Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
MTMKi: 19 jam, 50 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 19 minit yang lalu
muslimiman: 7 hari yang lalu
ucu_nuriman: 11 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: curangkah saya?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» curangkah saya?

Please Mendaftar To Post


Oleh curangkah saya?

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:01


saya nak tanya lah pendapat kawan-kawan kat sini,adakah saya di kira curang dan tak setia sebab masih ada perasaan minat kat org lain iaitu org yang saya admire dari dulu lagi sebelum hati saya dimiliki oleh insan bergelar kekasih,sekarang ni saya sudah berpunya dan memang sayang kat teman saya tu tapi semacam perasaan bersalah kat dia sebab saya masih minat org lain selain dari dia..curang ke saya? :-(


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:20


Pada 07-11-07 12:01 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya lah pendapat kawan-kawan kat sini,adakah saya di kira curang dan tak setia sebab masih ada perasaan minat kat org lain iaitu org yang saya admire dari dulu lagi sebelum hati saya dimiliki oleh insan bergelar kekasih,sekarang ni saya sudah berpunya dan memang sayang kat teman saya tu tapi semacam perasaan bersalah kat dia sebab saya masih minat org lain selain dari dia..curang ke saya? :-(



Assalamualaikum
hak individu lah anti...buat apa nak rasa bersalah...lainlah kalau anti dah kawin...dah jadi zaujah dia tu..huhu.. ;-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-11-07 12:25


lawanlah perasaan itu...mainan kejiwaan semua itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-07 12:29


Pada 07-11-07 12:20 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:01 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya lah pendapat kawan-kawan kat sini,adakah saya di kira curang dan tak setia sebab masih ada perasaan minat kat org lain iaitu org yang saya admire dari dulu lagi sebelum hati saya dimiliki oleh insan bergelar kekasih,sekarang ni saya sudah berpunya dan memang sayang kat teman saya tu tapi semacam perasaan bersalah kat dia sebab saya masih minat org lain selain dari dia..curang ke saya? :-(



Assalamualaikum
hak individu lah anti...buat apa nak rasa bersalah...lainlah kalau anti dah kawin...dah jadi zaujah dia tu..huhu.. ;-)



bismillahhirrahmanirrahim

hem..betul juga kata nuranys tu melurdesa..sebab enti belum sah jadi isterinya..tapi sebaiknya hilangkanlah ya enti perasaan tu..lagi pula enti sudah punya yang menyayangi enti dan enti pun menyayangi dia,kan :-) memang susah nak lupakan orang yang kita pernah sayang..dan takkan dapat lupkan sekelip mata..tapi enti kena kuat..moga bahagia untuk enti ana doakan,insyaAllah.. :-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 07-11-07 12:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:31


Pada 07-11-07 12:01 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya lah pendapat kawan-kawan kat sini,adakah saya di kira curang dan tak setia sebab masih ada perasaan minat kat org lain iaitu org yang saya admire dari dulu lagi sebelum hati saya dimiliki oleh insan bergelar kekasih,sekarang ni saya sudah berpunya dan memang sayang kat teman saya tu tapi semacam perasaan bersalah kat dia sebab saya masih minat org lain selain dari dia..curang ke saya? :-(




terima teman seadanya,
mungkin ada karekter yang teman melurdesa tak ada ada pada orang yang melurdesa admire...
walaubagaimana pun jangan mainkan perasaan orang...sebelum ianya berlanjutan...jangan layan dan buang perasaan tu jauh-jauh...sejauh mana ? lebih jauh dari ISS..lebih jauh dari galaxy bimasakti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:31


Pada 07-11-07 12:20 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:01 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya lah pendapat kawan-kawan kat sini,adakah saya di kira curang dan tak setia sebab masih ada perasaan minat kat org lain iaitu org yang saya admire dari dulu lagi sebelum hati saya dimiliki oleh insan bergelar kekasih,sekarang ni saya sudah berpunya dan memang sayang kat teman saya tu tapi semacam perasaan bersalah kat dia sebab saya masih minat org lain selain dari dia..curang ke saya? :-(



Assalamualaikum
hak individu lah anti...buat apa nak rasa bersalah...lainlah kalau anti dah kawin...dah jadi zaujah dia tu..huhu.. ;-)



terima kasih.. maknanya saya tak perlu rasa bersalah lah kan?dia bukan suami saya lagi..


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-07 12:36


Pada 07-11-07 12:31 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:01 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya lah pendapat kawan-kawan kat sini,adakah saya di kira curang dan tak setia sebab masih ada perasaan minat kat org lain iaitu org yang saya admire dari dulu lagi sebelum hati saya dimiliki oleh insan bergelar kekasih,sekarang ni saya sudah berpunya dan memang sayang kat teman saya tu tapi semacam perasaan bersalah kat dia sebab saya masih minat org lain selain dari dia..curang ke saya? :-(




terima teman seadanya,
mungkin ada karekter yang teman melurdesa tak ada ada pada orang yang melurdesa admire...
walaubagaimana pun jangan mainkan perasaan orang...sebelum ianya berlanjutan...jangan layan dan buang perasaan tu jauh-jauh...sejauh mana ? lebih jauh dari ISS..lebih jauh dari galaxy bimasakti...


melur..betul kata en.zulman tu..melur sayangkan teman melur tu,kan..jadi melur kena terima dia baik buruk dia..tak ada orang yang sempurna,kan melur..yang pentingnya dia menyayangi melur..carilah kesamaan..dan kebetulan..bukan perbezaan..kan en.zulman.. ;-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 07-11-07 12:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:36


Assalamualaikum...

ukhti tidakla dikira curang kalau begitu..

:-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:37


terima teman seadanya,
mungkin ada karekter yang teman melurdesa tak ada ada pada orang yang melurdesa admire...
walaubagaimana pun jangan mainkan perasaan orang...sebelum ianya berlanjutan...jangan layan dan buang perasaan tu jauh-jauh...sejauh mana ? lebih jauh dari ISS..lebih jauh dari galaxy bimasakti...

memang saya dah terima teman tu seadanya setakat ni,betul cakap awak tu memang org yang saya admire tu ada ciri yang saya suka yang teman saya tak ada,tapi saya tak ada niat nak mainkan teman saya tu..


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:39


Pada 07-11-07 12:25 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

lawanlah perasaan itu...mainan kejiwaan semua itu....


maksud awak lawan yang mana satu?perasaan minat kat org lain selain teman saya ke?


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:44


Pada 07-11-07 12:37 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

terima teman seadanya,
mungkin ada karekter yang teman melurdesa tak ada ada pada orang yang melurdesa admire...
walaubagaimana pun jangan mainkan perasaan orang...sebelum ianya berlanjutan...jangan layan dan buang perasaan tu jauh-jauh...sejauh mana ? lebih jauh dari ISS..lebih jauh dari galaxy bimasakti...

memang saya dah terima teman tu seadanya setakat ni,betul cakap awak tu memang org yang saya admire tu ada ciri yang saya suka yang teman saya tak ada,tapi saya tak ada niat nak mainkan teman saya tu..




kalau macam tu, tak curang lah namanya...tapi pelan-pelan buang perasaan tu....kalau setakat minat macam minat kepada seseorang penyanyi atau orang terkenal itu tak mengapalah, tapi kalau minat sampai terfikir "kalaulah aku isteri atau suami dia" itu yang merbahaya..dan kalau dah berumahtangga pula memang suami atau isteri tak tau di dalam hati kita....tapi Allah tahu...


p/s ingatan untuk diri saya juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:45


Pada 07-11-07 12:36 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:31 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:01 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya lah pendapat kawan-kawan kat sini,adakah saya di kira curang dan tak setia sebab masih ada perasaan minat kat org lain iaitu org yang saya admire dari dulu lagi sebelum hati saya dimiliki oleh insan bergelar kekasih,sekarang ni saya sudah berpunya dan memang sayang kat teman saya tu tapi semacam perasaan bersalah kat dia sebab saya masih minat org lain selain dari dia..curang ke saya? :-(




terima teman seadanya,
mungkin ada karekter yang teman melurdesa tak ada ada pada orang yang melurdesa admire...
walaubagaimana pun jangan mainkan perasaan orang...sebelum ianya berlanjutan...jangan layan dan buang perasaan tu jauh-jauh...sejauh mana ? lebih jauh dari ISS..lebih jauh dari galaxy bimasakti...


melur..betul kata en.zulman tu..melur sayangkan teman melur tu,kan..jadi melur kena terima dia baik buruk dia..tak ada orang yang sempurna,kan melur..yang pentingnya dia menyayangi melur..carilah kesamaan..dan kebetulan..bukan perbezaan..kan en.zulman.. ;-)



memang saya sayangkan teman tu,saya pun bukannya sempurna untuk menilai kekurangan dia kan..


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:47


Dalam akta couple, seksyen 14 Shah Alam.

Ande akan dikatakan curang bila bermain kayu tige. Atopun Maen kayu empat ke, lime ke...


Sekian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-07 12:49


minat saja kan,tak salah pun..bukan nya curang lagi..sekadar meminati..tapi jagalah prasaan org yang menyayangi kita kerna susah untuk temui org sayang kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:51


Pada 07-11-07 12:47 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Dalam akta couple, seksyen 14 Shah Alam.

Ande akan dikatakan curang bila bermain kayu tige. Atopun Maen kayu empat ke, lime ke...


Sekian...



off topic....clause 2.12 pengecualian orang yang bermain kayu golf

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:53


Pada 07-11-07 12:49 , nur_anis posting:

!!! QUOTE !!!

minat saja kan,tak salah pun..bukan nya curang lagi..sekadar meminati..tapi jagalah prasaan org yang menyayangi kita kerna susah untuk temui org sayang kita..


minat saja tapi kan bila saya tengok dia dengan org lain saya jadi sedih,tu yang buat saya rasa bersalah kat teman saya,kalau teman saya tu tau mesti dia kecik hati..


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:54


melurdesa_kem3,

Keteguhan cinta terbina dari tunjang saling percaya mempercayai.
Hargailah cinta yang diberi...

erm... tiba-tiba teman nak serius pula...:tak


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 07-11-07 12:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:56


Pada 07-11-07 12:44 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:37 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

terima teman seadanya,
mungkin ada karekter yang teman melurdesa tak ada ada pada orang yang melurdesa admire...
walaubagaimana pun jangan mainkan perasaan orang...sebelum ianya berlanjutan...jangan layan dan buang perasaan tu jauh-jauh...sejauh mana ? lebih jauh dari ISS..lebih jauh dari galaxy bimasakti...

memang saya dah terima teman tu seadanya setakat ni,betul cakap awak tu memang org yang saya admire tu ada ciri yang saya suka yang teman saya tak ada,tapi saya tak ada niat nak mainkan teman saya tu..




kalau macam tu, tak curang lah namanya...tapi pelan-pelan buang perasaan tu....kalau setakat minat macam minat kepada seseorang penyanyi atau orang terkenal itu tak mengapalah, tapi kalau minat sampai terfikir "kalaulah aku isteri atau suami dia" itu yang merbahaya..dan kalau dah berumahtangga pula memang suami atau isteri tak tau di dalam hati kita....tapi Allah tahu...


p/s ingatan untuk diri saya juga....


tapi susah nak buang perasaan tu rasanya..sebab saya sedih bila tengok dia dengan org lain..dan rasa bersalah terus menghantui saya bila teringat kat teman saya tu..kalau dia tau kecik hati dia..


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-07 12:58


Pada 07-11-07 12:53 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:49 , nur_anis posting:

!!! QUOTE !!!

minat saja kan,tak salah pun..bukan nya curang lagi..sekadar meminati..tapi jagalah prasaan org yang menyayangi kita kerna susah untuk temui org sayang kita..


minat saja tapi kan bila saya tengok dia dengan org lain saya jadi sedih,tu yang buat saya rasa bersalah kat teman saya,kalau teman saya tu tau mesti dia kecik hati..



hem,melur..:-) baguslah kalau melur ada rasa macam tu..cuba melur buat ni ye..cuba melur renung ye..kalau teman melur tu pun admire orang lain lagi jugak..melur pun rasa sakit jugak kan.. :-)

ana : peringatan untuk ana- kalau dah ada ikatan tu (dah kawin ke,tunang ke),lepaskanlah apa yang patut..walau bibir tak mengaku..tapi hati hanya Allah yang tau.. ;-) apa yang dah berlaku takkan dapat diubah......................


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 07-11-07 13:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:02


Pada 07-11-07 12:54 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

melurdesa_kem3,

Keteguhan cinta terbina dari tunjang saling percaya mempercayai.
Hargailah cinta yang diberi...

erm... tiba-tiba teman nak serius pula...:tak



memang lah saling percaya-mempercayai tu tunjang keteguhan cinta, saya ni macam tak menghargai cinta yang diberi kan..betul jugak kata awak tu..


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-07 13:06


salam'alaik..

---cerita anti ni sama macam cerita sahabat ana...beliau ada admire seorang hafiz ni da lama....dia pendam saja perasaan nya tu..memang nak katakan sebelum ni dia tak pernah suka mana-mana lelaki kecuali dengan hafiz tu...bayangkan da 4 tahun bertepuk sebelah tangan...kesemua ciri-ciri hafiz tu memang ciri-ciri lelaki yang dia inginkan..tapi takdir menentukan segala nya...sekarang ni dia bertunang dengan seorang hafiz juga...tapi dia tunang pun secara terpaksa..ada sebab2 tertentu yang dia harus bertunang ketika itu...ada saja kelemahan pada diri tunangnya ketika tu.berlainan pula dengan org yang di admire nya dulu...nak lupakan apa lagi..memang lah susah...tapi alhamdulillah, sekarang ni dia da boleh lupakan org yang di admirenye sikit demi sedikit...kerana pada dia, kita harus belajar menerima kekurangan dan kelemahan pasangan kita seadanya..sebaliknya bukan mengharapkan kelebihan pada dirinya...dan jangan lupa untuk berdoa dan sama-sama membimbing agar kelemahan masing-masing dapat diatasi..so,kalau masih ada perasaan suka tu,bukan dikira curang...cuma setakat mainan perasaan..biaselah..org yang di admire sekian lama...memang lah susah nak lupakan... wallahua'lam... :kelip:
[ Telah diedit oleh: True_Heart pada 07-11-07 13:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:08


Pada 07-11-07 12:53 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:49 ,

minat saja tapi kan bila saya tengok dia dengan org lain saya jadi sedih,tu yang buat saya rasa bersalah kat teman saya,kalau teman saya tu tau mesti dia kecik hati..



maaf ya ...admire tu minat ke pada melurdesa...admire melurdesa tu tak tau pun melurdesa minta kat dia...jadi jangan susahkan dir minat secara berlebihan dengan orang yang tak minat pada kita.
tak perlu nak sedih-sedih...kalau macam tu sampai bila pun sakit jiwa kita..salah seorang mesti keluar dari life melurdesa

1. admire melurdesa

dia ni tak tau pun melurdesa minat kat dia, dan nyata sekali dia never minat kat melurdesa...jangan buang masa, jiwa, tenaga minat yang berlebihan kepada orang yang tak ada hubungan dengan kita, yang tidak ada dikala kita sedih, yang tidak ada untuk meraikan kita dikala kita gembira...jadi jangan buang masa, jiwa,tenaga, dan jangan nak sedih dengan admire melurdesa..

2. teman

dia ni dan dah tau hati budi, perasaan , teman dikala sedih dan gembira.. teman berkongsi cerita segalanya..teman meinta pertolongan dan harapan...dan jangan mainkan perasaan dia.kalau sudi katakan sudi.....


jadi yang mana perlu dipilih....


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:09


Pada 07-11-07 12:58 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:53 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:49 , nur_anis posting:

!!! QUOTE !!!

minat saja kan,tak salah pun..bukan nya curang lagi..sekadar meminati..tapi jagalah prasaan org yang menyayangi kita kerna susah untuk temui org sayang kita..


minat saja tapi kan bila saya tengok dia dengan org lain saya jadi sedih,tu yang buat saya rasa bersalah kat teman saya,kalau teman saya tu tau mesti dia kecik hati..



hem,melur..:-) baguslah kalau melur ada rasa macam tu..cuba melur buat ni ye..cuba melur renung ye..kalau teman melur tu pun admire orang lain lagi jugak..melur pun rasa sakit jugak kan.. :-)

ana : peringatan untuk ana- kalau dah ada ikatan tu,lepaskanlah apa yang patut..walau bibir tak mengaku..tapi hati hanya Allah yang tau.. ;-)



kalau teman saya tu admire org lain mestila hancur luluh hati saya,dah lah saya ni kuat cemburu,emm baru saya paham..saya memang kena buangkan perasaan minat kat org lain tu slow2..bila kena batang hidung saya baru saya sedar..


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:14


buang lah prasaan tu terus ye cik melurdesa..
sbelum kita buat apa-apa kat orang..cuba bayangkan macam mana kita rasa bila ada orang buat kita macam tu..fikir hbs2 mesti tak sampai hati kan..
hati sendiri kita nak orang jaga..hati orang kita perlu jaga sbaik mungkin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-07 13:16


Pada 07-11-07 13:08 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:53 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:49 ,

minat saja tapi kan bila saya tengok dia dengan org lain saya jadi sedih,tu yang buat saya rasa bersalah kat teman saya,kalau teman saya tu tau mesti dia kecik hati..



maaf ya ...admire tu minat ke pada melurdesa...admire melurdesa tu tak tau pun melurdesa minta kat dia...jadi jangan susahkan dir minat secara berlebihan dengan orang yang tak minat pada kita.
tak perlu nak sedih-sedih...kalau macam tu sampai bila pun sakit jiwa kita..salah seorang mesti keluar dari life melurdesa

1. admire melurdesa

dia ni tak tau pun melurdesa minat kat dia, dan nyata sekali dia never minat kat melurdesa...jangan buang masa, jiwa, tenaga minat yang berlebihan kepada orang yang tak ada hubungan dengan kita, yang tidak ada dikala kita sedih, yang tidak ada untuk meraikan kita dikala kita gembira...jadi jangan buang masa, jiwa,tenaga, dan jangan nak sedih dengan admire melurdesa..

2. teman

dia ni dan dah tau hati budi, perasaan , teman dikala sedih dan gembira.. teman berkongsi cerita segalanya..teman meinta pertolongan dan harapan...dan jangan mainkan perasaan dia.kalau sudi katakan sudi.....


jadi yang mana perlu dipilih....


pilihlah dan pergilah yang menyayangimu wahai melurdesa.. :-) dan pada orang yang enti admire tu,betulkan balik admire tu sebagai apa..dan yang penting,wujud ke perasaan sayang pada dia atau setakat admire saja.. ;-) sometimes,melur..kita tak sedar kita menyayangi teman kita sebenarnya..tapi terhijab oleh orang yang kita admire sebab apa yang kita suka ada pada dia tapi tidak pada teman kita tu..ok melur.. ;-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:17


Pada 07-11-07 13:08 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:53 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 12:49 ,

minat saja tapi kan bila saya tengok dia dengan org lain saya jadi sedih,tu yang buat saya rasa bersalah kat teman saya,kalau teman saya tu tau mesti dia kecik hati..



maaf ya ...admire tu minat ke pada melurdesa...admire melurdesa tu tak tau pun melurdesa minta kat dia...jadi jangan susahkan dir minat secara berlebihan dengan orang yang tak minat pada kita.
tak perlu nak sedih-sedih...kalau macam tu sampai bila pun sakit jiwa kita..salah seorang mesti keluar dari life melurdesa

1. admire melurdesa

dia ni tak tau pun melurdesa minat kat dia, dan nyata sekali dia never minat kat melurdesa...jangan buang masa, jiwa, tenaga minat yang berlebihan kepada orang yang tak ada hubungan dengan kita, yang tidak ada dikala kita sedih, yang tidak ada untuk meraikan kita dikala kita gembira...jadi jangan buang masa, jiwa,tenaga, dan jangan nak sedih dengan admire melurdesa..

2. teman

dia ni dan dah tau hati budi, perasaan , teman dikala sedih dan gembira.. teman berkongsi cerita segalanya..teman meinta pertolongan dan harapan...dan jangan mainkan perasaan dia.kalau sudi katakan sudi.....


jadi yang mana perlu dipilih....


org yang saya admire tu tak tau rasanya saya admire dia dr saya form 3 lagi,dan dia tak pernah tau suka duka saya,betul lah kan buang masa saya masih meminati dia,so saya akan cuba tukarkan perasaan minat tu kepada suka saja macam kata true heart kan.


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:22


Pada 07-11-07 13:14 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

buang lah prasaan tu terus ye cik melurdesa..
sbelum kita buat apa-apa kat orang..cuba bayangkan macam mana kita rasa bila ada orang buat kita macam tu..fikir hbs2 mesti tak sampai hati kan..
hati sendiri kita nak orang jaga..hati orang kita perlu jaga sbaik mungkin..


betul kata awak tu,saya nak org jaga hati saya tapi saya tak tau juga hati org,InsyaAllah saya akan belajar menjaga hati org lepas ni.. :-)


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:25


Alhamdulillah..
rasa2 boleh selesai tak masalah awak ni?
jaga diri ya..
kalau ada apa-apa beritahu lah kat sni..
insyaAllah semua sahabat dapat bantu takat mana yang mampu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:28


Pada 07-11-07 13:06 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

salam'alaik..

---cerita anti ni sama macam cerita sahabat ana...beliau ada admire seorang hafiz ni da lama....dia pendam saja perasaan nya tu..memang nak katakan sebelum ni dia tak pernah suka mana-mana lelaki kecuali dengan hafiz tu...bayangkan da 4 tahun bertepuk sebelah tangan...kesemua ciri-ciri hafiz tu memang ciri-ciri lelaki yang dia inginkan..tapi takdir menentukan segala nya...sekarang ni dia bertunang dengan seorang hafiz juga...tapi dia tunang pun secara terpaksa..ada sebab2 tertentu yang dia harus bertunang ketika itu...ada saja kelemahan pada diri tunangnya ketika tu.berlainan pula dengan org yang di admire nya dulu...nak lupakan apa lagi..memang lah susah...tapi alhamdulillah, sekarang ni dia da boleh lupakan org yang di admirenye sikit demi sedikit...kerana pada dia, kita harus belajar menerima kekurangan dan kelemahan pasangan kita seadanya..sebaliknya bukan mengharapkan kelebihan pada dirinya...dan jangan lupa untuk berdoa dan sama-sama membimbing agar kelemahan masing-masing dapat diatasi..so,kalau masih ada perasaan suka tu,bukan dikira curang...cuma setakat mainan perasaan..biaselah..org yang di admire sekian lama...memang lah susah nak lupakan... wallahua'lam... :kelip:


memang susah untuk lupakan tapi saya akan cuba lupakan and kalau tak dapat lupakan juga saya akan tukarkan perasaan minat tu kepada perasaan suka sahaja. :-)


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:31


Pada 07-11-07 13:25 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah..
rasa2 boleh selesai tak masalah awak ni?
jaga diri ya..
kalau ada apa-apa beritahu lah kat sni..
insyaAllah semua sahabat dapat bantu takat mana yang mampu..


Alhamdulillah..setakat ni saya dah rasa tenang sikit,dah tak confuse sangat..terima kasih banyak-banyak.. :-)


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:35


sama-sama kasih..
kasih anda ditrima..

utamakn Allah dalam setiap pbuatan & keputusan..
cintakan dia lebih dr yang lain..awak akan merasa lebih tenang..insyaAllah=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:36


Alhamdulillah saya dah dapat jawapannya..saya tak dikira curang cuma saya tak berlaku adil kepada teman saya tu saja kan.InsyaAllah lepas ni saya akan menghargai cinta yang diberi dan menjaga perasaan org lain yang menyayangi kita.terima kasih kawan kawan semua di atas pandangan dan nasihat kamu semua.. :-)


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful
[ Telah diedit oleh: melurdesa_kem3 pada 07-11-07 13:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:38


Pada 07-11-07 13:35 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

sama-sama kasih..
kasih anda ditrima..



sama-sama....
kasih anda saya tak boleh terima.... :jangan: :jangan: :lol: :lol:


gurau saja ... :lol: jangan marah ye..
[ Telah diedit oleh: zulman pada 07-11-07 13:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:43


Pada 07-11-07 13:38 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 13:35 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

sama-sama kasih..
kasih anda ditrima..



sama-sama....
kasih anda saya tak boleh terima.... :jangan: :jangan: :lol: :lol:


gurau saja ... :lol: jangan marah ye..


p/s ; kasih Zulman sudah berpunya...hehe.. :sopan: :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:24


tak bermain kayu tiga, tapi menduakan, macam mana pulak ya??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-07 14:26


sayangilah org yang menyayangi kita..
ma ana pesan..jaga elok-elok kalau dah ada org yang sayang kita jangan kita sayang org lebih-lebih tapi org tu tak sayang kita..
kalau dah org yang sayang kita..kita doakan jodoh kita dengan seseorang tu kekal hingga ke jinjang pelamin dan sama-sama melayari bahtera perkahwinan, diberi rezeki anak2 yang soleh dan solehah
tak berapa elok kalau masih teringatkan org yang kita pernah suka :jangan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 07-11-07 14:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:27


Pada 07-11-07 13:38 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 13:35 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

sama-sama kasih..
kasih anda ditrima..



sama-sama....
kasih anda saya tak boleh terima.... :jangan: :jangan: :lol: :lol:


gurau saja ... :lol: jangan marah ye..


aik bagaimana boleh tak prsan ni?haha
kasih akhi zulman pada yang bhak..
sebagai manusia saya kasihkan semua.. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:36


.. cuba lelaki itu yang bernama kekasih tu buat anda macam itu.. macam mana anda rasa wahai melur??? jadi tepuk dada tanya selera..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-11-07 14:38


Pada 07-11-07 12:01 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya lah pendapat kawan-kawan kat sini,adakah saya di kira curang dan tak setia sebab masih ada perasaan minat kat org lain iaitu org yang saya admire dari dulu lagi sebelum hati saya dimiliki oleh insan bergelar kekasih,sekarang ni saya sudah berpunya dan memang sayang kat teman saya tu tapi semacam perasaan bersalah kat dia sebab saya masih minat org lain selain dari dia..curang ke saya? :-(



entahlah.. pada saya itu semua permainan syaitan dalam mengganggu perhubungan anda... tapi, apa maksud anda dengan sudah berpunya? dah bernikah ke.. atau mempunyai kekasih? (jika berkasihan.. hmm non wonderlah anda mengelamun)

jika anda dah bersuami.. lupakan sahaja ingatan tersebut, bimbang jika boleh menimbulkan masalah kemudian hari..

... kerana saya juga mengalaminya masa dulu2lah... sekarang alhamdulillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:39


Pada 07-11-07 14:36 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. cuba lelaki itu yang bernama kekasih tu buat anda macam itu.. macam mana anda rasa wahai melur??? jadi tepuk dada tanya selera..


err.... :berfikir:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-11-07 15:40


dalam perhubungan nak bina rumah tangga kena buanglah perasaan yang tidak sepatutnya..lebih-lebih lagi Kalau dah tunang dan bila dah kawin semstinyalah lagi....benda itu semuanya mainan perasaan jadi kita kawal lah ia sebaik mungkin..Kalau kita telah memilih dia untuk dijadikan teman hidup kerana apa lagi taruh minat kat org lain??itu semua nafsu semua tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

melurdesa_kem3
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31470
Posting: 19
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 15:13


Pada 07-11-07 14:36 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. cuba lelaki itu yang bernama kekasih tu buat anda macam itu.. macam mana anda rasa wahai melur??? jadi tepuk dada tanya selera..


mestilah saya sedih dan itulah yang buat saya rasa bersalah..saya dalam proses melupakan org yang saya minat tu.. :-)


-----------------
lah Vita E Bella....Life Is Beautiful


Bookmark and Share

    


  Member Information For melurdesa_kem3Profil   Hantar PM kepada melurdesa_kem3   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 15:38


assalamualaikum...

:jangan: :berfikir: :sopan: :-) :-D :jangan: :berfikir: :sopan: :-) :-D
RASANYA ADA SATU PERKARA YANG melurdesa_kem3 TERLUPA..
pernahkah melurdesa_kem3 terfikir...andai melurdesa_kem3 menjadi
kekasih kepada insan yang melurdesa_kem3 admire tu, rupanya banyak kelemahan yang si dia yang melurdesa_kem3 tak tahu secara langsung sebagaimana melurdesa_kem3 tahu kelebihannya...dan saat itu mungkin
melurdesa_kem3 akan terkenang kekasih melurdesa_kem3 yang pernah
melamar melurdesa_kem3 kerana simptom2 yang tak diingini telah terserlah
di depan mata...ketahuilah melurdesa_kem3 bahwa ALLAH sentiasa berikan
yang terbaik untuk hamba2-NYA kerna sesungguhnya
DIA MAHA MENGETAHUI, MAHA BIJAKSANA, MAHA KAYA..
maka dengan itu marilah kita sama-sama bersyukur atas segala nikmat yang diberi olehNYA tanpa kita sedari sama ada secara langsung atau secara tidak langsung...WALLAHU A'LAM...M0GA bahagia DALAM REDHA-NYA..amiin

:jangan: :berfikir: :sopan: :-) :-D :jangan: :berfikir: :sopan: :-) :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 18:01


Pada 12-11-07 15:13 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 14:36 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. cuba lelaki itu yang bernama kekasih tu buat anda macam itu.. macam mana anda rasa wahai melur??? jadi tepuk dada tanya selera..


mestilah saya sedih dan itulah yang buat saya rasa bersalah..saya dalam proses melupakan org yang saya minat tu.. :-)



haaaaa sooo cepat-cepat lah lupakan org yang anda minat 2...setia mestilah pada yang satu tah...;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 19:01


semoga berjaya
insyaAllah lama2 tu nanti lupa lah
biarlah masa yang menentukannnye
eh..
tapi jangan lupa berusaha pulak =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 12-11-07 21:24


salam..maaf andai mencelah...
saya pun mengalami masalah yang sama dengan cik melur..
agaknya ni lah ujian bercouple sebelum kahwin kan ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 08:25


Pada 07-11-07 12:31 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!



terima kasih.. maknanya saya tak perlu rasa bersalah lah kan?dia bukan suami saya lagi..



betul .. dalam konteks "dia bukan suami saya lagi ..." ia memang relevan .. tapi bagaimana pula jika "saya telah pun bersuami" ...

jika tidak dibanteras rasa dan perasaan "masih ingat dan sayang pada kekasih lama" dikhuatiri kelak ianya akan terbawa-2 sampai ketika kita dah bergelar isteri orang ....

bukan tak ada kes isteri curang .. kes-2 isteri berzina dengan lelaki lain pun dah sering didengari hingga ada yang pernah mengaku dalam akhbar-2 dan majalah tempatan .... (tengok http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=34148&forum=22&#f469165) Nau'zubillah ...saya minta-mintaaaaaaaakkk sangaaat kawan-2 semua yang ada kat sini baik lelaki mahu pun perempuan jaga-2 lah elok-elok benda ni ... jangan jadi kat kita pulak nanti ...

kalau saudari yang hantar permasalahan ni ada lah seorang wanita yang berpenampilan seperti wanita solehah, saya harap dapatlah kiranya muhasabah balik diri anda ... ingat sebelum terkena ...

Ya Allah .. lindungilah aku dan keluargaku, juga bakal keluargaku dari perlakuan zina .....

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 13-11-07 08:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-11-07 08:57


saya selaku lelaki pun memang rasa kecewa jugak Kalau saya tahu bakal isteri saya admire org lain..itu maknanya dia belum lagi menyintai kita sepenuh hati lagi lah itu...bukan masalah permasalahan kawin lagi..belum kahwin lagi dah tak sedia menerima kita seadanya bila dah kawin terbawa-bawa jugak lah nanti...sesiapa pun akan kecewa...itu kata permainan nafsu semua itu..buangkanlah jauh2...Kalau kita admire kat org lain putuskan saja dengan yang sekarang andai kita rasa tak mampu menerima dia sepenuh hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 13-11-07 09:11


Assalamualaikum..jauhkanlah dari berperasaan macam tu...ana pun takut kalau jadi macam tu....setakat ni masih setia pada yang 1...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-11-07 09:21


salam
susah juga masalah saudari ek...for me lah...saya terima pasangan saya sebaik-baiknya walaupun banyak kekurangannya..banyak sangat kekurangan saya menyakitkan hati saya...tapi masalahnya saya dah suka jadi kenalah pandai jaga hatinya.saudari..patut menilai diri saudari...kita manusia banyak kekurangan dan kelebihan...adakah pasangan yang saudari admire tu lebih baik daripada yang teman saudari...saudari tengok tak kisah hana yori...sebuah kisah jepun yang sangat menarik dan memberi pengajaran yang terbaik...makino di temukan dengan seorang lelaki yang diminati yang selalu helps dia dalam semasa dia di buli dan dalam masa yang sama dia benci dengan seorang..dengan lelaki yang dia minati tu..dia rasa senang dan mereka mempunyai banyak persamaan...dengan lelaki yang dia benci selalu gaduh tapi lama2 makino jatuh hati pada budak lelaki yang dia benci dan anggap lelaki yang selalu tolong dia itu sebagai best friend.so...saudari...differences sometimes are good for us...thinking from the positive way.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 09:24


.. masalah ini dah selesai ke belum:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 20-11-07 09:29


Pada 07-11-07 12:01 , melurdesa_kem3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak tanya lah pendapat kawan-kawan kat sini,adakah saya di kira curang dan tak setia sebab masih ada perasaan minat kat org lain iaitu org yang saya admire dari dulu lagi sebelum hati saya dimiliki oleh insan bergelar kekasih,sekarang ni saya sudah berpunya dan memang sayang kat teman saya tu tapi semacam perasaan bersalah kat dia sebab saya masih minat org lain selain dari dia..curang ke saya? :-(



Nabi kata selagi kita berniat nak buat kjhatan & xlaksanakannya..kita dapat pahala..so..curangkah awak?...tapi selagi kita dah bergelar pasangan suami isteri...cintailah dia sepenuh hati..tapi cinta 1st tetap pada ALLAH...2nd pada Nabi Muhammd..
jadi..saya dikira curang ke bercinta dengan lelaki bernama Muhammad kekasih ALLAH ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-11-07 09:58


Minta maafla lama tak menjenguk tiba-tiba muncul bagi komen, kebetulan ada rakan yang tengah face dengan problem ni. Teringat pernah terbaca posting dalam ukhwah, jadi boleh bagi panduan untuk sahabat tersebut. ‘Pengetahuan Am’ – “Nasihat buat si suami @ bakal suamu”.
tak baca pun atas, mungkin tak berkaitan, apapun harap ada yang boleh diambil walau sedikit.

dalam hidup belajar @ bekerja ni kita tak dapat elak dr bekerja dengan jantina lain, sama ada isteri org, suami org, tunang org. Jadi untuk elak hal begini masa hadapan nasihat org tua2 yang dah berpengalaman; Jika ada masalah jangan cari yang berlainan jantina & juga jangan sesekali buka ruang untuk org berlainan jantina datang pada kita untuk luah masalah sebab bila dah luah memang akan rasa lain. sama ada rasa simpati dari pendengar & rasa berharap & ditake care dari peluah masalah, maka mula timbul perasaan. Jika kita tak hendak rasa situasi bgini, jadi janganlah kita jadi penyebab sebab tak ada siapa jika boleh nak diuji begini. Jika paling nak pandangan dr pihak lelaki pun jk boleh jangan berdua, ajak seorang kawan sejantina yang kita percaya untuk teman kita, mungkin dengan cara ni dapat elak perkara ke arah curang.

Sama kita cuba ingat hidup ni ibarat putaran roda, kita tak selalunya berada di atas,. Jika kita tolong @ berbuat baik pada hamba Allah, nanti Allah akan tolong kita & pertolongan Allah tak setaraf dengan pertolongan dr manusia, terlalu besar. Begitu juga jika berbuat sebaliknya pada org lain. Hidup ini memerlukan redha Allah untuk teruskan hidup dalam bahagia & redha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-11-07 09:59


!!! QUOTE !!!

Posting pada: 27-06-07 16:09


Dipetik dari Mingguan W 5-11/11/04

KUNCI ASMARA: 40 Kunci Rahsia Kebahagiaan Dalam Kehidupan Berumahtangga.
SETIALAH PADA PASANGAN
Oleh: Mohd Huzairi b. Zainudin
         (Perunding Motivasi)

Dalam kehidupan ini, banyak perkara yang kita tidak tahu, Tidak tahu bukan bermakna tidak perlu ambil tahu langsung hal. Ini tanggapan salah . Jadi kita perlu belajar. Setiap kali kita jatuh dalam hidup ini, kita mesti terus bangun. Jatuh lagi, bangun lagi & begitulah seterusnya. Jika tidak bangun-bangun, itu alamat tidal lama lagi. Bergerak bererti masih hidup, kalau hidup mesti teruskan perjuangan ini. Hanya mayat sahaja yang tidak bergerak2. Selagi hidup, mesti ada matlamat.

Semua orang inginkan kebahagian. Tidak ada orang yang akan menolak kebahagiaan. Kalaulah kebahagiaan itu boleh dibahagi-bahagikan dan diedarkan kepada org ramai, saya pasti kebahagiaan itu pasti menjadi rebutan. Kalau, begitu, kita boleh ambil andaian bahawa kebahagiaan itu adalah asas kehidupan manusia. Satu perkara yang sangat diperlukan oleh semua manusia. Percayalah kebahagiaan itu ada pada semua orang, ia tidak dapat dipegang @ dilihat, tetapi dapat dirasa & dinilai.

Bagi kebanyakan orang, nilai kebahagian itu ada pelbagai. Bahkan dipelbagaikan untuk mengecap nikmat kebahagiaan tersebut. Ada yang telah mempunyai seorang isteri, namun masih belum merasa bahagia. Lalu terlintas difikiran untuk menambah ‘spare tyre’. Akhirnya tanpa fakir panjang, maka dipasanglah beberapa orang ‘girlfriend’. Niat awalnya hanyalah sekadar untuk berseronok-seronok, tetapi akhirnya terjerat. ‘Jerat’ makan tuan. Itulah apabila semua ‘girlfriend’ sudah mulai menuntut akan haknya, menyebabkan si suami pening kepala. Bertambah menyesakkan apabila si isteri pula telah mula menyedari akan perubahan sikap suami, telah mulai menyoal itu & ini. Segala pergerakan si suami telah mulai dipersoalkan & ini sungguh merimaskan. Bak kata pepatah ‘Sendiri cari penyakit’.

Manusia sememangnya tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki. Selalunya kita akan merasa ‘kehilangan’ yang amat sangat sekiranya orang yang dikasihi sudah tiada lagi disisi. Banyak contoh yang telah kita lihat. Kenapa berasa kehilangan? Inilah soal kasih sayang dan rumahtangga, jangan kita ambil ringan. Belajarlah menjadi setia pada pasangan kita.

Pandanglah pasangan kita sebagai seorang sahabat yang akan menemani kita di kala susah & senang untuk sepanjang hayat. Kita selalu terlupa tentang perkara ini. Apabila berlaku sahaja sesuatu musibah, kita akan mencari orang lain untuk berkongsi masalah. Begitu juga di kala kita berasa kesunyian, kita akan mencari orang lain untuk berhibur. Tidak wajar kita meminggiri pasangan kita. Kebiasaannya, keadaan akan menjadi bertambah buruk & masalah biasanya tidak selesai.

Keadaan akan menjadi bertambah buruk sekiranya, orang yang menjadi rujukan kita merupakan orang yang tidak berpengalaman. Bagaikan ‘Tikus membaiki labu saja’. Tambahan pula sekiranya orang tersebut adalah berlainan jenis dengan kita. Banyak kes yang saya lihat & dengar, mula-mula bertindak sebagai ‘pendengar & penasihat’ tetapi akhirnya, ada keserasian. Bila sudah serasi, bibit kemesraan pula timbul. Penyudahnya, sanggup pula jadi ‘pengganti’. Apa sudah jadi?

“Bahagiakan pasangan kita dahulu, barulah kita dapat merasa nikmat kebahagiaan yang sebenar”

Kita tidak tahu bila kita akan susah. Biasanya orang lain akan meninggalkan kita di kala kita susah. Saya melihat sendiri seorang suami menitiskan air mata tatkala isterinya disahkan menghidap kanser. Begitu juga seorang isteri yang begitu setia menemani suaminya di hospital yang telah disahkan lumpuh. Maka berulang-alik isterinya ke hospital, sehingga ke akhir hayat suaminya. Begitulah nilainya kesetiaan. Sanggup sehidup semati, walau ditakdikdirkan apa sekalipun. Sekalipun cinta & kesetiaan sedemikian rupa, jarang lagi ditemui hari ini, namun ia tetap ada. Masih ada lagi.

Para pembaca yang saya muliakan. Sesungguhnya kebahagiaan itu ada. Kesetiaan pada pasangan merupakan salah satu resepinya. Selamat melayari bahtera kasih dalam rumahtangga & semoga anda sampai di pelabuhan ‘bahagia’ yang selamanya. Wallahua’lam.

(M.W. 5-11 Nov ’04)



-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 20-11-07 10:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 10:01


tak curang lagi agaknya... tapi sebaiknya buat pilihan yang adil bagi diri kamu... jangan paksa diri untuk bersama dengan orang yang tidak kita cintai.. macam mana kita tak mahu diri kita dilukai..begitu lah orang lain.. :))

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146708 saat. Lajunya....