Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
MTMKi: 38 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 51 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: perempuan sukakan DOBI?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» perempuan sukakan DOBI?

Please Mendaftar To Post


Oleh perempuan sukakan DOBI?

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 15:59


macam serasi lah kan....mybe mereka malas nak basuh dengan tangan agaknya.takpon malas....hehhe.ditujukan khas kepada student...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:05


hahhhh??????????????????????(real ni terkejut)haha
biar betul..sebagai student saya nak cakap..kalau kat hostel basuh guna tangan tau..
letih bagaimana pun habis kuliah,basuh juga baju dengan tangan..(sampai skt pinggang)
jimat duit..lagi pun msin kat hostel tu kan kena masuk rm2.50

maybe ada setengah yang malas,atau betul-betul tak larat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

hypox
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26214
Posting: 97
Dari: Simpang Empat ke Manchester

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-11-07 16:11


nak jaga kuku nanti calar :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hypoxProfil   Hantar PM kepada hypox   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-07 16:12


bismillahhirrahmanirrahim

eh,tak adalah angkabut..ana rajin saja basuh tangan..apa nak malasnya..kita perempuan ni kenalah rajin2..iye tak..lagipun jubah2 dan baju kurung serta tudung2 ana banyak yang ada berlian..so nak selamat dari berlian2 tu tertanggal basuh tanganlah..lagipun boleh exercise :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:13


rasanya angkabut yang buat macam itu...kan2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-11-07 16:20


suka :) basuh yang tak larat nak or sarung tilam ke...lelain better basuh tangan agaknya...puas hati... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:21


saya sepanjang tinggal hostel tak pernah guna khidmat mesin..tapi baru-baru ni adalah sekali dua sebab rasa terlalu penat..taknak lagi, bersih lagi tangan saya basuh..lagipun sayang duit rm3..kat rumah ada mesin pun, pakai tangan saja


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:45


Pada 06-11-07 16:13 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya angkabut yang buat macam itu...kan2...


ye, ana pun rasa macam ukhti juga.. :-D

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:53


lelaki pun rajin basuh guna tangan apa.. gmat duit.. kalau nak hantar kat kami boleh lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 18:09


Pada 06-11-07 16:53 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak hantar kat kami boleh lah..


eerrkkk...

ni kena bayar berapa kalau nak hantar kat enta??

:-D :-P

wah...buat bisnes tu...hebat..hebat


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 18:16


alhamdulillah dr form1 sampai lah kat U hostel dan kolej ada washing machine he9
rajinle nak basuh bju sikit seminggu sekali pun ok he9
paling best dobi makcik kat mrsm dulu.. siap ironkan baju sepasang.. aaaii makin bertmbah malas hambamu ini hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 18:20


hehehe.. guna mesin masa di hostel dulu?

hostel dan rumah family saya 7 minit perjalanan saja... so, dah ada kemudahan, pakai saja lah.. lagipun rumah punya, free..

saya mengakulah pakai mesin. kerana sewaktu belajar dulu, betul-betul keterbatasan waktu. banyak sangat kerja dan sibuknya... ni khas waktu 3rd year dan final year..

waktu 1st dan 2nd year boleh lah, banyak masa basuh tangan..

DOBI... erm, hanya masa sekolah di MRSM dulu-dulu. dah bayar yuran, kena lah guna kan? nanti sia-sia saja bayar yuran dobi... :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 18:21


jom kita ke sungei untuk basuh baju...
sambil menyanyi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-07 20:26


untuk U saya, dobi tu kat bawah asrm perempuan saja...memang terbukti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 20:31


Pada 06-11-07 18:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

jom kita ke sungei untuk basuh baju...
sambil menyanyi


nak nyanyi lagu apa daeng...jom nyanyiiiii sambil basuh baju...ahakzzz :-P :lol: :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 20:42


Pada 06-11-07 18:09 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-07 16:53 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak hantar kat kami boleh lah..


eerrkkk...

ni kena bayar berapa kalau nak hantar kat enta??

:-D :-P

wah...buat bisnes tu...hebat..hebat



ikut kilo.. sekilo seringgit...hehe boleh ke? :-P


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 20:50


Pada 06-11-07 20:26 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

untuk U saya, dobi tu kat bawah asrm perempuan saja...memang terbukti...


kami pun dobi bawah asrama perempuan tapi lelaki pun pergi sana..yang dari asrama jauh pun bawa baldi datang :lol:

sebenarnya lelaki ramai yang hantar kat dobi luar depan tu sebab yang kat asrama tu layan diri punya :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:02


Pada 06-11-07 15:59 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

macam serasi lah kan....mybe mereka malas nak basuh dengan tangan agaknya.takpon malas....hehhe.ditujukan khas kepada student...:)


amboi saudara angkabut... :jangan:
kalau kat tempat ana, lelaki lah yang suka pergi dobi... :berfikir: agaknya Kenapa ye....malass kott...heh... :jangan: nanti esok2 nak basuh baju anak isteri pulak...hihi... 8-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:15


kalau cadar sarung bantal slimut tu guna juga lah mesin..sebab berat..tapi boleh saja bsh tangan..malas sama kalau kain besar2 ni..

org laki bplastik-plastik angkut bju pergi kat dobi tu apa..haha..depan mata..
bagus kalau laki rajin..abah boleh tolong bsuh bju kadang-kadang kalau mama tak sihat..atau sibuk..
saling mbantu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:23


bukan perempuan saja....lelaki pun sama juga..... :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:26


Assalamualaikum

lisa ingat sabun jenama dobi tu...

:lucu: :lol: :lucu:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 07-11-07 10:31


..BERBALOI kalau hantar dobi dalam kuantiti yang banyak
bukan kira malas xmls kan
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:41


Pada 07-11-07 10:26 , lisa_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

lisa ingat sabun jenama dobi tu...

:lucu: :lol: :lucu:



:-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:01


ismi pun ingatkan sabun basuh jenama dobi macam lisa... :malu:

kalau kat hostel,
hmm.. basuh baju guna mesin tak best...
basuh guna tangan lah baru best...
lebih wangi dan lebih yakin kebersihannya...
lagipun, baju lebih tahan lama, sebab dapat banyak kasih sayang dari tuannya... :welcome: :welcome: 8-)

berbanding guna mesin basuh kat bawah blok ni... kasihan tengok kawan-kawan... agaknya laju sangat agaknya dia pusing, sampai baju pun boleh pening... uhuk uhuk... :jangan: :jangan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 11-11-07 20:27


Pada 06-11-07 20:50 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-07 20:26 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

untuk U saya, dobi tu kat bawah asrm perempuan saja...memang terbukti...


kami pun dobi bawah asrama perempuan tapi lelaki pun pergi sana..yang dari asrama jauh pun bawa baldi datang :lol:

sebenarnya lelaki ramai yang hantar kat dobi luar depan tu sebab yang kat asrama tu layan diri punya :-)



jadi terbuktilah lelaki masih ramai lagi kat U ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 11-11-07 20:32


Pada 07-11-07 12:01 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

ismi pun ingatkan sabun basuh jenama dobi macam lisa... :malu:

kalau kat hostel,
hmm.. basuh baju guna mesin tak best...
basuh guna tangan lah baru best...
lebih wangi dan lebih yakin kebersihannya...
lagipun, baju lebih tahan lama, sebab dapat banyak kasih sayang dari tuannya... :welcome: :welcome: 8-)

berbanding guna mesin basuh kat bawah blok ni... kasihan tengok kawan-kawan... agaknya laju sangat agaknya dia pusing, sampai baju pun boleh pening... uhuk uhuk... :jangan: :jangan:



untuk kes ni..akak adalah puan punya baju..basuhkan bju saya boleh tak? semuanya perempuan..asyik betul wuduk bila dah pegang baju sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 00:08


Assalamualaikum...

kadang-kadang guna perkhidmatan dobi bila musim hujan, baju susah nak kering.. :-).

:bunga:


-----------------
Adoro Allah, yo adoro Rasul, yo adoro mi familia, yo adoro Islam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 00:30


suka.....

esp time2 tengah banyak assg.....

dari basuh tak bersih... kain baju bertimbun.. baik guna mesin 'coin'... jimat masa sikit ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 00:44


Pada 06-11-07 18:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

jom kita ke sungei untuk basuh baju...
sambil menyanyi

jom...jom...
kita nanyi lagu ini


Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya dijiwa
Agar mudah ku mengerti segala yang terjadi
Sudah suratan ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat dihati
Moga terubat segala keresahan dijiwa
Tak pernah kuingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca

Oh teman maafkanlah diriku
Oohh..tuhan tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman maafkan jika ku melukai mu
Moga ikatan ukhwah yang dibina keakhirnya

Sahabat pertemuan dan perpisahan
Adalah ketentuan ilahi
Semoga kita terus berada dibawah naugan rahmat ilahi
Aku tidakkan berdaya menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redha lah apa terjadi usahlah dikau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 00:54


ish2.. ye ke ini... senang-senang beli mesin basuh habis cerita..
apa guna teknologi terkini dicipta kan.. untuk memudah kan manusia,,, banyak masa kita boleh guna untuk lain yang lagi berfaedah... terutama sekali kita sebagai pelajar kan??? boleh ulangkaji pelajaran kan....
kumpul duit beli mesin baju sendiri..
hahahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 00:59


Pada 19-11-07 00:54 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

ish2.. ye ke ini... senang-senang beli mesin basuh habis cerita..
apa guna teknologi terkini dicipta kan.. untuk memudah kan manusia,,, banyak masa kita boleh guna untuk lain yang lagi berfaedah... terutama sekali kita sebagai pelajar kan??? boleh ulangkaji pelajaran kan....
kumpul duit beli mesin baju sendiri..
hahahaha...

betul apa yang enta cakapkan tu..

tapi...kadang-kadang, dengan basuh baju ni....boleh excercise sikit..

hehe...malas nak keluar rumah. :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-11-07 01:18


basuh dengan tangan sajalah..banyak benefits lagi
contoh: exercise,jimat,jaga fabrik kain etc.

tapi kalau nak basuh bedsheet..comforter/blanket..towel..saya prefer machine :-)
[ Telah diedit oleh: hudahasnan pada 19-11-07 01:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 03:55


ye ke..
whatever lah..
tapi macam buat alasan saja hudahasnan...
hehe..
ke tak nak keluar belanja...
ok..
tak apa.. mungkin itu salah satu faktor kan..
nak jaga kualiti kain...
nanti rosak pulak kan...
tapi mesin basuh ada yang jenis kawalan kan???
bersesuaian ikut fabrik kain itu sendiri..
kalau tak silap lah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 05:44


kat sini tak ada org yang jemur kain
semua guna washine and drying machine
my hostel ada kemudahan washing and drying machine
washing machine AUD1..drying AUD1...
hand wash juga depends on fabric..kalau baju kurung or blause rosak kalau guna washing and drying machine...drying machime sejam..guna high temperature
kering saja baju..terus lipat..tak perlu jemur..:)


-----------------
Nurul AH
[ Telah diedit oleh: nurulain pada 19-11-07 05:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-11-07 16:35


Pada 19-11-07 03:55 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke..
whatever lah..
tapi macam buat alasan saja hudahasnan...
hehe..
ke tak nak keluar belanja...
ok..
tak apa.. mungkin itu salah satu faktor kan..
nak jaga kualiti kain...
nanti rosak pulak kan...
tapi mesin basuh ada yang jenis kawalan kan???
bersesuaian ikut fabrik kain itu sendiri..
kalau tak silap lah.....


:-P
but thats true..i mean my experience. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

aisyahfarhah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.05.2007
Ahli No: 29995
Posting: 62

malaysia  


posticon Posting pada: 19-11-07 17:01


basuh kain guna tangn saja...
jimat duit...
exercise sikit...
belajar berdikari..
kalau tak ada mesin nanti...
akhirnya manual jugak kan...
depends dengan sesorng lah....
prefer guna mesin atau pun manual saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahfarhahProfil   Hantar PM kepada aisyahfarhah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 17:32


Pada 19-11-07 00:44 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!



Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya dijiwa
Agar mudah ku mengerti segala yang terjadi
Sudah suratan ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat dihati
Moga terubat segala keresahan dijiwa
Tak pernah kuingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca

Oh teman maafkanlah diriku
Oohh..tuhan tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman maafkan jika ku melukai mu
Moga ikatan ukhwah yang dibina keakhirnya

Sahabat pertemuan dan perpisahan
Adalah ketentuan ilahi
Semoga kita terus berada dibawah naugan rahmat ilahi
Aku tidakkan berdaya menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redha lah apa terjadi usahlah dikau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi



ismi suka lagu ni mohamad.... :welcome: :welcome: :welcome:

tapi kalau nyanyi lagu ni sambil basuh kain.... :berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 07:31


a'a boleh saja....

sesiapa yang nak menyanyi sambil basuh baju tu......sila lah... :-)


jangan sampai orang lain "tegur" sebab bising dahlah ye. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 08:55


Salam.
Dah ada kemudahan, kena lah digunakan :-P


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 09:32


.. aku suka hantar dobi.. berkilo-kilo aku hantar:malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 09:51


haha..saya suka sabun buku cap dobi yang warna putih tu...best sangat guna.. i love it :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 04:24


ye.. saya setuju dengan SHAMR...
jangan abaikan kemudahan yang ada kan???
kalau tak ada nak buat macam mana...
Manual lah...
kalau dah ada guna mesin basuh.. sudah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 06:55


saya suka sabun dobi warna ungu..
wangi...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 08:10


ha'ah.
sama dengan ana lah..
ana pun sabun dobi suka warna ungu...
memang wangi kan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 09:02


basuh sendiri lah.. puas hati sikit.. kalau nak mendobi, time basuh cadar2 saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 12:57


Pada 21-11-07 09:02 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

basuh sendiri lah.. puas hati sikit.. kalau nak mendobi, time basuh cadar2 saja..

:kelip: Assalamualaikum :-)
ye ke.. mari kita basuh baju lepaskan gian..hihi :sopan:
excercise tangan.. menguat otat jugak... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134425 saat. Lajunya....