Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 26 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: TOL NAIK LAGI


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» TOL NAIK LAGI

Please Mendaftar To Post


Oleh TOL NAIK LAGI

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 21:06


Berdasarkan laporan akbar dan tv Samy Vellu menyatakan bayaran tol akan dinaikkan kerana kerajaan tak boleh nak tanggung lagi bayaran pampasan sebanyak Rm 318 juta

:cry:


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 21:59


baru dengar berita tadi...segala cadangan yang dicadangkan oleh sami veloo dirahsia kan....

aku tak faham lah..cakap tol untung berbilion-bilion..tapi tak kan tak dapat tampung pampasan agaknya...
sungguh terinaya rakyat malaysia...macam-macam yang berlaku sekarang ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 22:04


errkkk....
kalau tol nek lagi.....
musti tambang bus nek jugak... :cry::cry::cry:

bukan baru nek ke di hari itu...??
ni apa kes ni...??? :berfikir:
politikus betul.... bakar kang... baru tahu.... :evil:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 00:49


memang betul baru awal tahun ni tol dinaikkan....
sekarang nak naik lagi....
Kang bangang namanya...
dahlah semua harga barangan naik....
Semuanya rakyatlah yang menanggung.... :-P


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 24-11-07 02:58


Alasan sangat menyayat hati kerajaan ialah kerana tidak lagi mampu membayar pampasan kepada pemegang konsesi.

Rasanya tidak perlu punya pendidikan tinggi untuk memahami bahawa perjanjian kontrak konsesi adalah sangat berat sebelah.

Mesti ramai orang yang tertanya-tanya, siapakan yang terlalu bijak (untuk tidak berkata bangang) yang membuat kontrak tersebut!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-11-07 03:58


hadiah dari kerajaan BN kepada rakyat sebelum pilihanraya akan datang.

marilah sama-sama berterima kasih kepada kerajaan BN kerana ...disebabkan kerajaan BN terlalu bijak mentadbir negara, bijak membuat perjanjian dan menandatangani perjanjian yang berat sebelah....akhirnya rakyat yang rugi, rakyat yang merana, rakyat yang terseksa.

brovo BN!!!....bravo UMNO!!!


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 24-11-07 04:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 06:46


Pada 23-11-07 21:06 , mihar123 posting:

!!! QUOTE !!!

Berdasarkan laporan akbar dan tv Samy Vellu menyatakan bayaran tol akan dinaikkan kerana kerajaan tak boleh nak tanggung lagi bayaran pampasan sebanyak Rm 318 juta

:cry:


ye ke,,,??
ish2.. :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 06:48


salam...

alahai....ni kes aniaya rakyat ni...

hhmmm....

memang politik betul lah...

hhhmmmm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 10:36


geng barisan pembangkang tak mahu letak dalam manifesto kata tak akan biarkan tol naik ke?takpun turunkan harga tol...?

!!! QUOTE !!!

Mesti ramai orang yang tertanya-tanya, siapakan yang terlalu bijak (untuk tidak berkata bangang) yang membuat kontrak tersebut!


erm......tu yang ada jet airforce one tu.entah sapa nama lupa pula yang kata "saya pantang dicabar" tu...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-11-07 11:06


dia kata saja..semua orang boleh cakap begitu..kerajaan terpaksa naikkan sebab tu semua dah terkandung dalam perjanjian..

kita yang kat bawah ni kena terima sajalah...if nak berubah..libatkanlah diri dalam menggubal dasar dll..(pepaham sajalah)..

if kita taknak ambil tanggungjawab..benda ini akan berterusanla begini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 24-11-07 11:18


kerajaan jenis apa ini........

asyik menyusahkan rakyat.....

mereka kat atas bersenang lenang saja.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 12:20


bestnya jalan kaki...... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-11-07 12:42


Assalamualaikum
CI nak bakar ye...moh kita baling bola² api...
ada lagi ni yang semalam..masih membara.... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 24-11-07 12:59


Pada 24-11-07 11:06 , insan_sekular posting:

!!! QUOTE !!!

dia kata saja..semua orang boleh cakap begitu..kerajaan terpaksa naikkan sebab tu semua dah terkandung dalam perjanjian..

kita yang kat bawah ni kena terima sajalah...if nak berubah..libatkanlah diri dalam menggubal dasar dll..(pepaham sajalah)..

if kita taknak ambil tanggungjawab..benda ini akan berterusanla begini..


Perjanjian boleh diubah @ dipinda . Syarikat2 konsensi tu jugak adalah terdiri dari individu2 yang akrab dengan parti pemerintah.

Perjanjian TOL SMART yang baru ini pun dibuat berat sebelah . Memberi kelebihan kepada syarikat konsesi . Takkan tak belajar dari kesilapan dahulu . Bila dan termeterai perjanjian .. baru bagitau kat rakyat .. terpaksalah .. kena ikut perjanjian lah ..

Modal yang digunakan untuk buat lebuhraya juga diberi oleh kerajaan secara pinjaman . Syarikat ni wujud untuk mengurus dan mengaut keuntungan . Mana tak untungnya sejak ada lebuhraya ini .. jalan-jalan persekutuan tak begitu rancak dibangunkan . Sepatutnya cukai jalan yang melambak dipungut perlu ditumpukan kepada penambahbaikan jalan raya ..

fikirlah sendiri ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 15:33


bo*ohnyer siapa yang tandatangan perjanjian tu ( maaf guna perkataan kasar) anak sapa lah tu...memang kakbi pembelit..bukan tol saja yang di belit..rakyat sekali dia belit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 16:21


pandai sangat ye... silalah dermakan harta kekayaan tu... atau pergilah lempang creditors semua tu... Kenapa bagi pinjam dalam forex.... yang kekaya kat dalam malaysia nie_ Kenapa tak ndak melabur......

tidak pun... hentak saja kepala orang yang hilangkan rizab negara dalam tahun 1997 dulu tu....


-----------------
I have my own id now.... :)
[ Telah diedit oleh: shinfay_de pada 24-11-07 16:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 18:14


Kalau ikutkan memang dah dapat untung berlipat kali ganda...
Cuba kita kira secara kasar...
kalau dalam 1 hari pengguna lebuhraya ialah 5,000.
Dan kadar tol ialah Rm 2. Jadi

10 tak 5,000 = 50,000 sehari

30 tak 50,000 = 1,500,000 sebulan

265 tak 50,000 = 13,250,000 setahun

10 tak 13,250,000 = 132,500,000 10 tahun = 132 bilion

Itupun tak masuk lagi pada waktu puncak seperti hari raya.

Fikir2 kanlah ...
ingatkan rakyat ni tak reti mengira ke


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 18:48


tolak exchange losses, tolak maitainance,.....tolak overheads,... tolak bonuses....tolak interest... tolak principal.... satu kilometer tarmac tu dah berapa juta?......tak payah ambik kira?

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 24-11-07 20:34


Pada 24-11-07 18:48 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

tolak exchange losses, tolak maitainance,.....tolak overheads,... tolak bonuses....tolak interest... tolak principal.... satu kilometer tarmac tu dah berapa juta?......tak payah ambik kira?


kalau cakap tak peka dengan maklumat nanti marah pulak . Kalau nak tahu Syarikat konsesi dah untung beratus2 juta . Dan kenaikan ini bukan disebabkan KERUGIAN atau KENAIKAN kos yang akan mengurangkan keuntungan .. TETAPI kerana ianya telah termeterai dalam perjanjian tu HAK SYARIKAT untuk menaikkan TOL setiap 5 tahun .. dan syarikat berhak tuntut pampasan dari kerajaan sekiranya kenaikan ini tak dibenarkan .

Dulu B Harian ada keluarkan carta perolehan dan perbelanjaan syarikat konsesi :

Ana letakkan satu tentang syarikat PLUS utara selatan ;

Tempoh konsesi             = 50 tahun
kos Pembinaan             = 5.94 Bilion

Kutipan sehingga 2006 = 15. 91 Bilion

kos Penyelenggaraan sehingga 2006    = 5.94 Bilion

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 24-11-07 20:36


Konsesi PLUS bermula 1988 dan berakhir 2038 .

Itupun kalau tak ada perlanjutan macam dibuat dahulu . Sepatutnya sampai 2033 ..tapi bila PLUS tambah lorong dan naik taraf maka konsesi dilanjutkan lagi 5 tahun .

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 24-11-07 20:40


eee... nek lah nek nek.. aku geget plaza tol tu kang :P

*kurang pandai sangat kalau drive tak ikut highway tapi sekarang ni sedang belajar2 ikut jalan lama kalau nak pergi penang or selangor...
hehehe... sebab rasanya kalau tol naik, tak payah lah guna highway tapi bila dah dalam kl tu tak dapat nak elak lah... :P

hari tu ikut lebuhraya guthrie... isk isk..menyesal.. jalan sikit kena seringgit lebih...jalan lagi kena lagi.. dan lagi...huuuu

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-11-07 22:44


hurm...kapitalis pye sistem..mstila nak menambahkan pendaptan dia..so..nanti didiklah anak jadi usahawan yang berjaya..

beli syarikat uem yang memiliki plus tu..lepas tu pastikan dia sangat baik dengan tak naikkan bayaran tol malah mengurangkannya !!

itulah kemuliaan yang kita boleh dapat bila jadi biznes people yang berjaya.

p/s:yang di atas tu hanyalah salah satu alternatif penyelesaiannya..tindakan kita hari ni yang menentukan masa hadapan...

antara orang yang happy bila tol naik..(rasenyela):
1.bos syarikat
2.pemegang saham
3.para pekerja syarikat terlibat


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com
[ Telah diedit oleh: insan_sekular pada 24-11-07 22:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 22:58


kalau kos pembinaan myr5.94 billions + kos penyelenggaraan (turapan semula etc) myr 5.94 billions... total cost incurred as at 2006 = myr11.88 billions....makanya balance = myr4.03 billions....overheads lelain....e_g_ gaji pekerja, bonus pekerja, medical benefits pekerja, penyelenggaraan kenderaan plus, bangunan, loan repayment, interest for loan repayment, exchange rate losses, consultations fees, legal fees. harga barangan dan perkhidmatan tak semakin murah untuk masa akan datang....

ambil contoh pinjaman (principal) = myr200K, blr (fixed over the tenure) = 6.75%, tanpa faktor luaran lain seperti perubahan kadar tukaran matawang asing etc, dan term = 25 tahun. semasa penyelesaian akhir, jumlah principal dibayar = myr200K + jumlah keuntungan/accumulated interest = myr214,546.92. makanya, jumlah pembayaran penuh = +-myr415K.

itu belum ambik kira discount rate dan susut nilai peralatan + kos penggantian lainnya. dividen payout etc kepada pemegang shares etc... kena ambil kira jugak.


-----------------
I have my own id now.... :)
[ Telah diedit oleh: shinfay_de pada 24-11-07 23:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 23:01


padan muka hangpa pergi sokong sistem demokrasi lagi!!!
tol naik lagi!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 23:09


Pada 24-11-07 23:01 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

padan muka hangpa pergi sokong sistem demokrasi lagi!!!
tol naik lagi!!!

:-o :-o :-? :-? :berfikir: :berfikir: :berfikir:

apa kebenda lah si pemburu pokok ni... :jangan: :jangan: :jangan:

tak faham dan susah nak faham dia ni....

hhmm...


hang juga terkena bila tol naik....


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 23:16


oh,dia nak bagitahu tentang sistem demokrasi disini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-11-07 09:02


ok jadi balik ke topik asal.. thank you

*pemburu pokok...kalau dah tak reti bersopan jangan rosakkan topik forum

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 11:57


time dedulu ni,kalau tak buat lebuhraya,rakyat merungut.jauhnya nak berjalan ke utara dan selatan.lalu jalan lama dengan gelap dan jalan berliku-liku.lepas tu buat lah lebuhraya dan dikenakan sedikit bayaran bertujuan memantapkan lagi prasarana.ada pula yang bangkang kata membazir duit rakyat semua ada.tapi terlupa,yang perjalanan semakin dekat.tak perlu masuk keluar jalan yang gelap berbukit bukau.kalau kereta breakdown pun,ada juga pasukan Plus yang datang tolong.duit keuntungan lebuhraya tu dikenakan cukai oleh kerajaan.dapat balik kat kerajaan.dan digunakan untuk membina prasarana kemudahan rakyat balik.jadi ekonomi rakyat pun naik sikit sikit.duit pun pusing-pusing macam tu saja.fair and square

dulu perjanjian tersebut dikawal ketat.sebarang kenaikan dikaji secara terperinci sebelum diluluskan.bermacam soalan ditanya oleh kerajaan.jadi company yang buat lebuhraya pun serba salah juga nak naikkan tol.tup tup tukar pemerintahan.pakat try lagi minta kenaikan tol.sekali rupanya kali ni,senang pula nak diluluskan.tak macam dulu.jadi bila sekali dah approve,pakat nak minta naik lagi lah.lepas tu bila rakyat merungut,keluar pula statement,kenaikan harga tol masih lagi murah dibanding dengan negara lain.keluar lah pula statistik memacam dari negara lain yang tak ada kaitan.tapi dia terlupa,macam mana kos hidup rakyat kat negara tu.1 pound sterling bukannya sama dengan seringgit.dah dapat pula PM yang tak suka membaca,main ikut saja cakap orang yang bukan pentadbiran.kalau jambatan tu dibuat,insyaAllah ekonomi negara akan naik sedikit lagi dan seterusnya akan lebih tinggi lagi matawang malaysia dari dollar singapore.

nak undi kat pembangkang,boleh ke bagi jaminan nak turunkan harga minyak,harga tol,harga barang dan hentikan pihak yang selalu demonstrasi tu?bila buat projek sikit,selalu first yang kata mesti membazir duit rakyat,baik sedekah kat orang miskin semua ada.kalau bagi ikan,orang boleh makan sekali saja.kalau bagi pancing,orang boleh makan ikan berkali-kali.sedekah belambak-lambak pakat tak kerja.bila tak sedekah,dah gelabah tatau nak buat apa.lepas tu kata kerajaan zalim pasal tak bagi makan.usaha takmau tapi tunggu sedekah saja.sebab tu kena wujudkan peluang pekerjaan.supaya bila ada kerja,boleh lah nak bagi anak isteri makan.bukannya tunggu suap saja.buat satu barisan bangunan rumah kedai dah kata ini pembangunan.satu hari rm 700 dengan sebulan rm1000 yang mana lebih banyak?

apapun,pilihan ditangan kita..."saya pantang dicabar"..bongkak sungguh statement tu.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

aesa_85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31101
Posting: 71
Dari: batu pahat

japan  


posticon Posting pada: 25-11-07 12:42


cuba lah tengok balik konsep tol tu yang sebenarnya. ia adalah dari konsep BOT.built,operate,transfer.konsesi diberi boleh kerajaan kat plus untuk built hi-ways.then mereka akan kutip tol untuk cover balik kos pembinaan selama tempoh perjanjian sebelum transfer balik jalan kat kerajaan.itu mesti suatu nilai yang tetap.termasuklah kos selenggara.hairan,Kenapa nilai tu boleh naik dengan banyak,dan Kenapa kerajaan pula yang kena bayar kat plus?lepas itu dah banyak dah rakyat bayar kenap tak habis-habis?dah lah kena bayar cukai jalan lagi.belum compare dengan sistem tol kat oversea lagi tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aesa_85Profil   Hantar PM kepada aesa_85   Quote dan BalasQuote

aesa_85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31101
Posting: 71
Dari: batu pahat

japan  


posticon Posting pada: 25-11-07 12:42


cuba lah tengok balik konsep tol tu yang sebenarnya. ia adalah dari konsep BOT.built,operate,transfer.konsesi diberi boleh kerajaan kat plus untuk built hi-ways.then mereka akan kutip tol untuk cover balik kos pembinaan selama tempoh perjanjian sebelum transfer balik jalan kat kerajaan.itu mesti suatu nilai yang tetap.termasuklah kos selenggara.hairan,Kenapa nilai tu boleh naik dengan banyak,dan Kenapa kerajaan pula yang kena bayar kat plus?lepas itu dah banyak dah rakyat bayar kenap tak habis-habis?dah lah kena bayar cukai jalan lagi.belum compare dengan sistem tol kat oversea lagi tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aesa_85Profil   Hantar PM kepada aesa_85   Quote dan BalasQuote

gooku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.12.2006
Ahli No: 27562
Posting: 269

blank  


posticon Posting pada: 25-11-07 13:42


tol naik....!!! kos 93 juta hang buang kat angkasa itu kalau buat bayar ini kan bagus...mana orang yang sokong sangat program ke angkasa itu..suruh dia bayar sekali.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gookuProfil   Hantar PM kepada gooku   Pergi ke gooku's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 15:37


myr 93 juta tu trade-off yang termasuk dalam perjanjian jual-beli sukhoi30mkm dulu tu...... perjanjian dibuat sekitar penghujung 2003..... perbincangan pasal benda tu dah berjalan lama lagi dari tu.... myr93 juta tu pun bukannya bayar lump-sum......

ini gambar kat dsa2004..... paling bawah tu model untuk su30mkm
dsa


-----------------
I have my own id now.... :)
[ Telah diedit oleh: shinfay_de pada 25-11-07 15:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 25-11-07 15:47


Pada 24-11-07 23:01 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

padan muka hangpa pergi sokong sistem demokrasi lagi!!!
tol naik lagi!!!


apa lah pula budak pemburupokok ni. pergi lah minum susu dugro nu, tak payah menyibuk kat sini

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-11-07 16:35


Pada 25-11-07 15:47 , Nil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-11-07 23:01 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

padan muka hangpa pergi sokong sistem demokrasi lagi!!!
tol naik lagi!!!


apa lah pula budak pemburupokok ni. pergi lah minum susu dugro nu, tak payah menyibuk kat sini


sudah, jangan nak semakkan perbincangan dengan perbalahan.
cukup lah

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 18:35


memang kita tak payah bergaduh...
Cuma saya hanya meluahkan kekesalan...
Kerana pengurusan negara yang baik adalah bukan hanya memikirkan kehendak pihak2 tertentu....
kena fikirkan secara menyeluruh...

Dan yang penting ialah rakyat sekalian...
Sepatutnya kemudahan asas seperti pendidikan, air, elektrik, jalan raya dan kesihatan adalah yang perlu diutamakan...
Kalau boleh bagi percuma lagi baik....
Kalau tak pun kenakan bayaran minima sahaja

::: It's my opinion not for political thinking :::


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 27-11-07 23:56


Pada 24-11-07 22:58 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

kalau kos pembinaan myr5.94 billions + kos penyelenggaraan (turapan semula etc) myr 5.94 billions... total cost incurred as at 2006 = myr11.88 billions....makanya balance = myr4.03 billions....overheads lelain....e_g_ gaji pekerja, bonus pekerja, medical benefits pekerja, penyelenggaraan kenderaan plus, bangunan, loan repayment, interest for loan repayment, exchange rate losses, consultations fees, legal fees. harga barangan dan perkhidmatan tak semakin murah untuk masa akan datang....

ambil contoh pinjaman (principal) = myr200K, blr (fixed over the tenure) = 6.75%, tanpa faktor luaran lain seperti perubahan kadar tukaran matawang asing etc, dan term = 25 tahun. semasa penyelesaian akhir, jumlah principal dibayar = myr200K + jumlah keuntungan/accumulated interest = myr214,546.92. makanya, jumlah pembayaran penuh = +-myr415K.

itu belum ambik kira discount rate dan susut nilai peralatan + kos penggantian lainnya. dividen payout etc kepada pemegang shares etc... kena ambil kira jugak.



kan cakap tak baca .. marah lagi pulak . kos penyelenggaraan tu dah termasuk segala benda . Dikira dari tahun 1988 hingga 2006 bukan setakat baiki dan tampong jalan saja .

Takkan tak baca PLUS dapat keuntungan BERSIH . Keuntungan BERSIH plus meningkat dari setahun ke setahun .

-------------------------------------------------------------------------------

:berfikir: mengapa dokumen perjanjian TOL menjadi rahsia pulak .

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 28-11-07 00:29


Kadar TOL boleh dinaikkan sebanyak 26 % bagi tempoh 5 tahun !

Bermakna setiap tahun Syarikat Konsesi menikmati kenaikan = 5.2 % .

Tahun 2038 kadar tol dari Kedah ke Johor sejauh 848 km        = + - RM300

percaya atau tidak ; semak di JPerbendaharaan Malaysia

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

gooku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.12.2006
Ahli No: 27562
Posting: 269

blank  


posticon Posting pada: 28-11-07 00:48


fahamkan maksud TOL
Tolak Ongkus Lebih....sekiranye kita duduk di negara yang tunduk pada hukum syarak, tunduk pada hukum Allah...perkara ini tak jadi macam ini...tapi sebaliknya..negara beri kita duit...menyenangkan rakyat..sebuah hadis berbunyi:

An-Nawawi dalam Syarah Muslim (18/38-39), Ahmad dalam Musnad 3/317, dari Jabir, Rasulullah Sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda “Pada saat generasi terakhir dari umat ini akan ada seorang khalifah yang membahagi-bahagikan wang tanpa menghitungnya”

Bookmark and Share

    


  Member Information For gookuProfil   Hantar PM kepada gooku   Pergi ke gooku's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135265 saat. Lajunya....