Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Sajak
Topik: Sebuah Penantian


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» Sebuah Penantian

Please Mendaftar To Post


Oleh Sebuah Penantian

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 12:24


SEBUAH PENANTIAN



Mengapa bermuran durja

Usirlah rasa duka di kolam hati

Keringkanlah air mata yang mengalir

Dek kerana hati mu yang duka

Ukirkanlah kuntuman senyuman

Dengan lirikan hati penuh keimanan

Agar dapat merasai manisnya iman



Ingatlah dengan pesan junjungan

"Tidak sempurna iman mu

jika tidak diuji dengan dugaan"



Betapa kerdilnya kita sebagai hambaNYA

Namun dia amat mengasihani

Lalu ditebarkan limpahan Nur hidayah

Buat penawar hati yang keluh kesah



Dengan akal yang hanya sejengkal

Ditebarkannya Rahmat keampunan

Buat bekalan di sepanjang pelayaran

Menuju destinasi cinta abadi



Kerna pada suatu masa yang dijanji

Kita pasti akan diundang

Untuk bertemu KEKASIH yang diidamkan

Apakah cukup segala bekalan

Untuk memadu kasih dan sayang

Adakah terbalas segala pengorbanan?



Kerna dia tetap setia

Sentiasa menanti pada bila-bila masa

Diwaktu bergembira sering kali melupakanNYA

Diwaktu kau berduka

Dia tetap setia mendengar rintihan



Terkadang perilaku menghiris kalbu

Namun RahmatNYA tetap datnag membantu

Terpanar hati menilai keluhuran kalbu

Betapa kasihnya Pada mu tak pernah jemu

Tak setanding seluas langit membiru



Lantas langkah diatur menyusur lalu

Bagi mengejar cinta nan satu

Disulam rindu yang berbekas di kalbu

Kerna ku tahu dia tak pernah jemu

Menyeru aku menanti aku

:kelip: :bunga: :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 11-11-07 12:27


Assalamualaikum
huhu..kak naza firman...ni lagu untuk akak....

Sebuah Pertemuan
Album : See You D IPT
Munsyid : Unic


Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

(*) Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Ulang (*)

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:33


Assalamualaikum

tak terukir kasih
andai tiada restu dariNya..
salam perkenalanmu ku sambut
membuahkan ikatan yang murni..
salam kasihmu ku tadah
menyuburkan wangian di hati..
tika diri di hamparan rindu
kalamMU ku alunkan
moga resah tidak menghimpit..
andai cinta tidak kesampaian
ku pasrah mengharap redha..
pergilah sepi...hadirlah mentari...

13.2pm 11NOV2007

:bunga: :bunga:

err...tapi ana tak dapat idea bikin tajuk lah..huhu.. :-D :-P


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:23


Assalamualaikum

puas ku menanti...
sebuah kasih...
yang bisa mengungkai luka di hati...
namun ianya bagai mimpi...
membuat jiwa terus merintih...

puas sudah ku menanti...
ku sabarkan jiwa nurani...
menempuh onak berduri...
ku yakinkan diri...
Ia pasti tampil kembali...

hampir luruh sisa kesabaran diri...
menanti sesuatu yang tidak pasti...
kini aku sedari...
mimpi bukan lagi satu realiti...

kini ku kembali...
kepada fitrah insani...
mengharap kasih yang Setia Menanti...
sungguh aku terlewat menyedari...
sebuah kasih yang hakiki...
namun ku masih syukuri...
belas kasih yang Dia beri...

Dia menjanjikan kebahagiaan tak bertepi...
Dia memberikan kasih sayang yang abadi...
Dia mengurnia nikmat yang menggunung tinggi...
Dialah Rabbi...Kekasih hati ini...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 20:01


syahdu baca coretan antum semua...
syukran..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-08 11:36


besnye baca semua ni...mana akak dapat idea ek..syhdu sangat tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 12:51


syahdu.... dan sedih...

terkena batang hidung sendiri...

:(


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

fahim_mumtaz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35351
Posting: 15

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-10-08 12:42


Kuukir rasa rindu,
kuhembus ke angin lalu,
moga angin yang menyapamu itu,
adalah hembusan rinduku..

Harga sebuah penantian,
adalah mahar sebuah keikhlasan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahim_mumtazProfil   Hantar PM kepada fahim_mumtaz   Pergi ke fahim_mumtaz's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 14:17


...dialah permata yang dicari
selama ini baru ku temui
tapi ku tak pasti rencana ilahi
adakah dia kan ku miliki...:bunga:

tidak sekali di nodai nafsu
akan kubatasi dengan syariatmu
jika dia bukan milikku
redho hatiku dengan ketentuanMu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 15:30


Sebuah Penantian.

Ia nya harapan yang tak pernah padam..
melingkar dalam setiap ingatan dan nafas hati..
mengimpi penuh makna..
meluahkan seluruh keringat rasa..
agar ada pengertian pada yang sudi mendengar..

Namun itu lah penantian..
ada tika nya ia sarat dengan rindu hati yang tak pernah diduga..
apa pun esok adalah waktu yang tak pernah ada kepastian..
ia masih tetap janji di anagan kosong.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 20:51


sebuah Pennatian
seperti bermalam di mimpi sendiri.
bila tersadar dari mimpi itu..
rupanya tiada siapa disisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 14:56


..bukanlah aku sengaja
melindungi rasa di jiwa
namun bimbang diri kan terleka..
hanyut dibuai angan dan mimpi indah
hingga terabai segala cita
sedang khayalan tak menjanjikan
segunung kebahagiaan
sebagai mahar hantaran..:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108806 saat. Lajunya....