Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, jikalau kita mencari kemuliaan selain dari kemuliaan yang diberi oleh Allah, maka Allah akan menghinakan kita
-- -- Pesan Saidina Umar semasa pembukaan Kota Baitul Maqdis

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 12 hari yang lalu
lidah-penghunus: 14 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: islam kah bank islam??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» islam kah bank islam??

Please Mendaftar To Post


Oleh islam kah bank islam??

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:42


assalamualaikum..

saya nak minta pandangan sahabat ukhwah dalam topik ini..

apa bezanya bank islam dengan bank konvensioanal, adakah sekadar akad jual beli?? ada member saya yang tidak berpuas hati dengan perbankan islam kerana faedahnya terlalu tinggi.. lebiha baik pinjam kat konvensional.. tapi ada ustaz kata tak apa tinggi asal islam..

islam haram kan riba kerana penindasan yang berlaku..

perlu juga di ingat dalam surah Al baqarah Allah ada menyatakan Allah dan Rasul memerangi org yang mengambil riba..

andaikata semua bank kovensioanal di hapuskan di malaysia adakah hilang penindasan yang yang dilakukan oleh bank.. apa yang saya nampak penindasan tetap ada.. cuma islamik kerana istilahnya bahasa arab dan akad jual beli..

bila lambat bayar dikenakan bayaran tambahan..

teringat dengan sabda nabi sampai satu masa ramai manusia akan terlibat dengan riba, orang yang cuba melarikan diri dari riba terkena jugak debu2 riba..
lari dari riba konvensional terkena juga debu riba..

ingin tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:48


rasa2 nya hari ini.. kesusahan orang dalam memperolehi wang telah dijadikan bisnez untuk perolehi wang secara mudah.. dah hilangnya sifat saling tolong menolong..

orang lebih sangup meyimpan duit untuk dunia daripada mengunakan duit untuk simpanan akhirat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 16:46


Assalamualaikum
ada kena bayaran tambahan ke???
selama ni saya tak pernah pula kena walaupun lambat bayar...
kereta saya ni loan dengan bank islam...dah 4 bulan tak bayar pun (masa dedolu) masih tak ada bayaran tambahan dikenakan...tak tahulah..jika ada...kalau ada dia akan guna atas nama lain seperti denda lewat...hm..tak pastilah dari sudut hukum... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-11-07 17:05


Pada 23-11-07 16:46 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ada kena bayaran tambahan ke???
selama ni saya tak pernah pula kena walaupun lambat bayar...
kereta saya ni loan dengan bank islam...dah 4 bulan tak bayar pun (masa dedolu) masih tak ada bayaran tambahan dikenakan...tak tahulah..jika ada...kalau ada dia akan guna atas nama lain seperti denda lewat...hm..tak pastilah dari sudut hukum... :berfikir:



bila lambat bayar dikena bayaran tambahan.. maksud saya denda lah itu.. denda lambat bayar..
dah lah tak mampu nak bayar.. lewat saja kena denda.. semakin tertindas lah kita ini..
zaman rasulullah pinjam 10 bayar 10..
hari ini dengan keadaan manusia terdesak hendak meminjam.. dengan pinjaman pun boleh buat duit jadi kaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-11-07 10:35


Assalamualaikum
betullah jaie...entahlah....nak cari bank yang benarĀ² Islam...mungkin takkan ada selagi...umat yang benarĀ² Islam tak wujud.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-11-07 10:56


semua ini berlaku kerana tidak faham betul-betul keseluruhan konsep perbankan islam dan konvensional itu sendiri..ok??ada beberapa perbezaan yang jelas..tapi kalau tak paham sangat...kita takkan nampak perbezaan selain dari berpandangan negatif terhadap perbankan islam..

orang-orang yang pakar dalam fiqh muamalat bolehlah explain lanjut pasal perkara ini k.bukan semua orang ada kepakaran nak explain benda ni..ok??

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-11-07 12:37


Assalamualaikum
betul juga kata insan_sekular....
mungkin lebih baik ada penerangan oleh insan yang pakar....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 06:19


Kena faham beza PINJAMAN dan PEMBIAYAAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 10:29


Boleh pergi ke laman www.zaharudduin.net... ada jugak info dan soalan sepsifik seperti ini di bawah menu laman tersebut.

http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=78&Itemid=101

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107072 saat. Lajunya....