah ia betul-betul bagus pun, pasti dia tertgk juga...
dan berkata wahhh!!! :terliur:
huhu! :sopan:

dr lelaki yang lemah :-P


-----------------
Web, Graphic, Multimedia & Animation Service


Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

shera_syaheera
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2008
Ahli No: 32227
Posting: 1
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 09-01-08 13:43


wanita jangan salah guna kan nikmat yang tuhan bagi..
pandai jaga dr..lelaki pula jaga pandngan...InsyaAllah selamat dunia akhirat... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shera_syaheeraProfil   Hantar PM kepada shera_syaheera   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-01-08 14:38


Assalamualaikum
lemah kerana wanita..haduiii.......:membisu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 15:34


Engr. sayatetapsaya geleng kepala saja.. :berfikir:

kat universiti ni, lagi besar juga cabarannya..


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 09-01-08 15:39


Pada 09-01-08 15:34 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

Engr. sayatetapsaya geleng kepala saja.. :berfikir:

kat universiti ni, lagi besar juga cabarannya..



:berfikir: hurm..besar macam mana tu kahfi8?


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 15:40


Assalamualaikum...


memang fitnah besar bagi lelaki adalah wanita...

hhmm... takut.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 21:12


Pada 09-01-08 15:34 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

Engr. sayatetapsaya geleng kepala saja.. :berfikir:

kat universiti ni, lagi besar juga cabarannya..



ana Uni Limkokwing... lagi ramai yang seksi2, pelajar FELDA pun dah pandai seksi2 :D


-----------------
Web, Graphic, Multimedia & Animation Service


Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 11:54


Pada 09-01-08 12:38 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

dari segi bicara (bukan keramahan), kadang-kadang tak sengaja...
bila hatinya memang begitu...
bila tersedar, menyesalnya tak sudah
tak pandai seimbangkan, kalau tegas jadi garang
orang itu selalu kata garang dan sombong


“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,
tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam berbicara”

wahh indahnya ayat ini.. mengubat hati orang yang hidup dikelilingi orang yang menilai dari sudut keramahan dan percampuran jantina



ye ukhty..
mmang wanita dijadikan dengan sifat lemah lembut..tapi kadang kala kita tak mampu nak sesuaikan keperibadian kita dengan suasana..malah kita rasakan kelembutan dan 'kemanjaan' itu suatu yang perlu dipamerkan..

hmm..moga kita hayati pesan Rasulullah saw yang banyak ditujukan buat kita kaum wanita..

wallahu'alam..


.::“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,
tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam berbicara” ::.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 11:56


Pada 09-01-08 21:12 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-08 15:34 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

Engr. sayatetapsaya geleng kepala saja.. :berfikir:

kat universiti ni, lagi besar juga cabarannya..



ana Uni Limkokwing... lagi ramai yang seksi2, pelajar FELDA pun dah pandai seksi2 :D



gunakan iman sebagai bentengnya...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 12:10


setiap kejayan lelaki tu pasti didorong oleh wanita disisi mereka sebagai semangat, penyokong dan tempat meluah masalah yang ditanggung oleh lelaki...
so, wanita penguat lelaki...

p/s rasanya ramai kawan-kawan lelaki boleh ada masalah akan adu pada mummy mereka......

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 12:10


Pada 12-01-08 11:54 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!



ye ukhty..
malah kita rasakan kelembutan dan 'kemanjaan' itu suatu yang perlu dipamerkan..



erm oleh kerana posting saya tu, saya merujuk pada diri saya..
maka aduh :malu:.. tak pernah sekali merasakan kelembutan dan kemanjaan itu suatu yang perlu dipamerkan kepada yang tak sepatutnya..aduh :malu:

yup.. ada sesetengah memang macam tu sengaja "melebih2kan" lagi dua sifat tu..tapi percayalah memang ada juga yang tak sengaja sebab terbawa2 dengan keadaan yang memang macam tu..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 12:23


Pada 09-01-08 21:12 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-08 15:34 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

Engr. sayatetapsaya geleng kepala saja.. :berfikir:

kat universiti ni, lagi besar juga cabarannya..



ana Uni Limkokwing... lagi ramai yang seksi2, pelajar FELDA pun dah pandai seksi2 :D



kesimpulannya sebelum masuk u kawin dulu....hehehehe


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 12:45


Pada 12-01-08 12:10 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!

setiap kejayan lelaki tu pasti didorong oleh wanita disisi mereka sebagai semangat, penyokong dan tempat meluah masalah yang ditanggung oleh lelaki...
so, wanita penguat lelaki...

p/s rasanya ramai kawan-kawan lelaki boleh ada masalah akan adu pada mummy mereka......



ye ukhty..
dari satu sudut..wanita sebagai pnguat kpada lelaki..
lihat siti Aisyah dan siti khadijah isteri nabi..bagaimana sumbangan dia sebagai org trpenting untuk Rasulullah dalam usaha dakwah baginda..

tapi dalam topik kali ni ana fokus kepada keadaan hari ini brkenaan pergaulan wanita dengan lelaki ajnabi..apa yang ana maksudkan kadangkala kita tak sedar apa yang kita lakukan sebenarnya salah..mnggunakan kelembuatan dan 'kemanjaan' yang dianugerahkan Allah dengan cara yang salah..mendayu2kan suara bila bercakap dengan llaki ajnabi..merengek2..dan banyak lagi..kita mungkin tak sedar keadaan itu salah mungkin dah trhijab dengan keadaan sekarang yang memandang perkara ni biasa saja..

p/s: ingatan untuk ana jugak..

wallahu'alam..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 13:41


alamak.....terasa lah pula...erm, bagus2......ada hikmahnya semua yang tuhan larang itu.....jangan degil taknak ikut kata dia kan??kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

carrotsusu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2008
Ahli No: 32924
Posting: 134
Dari: klate...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 20:35


Pada 09-01-08 13:29 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

betul-betul :D sokong2 :P

sebab menyebabkan lelaki jadi leka...
jadi lalai...
jadi usha tak habis-habis :terliur: sebab comel sangat...
ada yang tak pakai tudung pun ada... yang pakai ketat2 pun ada huh!? :-o

yang asalnye lelaki nak jaga iman nya...
tapi dapat free2 saja tengok aurat wanita... so lemah lah lelaki tu huhu! :-P
dia yang sangat garang, boleh jadi lembut bila perempuan merajuk... huhu! :-P
perempuan kata Hi! saja... atau beri salam saja...
lelaki bagai terlompat2 macam monyet merasakan org tu beri salam atau khabar pada nya :D

heh! :malu:
perempuan... oh perempuan...
Kenapa lah ada yang walaupun tutup aurat... tapi suka pakai ketat2 agar kelihatan seksi huhu! :-P so bila lelaki ternampak... memang bohong lah kalau dia tahan pandangan... kalau lah ia betul-betul bagus pun, pasti dia tertgk juga...
dan berkata wahhh!!! :terliur:
huhu! :sopan:

dr lelaki yang lemah :-P


a'ah...betul-betul..sangat setuju...saya sebagai kaum hawa,memang tahu semua2 tu...lelaki memang..matanya liar...mula-mula tengok rambut,pas 2 kalau si wanita 2 pakai tudung...dia tengok badan pula...ye lah,ada perempuan yang pakai ketat, kira rezeki mata lah untuk lelaki 2...
ish,bahayakan mata lelaki ni...takot pula mendengarnya...sebab 2 lah kaum hawa di suruh menutup aurat ikut garisan ISLAM.... :-) :-)
memang wanita ni pelemah lelaki...hmmm....lindungi daku ya Allah...
:bunga: :bunga:


-----------------
Senyum secantik ciptaan Allah dalam dirimu...senyum ye. because of your smile you make life more beautiful..^___^ .

Bookmark and Share

    


  Member Information For carrotsusuProfil   Hantar PM kepada carrotsusu   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 02-04-08 21:06


Assalamualaikum...syukran...bagus sebagai ingatan untuk diri sendiri..saya teringat pada seorang kakak ni, dia pernh cakap kalau memang jenis lelaki yang tidak beriman & berilmu, dia tetap akan fikir yang lebih jauh walaupun wanita tu menutup aurat seperti yang sepatutnya...lagi banyak fikir bukan-bukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 21:59


syukran enti atas nasihat yang diberikan..

Rasulullah bersabda.."tiada fitnah yang paling bahaya selepas wafatku melainkan fitnah yang datang dari kaum wanita"

melihat kepada hadith ni, wanita dituntut menjaga maruah dirinya.

ana sokong dengan pendapat nurizmi.. wanita sangat perlu menjaga auratny dr pandangan lelaki ajnabi..

kalau kita tengok sekarang..yang jadi pelemah lelaki adalah suara wanita..

jadi wahai wanita sekalian.. apabila berbicara dengan kaum adam hendaklah keraskan sedikit suaramu..bukan untuk menyombong diri tapi untuk menunjukkan ketegasan peribadimu..

wahai wanita..ayuh bersama kita kenangkan kembali, adakah kita tergolong dalam pelemah kepada lelaki..

jika ya.. na'uzubillah.. moga dijauhkan

memang susah untuk jadi muslimah solehah, tapi mudah andainya segala yang dituntuti kita turuti dan hayati..

ayuh muslimah sekalian... jaga auratmu, tundukkan pandanganmu, jaga langkahmu, keraskan suaramu.. insyaAllah andalah muslimah solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-04-08 21:06


Assalamualaikum

alhamdulillah... ada juga orang yang tolong ingatkan... :sopan: :sopan:

saya rasa beruntung sangat sebab budak-budak lelaki yang sama form dengan saya tak ramai... ada lah dalam 2 3 kerat... memang jarang2 sangat berbual dengan mereka... jadi senang saya nak didik diri... :-) :-) :-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-08 21:12


tadi ajar student tingkatan 4 tentang adab menghias diri.. anis sentuh bab berpakaian, terutamanya perempuan, pakai ketat2, nipis, baju singkat, lengan pendek, suka tak pakai tudung even depan2 cikgu islam pun selamba saja buka...

bebudak perempuan yang memang anis tujukan secara sindiran, bukan secara direct... tunduk saja... bebudak laki pula pakat tuding jari kat studen perempuan..

humm sedih tol.. tiap-tiap hari cakap benda yang same... macam tak berbekas langsung kat hati mereka...

apa pun, moga ALLAH melimpahkan hidayah buat studen2 anis ni...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-04-08 21:14


Pada 12-01-08 12:23 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-08 21:12 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-08 15:34 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

Engr. sayatetapsaya geleng kepala saja.. :berfikir:

kat universiti ni, lagi besar juga cabarannya..



ana Uni Limkokwing... lagi ramai yang seksi2, pelajar FELDA pun dah pandai seksi2 :D



kesimpulannya sebelum masuk u kawin dulu....hehehehe



rasanya kat utm cabaran tu tak lah sehebat mana kalau nak dibanding tempat lain kan kapten06, walaupun utm dekat saja dengan jb

from my point of view lah...
maybe kapten06 ada view tersendiri agaknya???

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 14-04-08 22:55


em...terasa lah pula..
kadang-kadang tak boleh nak control..
rasanya biasa saja..
tapi org lain kata over..
susah...
sebab diri ini memang da begitu...
rasa-rasanya da jaga semua 2..
tapi tetap ada yang mengata...
tapi macam mana pula perempuan yang jenis manja?
kalau ckpnye pun manja?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-05-08 12:38


aslmkm...
hhmm..susah nak dikata..tapi memang macam tu lah yang terjadi...
ternyata..,niat yang suci saja tak cukup...mesti dengan cara yang tepat jugak...kalau dah nak..,kena lah cepat halalkn...
setan menyesatkan sejengkal demi sejengkal...
inilah fitrah bagi kaum adam(suka terhadap wanita),tapi inilah ujian untuk kaum adam..bagi ana..,inilah ujian yang paling berat untuk masa2 ni...semoga allah mudahkan langkah ni untuk menuju ALLAH...semoga allah izinkan kami untuk melangkah bersama dijalanNYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122638 saat. Lajunya....