Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika seseorang kena tipu, yang bersalah bukan yang menipu tetapi yang tertipu
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 1 hari, 12 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Aku dah tak tahan lagi...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Aku dah tak tahan lagi...

Please Mendaftar To Post


Oleh Aku dah tak tahan lagi...

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:38


Ya Allah..aku dah tak tahan lagi melihat semua itu…

Hari ini entah kali ke berapa aku menjengketkan jemariku sambil mengadap laptop..ku teruskan tarian jari telunjukku ke arah icon internet explorer..dua kali aku klik..then keluarla page yang beralamat htttp///.

Aku gerakkan lagi jemariku ke anak panah di hujung alamat tu. Aku mencari address friendsterku..sekali klik aku terus sampai ke homepage milik siti rogayah..then aku klik pula ke who’s viewed me. Herm, ada nama baru terpampang di skrin..f****.eh, dah lama lah aku tak tengok profile dia..jari terus menari..klik sana klik sini...ku lihat gambar sahabat2 sekolahku yang diambil sewaktu bertandang ke rumah ustazah fakiroh dan cikgu osman..seronok rasa hati melihat kesatuan sahabat2 muslimin smkay yang dari dulu tak pernah kurang kata sepakatnya sampailah setelah 3 tahun melangkah keluar dari sana..

Terhibur dengan fizikal mereka yang sudah banyak berubah. Aku terus excited klik anak panah seterusnya..tapi..sesuatu yang menukar mood aku sama sekali. Aku terjumpa gambar yang bertitle “berdua dengannya”..cantik gambar tu ibarat sepasang suami isteri yang sedang berkasihan...astaghfirullah...beristighfar panjang hatiku...astahfirullah.......jemari terus ku tarikan, berjoget2 di atas pentas tarian laptop acer berwarna silver ini..dan mataku dijamu pula dengan lukisan lensa kamera, wajah seorang gadis yang indah sekali bertitle “gadisku”. Sekali lagi hati ini beristighfar....kesedihan menyelubungi segenap ruang hati. Melalui gambar yang digrab itu. Aku terus ke page gadisku itu..page nya juga telah lama tidak kuziarah..dan di sana bertambah parahlah hati ini bila kulihat terlalu banyak komen yang dihantar oleh f****.

Gambar bear yang melukis love di badannya, kemudian memeluk seekor bear lagi..memberikan hatinya..kata-kata rindu dan ingatan yang tidak berkesudahan...dan bermacam-macam lagi...lantas. Aku sudah tidak tahan lagi! Terus kutanyakan kepada kedua sahabat smkay ku itu..adakah kalian telah berkahwin?? Satu soalan peribadi yang sama yang pernah kutanyakan pada beberapa org shbtku yang lain sebelum ini melalui inbox friendster juga..ada yang berbalas ada yang sepi 1000 bahasa. Ada juga yang terus berterimakasih..alhmdulillah...

Duhai temanku,
Aku tahu nalurimu,
Aku tahu peritnya hatimu mencari kasih,
Aku tahu kerana aku juga sepertimu,
Aku juga mendamba seorang teman..

Telah berkali-kali kukatakan padamu,
Jauhkan diri dari semua itu,
Takut nanti syaitan menggodamu,
Muslihatnya 1001,
Kerna pengalamannya bukan satu,
Tapi kau degil!

Namun ku akui kesalahan diri,
Kutinggalkan engkau saat aku kauperlukan,
Semua ini salah aku!
Maafkan aku teman..
Maafkan aku...

Inginkah kau dengar satu kisah?
Suatu ketika dulu,
Aku juga pencari cinta,
Setelah hampir kujumpa,
Aku terkejut dari leka,
Kerna Allah masih pelihara,
Aku tersedar,
Kembali ke alam nyata,
Bahawa cinta hanya untukNya,
Bahawa apa jua yang ingin kucinta,
Merupakan jalan untuk aku bercinta denganNya..

Dan kini Dia hadiahkan seorang teman,
Yang takutkan azab Tuhan,
Setelah yakin dengan perancangan,
Dia ‘tinggalkan. Aku tidak keseorangan,
Bersama doa sebagai peneman,
Demi pengembaraan untuk mencari ilmu
Dalam membina sebuah baitul muslim idaman.

Aku redha dengan semua ini,
Kerana aku juga inginkan sedemikian,
Walau jauh tak pernah bersua,
Zikrullah menjadi pelerai rindu,
Dan aku sungguh bahagia,
Kerana aku yakin inilah jalan yang terbaik,
Jalan mujahadah...

Kalaupun aku ditakdirkan pergi,
Sebelum tiba saatnya aku diijabkabulkan,
Aku yakin akan pergi dengan senyuman,
InsyaAllah...
Kerana aku yakin,
Telahpun kusahut sebuah seruan jihad..
Daripada Ar-Rahman..

Sahabat, kita pernah membesar bersama-sama,
Tika itu aku menjadi penonton kenalanmu,
Engkau pula menjadi pentertawa segala karenahku,
Bukankah pernah guru-guru kita berpesan?
Jaga imanmu, jaga pergaulanmu..

Cikgu, maafkan anak didikmu ini,
Aku gagal menjadi sahabat yang baik..
Pakcik dan makcik, maafkan daku..
Diriku terlalu lemah dalam perjuangan dakwahku,
Diriku terlalu longlai menyelesaikan masalah sendiri,
Hingga ku abaikan teman-temanku yang bergelar anak-anakmu..

Duhai teman,
Kembalilah dikau kepada fitrahmu,
Jangan sekali kau siakan ilmu yang dulu,
Jangan sekali kau jadi punca tercampaknya orang yang kau cinta
Ke dalam jurang maksiat..
Kerana cintamu tidak seberapa..
Mampukah kau hadiahkannya sebuah taman sehebat syurga??
Tidak temanku, tidak..
Jika beginilah caramu...
Hanya cinta Allah selayaknya untuknya
Dan untukmu jua,
Dan untukku dan kita semua..
Cinta Allah cuma, sebagai penyelamat kita..

Tinggalkanlah dia,
Dan kembalilah semula setelah engkau dan dia bersedia,
Melayari bahtera rumahtangga..
Dan itulah jalannya mencari redha..
Hanya dengan cara itu kau dapat hadiahkan dia,
Sebuah syurga gemerlap tak terjangkau,
Dek khayalan minda..

Terimalah nasihatku ini,
Nasihat yang pastinya untuk diriku sendiri..

Aku sudah tidak tahan lagi..
Ya Allah berilah kekuatan...
Berikan petunjukMu..
Yang suatu ketika dulu
Mekar dalam taman hati kami..
Campakkanlah perasaan bencikan maksiat ke dalam hati kami..
Agar kami tenang dengan hanya mengingatiMu..
Duhai tuhanku…
Ya Allah…

Bintubahariyah,
1553 pm, 9 November 07,
h34-330, USM.


www.bintubahariyah.blogspot.comSekeping Hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:48


Nuranys : minta izin ambil puisi tu ya anti... :sopan: :malu:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:51


silakan..cuma minta dinyatakan penulis dan sumbernya ya seperti yang tertera di situ..

semoga mendapat pengajaran..insyaAllah..ameen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:57


.. ini puisi ke syair ek.. aku "confius" lah antara puisi dengan syair ini:cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:57


Pada 11-11-07 14:51 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!

silakan..cuma minta dinyatakan penulis dan sumbernya ya seperti yang tertera di situ..

semoga mendapat pengajaran..insyaAllah..ameen..


tak ada masalah...anti jangan risau ya...
ana suka kumpul sajak2,puisi2...penuh puitis...syahdu.. :bunga:

p/s : moga dapat perbaiki hasil nukilan ana... :-)

ma'an najah buat anti.. :-) :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:58


Pada 11-11-07 14:57 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. ini puisi ke syair ek.. aku "confius" lah antara puisi dengan syair ini:cry:


isk...syair apa nya...isk2.. :berfikir: :-o


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 17:27


kaki samun, kena ambil bahasa melayu lagi sekali ni...
kalau kat usm, kami semua wajib ambil LKM 400..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 20:52


erm.. mesej sebenarnya pasal couple ek..?? carilah cinta Allah kerana itulah cinta yang hakiki.. selpas itu barulah cinta manusia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 20:55


ye...mesej sebenar is about couple..

maafla kalau bahasa tu susah untuk difahami..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

farah_humaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31651
Posting: 55
Dari: kedah

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 21:03


sesungguhnya tiada cinta yang lebih indah mlainkan cinta Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_humairaProfil   Hantar PM kepada farah_humaira   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 11-11-07 21:21


buat lagu pun ok juga ini...erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 22:19


salam...
bagus betul...memang banyak jadi begitu sekarang...kawan-kawan pun banyak buat begitu..bila ditegur berubah sekejap tapi bila di belakang kita buat balik...apa-apa pun best nukilan itu..hehehe...akak ini walaupon dah ambil lkm400 itu tak boleh juga nak faham itu sajak ke syair..agak-agaknya tak sesuai dengan jiwa agaknya....hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 22:38


heheh..kak bebo..syukran..

itu hasil ilham dari Allah..

gayah dah tak tahan..

so, terpaksa luahkan dengan tulisan..

huhu..

sedih..dan kasihan..dan syukur..

depa tu semua diuji..

kita pun diuji dengan ujian kat depa tu..

dan ujian macam depa pun Allah jadikan ujian yang sama untuk kita..

cuma Allah masih bagi kekuatan lagi..syukur alhmdulillah..

rasa menyesal pernah 'tinggalkan' sahabat-sahabat gayah suatu ketika dulu..

lani dah jadi begini, dah gelabah taktau nak tegur bagaimana...

semoga kita semua terus diberi hidayah dan semoga Allah tak uji kita sehebat ujian pada depa..ameen.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 22:50


kalau ujian macam ni....tatau lah sama ada kuat ke tak menghadapinya.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 23:53


jika kita sahabat sejati..

doakan kebaikan untuk dirinya....

doa dari jauh itu lebih makbul.. insya ALLAH

hentikan membuka keaiban orang...
meski benar, takut2 satu masa nanti ALLAH buka pula keaiban kita pada orang lain.dan dikala itu baru kita akan rasa

setiap manusia punya ujian masing-masing, dan setiap ujian tu pasti ada hikmah yang allah nak sembunyi daripadanya. :oops:


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 11-11-07 23:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098562 saat. Lajunya....