Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 290
Ahli: 0
Jumlah: 290




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 17 jam, 21 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 24 hari yang lalu


Cerpen
Topik: Itulah kisah cinta pertama


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» Itulah kisah cinta pertama

Please Mendaftar To Post


Oleh Itulah kisah cinta pertama

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 03-10-03 15:02


Aku seorang anak gadis yg datangnya dari desa.Datangnya aku ke kota untuk mencari dan menimba ilmu sebanyak mana yang ku termampu..nawaitu ku ingin membalas jasa kedua org tuaku..jua untuk mengubah nasib miskin keluargaku...

Setelah hampir 6 thn aku mengharungi,dan berlawan nasibku di kota menimba ilmu..namun akhirnya aku berjaya jua untuk mmenamatkan pengajianku di sebuah universiti tempatan dan memperolehi segulung ijazah dlm bidang kejuruteraan awam.

Sepanjang tempoh pengajianku itu,aku jua seperti gadis remaja yg lain...yg mana ingin disayangi jua ingin menyintai dan dicintai.

Telah lama aku menyimpan perasaan kepada sesorang jejaka yg mana ianya telah menarik perhatian ku buat pertama kalinya dalam hidupku..Setiap kali aku terpandang wajahnya, aku terasa sengguh gembira.Aku jua sering bertembung dengannya ketika diperpustakaan.Aku terfikir sendirian bahawa jejaka itu seorang yang baik, dan jua soleh..insyaallah..Ini disebabkan cara dan perwatakkannya membuatkan aku terpesona dengannya.

Setiap malam aku berdoa kepada Allah andaikata itu lah jodoh ku maka dekatkanlah aku dan dia ..dan jauhilah aku dr kemungkaran..

Aku sebenarnya tidak berani untuk mencurahkan isi hatiku kepada teman sebilik ku..aku rasa cukuplah aku sorang shj yg tahu..sebabnya aku nie seorang yg pemalu ttg hal2 sebegini.

Sudah sekian lamanya aku memerhati si jejaki itu, namun akhirnya aku mengetahui disedikit sebanyak ttg dirinya.Namanya Haikal Hakimi..pelajar thn akhir dalam jurusan perubatan ...itulah jejaka yg selalu bermain difikiran ku.
Suatu hari aku tersepempak sekali lagi dengannya, maka secara tak sengaja aku terpandang ke arah wajahnya dan begitu jua Haikal Hakimi..mata bertentang mata ..lalu dia tersenyum seakan memberikan tanda hormatnya kpd aku dan jua Fairuz rakan baikku..Aku membalas senyuman sekadar utk memberi hormat.

Walaupun aku menyukai dirinya tapi aku tidak lupa akan cita2 asalku..aku jua tidak lalai dlm pelajaran ku..bagiku pelajaran dapat memberikan kita segala2nya..dengan adanya ilmu kita mampu memikirkan yg baik dan yg buruk.
Bagiku jua tidak salah untuk menyintai dan menyukai sesuatu itu asalkan ianya tidak mlebihi batasan agama dan syariat yg telah ditetapkan..janganlah lalai dengan keenakkan dunia kerana dunia hanya tempat bercucuk tanam dan akhirat adalah tempat memungut hasil.

Setiap malam aku bangun untuk menunaikan solat sunat taubat, tahajjud , hajat dan jua witir..memohon kepada ILLLAHI ..berdoa merintih kepada ILLAHI ttg hidupku tentang segala masalah yg ku hadapi ini.Semoga Allah memberikan aku kekuatan untuk menempuhi hidup yg mencabar ini sebagai seorang muslimah yg sejati, dan yang paling penting ialah hidup dan mati ku dalam kemanisan iman dan Islam.

Adakah kalian percaya bahawa aku telah merahsiakan ttg perasaan ku ini selama 3 thn yg lalu...yg mana kali pertama aku bertemu dengannya di suatu majlis yg telah dianjurkan oleh MPP dan secara tidak langsung Haikal Hakimi itu menjadi Ketua pasukan ku.

Pada 14 Oktober 2000 yg lalu , yg mana ianya merupakan hari yg paling bermakna dlm hidupku kerana aku akan dianugerah kan segulung ijazah yg aku nanti2 dan idam2kan selama ini...Aku sungguh gembira kepana abah , emak dan keluargaku datang pd majlis tersebut berkongsi kegembiraan bersama ku..Dengan linangan air mata tanda syukur ku, aku mengucapkan ribuan terima kasih kpd keluarga ku krn meyokong dan memberi semangat dan tekad yg padu utk ku teruskan pengajianku hingga ke peringkat ini. ALHAMDULILLAH..

Tiba2 Fairuz memanggil ku katanya ada org yg ingin berjumpa dengan ku..aku pun terfikir2 siapakan yg ingin berjumpa denganku..ku fikirkan Anis yg mana dia merupakan adik smart group ku.

Aku hanya membuntuti Fairuz yg mana dia akan menunjukkan kepadaku org yg ingin berjumpa dengan ku...Fairuz mematikan langkahnya di bawah sepohon pokok ru..
." Izzah, kau tunggu di sini kejap yerk..aku nak panggil budak nie" kata Fairuz.." O.k..tapi siapa budak tu?".balasku kepada Fairuz..
" Emmmm, Izzah, tunggu jep yerk.."..

Hampir 5 minit aku menunggu seorang diri di bawah pohon ru tapi batang hidup empunya diri yg nak berjumpa dgn ku nie belum muncul lg...

Tiba2 aku terlihat kelibat seorang lelaki..semakin lama semakin dekat dirinya kudengan tempat penantianku tadi...Aaku dapat melihatt jelas wajahnya..ia wajah yg selalu bermain di benakku selama ini,..Ia siapa lagi kalau bukan jejaka yg telah mengetuk pintu hatiku ini..

" Assalamualaikum " sapaannya kepada ku.." Waalaikumussalam " jawabku....Dia memperkenalkan dirinya kepadaku..dan aku hanya mendengar dan mengiakan shj apa yg telah dikatakan olehnya kepada ku...

Dia memberitahu kepada ku bahawa dia ingin bersahabat dengan ku...Aku berasa sungguh terkejut degan apa yg telah di perkatakan kepadaku..

Kini hampir 2 thn aku berkawan dengannya atas dasar saling tegur menegur, nasihat dan memberi pandangan..sama ada dari segi perkerjaan kehidupan dan sebagainya..dialah tempat aku meluahkan perasaan ku..dialah yg memberi ku motivasi dan sebagainya...

Pada 29 Disember 2002 dia telah telah melamarku menjadi permaisuri hatinya...dan aku menerimanya dengan hati yg terbuka...aku bersyukur kepada ILLAHI kerana apa yg telah aku idamkan tercapai..sekali lagi aku berlenang air mata tanda syukurku kepada Yang Esa.

Pada hari pertama ku bergelar isteri, aku memberi tahu kepadanya bahawa aku telah jatuh hati padanya selama 3 thn secara berahsia...dan dialah cinta pertama ku...

Aku jua tidak menyangka bahawa dia jua sepertiku...memendam perasaan cinta kepada ku selama 3 thn jua dimana majlis yg dianjurkan oleh MPP menemukan kami berdua dan katanya itulah cinta pertama baginya jua..

~itulah cinta pertama~

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

siti_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 632
Posting: 37
Dari: BaTu PaHaT

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-03 14:40


wahh, syoknya baca cerita ni. boleh sama2 simpan perasaan pulak kan. Ni cerita betul ke??

-----------------
[b]PaNcArKaN nUr kAsIh dI jAlAn bAhAgIa YaNg mEnUjU kE mAhlIgAi KaSiH. SeSuNgGuHnYa HaNyA TuHaN yAnG TaHu ImPiAn KaSiHkU UnTuK MeNjAdI SePeRtI DiA KeKaSiH AllaH.[/b]



Bookmark and Share

    


  Member Information For siti_aisyahProfil   Hantar PM kepada siti_aisyah   Quote dan BalasQuote

cahaya_syuhada
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.09.2003
Ahli No: 3643
Posting: 23
Dari: egypt

egypt  


posticon Posting pada: 24-10-03 21:08


Ehehehhe..
Bestnya... First love? ehehhehe..
Rasanya, nih cerita betui,la...
Naluri saya mengatakan ianya cerita betul...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_syuhadaProfil   Hantar PM kepada cahaya_syuhada   Pergi ke cahaya_syuhada's Website   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 21:32


best aa baca cerita nih..cerita betul ke nih??susah jugak nak cari org yg lalui cinta sebegini eh??

Bookmark and Share

    


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

mas_ann
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4342
Posting: 3
Dari: Tg. Malim, Perak. MCIIUM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 01:27


hmm,menarik!
sebahagian dr citer tuh dah ana alami.harap2 plot cerita tu akn turut t'jd dlm hidup ana.doakan yerk.wainlam takun ghadhaban,fawathiqillahumma raabithatana.amin.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_annProfil   Hantar PM kepada mas_ann   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 26-10-03 10:24


wow!sungguh drmatik kisah cinta itu.....ingat kwn2 jika bercinta,jglah batas agama......insyaAllah berkat...dan beakhir dgn satu ikatan yg sah.

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

sutera_biru
Warga Rasmi
Menyertai: 05.11.2003
Ahli No: 4931
Posting: 19
Dari: danger zone

Kedah  


posticon Posting pada: 05-11-03 15:46


bestnyer citer tu....
even diorg msg2 cuma memendam rasa,tp dgn takdir ilahi diorg bertemu jodoh juga....
sabar tu penting....
klo dah jodoh tu,xkan kemana....

-----------------
sEnYuMAn iTu SuaTu sEDekAh~;0

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_biruProfil   Hantar PM kepada sutera_biru   Quote dan BalasQuote

DeLiMa_Flia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2003
Ahli No: 4929
Posting: 60
Dari: UIAM

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-11-03 15:55


Jodoh dan pertemuan di tangan TUHAN...smoga berbahagia...bajailah ia dgn keimanan..dan keikhlasan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For DeLiMa_FliaProfil   Hantar PM kepada DeLiMa_Flia   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 06-11-03 23:01


Assalamualaikum...erm sebenarnya citer nie ana reka je....cuma ade sesetgh drp bab dlm citer nie adalah realiti yg terjadi pd remaja hari nie.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

putripuisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15926
Posting: 156
Dari: Allah & kepada-Nya jua

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-01-06 18:04


assalamualaikum

best
best
best
tapi
terlalu
pendek
jadi
ayat
tak
interesting....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putripuisiProfil   Hantar PM kepada putripuisi   Pergi ke putripuisi's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 00:12


1st love

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

eNira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17047
Posting: 102
Dari: somewhere in Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 00:37


bestnya..sama-sama pendam rasa..tak bertepuk sebelah tangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eNiraProfil   Hantar PM kepada eNira   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-05-06 08:31


wah best heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 28-05-06 04:41


wow.....
bestla....
akak Boleh bagi doa tu kat saya tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

muslimah_87
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 6527
Posting: 221
Dari: UM

Johor  


posticon Posting pada: 05-06-06 11:29


em...best...tapi..dapi segi pengolahan kurang baik...tapi seronok citerni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_87Profil   Hantar PM kepada muslimah_87   Quote dan BalasQuote

qistina_05
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12485
Posting: 12
Dari: Pasir puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-06-06 11:35


best nyerrrr........ni mesti orang yang lalui

Bookmark and Share

    


  Member Information For qistina_05Profil   Hantar PM kepada qistina_05   Pergi ke qistina_05's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-06-06 10:25


Best nya cerita ni..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Maisarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2803
Posting: 205
Dari: Singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 29-06-06 10:41


Salam
Menarik.Mungkin benar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaisarahProfil   Hantar PM kepada Maisarah   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-06 10:44


Lebih kurang macam kisah hidup ana saja..
Mudah-mudahan ALLAH satukan kami..
Allahhumma Ameen..


~HANYA TUHAN YANG TAHU~

:) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 15-01-08 19:58


indahnya cinta pertama...nice story...hanya Dia yang Maha Mengetahui

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

embun-pagi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27056
Posting: 41
Dari: Lorong Teratai

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 20:20


subhanallah...itu lah kekuasaan Allah...
sesungguhnya jodoh itu ketentuan dari-NYA...
kita hanya perlu bersabar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For embun-pagiProfil   Hantar PM kepada embun-pagi   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 22:48


best best best.. dan best... :-D

p/s: buat saya teringat, saya pun pernah memendam rasa selama 3 tahun dengan seseorang.. huhu... kisah lama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 06:54


Cerita yang menarik, mugkin sebab ending dia gembira :kelip:
Cintailah diri sendiri sebelum menyintai orang lain,
dengan menyintai diri sendiri kita tahu yang mana harus di dahulukan... 8-)

Tak ada sambungan ke.... :-D


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 16-01-08 10:49


best betul cerita ini. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 11:47


happy ending...so it's become interesting.... usaha yang elok hasilnye elok..insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109189 saat. Lajunya....