Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 18 jam, 29 minit yang lalu
isa777_musa: 23 jam, 11 minit yang lalu
zam_rizal: 10 hari yang lalu
wanja: 20 hari yang lalu
MTMKi: 28 hari yang lalu
Kang: 28 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Menarik..cuba tengok


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Menarik..cuba tengok

Please Mendaftar To Post


Oleh Menarik..cuba tengok

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 06-11-07 01:18


Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Just want to share, fikir2 dan renung2kan..



Ahmad miskin. dia tak ada duit.

dia nak beli baju yang berharga RM50

dia pinjam kat kawan A RM25 dan dia pinjam kat kawan B RM25

so dia pergi lah nak beli baju tu

masa dia pergi. dia tengok baju tu sale. harga turun. baju tu sekarang berharga
RM45

dia bayar then dia dapat baki RM5

dia bagi kawan A RM1 dan dia bagi kawan B RM1

dia tinggal RM3

dia hutang kawan A RM24 dan dia hutang kawan B RM24

so dia hutang RM48

dia ada RM3 sekarang

RM48 + RM3 = RM51

Macam mana boleh ada lebih RM1 ?, padehal dia pinjam RM50 saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

dan_ia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27630
Posting: 35
Dari: merantau mencari ilmu

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 05:22


erm...apa tujuan tambah 48 dan 3 ye?..tak ada sebab untuk ditambah sebab pnambahan tu tak membawa maksud..48 yang dipinjam..3 tu bukan jumlah pinjaman..pembolehubah berbeza..tak boleh disatukan dalam pengiraan.. :sopan: :berfikir:
Assalamualaikum


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dan_iaProfil   Hantar PM kepada dan_ia   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 04:58


Pada 06-11-07 05:22 , dan_ia posting:

!!! QUOTE !!!

erm...apa tujuan tambah 48 dan 3 ye?..tak ada sebab untuk ditambah sebab pnambahan tu tak membawa maksud..48 yang dipinjam..3 tu bukan jumlah pinjaman..pembolehubah berbeza..tak boleh disatukan dalam pengiraan.. :sopan: :berfikir:
Assalamualaikum



::betul-betul :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

iana
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32741
Posting: 19
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-08 00:01


emm...menarik..
tapi pelik..
:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ianaProfil   Hantar PM kepada iana   Quote dan BalasQuote

al-faateh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20250
Posting: 58
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 02:22


hehe..nak tgelak pun ada..
ustazfirdaus, apa sebab nak tulis 48+3...??
macam tak releven saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faatehProfil   Hantar PM kepada al-faateh   Quote dan BalasQuote

zainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2007
Ahli No: 30568
Posting: 76
Dari: sepang

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-08 06:59


Kenapa pula nak tambah 48 dengan 3 pula.. jumlah hutang 48 dah lah. 3 ringgit tu kan dah termasuk dalam jumlah 48 ringgit tu.. kan


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zainulProfil   Hantar PM kepada zainul   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 10:46


Pada 01-03-08 06:59 , zainul posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa pula nak tambah 48 dengan 3 pula.. jumlah hutang 48 dah lah. 3 ringgit tu kan dah termasuk dalam jumlah 48 ringgit tu.. kan



Betui2...padahal duit dia tak ada yang lebih pun..rm3 tu memang dah dalam hutang. dia hutang rm48, so bayar A dan B RM1.50 seorang..dah tinggal rm45...ha..kena bayar lah lagi yang lebih tu


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-03-08 12:15


Assalamualaikum
anok susah nak eja...susah jugak nak faham kaitan dia antara satu sama lain...memang yang 3 ringgit tu tak ada kaitan...namun, saya masih sukar nak dapatkan pembolehubah kepada masalah ini...pening.. :-o



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100796 saat. Lajunya....