Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Kelakar
Topik: Surat Cinta Versi Inggeris


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelakar
    »» Surat Cinta Versi Inggeris

Please Mendaftar To Post


Oleh Surat Cinta Versi Inggeris

adzizi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26934
Posting: 177

malaysia  


posticon Posting pada: 22-11-07 07:40


Timah ingin putuskan hubungan dengan
boyfriend omputihnya melelui surat.
Suratnya berbunyi begini:-

Hi,
My motive write dis letter to giv know u
something. I want to CUT CONNECTION us.
I saw u PLAY WOOD THREE in front my
eyes. So, I break connection to PULL MY
BODY from dis love. I hav think about dis
very COOK-COOK. I know I CLAP 1 HAND
only. I don trust u again! U are really
CROCDILE LAND! I don want u to PLAY-PLAY
with my LIVER. I hav been crying until
no more eye water. I don want BANANA TO
FRUIT 2 TIMES. SAFE WALK!

The true,

Timah

Terjemahan ayat Huruf Besar:

CUT CONNECTION - PUTUS HUBUNGAN
PLAY WOOD THREE - MAIN KAYU TIGA
PULL MY BODY - TARIK DIRI
COOK-COOK - MASAK-MASAK
CLAP 1 HAND - TEPUK SEBELAH TANGAN
CROCDILE LAND - BUAYA DARAT
BANANA TO FRUIT 2 TIMES - PISANG MASAK 2
KALI
SAFE WALK - SELAMAT JALAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For adziziProfil   Hantar PM kepada adzizi   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 08:08


Pada 22-11-07 07:40 , adzizi posting:

!!! QUOTE !!!

Timah ingin putuskan hubungan dengan
boyfriend omputihnya melelui surat.
Suratnya berbunyi begini:-

Hi,
My motive write dis letter to giv know u
something. I want to CUT CONNECTION us.
I saw u PLAY WOOD THREE in front my
eyes. So, I break connection to PULL MY
BODY from dis love. I hav think about dis
very COOK-COOK. I know I CLAP 1 HAND
only. I don trust u again! U are really
CROCDILE LAND! I don want u to PLAY-PLAY
with my LIVER. I hav been crying until
no more eye water. I don want BANANA TO
FRUIT 2 TIMES. SAFE WALK!

The true,

Timah

Terjemahan ayat Huruf Besar:

CUT CONNECTION - PUTUS HUBUNGAN
PLAY WOOD THREE - MAIN KAYU TIGA
PULL MY BODY - TARIK DIRI
COOK-COOK - MASAK-MASAK
CLAP 1 HAND - TEPUK SEBELAH TANGAN
CROCDILE LAND - BUAYA DARAT
BANANA TO FRUIT 2 TIMES - PISANG MASAK 2
KALI
SAFE WALK - SELAMAT JALAN
:lol: :lucu: :lol: :lucu: :lol: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 08:16


lecturer saya pernah bagi ni pada kami. sebagai motivasi mempertingkatkan bahasa inggeris. hehehe... macam tu gaknya kalau kita cakap broken english dan orang yang lagi fasih dengar bahasa kita. tapi sekurang-kurang mencuba. belajar dari pengalaman dan kesilapan. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 22:07


aduh!!!!!!!....kejang perut,kihkihkihkihkih.......... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 21:35


hahahahahahahahahaha....kalau saya cakap inggeris macam tulah agknya....hehehe :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

nurul_gts46
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2006
Ahli No: 24757
Posting: 82

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 21:45


1st step 2 learn english actually..
tapi memang lawak lah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_gts46Profil   Hantar PM kepada nurul_gts46   Pergi ke nurul_gts46's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 21:50


..maaf lah...tapi rasanya dah banyak kali sangat baca surat ni kat ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 22:47


Pada 23-11-07 21:50 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

..maaf lah...tapi rasanya dah banyak kali sangat baca surat ni kat ukhwah...


ye ke...hehe..tak perasan lah pula... :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 23:56


Pada 23-11-07 21:50 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

..maaf lah...tapi rasanya dah banyak kali sangat baca surat ni kat ukhwah...


betul... :oops:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

adzizi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26934
Posting: 177

malaysia  


posticon Posting pada: 26-11-07 09:56


khas untuk tetamu baru,bagi yang dah baca harap maaf jika ini disiarkan sekali lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For adziziProfil   Hantar PM kepada adzizi   Quote dan BalasQuote

iana
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32741
Posting: 19
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 02-03-08 23:03


kelakar lah..hehehehe..
:lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ianaProfil   Hantar PM kepada iana   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 00:57


Pada 23-11-07 23:56 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 21:50 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

..maaf lah...tapi rasanya dah banyak kali sangat baca surat ni kat ukhwah...


betul... :oops:



rasanyakan, tak ada masalah lah nak post banyak kali benda yang sama janji janganlah lepas 3 hari kita p post benda yang sama.kalau benda-benda yang dah lama sangat, tak apa if ada org nak re-post..jadi member2 ukhwah tkyhla nak komen "dah pernah baca..banyak kali.."atau sejenis dengannya.. saya punya personal opinion kan, kalau baca komen-komen org macam tu, rasa macam mati saja mood lepas baca lawak tu.biarkanlah.. tak rugi apa-apa kalau benda yang dah lama tak post, org re-post semula..

janji happy..yyeehhaa... :bye:
:bunga: :bunga: :kelip: :bunga: :bunga:


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 13-03-08 12:01


Bismillahhirrahmanirrahim..

hadoilah..tersengih sesorang pula depan pc ni..hehe.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 12:04


:lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

ilahkisas
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13966
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-06-08 13:25


pandainya...mesti MUET dapat band 9 ni...:lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahkisasProfil   Hantar PM kepada ilahkisas   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 28-06-08 13:40


aduhh tergelak pula..ampun :D,
ni memang translate terus dr kamus ni..
aduhh.. jahatnya diriku gelakkan org, macam lah hebat BI..aduhh ampun :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

assakinah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12662
Posting: 53
Dari: universiti malaya kl

Perak  


posticon Posting pada: 28-06-08 21:06


haahahhahahhaha.... memang lawak!!! hehehe...
jadi pengajaran ni...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For assakinahProfil   Hantar PM kepada assakinah   Quote dan BalasQuote

jumjumatonne
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2008
Ahli No: 32561
Posting: 119
Dari: Johor Darul Takzim

Johor  


posticon Posting pada: 06-07-08 21:52


hahahahaha
adoyai....
mahu putos urat tengkok bacesulat ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumjumatonneProfil   Hantar PM kepada jumjumatonne   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 12:34


adoii..keras perut tahan gelak..
kadang-kadang guna jugak bahasa inggeris begitu..

:lol: :lucu: :lucu: :lol:


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 04:25


:-) Assalamualaikum


Hati tengah sedih..baca ni terubat sikit hati ini..hehhehe


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 10:41


that is why we have to learn and know the collocation to avoid direct translation.
when we know the collocation, then we can use it correctly and suit it with the context of what the author/ narrator are discussing about.

let's struggle to improve our English!

~cedit goes to Timah, for her courage and effort to write this letter in English :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

nasyrah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17520
Posting: 109
Dari: SELANGOR, JOHOR DAN PERAK

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 11:28


kalau dari pandangan orang yang seni...surat ni very2 kreatif ar....:) hehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasyrahProfil   Hantar PM kepada nasyrah   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 13:50


kelakarnya...

banyak jugak moralnyer dari cerita ni...

hehehehehe

macam-macam sekarang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-08-08 16:58


macam dah pernah baca...tapi dimana ya... :lol: :lucu: :lucu:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 12-08-08 14:00


hehe...
minah saleh celup:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 12-08-08 14:29


kreatif dan inovatif...
hebat hebat...
caiyok caiyok caiyok..
usaha tangga kejayaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 12-08-08 23:05


karya yang sungguh menarik. hehe.... pas buat dalam bahasa jepun pula.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-08-08 15:55


Hahahahahahahahaha!!!!! :lol: :lol: :lol:

kelakar betul lawak ini...aduih...nak pecah perut rasa duduk gelak dari tadi :lol:

kalau nak putus pun janganla buat surat begini...malu lah Kalau mat salleh baca... :lol:


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

Aind
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6342
Posting: 13
Dari: kuching,sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 17-08-08 17:34


hehehe...macam org gle lah plaksenyum seorang-seorang depan laptop...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AindProfil   Hantar PM kepada Aind   Pergi ke Aind's Website   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-08-08 23:16


hebat juga si timah ni, boleh bercinta dengan org putih tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113526 saat. Lajunya....