Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Mencari lilin lebih baik dari merungut bila kegelapan

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 21 jam, 52 minit yang lalu


Jejak Hobi
Topik: siapa minat main gitar??


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» siapa minat main gitar??

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa minat main gitar??

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 13:50


sapa kat sini minat dengan gitar...?? ;-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:26


Maaf ye, org Islam boleh main gitar ke? :-?


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....
[ Telah diedit oleh: nafisah pada 23-11-07 14:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:27


Assalamualaikum
tak..tak..tak....
tak elok...kan gitar ni alat bunyian yang menggunakan tali....saya tak berapa pakar dalam bidang hukum ni..cuma saya meragui tentang boleh atau tak..jadi..saya jauhkan jeq...
apapun...masih lagi mendengar irama lagu yang ada bunyi gitar....hmm..masih banyak perlu diubah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:29


Pada 23-11-07 14:26 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf ye, org Islam boleh main gitar ke? :-?

tak boleh ke...?? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:30


Pada 23-11-07 14:27 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
tak..tak..tak....
tak elok...kan gitar ni alat bunyian yang menggunakan tali....saya tak berapa pakar dalam bidang hukum ni..cuma saya meragui tentang boleh atau tak..jadi..saya jauhkan jeq...
apapun...masih lagi mendengar irama lagu yang ada bunyi gitar....hmm..masih banyak perlu diubah...

iyakah ni....berdosa besar ke...?? :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:32


kita tunggu forumers lain ye, saya ni tak arif sangat bab-bab hukum ni. kalau tersalah cakap berdosa. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:33


Assalamualaikum
bukanlah berdosa besar puteri..tapi, jika tak silap..hukumnya berdosa.....tapi, saya sendiri pun tak berani nak memberikan hukum yang sebenar...cuma ini berdasarkan apa yang saya faham dan belajar....sebab pernah juga dengar di IKIM..yang siapa tu..imam apa tu ye..yang cipta gambus....dia sendiri yang cipta gambus..(juga sejenis alat permuzikan bertali).....
itulah yang saya kompius...apapun..disebabkan saya dah ragu...lebih baik jauhi saja...kan kita kena jauhi yang syubhah....

P/S : minta pendapat ahli yang fakih... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:35


Pada 23-11-07 13:50 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

sapa kat sini minat dengan gitar...?? ;-) ;-) ;-)



kamu ni minat muzik ya?? :-?


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:36


Pada 23-11-07 14:33 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
bukanlah berdosa besar puteri..tapi, jika tak silap..hukumnya berdosa.....tapi, saya sendiri pun tak berani nak memberikan hukum yang sebenar...cuma ini berdasarkan apa yang saya faham dan belajar....sebab pernah juga dengar di IKIM..yang siapa tu..imam apa tu ye..yang cipta gambus....dia sendiri yang cipta gambus..(juga sejenis alat permuzikan bertali).....
itulah yang saya kompius...apapun..disebabkan saya dah ragu...lebih baik jauhi saja...kan kita kena jauhi yang syubhah....

P/S : minta pendapat ahli yang fakih... :welcome:

:berfikir: :berfikir: :berfikir: puteri tak nak main gitar lagilahhh.....lepas ni.... :-( :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:37


Pada 23-11-07 14:35 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 13:50 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

sapa kat sini minat dengan gitar...?? ;-) ;-) ;-)



kamu ni minat muzik ya?? :-?

ye....minat sangat....daddy bekas guru muzik....sekarang dah jadi polis dahhhhhh..... :sopan: :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:38


.. aku suka main gitar.. tapi aku main belasah saja:malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:39


Assalamualaikum
nanti ye puteri..saya cuba cari pendapat dalam internet... :bye:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:40


Pada 23-11-07 14:38 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku suka main gitar.. tapi aku main belasah saja:malu:
kakisamun pandai main gitar juga ye...?? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:51


Assalamualaikum
263. Hukum Bermain Alat Muzik Bertali
Soalan:
Apakah hukumnya seseorang Islam bermain benda bertali seperti gitar?
Tamimi, Batu Caves
Jawapan:
    Bermain alat muzik bertali seperti gitar dan lain-lain adalah haram. Ini merupakan pendapat yang telah disepakati oleh madhhab empat. Sesiapa yang berterusan bermain dengan alat-alat muzik tersebut, dianggap fasik dan tidak boleh diterima penyaksiannya di Mahkamah. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh imam Al-Bukhari menjelaskan akan timbul satu golongan dari umat Muhammad yang akan menghalalkan arak, khinzir, sutera dan alat-alat muzik.

    Dalam Surah Luqman ayat 6 Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Dan di antara manusia ada yang suka menggunakan hartanya untuk membeli "LAHWA AL-HADIS" untuk menyesatkan orang ramai dari agama Allah". Lahwa Al-Hadis yang disebutkan di dalam ayat ini ialah alat-alat muzik dan hiburan yang melalaikan. Inilah yang dinyatakan oleh Mujahid, Hassan, dan Ibn Umar. Alat muzik yang bertali seperti gitar dan lain-lain sama ada fesyen lama mahupun yang baru adalah haram bermain dengannya dalam apa jua keadaannya.

1. sama ada alat muzik itu mengeluarkan alunan yang rancak atau berirama perlahan.
2. sama ada dari barat atau timur.
3. sama ada pendengarnya lelaki mahupun perempuan.
4. sama ada di majlis keramaian seperti perkahwinan, hari raya, waktu perang dan lain-lain.
5. sama ada disertai dengan lagu atau tidak.
6. sama ada mendengar secara langung atau melalui pita rakaman.

    Selain itu haram berjual beli alat muzik dan mengadakan kilang-kilang bagi memprosesnya, meminjam, mempelajari dan mengambil upah dari mengajar bermain muzik, membuka sekolah muzik dan membuat buku-buku panduan bermain muzik. Kerana kesemuanya adalah jalan kearah penggunaan muzik.

dipetik dari..
http://darulnuman.com/soal/urut27.html#263



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:54


Pada 23-11-07 14:51 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
263. Hukum Bermain Alat Muzik Bertali
Soalan:
Apakah hukumnya seseorang Islam bermain benda bertali seperti gitar?
Tamimi, Batu Caves
Jawapan:
    Bermain alat muzik bertali seperti gitar dan lain-lain adalah haram. Ini merupakan pendapat yang telah disepakati oleh madhhab empat. Sesiapa yang berterusan bermain dengan alat-alat muzik tersebut, dianggap fasik dan tidak boleh diterima penyaksiannya di Mahkamah. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh imam Al-Bukhari menjelaskan akan timbul satu golongan dari umat Muhammad yang akan menghalalkan arak, khinzir, sutera dan alat-alat muzik.

    Dalam Surah Luqman ayat 6 Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Dan di antara manusia ada yang suka menggunakan hartanya untuk membeli "LAHWA AL-HADIS" untuk menyesatkan orang ramai dari agama Allah". Lahwa Al-Hadis yang disebutkan di dalam ayat ini ialah alat-alat muzik dan hiburan yang melalaikan. Inilah yang dinyatakan oleh Mujahid, Hassan, dan Ibn Umar. Alat muzik yang bertali seperti gitar dan lain-lain sama ada fesyen lama mahupun yang baru adalah haram bermain dengannya dalam apa jua keadaannya.

1. sama ada alat muzik itu mengeluarkan alunan yang rancak atau berirama perlahan.
2. sama ada dari barat atau timur.
3. sama ada pendengarnya lelaki mahupun perempuan.
4. sama ada di majlis keramaian seperti perkahwinan, hari raya, waktu perang dan lain-lain.
5. sama ada disertai dengan lagu atau tidak.
6. sama ada mendengar secara langung atau melalui pita rakaman.

    Selain itu haram berjual beli alat muzik dan mengadakan kilang-kilang bagi memprosesnya, meminjam, mempelajari dan mengambil upah dari mengajar bermain muzik, membuka sekolah muzik dan membuat buku-buku panduan bermain muzik. Kerana kesemuanya adalah jalan kearah penggunaan muzik.

dipetik dari..
http://darulnuman.com/soal/urut27.html#263

:-o :-o :-o :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:55


jalan kearah penggunaan muzik semuanya adalah harammmm...????oh....no,lepas ni tak boleh main gitar dan piano lagilahhhh... :cry: :cry: :cry:
[ Telah diedit oleh: puterisembilu pada 23-11-07 14:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:00


Assalamualaikum
nanti ye..ada lagi....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:00


Assalamualaikum
Assalamu'alaikum,

kepada saudari suriyana di sini saya bawakan kepada saudari tentang hukum alat muzik daripada orang yang lebih arif.
rujukan ini insyaallah boleh saudari yakini kerana ia datang dari lidah orang yang benar ilmunya.

menurut imam al ghazali, tidak ada keterangan yang jelas dari sunnah nabi saw yang melarang penggunaan alat muzik. menurutnya setiap instrumen muzik yang mempunyai bunyi yang baik tidak di larang, malah ianya tidak lebih dari kemerduan suara burung.

seni muzik yang dilarang kepada umat islam ialah sekiranya ia bersekongkol dalam keadaan yang bercampur dengan kumpulan peminum arak, penzina dan lain-lain perbuatan dosa.

oleh itu ada lima hukum mengenainya iaitu, haram, sunat, wajib, harus dan makruh. ia mengikut keadaan.

imam syafi'e di dalam kitabnya "ADAB AL QADA'" menyatakan nyanyian adalah makruh dan sesiapa yang mendengarnya tidak akan diterima sebagai saksi.

imam malik menganggap penyanyi sebagai fasik seperti yang di nyatakan oleh abu bakar al khallal dr ishak bin isa al taba'

ibnu ma'sud mengharamkannya berdasarkan kepada hadis riwayat abu umamah. seni nyanyian adalah diharamkan menurut pandangan beliau, apatah lagi penggunaan alat-alat bantuan bunyian



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:01


Pada 23-11-07 14:51 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
263. Hukum Bermain Alat Muzik Bertali
Soalan:
Apakah hukumnya seseorang Islam bermain benda bertali seperti gitar?
Tamimi, Batu Caves
Jawapan:
    Bermain alat muzik bertali seperti gitar dan lain-lain adalah haram. Ini merupakan pendapat yang telah disepakati oleh madhhab empat. Sesiapa yang berterusan bermain dengan alat-alat muzik tersebut, dianggap fasik dan tidak boleh diterima penyaksiannya di Mahkamah. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh imam Al-Bukhari menjelaskan akan timbul satu golongan dari umat Muhammad yang akan menghalalkan arak, khinzir, sutera dan alat-alat muzik.

    Dalam Surah Luqman ayat 6 Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Dan di antara manusia ada yang suka menggunakan hartanya untuk membeli "LAHWA AL-HADIS" untuk menyesatkan orang ramai dari agama Allah". Lahwa Al-Hadis yang disebutkan di dalam ayat ini ialah alat-alat muzik dan hiburan yang melalaikan. Inilah yang dinyatakan oleh Mujahid, Hassan, dan Ibn Umar. Alat muzik yang bertali seperti gitar dan lain-lain sama ada fesyen lama mahupun yang baru adalah haram bermain dengannya dalam apa jua keadaannya.

1. sama ada alat muzik itu mengeluarkan alunan yang rancak atau berirama perlahan.
2. sama ada dari barat atau timur.
3. sama ada pendengarnya lelaki mahupun perempuan.
4. sama ada di majlis keramaian seperti perkahwinan, hari raya, waktu perang dan lain-lain.
5. sama ada disertai dengan lagu atau tidak.
6. sama ada mendengar secara langung atau melalui pita rakaman.

    Selain itu haram berjual beli alat muzik dan mengadakan kilang-kilang bagi memprosesnya, meminjam, mempelajari dan mengambil upah dari mengajar bermain muzik, membuka sekolah muzik dan membuat buku-buku panduan bermain muzik. Kerana kesemuanya adalah jalan kearah penggunaan muzik.

dipetik dari..
http://darulnuman.com/soal/urut27.html#263




-----------------

berjuang demi Allah.. senyum selalu.. kerana senyuman itu adalah sedekah


Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:01


Assalamualaikum

Menurut Imam Syafei telah berkata dalam kitab Adabul Qadhi; sesungguhnya nyanyian adalah makruh menyerupai batil. Barangsiapa yang banyak menyanyi maka dia itu tergolong orang bod*h yang ditolak kesaksiannya. Kemudian mendengar nyanyian dari perempuan yang bukan muhrim hukumnya tidak boleh dalam keadaan apapun jua. sama ada perempuan itu terdedah atau disebalik tabir, sama ada perempuan merdeka atau hamba.
Menurut Imam Syafei makruh menggunakan sejenis alat atau benda yang diketuk dengan kayu (at taqtagah) dan mengatakan bahawa alat itu dicipta oleh orang-orang zindiq yang melalaikan manusia daripada Al Quran. Menurut Imam Syafei lagi, dimakruhkan menurut hadis bermain muzik dengan nard lebih besar makruhnya permainan dengan alat yang lain.

Menurut Imam Abu Hanifah mendengar nyanyian itu termasuk sebahagian dari dosa. Mengenai alat muzik dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Imam Bukahri ada disebutkan bahawa seperti gitar dan seruling dengan tegas dilarang oleh syarak.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:01


Pada 23-11-07 14:55 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

jalan kearah penggunaan muzik semuanya adalah harammmm...????oh....no,lepas ni tak boleh main gitar dan piano lagilahhhh... :cry: :cry: :cry:


.. tak semua lah.. aku rasa masih ada alat2 muzik yang dibenarkan ISLAM.. tapi yang bertali itu haram..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:02


Assalamualaikum
Assalamualaikum

Saya pernah mengajukan persoalan muzik pada Hijjaz Music Entertainment (HME) melalui e-mail.

Berikut di bawah adalah petikan dari jawapan e-mail yang saya ajukan mengenai hukum penggunaan muzik yang mereka gunakan dalam nasyid sekarang.
___________________________________________________

Muzik Harus
Muzik adalah salah satu khilaf para ulama'. Ada yang suka ada yang menentang, pandangan ulama' berbeza2. Di dalam hadis yang soheh memang tak ada yang mengatakan haram. Kebanyakannya berpandukan kepada sejarah Rasulullah yang mana bila Rasul masuk dalam majlis tari menari yang menggunakan alat muzik Rasul tertidur, para sahabat bertanya Rasul! Rasul diam. Memang sejarah ini yang paling popular, kebanyakan hadis yang ada hari ini adalah daif berkenaan muzik, jadi sebab itu muzik ini menjadi benda yang diperbahaskan dan khilaf hingga hari kiamat, pandangan ulama' berbeza2.

1. Ada ulama' yang mengatakan haram semua alat muzik termasuk yang diketuk dan sebagainya.
2. Ada ulama' yang mengatakan yang berketuk sahaja dibolehkan.
3. Ada yang mengatakan semua muzik diharuskan tetapi hanya untuk tujuan dakwah (kebaikan). Jika tujuannya lain dari dakwah maka haram.

Kami telah mengkaji dan bertanya kepada banyak ulama' yang ada pada hari ini, mereka mengatakan dalam keadaan sekarang, keadaan memerlukan penggunaan muzik yang lebih luas untuk dakwah. Antara yang kami bertanya, mufti di Malaysia Dato' Hashim Yahya, Dato' Hasan Din, Dato' Nik Aziz, Us.Zawawi (UIA), US.Firdaus (Imam Masjid Negara) mereka mengatakan harus bagi tujuan dakwah. Dan dalam kitab karangan Yusuf Qardawi ulama' yang terkenal di dunia pun mengatakan harus. Kalau ianya benar-benar hadis yang soheh maka tak akan ada ulama' yang bercanggah pendapat, semuanya akan sependapat ianya mesti dipatuhi.

Dalam huraian yang saya lihat hujah mengatakan muzik seperti gitar itu haram kerana ia dimainkan di majlis yang haram seperti pub2 disco2 dll. Jadi bagaimana kalau kompang, kongga dimainkan di tempat2 tersebut adakah ianya diharuskan, kami rasa anda sedia maklum banyak alat2 yang diketuk seperti kongga, tamboren, kompang arab dimainkan di disco2. Jadi di sini kami rasa kedudukan muzik apa pun sama saja, kalau tujuan lalai maka haram, jika baik maka ia baik.

Tapi walaupun ia diharuskan janganlah berlebihan, kerana dalam islam kita digalakkan bersederhana, apa yang penting kalau anda rasa ianya sesuai dengan anda maka anda dengarlah, kalau tidak maka carilah irama yang sesuai dengan jiwa anda, dalam islam tiada paksaan.

Apa pun kami menghormati pandangan ulama'2 yang mengatakan tidak membenarkan muzik, kerana mereka ada hujah2 yang bernas Kenapa ia tidak boleh digunakan, apa yang kami harap anda pun menghormati pandangan ulama'2 yang kami ikut, kerana mereka pun ada hujah2 yang bernas Kenapa diharuskan muzik pada masa kini. Ampun maaf dari kami kalau ada salah silap dan terkasar bahasa.. wassalam.
____________________________________________________

Itulah yang mereka jelaskan untuk persoalan muzik yang saya ajukan. Memang benar persoalan mengenai muzik menghadapi banyak khilaf. Kadang-kadang boleh jadi keliru. Jadi bagaimanakah pula pendapat para ahli forum. Apakah yang benar-benar jelas mengenai muzik?

Sekian.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:03


Assalamualaikum
rasanya perkara ni khilaf....boleh ikut mana yang puteri yakini....
betulkan saya jika salah ye.... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:05


bolehke...bermain alat muzik tu,bukan untuk persembahan kat mana-mana...just untuk mengisi masa lapang...atau...untuk menenangkan fikiran...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:09


Pada 23-11-07 15:03 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
rasanya perkara ni khilaf....boleh ikut mana yang puteri yakini....
betulkan saya jika salah ye.... :welcome:

terima kasih ye...sayatetapsaya...(ada nama paling pendek ke..?)kerna bagi banyak informasi untuk puteri.... ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:10


Pada 23-11-07 15:01 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 14:55 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

jalan kearah penggunaan muzik semuanya adalah harammmm...????oh....no,lepas ni tak boleh main gitar dan piano lagilahhhh... :cry: :cry: :cry:


.. tak semua lah.. aku rasa masih ada alat2 muzik yang dibenarkan ISLAM.. tapi yang bertali itu haram..
bagi contoh...alat muzik yang TAK bertali..?? :kelip: :kelip:
[ Telah diedit oleh: puterisembilu pada 23-11-07 15:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:11


Assalamualaikum
panggil TT jeq..ni semua orang pun dalam ukhwah panggil saya macam ni..huhu...
tuan tetap....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:12


Pada 23-11-07 15:11 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
panggil TT jeq..ni semua orang pun dalam ukhwah panggil saya macam ni..huhu...
tuan tetap....

uppsss...ok...TT..... :kelip: :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:12


.. Gitar, Biola, Gambus, Sitar, Double Bass, tali rapia, tali guni, tali tangsi.. semua tali lah:lol:adehh.. apa lagi ek:berfikir:.. dah macam guru muzik dah aku:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:15


Pada 23-11-07 15:12 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. Gitar, Biola, Gambus, Sitar, Double Bass, tali rapia, tali guni, tali tangsi.. semua tali lah:lol:adehh.. apa lagi ek:berfikir:.. dah macam guru muzik dah aku:lol:
Yang tak bertali lah,kakisamun....bukan yang bertali.... :jangan: :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:18


Assalamualaikum
gantung tak bertali pun tak boleh..... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:18


Pada 23-11-07 15:15 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:12 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. Gitar, Biola, Gambus, Sitar, Double Bass, tali rapia, tali guni, tali tangsi.. semua tali lah:lol:adehh.. apa lagi ek:berfikir:.. dah macam guru muzik dah aku:lol:
Yang tak bertali lah,kakisamun....bukan yang bertali.... :jangan: :jangan:


.. aduh:lol:.. lahai.. yang tak bertali.. anda pergi kedai alatan muzik.. anda tengok.. yang tak bertali itu lah merupakan alat muzik yang tak bertali:lol:adehh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:21


kompang tak bertali...
rebana.... juga tidak bertali...
kerincing.. juga tidak bertali...
kristenet... juga tidak bertali...

:berfikir::berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:21


Pada 23-11-07 15:18 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:15 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:12 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. Gitar, Biola, Gambus, Sitar, Double Bass, tali rapia, tali guni, tali tangsi.. semua tali lah:lol:adehh.. apa lagi ek:berfikir:.. dah macam guru muzik dah aku:lol:
Yang tak bertali lah,kakisamun....bukan yang bertali.... :jangan: :jangan:


.. aduh:lol:.. lahai.. yang tak bertali.. anda pergi kedai alatan muzik.. anda tengok.. yang tak bertali itu lah merupakan alat muzik yang tak bertali:lol:adehh..
:roll: :roll: :roll: :jangan: :jangan: :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:23


Pada 23-11-07 15:21 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kompang tak bertali...
rebana.... juga tidak bertali...
kerincing.. juga tidak bertali...
kristenet... juga tidak bertali...

:berfikir::berfikir:
tapi semua alat muzik tu ismi,puteri tak minattt.... :-( :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:24


Pada 23-11-07 15:10 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:01 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 14:55 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

jalan kearah penggunaan muzik semuanya adalah harammmm...????oh....no,lepas ni tak boleh main gitar dan piano lagilahhhh... :cry: :cry: :cry:


.. tak semua lah.. aku rasa masih ada alat2 muzik yang dibenarkan ISLAM.. tapi yang bertali itu haram..
bagi contoh...alat muzik yang TAK bertali..?? :kelip: :kelip:


.. tak perlu aku jawab:lol:.. tak kan tak tahu:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:25


Pada 23-11-07 15:23 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:21 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kompang tak bertali...
rebana.... juga tidak bertali...
kerincing.. juga tidak bertali...
kristenet... juga tidak bertali...

:berfikir::berfikir:
tapi semua alat muzik tu ismi,puteri tak minattt.... :-( :-( :-(


.. dah tak minat anda main lah benda lain selain dari alat muzik.. anda cuba main masak2:kelip:.. "best" woo main masak2:lol:ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:28


Pada 23-11-07 15:25 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:23 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:21 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kompang tak bertali...
rebana.... juga tidak bertali...
kerincing.. juga tidak bertali...
kristenet... juga tidak bertali...

:berfikir::berfikir:
tapi semua alat muzik tu ismi,puteri tak minattt.... :-( :-( :-(


.. dah tak minat anda main lah benda lain selain dari alat muzik.. anda cuba main masak2:kelip:.. "best" woo main masak2:lol:ahaks..
:lol: :lucu: :lol: :lucu: dah tua macam ni pun nak main masak2...?tak nak puteri.....kakisamun ajak org lain lahhhh.... :jangan: :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:32


Pada 23-11-07 15:28 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:25 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:23 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:21 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kompang tak bertali...
rebana.... juga tidak bertali...
kerincing.. juga tidak bertali...
kristenet... juga tidak bertali...

:berfikir::berfikir:
tapi semua alat muzik tu ismi,puteri tak minattt.... :-( :-( :-(


.. dah tak minat anda main lah benda lain selain dari alat muzik.. anda cuba main masak2:kelip:.. "best" woo main masak2:lol:ahaks..
:lol: :lucu: :lol: :lucu: dah tua macam ni pun nak main masak2...?tak nak puteri.....kakisamun ajak org lain lahhhh.... :jangan: :jangan:


.. dari main Gitar.. baik kita main masak2 kan:malu:.. jom lah main masak2 dengan aku:kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:34


Pada 23-11-07 15:32 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:28 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:25 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:23 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 15:21 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kompang tak bertali...
rebana.... juga tidak bertali...
kerincing.. juga tidak bertali...
kristenet... juga tidak bertali...

:berfikir::berfikir:
tapi semua alat muzik tu ismi,puteri tak minattt.... :-( :-( :-(


.. dah tak minat anda main lah benda lain selain dari alat muzik.. anda cuba main masak2:kelip:.. "best" woo main masak2:lol:ahaks..
:lol: :lucu: :lol: :lucu: dah tua macam ni pun nak main masak2...?tak nak puteri.....kakisamun ajak org lain lahhhh.... :jangan: :jangan:


.. dari main Gitar.. baik kita main masak2 kan:malu:.. jom lah main masak2 dengan aku:kelip:
:berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 16:20


sembilu - .. jadi lepas ini kasi lah gitar anda kat aku ye:malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-11-07 16:34


banyak yang saya dengar memang alat muzik yang bertali haram..

kalau nak cari ketenangan baca alquran..

pada saya muzik ini apa bila ia melalaikan dah tentu tak bagus.. bila lalai tak ingat pada Allah..

nt dok syok dengar muzik saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

MaBa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18763
Posting: 54
Dari: Kawasan Burung Langit..

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 19:41


Hm,kadang-kadang tu terdengar juga bunyi orang main gitar dalam lagu nasyid..Hm,mungkin guna sound gitar agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaBaProfil   Hantar PM kepada MaBa   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 21:07


Nak juga cuba main...tapi saya tak minatla


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 08:14


Pada 23-11-07 16:20 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

sembilu - .. jadi lepas ini kasi lah gitar anda kat aku ye:malu:
:jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:08


puteri dah tak main gitar lagi....simpan sebagai perhiasan saja.....huhuhu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:10


Pada 28-11-07 13:08 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

puteri dah tak main gitar lagi....simpan sebagai perhiasan saja.....huhuhu......


.. jom lah main masak2.. seronok tau:kelip::malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:14


Pada 23-11-07 16:34 , jaie posting:

!!! QUOTE !!!

banyak yang saya dengar memang alat muzik yang bertali haram..

kalau nak cari ketenangan baca alquran..

pada saya muzik ini apa bila ia melalaikan dah tentu tak bagus.. bila lalai tak ingat pada Allah..

nt dok syok dengar muzik saja..


betul itu... 8-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:14


Pada 28-11-07 13:10 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:08 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

puteri dah tak main gitar lagi....simpan sebagai perhiasan saja.....huhuhu......


.. jom lah main masak2.. seronok tau:kelip::malu:
tak nak tak nak......tak bestlahhh...... :-( :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:16


Pada 28-11-07 13:14 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 16:34 , jaie posting:

!!! QUOTE !!!

banyak yang saya dengar memang alat muzik yang bertali haram..

kalau nak cari ketenangan baca alquran..

pada saya muzik ini apa bila ia melalaikan dah tentu tak bagus.. bila lalai tak ingat pada Allah..

nt dok syok dengar muzik saja..


betul itu... 8-)

:oops: :oops: ye..puteri tahu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:26


Pada 28-11-07 13:14 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:10 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:08 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

puteri dah tak main gitar lagi....simpan sebagai perhiasan saja.....huhuhu......


.. jom lah main masak2.. seronok tau:kelip::malu:
tak nak tak nak......tak bestlahhh...... :-( :-( :-(


.. kalau tak "best" main masak2 kita main kahwin2 nak tak :kelip::malu:ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:28


Pada 28-11-07 13:26 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:14 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:10 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:08 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

puteri dah tak main gitar lagi....simpan sebagai perhiasan saja.....huhuhu......


.. jom lah main masak2.. seronok tau:kelip::malu:
tak nak tak nak......tak bestlahhh...... :-( :-( :-(


.. kalau tak "best" main masak2 kita main kahwin2 nak tak :kelip::malu:ahaks..
kakisamun kan perempuan...... :jangan: :jangan: :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:29


Pada 28-11-07 13:28 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:26 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:14 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:10 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:08 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

puteri dah tak main gitar lagi....simpan sebagai perhiasan saja.....huhuhu......


.. jom lah main masak2.. seronok tau:kelip::malu:
tak nak tak nak......tak bestlahhh...... :-( :-( :-(


.. kalau tak "best" main masak2 kita main kahwin2 nak tak :kelip::malu:ahaks..
kakisamun kan perempuan...... :jangan: :jangan: :jangan:


.. demi awak saya rela bertukar menjadi lelaki teruna sunti:malu:..:lol:ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:31


Pada 28-11-07 13:29 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:28 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:26 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:14 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:10 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 13:08 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

puteri dah tak main gitar lagi....simpan sebagai perhiasan saja.....huhuhu......


.. jom lah main masak2.. seronok tau:kelip::malu:
tak nak tak nak......tak bestlahhh...... :-( :-( :-(


.. kalau tak "best" main masak2 kita main kahwin2 nak tak :kelip::malu:ahaks..
kakisamun kan perempuan...... :jangan: :jangan: :jangan:


.. demi awak saya rela bertukar menjadi lelaki teruna sunti:malu:..:lol:ahaks..
:-o :-o :-o :roll: :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 28-11-07 16:14


Assalamualaikum

alah...main gitar tak minat lah....bosan tak best...haram pulak tu...ish ish ish tak patut main gitar ni.. :jangan:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 16:17


Pada 28-11-07 16:14 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

alah...main gitar tak minat lah....bosan tak best...haram pulak tu...ish ish ish tak patut main gitar ni.. :jangan:

Yelah...puteri dah tak main gitar lagi punnnn.... :-( :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 28-11-07 17:11


Pada 28-11-07 16:17 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-07 16:14 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

alah...main gitar tak minat lah....bosan tak best...haram pulak tu...ish ish ish tak patut main gitar ni.. :jangan:

Yelah...puteri dah tak main gitar lagi punnnn.... :-( :-( :-(


alhamdulillah...baguih sesangat lah....teruskan usaha mu itu... :-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 17:17


Pada 28-11-07 16:14 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

alah...main gitar tak minat lah....bosan tak best...haram pulak tu...ish ish ish tak patut main gitar ni.. :jangan:


salam...

yup ana setuju dengan enta.

hhmm....tapi kadang-kadang tu...

mereka dah tau....tapi buat tak tau..

ana kadang-kadang pening juga...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 28-11-07 20:53


iyakah tak boleh main gitar...tapi saya suka main...dan bila dah baca apa yang TT post tu makin konfius boleh ke tak....


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 21:49


dah lupo lah kod dio..kod gitar pakcik tak ingat do...kodiang pakcik tau lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 09:24


ummi pun main jugak..tapi sendiri2 sajalah..bosan2 mainla...
apapun, sila rujuk buku Nyanyian dan Muzik Perspektif Al-Quran dan As-sunnah (ogos 2006) Dr. Yusuf Al-Qardawi..
mungkin antum semua akan lebih memahami hukum bermain alat muzik di dalam ISLAM..

:welcome:


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

MatBoo
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2008
Ahli No: 36066
Posting: 98

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-12-08 09:42


bukan saja muzik..tapi apa saja yang melalaikan akan jatuh HARAM..
nasyid pun boleh jatuh HARAM kalau leka mendengar sampai sanggup melambat2kn waktu solat..

yang penting adalah niat kita... tepuk dada tanya iman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MatBooProfil   Hantar PM kepada MatBoo   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 31-12-08 11:15


hhmm..dulu..saya juga main gitar...masih ada lagi gitar untuk kat rumah d riau..dah lama sngat xsentuh..dah lupa pun bunyi2nya...hhmm...itu dulu..dulu sangat-sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 13:52


dulu pernah lah main....guna tangan kiri lagi..lefhanded...:)
tapi sekarang tak ada dah...gitar pun da buang...

*pernah tengok carta nasyid kat tv9...kumpulan nasyid baru,(nama kumpulan tak ingat) buat persembahan pakai gitar..pelik sangat-sangat
mereka tak paham ke... :berfikir: :berfikir:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150635 saat. Lajunya....