Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: ...Di sebalik kecantikan pasangan kita....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» ...Di sebalik kecantikan pasangan kita....

Please Mendaftar To Post


Oleh ...Di sebalik kecantikan pasangan kita....

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 15:49


:bunga: ADA kalanya seseorang memiliki pasangan hidup berparas menarik tetapi cakapnya pedas lagi menyinggung.

:bunga: Ada pasangannya rupawan, bahasanya sedap didengar tetapi sangat boros.

:bunga: Ada pula pasangannya indah dan jimat tetapi malas beribadah.

:bunga: Kerencaman dalam mencari jodoh ini pernah diibaratkan dalam satu hadis: 'Manusia itu seperti unta. Antara 100 ekor unta, sangat sulit kamu menemukan seekor yang sangat baik tunggangannya. ' (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

:bunga: Pasangan ideal memang sukar diperolehi dalam zaman penuh dugaan.

:bunga: Ada gadis yang mengeluh kerana sudah penat mencari calon suami yang berkelayakan, gagah dan lawa, tenang dan lembut serta kuat beribadah.

:bunga: Ada teruna mengeluh sukar mencari calon isteri yang cantik, senang dipandang, sabar, jimat, suka beribadah dan pandai mengambil hati ibunya.

:bunga: Nasihat Rasulullah saw berkenaan kekurangan yang ada pada pasangan kita: 'Hendaknya seorang Mukmin tidak meninggalkan seorang Mukminah. Kalau dia membenci suatu perangai pada diri isterinya, dia pasti menyenangi perangai yang lain.'

:bunga: Pesan Rasulullah sejajar dengan firman Allah: 'Kemudian apabila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.' (An-Nisaa: 19)

:bunga: Sebagai pasangan (baik suami mahupun isteri), janganlah kita membiarkan begitu saja beberapa aib atau kekurangan pasangan kita. Alasan bahawa sikap sudah begitu sejak mula - tidak boleh dipakai sama sekali..

:bunga: Sikap manusia boleh diubah selagi ia sanggup merubahnya.

:bunga: Suami hendaklah berdakwah kepada isteri dan begitu juga sebaliknya.

'Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.' (Surah An-Nahl: 125).

:bunga: Dakwah paling asas adalah dengan pasangan kita sebagaimana Rasulullah saw menyampaikan kisah baginda menerima wahyu kepada isterinya, Khadijah. Ia diikuti dengan anak-anak dan orang-orang terdekat.

:bunga: Oleh itu, suami/isteri perlu menggilap cara merubah sikap pasangan dengan cara paling elok menunjukkan contoh dan hujah. Kekasaran atau pukul bantai tidak boleh dibuat untuk memaksa seseorang berubah.

:bunga: Selain ikhlas dalam menasihati, penting pula ikhlas dalam menerima nasihat. Ketika kita dinasihati, hendaknya kita kendalikan serta lunakkan hati kita untuk ikhlas menerimanya.

WALLAHUA'LAMBISSAWA B...

/KEBAHAGIAAN TIDAK AKAN HADIR DENGAN SEKELIP MATA.
IANYA HARUS DIPUPUK DENGAN PERASAAN KASIH SAYANG YANG TIDAK BERBELAH BAGI/



-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 13-11-07 15:57


:-D :-D :-D
Memang betul sangat-sangat...tak ada yang tak betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 15:59


Pada 13-11-07 15:49 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

:bunga: :bunga: Pasangan ideal memang sukar diperolehi dalam zaman penuh dugaan.

/KEBAHAGIAAN TIDAK AKAN HADIR DENGAN SEKELIP MATA.
IANYA HARUS DIPUPUK DENGAN PERASAAN KASIH SAYANG YANG TIDAK BERBELAH BAGI/





oleh itu bersyukurlah..dengan pemberianNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 16:01


erm...
teman terpikio sesuatu,
siapa lah pengganti kasih kekasih nanti?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 16:12


Pada 13-11-07 16:01 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
teman terpikio sesuatu,
siapa lah pengganti kasih kekasih nanti?


Kenapa nak diganti, kasih kekasih nak pergi mana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

farah_humaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31651
Posting: 55
Dari: kedah

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 16:13


Pada 13-11-07 15:59 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-07 15:49 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

:bunga: :bunga: Pasangan ideal memang sukar diperolehi dalam zaman penuh dugaan.

/KEBAHAGIAAN TIDAK AKAN HADIR DENGAN SEKELIP MATA.
IANYA HARUS DIPUPUK DENGAN PERASAAN KASIH SAYANG YANG TIDAK BERBELAH BAGI/





oleh itu bersyukurlah..dengan pemberianNya.



hmmm betul 2...


-----------------
"Cinta Allah adalah cinta yang hakiki.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_humairaProfil   Hantar PM kepada farah_humaira   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-07 16:18


Pada 13-11-07 15:59 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-07 15:49 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

:bunga: :bunga: Pasangan ideal memang sukar diperolehi dalam zaman penuh dugaan.

/KEBAHAGIAAN TIDAK AKAN HADIR DENGAN SEKELIP MATA.
IANYA HARUS DIPUPUK DENGAN PERASAAN KASIH SAYANG YANG TIDAK BERBELAH BAGI/





oleh itu bersyukurlah..dengan pemberianNya.


Betul tu..bersyukurlah dengan pemberianNYA..
tak semua manusia sempurna, cantik mana..handsome amne pun seseorang tu..ada kelemahannya..yang penting kita sama-sama menjadikannya lebih baik agar bahagia hingga akhirnya:-)


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

nur_takwa88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28942
Posting: 91
Dari: bumi anbiya'

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 16:25


Assalamualaikum..erm,dalam kita sibuk memasang impian inginkan yang rupawan/kacak,soleh/solehah,berbudi pekerti dan sebagainya....kita lupa pula melihat diri semdri,layakkan kita untuk memiliki teman hdup sebaik yang diimpi..??

Untuk mendapatkan yang terbaik,kita juga harus berusaha untuk menjadi yang terbaik..:) wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_takwa88Profil   Hantar PM kepada nur_takwa88   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 16:44


Pada 13-11-07 16:01 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
teman terpikio sesuatu,
siapa lah pengganti kasih kekasih nanti?


bunga-bunga mekar berwarna-warni..
datang di petik si daeng jati..
kenapalah nak di cari pengganti diriku ini...
sedangkan diriku tiada pengganti :jangan: :jangan:


-----------------

[ Telah diedit oleh: kasih_kekasih pada 13-11-07 16:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 16:55


Pada 13-11-07 16:44 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-07 16:01 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm...

bunga-bunga mekar berwarna-warni..
datang di petik si daeng jati..
:jangan: :jangan:


:-P



Daeng memang berbakat..dari jurutera sampai pemetik bunga..semua boleh buat..hehi.. :-P :-D
[ Telah diedit oleh: zulman pada 13-11-07 16:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-07 17:44


Assalamualaikum
best..best...sebagai panduan diri..

P/S : Kenapa kasih_kekasih tak join pantun ye...best tu pantun... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 17:56


Assalamualaikum

boleh jadikan panduan diri sendiri...syukran.. :-)

"cinta...tersematkah di istana janji 2 jiwa...
cinta...terleraikah di antara kaca dan permata..
atau saksi buta...
rintihan hamba di malam yang gelap gelita..."

:bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

damainya_hati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18209
Posting: 39
Dari: Johor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 18:33


ingin sekali menggilap kebolehan menasihati adik beradik secara lemah lembut...adik2 kata saya ni garang..tapi bila buat lawak...seisi keluarga tersenyum gumbira...ada yang tahu cara-cara menasihati dengan lemah lembut dan membolehkan saya menahan sabar ketika adik2 suka sangat menyepahkan rumah...?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For damainya_hatiProfil   Hantar PM kepada damainya_hati   Pergi ke damainya_hati's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 09:08


Pada 13-11-07 15:49 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

:bunga: ADA kalanya seseorang memiliki pasangan hidup berparas menarik tetapi cakapnya pedas lagi menyinggung.

:bunga: Ada pasangannya rupawan, bahasanya sedap didengar tetapi sangat boros.

:bunga: Ada pula pasangannya indah dan jimat tetapi malas beribadah.

:bunga: Kerencaman dalam mencari jodoh ini pernah diibaratkan dalam satu hadis: 'Manusia itu seperti unta. Antara 100 ekor unta, sangat sulit kamu menemukan seekor yang sangat baik tunggangannya. ' (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

:bunga: Pasangan ideal memang sukar diperolehi dalam zaman penuh dugaan.

:bunga: Ada gadis yang mengeluh kerana sudah penat mencari calon suami yang berkelayakan, gagah dan lawa, tenang dan lembut serta kuat beribadah.

:bunga: Ada teruna mengeluh sukar mencari calon isteri yang cantik, senang dipandang, sabar, jimat, suka beribadah dan pandai mengambil hati ibunya.

:bunga: Nasihat Rasulullah saw berkenaan kekurangan yang ada pada pasangan kita: 'Hendaknya seorang Mukmin tidak meninggalkan seorang Mukminah. Kalau dia membenci suatu perangai pada diri isterinya, dia pasti menyenangi perangai yang lain.'

:bunga: Pesan Rasulullah sejajar dengan firman Allah: 'Kemudian apabila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.' (An-Nisaa: 19)

:bunga: Sebagai pasangan (baik suami mahupun isteri), janganlah kita membiarkan begitu saja beberapa aib atau kekurangan pasangan kita. Alasan bahawa sikap sudah begitu sejak mula - tidak boleh dipakai sama sekali..

:bunga: Sikap manusia boleh diubah selagi ia sanggup merubahnya.

:bunga: Suami hendaklah berdakwah kepada isteri dan begitu juga sebaliknya.

'Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.' (Surah An-Nahl: 125).

:bunga: Dakwah paling asas adalah dengan pasangan kita sebagaimana Rasulullah saw menyampaikan kisah baginda menerima wahyu kepada isterinya, Khadijah. Ia diikuti dengan anak-anak dan orang-orang terdekat.

:bunga: Oleh itu, suami/isteri perlu menggilap cara merubah sikap pasangan dengan cara paling elok menunjukkan contoh dan hujah. Kekasaran atau pukul bantai tidak boleh dibuat untuk memaksa seseorang berubah.

:bunga: Selain ikhlas dalam menasihati, penting pula ikhlas dalam menerima nasihat. Ketika kita dinasihati, hendaknya kita kendalikan serta lunakkan hati kita untuk ikhlas menerimanya.

WALLAHUA'LAMBISSAWA B...

/KEBAHAGIAAN TIDAK AKAN HADIR DENGAN SEKELIP MATA.
IANYA HARUS DIPUPUK DENGAN PERASAAN KASIH SAYANG YANG TIDAK BERBELAH BAGI/




:bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 09:19


banyak kekurangan dalam diri s'diri.. apa slhnya terima kekurangan org lain.. dan bersyukurlah dengan kelebihan yang ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 09:40


Pada 13-11-07 15:49 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!



:bunga: Nasihat Rasulullah saw berkenaan kekurangan yang ada pada pasangan kita: 'Hendaknya seorang Mukmin tidak meninggalkan seorang Mukminah. Kalau dia membenci suatu perangai pada diri isterinya, dia pasti menyenangi perangai yang lain.'

:bunga: Pesan Rasulullah sejajar dengan firman Allah: 'Kemudian apabila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.' (An-Nisaa: 19)

:bunga: Sebagai pasangan (baik suami mahupun isteri), janganlah kita membiarkan begitu saja beberapa aib atau kekurangan pasangan kita. Alasan bahawa sikap sudah begitu sejak mula - tidak boleh dipakai sama sekali..

:bunga: Sikap manusia boleh diubah selagi ia sanggup merubahnya.

:bunga: Suami hendaklah berdakwah kepada isteri dan begitu juga sebaliknya.



:welcome: :welcome: :bunga: untuk kak siti.. :bunga: :bunga: ;-) :kelip: :sopan:


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 14-11-07 09:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 10:07


!!! QUOTE !!!



:welcome: :welcome: :bunga: untuk kak siti.. :bunga: :bunga: ;-) :kelip: :sopan:




:bunga: :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 10:33


Pada 13-11-07 17:44 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
best..best...sebagai panduan diri..

P/S : Kenapa kasih_kekasih tak join pantun ye...best tu pantun... :welcome:




:malu: :malu:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-11-07 12:11


Assalamualaikum
anys : nak teka lagu tu....
lagu Waheeda...Satu Misteri.... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 650
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 15:29


/KEBAHAGIAAN TIDAK AKAN HADIR DENGAN SEKELIP MATA.
IANYA HARUS DIPUPUK DENGAN PERASAAN KASIH SAYANG YANG TIDAK BERBELAH BAGI/

ana suka sangat dengan statement ni..semua kat atas tu betul..tak ada yang tak betul melainkan yang betul-betul belaka..

betul..betul...betul...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,Sabah@Seremban

Sabah  


posticon Posting pada: 16-11-07 14:07


Assalamualaikum wwt...

Ya ALLAH..
limpahkanlah kepadaku kekuatan untuk mencintaiMu,
Mencintai orang yang mencintaiMu,
dan mencintai perkara-perkara yang mendekatkan diri
untuk mencintaiMu..
Jadikanlah rasa mencintaiMu lebih aku sukai..
berbanding air dan embun..
:bunga: :bunga: :bunga:

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-11-07 14:27


awek saya is the best..:-) tapi kami kerap bergaduh...Kenapa perempuan suka buat perangai?hairanla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-11-07 15:00


Pada 16-11-07 14:27 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

awek saya is the best..:-) tapi kami kerap bergaduh...Kenapa perempuan suka buat perangai?hairanla...


:jangan: bukan buat perangai, tapi manja ... cepat-cepat lah kahwin, nanti dah tak gaduh lagi. kalau gaduh pun gaduh2 sayang saja :sopan:


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 15:12


Di sebalik kecantikan pasangan kita....handsome lagi kita... :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-11-07 15:29


Pada 16-11-07 14:27 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

awek saya is the best..:-) tapi kami kerap bergaduh...Kenapa perempuan suka buat perangai?hairanla...


ooooooo....kan susah.. :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 05:45


apalah yang ada pada paras rupa.. harus dipandang juga pada agamanya serta akhlaknya... lelaki dan wanita saling melengkapi.. tidak akan dapat pasangan yang perfect segala-galanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 20-11-07 07:29


Pada 14-11-07 12:11 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
anys : nak teka lagu tu....
lagu Waheeda...Satu Misteri.... :welcome:



ya tepat sekali..5 markah untuk TT :bunga:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-11-07 08:49


Assalamualaikum
alahai ummu....5 markah jeq ke....hmm... kalau 5/100..tak lepas lagi nak dapat D pun...huhu... :cry:

P/S : munge kertas ke munge plastik tu........ :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 08:54


Pada 20-11-07 05:45 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

apalah yang ada pada paras rupa.. harus dipandang juga pada agamanya serta akhlaknya... lelaki dan wanita saling melengkapi.. tidak akan dapat pasangan yang perfect segala-galanya...


Assalamualaikum

erm betul tu..
kekurangan isteri akan ditutupi dengan kelebihan suami...
dan kekurangan suami pula akan ditutupi oleh kelebihan isteri..
itu namanya saling lengkap melengkapi..
jika suami/isteri tau akan perkara ini..
maka tidak akan timbul..
persoalan untuk mencari kekurangan dan kelebihan masing-masing..
nobody is perfect..
lihatlah dan kenalilah diri kita dulu..
baru kita lihat pula pada pasangan kita..
kerana itu jika ditakdirkan kita bertemu dengan seseorang..
kenalilah dirinya dengan sebaiknya..

p/s: this is for u.... :bunga:


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'
[ Telah diedit oleh: ika2410 pada 20-11-07 08:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 08:58


Pada 13-11-07 15:49 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!



:bunga: Nasihat Rasulullah saw berkenaan kekurangan yang ada pada pasangan kita: 'Hendaknya seorang Mukmin tidak meninggalkan seorang Mukminah. Kalau dia membenci suatu perangai pada diri isterinya, dia pasti menyenangi perangai yang lain.'



wahh ayat ni cantik. kalau saya, kalaulah ada orang nak melamar :malu:
saya nak cakap dengan dia kena terima segala kurang dan lemah saya seperti saya sedia terima dia yang juga mustahil sempurna. dan dia juga mesti terima keluarga saya seadanya. kalau tidak, terus reject tanpa istikharah :jangan: :jangan: :jangan:

:bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 08:58


Pada 20-11-07 08:54 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!



Assalamualaikum

erm betul tu..
kekurangan isteri akan ditutupi dengan kelebihan suami...
dan kekurangan suami pula akan ditutupi oleh kelebihan isteri..
itu namanya saling lengkap melengkapi..
jika suami/isteri tau akan perkara ini..
maka tidak akan timbul..
persoalan untuk mencari kekurangan dan kelebihan masing-masing..
nobody is perfect..
lihatlah dan kenalilah diri kita dulu..
baru kita lihat pula pada pasangan kita..
kerana itu jika ditakdirkan kita bertemu dengan seseorang..
kenalilah dirinya dengan sebaiknya..

p/s: this is for u.... :bunga:



betul... betul... betul...
tak sabar nak merasa nasi minyak kak ayu... kuang kuang kuang...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 20-11-07 09:25


....thank you!!!!!...senang sikit saya nak nasihat org yang bertkhta kat hati saya ni...dia boleh saya tegur sikit dulu lah..dia kata terima dia seadanya atau cari org lain...yang saya suka, dia xpentingkan diri, nak tengok saya bhagia...yang saya tak suka, dia sggp mengalah&membiarkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-11-07 11:31


Assalamualaikum
a'ah..tak sabar nak rasa nasi minyak kak ika...ke dia buat nasi goreng paprik........ :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

izzasyams
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14813
Posting: 11
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 11:53


hm... saja nak menyibuk.. maafla.. baru join even dah lama daftar.. memang dalam bab-bab pasangan ni, kita kena terima seadanya.. ingat kembali niat kita berkahwin. segalanya kerana Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzasyamsProfil   Hantar PM kepada izzasyams   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 16:03


Pada 20-11-07 11:53 , izzasyams posting:

!!! QUOTE !!!

hm... saja nak menyibuk.. maafla.. baru join even dah lama daftar.. memang dalam bab-bab pasangan ni, kita kena terima seadanya.. ingat kembali niat kita berkahwin. segalanya kerana Allah..


iskk.. apa pulak nyibuknya izza... join saja...
tak kesah lah lama ke baru ke tak aktif ke terlebih aktif ke...
portal ni kan terbuka kepada sesiapa yang menginginkannya...

jemput... jemput... sila... silaa... nak bersila pun boleh...
:welcome: :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 16:21


:bunga:".."PuDarLaH KeBaHagiaaN SeoRaNg WaniTa jiKa Ia TidaK
MaMpu MeNjadIkaN suaMinYa TeMaN YaNg MuLia
DaN TiDaK MuNgKiN LeLakI HiDup BaHaGia
TaNpa Di DaMpiNgi Oleh IsTeri YaNg Mulia..""
:bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2914
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 16:25


“Inikah ertinya cinta. Hadir tanpa dipinta. Hati ingin menerima tapi dibatasi cita. Sinar wajahnya bercahaya membuat diriku terpesona. Namun aku masih mencari cinta Yang Maha Esa. Oh Tuhanku. Aku mendamba cinta dan rahmat dari-Mu. Ku pohon cinta insan yang mencintai-Mu. Bimbinglah daku mengenali cinta suci. Moga dapatku kecapi kasih yang sejati.” (Inikah Ertinya Cinta, Saujana)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com
[ Telah diedit oleh: aye pada 20-11-07 16:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 16:31


Pada 16-11-07 15:12 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Di sebalik kecantikan pasangan kita....handsome lagi kita... :welcome:


.. aduh tuan penasihat:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 16:22


Pada 14-11-07 09:19 , arebie posting:

!!! QUOTE !!!

banyak kekurangan dalam diri s'diri.. apa slhnya terima kekurangan org lain.. dan bersyukurlah dengan kelebihan yang ada


betul kata arebie..kekurangan dalam diri sendiri pun banyak..selalu tengok kekurangan pasangan..lupa kat kekurangan diri..apa yang Allah takdirkan, itulah yang terbaik untuk kita.. :-)

p/s disebalik kecantikan pasangan kita, handsome lagi kita?hehe..macam-macam kakisamun ni.. :-D :-D


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

asrar_83
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2008
Ahli No: 34064
Posting: 5
Dari: PASIR GUDANG

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-07-08 14:36


salam..........

memang susah nak dapat pasangan yang sempurna........kita hanya manusia biasa tidak boleh lari dari kekurangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrar_83Profil   Hantar PM kepada asrar_83   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 14:55


Pasangan ideal memang sukar diperolehi dalam zaman penuh dugaan.


syaa setuju dengan ayat ini..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 650
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 15:23


hmmm.pasangan ideal??
memang lah..ana sendiri inginkan teman hidup yang solehah..tapi....erk...

hmm..sentiasa lah perbetulkan kekurangan diri dan berdoa daripadaNya...

Wsalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14697 saat. Lajunya....