Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 81
Ahli: 0
Jumlah: 81




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Teringin nak beli laptoplah..


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Teringin nak beli laptoplah..

Please Mendaftar To Post


Oleh Teringin nak beli laptoplah..

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 17:33


salam..

Dah lama teringin nak beli laptop, tapi biasalah..tak mampu bayar lump sum~(banyak komitment nak bayar lain-lain keperluan)

rasa rasanya ada tak mana-mana kedai yang jual laptop dan boleh beli dengan cara montlhy payment...ada tak sesiap tahu tak? bagaimana eh? kat mana..?



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 21-11-07 19:54


kelebihan jika anda seorang pemegang kad kredit.

jika dell di beri sehingga 12 bulan 0% interest.
jika hp di beri sehingga 24 bulan 0% interest, bergantung pada bank.

kalau nak cepat beli online dari dell.
tapi kalau nak installment yang lebih beli dari hp. tapi agak lambat. ada order satu tablet pc awal bulan nov sampai hari ni tak dapat lagi.

pembelian hanya sah melalui online sahaja untuk 24 bulan bagi hp, kalau offline hanya 12bulan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 20:01


tak ada kad kredit tapi dah kerja.... boleh try kat courts mammoth... aeon (jusco) pun boleh try...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 20:54


court mammoth mahal .....

ha guna kad kredit ... 7-9 dec 2007 ada pc fair..apa lagi..peluang baik tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 21:03


ye... beli kat DELL melalui internet sebab delivery cepat


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 22-11-07 06:24


Pada 21-11-07 20:01 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada kad kredit tapi dah kerja.... boleh try kat courts mammoth... aeon (jusco) pun boleh try...


AEON ada bunga.. :-)
kalau di court tak sure


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 07:54


sya loan laptop kat AEON juga....kalau sya beli cash dalam 3800..sya loan habis 3 tahun dalam 5500...sya pun da lama mgidamkn laptop sendiri....syukur da kerja ni,dapat juga lah hasrat tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 08:38


rasanya kat pc fair pun best juga...cuma kena tggla...rasanya banyak saja caw. yang ada buat byrn monthly untuk laptop..krjn pun ada sediakan pnjmn untuk kakitgnnyer..so,beli melalui pnjm potong gajila..
[ Telah diedit oleh: ctnurbebo pada 22-11-07 09:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 08:54


errm..saya tak ada kredit card lah, tak boleh apply pun gaji tak cukup..

saya dah survey kat court tapi memang mahal sangatlah, tapi memang lah gituh kan sebab nak ambil bayar bulan2...kalau tak ada pilihan saya ambik dengan court jugak lah akalu tak ada pilihan tak pun saya tunggu pc fair yang akan datang,harap-harap ada mana-mana kedai yang offer bayar montlhy... Kalau kerja dengan gov senang kan, saya kerja swasta, epf pun tak ada..macam susah saja rasanya..
:-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:14


ana rasa bye tunggu dulu sebab kalau buat monthly payment tu susah sebab kena berhutang lepas itu ada pulak interestnya...ini cuma cadangan sahaja... 8-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 11:18


bayaran ansuran or payment via credit card sebenonyer dedua ada bunga... dedua sebenonyer datang dari credit house jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:25


Pada 22-11-07 11:18 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

bayaran ansuran or payment via credit card sebenonyer dedua ada bunga... dedua sebenonyer datang dari credit house jugak...


iyakah? macam mana tu?pernah try ambil 6 bulan. tapi tak ada pun tengok interest? event bila buat total sum untuk 6 bulan tu bayaran tetap sama dengan barangan yang di beli, melainkan lambat jelaskan credit statement tu memang ada lah. setakat ni baru terkena sekali terlewat bayar statement kena 0.40 kupang sahaja.


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 11:35


dah masuk sekali dalam harga belian...(untuk bayaran ansuran, biasanya harga belian akan lebih tinggi berbanding harga jualan...credit card memang ada tempoh grace period(interest free period)... pembelian guna credit card biasanya harga belian = harga jualan (kecualai kalau terlambat clearkan outstanding balance))

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 22-11-07 11:39


yang dah masuk sekali dalam harga belian tu untuk credit card atau apa? kalau beli di kedai akan ada fee caj, pernah betekak sekali sepatutnya penjual yang kena tanggung tapi di tambah pula dengan harga yang kita beli.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 11:50


harga belian untuk bayaran ansuran..... kalau surcharge kat kredit kad tu(biasanya mereka minta 3-5% atau kengkadang myr 30)... retailer saja mengenakan customer... untuk dia tampung kos antara kredit house + retailer... kira macam fees untuk retailer subscribe to the credit house punya service... lebihkurang cenggitulah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 22-11-07 13:17


ic, bukan tu retailer yang patut kena tanggung? Kenapa pulak pengguna? fees nya tentulah kira setahun, kalau dah 10 pelanggan beli dah rm300. tak aci betul...

biasa orang cakap kalau kedai yang besar besar takkan ada fees tu.

**dell dan hp tak ada caj tu, hihihi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 22-11-07 13:19


Pada 22-11-07 08:54 , Nadiena posting:

!!! QUOTE !!!

errm..saya tak ada kredit card lah, tak boleh apply pun gaji tak cukup..

saya dah survey kat court tapi memang mahal sangatlah, tapi memang lah gituh kan sebab nak ambil bayar bulan2...kalau tak ada pilihan saya ambik dengan court jugak lah akalu tak ada pilihan tak pun saya tunggu pc fair yang akan datang,harap-harap ada mana-mana kedai yang offer bayar montlhy... Kalau kerja dengan gov senang kan, saya kerja swasta, epf pun tak ada..macam susah saja rasanya..
:-?



abang dah kakak takkan tak ada guna? pinjam lah kad depa. tapi bulan bulan pastikan bayar lah kat abang tu.

macam mana awak kerja tak ada epf? pelik betul. pergi report lah kat kwsp huhuu.. 8-) majikan tak mahu menjarum kwsp.

ke kerja travel agent?


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 14:01


kerja dengan trading company, foreignernyer company...memang mereka ada cakap nak carumkan KWSP..tapi dah masuk 5 bulan tak carum2 lagi, mereka tak berapa tahu sangat pasal kwsp2 ini..

abang kakak..erm..susahlah. bagi mereka membazir saja beli laptop ini..pernah jugak cuba cakap, tapi awal-awal dah kena sound sebab pc dah ada kat rumah buat apa beli laptop kata mereka...mereka tak paham..

Saya nak beli laptop ini untuk kegunaan peribadi saya dan macam-macamlah..takperlah saya akan usaha sendiri, InsYALLAH..



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 15:11


.. nak beli lapop ek..
Im trying to help you in something, sebab I knew something.

First, sure you have to consider screen size, resolution and graphic.
aalllaaa.... sekali saja sepuluh tahun beli.. duit tolak tepi..eehheee...
I suggest 15.4” and integrated graphics processor (GPU) screen. jangan kecik sangat.. tak puas dan sangatlah tak bess!!!

Then a processor. rasa duit tu banyak sikit, alang2 amiklah Intel Dual Core..
kalau nak jimat sikit..AMD pun da ok.. not a big deal right?

lepas itu memory (RAM laaahh senang cakap...) I suggest 512MB- XP system and 1GB for Vista system. tapi rasanya awak lebih selesa dengan XP...kan?

Storage? awak kadang-kadang mesti sampai nak simpan 5-6 movies dalam laptop awak kan... straightly you choose 120GB... percayalah, kalau ambil yang kecil-kecil menyesal nanti... tak tipu..!!!

Err..rasanya tu sajalah agaknya... hhmm.. ni pun dengan rajinnya saya menulis untuk awak... hihhi!!! tiba-tiba nampak topic ni macam best... dan maaflah kalau lari dari topic ni for what your on-purpose... -Shafiq-

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 22-11-07 15:19


Pada 22-11-07 15:11 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

.. nak beli lapop ek..
Im trying to help you in something, sebab I knew something.

First, sure you have to consider screen size, resolution and graphic.
aalllaaa.... sekali saja sepuluh tahun beli.. duit tolak tepi..eehheee...
I suggest 15.4” and integrated graphics processor (GPU) screen. jangan kecik sangat.. tak puas dan sangatlah tak bess!!!

Then a processor. rasa duit tu banyak sikit, alang2 amiklah Intel Dual Core..
kalau nak jimat sikit..AMD pun da ok.. not a big deal right?

lepas itu memory (RAM laaahh senang cakap...) I suggest 512MB- XP system and 1GB for Vista system. tapi rasanya awak lebih selesa dengan XP...kan?

Storage? awak kadang-kadang mesti sampai nak simpan 5-6 movies dalam laptop awak kan... straightly you choose 120GB... percayalah, kalau ambil yang kecil-kecil menyesal nanti... tak tipu..!!!

Err..rasanya tu sajalah agaknya... hhmm.. ni pun dengan rajinnya saya menulis untuk awak... hihhi!!! tiba-tiba nampak topic ni macam best... dan maaflah kalau lari dari topic ni for what your on-purpose... -Shafiq-


spec yang agak bagus..pnduan bgne pada sesiapa yang baru mula-mula nak sevey nak beli laptop baru

thank you 4 your info..walaupun dah ada laptop..tapi best pula dengar org lain nak beli baru..macam satu aura lah kalau cerita bab gajet2 ni...btulla awak cakap:
hihhi!!! tiba-tiba nampak topic ni macam best... dan maaflah kalau lari dari topic ni for what your on-purpose... -Shafiq


-----------------
Allah menciptakan wanita dari tulang rusuk laki-laki, dekat dengan lenganya untuk dilindunginya, dan dekat dengan hatinya untuk dicintainya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:09


:-) Tq2~

memang berguna sangat information itu..saya memang tak berapa pandai sangat pasal komputer2 ini..memang kalau lah nak beli pun , rasa-rasanya harapkan org kedai itu yang explainkan pasal laptop itu..heh.

rasanya nak window vista lah, sebab macam cantik saja saya tengok..hehe mesti lebih mahal kan?

sebenar saya nak guna laptop itu lebih pada buat design2(kerja part time) .. dah tentu fail2 nya besar2, sofware grafik pun besar juga..so sesuai pakai laptop yang macam mana?..any advice..



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 17:44


jangan harap orang kedai explain..
sekiranya mereka yang explain, biasanya mereka akan cakap beli yang paling mahal sebab yang itu paling bagus... LIAR!TIPU saja lebih...
Vista? no need.. makan RAM!!! not stable( some software cant be installed )!!!
and expensive!!! and some driver support also not available!!! alaa..orang berniaga..banyak tipu lah...tis normal untuk dapatkan keuntungan...-Shafiq, friendster:[email protected]-

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 17:52


agreed. kalau nak dapatkan notebooke/laptop atau memana system unit, lebih baik beli terus daripada branded clone supplier.... jangan beli dari retailers... nampak murah tapi banyak jugak tipuannya.... kalau dibandingkan dengan ambil teruk daripada branded clone supplier, mahu menangis bila dapau tau betapa sang retailer menipu customer..... bukan setakat dari segi kualiti barangan (main unit + accessories), kengkadang harga pun kena belit jugak

pasal subscription fees tu memang patutnya retailers tanggung... tapi biasanya yang kedai kekecik tu malaih nak tanggung extra cost... tu yang kenakan/pindahkan charge tu ke customer.... kalau selain daripada hotel-hotel, gedung-gedung perniagaan ternama, butik-butik, tanyakan dulu kat kedai tu ada surcharge atau tak... kalau ada surcharge gunakanlah cash atau carik saja kedai lain yang tak kenakan surcharge....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 22-11-07 18:21


Pada 22-11-07 16:09 , Nadiena posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Tq2~

memang berguna sangat information itu..saya memang tak berapa pandai sangat pasal komputer2 ini..memang kalau lah nak beli pun , rasa-rasanya harapkan org kedai itu yang explainkan pasal laptop itu..heh.

rasanya nak window vista lah, sebab macam cantik saja saya tengok..hehe mesti lebih mahal kan?

sebenar saya nak guna laptop itu lebih pada buat design2(kerja part time) .. dah tentu fail2 nya besar2, sofware grafik pun besar juga..so sesuai pakai laptop yang macam mana?..any advice..


mostly banyak notebook baru sekarang ni datang dengan vista. yang datang dengan xp akan jadi lebih mahal.

hehehe...

kalau nak yang dari segi performance ambil lah dell 1520 ada built in web macam. dan yang paling gempak GPU nVidia 8600GTS.


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 01:43


Pada 21-11-07 17:33 , Nadiena posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

Dah lama teringin nak beli laptop, tapi biasalah..tak mampu bayar lump sum~(banyak komitment nak bayar lain-lain keperluan)

rasa rasanya ada tak mana-mana kedai yang jual laptop dan boleh beli dengan cara montlhy payment...ada tak sesiap tahu tak? bagaimana eh? kat mana..?



www.machines.com.my - kat MidValley Megamall

Maybank nya payment...
6 bulan dan paling lama 12 bulan bayar...

harge laptop MacBook 13"
RM3999
http://machines.com.my/product_macbook.php
2.0GHz Intel Core 2 Duo
1GB of 667MHz DDR2 SDRAM
80GB 5400-rpm Serial ATA HDD
Combo drive (DVD-ROM/CD-RW)
Intel GMA X3100 graphics processor with 144MB of DDR2 SDRAM shared with main memory.
web macam ada, wifi ada, bluetooth ada, remote untuk kawal presentation dr jarah jauh ada, dan selamat 100% daripada virus


-----------------
Web, Graphic, Multimedia & Animation Service


Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 21:29


Dan antaranya lagi.. maka sure dat you're really eppy with the visual effect.
Some cheaper screens turn invisible.. macam tak nampak kadang-kadang..tapi laptop punya pasal duit tolak tepilaahh..!! HIHHIIEE>.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107414 saat. Lajunya....