Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
MTMKi: 38 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 51 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Pejuang Agama Itu Di Mana


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Pejuang Agama Itu Di Mana

Please Mendaftar To Post


Oleh Pejuang Agama Itu Di Mana

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-07 09:47


Petikan posting ini tidak saya ubah sedikit pun beserta tajuknya yang saya ambil dari Portal SMAPL. Terima kasih kepada saudara Izat Anwari. Sebagai bekas pelajar Smap Labu, tidak saya tuding artikel ini hanya kepada pelajar-pelajar yang pernah belajar di Smap Labu, tetapi lebih kepada semua bekas pelajar sekolah agama yang mempunyai kefahaman agama yang jelas. Luangkan masa anda sekejap untuk meneliti isi kandungan ini. Moga dirahmati Allah sentiasa.


*********************


salam...
pertama kali joined forum ini...
saya bekas pelajar smapl batch 98-02...

perasaan saya pilu bergaul kesal bilamana pelajar2 smapl sendiri semakin tumpul 'taring'nya apabila keluar daripada smapl...
jiwa muda yang sepatutnya digunakan dalam merubah kondisi masyarakat dari kegelapan ke arah pencerahan, hanya tinggal mitos semata-mata...

dahulu di smapl,masih segar dalam ingatan saya sewaktu air liur ini berkobar-kobar menumbuk jiwa setiap pemuda pembawa agama...
usrah dan tazkirah menjadi nafas di bumi tiroi...
ma'thurat dan dhuha menjadi aliran darah yang menghidupkan hati-hati pemuda...
maksiat dipandang hina, makruf ditegak kencang, mungkar dicincang2...
tapi? sesudah keluar dari smapl, di mana jiwa pemuda2 sebegitu?

saya terlalu rindukan iklim dini seperti itu...
di bumi luar ini...
kita sibuk berbicara soal reunion, soal kahwin, soal ijazah, soal phD, soal gaji, soal harta, soal kerja...
realitinya masyarakat di luar dihambat isu US nothing, diratah isu globalisasi, dirogol isu Artikel 11 (sekarang bergerak perlahan setelah mereka kalah dalam isu Lina Joy), dicabul isu pluralisme, dipijak isu islam liberal, dirantai isu hedonisme, dibelenggu isu pembangunan tanpa had, berbagai lagi permasalahan umat yang kita masih belum ambil tahu...

di mana kita akan berjumpa dengan HAMKA ke-2? di mana akan lahirnya ALI SHARIATI ke-2? di mana perginya HASAN AL-BANNA ke-2? di mana pengganti SYED QUTB? di mana dia SAID HAWA ke-2? di mana tersoroknya MUHAMAD IQBAL ke-2? di mana larinya ABUL A'lah AL-MAUDUDI ke-2? di mana simpannya RASHID RIDA ke-2? di mana sembunyinya AHMAD DEEDAT ke-2?
semuanya di SMAPL...sekolah agama yang menjadi impian setiap pelajar di malaysia...
setelah disaji dengan berbagai ilmu agama selama 5 tahun, keluarnya tiada apa-apa kepada golongan massa di sekeliling...
di mana mereka? di mana??!!

sekadar khuatir akan hilangnya permata smapl yang menjadi juruperubah masyarakat....
masyarakat kini dahagakan pejuang-pejuang islam yang bangkit membawa arus perubahan...
di mana mereka? pejuang-pejuang berjiwa muda ini perlu meratah derita umat sebelum mereka betul-betul boleh membawa satu era pencerahan dalam permasalahan masyarakat...

"pemimpin dan pemikir tidak lahir dari dewan2 kuliah, pemimpin dan pemikir juga tidak lahir dari bilik2 tutorial, tetapi pemimpin dan pemikir lahir dari kemelut dan permasalahan umat" -pak muhamad nathir-


.:: SMAP Labu Portal ::.

Haemoglobin Kebenaran



********************


Sabda Rasulullah:

"Bermula islam itu asing
dan kelak akan kembali asing seperti semula
maka berbahagialah orang-orang yang terpencil
yang tidak banyak kawannya
iaitu orang yang melestarikan sunnahku
yang sudah dirosakkan oleh manusia."


Di bahu kita terpikul amanah agama.
Wallahu ā€˜alam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-11-07 11:48


Assalamualaikum

"Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri."
(Surah ar-ra'd:11)

"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya! Amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya."
(Surah as-Saff:2-3)

InsyaAllah mari kita jadikan ini sebagai amaran buat diri sendiri...
dan bersamaĀ² kita lihat apa yang telah kita sumbangkan untuk agama...cukupkah.....

"Tegakkanlah daulah Islam di dalam hatimu supaya dia tegak di atas bumi kamu." :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 12:13


ā€œBerpenat lelahlah kerana sesungguhnya kesenangan itu selepas kepayahan.Jangan bersedih kerana hidup ini meletihkan, sebab demikianlah hidup itu diciptakanā€¦ā€ IMAM ASY SYAFIE

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-11-07 13:07


bagi ana lulusan SAR lebih baik dari lulusan SMABP(KISAS,SMAPL & SMAPK)...

jiwa mereka jiwa pejuang..dengan kemudahan terhad,guru2 yang kerap keluar masuk....segala-galanya kurang....

itu yang SAR cuba dijadikan SMABK untuk lunturkan jiwa perjuangan ni....

p/s : ana bercakap kerana ana ex-SMABP dan ex-guru SAR....jelas perbezaannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 13:43


Pada 12-11-07 13:07 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana lulusan SAR lebih baik dari lulusan SMABP(KISAS,SMAPL & SMAPK)...

jiwa mereka jiwa pejuang..dengan kemudahan terhad,guru2 yang kerap keluar masuk....segala-galanya kurang....

itu yang SAR cuba dijadikan SMABK untuk lunturkan jiwa perjuangan ni....

p/s : ana bercakap kerana ana ex-SMABP dan ex-guru SAR....jelas perbezaannya....


betul tu, ana setuju.ana pun dari SAR. bila kita rasa perit dan susah barulah ada semngat perjuangan, betapa susahnya mencari ilmu, keadaan sekolah yang dhiof, guru 2 yang kekdang sering bertukar, tapi semangat tak pernah luntur untuk perjuangankan Islam walaupun lepas keluar dari SAR.. semangat itu tetap ada..


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 14:00


Pada 12-11-07 09:47 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

Petikan posting ini tidak saya ubah sedikit pun beserta tajuknya yang saya ambil dari Portal SMAPL. Terima kasih kepada saudara Izat Anwari. Sebagai bekas pelajar Smap Labu, tidak saya tuding artikel ini hanya kepada pelajar-pelajar yang pernah belajar di Smap Labu, tetapi lebih kepada semua bekas pelajar sekolah agama yang mempunyai kefahaman agama yang jelas. Luangkan masa anda sekejap untuk meneliti isi kandungan ini. Moga dirahmati Allah sentiasa.


*********************


salam...
pertama kali joined forum ini...
saya bekas pelajar smapl batch 98-02...

perasaan saya pilu bergaul kesal bilamana pelajar2 smapl sendiri semakin tumpul 'taring'nya apabila keluar daripada smapl...
jiwa muda yang sepatutnya digunakan dalam merubah kondisi masyarakat dari kegelapan ke arah pencerahan, hanya tinggal mitos semata-mata...

dahulu di smapl,masih segar dalam ingatan saya sewaktu air liur ini berkobar-kobar menumbuk jiwa setiap pemuda pembawa agama...
usrah dan tazkirah menjadi nafas di bumi tiroi...
ma'thurat dan dhuha menjadi aliran darah yang menghidupkan hati-hati pemuda...
maksiat dipandang hina, makruf ditegak kencang, mungkar dicincang2...
tapi? sesudah keluar dari smapl, di mana jiwa pemuda2 sebegitu?

saya terlalu rindukan iklim dini seperti itu...
di bumi luar ini...
kita sibuk berbicara soal reunion, soal kahwin, soal ijazah, soal phD, soal gaji, soal harta, soal kerja...
realitinya masyarakat di luar dihambat isu US nothing, diratah isu globalisasi, dirogol isu Artikel 11 (sekarang bergerak perlahan setelah mereka kalah dalam isu Lina Joy), dicabul isu pluralisme, dipijak isu islam liberal, dirantai isu hedonisme, dibelenggu isu pembangunan tanpa had, berbagai lagi permasalahan umat yang kita masih belum ambil tahu...

di mana kita akan berjumpa dengan HAMKA ke-2? di mana akan lahirnya ALI SHARIATI ke-2? di mana perginya HASAN AL-BANNA ke-2? di mana pengganti SYED QUTB? di mana dia SAID HAWA ke-2? di mana tersoroknya MUHAMAD IQBAL ke-2? di mana larinya ABUL A'lah AL-MAUDUDI ke-2? di mana simpannya RASHID RIDA ke-2? di mana sembunyinya AHMAD DEEDAT ke-2?
semuanya di SMAPL...sekolah agama yang menjadi impian setiap pelajar di malaysia...
setelah disaji dengan berbagai ilmu agama selama 5 tahun, keluarnya tiada apa-apa kepada golongan massa di sekeliling...
di mana mereka? di mana??!!

sekadar khuatir akan hilangnya permata smapl yang menjadi juruperubah masyarakat....
masyarakat kini dahagakan pejuang-pejuang islam yang bangkit membawa arus perubahan...
di mana mereka? pejuang-pejuang berjiwa muda ini perlu meratah derita umat sebelum mereka betul-betul boleh membawa satu era pencerahan dalam permasalahan masyarakat...

"pemimpin dan pemikir tidak lahir dari dewan2 kuliah, pemimpin dan pemikir juga tidak lahir dari bilik2 tutorial, tetapi pemimpin dan pemikir lahir dari kemelut dan permasalahan umat" -pak muhamad nathir-


.:: SMAP Labu Portal ::.

Haemoglobin Kebenaran



********************


Sabda Rasulullah:

"Bermula islam itu asing
dan kelak akan kembali asing seperti semula
maka berbahagialah orang-orang yang terpencil
yang tidak banyak kawannya
iaitu orang yang melestarikan sunnahku
yang sudah dirosakkan oleh manusia."


Di bahu kita terpikul amanah agama.
Wallahu ā€˜alam.



terkedu ana membaca,:-(, ana juga rindukan iklim dini seperti dulu, semasa ana di SAR,solat dengan jemaah, petg dengan mathurat, Quran sentisa mengelilingi hati.... kini, dunia luar menghmbat masa untuk,membuatkan ia pergi..adakah sesiapa yang ingin bantu ana?


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.
[ Telah diedit oleh: cahayakuiman pada 12-11-07 14:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-11-07 14:09


Pada 12-11-07 14:00 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!


terkedu ana membaca,:-(, ana juga rindukan iklim dini seperti dulu, semasa ana di SAR,solat dengan jemaah, petg dengan mathurat, Quran sentisa mengelilingi hati.... kini, dunia luar menghmbat masa untuk,membuatkan ia pergi..adakah sesiapa yang ingin bantu ana?



membantu macam mana tu.....
banyak saja ruang untuk kita mencari agama....
yang penting, kita kena usaha membantu diri kita...bukan mengharap orang datang membantu diri kita....
usahalah......



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-07 14:12


Pada 12-11-07 13:43 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 13:07 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana lulusan SAR lebih baik dari lulusan SMABP(KISAS,SMAPL & SMAPK)...

jiwa mereka jiwa pejuang..dengan kemudahan terhad,guru2 yang kerap keluar masuk....segala-galanya kurang....

itu yang SAR cuba dijadikan SMABK untuk lunturkan jiwa perjuangan ni....

p/s : ana bercakap kerana ana ex-SMABP dan ex-guru SAR....jelas perbezaannya....


betul tu, ana setuju.ana pun dari SAR. bila kita rasa perit dan susah barulah ada semngat perjuangan, betapa susahnya mencari ilmu, keadaan sekolah yang dhiof, guru 2 yang kekdang sering bertukar, tapi semangat tak pernah luntur untuk perjuangankan Islam walaupun lepas keluar dari SAR.. semangat itu tetap ada..



Iye..
Saya tidak nafikan langsung
SAR ni mempunyai semangat juang pada agama yang tinggi lantaran di sebalik kekurangan yang ada pada kemudahan sekolah & sebagainya..
berbanding sekolah-sekolah SBP yang diberikan kemudahan berlebih-lebih sampaikan pada satu tahap tidak digunakan sebaik mungkin..
Pun begitu tetap saja kita diterapkan iklim dini yang serupa
Tetapi masih lagi kita kekurangan pejuang-pejuang agama dari SAR mahu pun SBP
Berjuang bukanlah dari konteks fizikal yang berat sahaja..
Cukup sekadar melihat penghayatan agama dalam diri..
Dan apa yang mampu kita berikan pada masyarakat umum dalam apa jua bentuk :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 14:56


Pada 12-11-07 14:09 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 14:00 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!


terkedu ana membaca,:-(, ana juga rindukan iklim dini seperti dulu, semasa ana di SAR,solat dengan jemaah, petg dengan mathurat, Quran sentisa mengelilingi hati.... kini, dunia luar menghmbat masa untuk,membuatkan ia pergi..adakah sesiapa yang ingin bantu ana?



membantu macam mana tu.....
banyak saja ruang untuk kita mencari agama....
yang penting, kita kena usaha membantu diri kita...bukan mengharap orang datang membantu diri kita....
usahalah......




ye,ana faham itu..maksud ana..dalam konteks persefahaman fikrah..bantu memberikan pandangan, illmu dan kekuatan kita perlu cari,.... kkdang adakala ujian itu datang dan pergi... moga kekuatan dan iman akan tetap kukuh..
amin.


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 17:36


bilaku didatangi malam
gelora perasaan mencengkam di jiwa
masihkah ada lagi
dayaku menghindar dari kealpaan

diterjah pelbagai persoalan
dihujani airmata penyesalan
bisakah terhapus semua
segala dosa noda yang bertahta

terangi jalan hidupku..
dengan cahaya kasihMu
pimpinlah daku dengan hidayahMu

tuhanku...
di malam syahdu ku merayu
ampunilah segala dosaku yang lalu...
sujudku...
mendambakan keredhaanMu
tempatkan daku di dalam rahmatMu

ya Allah tunjukkan jalan kebenaran
subukan jiwaku dengan keimanan..
hanya padaMU oh Tuhan
ku sandarkan harapan...

dan aku sesungguhnya pasrah padaMU
hidup matiku hanyalah untukMu

barangkali mereka terlupa akan janji yang terpateri sejak azali...
bantulah sahabat akan diri ini jua untuk mengingati akan janji itu...


p/s: berjuang itu memang pahit,kerana syurga itu manis...


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 13-11-07 15:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 17:40


Pada 12-11-07 13:07 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana lulusan SAR lebih baik dari lulusan SMABP(KISAS,SMAPL & SMAPK)...

jiwa mereka jiwa pejuang..dengan kemudahan terhad,guru2 yang kerap keluar masuk....segala-galanya kurang....

itu yang SAR cuba dijadikan SMABK untuk lunturkan jiwa perjuangan ni....

p/s : ana bercakap kerana ana ex-SMABP dan ex-guru SAR....jelas perbezaannya....



huhuhu :cry: :cry: :cry: kecik hati org macam ana yang berasal dr sekolah kapitalis ni.... :sopan: :sopan:

p/s... Allah 'bebas' memilih siapa antara hambaNya yang sudi membela agama yang mulia ini.... Hanya Allah jua pmilik segala hati...


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-07 00:37


Pada 12-11-07 17:40 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 13:07 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana lulusan SAR lebih baik dari lulusan SMABP(KISAS,SMAPL & SMAPK)...

jiwa mereka jiwa pejuang..dengan kemudahan terhad,guru2 yang kerap keluar masuk....segala-galanya kurang....

itu yang SAR cuba dijadikan SMABK untuk lunturkan jiwa perjuangan ni....

p/s : ana bercakap kerana ana ex-SMABP dan ex-guru SAR....jelas perbezaannya....



huhuhu :cry: :cry: :cry: kecik hati org macam ana yang berasal dr sekolah kapitalis ni.... :sopan: :sopan:

p/s... Allah 'bebas' memilih siapa antara hambaNya yang sudi membela agama yang mulia ini.... Hanya Allah jua pmilik segala hati...



Betul tu
Allah ada berfirman Dia akan menganugerahkan kefahaman agama tu pada sesiapa sahaja yang Dia kehendaki.
Tetapi pencarian hidayah tu kenalah bertitik tolak dari dalam diri terlebih dahulu
Bercakap mengenai pejuang agama dari SAR & mana-mana pun sekolah agama
Berapa ramai ahli Ukhwah yang diterapkan penddikan & asuhan agama ini
Tak terbilang dengan jari
Tapi sesuatu yang menyedihkan usaha pembelajaran 5 tahun masih tak dapat untuk kita sama-sama hayati
Daulah islam tu semakin lama semakin menghakis dalam diri
Satu contoh yang saya boleh bawakan di sini
Tengok saja pada posting-posting yang bersifat tazkirah & perbincangan agama
Berapa ramai yang melihat & membaca
Berapa ramai yang posting untuk sama-sama memeriahkan tajuk-tajuk sebegitu
Tak ramai
Akhirnya topik-topik agama tu tenggelam begitu sahaja
Tanpa ada yang posting atau ada yang langsung tidak membaca lantaran tajuknya yang tidak menarik
So di mana perjuangan agama tu sebenarnya
Kalau boleh kita seimbangkan ilmu duniawi & akhirat tu
Alangkah indahnya
Jangan jadikan diri kita ini seperti robot-robot yang dicipta tanpa mengetahui untuk apa dia diciptakan
Sehingga akhirnya hari-hari mendatang tu tidak membawa satu pun perubahan positif
Saya bukan seorang ustazah
Pendidikan agama saya pun hanyalah sampai Tingkatan Lima saja
Betulkan saya andai ada yang tersilap

http://www.youtube.com/watch?v=bXYDzrXzsJE



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-07 11:53


Assalamualaikum
cahayakuiman : jangan bersedih....memang di manaĀ² pun...cabaran beragama sangat besar...apatah lagi bila kita 'berseorangan' di tempat itu...jangan khuatir..jika kita benarĀ² nak dan cintakan Islam...insyaAllah...Allah akan mudahkan jalan...dan kita akan menjumpai orang yang mahu bersamaĀ² kita menegakkan kebenaran...persefahaman fikrah boleh ditemui dengan mereka....cumanya apakah sebenarnya bentuk pertolongan yang cahayakuiman perlukan......rasanya..dapat ditemui dalam ayat saya di atas....

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana."
(Surah At-Taubah, Ayat 71)

cik ismi : nak teka lagu.....Bisikan Malam - UNIC....huhu..peminta setia UNIC..... :welcome:

P/S : berapa ramai yang tahu dan faham mengenai Islam, agama, dakwah....
betapa bezanya antara tahu dan faham.......



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 12:04


Pada 13-11-07 00:37 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 17:40 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-07 13:07 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana lulusan SAR lebih baik dari lulusan SMABP(KISAS,SMAPL & SMAPK)...

jiwa mereka jiwa pejuang..dengan kemudahan terhad,guru2 yang kerap keluar masuk....segala-galanya kurang....

itu yang SAR cuba dijadikan SMABK untuk lunturkan jiwa perjuangan ni....

p/s : ana bercakap kerana ana ex-SMABP dan ex-guru SAR....jelas perbezaannya....



huhuhu :cry: :cry: :cry: kecik hati org macam ana yang berasal dr sekolah kapitalis ni.... :sopan: :sopan:

p/s... Allah 'bebas' memilih siapa antara hambaNya yang sudi membela agama yang mulia ini.... Hanya Allah jua pmilik segala hati...



Betul tu
Allah ada berfirman Dia akan menganugerahkan kefahaman agama tu pada sesiapa sahaja yang Dia kehendaki.
Tetapi pencarian hidayah tu kenalah bertitik tolak dari dalam diri terlebih dahulu
Bercakap mengenai pejuang agama dari SAR & mana-mana pun sekolah agama
Berapa ramai ahli Ukhwah yang diterapkan penddikan & asuhan agama ini
Tak terbilang dengan jari
Tapi sesuatu yang menyedihkan usaha pembelajaran 5 tahun masih tak dapat untuk kita sama-sama hayati
Daulah islam tu semakin lama semakin menghakis dalam diri
Satu contoh yang saya boleh bawakan di sini
Tengok saja pada posting-posting yang bersifat tazkirah & perbincangan agama
Berapa ramai yang melihat & membaca
Berapa ramai yang posting untuk sama-sama memeriahkan tajuk-tajuk sebegitu
Tak ramai
Akhirnya topik-topik agama tu tenggelam begitu sahaja
Tanpa ada yang posting atau ada yang langsung tidak membaca lantaran tajuknya yang tidak menarik
So di mana perjuangan agama tu sebenarnya
Kalau boleh kita seimbangkan ilmu duniawi & akhirat tu
Alangkah indahnya
Jangan jadikan diri kita ini seperti robot-robot yang dicipta tanpa mengetahui untuk apa dia diciptakan
Sehingga akhirnya hari-hari mendatang tu tidak membawa satu pun perubahan positif
Saya bukan seorang ustazah
Pendidikan agama saya pun hanyalah sampai Tingkatan Lima saja
Betulkan saya andai ada yang tersilap

http://www.youtube.com/watch?v=bXYDzrXzsJE



ye betul, ana tak kata sek kapitalis tu tiada pejuang agama atau kurang penerapan agama, tiada yang sempurna sama ada SAR atau SMK, sama saja bagi ana, sebab ana dah merasai kedua-duanya.. bukan SAR @SMK tapi insan yang lahir dan dibentuk itulah yang membawa peranan tak kiralah dari mana sekolah nya...

ana pun ilmu tak seluas mana,tapi cukuplah untuk mebezakan antara kebenaran dan kebathilan, antara iman dan kelalaian..

insyaAllah kita sma2.. sebab kita tercipta tiada yang sempurna, jadi.... saling pesan berpesan barulah ISLAM dan ukhwah islami akan kuat dalam ikatan usraliyah...

amin.


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 12:06


Pada 13-11-07 11:53 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
cahayakuiman : jangan bersedih....memang di manaĀ² pun...cabaran beragama sangat besar...apatah lagi bila kita 'berseorangan' di tempat itu...jangan khuatir..jika kita benarĀ² nak dan cintakan Islam...insyaAllah...Allah akan mudahkan jalan...dan kita akan menjumpai orang yang mahu bersamaĀ² kita menegakkan kebenaran...persefahaman fikrah boleh ditemui dengan mereka....cumanya apakah sebenarnya bentuk pertolongan yang cahayakuiman perlukan......rasanya..dapat ditemui dalam ayat saya di atas....

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana."
(Surah At-Taubah, Ayat 71)

cik ismi : nak teka lagu.....Bisikan Malam - UNIC....huhu..peminta setia UNIC..... :welcome:

P/S : berapa ramai yang tahu dan faham mengenai Islam, agama, dakwah....
betapa bezanya antara tahu dan faham.......



sukran jazilan...


ye,ayat tu lah yang ana ingin katakan..menjadi penolong antara satu sama lain..
berpesan pesan kearah kebaikan dan mencegah kemungkaran..
amin..


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 12:39


Salam. Betul cakap aye. Ramai saja lepasan sekolah sekular yang nak tolong agama ALLAH. Tapi sahabat2 yang ada asas pengajian agama secara formal saya rasa patut lebih terkedepan. Wallahuallam.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 12:53


Pada 13-11-07 12:39 , SHAMR posting:

!!! QUOTE !!!

Salam. Betul cakap aye. Ramai saja lepasan sekolah sekular yang nak tolong agama ALLAH. Tapi sahabat2 yang ada asas pengajian agama secara formal saya rasa patut lebih terkedepan. Wallahuallam.



kita sama-sama takk kiralah dari mana, umapama bagai rantaian yang tiada penghujung...


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 13:36


Surah An-Nur : 55;

وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آَمَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا يَعْبُدُونَنِي لَا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئًا وَمَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذَلِكَ فَأُولَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

Maksudnya;
ā€œAllah menjanjikan orang-orang Yang beriman dan beramal soleh dari kalangan kamu (Wahai umat Muhammad) Bahawa ia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah Yang memegang Kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana ia telah menjadikan orang-orang Yang sebelum mereka: khalifah-khalifah Yang berkuasa; dan ia akan menguatkan dan mengembangkan ugama mereka (ugama Islam) Yang telah diredhaiNya untuk mereka; dan ia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh). mereka terus beribadat kepadaKu Dengan tidak mempersekutukan sesuatu Yang lain denganKu. dan (ingatlah) sesiapa Yang kufur ingkar sesudah itu, maka mereka itulah orang-orang Yang derhakaā€

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 15:21


:-( :-( :cry: :cry:
terasa diri ini jauh.... jauh yang sangat jauh.... :cry: :cry:

bila hati mengadap tuhan
baru kusedar ada kelemahan
terasa kerdil berbanding yang Esa
terharu terfikir betapa agungNYA...
tuhan...

tuhanku aku tidak layak, masuk syurgaMU
namun tak berupaya
menghadapi api nerakaMU...:cry: :cry:

proses pengislahan... susahnya nak jadi baik... uhuk uhuk... :cry: :cry:

p/s: benar, bisikan malam...
p/s lagi:tahniah aye, dah dapat motor lagenda... boleh jenjalan dengan TT lepas ni...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 15:24


setiap perkara ada hikmahnya..mungkin tidak nampak di dunia tetapio nampak di akhirat..mungkin kalah di dunia..menang dia kahirat..bersabarlahla..kebenaran dan kemenangan pasti akan terjawab dari Allah.....swt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-07 15:39


Assalamualaikum
cik ismi...TT tu titi ke....
Kenapa saya rasa macam ada sesuatu dengan huruf ni.....

P/S : nak teka lagi..tapi tak ingatlah lagu cik ismi tu..yang ingat..kumpulan Saujana.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 16:14


TT tu ringkasnye memang berbunyi titi...
tuan tetap rasa ada apa dengan huruf tu... :berfikir::berfikir: adakah dia mempunyai saka...? :jangan::jangan:

p/s: iskk.. :roll: main teka2 pula.. :jangan: org suruh hayati... betul, saujana-nurmalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 16:21


dah lari tajuk ni.....kita bincang bab pejuang..macam mana?ada komen tambahan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-07 16:54


Assalamualaikum
maaf ye cahayakuiman...memang dah terbiasa ada iklanĀ²...orang ramai sangat lalu lalang...hmm....saya setakat ni tiada tambahan komen....mungkin kerana belum ada pandangan untuk diperbincang lanjut...walau apapun....diriku tetap bercita menjadi pejuang....walaupun bukan jet pejuang....ayuh...ikhwah dan akhawat...moh..moh... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 17:04


:welcome: mari semua.....................kita semua adalah khalifah...... :smile:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-07 19:54


Pada 13-11-07 11:53 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!



P/S : berapa ramai yang tahu dan faham mengenai Islam, agama, dakwah....
betapa bezanya antara tahu dan faham.......



ye..betapa bezanya antara yang tahu dan yang faham
kondisi yang terbaiklah jika tahu dan faham itu seiring :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-07 20:09


Pada 13-11-07 15:21 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

:-( :-( :cry: :cry:
terasa diri ini jauh.... jauh yang sangat jauh.... :cry: :cry:

bila hati mengadap tuhan
baru kusedar ada kelemahan
terasa kerdil berbanding yang Esa
terharu terfikir betapa agungNYA...
tuhan...

tuhanku aku tidak layak, masuk syurgaMU
namun tak berupaya
menghadapi api nerakaMU...:cry: :cry:

proses pengislahan... susahnya nak jadi baik... uhuk uhuk... :cry: :cry:

p/s: benar, bisikan malam...
p/s lagi:tahniah aye, dah dapat motor lagenda... boleh jenjalan dengan TT lepas ni...



apa maksudnya 'baik'?
pada saya maknanya kita meng considerkan agama dalam apa saja bentuk perlakuan & amalan seharian
ambil contoh terdekat
bila tengok benda cantik, ajarkan diri dengan subhanallah
pengaruh sekeliling tu amat-amatlah membentuk siapa diri kita sebenarnya
kawan-kawan terutamanya
bila cik ismi_atikah tulis petikan lagu tu
teringat pula saya satu ayat quran ni
kalau tak silap AzZumar, ayat 8
Betulkan saya jika tersilap

"Bila manusia itu ditimpa musibah atau bahaya,maka segeralah mereka berdoa dan bertaubat kepada Tuhan dan kemudian bila Allah memberikan mereka kurniaan, lupalah manusia-manusia itu dengan segala bahaya yang menyebabkan mereka merayu kepada Tuhan dulu"

Manusia Islam begitulah
Kadang imannya turun naik
dan untuk memastikan sentiasa stabil & ada peningkatan
Sama-sama kita didik diri untuk sentiasa berada dalam persekitaran yang membimbing, bukan yang lagi menjatuhkan.



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 08:20


sekarang ni zaman mula mencabar...

apa pun teringat kat kawan-kawan, n_farhanah, Shayuki, alea13 masa berdebat dengan golongan anti hadis pada tahun 2005, berasap dan panas, berapi, tread dalam ukhwah ni masa tu..

ada ke dia kata Mufti perak seorang Gay......

kat mana? didalam portal ukhwah ni juga...


terima kasih dan saya berdoa sahabat sekalian berjaya dunia akhirat...yang namanya saya tak sebut, juga didoakan berjaya dunia akhirat..jadilah pejuang yang konsisten..jasa kalian memang tak boleh lupa, hanya Allah sahaja yang membalasnya..
[ Telah diedit oleh: zulman pada 15-11-07 08:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 09:32


kuantiti pelajar sekolah agama yang ramai tidak mencerminkan situasi sebenar ditengah-tengah masyarakat..

tapi bagaimana nak melihat kualitinya?? terdapat cadangan agar....................huh...tak sanggup nak cakap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ojInuodfiD
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2007
Ahli No: 31337
Posting: 27
Dari: Pay-Rock

yemen  


posticon Posting pada: 15-11-07 09:38


Salam alayk..
hemm..harap-harap di mana-mana saja mereka berada.. :bunga:


-----------------
*takkan terhidu harum mewangi,jika Xdinyalakan setanggi,takkan terasa manisnya hidup andai Xdilambung gelora..*UNICnya hidup


Bookmark and Share

    


  Member Information For ojInuodfiDProfil   Hantar PM kepada ojInuodfiD   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 10:01


insyaAllah....sedihnya...isk..isk...
may Allah guide us to the right path..
semoga berjaya dunia & akhirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-11-07 14:42


Pada 15-11-07 10:01 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah....sedihnya...isk..isk...
may Allah guide us to the right path..
semoga berjaya dunia & akhirat...


Hati hiba mengenangkan dosa-dosa yang aku lakukan
Tuhan Maha Kuasa
Terima taubat hamba berdosa
Ku akui kelemahan diri
Ku insafi kekurangan ini
Ku kesali kejahilan ini
Terimalah taubatku ini

Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan
Kerana hilang dari jalan menuju redhamu Ya Tuhan
Ku akui kelemahan diri
Ku insafi kekurangan ini
Ku kesali kejahilan ini
Terimalah taubatku ini

Di hamparan ini ku meminta moga taubatku diterima
Ku akui kelemahan diri
Ku insafi kekurangan ini
Ku kesali kejahilan ini
Terimalah taubatku ini



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.189858 saat. Lajunya....