Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 23 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Dilema seorang siswi...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Dilema seorang siswi...

Please Mendaftar To Post


Oleh Dilema seorang siswi...

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:47


Kisah ini adalah tentang salah seorang kawan saya.
Dia seorang pelajar tahun akhir di sebuah IPTA.sepanjang 3 tahun dia kat U ni,dia tak pernah pun bercinta dengan sesiapa.ye lah sebab dia ni seorang yang happy go lucky,jadi dia banyak kawan dan kawan dengan sesiapa sahaja tak kira lelaki atau perempuan.lantaran kesibukan dia dengan pelajaran dan aktiviti kolej juga menyebabkan dia tak ada masa untuk menyayangi sesiapa.Sepanjg 3 tahun ni juga,dah ramai yang cuba nak ngorat dia,tapi semua yang datang tu adalah lelaki yang hanya dia anggap kawan dan bukan calon yang dia cari.Sebenarnya,selama ini dia tidak pernah kisah sama ada dia ada pakwe atau tidak,sehingga lah masuk tahun akhir.Dilema tentang dirinya yang masih solo ni timbul apabila dia terasa hati dengan kata-kata dari kawan nya yang mengatakan bahawa 'adalah sesuatu yang memalukan sekiranya kita sebagai budak universiti ni tidak ada kekasih,nak2 pulak dah tahun akhir.itu menunjukkan seolah-olah kita ni macam tak laku'. Begitu lah kata-kata dari kawannya yang begitu mengguris perasaannya. Sejak hari itu,kawan saya ni berada dalam dilema sama ada untuk menerima saja cinta dari seorang kawan lelakinya,biar pun dia tidak pernah suka dengan lelaki tersebut.Sekiranyanya dia menerima cinta tersebut,dia tahu yang dia bukanlah ikhlas untuk menerima cinta kawan lelakinya itu.
Dia sering bertanya kepada saya apakah hina jika tidak berteman,sekiranya itu lebih baik dari mendampingi lelaki yang hanya mencintai perempuan hanya kerana nafsu semata-mata..dia bukannya mengharapkan lelaki yang kaya,kacak dan bergaya.dia hanya mahukan lelaki yang mencintainya semata-mata kerana Allah S.W.T yang dapat membimbingnya di dunia dan diakhirat..

....HanYa TuHaN Yang TaHu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:57


hina kerana tak ada pasangan?? ini hanyalah mitos semata-mata...ia biasa berlaku di kalangan mahasiswa universiti..
bayangkan jika mahasiswa dan mahasiswi islam kita lebih risau jika tidak berpasangan, berbanding risau untuk menghadapi cabaran kehidupan sebagai graduan muslim..apa yang akan berlaku kepada dunia Islam dan umat Melayu pada masa akan datang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:09


masyaAllah..kenapa ada org cakap macam tu?tidak bteman semasa belajar lebih baik dr bteman nanti kekecewaan yang mengiringi hidup..pelajaran pun mungkin boleh merosot..sepatutnya dia bsyukur hati dia tak senang untuk jatuh cinta..
mereka cakap macam tu knonnya nak mcabar.bagi yang senang tcabar dengan benda tak baik buat saja.knon nak tunjuk kat org dia jugak ada gf/bf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:12


betul tu mama_iman..

ini lah masalah budak-budak universiti sekarang..lebih risau sebab tak berteman daripada risau pelajaran yang makin merosot.. masalah ni pun berlaku pada studen saya..
entahlah kadang-kadang pemikiran songsang macam ni susah nak diperbetulkan lagi..apa yang kita cakap pun dah tak penting..yang penting ada couple dengan alasan nak study bersama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-07 11:15


peliknya..jangan ikutkan sanagt apa kata orang..
yang penting diri kita sendiri dah terbuka hati ke belum untuk menerima kehadiran seorang insan bergelar LELAKI..kalau rasa belum bersedia, jangan terima orang tu..kalau terima dan masalah wujud..siapa yang susah, diri sendiri jugakkan:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-07 11:15


Pada 21-11-07 11:15 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

peliknya..jangan ikutkan sanagt apa kata orang..
yang penting diri kita sendiri dah terbuka hati ke belum untuk menerima kehadiran seorang insan bergelar LELAKI..kalau rasa belum bersedia, jangan terima orang tu..kalau terima dan masalah wujud..siapa yang susah, diri sendiri jugakkan


eh..Sorry, nal edit..tapi ter QUOTE pulak..sori2

:-P


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 21-11-07 11:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:27


pandangan org yang kata malu tu bila tak ada boypren masa belajar tu saya rasa satu pandangan bukan dari minda kelas pertama. dan kita jangan ada perasaan terasa atau tergugat dengan pandangan macam tu.

malah saya rasa kelakar penyataan 'adalah sesuatu yang memalukan sekiranya kita sebagai budak universiti ni tidak ada kekasih,nak2 pulak dah tahun akhir.itu menunjukkan seolah-olah kita ni macam tak laku'. dan kasihan pun ada juga sebab terlalu tak konkritnya alasan kepada penilaian itu apatah lagi dari seorang siswi.

so... cakap kat kawan tu... jangan fikir kata-kata orang tu lagi. cakap juga kita patut malu pada pemikiran yang tak relevan macam tu.

tolong baca dengan intonasi yang betul ye. takut salah faham pulak.

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 21-11-07 11:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:31


erm...bagitahu dia..sampai bila kita nak mengikut cakap org....lainlah ckapa dia mengajak kepada kebaikan.. kalau mereka kata xlaku...dengan selamber jawab balik memang saya ini xlaku dan awak ada masalah ke kalau saya dah xlaku... biasala manusia...kadang-kadang kalau kita buat ini salah buat itu pun salah..yang mana yang betul pun taktau.. mungkin ia telah menjadi trend pelajar ipta ..kalau dah final wajib ada couple..kalau tak ada akan dipandang serong oleh segelintir mahasiswa..saya pun tak faham Kenapa wujud macam itu...sabar banyak-banyak ye...sory lah kalau terlebih emosional..

p/s: saya dah grad pun masih tak ada couple......ini bukan bermakna saya xlaku...hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:33


laku masa kat final year bukan menjamin kekal untuk selama2nye pun kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:33


Pada 21-11-07 10:47 , klate_girl posting:

!!! QUOTE !!!

Kisah ini adalah tentang salah seorang kawan saya.
Dia seorang pelajar tahun akhir di sebuah IPTA.sepanjang 3 tahun dia kat U ni,dia tak pernah pun bercinta dengan sesiapa.ye lah sebab dia ni seorang yang happy go lucky,jadi dia banyak kawan dan kawan dengan sesiapa sahaja tak kira lelaki atau perempuan.lantaran kesibukan dia dengan pelajaran dan aktiviti kolej juga menyebabkan dia tak ada masa untuk menyayangi sesiapa.Sepanjg 3 tahun ni juga,dah ramai yang cuba nak ngorat dia,tapi semua yang datang tu adalah lelaki yang hanya dia anggap kawan dan bukan calon yang dia cari.Sebenarnya,selama ini dia tidak pernah kisah sama ada dia ada pakwe atau tidak,sehingga lah masuk tahun akhir.Dilema tentang dirinya yang masih solo ni timbul apabila dia terasa hati dengan kata-kata dari kawan nya yang mengatakan bahawa 'adalah sesuatu yang memalukan sekiranya kita sebagai budak universiti ni tidak ada kekasih,nak2 pulak dah tahun akhir.itu menunjukkan seolah-olah kita ni macam tak laku'. Begitu lah kata-kata dari kawannya yang begitu mengguris perasaannya. Sejak hari itu,kawan saya ni berada dalam dilema sama ada untuk menerima saja cinta dari seorang kawan lelakinya,biar pun dia tidak pernah suka dengan lelaki tersebut.Sekiranyanya dia menerima cinta tersebut,dia tahu yang dia bukanlah ikhlas untuk menerima cinta kawan lelakinya itu.
Dia sering bertanya kepada saya apakah hina jika tidak berteman,sekiranya itu lebih baik dari mendampingi lelaki yang hanya mencintai perempuan hanya kerana nafsu semata-mata..dia bukannya mengharapkan lelaki yang kaya,kacak dan bergaya.dia hanya mahukan lelaki yang mencintainya semata-mata kerana Allah S.W.T yang dapat membimbingnya di dunia dan diakhirat..

....HanYa TuHaN Yang TaHu....


.. "nonsense":lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-07 11:34


Pada 21-11-07 11:31 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

erm...bagitahu dia..sampai bila kita nak mengikut cakap org....lainlah ckapa dia mengajak kepada kebaikan.. kalau mereka kata xlaku...dengan selamber jawab balik memang saya ini xlaku dan awak ada masalah ke kalau saya dah xlaku... biasala manusia...kadang-kadang kalau kita buat ini salah buat itu pun salah..yang mana yang betul pun taktau.. mungkin ia telah menjadi trend pelajar ipta ..kalau dah final wajib ada couple..kalau tak ada akan dipandang serong oleh segelintir mahasiswa..saya pun tak faham Kenapa wujud macam itu...sabar banyak-banyak ye...sory lah kalau terlebih emosional..

p/s: saya dah grad pun masih tak ada couple......ini bukan bermakna saya xlaku...hehehehe


kapte06 ni mesti laki...memang sentiasa wujud orang kata tak laku..
tapi kita ketepikan apa yang orang kata..kalau kita ramai orang nak, tapi kita tak terima..itu tndanya kita laku..cuma kita tak nak.. :lol:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 12:03


Pada 21-11-07 11:31 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

erm...bagitahu dia..sampai bila kita nak mengikut cakap org....lainlah ckapa dia mengajak kepada kebaikan.. kalau mereka kata xlaku...dengan selamber jawab balik memang saya ini xlaku dan awak ada masalah ke kalau saya dah xlaku... biasala manusia...kadang-kadang kalau kita buat ini salah buat itu pun salah..yang mana yang betul pun taktau.. mungkin ia telah menjadi trend pelajar ipta ..kalau dah final wajib ada couple..kalau tak ada akan dipandang serong oleh segelintir mahasiswa..saya pun tak faham Kenapa wujud macam itu...sabar banyak-banyak ye...sory lah kalau terlebih emosional..

p/s: saya dah grad pun masih tak ada couple......ini bukan bermakna saya xlaku...hehehehe


setuju sesangat....malu sebab tak ada couple bukannya malu sebab tak dapat cgpa best...ada ke patut???

p/s:sama macam kapten06,masih tak ada couple...jangan risau..Allah dah ciptakan manusia itu berpsg2an...cuma masa yang akan menentukannya..klbhnnya tak ada couple ini kita dapat kwl dr dr melakukan pelbagai jenis zina yang dilrg dalam Islam.... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 21:44


Pada 21-11-07 11:27 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

pandangan org yang kata malu tu bila tak ada boypren masa belajar tu saya rasa satu pandangan bukan dari minda kelas pertama. dan kita jangan ada perasaan terasa atau tergugat dengan pandangan macam tu.

malah saya rasa kelakar penyataan 'adalah sesuatu yang memalukan sekiranya kita sebagai budak universiti ni tidak ada kekasih,nak2 pulak dah tahun akhir.itu menunjukkan seolah-olah kita ni macam tak laku'. dan kasihan pun ada juga sebab terlalu tak konkritnya alasan kepada penilaian itu apatah lagi dari seorang siswi.

so... cakap kat kawan tu... jangan fikir kata-kata orang tu lagi. cakap juga kita patut malu pada pemikiran yang tak relevan macam tu.

tolong baca dengan intonasi yang betul ye. takut salah faham pulak.



saya sangat sokong..

sungguh tidak munasabah orang yang berkata begitu..

hanya orang yang "goyah" akan terasa dengan pandangan itu..


teringatlah kisah-kisah benar..

sesetengah orang berubah dari "baik" kepada "jahat" sebab termakan dengan "kata-kata" yang tak munasabah..

contohnya seorang gadis yang menjaga aurat akhirnya mendedahkan diri sebab kawan-kawan kata pakaian dia kolot

contohnya seorang gadis sanggup "merendahkan" nilai dirinya sebab kawan-kawan kata sikap dia yang begitu buat diri tak laku..

p/s: sila baca dengan intonasi betul juga :bunga:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 22-11-07 22:22


Biarlah makhluk di bumi ini membenci kita kerana perkara yang kitaa fikir tidak masuk dek aqal yang ada software2 deen Allah. Asalkan kita dikasihi dan disayangi makhluk di atas langit sana ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-11-07 22:26


berdoalah agar dikurniakan jodoh yang baik....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 22:28


tak ada masalah kalau tak ada teman lelaki masa tengah belajar...dalam kelas saya kebanyakan masih solo....masing-masing malas nak berfikir pasal cinta....study first...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-11-07 22:47


Pada 22-11-07 22:28 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada masalah kalau tak ada teman lelaki masa tengah belajar...dalam kelas saya kebanyakan masih solo....masing-masing malas nak berfikir pasal cinta....study first...:)


hmm...sebaliknya pulak..kat kelas almost 90% dah ada..walaupun dr sendiri tak ada..tapi tak rasa pun tak laku..biarlah teguh dengan prinsip sendiri.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 23:00


saya dah grade dah...tak kesah pun pasal teman..... nak carik kerjaya dulu..kukuh dan stabilkan diri...tolong mak bapak dulu baru fikir kawin..kang da kahwin macam-macam lah org rumah nak...tv 30 inci lah..langsir tebal lah....karpet pakistan lah.... pinggan budu lah..ahakszx

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 00:04


biarkan saja tanggapan orang tu.. kita tak jadi apa-apa pun kalau tak ada kekasih ke.. banyak orang kecundang dalam exam sebab couple berbanding orang yang tak couple... elakkan lah sebelum terjebak..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 00:29


Pada 21-11-07 10:47 , klate_girl posting:

!!! QUOTE !!!

Kisah ini adalah tentang salah seorang kawan saya.
Dia seorang pelajar tahun akhir di sebuah IPTA.sepanjang 3 tahun dia kat U ni,dia tak pernah pun bercinta dengan sesiapa.ye lah sebab dia ni seorang yang happy go lucky,jadi dia banyak kawan dan kawan dengan sesiapa sahaja tak kira lelaki atau perempuan.lantaran kesibukan dia dengan pelajaran dan aktiviti kolej juga menyebabkan dia tak ada masa untuk menyayangi sesiapa.Sepanjg 3 tahun ni juga,dah ramai yang cuba nak ngorat dia,tapi semua yang datang tu adalah lelaki yang hanya dia anggap kawan dan bukan calon yang dia cari.Sebenarnya,selama ini dia tidak pernah kisah sama ada dia ada pakwe atau tidak,sehingga lah masuk tahun akhir.Dilema tentang dirinya yang masih solo ni timbul apabila dia terasa hati dengan kata-kata dari kawan nya yang mengatakan bahawa 'adalah sesuatu yang memalukan sekiranya kita sebagai budak universiti ni tidak ada kekasih,nak2 pulak dah tahun akhir.itu menunjukkan seolah-olah kita ni macam tak laku'. Begitu lah kata-kata dari kawannya yang begitu mengguris perasaannya. Sejak hari itu,kawan saya ni berada dalam dilema sama ada untuk menerima saja cinta dari seorang kawan lelakinya,biar pun dia tidak pernah suka dengan lelaki tersebut.Sekiranyanya dia menerima cinta tersebut,dia tahu yang dia bukanlah ikhlas untuk menerima cinta kawan lelakinya itu.
Dia sering bertanya kepada saya apakah hina jika tidak berteman,sekiranya itu lebih baik dari mendampingi lelaki yang hanya mencintai perempuan hanya kerana nafsu semata-mata..dia bukannya mengharapkan lelaki yang kaya,kacak dan bergaya.dia hanya mahukan lelaki yang mencintainya semata-mata kerana Allah S.W.T yang dapat membimbingnya di dunia dan diakhirat..

....HanYa TuHaN Yang TaHu....

salam...

abaikan sahaja..

akhir zaman...

memang macam tu...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 00:35


hmm.....

ringkas cerita

akak 7 tahun di ipta

sejak matriks hinggalah bergraduat.

mana pernah kawan rapat dengan lelaki. waima aktif berprogram di sana sini

alhamdulillah masih hidup sampai lah ni.

jumpa suami pun lepas dah tetap gaji(kerja tetap)

entah lah rasa, macam tak ada kepentingan nak kawan dengan lelaki + ayah garang :P

kawin sekarang ni pun alhamdulilah arrangement dr kawan yang boleh dikatakan TAK SABAR tengok saya tak berkawan

err.. still consider ringkas lah ni ek? :P:P:P


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 23-11-07 00:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 03:12


Pada 23-11-07 00:35 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

hmm.....

ringkas cerita

akak 7 tahun di ipta

sejak matriks hinggalah bergraduat.

mana pernah kawan rapat dengan lelaki. waima aktif berprogram di sana sini

alhamdulillah masih hidup sampai lah ni.

jumpa suami pun lepas dah tetap gaji(kerja tetap)

entah lah rasa, macam tak ada kepentingan nak kawan dengan lelaki + ayah garang :P

kawin sekarang ni pun alhamdulilah arrangement dr kawan yang boleh dikatakan TAK SABAR tengok saya tak berkawan

err.. still consider ringkas lah ni ek? :P:P:P




-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

kazeem
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 11520
Posting: 4
Dari: Bumi ALLAH

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 08:28


'islam datang dari dagang,dan akan kembali pada dagang juga'...
Melaksanakan sesuatu yang baik dianggap pelik,jelik dan hina tetapi melakukan mungkar itu biasa... Na'uzubillah minzalik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeemProfil   Hantar PM kepada kazeem   Pergi ke kazeem's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 09:38


Pada 21-11-07 10:47 , klate_girl posting:

!!! QUOTE !!!

Kisah ini adalah tentang salah seorang kawan saya.
Dia seorang pelajar tahun akhir di sebuah IPTA.sepanjang 3 tahun dia kat U ni,dia tak pernah pun bercinta dengan sesiapa.ye lah sebab dia ni seorang yang happy go lucky,jadi dia banyak kawan dan kawan dengan sesiapa sahaja tak kira lelaki atau perempuan.lantaran kesibukan dia dengan pelajaran dan aktiviti kolej juga menyebabkan dia tak ada masa untuk menyayangi sesiapa.Sepanjg 3 tahun ni juga,dah ramai yang cuba nak ngorat dia,tapi semua yang datang tu adalah lelaki yang hanya dia anggap kawan dan bukan calon yang dia cari.Sebenarnya,selama ini dia tidak pernah kisah sama ada dia ada pakwe atau tidak,sehingga lah masuk tahun akhir.Dilema tentang dirinya yang masih solo ni timbul apabila dia terasa hati dengan kata-kata dari kawan nya yang mengatakan bahawa 'adalah sesuatu yang memalukan sekiranya kita sebagai budak universiti ni tidak ada kekasih,nak2 pulak dah tahun akhir.itu menunjukkan seolah-olah kita ni macam tak laku'. Begitu lah kata-kata dari kawannya yang begitu mengguris perasaannya. Sejak hari itu,kawan saya ni berada dalam dilema sama ada untuk menerima saja cinta dari seorang kawan lelakinya,biar pun dia tidak pernah suka dengan lelaki tersebut.Sekiranyanya dia menerima cinta tersebut,dia tahu yang dia bukanlah ikhlas untuk menerima cinta kawan lelakinya itu.
Dia sering bertanya kepada saya apakah hina jika tidak berteman,sekiranya itu lebih baik dari mendampingi lelaki yang hanya mencintai perempuan hanya kerana nafsu semata-mata..dia bukannya mengharapkan lelaki yang kaya,kacak dan bergaya.dia hanya mahukan lelaki yang mencintainya semata-mata kerana Allah S.W.T yang dapat membimbingnya di dunia dan diakhirat..

....HanYa TuHaN Yang TaHu....


TAK HINA... itu hanyalah pada pdangan manusia saja, yang penting padangan Allah..tak ada yang cacat celanya. asalkan kita sihat, tak menyusahkan orang lain... jodoh dan pertemuan bukan urusan kita, walu kita perlu berusaha. yakinlah.. usah terburu2 kalau seseorang yang kita piilih hanya kerana perasaan,bukan kerana Allah.. biarlah 'lambat asalkan selamat'....
ada hikmatnya segala yang berlaku, tak semua takdir yang Allah berikan sama dengan semua manusia, Kalau sama taklah mencabar hidup ini kan? KITA KENA KUAT SEBAGAI MUSLIMAH! JANGAN LEMAH HANYA KERNA ORANG KATA! kita tak luak dengan apa yang mereka katakan.. jadi! BE YOURSELF! jangan jadi ORANG LAIN..

Allah tu MAHA TAHU yang terbaik untuk kita...percayalah..


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 10:17


sapa lah cakap macam tu HINA tak ada PAKWE?..pergi dah... ingat tak hina ke ada pakwe.... tak payah lah ambil hati dengan kata-kata org tu... pedulikan saja... biar kita jadi diri kita sendiri,jangan dok ikut cakap org itu ini sedangkan kita tak suka dan tak minat...tak perlu rasa terhina sebab itu memang diri awak...tak salah pun apa yang awak buat.Allah mnjanjikan setiap kebaikan kepada umatNYA... betul juga HANYA TUHAN yang TAHU......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 10:25


Pada 23-11-07 10:17 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

sapa lah cakap macam tu HINA tak ada PAKWE?..pergi dah... ingat tak hina ke ada pakwe.... tak payah lah ambil hati dengan kata-kata org tu... pedulikan saja... biar kita jadi diri kita sendiri,jangan dok ikut cakap org itu ini sedangkan kita tak suka dan tak minat...tak perlu rasa terhina sebab itu memang diri awak...tak salah pun apa yang awak buat.Allah mnjanjikan setiap kebaikan kepada umatNYA... betul juga HANYA TUHAN yang TAHU......



betul tu..jangan fikir sangat kata-kata org nanti sahabat enti yang sakit hati,perasaan, jiwa.. ana sekarng ni dah malas nak fikir-fikir.. tak ada manfaatnye...kita yang tak senang hdup nanti.. banyakkan ingat ALLAH..tenang insyaallah..

ana faham perasaan sahabat enti tu, ana ada jumpa seorang makcik ni, dekat sebuah masjid.. mula-mula ana tanya dia anak berapa? tapi dia kata tak ada..ana ingatkan dia kahwin tak dapat anak,tapi memang dia belum kahwin, belum jumpa jodoh dekat 50 an umur dia... ana terkejut jugek dalam hati.. dia kata ana ni ok lagi... jangan risau.. tak ada apa yang perlu dirisaukan segalanya telah tertulis... insyaAllah cuma belum sampai masanya..kalau tak ada punkat syurga nanti...

jadi jangan sedih2 ye....


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

rabiyatul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.09.2005
Ahli No: 19292
Posting: 26
Dari: Kuala Lumpur

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 10:30


As-salaam Alaikum
Sebenarnya, ana bangga dengan teman mu...
Baguslah, sebenarnya pakwe ni pun tak penting
Memang benar, manusia akhir zaman ini pelik-pelik
Adush!

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiyatulProfil   Hantar PM kepada rabiyatul   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 11:02


tak payah layan sangat kata-kata org ni....saya pun macam kawan awak tu...pernah kena perli dengan member2 sebab tak ada pakwe lagi sampai dah nak habis belajar tapi biasalah...pekakkan telinga saja...nanti ada jodoh adalah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 11:10


Abaikan saja...Saya selalu juga kena hina sebab tak ada makwe...Saya buat tak tahu saja...Main game lagi best...hehe

:-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 11:20


Pada 23-11-07 00:35 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!



kawin sekarang ni pun alhamdulilah arrangement dr kawan yang boleh dikatakan TAK SABAR tengok saya tak berkawan




ye ke kak...saya pun nak juga lah kawan arrangement kan....siapa ye kawan-kawan aka itu boleh jumpa?...nak suruh arrangement kan kat saya seorang.... :-P :-P :-P


p/s: Iman_Hayati saya ini memang lelaki...huhuhuhu ada nampak macam perempuan ke..... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 11:28


Pada 21-11-07 11:33 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

laku masa kat final year bukan menjamin kekal untuk selama2nye pun kan..



Assalamualaikum
betul, ianya xmenjamain langsung yang kita akan hidup bahagia kan..yang penting kita cintakan diri sendiri dulu...jangan fikir apa yang org nak kata.kalau benda tu baik tak apa lah, ini boleh membuatkan kita lalai dan lupa tentang tanggungjawab kita yang sebenar2nya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 11:36


Pada 22-11-07 22:47 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-07 22:28 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada masalah kalau tak ada teman lelaki masa tengah belajar...dalam kelas saya kebanyakan masih solo....masing-masing malas nak berfikir pasal cinta....study first...:)


hmm...sebaliknya pulak..kat kelas almost 90% dah ada..walaupun dr sendiri tak ada..tapi tak rasa pun tak laku..biarlah teguh dengan prinsip sendiri.. :-)



Assalamualaikum
betul tu, yang penting iman dan aqidah kita tetap dalam Islam. tumpukan pada tanggungjawab kita sekarang. Soal jodoh kan Allah yang tentukan, kita sebagai hambaNya, perlulah sentiasa berdoa agar dipertemukan dengan pasangan yang beriman dan dapat membimbing kita ke arah jalan yang benar.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 11:49


Assalamualaikum
tak payah...tak payah.... :jangan:

ni pantun saya..ambil eh....

apa dihirau kata manusia,
kata Allah menggamit tenang,
apa dirisau cinta manusia,
cinta Allah melangit rendang...

[ Telah diedit oleh: sayatetapsaya pada 23-11-07 11:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 12:53


Pada 23-11-07 11:49 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
tak payah...tak payah.... :jangan:

ni pantun saya..ambil eh....

apa dihirau kata manusia,
kata Allah menggamit tenang,
apa dirisau cinta manusia,
cinta Allah melangit rendang...



4 bintang setengah dari 5 bintang :D



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:13


Assalamualaikum
alahai...muslimah_johor....mana ye pergi lagi setengah bintang tu..... :berfikir:
dah jadi esterod ke? :-o



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:19


tak hina pun jika tiada kekasih.....lagi macho apa.... hahhaha.. tak payah nak memperhambakan diri pada perempuan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:36


erm.. saya sendiri alami situasi ni.. tapi kawan-kawan tak adalah mengejek.. tapi situasi saya pula terlebih awal... masa sek main lagi.. huhu. saya terima cinta seorang laki.. tapi akhirnya.. saya buat keputusan.. hubungan ni takkan ke mana.. sebab saya bukan betul-betul suka dia.. dan saya tengok agama dia xckup mntap.. dan masa terlalu muda hati ni hendak menilai laki2 yang baik.. saya tersilap pilih.. hubungan tu xkekal lama..dia pula masih terkial2 dengan hidup sendiri.. budak-budak lah katakan.. tapi tu lah silapnya.. saya xsepatutnya terima cinta itu.. jadi lepas muhasabah diri.. saya decided.. jodoh takkan kemana.. saya hanya akan setia menunggu jodoh yang telah ditetapkan Allah.. insyaallah... lagipun pakwe2 xkemana.. maksiat saja..zina hati saja banyak..org kata nak cop dulu lah konon.. tapi cop2 pun kalau tak ada jodoh.. xkemana juga.. so lepas di hari itu saya dah xterima mana-mana lamaran untuk jadi ekkasih hati.. kekasihku.. Allah yang satu.. insyaallah..so.. kepada mana-mana anak dara kat lua sana.. dont wori.. ada jodoh untuk anda.. tak ada pakwe pun.. insyaallah kawin macam-macam mana.. sama ada org akan kenalkan ke.. kawan-kawan sek lama ke.. jiran2 ke.. hehe.. tatau lah.. wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:37


setengah lagi sebagai motivasi untuk improvement :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 15:34


Pada 23-11-07 14:19 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

tak hina pun jika tiada kekasih.....lagi macho apa.... hahhaha.. tak payah nak memperhambakan diri pada perempuan........


inilah kejadian pelik masa kini....

sepatutnya yang di risokan, mereka yang berkapel tu...
bukannya mereka2 yang tak ada couple... :jangan::jangan:

kata nak mencari cinta Allah...
jadi, kalau kapel2 ni.... :berfikir:

takperlu penin2...
segala aturan Allah tu dah cukup indah dan cantik belaka... :welcome: :sopan: :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 16:20


Pada 23-11-07 11:20 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!





sebab lelaki kan...
jadi sebelum kawan akak tu meng-arrange-kan .. apa kata lengkap diri enta dengan segala bekalan yang patut2...dahulu


lepas itu... boleh lah bagitahu akak.. nanti akak suruh arrangekan untuk nikah terus ek.. tak ada cintun2 dulu :)

ok tak?
8-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-07 17:10


assalamualaikum.
mybe joh tak sampai lagi. wtpe nak terasa hina, saudari bukan nya buat salah apa pun. betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 17:37


Pada 23-11-07 14:37 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

setengah lagi sebagai motivasi untuk improvement :D


untuk imprufmen ye....hmm.....gunalah benda lain...jangan guna mintang tu....habis dah setengah.... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 18:49


xpyah lah nak risau pasal ni..bahagia sebenarnya tak ada couple.. xpyah fikir pasal dia..kita fikir pasal diri sendiri saja..kalau ada buat nyibuk saja..malah bagi bebanan ada lah..menyusahkan..kalau ada, kita tak dapat apapun..setakat nak kongsi msalah?sahabat se"gender" kan ada..>>SoLo itu Lebih baik daripada BerDua>>
[ Telah diedit oleh: Upsi_InMyHeart pada 23-11-07 18:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 11:24


Pada 23-11-07 16:20 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-07 11:20 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!





apa kata lengkap diri enta dengan segala bekalan yang patut2...dahulu




bekalan apa kak? kurusus kawin ke?hihihi...
huhuuh...terima kasih banyak-banyak akak......saya hanya sekadar gurauan.... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:25


Salam..hehe...time kasih lah sahabat semua atas pandangan yang di berikan untuk kawan saya tu.tapi tak sangka juga ye,antum semua bukan main emosi lagi dengan topik ni..lebih dari saya yang menulis pula ye..hehe..walau apapun,semua yang antum cakap tu betul juga.remaja islam sekarang lebih sibuk soal cinta dari nak fikirkan pasal kecemerlangan hidup.
Saya pun tak pernah kisah soal pasangan hidup ni sebab bagi saya cinta manusia bukan mutlak,tak macam cinta kepada Allah..betul tak?..

....HaNya TuHaN Yang Tahu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

AziziYa-Habib
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.11.2007
Ahli No: 31669
Posting: 37
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-11-07 10:46


Tiada salahnye jika tidak bersedia, kerana dari mengguris hati org yang kita cintai dengan tidak ikhlas baik bersendiri dan tidak mempunyai kekasih hati..Kebanyakan masih belajar segalanya masih manis dan baik belaka...Apabila tamat pengajian dan pulang kekampung halaman masing-masing dalam proses mencari kerjaya,masa itu boleh ada yang berdampingan membuat jatuh hati dan lupa kekasih hati yang masih terkapai mencari kerjaya untuk memantapkan diri dan mengukuhkan ekonomi...Kata nak pinang kekasihnya...Lama2 sebab lambat terus ditinggalkan tanpa sebab..Dan kekasih dipinang..huuhhu..kan merana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AziziYa-HabibProfil   Hantar PM kepada AziziYa-Habib   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 17:00


saya dulu pun selalu kena sebab tak ada pakwe lebih-lebih lagi masa last sem. perkataan tak laku tu dah jadi sebati dah. kadang-kadang sedih juga, tengok cermin juga...tapi biarla apa org nak kata pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 11:48


Pada 21-11-07 10:57 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

hina kerana tak ada pasangan?? ini hanyalah mitos semata-mata...ia biasa berlaku di kalangan mahasiswa universiti..
bayangkan jika mahasiswa dan mahasiswi islam kita lebih risau jika tidak berpasangan, berbanding risau untuk menghadapi cabaran kehidupan sebagai graduan muslim..apa yang akan berlaku kepada dunia Islam dan umat Melayu pada masa akan datang....



Asslamualaikum

walaupun saya bukan perempuan tapi saya rasa memang satu mitos yang sekarang ni cuba "difaktakan" oleh suasana.

dalam memperkatakan ini memang kita dapati kebanyakan sisiwi final year sedikit risau apabila dikatakan "tiada siapa yang nak". Dia merasakan kehidupan remaja dia akan berakhir tanpa menyedari kehidupannya yang sebenar baru sahaja bermula..
Dia akan merasa kesunyian, ialah selama ini kawan-kawan perempuan sekolej , sebilik atau sekuliah sentiasa mengisi ruang kehidupannya, sekarang tiba masa untuk berpisah, tambahan pula kebanyakkan kawan-kawan mempunyai teman lelaki yang digambarkan bakal suami ,tempat bergantung, (kononya!)walhal selepas tak sampai 3 tahun lepas grad kawanya tadi kawin dengan orang lain, ini adalah kisah benar.


Terasa dunia untuk mencari lelaki pilihannya menjadi sempit..macam mana nak cari lelaki pilihan ni...aku dah nak grade... takkan nak approach junior pulak....dan tak hairanlah jika sepanjang 8 semester siswi ni menjaga "saham" tiba final year dia menjadi "mesra rakyat" kepada pelajar lelaki sekelasnya....padahal diluar sana ramai lagi lelaki yang baik dan berkualaiti..


Kepada sesiapa yang ada perasaan begitu dinasihatkan jangan risau.Hidup ni masih panjang..perjalanan masih jauh...banyak simpang yang anda temui dan akan lalui..dan jodoh anda pasti akan berada di sebalik simpang -simpang itu...pilihlah yang terbaik , jangan tangkap muat, slogan "asal orang ada pasangan aku pun mesti ada " perlulah dikikis dari kotak pemikiran...mintalah pada Allah dan berusaha. Allah itu Adil kepada hambaNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-08 07:30


tak patut langsung...jodoh manusia Allah yang tentukan..yang penting, ilmu perlu dipelajari dulu...graduate dengan keputusa yang cemerlang adalah perkara yang paling membanggakan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 10:25


nonsense!!
kawan dia tu jeles sebenarnya tengok kawan awak tu suci..
budak yang cakap tu laku sangat-sangat lah tu sampai da banyak kali clash :p
huhu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-04-08 10:40


Pada 22-11-07 22:28 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada masalah kalau tak ada teman lelaki masa tengah belajar...dalam kelas saya kebanyakan masih solo....masing-masing malas nak berfikir pasal cinta....study first...:)

ye ke ini...? :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 11:32


ala bukan susah pun...small matter..eazy peazy...
kasi saja satu cincin sebagai spoof...kononnya dah bertunang dengan pilihan family....tutup kes...
lagipun dia kan jenis yang masih belum mahu menerima sesiapa kan...
so tak akan timbul masalah....
ada penipuan yang boleh dilakukan bagi menyelakkan timbul syak wasangka dan fitnah......(ada banyak lagi cara yang sewaktu dengan ni, fikir2 lah sendiri)
tapi this measure ada cons dia, rasanya boleh agak kan....
so react accordingly....

p/s: hanya don wanna things go worse, thats all.......


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 13:22


!!! QUOTE !!!

Posting pada: 18-04-08 11:32


ala bukan susah pun...small matter..eazy peazy...
kasi saja satu cincin sebagai spoof...kononnya dah bertunang dengan pilihan family....tutup kes...
lagipun dia kan jenis yang masih belum mahu menerima sesiapa kan...
so tak akan timbul masalah....
ada penipuan yang boleh dilakukan bagi menyelakkan timbul syak wasangka dan fitnah......(ada banyak lagi cara yang sewaktu dengan ni, fikir2 lah sendiri)
tapi this measure ada cons dia, rasanya boleh agak kan....
so react accordingly....

p/s: hanya don wanna things go worse, thats all.......



ana nshtkn jangan buat macam itu.bhya tau.nanti betul-betul org ingat da bertunang terus tak ada org nak datang meminang sebab haram meminang atas pinangan org.walopun yang 2 cerita rekaan semata-mata ia akan bagi kesan pada masa akan datang.ala rileksla.ana pun final year juga tapi tak hairan pun.kawan-kawan ana semua da ada pakwe kecuali ana dan seorang lagi rakan baik ana.dulu sebelum ana berhijrah ana pernah merasai couple2 ini.yang 2 lah first & last.mungkin sebab masa 2 belum matang lagi pemikiran tengok kawan-kawan ada pakwe kita pun terikut-ikut nak juga.tapi apa yang ana dapat dari bercouple ialah semakin jauh dari cinta Illahi.solat payah nak dapat kekhusykkan mungkin sebab maksiat hati.ana ambil keputusan tgglkn si dia kerana ana rasa betapa laghonya diri ini dan si dia tidak mampu mnjamin agama ana.betapa ana cuba beristiqamah menjaga hati walopun hakikatnya sangat susah.semakin ana cuba dekati jalan Allah semakin kuat ana diasak ujian.namun ana bersyukur kerana ujian itu mnjadikan ana diri ana sekarang.rakan baik ana pernah cakap pada ana"aku rasa macam nak couple sebab org lain semua da ada couple.tambah-tambah pula kakak aku sindir aku kita aku ini memang teruk sebab tak ada pakwe walopun da final year dip ini".lepas itu ana beritahu dia sepatutnya dia bersyukur sebab Allah masih pelihara dia dr melakukan maksiat hati.org yang baik hnyalah untuk org yang baik.yakinlah dengan janji Allah.lagipun best apa solo molo ini.tak ada siapa nak larang buat apa-apa.melalui pemerhatian ana,ana dpti kawan-kawan yang berpakwe2 ini kebanyakan akademiknya teruk ckt.mereka ini seakan2 memperhambakan diri pada pakwe mereka 2.nak p mana-mana pun nak bagitahu walopun ke tandas sekali pun..rsk2..harap-harap dijauhkn dr bercouple sia-sia ini.mudah-mudahan diberikan istiqamah..ameen..

:bunga:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 13:35


tak apa lah kalau tak ada pasangan... bukan penting sangat pun.. doa saja pada Allah sebab bila kita sayang Allah, Dia akan bagi kita seseorang yang sayang kan Dia untuk kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 14:11


tak payah dengar cakap org.. pegang lah prinsip tu selagi tak menyusahkn diri.. ok saja grad nanti tanpa bf.. yang penting hasrat & matlamat tercapai.. tak ada sebab nak malu hanya kerana tak ada bf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-04-08 15:59


Pada 18-04-08 14:11 , Linn posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah dengar cakap org.. pegang lah prinsip tu selagi tak menyusahkn diri.. ok saja grad nanti tanpa bf.. yang penting hasrat & matlamat tercapai.. tak ada sebab nak malu hanya kerana tak ada bf..

ye ke cik Linn..? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Nuanisa
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2008
Ahli No: 33332
Posting: 4
Dari: cheras

Selangor  


posticon Posting pada: 29-04-08 20:58


Isu [email protected] berkasih bukan persoalanya..Yang penting adalah pergaulan sesama manusia banyak baik dan buruknya.Apa yang saya maksudkan adalah tingkah laku pasangan itu sendiri,kenalah pandai jaga diri,ada batasnya dari segi Aurat wanita,cara percakan,agar persahabatan kita lebih indah.Tak salah nak terima persahabatan dari kaum penting kenali diri sendiri dengan sebaiknya,pasti teman kita ada rasa hormat pada diri kita atas apa yang kita lakukan ke jalan Alah(s.w.t)


-----------------
Salam perkenalan Buat semua,Jika Ada Info Terkini Bersamala Kita Berkongsi Pengalaman


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuanisaProfil   Hantar PM kepada Nuanisa   Pergi ke Nuanisa's Website   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 29-04-08 21:29


hurm..saya pun alami masalah yang sama..
dalam kelas saya..saya seorang saja yang tak ada..
jadi mstila ada org yang berfikiran tak relevan macam itu..
kadang-kadang terasa jugak..tapi tak pala..
ala..pedulikan saja depa 2..
hehee..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142296 saat. Lajunya....