Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 42 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: banyak nya masjid kat malaysia :(


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» banyak nya masjid kat malaysia :(

Please Mendaftar To Post


Oleh banyak nya masjid kat malaysia :(

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 16:02


assalamualaikum...saya mohon maaf kalau topik ini sudah ada, kalau sudah ada, minta admin potong sahaja ya..cuma saya nak tahu Kenapa sekarang makin banyak masjid-masjid dibina..?? seolah duit dibazirkan begitu sahaja...kasihan rakyat malaysia lain yang memerlukan bantuan duit...mohon Allah buka hati-hati manusia yang rakus dalam menempa nama dan darjat agar mereka sedar apa yang mereka lakukan tiada lah manfaat kecuali untuk duniawi semata-mata...sedangkan saya yang tinggal berhampiran surau pun ada perasaan malas untuk solat di sana (mohon hati saya lapang and terbuka sikit demi sedikit) ini kan pula untuk ke masjid... makin banyak masjid untuk dilawati local atau foreigner..humm niat..niat..niat..banyaknya masjid kat malaysia...rasa sedih pula duit mengalir macam tu saja, kasihan orang yang lebih memerlukan, anak-anak kampung, desa yang perlukan kemudahan pelajaran, hurmm apa nak jadi ek..mohon Allah perbetulkan niat manusia zaman sekarang....risau..

masjid-masjid tu cantik...tapi mohon biarlah berpada-pada...mohon Tuhan perbetulkan sikap manusia kini...



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 16:13


Assalamualaikum

masjid memang banyak di bina..tapi kosong saja tak guna..tak ada sapa yang mengimarahkannya...tu yang sedih tu.. :-(


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

azizaffa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22743
Posting: 220
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 16:16


Semoga minatmu membaca artikel berikut.... Welcome to FASHAHAH DIARY wasSalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For azizaffaProfil   Hantar PM kepada azizaffa   Pergi ke azizaffa's Website   Quote dan BalasQuote

aesa_85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31101
Posting: 71
Dari: batu pahat

japan  


posticon Posting pada: 19-11-07 17:03


masjid kristal?masjid besi?masjid berbillion RM?hemmm...apakah bina masjid lebih penting dari mengimarah masjid?entahlah...
tapi sebenarnya salah satu tujuan pembinaan masjid di malaysia adalah untuk tujuan politik.pernah baca satu tulisan mengatakn tun hussin onn pernah menjwab soalan wartawan china Kenapa banyak bina masjid di malaysia?dia kata,kalau tak bina banyak masjid kat sini,kalah lah parti pemerintah kat pembangkang yang islamik...
wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aesa_85Profil   Hantar PM kepada aesa_85   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-11-07 17:56


contohnya kat ganu...masjid saja dah dekat 500 buah...tapi yang sedihnya ahli jemaah boleh bilang jari...lagi ramai jemaah surau dari masjid...kerana apa?kerana fungsi masjid disekat oleh yang berkuasa...kuliah agama terlalu kurang jadi masyarakat lebih mengimarahkan surau kerana fungsinya dimaksimumkan...setakat masjid saja lawa tak ada jemaah buat apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 20:34


zaman dedulu masa sebelum Tanah Melayu dijajah, Mesejid dan Istane adalah institusi pendidikan yang agung

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 20:48


betul tu masjid makin banyak tapi org yang datang ke masjid makin kurang dari hari ke hari...inilah realiti dunia akhir zaman... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-11-07 21:45


Assalamualaikum
yang saya sedih tu dan terkejut..yang bina masjid sampai 3 sekali kat pulau benda tah namanya kat terengganu tu....yang sebenarnya hanya satu jeq boleh guna....apalah guna yang dua tu lagi...sedih....nak berbangga dengan masjid konon...padahal jauh dari pengimarahan yang sepatutnya dibuat....
masjid..masjid..

P/S : gembira dengan surau sg isap ni..walaupun kecil...sentiasa ramai orang macam sentiasa ada ceramah besar2..... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 21:46


cuma kome kaji selidik mesejid kat Danau Tok Uban Terengganu. ada kisah disebaliknye...
Pembiyaan yang ditanggung oleh Sultan Brunei Darussalam ;)

kaji lah kome... ada cerita tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 21:55


direktori masjid seluruh malaysia..
http://www.mymasjid.com.my/masjid/index.asp

tak jumpa pula masjid tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 22:00


kesilapan teknikal broshahir, bukan kat Terengganu lah, kat Kelantan.

p/s

Asyik2 sebut Terengganu, tersasul Terengganu pula. Maap ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 22:03


Pada 19-11-07 22:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kesilapan teknikal broshahir, bukan kat Terengganu lah, kat Kelantan.

p/s

Asyik2 sebut Terengganu, tersasul Terengganu pula. Maap ye


oh, tak apa..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-11-07 22:23


Assalamualaikum
ada apa P.D. dengan masjid tu? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 22:25


kome kaji lah, mesejid tu duduk kat tengah bendang.
Masjid tu lawa, dan dibiyaai oleh Paduke Sultan Brunei.
kenapa ianye dibine kat tengah bendang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 22:30


Assalamualaikum...

masjid banyak...tapi jemaah kurang??

hhmm.... sedih...memang sedih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 22:35


/

gambar dipetik dari Laman Catatan Si Merah Silu

ni gambar mesejid Danau Tok Uban kat Pasir Mas, Kelantan
Mesejid Puteh yang dibine di tengah bendang. Dan Dibiyaai oleh Sultan Brunei


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-11-07 22:47


Assalamualaikum
hmm...nusantaranya misteri itu...ke dia nak ajak para petani dan pesawah supaya menunaikan solat bila tiba waktunya...... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 23:14


Pada 19-11-07 22:47 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hmm...nusantaranya misteri itu...ke dia nak ajak para petani dan pesawah supaya menunaikan solat bila tiba waktunya...... :berfikir:


misteri..misteri..
nasib baik tak ada tanah perkuburan sekali kat situ..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 00:11


kalau ada perkuburan kat situ juga, bagus jugak...
boleh ingatkan pada kematian dan menyebabkan orang sentiasa berbuat baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 09:20


thanks daeng_jati, macam pernah lalu dan pernah nampak masjid tu, kat pasir mas ek? bagusnya Sultan Brunei sponsor, tapi Kenapa? Daeng kongsi-kongsi lah...cuma terkilan, banyak sangat masjid kat terengganu..terkilan, sebab tahu ramai lagi orang yang memerlukan duit, tak pun guna duit-duit tu untuk pembangunan lain, rasanya lagi baik....

--sedih bila balik kampung masa raya, 3-4 saf saja dalam masjid besar, agak-agak nya lepas raya 1/2 saf sahaja...--

bagus lagi kalau duit yang dilaburkan untuk masjid digunakan untuk memberi modal masyarakat sekarang untuk buat bisnes..kalau kat kampung boleh gunakan duit untuk modal tani, penternakan ikan air tawar, ladang buah, lagi berkat kan?? berniaga seperti zaman Rasulullah s.a.w.. alangkah baiknya, tapi orang tak sedar, manusia memang gemar berniaga, cuma modal itu tak ada... itulah kesilapan besar, melabur untuk kegunaan duniawi, lain manfaatnya.. semoga Allah bukakan hati mereka agar lebih lapang fikiran....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-11-07 09:34


Pada 19-11-07 20:48 , cahaya_hatiku posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu masjid makin banyak tapi org yang datang ke masjid makin kurang dari hari ke hari...inilah realiti dunia akhir zaman... :(


pada saya betullah tu... masjid banyak jemaah kurang, memanglah kurang sebab masjid banyak.. jadi, ikut suka merekalah nak pergi masjid mana pun...

macam saya di Melaka ni... sebagai contohnya banyak masjid.. dekat2 pula tu... itu belum kira surau lagi.. :)

mereka boleh pilih nak dengar kuliah/ceramah agama di mana-mana mereka suka... terpulang kepada aktiviti masjid yang ada.. kalau tak banyak aktiviti, itu mungkin salah satu sebab mengapa masjid nampak 'kurang' jemaahnya..


AJK masjidlah yang perlu bijak dalam 'mengajak' org menjadi jemaah mereka...

Masjid tempat lain taktahulahhhh.. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 10:26


tu lah... masjid buat besar2... kos berjuta... tapi selalu tak ramai orang berjemaah. penuh pun masa solat jumaat dan raya.. buat melampau2.. nak jadi tarikan ke malaysia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 11:00


salam

saya pernah singgah di satu masjid
masjid tu punyalah cantik
tapi selalu kunci pintunya
tpaksala solat di serambi

betul jugak niatnya
kalau buka pintu pula
nanti ada pula pencuri yang tak diundang
tapi macam mana kalau kiranya org datang solat
takkanlah nak solat di luar

tapi yang paling ramainya
singgah ke masjid untuk melepaskan hajatnya
iaitu buang air kecil dan besar
salah niatnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 11:12


hehe...betul betul...pergi masjid lepas hajat...(musim raya)
kasihan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 11:19


Nurul, mesejid tu name dia Masjid Brunei Darussalam yang dibiayaai oleh Sultan Omar Ali Saifuddin, ayah kepade Sultan Hasanal Bolkiah.
Semuenye bersebab kenapa Sultan Brunei nak bine mesejid tu kat sana.
ada kaitan Brunei dengan Kelantan ni, malah seluruh tanah melayu...
banyak rahsie tersirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 12:42


sekarang masjid boleh di kategorikn sebagai replika.....
banyak tiang dr jemaah

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 19:19


DaengJati!! saya dah dapat artikel mengenai masjid Brunei Darussalam..mungkin saya boleh post cerita tu kat sini...boleh tak DaengJati...??? tapi hanya copy and paste dari blog someone...boleh tak?? menarik sangat cerita di belakang tabir masjid ni...macamana saya boleh terlepas pandang?? bangga pun ada... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 19:27


nurul,

kalau nak kopi pes tu, jangan lupa letak dari sumber mana meke ambik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 19:54


owh...beres bos daeng! hehe...tapi nak solat isya' dulu... :-) sebentar ya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:03


apa pulak pandangan dengan rancangan kerajaan nak menjadikan masjid sebagai one stop center... seperti di singapura.... makna kata yang jadi leader ialah CEO masjid.... dia akan mengurus dan mentadbir mesjid...... nazir2 yang da tua2 semua under ceo.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:34


Assalamualaikum...first saya nak share cerita menarik di sebalik masjid Brunei Darulsalam yang berada di negeri Kelantan..seperti mana senior Daeng_Jati ceritakan...kalau Daeng ada tambahan cerita lah lagi ek...suka nak tahu...tapi kat sini saya hanya cut and paste sikit-sikit sahaja mengenai masjid ini, asal sebenar cerita ini boleh lah di dapati di page ini ARTMELAYU blogspot

masjid1

gambar ini adalah sebahagian gambar masjid Brunei Darulsalam.. terletak di Danau Tok Uban...jajahan Pasir Mas ini telah didirikan oleh Sultan Brunei, individu yang pernah dikatakan orang paling kaya di dunia suatu masa dahulu

masjid2

masjid3



so kaitan Brunei dengan Kelantan. adalah Sultan Kelantan itu dikatakan berasal daripada keturunan Sayyid Hussein Jamadil Kubra yang pernah mengetuai kumpulan Wali Tujuh datang ke Tanah Melayu abad ke 14 Masihi dahulu. Sultan Brunei pula adalah keturunan Sharif Mekah yang nasabnya sampai pada Saidina Hassan, cucu sulung Rasulullah SAW! Masing-masing berpunca daripada darah daging Nabi Muhammad SAW jua... Allahumasali ala Muhammad wa ala ali Muhammad!


masjid mana lagi ek yang penuh sejarah??

[ Telah diedit oleh: nurul_peace pada 20-11-07 20:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:53


haa,kita sedar ke tentang nasib masjid2 di israel?.Sorry off topik tapi untuk kesedaran kita juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:54


nurul, sebnonye banyak lagi mesejid kat Malaysia ni penuh dengan sejarah kegemilangannye. Terutame kat Terengganu dan kelantan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:56


jawab soalan akasia....tak pasti pasal one stop center, ceo atau tak, tapi bagi saya rasanya lebih baik penasihat kepada orang yang mentadbir negara kita salah satunya adalah orang-orang yang berlatar belakangkan agama Islam, maksud saya sama ada mufti menjadi penasihat utama kepada pihak kementerian, dan mufti-mufti ini hendaklah lantang dan tetap penderian, moga-moga setiap urusan itu berlandaskan Islam...walaupun negara berdaulat dan hidup majmuk, tapi Islam tetap jangan dipinggirkan atau ditambah tokok sangat...kalau concept one stop center itu diletakkan atau diwujudkan di Kuala Lumpur...semacam gah nya KLCC, insyaAllah, Islam itu akan berjalan, tapi kalau dipinggirkan, tak ada guna one stop center... masjid pun terabai...humm agaknya kalau saya ada salah kata, mohon maaf ek...

salam :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 21:01


betul ke Daeng? yang saya tahu satu masjid lama di besut, terengganu...tapi masjid zaman dulu, seperti nasib istana di kampung raja, zaman kedatangan Islam...banyak ye yang saya tak tahu...cetek betul ilmu ini..harap ada masa untuk explore semua ni.. :-)

rashidin - sedar sikit-sikit (teruknya, tak banyak ilmu lagi), tapi kalau rashidin ada cerita di sebalik nasib masjid di israel, sila-sila postkan link di sini....boleh share kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 21:03


bagus nurul...
teruskan, lagi banyak meke kaji tentang Nusantara kita ni, lagi banyak kita tau tentang Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 21:10


Pada 20-11-07 21:01 , nurul_peace posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke Daeng? yang saya tahu satu masjid lama di besut, terengganu...tapi masjid zaman dulu, seperti nasib istana di kampung raja, zaman kedatangan Islam...banyak ye yang saya tak tahu...cetek betul ilmu ini..harap ada masa untuk explore semua ni.. :-)

rashidin - sedar sikit-sikit (teruknya, tak banyak ilmu lagi), tapi kalau rashidin ada cerita di sebalik nasib masjid di israel, sila-sila postkan link di sini....boleh share kan?




saya ada gambar2 masjid di israel



ini dia


masjid


masjid2


masjid3


masjid2 di israel.tidakkah kita prihatin.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 21:16


insyaAllah...thanks daeng_jati...ada masa, saya cari lagi... :-)

manfaatkan masjid di tempat anda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 21:19


dan ini lagi bukti yang jelas dan nyata.


musnah


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 21:38


subhanallah..sedihnya, sudahnya bentuk masjid adalah sama, dirinya pun dikeliling bangunan tinggi israel... masih belum mahu tunduk kepada bumi, mungkin itu ayat yang boleh dikatakan untuk masjid yang musnah dan tinggal menara sahaja...apalah nasib dengan masjid di Malaysia...sudahnya banyak, ditinggalkan sepi... bezanya manusia dan kehidupan di dua tempat...

hurm...kat bawah ini saya postkan perbezaan masjid al-aqsa sebenar...SEJARAH PALESTIN DAN MASJID...

masjid

WHERE IS MASJID AL-AQSA

P/S--harap-harap masjid di Malaysia digunakan semanfaatnya =( tiada bala dari Allah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-11-07 23:46


mm...sekarang ni pulak masjid PAS dan juga masjid UMNO...pelikkan umat ISLAM sekarang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 00:08


lampu dngan kipas lagi banyak berbanding jemaah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:38


pada nurul_peace tak buat ke artikel tentang sejid tok ku paloh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 15:32


Pada 20-11-07 21:38 , nurul_peace posting:

!!! QUOTE !!!

subhanallah..sedihnya, sudahnya bentuk masjid adalah sama, dirinya pun dikeliling bangunan tinggi israel... masih belum mahu tunduk kepada bumi, mungkin itu ayat yang boleh dikatakan untuk masjid yang musnah dan tinggal menara sahaja...apalah nasib dengan masjid di Malaysia...sudahnya banyak, ditinggalkan sepi... bezanya manusia dan kehidupan di dua tempat...

hurm...kat bawah ini saya postkan perbezaan masjid al-aqsa sebenar...SEJARAH PALESTIN DAN MASJID...

masjid

WHERE IS MASJID AL-AQSA

P/S--harap-harap masjid di Malaysia digunakan semanfaatnya =( tiada bala dari Allah..





tu yang saya tanya.kita ni prihatin ke tak prihatin tentang masjid2 ni?


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 15:47


madyie -- masjid tok ku paloh? ada sejarah ek di sebalik tu? insyaAllah.. saya akan cari maklumat... :-)

rashdin -- prihatin, tapi apalah kudrat yang ada kat sini untuk membantu masjid di sana, hanya doa mampu diutuskan kepada Dia..amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 16:10


Upsi_InMyHeart -- betul tu...semua mahal2..kan? :-)

madyie.... tak jumpa pula info masjid tok ku paloh dalam pakcik google.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 16:26


nurul, kebanyakan cerita dan sejarah2 yang macam ni susah nak cari dalam internet sebab ianye tak komersial lagipun benda-benda macam ni jarang urang yang suka

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 22:33


humm daeng_jati..patutlah sukar nak cari kat internet

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 20:36


Pada 19-11-07 16:02 , nurul_peace posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...saya mohon maaf kalau topik ini sudah ada, kalau sudah ada, minta admin potong sahaja ya..cuma saya nak tahu Kenapa sekarang makin banyak masjid-masjid dibina..?? seolah duit dibazirkan begitu sahaja...kasihan rakyat malaysia lain yang memerlukan bantuan duit...mohon Allah buka hati-hati manusia yang rakus dalam menempa nama dan darjat agar mereka sedar apa yang mereka lakukan tiada lah manfaat kecuali untuk duniawi semata-mata...sedangkan saya yang tinggal berhampiran surau pun ada perasaan malas untuk solat di sana (mohon hati saya lapang and terbuka sikit demi sedikit) ini kan pula untuk ke masjid... makin banyak masjid untuk dilawati local atau foreigner..humm niat..niat..niat..banyaknya masjid kat malaysia...rasa sedih pula duit mengalir macam tu saja, kasihan orang yang lebih memerlukan, anak-anak kampung, desa yang perlukan kemudahan pelajaran, hurmm apa nak jadi ek..mohon Allah perbetulkan niat manusia zaman sekarang....risau..

masjid-masjid tu cantik...tapi mohon biarlah berpada-pada...mohon Tuhan perbetulkan sikap manusia kini...


masjid banyak bukan satu masalah pada asalnya...

tapi saudara/i orang ganu, kalau merujuk kepada apa yang berlaku di terengganu tu memang tak munasabah, apa kes pergi bina 60 lebih masjid dalam masa 2 atau 3 tahun? saya terbaca poster besar tepi jalan masa saya pergi ganu raya baru-baru ni, siap bagitahu rakyat lagi tu yang depa buat masjid banyak-banyak...

apakah dengan membina 60 lebih masjid dalam masa 2 tahun maka negeri terengganu menjadi lebih islamik? Kenapa semua itu hanya dibina di terengganu?

dan apa kejadahnya buat masjid kalau setakat replika saja? masjid kristal, sebelum ni saya ingatkan ia masjid betul-betul, iyalah heboh satu malaysia, hari tu masa lalu tengok ada 4 buah masjid sederet kat tepi sungai, tertanya2 apa yang berlaku di sini?

rupa-rupanya replika saja, yang betul-betul hanya satu kan?

islam hadhari, terengganu bestari... :-?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 22-11-07 20:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 10:39


dia ingat orang akan percaya dengan bina banyak-banyak masjid dah boleh buat bukti mereka islam?.hmm,salah konsep dan pengertian tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 11:10


kalau nak lihat masjid penoh pergilah masa hari perasmiannya. InsyaAllah ramai memenuhi masjid tu kelak.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 16:43


kuil

tidakkah kita berasa sedih kalau ini terjadi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 08:21


perasmiannya bila ibu ummimq?? saya insyaAllah akan balik terengganu dalam bulan depan, nak jugak tengok apa yang gah dengan masjid-masjid tu, memang terkilan dengan masjid2 yang dibina, sebab saya selalu fikir, alangkah baik duit yang dilaburkan digunakan untuk faedah lain...

rashdin - kuil?? pembinaan kuil kalau nak compare pembinaan gereja, gereja lebih menakutkan, cuba tengok kat penang, satu tempat lupa namanya, kawasan kristian, besar sangat...gerun juga dibuatnya...


----------------salam kemaafan--------------

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 09:04


kristian ni barua kepada yahudi jadi kuil tu pada saya lagi gerun sebab kuil niatas masjid suci

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 09:13


topik ni tak boleh pertikaikan Kenapa banyak masjid..bahaya aqidah.. enta perlu bertanya Kenapa masjid kosong..itulah yang afdhal..istigfarlah...untuk pengetahuan sekalain, masjid kosong kerana umat islam salah faham dan tidak buat kerja dakwah cara nabi... dahlah tak buat dakwah, malah golongan yang buat kerja agama seperti tablig di label macam-macam. yang melabelkan ni pula ramai yang tak solat. apa dah jadi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 13:09


Pada 23-11-07 11:10 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak lihat masjid penoh pergilah masa hari perasmiannya. InsyaAllah ramai memenuhi masjid tu kelak.

Wallahuta'ala a'lam bissawab


setujuh ummimq...
Kenapa macam itu jadinya... :-( :-(


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 15:26


mungkin orang dapat makan free jumpa pemimpin hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 28-11-07 16:20


nampak nya cantulah keadaan kat malaysia ni... :-(


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 17:07


Isu pasal bagus juga diwar-warkan oleh nurul... Dan Prof juga boleh berkongsi manfaat dari topik ini. ...

Malah Prof teringat akan impian untuk mengembara satu Malaysia terutama Semenanjung Malaysia secara solo dengan motorsikal tetapi bukannya macam berkayuh basikal atau beca. Cuma belum dapat ditunai lagi dan Insya-Allaah... Tujuannya untuk mencatit berkenaan sejarah atau kehiupan harian di masjid tersebut. Yang pastinya tumpuan pad masjid -masjid yang lama dahulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 09:00


!!! QUOTE !!!

topik ni tak boleh pertikaikan Kenapa banyak masjid..bahaya aqidah.. enta perlu bertanya Kenapa masjid kosong..itulah yang afdhal..istigfarlah...untuk pengetahuan sekalain, masjid kosong kerana umat islam salah faham dan tidak buat kerja dakwah cara nabi... dahlah tak buat dakwah, malah golongan yang buat kerja agama seperti tablig di label macam-macam. yang melabelkan ni pula ramai yang tak solat. apa dah jadi?


assalamualaikum...(baru ada kesempatan untuk reply)

Kenapa membahayakan aqidah? ini pun melibatkan agama..sedangkan pembinaan masjid yang kosong satu pembaziran, membazir pun bukan amalan nabi..betul tak? kalau salah mohon dibetulkan...

!!! QUOTE !!!


Malah Prof teringat akan impian untuk mengembara satu Malaysia terutama Semenanjung Malaysia secara solo dengan motorsikal tetapi bukannya macam berkayuh basikal atau beca. Cuma belum dapat ditunai lagi dan Insya-Allaah... Tujuannya untuk mencatit berkenaan sejarah atau kehiupan harian di masjid tersebut. Yang pastinya tumpuan pad masjid -masjid yang lama dahulu....


Prof nak mengembara bila agaknya?? nanti jangan lupa isukan masjid-masjid ini di forum ini, mesti banyak masjid-masjid tua yang belum diam di kampung-kampung...

masjid itu indah apabila cahayanya dalamnya terang, seperti kaabah yang kelihatan putih terang dari alam cakerawala... kan

:-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 09:07


pembinaan kuil tu membahayakan..humm perlu peka keadaan di luar malaysia yang iman bertambah tapi kekurangan tempat beribadah, berbanding di Malaysia

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 12:21


hmm,bahagian bawah kuil tu dah lama siap cuma menanti masa nak buat bahagian atas.di bawah masid aqsa tu ada banyak terowong yang menghala ke arah kuil tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 29-11-07 13:09


assalamualaikum

hari ini masjid bukanya dibina atas dasar taqwa..
nak tunjuk siapa yang boleh buat masjid paling cantik..
masjid boleh di hias cantik.. tapi diri di biar berkarat.. menambah titik noda di hati..
agaknya banyak masjid disuatu tempat pun boleh jadi pening nak p masjid mana satu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 05:05


Pada 29-11-07 13:09 , jaie posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

hari ini masjid bukanya dibina atas dasar taqwa..
nak tunjuk siapa yang boleh buat masjid paling cantik..
masjid boleh di hias cantik.. tapi diri di biar berkarat.. menambah titik noda di hati..
agaknya banyak masjid disuatu tempat pun boleh jadi pening nak p masjid mana satu??



Assalamualaikum wbt, Kenapa berkata begitu??hari ini masjid bukan dibina atas dasar taqwa?? Kenapa berkata begini. jangan kata begini, sedih hati saya sehinggakan airmata saya mengalir hiba. Kita kena besarkan skop ini, kita kena bersyukur , sebutlah Alhamdulillah, dan doalah, hai ya Allah, begitu banyak rumahMu untuk umatMu, semoga umatMu ini kian bertambah dan bertambah saban hari. Kenapa semut suka makan rambutan, kerana kemanisannya. memang betul, selain itu adalah dari warna..kadang-kadang, sesetengah manusia kita ini mempunyai pelbagai ragam dalam mendirikan solat, especially remaja. Saya tidak tahu, tetapi saya hanya meluahkan apa yang saya lihat atau dari pengalaman saya sendiri.


-----------------
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui diri ini.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 10:34


Pada 29-11-07 09:00 , nurul_peace posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

topik ni tak boleh pertikaikan Kenapa banyak masjid..bahaya aqidah.. enta perlu bertanya Kenapa masjid kosong..itulah yang afdhal..istigfarlah...untuk pengetahuan sekalain, masjid kosong kerana umat islam salah faham dan tidak buat kerja dakwah cara nabi... dahlah tak buat dakwah, malah golongan yang buat kerja agama seperti tablig di label macam-macam. yang melabelkan ni pula ramai yang tak solat. apa dah jadi?


assalamualaikum...(baru ada kesempatan untuk reply)

Kenapa membahayakan aqidah? ini pun melibatkan agama..sedangkan pembinaan masjid yang kosong satu pembaziran, membazir pun bukan amalan nabi..betul tak? kalau salah mohon dibetulkan...

!!! QUOTE !!!


Malah Prof teringat akan impian untuk mengembara satu Malaysia terutama Semenanjung Malaysia secara solo dengan motorsikal tetapi bukannya macam berkayuh basikal atau beca. Cuma belum dapat ditunai lagi dan Insya-Allaah... Tujuannya untuk mencatit berkenaan sejarah atau kehiupan harian di masjid tersebut. Yang pastinya tumpuan pad masjid -masjid yang lama dahulu....


Prof nak mengembara bila agaknya?? nanti jangan lupa isukan masjid-masjid ini di forum ini, mesti banyak masjid-masjid tua yang belum diam di kampung-kampung...

masjid itu indah apabila cahayanya dalamnya terang, seperti kaabah yang kelihatan putih terang dari alam cakerawala... kan

:-)

Bina masjid bukan pembaziran syeh...itu bina rumah Allah..Rumah Allah...sekali lagi Rumah Allah... yang salah dan membazir ialah bina bangunan2 mewah yang isinya penug dengan maksiat antaranya disco, pusat hiburan dan sebagainya.. sepatutnya tuan kena buka topik banyaknya pusat hiburan bukan banyaknya masjid. Ini menghina agama. Tuan juga perlu fikirkan tentang rumah Allah yang kosong..dan bincangkan bagaimana supaya masjid tak kosong...boleh? ana harap tuan istighfar banyak-banyak dan jangan sekali2 perlekeh dengan BANYAKNYA MASJID kat MALAYSIA tapi MUHASABAH diri kenapoa manyaknya pusat hiburan di malaysia yang penghuninya padat dan tak pernah kering dengan kunjungan manusia yang bergama ISLAM.. boleh ya saidara?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

sabar_86
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2007
Ahli No: 29718
Posting: 17

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 11:38


apa yang berlaku di terengganu tu memang menyedihkan.tujuan utama yang dibina majid kristall adalah untuk menarik pelangcong datang ke terengganu.sebagai tariakn pelanncong sudah salah.itu sendiri yang diucapkan oleh menteri besar terengganu sekarang..tapi masjid tu sendiri tidak diimrhkn.sayang sekali.sapa yang akan tanggung dan menjawab di hadapn Allah nanti???
Bukan setakat menteri besar yang akan menanggung dosa sebab mesjid tak diimrhkn malah seluruh rakyat terengganu yang memilih kerajaan yang ada sekarg...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabar_86Profil   Hantar PM kepada sabar_86   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 12:00


!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt, Kenapa berkata begitu??hari ini masjid bukan dibina atas dasar taqwa?? Kenapa berkata begini. jangan kata begini, sedih hati saya sehinggakan airmata saya mengalir hiba. Kita kena besarkan skop ini, kita kena bersyukur , sebutlah Alhamdulillah, dan doalah, hai ya Allah, begitu banyak rumahMu untuk umatMu, semoga umatMu ini kian bertambah dan bertambah saban hari. Kenapa semut suka makan rambutan, kerana kemanisannya. memang betul, selain itu adalah dari warna..kadang-kadang, sesetengah manusia kita ini mempunyai pelbagai ragam dalam mendirikan solat, especially remaja. Saya tidak tahu, tetapi saya hanya meluahkan apa yang saya lihat atau dari pengalaman saya sendiri.


Assalamualaikum
betul kata sharifahnatasya, kena pada nya....kena perbanyakkan doa mohon dibuka pintu hati untuk penuhi masjid tu.. amin =)



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 12:05


!!! QUOTE !!!

Bina masjid bukan pembaziran syeh...itu bina rumah Allah..Rumah Allah...sekali lagi Rumah Allah... yang salah dan membazir ialah bina bangunan2 mewah yang isinya penug dengan maksiat antaranya disco, pusat hiburan dan sebagainya.. sepatutnya tuan kena buka topik banyaknya pusat hiburan bukan banyaknya masjid. Ini menghina agama. Tuan juga perlu fikirkan tentang rumah Allah yang kosong..dan bincangkan bagaimana supaya masjid tak kosong...boleh? ana harap tuan istighfar banyak-banyak dan jangan sekali2 perlekeh dengan BANYAKNYA MASJID kat MALAYSIA tapi MUHASABAH diri kenapoa manyaknya pusat hiburan di malaysia yang penghuninya padat dan tak pernah kering dengan kunjungan manusia yang bergama ISLAM.. boleh ya saidara?


mungkin boleh dibetulkan, pembaziran bukan dalam bentuk agama, tetapi pembaziran dalam harta, betul tujuan saudara katakan, tapi kalau dibiarkan kosong, adakah ia tidak membazir, balik pada saudari sharifahnatasya, kena banyakkan doa mohon dibuka pintu hati untuk memenuhi masjid tetapi mohon juga dibukakan pintu hati orang yang membina masjid agar niatnya betul...insyaAllah

----mohon maaf andai ada salah kata----



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 12:32


bila lihat banyak masjid hati rasa sejuk saja...tapi..bila lihat jemaah tak sampai..pun 10 org hati rasa sebak pula...bila ana balik kejo..terlhat anak2 muda berpeleseran d sekitar kampung....rasa sedih menyampah pun ada..bila azan berkumandang salember saja...dengar..bila jemaah tabliq ajak ke masjid larikan diri....ana terfkir mereka ni manusia ke?lari biula d ajak ke masjid...ana dapat info pun dari adik ana...


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-12-07 23:39


kaji dan selosorilah mesejid2 lama yang ada di negara kita ni. Mesejid2 lama ni boleh dikenai dari rekebentuknye kubahnye. Kubah2 mesejid ni mengikut keadaan setempat. Seperti di Melake dan Negeri sembilan, mesejid2 ni kubah ada pengaruh Arab, Melayu dan cina.
Mesejid2 kat utara tanah ayo macam di Perak mempunyai kubah dan juga jenih atap pisang sesikat dengan lidah terjulur.

p/s

sekador pendapat teman yang daif


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 12:44


Pada 30-11-07 12:05 , nurul_peace posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Bina masjid bukan pembaziran syeh...itu bina rumah Allah..Rumah Allah...sekali lagi Rumah Allah... yang salah dan membazir ialah bina bangunan2 mewah yang isinya penug dengan maksiat antaranya disco, pusat hiburan dan sebagainya.. sepatutnya tuan kena buka topik banyaknya pusat hiburan bukan banyaknya masjid. Ini menghina agama. Tuan juga perlu fikirkan tentang rumah Allah yang kosong..dan bincangkan bagaimana supaya masjid tak kosong...boleh? ana harap tuan istighfar banyak-banyak dan jangan sekali2 perlekeh dengan BANYAKNYA MASJID kat MALAYSIA tapi MUHASABAH diri kenapoa manyaknya pusat hiburan di malaysia yang penghuninya padat dan tak pernah kering dengan kunjungan manusia yang bergama ISLAM.. boleh ya saidara?


mungkin boleh dibetulkan, pembaziran bukan dalam bentuk agama, tetapi pembaziran dalam harta, betul tujuan saudara katakan, tapi kalau dibiarkan kosong, adakah ia tidak membazir, balik pada saudari sharifahnatasya, kena banyakkan doa mohon dibuka pintu hati untuk memenuhi masjid tetapi mohon juga dibukakan pintu hati orang yang membina masjid agar niatnya betul...insyaAllah

----mohon maaf andai ada salah kata----

Bina Masjid dan Masjid Kosong adalah berbeza...kita tidak menduga dan tahu bahawa bila buat masjid saja, terus tak ada org. Kita siapa? bukan Tuhan... Hanya dia tahu siapa yang DIA pilih untuk datang ke RumahNya.. Kita buka bukan biarkan kosong...kita mahu satu usaha untuk ajak manusia kepada Allah..Bina Masjid adalah Flatform untuk manusia datang pada Allah...statemant yang mengatakan Bina Masjid satu pembaziran ana rasa satu pemikiran yang KOLOT dan tidak Rasional. Kita sama-sama tanya diri masing-masing..adakah usaha yang kita buat untuk ajak saudara kita yang tak solat untuk pergi ke MASJID? Fikirkanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 12:04


Pada 29-11-07 13:09 , jaie posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

hari ini masjid bukanya dibina atas dasar taqwa..
nak tunjuk siapa yang boleh buat masjid paling cantik..
masjid boleh di hias cantik.. tapi diri di biar berkarat.. menambah titik noda di hati..
agaknya banyak masjid disuatu tempat pun boleh jadi pening nak p masjid mana satu??



tulah.tak faham dibuatnya.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 11-02-08 17:35


* mohon edit gambar masjid ya.
jangan terlalu besar saiznya..
antum boleh post gambar-gambar masjid.. bincangkan
cara-cara serta pesanan untuk mengimarahkan masjid-masjid... =)

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.170294 saat. Lajunya....