Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 5 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Problem..help me..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Problem..help me..

Please Mendaftar To Post


Oleh Problem..help me..

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-11-07 12:50


Assalamualaikum

saya nak tanya anda semua..kalau anda ada kawan yang dari sekolah lama tak jumpa..lepas itu jumpa balik time universiti ini..jumpa kat memana..tgk2 pakaian mereka seksi..al maklumla zaman sekarang ada certain ikut trendkn..anda akan tegur tanya khabar ke tak??saya ini seorang yang suka fikirkan perasaan orang..saya takut bila saya tegur tanya khabar mereka akan pandang serong pada saya yang berjubah ini..so apa pandangan anda semua??ikutkn hati saya nak tegur sebab iyalah lama xjumpakan..tapi kalau saya pakai jubah saya akan fikir banyak kali nak tegur kalau jumpa kawan yang seksi..

any idea??:berfikir:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 13:01


sebaik-baiknya bertegur sapa. memang betul tu niat nak menjaga silaturrahim. tegurlah dengan mesra dan elakkan bercakap yang sinis. kalau tak bertegur lagi bahaya. mungkin sangkanya saudari sombong. dan tak hendak kawan dengan mereka yang seksi. macam mana kita nak bimbing mereka kalau begitu.

pada saya... kita ada tanggungjawab nak tegur pakaian seksi mereka. tapi dengan cara hikmah. berkawan lah dengan mereka, berbaik2... bila dah baik , dah lama baru lah kita ingatkan mereka tentang pakaian mereka yang seksi tu.

sekadar pendapat peribadi. wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 13:17


saya ada kawan begitu.. kawan sek ren.. jumpa balik masa saya nak sambung pengajian e sebuah u lain.. dia datang anta saya.. masa dia anta saya.. dia bertudung lingkup.. lepas kontek2 berterusan.. dia mengaku dah tak pakai tudung sejak dulu.. dia hanya pakai tudung hari tu sebab tanda still respect saya.. huhu.. masa tu.. masyaallah.. saya sangat-sangat terkejut.. tapi saya tetap kawan dengan dia.. selalu kontek.. dan semasa berhubungan tu.. saya akan selalu selitkan sikit-sikit tazkirah harian.. hehe.. alhamdulillah,, dia boleh terima sikit-sikit.. tapi ingat.. tak boleh drastik.. saya hanya selalu doakan sahabat saya tu mendapat hidayah.. sebenarnya benda ni tak boleh salahkan 1 pihak saja.. saya prasan didikan agama dalam kuage dia kurang.. so.. sesiapa ada kawan begini.. cubalah.. ajak sahabat kita bersama kita.. insyallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:25


Assalamualaikum
nyatanya..saya..kalau kawan lelaki...buat macam tu..(maknanya buat perkara buruk lah....)...contohnya pakai subang ke....
susah jugak nak tegur...
tapi...cubalah untuk tegur mereka...tegur dengan bagi salam....
kemudian..tegur apa kesalahan yang mereka dah buat...
yang penting..hikmah........



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:27


betul tu..tegur lah..mungkin dengan berkat tegur tu dia insaf ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:46


Pada 23-11-07 12:50 , Masyira posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

saya nak tanya anda semua..kalau anda ada kawan yang dari sekolah lama tak jumpa..lepas itu jumpa balik time universiti ini..jumpa kat memana..tgk2 pakaian mereka seksi..al maklumla zaman sekarang ada certain ikut trendkn..anda akan tegur tanya khabar ke tak??saya ini seorang yang suka fikirkan perasaan orang..saya takut bila saya tegur tanya khabar mereka akan pandang serong pada saya yang berjubah ini..so apa pandangan anda semua??ikutkn hati saya nak tegur sebab iyalah lama xjumpakan..tapi kalau saya pakai jubah saya akan fikir banyak kali nak tegur kalau jumpa kawan yang seksi..

any idea??:berfikir:




Bismillahirrahmanirrahim...

salam ya ukhti...:-)

sebelum tu ana keliru dengan soalan ukhty...

nak tegur sebab dah lama tak jumpa ke..atau nak tegur sebab dia berpakaian seksi?

erm..pada ana..kalau nak tegur sebab dah lama tak jumpa..tak ada masalah,tegurlah..walaupun keadaan dia berbeza dengan keadaan dulu...mugkin akan terasa lain sikit sebab pnampilan ukhti berbeza dengan dia..tapi islam tu kan bersaudara...:-) tunjukkan lah..walaupun berjubah..masih boleh berkawan dengan kawan-kawan yang berbeza fikrahnya..yang penting ukhwah..:-)

tapi kalau masalahnya nak tegur kerana kawan tu berpakaian seksi..kena tegur jugak..itu jugak tanggung jawab kita sebagai sahabat..:-) kita sendiri tak nak sahabat kita macam tu kan?..cuma masalahnya..bagaimana cara nak tegur tu?? erm..kenalah berhikmah..:-) sebelum kita nak orang lain terima teguran kita atau terima pendapat kita..kita kenalah faham situasi mereka...mungkin sahabat kita tu tak faham pkaian muslimah yang sebenar..atau dia sememangnya xmelalui proses tarbiyah seperti kita..

yang penting..teruskan berukhwah..kalau kita berniat nak tegur dan tak nak sahabat kita terus berpakaian seksi...mulakan dari saling memahami..saling berkongsi pandangan tentang pkaian..jangan terus mengkritik soal pakaiannya.. sebab tak semua orang 'seperti' kita..kan?..:-)

insyAllah..moga Allah permudahkan niat kita untuk saling tegus menegur kearah kebaikan..:-)

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:53


.. aku rasa tak ada masalah.. segan ek.. nak segan apa kalau kita buat perkara yang baik.. apa masalahnya kalau anda berjubah dan mereka seksi segan nak tegur pula.. tegur saja.. kawan-kawan kan.. yang penting ukhwah Islamiyah.. apa yang anda maksudkan.. anda nak tegur ke atau menyapa mereka:berfikir: jap2:berfikir:.. Kenapa mereka nak pandang serong pulak pada anda yang berjubah:berfikir:.. ke anda yang malu nak berkawan dengan mereka sebab mereka seksi:berfikir:
[ Telah diedit oleh: kakisamun pada 23-11-07 14:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 16:10


kawan tetap kawan..
apa kena mengena pula dengan saiz pakaian ek...? errm....

ideologi budak-budak yang tak pernah berubah dari zaman kecik den kecik sampai lah saiz dah XXXL ni...

tu belum masuk kes tudung pendek dengan labuh, tudung tebal dengan tudung nipis...jubah dengan kurung.. dan seterusnya....

boleh tegur.. malah bagus jika di ajak untuk berubah.. buat perli.
tapi dah dengan kawan.. banyak cara & mudah banding dari tegur orang yang tak kenal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 16:14


Pada 23-11-07 16:10 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

kawan tetap kawan..
apa kena mengena pula dengan saiz pakaian ek...? errm....

ideologi budak-budak yang tak pernah berubah dari zaman kecik den kecik sampai lah saiz dah XXXL ni...

tu belum masuk kes tudung pendek dengan labuh, tudung tebal dengan tudung nipis...jubah dengan kurung.. dan seterusnya....

boleh tegur.. malah bagus jika di ajak untuk berubah.. buat perli.
tapi dah dengan kawan.. banyak cara & mudah banding dari tegur orang yang tak kenal.


.. wah2.. pandainya makcik:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 16:31


Pada 23-11-07 16:14 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!





huh!! :-o :-o

terhejut mokcik

sejak bila pulak anak bujang mokcik ni tuko jantine? :-o :-o


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 17:19


kaki samun tu tengok seronok tukar avatar itu :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 19:19


saya pun mengalami keadaan yang macam ni..nak tegur pun susah juga sebab saya pasti mereka sgt22 tahu pasal pakaian ketat ni cuma mereka buat tak tahu..sahabat baik sekampung saya pakai ketat lah juga..bila kami jumpa dia siap minta maaf sebab pakai ketat..saya tak tahu nak cakap macam mana..nak tegur rasa macam tak layak tapi nak jugak tegur...lain kali bila dah ada kekuatan dan peluang..tu salah satu bukti yang dia tau tak boleh pakai ketat..susah22

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 16:49


Pada 23-11-07 13:01 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

sebaik-baiknya bertegur sapa. memang betul tu niat nak menjaga silaturrahim. tegurlah dengan mesra dan elakkan bercakap yang sinis. kalau tak bertegur lagi bahaya. mungkin sangkanya saudari sombong. dan tak hendak kawan dengan mereka yang seksi. macam mana kita nak bimbing mereka kalau begitu.

pada saya... kita ada tanggungjawab nak tegur pakaian seksi mereka. tapi dengan cara hikmah. berkawan lah dengan mereka, berbaik2... bila dah baik , dah lama baru lah kita ingatkan mereka tentang pakaian mereka yang seksi tu.

sekadar pendapat peribadi. wallahua'lam


nak tegur....

jangan main serbu sahaja..

ini pandangan saya..


orang akan menerima teguran daripada

sahabat, atau kawan rapat, teman seidelogi,dan banyak se lagi lah..

teguran yang tak memalukan menjatuhkan maruah

teguran yang tak meletakkan orang yang ditegur seperti pesalah yang dah dijatuhkan hukuman.


mula-mula jadi kawan rapat mereka

tunjukkan kebaikan kita (bukan nak riak tapi teladan)

kemudian pujilah mereka contohnya muka awak ni cantik, body ada shape dan sebagainya...

dan tambahkan pujian seperti begini "kalau awak pakai tudung lagi marvelous"

atau pun begini "kalau awak pakai baju kurung mesti lagi cantik"

atau pun begini " shape awak yang slim ni kalau pakai baju kurung mesti nampak anggun"
dan yang seangkatan dengan nya mengikut kreativiti anda .

biasanya manusia suka pujian ..dan berdoalah moga Allah buka pintu hati mereka untuk berubah..

sekadar pandangan





:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 28-11-07 17:08


Assalamualaikum

tegur jangan tak tegur...
first sebab dia dia adalah sahabat kita...contoh lah kalau situasi itu berlaku dan kita tak tegur pulak dan then kawan kita tu nampak kita buat tak tau saja dan tak hendak tegur dia...silap silap dia pulak yang kecik hati...

second...bagus lah bila dia nampak anti berjubah dan dia berpakaian seksi..mungkin dari situ timbul kesederan bila tengok anti berjubah.... :-D

ke 3...
kalau tak tegur mesti kita rasa bersalah punya...sebab memang dah fitrah manusia tidak suka kan kemungkaran... :-D


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 18:10


Pada 23-11-07 16:10 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!


...................................................

buat perli..........................
.


ah sudah......

dah lama post baru perasan typo....

maaf sangat-sangat... maaf sangat sangat...
bukan "buat" sebenarnya...
tapi "bukan"....

= "bukan" perli.....

maaf... sekali lagi.... :roll: :roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 15:28


bertegur sapa saja... tentang pakaian beliau 2, kalau awak rasa boleh tegur, tegur saja... kalau tak, just doakan... kita buat apa yang kita mampu... u dun need 2 worry about that...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 15:40


Pada 23-11-07 12:50 , Masyira posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

saya nak tanya anda semua..kalau anda ada kawan yang dari sekolah lama tak jumpa..lepas itu jumpa balik time universiti ini..jumpa kat memana..tgk2 pakaian mereka seksi..al maklumla zaman sekarang ada certain ikut trendkn..anda akan tegur tanya khabar ke tak??saya ini seorang yang suka fikirkan perasaan orang..saya takut bila saya tegur tanya khabar mereka akan pandang serong pada saya yang berjubah ini..so apa pandangan anda semua??ikutkn hati saya nak tegur sebab iyalah lama xjumpakan..tapi kalau saya pakai jubah saya akan fikir banyak kali nak tegur kalau jumpa kawan yang seksi..

any idea??:berfikir:



salam.. bagi ana..kalau da jadi macam tu,,better tegur dengan kawan as a friend..tak ada masalahnya Kalau kita bertegur sapa..ana tak kisah kawan-kawan ana pakai mcmmmana..kalau jumpa kat tengah jalan ana memang akan tegur..cerita2 pasal sekolah dulu-dulu...biasa lah kadang-kadang akan keluar juga dr mulut kawan-kawan ana,,dia tak baik da sekarang. seolah-olah segan dengan ana..hmm..ana just boleh jawab tak ada manusia yang perfect..ana pun tak baik..tapi masih dalam proses untuk baiki diri..
tapi nak menegur cara berpakain tu mungkin tak lagi...macam pendapat sahabat2 lain..kalau nak tegur biarla rapat dengan dia dulu..fahami dia macam mana..baru selit sikit..lama2 jadi bukit..eh bukan jadi bukit lma2 jadi baik..insyaAllah :-)
yang penting kita mesti sentiasa doakan untuk kawan-kawan kita.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101856 saat. Lajunya....