Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 15 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Nikah Gantung


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Nikah Gantung

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Nikah Gantung

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 10:03


Salam..
Ana nak tanya sahabat2 yang dah kawin @ ada perancangan nak kawin @ sesiapa yang tau pasal ni..
Siapa yang ada pengalaman buat majlis kawin "nikah gantung"??
Angkat nikah saja..tapi kenduri kawin tak buat lagi..
Nikah gantung ni dibuat sebab keadaan tak mengizinkan..mungkin perempuan tu masih belajar @ sebagainya..
agak-agak berapa budget untuk nikah gantung saja??
Wang hantaran kena bagi terus ke @ bagi masa majlis kawin?
Tolong bagi pendapat ye..saja nak tau
:sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-11-07 10:04


Assalamualaikum
jangan kak iman.. :jangan:
jangan bunuh diri kerana tak dapat bernikah...jangan.. :jangan:
:-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:05


rasa-rasa macam dah ada entry pasal ni..cuba cek balik =)

iman hayati nak nikah gantung ke? =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 10:06


Pada 22-11-07 10:04 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
jangan kak iman.. :jangan:
jangan bunuh diri kerana tak dapat bernikah...jangan.. :jangan:
:-P



Ish..bukan gantung diri lah..
kenduri kawin saja gantung..akad nikah memang lah buat..
ish..ish..budak-budak kecik yang tak faham :-P :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 10:07


Pada 22-11-07 10:05 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

rasa-rasa macam dah ada entry pasal ni..cuba cek balik =)

iman hayati nak nikah gantung ke? =)


Sekadar bertanye..bertanye tak smetinya nak buatkn :-D


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-11-07 10:08


Assalamualaikum
hehe...kak iman..... :jangan:
saya masih minum susu botol lagi..huhu..... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:12


Pada 22-11-07 10:03 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
Ana nak tanya sahabat2 yang dah kawin @ ada perancangan nak kawin @ sesiapa yang tau pasal ni..
Siapa yang ada pengalaman buat majlis kawin "nikah gantung"??
Angkat nikah saja..tapi kenduri kawin tak buat lagi..
Nikah gantung ni dibuat sebab keadaan tak mengizinkan..mungkin perempuan tu masih belajar @ sebagainya..
agak-agak berapa budget untuk nikah gantung saja??
Wang hantaran kena bagi terus ke @ bagi masa majlis kawin?
Tolong bagi pendapat ye..saja nak tau
:sopan:



hmm.. kak iman_hayati, di hari itu lupa pula nak tanya besfren ismi berapa bajet dan wang hantaran bagi sekali ke tak...

yang ismi tau, bajetnya tak besar sangat...
cukup untuk jamu pihak lelaki yang datang untuk majlis akad nikah, lepas itu dengan jiran2 yang tolong2 masak.... boleh agak agaknya ikut harga runcit semasa...
hantaran tak ada....
kawan-kawan pun tak berapa nak tahu... (ismi spesel sikit, sebab tu kena jemput)
sedara mara pun, yang sangat terdekat saja yang datang...

p/s: di hari itu ismi datang siap bawa hadiah... buat kena gelak saja dengan mummy dia...adess.. adess.. sib baik abah dia cool saja.. manalah ismi tau tak payah bawa hadiah kalau nikah gantung.. mana ismi pernah p majlis begitu... huhuhu...:malu::malu:

p/s lagi: rasanya ada saja yang dalam ni buat majlis macam ni... tunggu ek mereka bagi respon... sabaq na kak iman_hayati....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 10:14


Pada 22-11-07 10:08 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hehe...kak iman..... :jangan:
saya masih minum susu botol lagi..huhu..... :-D



Aik..besar2 pun masih minum susu botol ye..tak elok tu :lol: :jangan: ..bagi pendapat cepat, dah besar panjang tu mak dan ayah juga :-P


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 10:18


Pada 22-11-07 10:12 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


hmm.. kak iman_hayati, di hari itu lupa pula nak tanya besfren ismi berapa bajet dan wang hantaran bagi sekali ke tak...

yang ismi tau, bajetnya tak besar sangat...
cukup untuk jamu pihak lelaki yang datang untuk majlis akad nikah, lepas itu dengan jiran2 yang tolong2 masak.... boleh agak agaknya ikut harga runcit semasa...
hantaran tak ada....
kawan-kawan pun tak berapa nak tahu... (ismi spesel sikit, sebab tu kena jemput)
sedara mara pun, yang sangat terdekat saja yang datang...

p/s: di hari itu ismi datang siap bawa hadiah... buat kena gelak saja dengan mummy dia...adess.. adess.. sib baik abah dia cool saja.. manalah ismi tau tak payah bawa hadiah kalau nikah gantung.. mana ismi pernah p majlis begitu... huhuhu...:malu::malu:

p/s lagi: rasanya ada saja yang dalam ni buat majlis macam ni... tunggu ek mereka bagi respon... sabaq na kak iman_hayati....



Em..ok..mungkin mereka sibuk bekerja..
thank you ismi..sekadar nak tau..mungkin ada di antara kita semua yang akan buat begitu :-D


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:22


bagi teman tak ada masalah nak nikah gantung ni sebab syarat wajib nikah tu akadnye. Lepas tu suami isteri memasing dah halal satu same lain. cuma tak manis saja, kalau nikah gantung lelame. kemudian dah beberape lama baru mejelis langsung. Orang kampong teman cakap, hilang serinye pengantin.
ye lah, mejelis kahwin tu mak nak sambut menantu...
kalau nikah gantung, mak dah kenai dan dah lama ada menantu berkenaan. jadi mejelis tu macam biasa saja. Aura sambut menantu tu dah hilang.
kalau dah berbadan dua pula pun tak manis jike mejelis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:22


Pada 22-11-07 10:03 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin perempuan tu masih belajar



kalau dah kerja sesuai tak buat nikah gantung???

p/s: sekadar pertanyaan.. :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:27


Pada 22-11-07 10:22 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!



kalau dah kerja sesuai tak buat nikah gantung???

p/s: sekadar pertanyaan.. :-D



ismi rasa tak ada masalah...
besfren ismi tu, hubbynye dah kerja jugak...
cuma keterbatasan waktu membuatkan mereka memilih jalan yang ini...

ismi pernah tanya kat besfren ismi tu, kenapa nak nikah gantung...
anis jawab "sebab takut jadi lain nanti... ni dah mula tepon2... masing-masing... gayut2..takut, rasa macam lain... mula tak betul dah caranya..." lebih kurang macam tu lah maksud aytnya...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:36


nak juga lah nak tahu...mana lah tahu dialami nanti ke...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:42


kalau boleh diteruskan majlis lagi bagus...tapi kalau dah terpaksa nikah gantung kita kena terima saja..... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 10:45


Pada 22-11-07 10:22 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

bagi teman tak ada masalah nak nikah gantung ni sebab syarat wajib nikah tu akadnye. Lepas tu suami isteri memasing dah halal satu same lain. cuma tak manis saja, kalau nikah gantung lelame. kemudian dah beberape lama baru mejelis langsung. Orang kampong teman cakap, hilang serinye pengantin.
ye lah, mejelis kahwin tu mak nak sambut menantu...
kalau nikah gantung, mak dah kenai dan dah lama ada menantu berkenaan. jadi mejelis tu macam biasa saja. Aura sambut menantu tu dah hilang.
kalau dah berbadan dua pula pun tak manis jike mejelis...


Setuju kata daeng tu..memang tak manis nikah gantung lama2..
kawan kepada kawan ada ada buat..cuma selang [email protected] bulan saja..lepas itu kenduri kahwin dibuat :-)


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:01


sebenarnya istilah nikah gantung ni tak sesuai digunakan, nikah dah, kenduri saja yang tergantung, ada member pernah buat, kalau nikah hantarlah hantaran serba sedikit,kalau dah hantar masa nikah, masa majlis tak payah hantar lagi, apapun perbincangan dua belah pihak perlu ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

love_ejump
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2007
Ahli No: 31772
Posting: 6
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 11:15


emm budjet untuk nikah gntung ni tak banyak sangat..dalam 1 ribu saja..untuk jmputan 100 org..bgntung dengan bil. org yang kat jmput lah...kalau masuk sendiri lagi boleh jimat bajet...tapi saya nikah hari ty asian person katering..tu yang banyak sikit pakai duit...wang hntran minta bayar terus skaligus..sebab kat da nikah dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_ejumpProfil   Hantar PM kepada love_ejump   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:16


kasihan... kena gantung pula.. (gurau saja..) :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 11:18


teman terpikio satu benda, raya aji ni, teman nak buat korban lah....
berapa bajet ye? lembo sekor dah mahai lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:22


Pada 22-11-07 11:18 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman terpikio satu benda, raya aji ni, teman nak buat korban lah....
berapa bajet ye? lembo sekor dah mahai lah...


Daeng nak buat korban sekor lembu ke..ish..macam nak buat kenduri kawin saja.. :sopan: Ambik 1 bahagian saja lah..rsnye 1 bahagian dalam RM300 ke bawah..akak pun insyaAllah buat, dah ada lembunye..kongsi2 dengan org dekat kawasam rumah dan adik beradik:-)

P/s: daeng..daeng dah lari topik ni :lol:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:25


Salam
sekadar memberi pendapat. Kalau tak salah nikah gantung ini juga dikenali sebagai NIKAH KHITBAH. caranya lebih kurang seperti yang dah disebut sahabat2 tadi. Satu ana nak respon adalah nikah gantung ni sesuai untuk pasngan student di IPT Malaysia sekarang. Memandangkan aktiviti bercouple sangat meruncing dikalangan student di IPT ni baguslah nikah gantung. ustaz Maszlee Malek, Pensyarah UIA (sekarang tengah sambung belajar di UK) pernah tulis artikel pasal Nikah Khitbah ni di majalah I. Nanti Kalau ana jumpa ana try share isinya. tapi dalam 2-3 minggu ni tak dapatla lagi sebab tengah exam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 11:28


Pada 22-11-07 11:22 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 11:18 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman terpikio satu benda, raya aji ni, teman nak buat korban lah....
berapa bajet ye? lembo sekor dah mahai lah...


Daeng nak buat korban sekor lembu ke..ish..macam nak buat kenduri kawin saja.. :sopan: Ambik 1 bahagian saja lah..rsnye 1 bahagian dalam RM300 ke bawah..akak pun insyaAllah buat, dah ada lembunye..kongsi2 dengan org dekat kawasam rumah dan adik beradik:-)

P/s: daeng..daeng dah lari topik ni :lol:



saja saja nak tumbangkan sekor lembu, :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 11:37


nikah gantung ye...macam best saja....save budget! hehe.. :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:42


Salam
jangan fikir suka saja. Tanggungjawab & matlamat pernikahan lebih utama. hehe.. Cakap macam orang dah menikah pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 11:46


ada lah beberapa pasangan kawan saya kat kampus tu buat begini...tapi sekarang mereka semua da grad dan sudahpon buat kenduri dan resepsi macam org lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:47


Gantung pun gantung lah. Janji dapat kawin...hu hu hu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:55


Pada 22-11-07 11:47 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Gantung pun gantung lah. Janji dapat kawin...hu hu hu.....


Kawin, kawin jugak..tapi tanggungjawab tu besar..
kena fikir tu :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-11-07 12:10


dah sedia pikul tanggugjawab..cheewah!hee...
:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 22-11-07 12:12


Assalamualaikum wwt...

Nikah Gantung..

Pengalaman nikah gantung dari kakak ana sendiri.. :-)
Kakak ana nikah bulan october..buat kenduri bulan december..
Time tu..budget kenduri sekitar RM 1000.00 saja..(tak ada bersanding..just kenduri biasa saja)..
Wang hantaran di bagi sehari sebelum majlis kenduri kawin..
:bunga: :bunga:

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..
[ Telah diedit oleh: atie82 pada 22-11-07 12:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-11-07 12:29


hantaran seperti yang ditetapkan lah ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 13:38


Pada 22-11-07 10:04 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
jangan kak iman.. :jangan:
jangan bunuh diri kerana tak dapat bernikah...jangan.. :jangan:
:-P



:sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: aduiiii......


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 22-11-07 13:58


Assalamualaikum...bergantung kepada keadaan...kalau boleh tak nak alami macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 14:31


membuatkan ana rasa nak cuba pulak.. apa pandangan anta TT? hehe :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 15:24


Pada 22-11-07 14:31 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

membuatkan ana rasa nak cuba pulak.. apa pandangan anta TT? hehe :D


kahfi8 ni umur berapa.. :berfikir: senang-senang saja ye nak main rasa-rasa dan cuba2 bab-bab nikah ye..eh..eh :-P :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 15:34


Pada 22-11-07 15:24 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 14:31 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

membuatkan ana rasa nak cuba pulak.. apa pandangan anta TT? hehe :D


kahfi8 ni umur berapa.. :berfikir: senang-senang saja ye nak main rasa-rasa dan cuba2 bab-bab nikah ye..eh..eh :-P :sopan:



hem samala dengan saya pun kak..nak mencuba..hehe..
kak..nanti nak nikah tu,jangan lupa jemput 'org dekat' ni..hehe.. :-P


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 16:03


Pada 22-11-07 15:34 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 15:24 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 14:31 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

membuatkan ana rasa nak cuba pulak.. apa pandangan anta TT? hehe :D


kahfi8 ni umur berapa.. :berfikir: senang-senang saja ye nak main rasa-rasa dan cuba2 bab-bab nikah ye..eh..eh :-P :sopan:



hem samala dengan saya pun kak..nak mencuba..hehe..
kak..nanti nak nikah tu,jangan lupa jemput 'org dekat' ni..hehe.. :-P



Bila ye :berfikir: :sopan:
kalau rezeki cepat..jodoh cepat..jemputla..
tapi bila :berfikir: :berfikir:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:42


sapa yang nak nikah gantung angkat tangan...heheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 17:23


Pada 22-11-07 11:01 , songkok_aji02 posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya istilah nikah gantung ni tak sesuai digunakan, nikah dah, kenduri saja yang tergantung, ada member pernah buat, kalau nikah hantarlah hantaran serba sedikit,kalau dah hantar masa nikah, masa majlis tak payah hantar lagi, apapun perbincangan dua belah pihak perlu ok


a'ah lah..dulu saya ingatkan nikah gantung ni bermaksud tarikh nikah kena tunda..takut dengar

baru tahu rupanya lambat buat kenduri kahwin..

kalau saya taknaklah nikah gantung :sopan:

saya ada kawan nikah gantung sebab masing-masing sibuk kerja..lagipula tempat kerja jauh dan seorang kelantan seorang penang..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 20:03


bajet lebih kurang kenduri akikah agaknya...
bagus itu... "amal ma'ruf nahi munkar" :-D :sopan: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 21:12


Pada 22-11-07 10:03 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
Ana nak tanya sahabat2 yang dah kawin @ ada perancangan nak kawin @ sesiapa yang tau pasal ni..
Siapa yang ada pengalaman buat majlis kawin "nikah gantung"??
Angkat nikah saja..tapi kenduri kawin tak buat lagi..
Nikah gantung ni dibuat sebab keadaan tak mengizinkan..mungkin perempuan tu masih belajar @ sebagainya..
agak-agak berapa budget untuk nikah gantung saja??
Wang hantaran kena bagi terus ke @ bagi masa majlis kawin?
Tolong bagi pendapat ye..saja nak tau
:sopan:



rasa terpanggil pula nak jawab :kelip: :kelip: :kelip:

anis dulu nikah dengan kenduri tak sekali, kira tergantung lah tu ekkk :sopan: :sopan: :sopan:

anis nikah bulan 8 2005, sebab time tu nak minta pindah....2 minggu pas nikah dok asing balik...hingga lah kenduri pada bulan 11 tahun yang sama,

berkenaan bajet pula, emmm masa nikah semuanya akak anis sponsor, sebab dia cakap kalau anis nak kawin dalam tahun tu juga, dia sanggup nak sponsor... huhuhu, selamat bajet :-D

tapi, rasanya dalam 2k kebawah lah agaknya... sebabnya, walaupun nikah tergantung,tak sangka ramai juga yang datang...

ni kalau belah perempuan lah

kalau belah lelaki pula, walaupun masa nikah tak perlu mereka tak kena sediakan kenduri untuk tetamu(masa nikah tu saja lah),

mas kahwin dan cincin/ gelang ke rantai ke what eva lah yang untuk time "batal air sembahyang" mesti pengantin lelaki yang sediakan... bajet itu, ikut memasing lah...

macam anis dulu, nikah kat selangor... so mas kahwinnye lebih kurang rm80 .. so dapat tak agak berapa bajet kalau nak nikah tergantung? :welcome: :welcome:

emm...nikah gantung ni makna nya nikah dulu kenduri kendian... bermakna akan buat juga kenduri...

macam sahabat anis nikah gantung, kendian rezeki mereka, masa kenduri dah sarat ngandung... so terpaksa lah kensel pelamin dengan baju pengantin.. pakai maxy saja :sopan: :sopan: ...

tapi tak apa, yang penting, syariat kita dahulukan...

;-) ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-11-07 22:25


Pada 22-11-07 21:12 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 10:03 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
Ana nak tanya sahabat2 yang dah kawin @ ada perancangan nak kawin @ sesiapa yang tau pasal ni..
Siapa yang ada pengalaman buat majlis kawin "nikah gantung"??
Angkat nikah saja..tapi kenduri kawin tak buat lagi..
Nikah gantung ni dibuat sebab keadaan tak mengizinkan..mungkin perempuan tu masih belajar @ sebagainya..
agak-agak berapa budget untuk nikah gantung saja??
Wang hantaran kena bagi terus ke @ bagi masa majlis kawin?
Tolong bagi pendapat ye..saja nak tau
:sopan:



rasa terpanggil pula nak jawab :kelip: :kelip: :kelip:

anis dulu nikah dengan kenduri tak sekali, kira tergantung lah tu ekkk :sopan: :sopan: :sopan:

anis nikah bulan 8 2005, sebab time tu nak minta pindah....2 minggu pas nikah dok asing balik...hingga lah kenduri pada bulan 11 tahun yang sama,

berkenaan bajet pula, emmm masa nikah semuanya akak anis sponsor, sebab dia cakap kalau anis nak kawin dalam tahun tu juga, dia sanggup nak sponsor... huhuhu, selamat bajet :-D

tapi, rasanya dalam 2k kebawah lah agaknya... sebabnya, walaupun nikah tergantung,tak sangka ramai juga yang datang...

ni kalau belah perempuan lah

kalau belah lelaki pula, walaupun masa nikah tak perlu mereka tak kena sediakan kenduri untuk tetamu(masa nikah tu saja lah),

mas kahwin dan cincin/ gelang ke rantai ke what eva lah yang untuk time "batal air sembahyang" mesti pengantin lelaki yang sediakan... bajet itu, ikut memasing lah...

macam anis dulu, nikah kat selangor... so mas kahwinnye lebih kurang rm80 .. so dapat tak agak berapa bajet kalau nak nikah tergantung? :welcome: :welcome:

emm...nikah gantung ni makna nya nikah dulu kenduri kendian... bermakna akan buat juga kenduri...

macam sahabat anis nikah gantung, kendian rezeki mereka, masa kenduri dah sarat ngandung... so terpaksa lah kensel pelamin dengan baju pengantin.. pakai maxy saja :sopan: :sopan: ...

tapi tak apa, yang penting, syariat kita dahulukan...

;-) ;-)



kalau johor rm 22.50..agak-agak berapa budjet kalau nikah gantung? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 22:36


saya ada junior yang baru saja akad nikah baru-baru ni....nikah gantung..lepas 4 tahun baru nak langsungkan majlis sebab nak tunggu habis pengajian dia dulu....yang saya tahu dia nikah gantung dulu disebabkan hubby dia dah umur lebih kurang 30 tahun...dia pulak umur 19 tahun...terkejut juga masa dia bagitahu tapi saya doakan semoga perkahwinan dia diberkati dan dirahmati Allah swt....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 00:23


Pada 22-11-07 15:24 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 14:31 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

membuatkan ana rasa nak cuba pulak.. apa pandangan anta TT? hehe :D


kahfi8 ni umur berapa.. :berfikir: senang-senang saja ye nak main rasa-rasa dan cuba2 bab-bab nikah ye..eh..eh :-P :sopan:



tak boleh beritahu.. :-P yang benarnye.. makin muda..makin dekat dengan mati..kullu nafsi zaaiqotul mautt...


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 00:36


Pada 22-11-07 16:03 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 15:34 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 15:24 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 14:31 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

membuatkan ana rasa nak cuba pulak.. apa pandangan anta TT? hehe :D


kahfi8 ni umur berapa.. :berfikir: senang-senang saja ye nak main rasa-rasa dan cuba2 bab-bab nikah ye..eh..eh :-P :sopan:



hem samala dengan saya pun kak..nak mencuba..hehe..
kak..nanti nak nikah tu,jangan lupa jemput 'org dekat' ni..hehe.. :-P



Bila ye :berfikir: :sopan:
kalau rezeki cepat..jodoh cepat..jemputla..
tapi bila :berfikir: :berfikir:




apa-apa hal pun.. ajakla ana sekali ya..bolehlah... :welcome:


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 11:25


Assalamualaikum
kahfi8 : pandangan ye...pandangan... :berfikir: kabur.....kabur...
T.K : nak nikah gantung kena angkat tangan eh..bukan angkat leher ke....gantung apa ye kalau kat tangan...
kak iman : nak pendapat saya ye...mana boleh tahu pendapat saya..cuma boleh tahu yang pendapatan saya ni tetap.... :sopan:

P/S : ye ke nikah gantung ni maksudnya tak buat kenduri???? saya tak rasa begitu...bagi saya nikah gantung ni ialah suami tak menanggung isteri sepenuhnya selepas berkahwin....mungkin kerana masalah pasangan masih belajar ke....masalah pasangan tak mampu tapi tetap nak berkahwin....masalah pasangan tinggal jauh dan berasingan....macam tu yang saya faham.... :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-07 11:29


Pada 23-11-07 11:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kahfi8 : pandangan ye...pandangan... :berfikir: kabur.....kabur...
T.K : nak nikah gantung kena angkat tangan eh..bukan angkat leher ke....gantung apa ye kalau kat tangan...
kak iman : nak pendapat saya ye...mana boleh tahu pendapat saya..cuma boleh tahu yang pendapatan saya ni tetap.... :sopan:

P/S : ye ke nikah gantung ni maksudnya tak buat kenduri???? saya tak rasa begitu...bagi saya nikah gantung ni ialah suami tak menanggung isteri sepenuhnya selepas berkahwin....mungkin kerana masalah pasangan masih belajar ke....masalah pasangan tak mampu tapi tetap nak berkahwin....masalah pasangan tinggal jauh dan berasingan....macam tu yang saya faham.... :-?


memang buat kenduri..tapi kenduri untuk nikah tu saja lah..tapi kenduri untuk majlis kawin tu tak buat lagi :-D
P/S: sayatetapsaya..nak bagitahu pendapatan ye..berapa..kata boleh bagitahu :lol: :berfikir:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 11:33


Pada 22-11-07 11:18 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman terpikio satu benda, raya aji ni, teman nak buat korban lah....
berapa bajet ye? lembo sekor dah mahai lah...



sekor lembu dalam seribu lebih..bajetla dalam RM2000.. sediakan payung sebelum ujan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 23-11-07 11:55


BERGANTUNGLAH.KALAU MAKAYAH ADA RAMAI KENALAN, MESTI NAK KENALKAN MENANTU BARU KAN....kalau yang tak kisah tak mengapa :-D :-D :-D


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 13:54


Assalamualaikum
kak iman....... :jangan:
saya kata saya hanya boleh beritahu yang pendapatan saya ni tetap....bukan tak tetap..ataupun sementara..huhu...
pendapatan saya...pendapat saya....tak boleh tahu lah.....huhu... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:08


dalam islam ada ke nikah gantung?? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:14


Pada 22-11-07 10:22 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

bagi teman tak ada masalah nak nikah gantung ni sebab syarat wajib nikah tu akadnye. Lepas tu suami isteri memasing dah halal satu same lain. cuma tak manis saja, kalau nikah gantung lelame. kemudian dah beberape lama baru mejelis langsung. Orang kampong teman cakap, hilang serinye pengantin.
ye lah, mejelis kahwin tu mak nak sambut menantu...
kalau nikah gantung, mak dah kenai dan dah lama ada menantu berkenaan. jadi mejelis tu macam biasa saja. Aura sambut menantu tu dah hilang.
kalau dah berbadan dua pula pun tak manis jike mejelis...



o i c..bagusnya pandangan ni ye..saya pun tak tau sangat pasal ni..kre time nikah gantung tak payah bawa hantaran semua lah ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-07 15:28


Pada 23-11-07 14:08 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

dalam islam ada ke nikah gantung?? :berfikir:


A'a kan..dalam Islam ada ke nikah gantung sebenarnya..ke hanya pada adat orang mlayu ye..mana orang yang bijak pandai ni..tolong jawab.. :berfikir:
yang ana tahu..akad nikah saja..lepas itu majlis kawinnye buat lambat sikit atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:38


Pada 23-11-07 15:28 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 14:08 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

dalam islam ada ke nikah gantung?? :berfikir:


A'a kan..dalam Islam ada ke nikah gantung sebenarnya..ke hanya pada adat orang mlayu ye..mana orang yang bijak pandai ni..tolong jawab.. :berfikir:
yang ana tahu..akad nikah saja..lepas itu majlis kawinnye buat lambat sikit atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.



bagi ana ygjahil ni. janganlah takut kalau agama kita dah buat, yang lain tu adat.. lambat pun tak mengapa.. asalkan yang wjib tu buat, yang lain tu sebab org pandang..


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 16:07


Pada 22-11-07 22:36 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada junior yang baru saja akad nikah baru-baru ni....nikah gantung..lepas 4 tahun baru nak langsungkan majlis sebab nak tunggu habis pengajian dia dulu....yang saya tahu dia nikah gantung dulu disebabkan hubby dia dah umur lebih kurang 30 tahun...dia pulak umur 19 tahun...terkejut juga masa dia bagitahu tapi saya doakan semoga perkahwinan dia diberkati dan dirahmati Allah swt....


lama sangat nikah gantung dia ni..hmm mesti dia kena pakai protection to protect herself kan?huhu entah lah..kira knduri buat lepas 4tahun? nyibuk lakk rasa..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 16:49


Assalamualaikum
kak iman..cuba bagi komen tentang pendapat saya mengenai nikah gantung tu....ataukah saya yang salah faham.....
apakah nikah gantung sebenarnya..Kenapa saya salah faham...lain fahaman saya ni..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-07 16:55


assalamaulaikum.
ana pun baru dengar pasal nikah gantung.
jadi nikah gantung ni tak ada walimatulurus lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 17:00


Pada 23-11-07 16:49 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kak iman..cuba bagi komen tentang pendapat saya mengenai nikah gantung tu....ataukah saya yang salah faham.....
apakah nikah gantung sebenarnya..Kenapa saya salah faham...lain fahaman saya ni..



tapi saya rasa..saya lah rasa..nikah ni suami kena tanggung jugakk bagaimana pun..kena bagi nafkah jugakk dari segi zahir..cuma nikah ni tak ada knduri..tu saja..hm entah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 17:12


Assalamualaikum
alamak..ni kak iman lain ni...tak mengapa..tak mengapa...bagus...
mana kak iman hayati ni......:menunggu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-07 17:14


Pada 23-11-07 17:12 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
alamak..ni kak iman lain ni...tak mengapa..tak mengapa...bagus...
mana kak iman hayati ni......:menunggu:



Ya akak disini..nak huraikan pasal apa??? :berfikir:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 17:18


Pada 23-11-07 11:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


P/S : ye ke nikah gantung ni maksudnya tak buat kenduri???? saya tak rasa begitu...bagi saya nikah gantung ni ialah suami tak menanggung isteri sepenuhnya selepas berkahwin....mungkin kerana masalah pasangan masih belajar ke....masalah pasangan tak mampu tapi tetap nak berkahwin....masalah pasangan tinggal jauh dan berasingan....macam tu yang saya faham.... :-?


bukan ni ke maksudnya nikah gantung tu....?? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-07 17:22


Pada 23-11-07 17:18 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 11:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


P/S : ye ke nikah gantung ni maksudnya tak buat kenduri???? saya tak rasa begitu...bagi saya nikah gantung ni ialah suami tak menanggung isteri sepenuhnya selepas berkahwin....mungkin kerana masalah pasangan masih belajar ke....masalah pasangan tak mampu tapi tetap nak berkahwin....masalah pasangan tinggal jauh dan berasingan....macam tu yang saya faham.... :-?


bukan ni ke maksudnya nikah gantung tu....?? :berfikir:



yang akak faham..nikah gantung ni akad nikah saja..
kenduri kawinnye tak buat lagi..
biasanya memang untuk pasangan yang masih blajr, pasanagn tak mampu..
sebab tu org kata buat akad nikah saja..kenduri tu tangguh, bila dah semuanya ok..baru kenduri kahwin tu dibuat :-)


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 17:24


Assalamualaikum
ye ke....hoho...nampaknya...kes gantung ni telah pun saya fahami....
ingat eh...kak iman jangan main gantungĀ² ni....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 21:10


dalam Islam mana ada nikah2 gantung ni....
Kalau dah kawin maka sahlah mereka sebagai suami isteri


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 22:18


hmmm....
tu namanya saja agaknya....

mungkin kita boleh tukar agaknya gelarannya....
kenduri gantung..
sebab kenduri yang ditangguhkan...
:berfikir::berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-07 07:31


Pada 23-11-07 22:18 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm....
tu namanya saja agaknya....

mungkin kita boleh tukar agaknya gelarannya....
kenduri gantung..
sebab kenduri yang ditangguhkan...
:berfikir::berfikir:


Pandainye cik tikah kita :welcome:
betul juga tu..nikah gantung ni dalam adat..istilah org melayu sebab tak ada kenduri kawin..hanya nikah sahaja..
bolehlah..kenduri gantung :-D


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:14


smalam akak housemate saya cakap, org dulu nikah gantung tak duduk sekali.. tapi org sekarang ni duduk serumah..sebab tu mak dia tak bagi..memang tak salah..cumanya mungkin hilang seri agaknya.slalunya beralasan cara macam ni..kalau 2-3 bulan maybe tak apa..kalau bertahun jenuh jugak,nanti apa org kata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-07 10:20


Pada 26-11-07 10:14 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

smalam akak housemate saya cakap, org dulu nikah gantung tak duduk sekali.. tapi org sekarang ni duduk serumah..sebab tu mak dia tak bagi..memang tak salah..cumanya mungkin hilang seri agaknya.slalunya beralasan cara macam ni..kalau 2-3 bulan maybe tak apa..kalau bertahun jenuh jugak,nanti apa org kata.

Ada ke org b uat nikah gantung sampai bertahun tapi duduk sekali..lamenya..biasanya kita dengar 2/3 bulan saja..ish, ish :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:25


Pada 23-11-07 21:10 , mihar123 posting:

!!! QUOTE !!!

dalam Islam mana ada nikah2 gantung ni....
Kalau dah kawin maka sahlah mereka sebagai suami isteri



betul tu.....islam itu mudahkan....tak myusahkan hambaNya


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:25


p/s: sebenarnya tak faham lagi apa sebenarnya nikah gantung ni.. :-? ini adat ke apa? dalam islam ada tak benda ni?em... :-?


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-07 10:32


Pada 26-11-07 10:25 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

p/s: sebenarnya tak faham lagi apa sebenarnya nikah gantung ni.. :-? ini adat ke apa? dalam islam ada tak benda ni?em... :-?


Adat saja wahai adik nurayns..sebenarnya majlis kenduri saja tergantung, nikahnye memang dah buat..memang dah halal pun antara pasangan tu.
Bak kata ismi_atikah, kita panggil kenduri gantung :-P :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:32


Pada 26-11-07 10:20 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:14 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

smalam akak housemate saya cakap, org dulu nikah gantung tak duduk sekali.. tapi org sekarang ni duduk serumah..sebab tu mak dia tak bagi..memang tak salah..cumanya mungkin hilang seri agaknya.slalunya beralasan cara macam ni..kalau 2-3 bulan maybe tak apa..kalau bertahun jenuh jugak,nanti apa org kata.

Ada ke org b uat nikah gantung sampai bertahun tapi duduk sekali..lamenya..biasanya kita dengar 2/3 bulan saja..ish, ish :sopan:



cuba akak baca yang atas tu..insyirah ke apa nama dia post..4tahun katanya kawan dia nikah gantung..sebab tu saya pelik.lagipun dia cakap suaminya dah umur 30.saya rasa dah lebih dr mampu dr segi ekonomi & lain-lain.boleh ada anak,duduk sekali..macam-macam lagi..sebab umur begitu kdudukannya saya kira kukuh lah...alasannya sebab dia study..sapa boleh jamin kalau ada anak tak boleh study?dan sapa pula boleh jamin kalau dah habis study,kerja, amat senang untuk jaga anak..entah maybe ikut kmmpuan masing-masing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-07 10:35


Pada 26-11-07 10:32 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:20 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:14 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

smalam akak housemate saya cakap, org dulu nikah gantung tak duduk sekali.. tapi org sekarang ni duduk serumah..sebab tu mak dia tak bagi..memang tak salah..cumanya mungkin hilang seri agaknya.slalunya beralasan cara macam ni..kalau 2-3 bulan maybe tak apa..kalau bertahun jenuh jugak,nanti apa org kata.

Ada ke org b uat nikah gantung sampai bertahun tapi duduk sekali..lamenya..biasanya kita dengar 2/3 bulan saja..ish, ish :sopan:



cuba akak baca yang atas tu..insyirah ke apa nama dia post..4tahun katanya kawan dia nikah gantung..sebab tu saya pelik.lagipun dia cakap suaminya dah umur 30.saya rasa dah lebih dr mampu dr segi ekonomi & lain-lain.boleh ada anak,duduk sekali..macam-macam lagi..sebab umur begitu kdudukannya saya kira kukuh lah...


yang tu sebab isteri msaih belajar..mungkin dia tak hendak ganggu pembelajaran si isteri..manelatau kalau mengadung, kena tangguh semester..kan akan jadi lama lagi tempoh blajarnye. :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:36


Pada 26-11-07 10:32 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:25 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

p/s: sebenarnya tak faham lagi apa sebenarnya nikah gantung ni.. :-? ini adat ke apa? dalam islam ada tak benda ni?em... :-?


Adat saja wahai adik nurayns..sebenarnya majlis kenduri saja tergantung, nikahnye memang dah buat..memang dah halal pun antara pasangan tu.
Bak kata ismi_atikah, kita panggil kenduri gantung :-P :sopan:



em...tapi kalau macam memang tak nak buat kenduri lepas nikah tu pu tak apa lah ek?hem.....


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:42


time nikah tu majlin makan kecil-kecil saja..untuk beberapa org..
tapi lepas tu kena lah knduri..
kenduri kan untuk bagitahu kat orang-orang lain yang kita ni dah bnikah..nanti org tak tau,tup2 tengok dah ke sana ke mari dengan org tu..boleh timbulkan fitnah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:44


Pada 26-11-07 10:35 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:32 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:20 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:14 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

smalam akak housemate saya cakap, org dulu nikah gantung tak duduk sekali.. tapi org sekarang ni duduk serumah..sebab tu mak dia tak bagi..memang tak salah..cumanya mungkin hilang seri agaknya.slalunya beralasan cara macam ni..kalau 2-3 bulan maybe tak apa..kalau bertahun jenuh jugak,nanti apa org kata.

Ada ke org b uat nikah gantung sampai bertahun tapi duduk sekali..lamenya..biasanya kita dengar 2/3 bulan saja..ish, ish :sopan:



cuba akak baca yang atas tu..insyirah ke apa nama dia post..4tahun katanya kawan dia nikah gantung..sebab tu saya pelik.lagipun dia cakap suaminya dah umur 30.saya rasa dah lebih dr mampu dr segi ekonomi & lain-lain.boleh ada anak,duduk sekali..macam-macam lagi..sebab umur begitu kdudukannya saya kira kukuh lah...


yang tu sebab isteri msaih belajar..mungkin dia tak hendak ganggu pembelajaran si isteri..manelatau kalau mengadung, kena tangguh semester..kan akan jadi lama lagi tempoh blajarnye. :sopan:



kalau buat kenduri pun boleh,duduk sekali terus.tapi pakai protection..macam-macam protection boleh pakai macam IUD, Implano..and lain-lain lagi yang selamat..tpulanglah kan masing-masing ada cara..tapi 4tahun masa lama untuk nikah gntung..dah lama pstu buat knduri..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:50


Pada 26-11-07 10:42 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

time nikah tu majlin makan kecil-kecil saja..untuk beberapa org..
tapi lepas tu kena lah knduri..
kenduri kan untuk bagitahu kat orang-orang lain yang kita ni dah bnikah..nanti org tak tau,tup2 tengok dah ke sana ke mari dengan org tu..boleh timbulkan fitnah..


ha...betul jugak tu..hehe...ingat nak buat begitu dah...boleh save budget.. :-P


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:52


oiitt..mana boleh save budget cenggini?haha..kena support org datang dr jauh ni lagi..semua kena ambil kira tau.. :-D
naz rasa kalau dalam akaun bank ada dalam 15ribu boleh lah agaknya..hmm..tak pun 10 ribu ke..kalau kita anak sulung kan abah sponsor..ahaks..kalau anak2 lain pandai2 ar =p

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-07 10:58


Pada 26-11-07 10:50 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:42 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

time nikah tu majlin makan kecil-kecil saja..untuk beberapa org..
tapi lepas tu kena lah knduri..
kenduri kan untuk bagitahu kat orang-orang lain yang kita ni dah bnikah..nanti org tak tau,tup2 tengok dah ke sana ke mari dengan org tu..boleh timbulkan fitnah..


ha...betul jugak tu..hehe...ingat nak buat begitu dah...boleh save budget.. :-P



Amboi..nak save budget ye..em..kena jemput lah org senegeri, jangan lupa jemput akak ye..save2 jugak tapi pastikan org kg tau :-P

Pada 26-11-07 10:52 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

oiitt..mana boleh save budget cenggini?haha..kena support org datang dr jauh ni lagi..semua kena ambil kira tau.. :-D
naz rasa kalau dalam akaun bank ada dalam 15ribu boleh lah agaknya..hmm..tak pun 10 ribu ke..kalau kita anak sulung kan abah sponsor..ahaks..kalau anak2 lain pandai2 ar =p

Nak kawin..kena sponser sendiri. tak nak bebankn ma dan abah sebab mereka dah banyak berhabis untuk kami adik beradik :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:01


Pada 26-11-07 10:52 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

oiitt..mana boleh save budget cenggini?haha..kena support org datang dr jauh ni lagi..semua kena ambil kira tau.. :-D
naz rasa kalau dalam akaun bank ada dalam 15ribu boleh lah agaknya..hmm..tak pun 10 ribu ke..kalau kita anak sulung kan abah sponsor..ahaks..kalau anak2 lain pandai2 ar =p


hahaha...ye2...mesti ingat org jauh ni..hehe....siap sponsor lagi..hehe :-P kalau kawin dengan kerabat raja lah...heheh.. :-P


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:05


haha..zaman bila lah nak kawin dengan krabat raja..dalam mimpi pun tak pernah..=p

naz tak bcadang nikah gantung begini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:08


Pada 26-11-07 10:58 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!


Amboi..nak save budget ye..em..kena jemput lah org senegeri, jangan lupa jemput akak ye..save2 jugak tapi pastikan org kg tau :-P



hehe..mesti tak lupa punya...oghe kelate kato 'ngeley'..tapi akak tak payah 'ngele' nga duit..tapi 'ngeley' nga perut lembu cukup lah..hehehe.. :-D



-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:09


Pada 26-11-07 11:05 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

haha..zaman bila lah nak kawin dengan krabat raja..dalam mimpi pun tak pernah..=p

naz tak bcadang nikah gantung begini..


tak best lah kerabat raja..tak bebas...nanti susah nak pergi jumpa naz..ahak2! :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-07 11:12


Pada 26-11-07 11:08 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:58 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!


Amboi..nak save budget ye..em..kena jemput lah org senegeri, jangan lupa jemput akak ye..save2 jugak tapi pastikan org kg tau :-P



hehe..mesti tak lupa punya...oghe kelate kato 'ngeley'..tapi akak tak payah 'ngele' nga duit..tapi 'ngeley' nga perut lembu cukup lah..hehehe.. :-D




'ngeley' dengan perut lembu :berfikir: ambik kat rumah na lah :-P
Akak bawa perut sendiri lah..manelatau masa tu dah mengandung ke, bawa baby dalam perut..baby nak makan nasi minyak na :-D


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:14


Pada 26-11-07 11:12 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 11:08 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:58 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!


Amboi..nak save budget ye..em..kena jemput lah org senegeri, jangan lupa jemput akak ye..save2 jugak tapi pastikan org kg tau :-P



hehe..mesti tak lupa punya...oghe kelate kato 'ngeley'..tapi akak tak payah 'ngele' nga duit..tapi 'ngeley' nga perut lembu cukup lah..hehehe.. :-D




'ngeley' dengan perut lembu :berfikir: ambik kat rumah na lah :-P
Akak bawa perut sendiri lah..manelatau masa tu dah mengandung ke, bawa baby dalam perut..baby nak makan nasi minyak na :-D



hehehe...wa...kalau dah ada baby,baby tu mesti makan nasi minyak na kan? jadi.....akak kena letak nama baby tu,sama dengan nama na lah..!! hehe... :-P insya'Allah...akan selamat sentiasa..hehe.. :welcome: :sopan: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-07 11:16


Pada 26-11-07 11:14 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 11:12 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 11:08 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 10:58 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!


Amboi..nak save budget ye..em..kena jemput lah org senegeri, jangan lupa jemput akak ye..save2 jugak tapi pastikan org kg tau :-P



hehe..mesti tak lupa punya...oghe kelate kato 'ngeley'..tapi akak tak payah 'ngele' nga duit..tapi 'ngeley' nga perut lembu cukup lah..hehehe.. :-D




'ngeley' dengan perut lembu :berfikir: ambik kat rumah na lah :-P
Akak bawa perut sendiri lah..manelatau masa tu dah mengandung ke, bawa baby dalam perut..baby nak makan nasi minyak na :-D



hehehe...wa...kalau dah ada baby,baby tu mesti makan nasi minyak na kan? jadi.....akak kena letak nama baby tu,sama dengan nama na lah..!! hehe... :-P insya'Allah...akan selamat sentiasa..hehe.. :welcome: :sopan: :bunga:


Akak letak nama iman nuraina..bestkn, ada Na jugak tu..ini antara nama yang dipilih jika dah ada anak :-P


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:18


emm..nampaknya cik mek berdua ni yang ambik forum 'boring; dengan
' nikahgantung'.. hehehe :sopan:


yang lain mana...pemerhati saja lah ye :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:23


tu lah saya memerhati saja dr tadi ni..nak tgelak pun ada haha..impian masing-masing..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:30


Pada 26-11-07 11:16 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Akak letak nama iman nuraina..bestkn, ada Na jugak tu..ini antara nama yang dipilih jika dah ada anak :-P



tak apala..ada 'na' jugak...nanti ceritalah kat anak nanti,akak ada kawan nama 'na'..hehehe.. :-P :sopan:
cantik nama iman nuraina tu..em...nak tiru lah..hehe... iman_hayati...iman_nuraina..last sekali mama_iman.....huhu.. :welcome: :welcome: :welcome:



-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:32


Pada 26-11-07 11:18 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

emm..nampaknya cik mek berdua ni yang ambik forum 'boring; dengan
' nikahgantung'.. hehehe :sopan:


yang lain mana...pemerhati saja lah ye :sopan:


:-D :-D kak cahaya aiman,lama dah menyepi...dulu dia yang aktif...semangat nak tubuhkan kelab boring...hehehe.. :-P jangan mareee lah....nanti kena juai... :-P 8-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-07 11:33


Pada 26-11-07 11:30 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 11:16 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Akak letak nama iman nuraina..bestkn, ada Na jugak tu..ini antara nama yang dipilih jika dah ada anak :-P



tak apala..ada 'na' jugak...nanti ceritalah kat anak nanti,akak ada kawan nama 'na'..hehehe.. :-P :sopan:
cantik nama iman nuraina tu..em...nak tiru lah..hehe... iman_hayati...iman_nuraina..last sekali mama_iman.....huhu.. :welcome: :welcome: :welcome:




Aik..tak boleh ambik, nanti marah abi dia :-P


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:38


Pada 26-11-07 11:33 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!


Aik..tak boleh ambik, nanti marah abi dia :-P



ewwahhhh akak...hehehe.. :-P dah besar panjang rupanya anak umi ni..dah nak kawin dah pun..hak3!! :-P :-D
jangan lupa jemput tau kak...kalau tak jemput...na kecik hati sampai bila2..huhuh.. :-D 8-)



-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:39


Pada 26-11-07 11:30 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 11:16 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Akak letak nama iman nuraina..bestkn, ada Na jugak tu..ini antara nama yang dipilih jika dah ada anak :-P



tak apala..ada 'na' jugak...nanti ceritalah kat anak nanti,akak ada kawan nama 'na'..hehehe.. :-P :sopan:
cantik nama iman nuraina tu..em...nak tiru lah..hehe... iman_hayati...iman_nuraina..last sekali mama_iman.....huhu.. :welcome: :welcome: :welcome:




aikk ni apa kes ni? :lucu: :lucu: :lol:
mari naz kasi satu nama best sikit..tapi ni memang naz suka lah..kalau panjang umur naz akak jangan ambil lah nama ni..haha..iman qaisara.. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:40


Pada 26-11-07 11:32 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 11:18 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

emm..nampaknya cik mek berdua ni yang ambik forum 'boring; dengan
' nikahgantung'.. hehehe :sopan:


yang lain mana...pemerhati saja lah ye :sopan:


:-D :-D kak cahaya aiman,lama dah menyepi...dulu dia yang aktif...semangat nak tubuhkan kelab boring...hehehe.. :-P jangan mareee lah....nanti kena juai... :-P 8-)



ana sibuk sikit..tengah kurang idea, jadilah ana pemerhati dr jauh.....:sopan:


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:43


Pada 26-11-07 11:39 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

iman qaisara.. :bunga:


haaa...ni lagi 1 nama nak ambil buat nama anak..hehehe...

p/s: teringinnnnn sangat nak letak nama anak 'khazinatul asrar'..huhu.. 8-) :-P



-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:46


dah lah akak oiiiiit..haha..dah lebih-lebih ni.. =p

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:52


Pada 26-11-07 11:46 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

dah lah akak oiiiiit..haha..dah lebih-lebih ni.. =p


hahaha..ok2....tak bising2 dah...shyyy..!! :membisu:

:cry: :cry: kena marah.. :oops: :-(


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 11:56


hehe mana ada marah..naz takut org kata apa pula..ini kan topik drang..cakap pasal nikah gantung tu..hm naz sayang akak..sayang sangat..boleh?=D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-07 12:01


Ok..semua dah..jangan sedih2 lagi
Topik dah menjadi lain dah:-):-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 12:23


erm....kenduri gantung...erm sedap juga itu nama itu..ada komersial..hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 12:56


Pada 26-11-07 11:56 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

hm naz sayang akak..sayang sangat..boleh?=D


tipu lah tu...tak baik tau main2kan perasaan dan jiwa raga org..huhuhu :-( :roll:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Nikah Gantung

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.197606 saat. Lajunya....