Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: bagaimana nak merawat penyakit onani??


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» bagaimana nak merawat penyakit onani??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh bagaimana nak merawat penyakit onani??

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-11-07 13:23


Assalamualaikum ....
---ana harap,dengan ana mengutarakan masalah yang sedang dialami oleh sahabat ana saat ini, teman2 ukhwah semua dapat membantu dengan memberi cadangan antum... :-)
---begini ceritanya..ana ada seorang sahabat yang begitu rapat dengan ana..dan alhamdulillah ana merasa bangga sebab sahabat ana tu memberi kepercayaan yang sepenuhnya pada ana, hinggakan beliau menceritakan tentang aib nya sendiri...hmm..macam inilah..sahabat ana ni, berusia 18 tahun..seorang muslimah..dia seorang penghafaz alquran,mempunyai akhlak yang baik..anak yang solehah..alhamdulillah Allah mengurniakan sifat2 seperti itu pada dirinya..cuma satu kelemahannya,yang amat sukar untuk dia ubah...dia mempunyai habit melakukan 'onani'..dia melakukannya sejak umurnya 11 tahun..sampailah sekarang..&terkadang dia ada keinginan untuk melihat video2 yang menghairahkan melalui internet..maaf kalau ana katakan, dia melakukan 'onani' di dalam tandas,dengan menggunakan pancutan air..ana kasihan dengan sahabat ana tu..beliau amat takut kalau hatinya berkarat kerana melakukan perkara tersebut,&amat takut kalau al-quran melaknatnya...dia da cuba untuk berhenti, tapi gagal...ana sebagai sahabat hia,ada juga memberi nasihat-nasihat supaya berhenti buat perkara terkutuk tu...lebih-lebih lagi hia hamalatul quran..kadang-kadang dia menangis kerana dosanya itu..mungkin perbuatan terkutuk tu da terbiasa dalam dirinya, dan amat sukar baginya untuk berubah..lebih-lebih lagi,dirumahnya tiada siapa yang mengawasi...dengan ummi ayahnya yang juga sibuk dengan urusan masing-masing..ana sebagai sahabat juga risau dengan keadaannya..dia asyik minta tolong ana...ana tak boleh nak buat apa...kecuali doakan dia, &serba sikit beri nasihat....alhamdulillah dengan adanya laman web ukhwah ni, ana harap antum dapat membantu...syukran...wassalam..."sesungguhnya tiada yang lebih berkuasa melainkan Allah swt..." :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-11-07 14:03


ubatnya yang paling mujarab adalah kahwin....itu saja ubat yang paling mujarab setakat ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:03


Pada 05-11-07 14:03 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

ubatnya yang paling mujarab adalah kahwin....itu saja ubat yang paling mujarab setakat ini.



setju.... ;-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-07 14:06


Syahwat & Gejala Onani

Bakal Menghancurkan Umat Islam

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

Saya sebenarnya tidak begitu berkenan untuk menulis berkenaan isu ini. Kerana itu saya hanya memberikan jawapan oleh Syeikh Dr Yusoff Al-Qaradawi di web ini

Jawapan Oleh Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi. KLIK SINI

Bagaimanapun, terlalu banyak persoalan berkenaan onani ini. Kotak email dan ruangan komentar di web saya ini juga tidak terlepas dari pertanyaan seumpama ini. Ada sebahagiannya terpaksa saya dan admin 'delete' kerana bahasa dan bentuk soalannya yang kurang sesuai.

Antara soalan-soalannya :-

1) " ...ustaz, saya ada masalah yang menimpa diri saya semalam iaitu saya telah melakukan onani di siang hari bulan ramadhan."

2) "Assalammualaikum... Saya sudah berumur 24 tahun, saya sering beronani sebelum ini sehinggakan dalam satu hari pernah saya buat perkara keji ini sampai 3 kali oleh sebab terasa ghairah melihat perempuan yang seksi.

3) "Saya tidak dapat menahan lalu saya melihat gambar porno untuk memuaskan nafsu saya dengan cara beronani. Dan ini pernah berlaku pada siang hari di bulan ramadhan.apa yang saya perlu buat dan apakah hukumnya serta hukumannya."

4) "Saya juga ada masalah pasal onani ni oleh kerana terlalu menyesal dah perbuatan saya, saya telah bernazar untuk berpuasa 1 hari bagi setiap kali saya beronani."

5) "Salam..ustaz adakah beronani perlu mandi wajib? apa bezanya air mazi dan mani?adakah kedua2 tu ada pada perempuan? harap ustaz dapat jelaskan.terima kasih"

6) "Salam, saya sudah berkahwin tetapi tinggal berjauhan dengan isteri..kadang kala apabila teringatkan isteri saya, saya merasa ghairah dan kadang kala sehingga melakukan onani..apakah hukumnya?"



Sebeban Alasan

Dalam masa yang sama, adakalanya terlalu banyak pula alasan dan sebab yang diberikan oleh si penanya dengan harapan saya atau mana-mana individu yang ditanya akan mengatakan harus baginya.

"Seolah-olah ingin menjadikan kita sebagai jambatannya 'ke neraka', then kat akhirat dok tuding jari kepada kita" kata seorang rakan saya yang juga seorang penceramah aktif di Lembah Klang.

Selain hukum khas bagi perbuatan tidak sihat ini. Lebih dari itu, kebanjiran soalan-soalan sebegini menyebabkan saya menjadi semakin bimbang dengan keadaan umat Islam di Malaysia terutamanya.

Virus Bermula

Ia secara langsung menunjukkan umat Islam sama ada lelaki dan wanita sedang menghidap sindrom lemah kawalan nafsu syahwat seksual terhadap perkara nafsu syahwat yang haram.

Melayani syahwat dengan cara haram adalah salah satu punca kehancuran kemanisan solat, tanpa kemanisan solat, runtuhlah 'tiang agama' dalam diri seseorang, tatkala itu nafsu kebinatangan dan syaitan akan mula menguasai sehingga lahirlah manusia binatang seperti pembunuh Nurin Jazlin dan lain-lain.

Terdapat hadis yang mengingatkan melayani syahwat mata kepada yang haram sahaja akan menghancurkan kelazatan dan kemanisan iman.

ما من مسلم ينظر إلى محاسن امرأة ثم يغض بصره إلا أخلف الله له عبادة يجد حلاوتها
Ertinya : Tiada seorang Muslim pun yang melihat kepada kecantikan wanita (aurat) kemudian ia mengalih pandangan matanya kecuali Allah s.w.t akan memberikan kepadanya kemanisan dalam ibadahnya (Riwayat Ahmad & At-Tabrani , Ibn kathir, 3/283, Ibn Kathir & Al-Munziri : Dhoif dan Ibn Kathir berkata , boleh diguna dalam hal galakkan)

Juga disebut dalam sebuah athar :

النظر سهم مسموم من سهام إبليس
Ertinya : "Pandangan mata adalah panah beracun dari panahan Iblis" ( Mirqatul Mafatih, 1/255; Ruhul Ma'ani, 22/7)

Malah ia juga bakal merosakkan hati :-

كل عين باكيه يوم القيامه الا عينان عين غضت عن محارم الله
Ertinya : Setiap mata akan menangis di hari kiamat kecuali mata yang dilindungi (berpaling) dari perkara yang diharamkan Allah s.w.t" ( at-taysir bi Syarhi al-Jami' as-Soghir, 2/216 : Hadis Hasan)

Ketahuilah saudara-saudariku, melayani onani merupakan permulaan kehancuran hati seseorang. Merupakan salah satu permulaan kepada zina.
Ia sering diwarwarkan kononnya sebagai penyelamat dari zina, hakikatnya ia juga merupakan pintu mula kepada zina.

Ia adalah pintu mula seseorang berjinak dengan melayani nafsu syahwat seksual mereka tanpa menurut arahan Allah dan RasulNya. Nafsu yang tidak dikawal ini adalah sentiasa meminta lebih dan lagi, akhirnya akan menjerumus kepada menonton gambar pornografi, video, mengintai dan ditamatkan dengan zina yang tiada had kepuasannya. Memang itu sifat nafsu syahwat sama ada seksual ataupuan harta. Sekali ia dilayan, tiada lagi pintu puas.

Sebagaimana hadis yang telah saya bawakan dahulu iaitu :-

لو كان لابن آدَمَ وَادِيَانِ من مَالٍ لَابْتَغَى ثَالِثًا ولا يَمْلَأُ جَوْفَ بن آدَمَ إلا التُّرَابُ
Ertinya : Sekrianya anak Adam itu punyai dua lembah dipenuhi emas, nescaya sudah tentu mereka akan inginkan yang ketiga, dan tidak disumbatkan diperutnya tanah (mati)( Riwayat al-Bukhari , 5/2364 )

Demikian juga perihalnya dengan nafsu syahwat seksual. Ia merupakan satu penyakit dalaman yang serius. Saya cuba memperkemaskan huraian berkenaan onani walaupun jawapan Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi terhadap masalah Onani yang telah saya siarkan di web ini.

Kesimpulan pandangan terkuat oleh pelbagai kumpulan ulama mendapati bahawa hukum Onani adalah : -
1) satu perbuatan yang haram, tetapi ia bukanlah satu jenis dosa besar seperti zina, rasuah, riba, membunuh dan sebagainya.
Ia dianggap melepaskan nafsu bukan pada tempatnya, ia adalah ditegah oleh Allah s.w.t :-

وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاء ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْعَادُونَ

Ertinya : "dan orang-orang yang menjaga kemaluannya, kecuali terhadap istri-istri mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki; maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela; Barang siapa mencari yang di balik itu maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas. ( Al-Mukminun : 5-7)

Allah menyifatkan orang yang memuaskan nafsunya dengan cara selain dengan isteri atau suami yang sah sebagai :-

•    a) Malumin : Ertinya : "tercela"
•    b) Al-'adun : Ertinya : " orang-orang yang melampaui batas"
2) Hukum dosa ini sememangnya boleh berubah menjadi tidak berdosa sekiranya ia dilakukan dalam keadaan dharurat iaitu di ketika tanpa melakukan seseorang akan PASTI terjerumus dalam kancah zina.

Perlu diingat dharurat di sini hanya adalah di ketika 'pasti akan terjerumus' iaitu tatkala kemudaratan zina itu benar-benar BOLEH BERLAKU seperti ia telah tahu di mana boleh mendapatkan pelacur, bohsia atau teman wanitanya, punyai tempat yang strategik untuk maksiat dan lain-lain.

Maksud saya, jika sekadar ia rasa ingin berzina sahaja tetapi ia tidak punyai teman wanita, ia tidak pernah tahu di mana mahu melanggani pelacur, atau kesimpulan tiada mempunyai idea sebenarnya bagaimana ingin merealisasikan niat jahat berzinanya, disamping masih tidak yakin ia boleh terjerumus ke lembah sehina itu. Hukum keringanan (rukhsah) sementara akibat terdesak dan bagi mengelak zina yang disebutkan oleh sebahagian ulama itu TIDAK boleh dipakai sewenang-wenangnya.
3) Hukum dosa ini boleh menjadi bertambah besar apabila ia menjadi tabiat dan amalan kebiasaan disebabkan tindakannya sendiri seperti menjadi kegemarannya untuk melihat gambar dan video lucah. Akibat dari tindakannya itu, ia terdorong ingin berzina lalu beronani. Tatkala itu, tindakan onaninya bukan lagi terdesak tetapi dirinya sendiri yang sengaja mendorong kepada terdesak itu.

Ia berbeza dengan seseorang yang terangsang syahwat akibat ternampak dan sukar mengelakkan pandangan matanya dari permandangan kurang elok di tempat kerja atau dalam perjalanannya ke tempat kerja dan pulang.
4) Hukum dosa atau haram melakukan onani bagi lelaki dan wanita juga menjadi bertambah serius apabila dapat disahkan perbuatan onani tadi mempunyai kesan negatif kepada kesihatan. Kompilasi artikel berguna untuk suami isteri, ibu bapa dan mereka yang bakal memasuki alam rumahtangga.
Bagi menguatkan fatwa hukum, kenyataan doktor sakit tuan, Dr.Ismail Thamby boleh dijadikan panduan fakta iaitu :-
1) kesan buruk kepada kehidupan seksual apabila berumahtangga
Beliau menyebut :-
Jika anda lakukan onani secara luar biasa seperti melakukan rangsangan seksual secara kasar dan kuat untuk mengecapi klimaks, mungkin apabila beristeri, anda akan mendapati bersetubuh dengannya tidak memberi kepuasan seperti anda kecapi secara onani.
Masalah ini dikenali sebagai ‘Traumatic Masturbatory Syndrome'. Yang menimbulkan masalah ialah onani mengakibatkan klimaks anda berlaku dengan cepat, yang jika berterusan dan diamalkan akan mengakibatkan anda tidak dapat bertahan lama apabila mengadakan hubungan seksual sebenar.
2) Tahap kesihatan kemaluan boleh terjejas hingga Mati Pucuk
Beliau menyebut :-
Selain itu, jika agak ganas dengan cara merangsang anggota sulit anda sehingga mengakibatkan anggota itu sakit dan bengkak, kemungkinan satu hari anda akan mengalami mati pucuk apabila kerosakan lama menunjukkan kesannya.
Ini kerana anggota sulit adalah organ vaskular dan tidak boleh diurut atau dirangsang dengan keras. Ia hanya sesuai untuk dirangsang melalui salur faraj perempuan.
3) Boleh Mandul kerana kerosakan buah zakar lelaki
Beliau berkata :
Namun, saya ingin mengingatkan yang kerosakan buah zakar boleh berlaku pada bila-bila masa ketika melakukan onani, dan jika ia berlaku dan menjejaskan kilang sperma, sudah tentu anda akan mandul kerana sperma tidak lagi dihasilkan ‘kilang'.
Sebagai contoh, anda melakukan onani dalam keadaan tidak terkawal seperti pengaruh alkohol, menyebabkan tidak tahu atau sedar ketika itu anda teragut buah zakar atau mencederakan buah zakar.
Anda hanya menyedari selepas beberapa lama yang buah zakar anda menjadi semakin kecil atau bengkak, dan jika kilang sperma terjejas, anda akan menjadi mandul.
Sudah tentu perkara yang menyeronokkan sukar untuk dihentikan, kecuali berlaku sesuatu perkara yang memudaratkan seperti keradangan buah zakar, kecederaan zakar seperti kebengkakan zakar.
Bagaimanapun, ia sudah terlewat jika tiada cara perawatannya. Mungkin jika zakar terkulai, bengkok atau patah, ada cara rawatan seperti pemulihan dengan pembedahan atau penggunaan alat pemulih.
Namun, jika kilang sudah rosak dan buah zakar mengecil, tiada penawarnya. Jadi cuba kurangkan amalan onani, terutama secara kasar. Anda perlu ingat, anda hanya ada satu zakar, bukan sepasang. Jika zakar itu tidak berguna, hidup anda merana selama-lamanya!
Rujukan

Penutup
Sebagai akhirnya, antara fungsi Ramadhan adalah mendidik hati dan diri agar mampu mengawal nafsu berikut :-
•    1) Nafsu marah apabila Nabi menegah kita dari melayani ajakan pergaduhan semasa berpuasa.
•    2) Nafsu makan dan minum. Apabila kita di tegah makan dan minum di siang hari.
•    3) Nafsu tidur. Apabila kita dianjurkan untuk bangun sahur.
•    4) Nafsu Syahwat. Apabila kita diarahkan untuk elakkan ‘bersama' isteri di siang hari Ramadhan.
Amat diharapkan Ramadhan yang baru berlalu dapat menghasilkan kemampuan kekangan segala nafsu melampau dalam hal yang disebut di atas.
Sekian

Zaharuddin Abd Rahman
http://www.zaharuddin.net/
11 Syawwal 1428 H
23 Oktober 2007

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-07 14:07


maaf masalah diatas saya ambil dari website

http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=719

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:08


apa kata mandi tu biar cepat-cepat..

saya.. tumpang simpati... 18 tahun, mak ayah kasi ke kahwin?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:23


macamana ye..?? em... :berfikir:
ana pun ada pengalaman dengan kes yang macam ni...
sekarang ni pun sedang menolong 'dia' yang ingin berubah...
kadang susah sebab sudah terbiasa...macam kawan anti tu,dr umur 11 tahun lagi... bila hati sudah tekad untuk meninggalkan benda tu, datang pulak dugaan yang merangsang syahwatnya...em...

ana turut simpati.... pesan padanya, sembahyanglah hajat...minta pertolongan dengan Allah moga dikuatkan jati diri...dapat melawan hawa nafsu... dapat menghindarkan diri dr fikir benda-benda yang boleh merangsang emosi dan syahwatnya...kalau boleh jangan biarkan dia keseorangan...

p/s : err....kawan anti tu bersukan tak? kalau tak, ajaklah dia bersukan...tak pun joging ke... buat benda-benda yang boleh mengeluarkan peluh... ana cuma cadang saja... :sopan:
insya'Allah dapat membantu...

:bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket



[ Telah diedit oleh: Nuranys pada 05-11-07 14:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:51


keciannya..simpati saya..hm kalau dah tak ada cre lain juga..suruh lah mak ayah dia crikan jodoh..ada saja umur 18 yang bkwin..bukannya salah pun..daripada jadi lagi teruk baik cure awal-awal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 15:00


6) "Salam, saya sudah berkahwin tetapi tinggal berjauhan dengan isteri..kadang kala apabila teringatkan isteri saya, saya merasa ghairah dan kadang kala sehingga melakukan onani..apakah hukumnya?"

macam mana dengan permasalahan yang ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 15:02


rasanya topik ini pernah d bincangkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 15:02


bukan permasalahan ana ye..baca artikel atas 2..ana bujang trang tang tang lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-11-07 16:59


ana terharu sangat sahabat2 ukhwah dapat membantu memberi cadangan masing-masing..syukran kathir..!! hmm..sebenarnya, ummi ayah nya jenis yang suka anaknya nikah pada usia muda..lebih-lebih lagi kalau muslimah...hmm..cuma masalahnya, dia tak nak nikah lagi..katanya masih nak lanjutkan pelajarannya...dan tentang mandi cepat-cepat tu,ianya tak ada berkaitan dengan mandi..ana nak cakap pun segan sebenarnya..tapi tak mengapalah...demi nak membantu sahabat ana ...dia melakukan selepas dia istinjak....hmmm...kalau dulu,memang selalu dia buat benda tu...cuma sekarang,dia masih buat..tapi alhamdulillah da jarang2...sebab sekarang ni, dia mempunyai tekad yang kuat untuk berhenti dr buat benda terkutuk tu..tapi TETAP dia buat benda tu kan...and tetap dia berdosa.. hmmm..tolonglah bagi cadangan lagi ye...syukran...May Allah bless antum...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-11-07 17:04


kahwin saja ubatnya....kenapa dia bagi alasan tak nak nikah kerana nak belajar dulo...bukannya tak boleh belajar Kalau dah nikah...sedangkan dia buat 'perkara' itu pun kerana tak dapat tahan nafsu kan...perkara pokoknya dia tak dapat kawal nafsu jadi penyelesaiannya kahwinla

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 17:05


Pada 05-11-07 14:08 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata mandi tu biar cepat-cepat..

saya.. tumpang simpati... 18 tahun, mak ayah kasi ke kahwin?


boleh rasanya kalau mak dengan ayah dia nak dia selamat.... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 17:10


bagus lah dah ada mak ayah yang nak anak kahwin cepat..nak slamatkn anak perempuan namanya tu..ptutnya dia setuju dalam keadaan diri macam tu..apa pun suruh dia buat keputusan terbaik..lepas kahwin pun boleh belajar..tak ada yang mustahil dengan izin Allah kalau kita buat benda baik..80% pelajar perempuan di Saudi telah bkahwin..anak 4 pun ada..insyaAllah dia boleh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 17:10


kawin lah yang tr baik....trueheart..baguslah..kalau mak dia suka anak2nya kawin awal... tak semestinya bila dah kawin tak boleh belajar...boleh saja....minta lah kebenaran si suami elok-elok...insyALLLAH dia bagi punya....demi isteri kesayangngannya....

:-P


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 05-11-07 17:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 17:17


Pada 05-11-07 17:04 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

kahwin saja ubatnya....Kenapa dia bagi alasan tak nak nikah kerana nak belajar dulo...bukannya tak boleh belajar Kalau dah nikah...sedangkan dia buat 'perkara' itu pun kerana tak dapat tahan nafsu kan...perkara pokoknya dia tak dapat kawal nafsu jadi penyelesaiannya kahwinla



ni pandangan saya....onani ni merupakan jalan singkat bagiseseorang melegakan nafsunya, dari segi agama dan kesihatan memang telah jelas kemudhratannnya.
bagai mana nak hentikan?

1. pelaku onani biasanya akan berkhayal, dan berimaginasi, persoalannya dari mana ia dapat imaginasi itu tadi? Dari mata turun kehati, dari hati memandu ke otak pemikiran.Sebab manusia takkan imagine sesuatu yang beliau tak pernah atau amat jarang beliau lihat, Kalau dah tiap-tiap miggu tengok vcd lucah, memang ketagih onani lah jawabnya.
Jadi jauhi, gambar,CD vcd,gambar atau apa-apa medium yang ada unsur lucah atau seksi.

2. pelaku onani juga biasa kebosanan, boring, dan tiada gaya hidup seperti bersukan dan sebagainya,.Oleh yang demikian untuk menghindarkan tabiat onani seseorang itu hendaklah sentiasa sibuk dengan perkara-perkara yang baik dan mengamalkan gaya hidup sihat seperti bersukan dan sebagainya.

3. pelaku onani juga dikatakan seorang yang kesunyian. kurangnya hubungan rapat diantara keluarga dan kawan-kwan juga menjerumuskan kedalam aktiviti tidak sihat ini.lagi ramai kawan , lagi kurang chances untuk melakukan onani.

4. pelaku onani juga kekurangan iltizam(iman) didalam agama ketika itu(iman boleh menurun dan menaik), ini kerana agama memang telah melarang perbuatan itu, tetapi pada ketika itu beliau telah kalah dengan godaan syaitan dan nafsunya sendiri.Khusus untuk onani ni ada dua, satu berkahwin, dua berpuasa.merujuk kepada berpuasa...agak sulit kalau kita nak berpuasa setiap hari, cuma di nasihatkan disini ialah supaya menjaga pemakanan kita seadanya supaya tidak menggemukkan nafsu...kekenyangan yang melampau akan mengemukkan nafsu, makanlah seadanya dan jangan lupa bacaan taawuz dan Bismillah....

sekadar pandangan.... :-)
[ Telah diedit oleh: zulman pada 05-11-07 17:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-11-07 18:07


oh ye...lagi satu yang ana terlupa nak bagitahu antum...sahabat ana tu sebenarnya sudah bertunang..tunang nya seorang hafiz..tapi sayangnya, tunangnya baru berusia 19 tahun...jadi, kalau nak nikah pun, lambat lagi..ada jugak diluahkan pada ana,dia ada keinginan nak bernikah...cuma masalah tunangnye masih muda..dia tunang tu pun sebenarnya bukan suka-suka...tapi ada sebab yang membuat dia tunang dengan lelaki tu..mak ayah nya kalau boleh nak sahabat ana ni nikah dengan org lain, sebab kalau nak tunggu hafiz tu lama lagi...mungkin 4 5 tahun...tapi entahlah...dia kata, selagi dia boleh belajar,dia nak tamatkan pengajiannya dulu..baru nak fikir...hmm...ana nak terangkan situasinya sekarang pun tak reti..harap antum dapat faham ye...and give more opinion...thanks ya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-11-07 18:28


Assalamualaikum
baru ingat nak menolong.... :sopan:
boleh ke saya menolong....hmmm....... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 18:38


mak ayahnya tahu ke masalah yang sedang dialami sahabat true heart?

jika ya, sahabat true heart nikah lah dengan tunangnya cepat-cepat... nikah kan cara terbaik untuk atasi masalah ni... 19 tahun muda sangat lagi ke? 18 tahun pun muda jugak apa.. boleh saja nikah dalam usia muda...

atau, sebenarnya tak nak anak lagi? bimbang mengganggu pelajaran?


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 05-11-07 18:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-11-07 18:49


mungkin bagi kaum hawa tak ada masalah nikah pada usia muda...cuma bagi kaum adam...19 mungkin masih mentah lagi...ke..macam mana? mak ayah sahabat ana tak tahu masalah dia tu...dia cuma bagitahu ana saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-11-07 18:51


Pada 05-11-07 18:28 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
baru ingat nak menolong.... :sopan:
boleh ke saya menolong....hmmm....... :berfikir:



nak tolong macam mana itu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: tawau@iium

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 20:38


Pada 05-11-07 18:49 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin bagi kaum hawa tak ada masalah nikah pada usia muda...cuma bagi kaum adam...19 mungkin masih mentah lagi...ke..macam mana? mak ayah sahabat ana tak tahu masalah dia tu...dia cuma bagitahu ana saja..


19 tahun...bagi ana memang xmentah...kematangan tak semestinya mengikut usia...sahabat ana nikah umur 19...
alhamdulillah bila umur 20 tahun da ada anak...
da tahu urus perbelanjaan, study, isterinya ,
xtinggal usaha dakwahnya...insyallah itu lebih baik bagi dirinya kata dia...

seriously....siapa yang da kena simtom onani ini memang kemaruk nak buat dan ketagihannye memang macam dadah lah kalau nak dibandingkan...

1stly jangan suruh dia duduk SESORANG...kalau da keseorangan
sunye sepi dilamun khayalan yang merapi rapi....phm2 lah...

2nd, perbanyakkan istighfar apabila datang bisikan2 syaitan yang menggoda...ISTIGHFAR sebanyak banyaknya...sekuat hati pun tak apa dan insyaallah kalau hati kuat..benda itu hilang...

3rdly, pstikan tarbiah berjalan bersama sahabat2 kerana tarbiyah itu sesuatu yang amat penting...dalam proses tu insyaallah perkara2 seperti ini akan hilang dan ditinggalkan apabila tuannya sedar akan apa yang dilakukan selama ini...

lastly, kalau tak boleh juga guna cara semua ini....maka dipersilakan untuk BERNIKAH sebab itu saja cara dia mengelakkan maksiat yang dilakukan...j


Dan kawinkanlah orang-orang yang sedirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui (an-nur : 32)


em...nak hilang benda ini kena mujahadah setingginya lah ek...
(hasil kajian ana dari persekitaran )


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-11-07 20:56


kasihan dia..
Kawan ana pun ada seorang macam 2..
kasihan sebab dia memang ana yang baik..
Sampai dia takut nak dekat dengan lelaki..
Kawan ana yang lelaki pun ada juga..
Mm..Yang ni pun ana kasihan sebab bakal bergelar ustaz..
Macam mana nak berikan ajaran yang baik kalau dia sendiri tak dapat kawal diri dari benda-benda macam ni..
mungkin artikel ni dapat bantu kawan-kawan ana ni..
Thanks a lot..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 13:18


Pada 05-11-07 18:51 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 18:28 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
baru ingat nak menolong.... :sopan:
boleh ke saya menolong....hmmm....... :berfikir:



nak tolong macam mana itu??


ya, nak tolong macamana sayatetapsaya :-?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-11-07 13:24


susah juga nak selesaikan ni...
Kalau dah ada calon senang cerita boleh terus kahwin.
sebelum kearah yang lebih negatif baik nikah segera..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 13:25


sibukkan diri dengan apa yang dirasakan baik..bergaul dengan kawan-kawan(perempuan) ke,baca buku ke,cuba hilangkn ingatan untuk nak buat benda tu,bila teringat saja benda tu cuba kawal dan cuba bergaul untuk menghilangkn perasaan nak buat tu...kawal skuatnya..jangan biar diri sendiri,kelak benda tu macam tu akan selalu datang.....cuba try test uji....istigfhar banyak-banyak......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 13:27


Pada 05-11-07 18:49 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin bagi kaum hawa tak ada masalah nikah pada usia muda...cuma bagi kaum adam...19 mungkin masih mentah lagi...ke..macam mana? mak ayah sahabat ana tak tahu masalah dia tu...dia cuma bagitahu ana saja..


kenapa ye dah tunang dengan umur 19 tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-07 13:34


salam,
kalau pnyikt onani dah sampai tahap wjib kahwin.
memang dah kena kahwin lah tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 06-11-07 13:43


entah..macamm.banyak jugak dah baca tentang benda nii tapi entah lah.istighfar banyak22.insyaALLH boleh dan KAHWIN saja .LAGI TERPELIHARA

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 13:45


kahwin saja...ana skong.. kawin semasa belajar tak kacau pun.. kalau pandai bahagi masa, boleh saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 13:51


kalau tak sedia ada anak buat lah prancangan..ada sebab kan..sebab belajar..
tapi cik cuba tengok tanya npe ye tunang dengan org umur 19 tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-11-07 14:19


Assalamualaikum
ishkk....tolong bagi nasihat..huhu...mana dia kaunsgineer kita ye....
kasihan dia...dahlah hafizah....baik pula....cuma kelemahan sedikit saja....kenapalah ye...dah bertunang pun..kahwin sahajalah....
boleh salurkan cara halal.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-07 16:06


emmm...sebenarnya terpaksa juga dia tunang tu...kalau tak,dia tak nak ada apa-apa ikatan....hanya disebabkan ayah nya menyuruhnya nikah dengan seorang tabligh ni...org tu masuk minang sahabat ana ni...tapi dia tak nak dan masih nak lanjutkan pengajian..dan kebetulan pula yang umur 19 tu tertaut hati pada sahabat ana ni, dan dia pula sungguh-sungguh sangat nakkan sahabat ana...sehinggakan bagitahu kepada ummi sahabat ana sendiri...dan ummi sahabat ana pun katelah pada sahabat ana, sekiranya dia tak nak nikah lagi, maka tunang lah dengan jejaka 19 tu...lagi pun da hafiz..jadi kalau sesiapa yang nak masuk minang,bagitahu saja da tunang..senang cerita...sebab sahabat ana ni, ramai jugak yang merisik..mungkin sebab ummi nya pun bingit agaknya...sebab tu agaknya..hehe
Wallahua'lam... :berfikir:
[ Telah diedit oleh: True_Heart pada 06-11-07 16:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2914
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:17


mengigil jari ana baca topic ni..... :-(
satu nikmat yang digunakan melaui cara yang salah kerana terdesak..... merupakan satu ketewasan oleh pujuk rayu hawa nafsu yang seringkali memuncak dek kerana gagalnya menjaga pancaindera anugerah Tuhan...

Ya Allah hindarilah fitnah ini dari bangsa seagama ku....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:19


Pada 06-11-07 16:17 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

mengigil jari ana baca topic ni..... :-(
satu nikmat yang digunakan melaui cara yang salah kerana terdesak..... merupakan satu ketewasan oleh pujuk rayu hawa nafsu yang seringkali memuncak dek kerana gagalnya menjaga pancaindera anugerah Tuhan...

Ya Allah hindarilah fitnah ini dari bangsa seagama ku....


Amin...


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2914
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:19


Pada 05-11-07 18:28 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
baru ingat nak menolong.... :sopan:
boleh ke saya menolong....hmmm....... :berfikir:




:-? :-? ana pun boleh nak tolong... tapi nak buat macam mana, dah tak boleh...tunang org... :-( :-(


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-11-07 16:20


Assalamualaikum
dalam hal ni...dah tak boleh bagi alasan seperti ini...menyelamatkan agama lebih penting daripada study....
melainkan dia memang terus berhenti....daripada buat perkara tersebut.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:22


ummi dia bingit?haha..
kalau merisik tu biasa lah..kita boleh runding cara baik..
hmm..snangnye ambil jalan mudah begitu..kalau kahwin dengan umur 19 tu bagaimana ye?
agak-agak dia boleh?kalau parents nak tolong support dulu serba serbi..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-07 16:26


entah...bingit ke apa..wallahua'lam..hehe..erm..ummi wa abi dia tak kisah kalau kahwin muda...walaupun zauj hia tak kerja lagi, ummi nya nak tanggung pembelanjaan sang isteri ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:31


dah tu ok saja lah..dah ummi nak tanggung..bagusnya..kluarga senang rasanya..
insyaAllah dia boleh..kuatkn smangat dia ya..boleh jadi isteri&pelajar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:33


Pada 06-11-07 16:19 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 18:28 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
baru ingat nak menolong.... :sopan:
boleh ke saya menolong....hmmm....... :berfikir:




:-? :-? ana pun boleh nak tolong... tapi nak buat macam mana, dah tak boleh...tunang org... :-( :-(



saudara aye, apa yang dimaksudkan? sayatetapsaya nak tolong bagi nasihat..rasanya tak sama dengan saudara aye fikir..

oh kalau parents dia tak kisah, dah ada dah penyelesaian..kahwin..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-07 16:34


hehe tapi kak.....masalah tunang nya pula.....keluarga si lelaki tak nak dia kahwin lagi...kalau boleh nak sampai lelaki tu habis belajar..masalah..masalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:43


yalah masalah juga..nanti takkan nak bagitahu masalah tu supaya dibenarkan kahwin...nanti kasihan pula kawan tu


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:45


pulak dah.. kalau terangkan hal sebenarnya pada mak dan ayah dia,tak boleh ke? nanti mak ayah dia dealkan lah dengan kluarga bakal besan 2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

aesa_85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31101
Posting: 71
Dari: batu pahat

japan  


posticon Posting pada: 06-11-07 16:47


rasanya azam beliau tu belum kuat lagi...apa kata buat macam ni,nazar puasa seminggu berturut-turut kalau dapat berhenti ke.masalah benda ni adalah masalah kekuatan hati untuk mengelakkan diri dari melakukan benda-benda macam ni.dia perlu bina kekuatan diri.macam lah org nak berhenti merokok.bukan suatu benda yang senang nak dibuat.tapi perlahan-lahan dan dengan azam dan kesungguhan yang kuat.
insyaAllah dia boleh lakukan.tak ada benda yang mustahil untuk dilakukan lebih-lebih lagi kalau perkara kebaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aesa_85Profil   Hantar PM kepada aesa_85   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 17:05


Pada 06-11-07 16:34 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

hehe tapi kak.....masalah tunang nya pula.....keluarga si lelaki tak nak dia kahwin lagi...kalau boleh nak sampai lelaki tu habis belajar..masalah..masalah...


pula dah..yelaaa kan takut tak dapat tanggung anak dara org..nanti jadi hal lain pula..org muda lain pula cara nanti,belum matang ke..
hmm..bagaimana ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-07 17:08


susah kan masalahnya ni?hmm..ana simpati sangat dengan sahabat ana tu.. :oops:
[ Telah diedit oleh: True_Heart pada 06-11-07 17:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 17:16


akak nak balik dulu..esok ye bincang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 17:18


mm...rasanya kawin saja. insyaAllah benda ni selesai. atau berpuasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 17:46


true heart, jika umi wa abi sahabat true heart dah galakkan bernikah pada usia muda, siap bersedia untuk menanggung perbelanjaan, itu kan dah boleh membantu?

minta lah umi wa abi sahabat true heart berbincang dengan besannya... yakinkan tentang kesanggupan mereka untuk membantu menanggung perbelanjaan kehidupan anaknya dan bakal menantunya....

betul kata sayatetapsaya. dalam hal ni, alasan study tak dapat diterima lagi... menyelamatkan agama itu adalah lebih utama... sahabat true heart mahu study dalam ketenangan atau tidak?


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 06-11-07 17:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 06-11-07 18:09


cara pertama : kawin..

cara kedua : ikut cara pertama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 19:36


assalamu'alaikum..

lah yukallifullahu nafsan ila wus'aha..
ana pcaya, setiap ujian yang datang untuk mnguji iman dan hati, datang daripada Allah.. dengan kesesuaian dan ksanggupan kita sahaja..

ana pcaya, dengan azam yang kuat dr dalam, insyaALLAH, dia mampu hdpinya.. ana faham, bukan mdh sebab ana xmengalaminya.. tapi, ana ykn, dia dapat ujian sbgini disebabkan dia punya kekuatan yang kuat lebih dr org lain untuk menentang hawa nafsunya..

kitalah yang mesti mndidik hawa nafsu untuk seiring dengan akal..

maaf ye.. andai ada yang tersinggung.. ana juga 18thn, memang faham nalurinya perasaan remaja ini..naluri ingin belajar itu, masih kuat.. terlalu kuat.. kawan-kawan skalian, nak memikul tggjwb sebagai seorang isteri bukanlah mudah, dengan bebanan belajar yang harus ditangguni..

kalau dia sendiri belum bsedia untuk bkahwin, mana mungkin dia bsedia untuk menjadi seorang isteri.. untuk btgjwb spenuhnya thdp keperluan rumah tangga..

pada ana.. cari terbaik ialah dengan puasa sbgmn yang dianjurkan sahabat-sahabat.. insyaALLAH.. dengan iltizam yang kuat, psti boleh.. psti boleh..psti boleh.. pcayalah.. lah yukallifullah nafsan ila wus'aha.. Allah takkan membebani seseorang hmbanya dengan ujian yang berat mlainkn dengan ksanggupanya..

ana sokong juga dengan istighfar dan mujahadah selalu..

sebenarnya,nafsu yang tak dapat dikawal ini bukan salah dia sahaja.. salah masyarakat.. salah media massa.. salah semua.. tanggungjawab bersama.. mungkin bukan niatnya untuk tengok movie/cd/video dan bbgai slauran yang mengandungi unsur2 seksi dan lucah.. mungkin tanpa sngaja daripada tv yang sekarang ini ana tengok memang melampau.. sangat-sangat melampau.. bukan bangsa lain, bangsa sendiri yang melakukannya..

tanpa sedar, kita mdh saja didedahkan dengan macam-macam.. dalam internet ini pun, tanpa sngaja, tak mampu nak menghalang mata daripada melihat benda-benda yang tak sepatutnya.. tmbh2 bila munculnya iklan2 yang mpamerkan tubuh.. dan sbgnya.. na'uzubillah..itulah yang menyebabkan dia tak mampu nak mengawal emosi dan perasaan shinggakan tak dapat melawan imaginasi yang tiba-tiba muncul..

manusia kan lemah?subhanallah..agungnya kuasa ALLAH..


saudari true_heart, ana rasa mujahadah,istighfar,bsukan, dan jangan brsendirian merupakan cari terbaik.. minta dia jangan bsendirian.. selalu bbual dengan kawan-kawan.. j0in prog2 ilmiah.. baca bahan-bahan ilmiah.. puasa.. insyaALLAH, dapat mbantunya.. termasuk juga qiamullail..

alhamdulillah.. dia seorang yang baik.. menyedari hkikatnya, apa yang dilakukan salah.. nampaknya, masih ada sinar hidayah yang menyinari dirinya.. ana ykn, hatinya belum bkarat.. dan dia sendiri akan berusaha untuk mengelak daripada terus melakukannya.. sama-sama kita doakan..

sekadar pandangan..
wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 20:25


jangan suka tengok cerita tak elok, jangan suka melayan fikiran fikir perkara tak elok. JAngan suka baca majalah tak elok. Berpuasa.

Bacalah artikel akibat orang yang suka onani kesan buruknya. Jika ada kemampuan berkahwinlah.

Sibukkan dengan aktiviti. JIka nak skill lagi ekstrim, jika ada naluri nak onani, standby dulu lilin atau lighter kat tangan, rasa nak onani cubalah panaskan jari itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 20:35


Pada 06-11-07 18:09 , rebana posting:

!!! QUOTE !!!

cara pertama : kawin..

cara kedua : ikut cara pertama..

cara ketiga: ikut cara keempat

cara keempat: ikut cara pertama :-?

p/s: kahwin saja ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-11-07 10:04


Pada 06-11-07 20:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-07 18:09 , rebana posting:

!!! QUOTE !!!

cara pertama : kawin..

cara kedua : ikut cara pertama..

cara ketiga: ikut cara keempat

cara keempat: ikut cara pertama :-?

p/s: kahwin saja ;-)



huhu..lawaklah ibnu_musa...
nak saya bagi cara kelima ke???
aye...dah tunang orang kan....tak boleh buat apa..... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:08


Assalamualaikum

banyakkan berpuasa...sebab onani bermula dengan nafsu...nak ajar nafsu, kenalah banyak puasa...sebagaimana cerita Allah mengajar nafsu...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:48


Pada 07-11-07 10:08 , lisa_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

banyakkan berpuasa...sebab onani bermula dengan nafsu...nak ajar nafsu, kenalah banyak puasa...sebagaimana cerita Allah mengajar nafsu...



betul tu...

p/s..hem...bestnya kawan truheart tu dah bertunang... usia muda pula tu...kawin lerrr cecepat... :-D

nuranys : tak sabar lah.... he... :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:55


Pada 07-11-07 10:48 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!



nuranys : tak sabar lah.... he... :-D





Sabar.....hehehe..

saya bagi analogi....kalau kita minum air disaat yang paling kita dahaga....itulah air yang paling nikmat..

kalau kita makan disaat yangkita paling lapar sekali, itulah makanan yang paling sedap.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-11-07 11:23


Assalamualaikum
medalam sungguh kata² en zulman....... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:20


Pada 07-11-07 11:23 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
medalam sungguh kata² en zulman....... :berfikir:




oklah saya cetek kan kata-kata saya tu, maksudnya

kalau nak kawin...kawinlah dimasa yang betul-betul sesuai...tahanlah sabar sehingga waktu itu sampai...dan iakan menjadi majlis yang paling bermakna bagi setiap pasangan...

samalah kalau nak makan, kalau makan time kenyang tak rasa apa, tapi kalau tengah lapar, biskut kering pun sodap dan nikmat...

kalau kita minum time tak dahaga..silap-silap kembung perut nanti..penuh air, asyik nak terkucil saja..kalau minum time dahaga...air paip pun rasa macam sirap..

P/s right time....right place....and the most important...right person....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:22


Pada 07-11-07 10:55 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 10:48 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!



nuranys : tak sabar lah.... he... :-D





Sabar.....hehehe..

saya bagi analogi....kalau kita minum air disaat yang paling kita dahaga....itulah air yang paling nikmat..

kalau kita makan disaat yangkita paling lapar sekali, itulah makanan yang paling sedap.


terima kasih...tepat lah tu apa yang en.zulman bagitahu... :-)
kirim salam kat zaujah ye...hihik! :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:24


betul cakap akhi zulman tu..
cik trueheart apa kata awak copy bagi kawan awak tu baca apa yang akhi zulman cakap ni..mana tau boleh tkesan dalam diri dia..dan dia akan cuba sedaya upaya melawan..
semua tu dugaan..Allah tak beri pada org yang mampu tanggung..insyaAllah dia boleh..dia kena yakin dengan diri dia..kalau tak kawin pun psti ada cara lain spti yang disebut kat atas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-07 12:33


p/s..hem...bestnya kawan truheart tu dah bertunang... usia muda pula tu...kawin lerrr cecepat... :-D

nuranys : tak sabar lah.... he... :-D


tak mengapa,nanti sahabat ana tu nak menikah,ana jemput anti ye...tapi jauh lah...di singapura..hehe..Kenapa enti kata best pula? :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-07 12:34


Pada 07-11-07 12:24 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

betul cakap akhi zulman tu..
cik trueheart apa kata awak copy bagi kawan awak tu baca apa yang akhi zulman cakap ni..mana tau boleh tkesan dalam diri dia..dan dia akan cuba sedaya upaya melawan..
semua tu dugaan..Allah tak beri pada org yang mampu tanggung..insyaAllah dia boleh..dia kena yakin dengan diri dia..kalau tak kawin pun psti ada cara lain spti yang disebut kat atas..


insyaAllah...bukan setakat akhi zulman punya ana print...tapi kesemuanya yang memberi manfaat buat sahabat ana tu ana print.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:41


bagusnya kawan dia ni..hmm

kalau nak jmput anta lah sekali tiket kapal terbang..haha..gurau saja.
apa pun keputusan dia moga ia akan mbawa kbaikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:57


Pada 07-11-07 12:22 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 10:55 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 10:48 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!



nuranys : tak sabar lah.... he... :-D





Sabar.....hehehe..

saya bagi analogi....kalau kita minum air disaat yang paling kita dahaga....itulah air yang paling nikmat..

kalau kita makan disaat yangkita paling lapar sekali, itulah makanan yang paling sedap.


terima kasih...tepat lah tu apa yang en.zulman bagitahu... :-)
kirim salam kat zaujah ye...hihik! :bunga:



Sama-sama ..InsyaAllah saya akan samapaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:40


Pada 07-11-07 12:33 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

p/s..hem...bestnya kawan truheart tu dah bertunang... usia muda pula tu...kawin lerrr cecepat... :-D

nuranys : tak sabar lah.... he... :-D


tak mengapa,nanti sahabat ana tu nak menikah,ana jemput anti ye...tapi jauh lah...di singapura..hehe..Kenapa enti kata best pula? :kelip:


hehe...bagusnya...support tiket flight sekali ye...hehe... :-D

best lah sebab dapat kawin awal...niat dihati ini pun nak kawin awal...banyak kelebihannya... insya'Allah... :sopan:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-07 13:54


betul tu!! banyak sangat kelebihannya!! ana doakan, nuranys dapat nikah awal dengan jejaka yang soleh...ameeen!! hehe oh ye..kalau tiket kapal terbang ana takle nak sponsor lah..enti naik basikal sajalah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 13:57


Pada 07-11-07 13:54 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu!! banyak sangat kelebihannya!! ana doakan, nuranys dapat nikah awal dengan jejaka yang soleh...ameeen!! hehe oh ye..kalau tiket kapal terbang ana takle nak sponsor lah..enti naik basikal sajalah?


amin...syukran kerna mendokan...hehe.. :malu: anti pun sama...heh..

amboi..beskal??? nak p terengganu pun tak lepas...ni kan pulak nak pergi s'pore...apa ni... mama_iman, tolong adik nuranys ni...uwaa... :cry:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-11-07 14:09


"Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Kareem.. ampunilah dosa kami dan saudara kami ini.. dan lindungilah kami dan saudara kami ini dar imelakukan perkara yang Engkau murkai.. serta lindungilah kami dari api neraka dan azab siksaannya" amein..

- saya tak mampu nak tolong secara fizikal atau moral... cuma doa sahaja dari saya. Insyaallah. sama-sama kita berdoa dan mencari jalan masalah saudari kita ini. semoga dia mendapat petunjuk dan hidayah dari Allah swt.-

berperang dengan nafsu 'ghairah' seperti ini... bukan mudah rasanya.. entahlah. :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:21


Pada 07-11-07 13:57 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 13:54 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu!! banyak sangat kelebihannya!! ana doakan, nuranys dapat nikah awal dengan jejaka yang soleh...ameeen!! hehe oh ye..kalau tiket kapal terbang ana takle nak sponsor lah..enti naik basikal sajalah?


amin...syukran kerna mendokan...hehe.. :malu: anti pun sama...heh..

amboi..beskal??? nak p terengganu pun tak lepas...ni kan pulak nak pergi s'pore...apa ni... mama_iman, tolong adik nuranys ni...uwaa... :cry:



huhuhu..sejak bila turun takhta jadi adinda ni? :-P
tak apa lah akak ..jauh sangat..akak pergi sajalah knduri yang dekat..kat perak ke..haha
kat s'pore blnje pun mahal..adiah apa pula kita nak bawa nanti..kang murah saja pulak..he2..

hm saya pun mendoakan yang terbaik untuk kawan trueheart..
kcian sangat..saya rasa bukan mudah jugak dia nak mnanggung semua tu..nanti update lah ya pkmbangan dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:23


Pada 07-11-07 14:21 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 13:57 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 13:54 , True_Heart posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu!! banyak sangat kelebihannya!! ana doakan, nuranys dapat nikah awal dengan jejaka yang soleh...ameeen!! hehe oh ye..kalau tiket kapal terbang ana takle nak sponsor lah..enti naik basikal sajalah?


amin...syukran kerna mendokan...hehe.. :malu: anti pun sama...heh..

amboi..beskal??? nak p terengganu pun tak lepas...ni kan pulak nak pergi s'pore...apa ni... mama_iman, tolong adik nuranys ni...uwaa... :cry:



huhuhu..sejak bila turun takhta jadi adinda ni? :-P
tak apa lah akak ..jauh sangat..akak pergi sajalah knduri yang dekat..kat perak ke..haha
kat s'pore blnje pun mahal..adiah apa pula kita nak bawa nanti..kang murah saja pulak..he2..



hehehe...tak adalah...saja saja... ;-) :-D
kenduri kat perak macam lambat saja lagi...huhu.. :-P


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:34


heh..lambat ke?jangan lah cakap lambat..cakap lah cepat..haha..
saya serah kat mak abah saja..malas pikio..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-11-07 14:36


Pada 07-11-07 14:34 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

heh..lambat ke?jangan lah cakap lambat..cakap lah cepat..haha..
saya serah kat mak abah saja..malas pikio..


Aihh..same saja dengan akhi daeng neh...
apa kata mak ayah masing-masing saja jumpa..ihik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:38


Pada 07-11-07 14:34 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

heh..lambat ke?jangan lah cakap lambat..cakap lah cepat..haha..
saya serah kat mak abah saja..malas pikio..


CEPAT...CEPAT....CEPAT.... 8-) :-) :sopan:

mandi bunga ni... :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:40


eh apa yang sama pula nafas?
saya dah lama ambil keputusan macam tu..rasanya org lain pun ada..
hanya kebetulan..jangan disamakan..hehe

waaa kak na..sampai bagi mndi bunga pula..haha
kenapa tiga saja bunga..sama pula tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-11-07 14:45


okok..kita masuk tajuk asei balik ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:47


Pada 07-11-07 14:40 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!


waaa kak na..sampai bagi mndi bunga pula..haha
Kenapa tiga saja bunga..sama pula tu..


3 saja cukup lah...kang bagi banyak-banyak kang, esok pulak kenduri nya...hahahaks!! :-D 8-) :lucu:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:52


:lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:
haha..adoi akakkkkkkkk mahu senak perut..
org tua2 kata jangan hepi2 sangat nanti nanges pula..huhu iyakah?hehe

jangan lah esok pula knduri mana nak cari calon,org psang khemah..nak jmput pun tak sempat.. :lucu: :-D

pandei lah akak buat lawok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 14:57


Pada 07-11-07 14:47 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 14:40 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!


waaa kak na..sampai bagi mndi bunga pula..haha
Kenapa tiga saja bunga..sama pula tu..


3 saja cukup lah...kang bagi banyak-banyak kang, esok pulak kenduri nya...hahahaks!! :-D 8-) :lucu:




Kenapa nama kang pula disebut? ada kaitan ke... :lol:

apa yang kang nak bagi..


maaf ya saudara kang...hehehe selamat hari raya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 15:02


Kahwin awal untuk selamatkan agama...Hmmm...Bagus bunyinya, tapi macam mana dengan perlaksanaannya?:berfikir: :berfikir: :berfikir:


p/s:masa buat coding memang semua nampak ok...Tapi bila dah run macam-macam yang berlaku...Syntax error, logic error, dan sebagainya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 15:37


kalau tak nak kawin awal,suruh dia baca quran dan puasa.suruh dia selalu dengar suara orang2 mengaji.saya pun dulu lagi teruk dari kawan si pembuka topik tapi sekarang masih cuba kurangkan lagi dan syukur saya boleh kurangkan tabiat tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 15:42


Pada 07-11-07 14:52 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

:lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:
haha..adoi akakkkkkkkk mahu senak perut..
org tua2 kata jangan hepi2 sangat nanti nanges pula..huhu iyakah?hehe

jangan lah esok pula knduri mana nak cari calon,org psang khemah..nak jmput pun tak sempat.. :lucu: :-D

pandei lah akak buat lawok..


isk2... :-o risau kak na tengok naz gelak.. :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 15:51


Pada 07-11-07 10:04 , sayatetapsaya posting:
aye...dah tunang orang kan....tak boleh buat apa..... :jangan:



!!! QUOTE !!!


:-o

eh...betul ke apa yang ana baca...??

ataupun...salah baca..

akhi aye dah bertunang???


:sopan:

bila....bila???


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 15:53


Pada 07-11-07 15:51 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 10:04 , sayatetapsaya posting:
aye...dah tunang orang kan....tak boleh buat apa..... :jangan:



!!! QUOTE !!!


:-o

eh...betul ke apa yang ana baca...??

ataupun...salah baca..

akhi aye dah bertunang???


:sopan:

bila....bila???



kalau betul...tahniah lah.... :malu:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:39


Pada 06-11-07 20:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-07 18:09 , rebana posting:

!!! QUOTE !!!

cara pertama : kawin..

cara kedua : ikut cara pertama..

cara ketiga: ikut cara keempat

cara keempat: ikut cara pertama :-?

p/s: kahwin saja ;-)



sekadar pandangan...

benar kawin satu cara penyelamat dr sikap ni. cumanya, bukan hanya kawin semata TAPI perlu dimulakan dulu dengan semangat yang cukup kuat untuk tinggalkan terus menatang ngarut ini.

sebab, dah rasa seronok dengn yang 'tipu', dikhuatiri yang 'betul' dah tak memberi apa-apa effect atas sebab 'that area' dah 'seronok atau rasa lega dengan yang tipu' atau disfunction terus yang boleh menyebab mandul dan sebagainya

*** topik paling :malu: :malu: nak susun ayat    :malu: :malu: :roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-11-07 16:51


Pada 07-11-07 15:51 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


eh...betul ke apa yang ana baca...??

ataupun...salah baca..

akhi aye dah bertunang???


:sopan:

bila....bila???



salah faham ni mohamad...
kami nak tolong orang tu.... :malu:
tapi dia tunang orang..betul tak aye..... :sopan:
huhu....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: tawau@iium

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 18:23


ehem2....banyak melencong nampak sahabat sekalian...
em...berperang dengan nafsu....memang kekadang gila juga nak lwn kan...

p/s : teringat 1st time belajar puasa.....memang macam org gle nak tahun nafsu makan tueh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-11-07 21:58


hmmmmmm....

usia 18thn ni nafsu tengah mendaki....

maka mujahadah tu penting...

tapi kalau kedua-duanya pihak dah setuju untuk berkahwin, ana boleh tolong uruskan, janji siap semua perkara :-)

sebenarnya perjuangan melawan nafsu ni bukan mudah tapi wajar diteruskan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 07:23


Pada 07-11-07 16:51 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 15:51 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


eh...betul ke apa yang ana baca...??

ataupun...salah baca..

akhi aye dah bertunang???


:sopan:

bila....bila???



salah faham ni mohamad...
kami nak tolong orang tu.... :malu:
tapi dia tunang orang..betul tak aye..... :sopan:
huhu....


salam...

owh ye ke..

maaf lah pada akhi aye...

ana salah faham dengan tulisan sayatetapsaya..

:malu: :malu: :malu:

malulah pula..

bagi bunga lah kat akhi aye...sebagai hadiah... :bunga: :-D :-P


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 07:38


aduss,semua nampak macam lari topik saja.sian si pembuka topik tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 07:54


gempar sungguh...ingatkan aye dah bertunang ke....

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-11-07 08:26


jangan biar nafsu mengausai diri
tapi
kita yang menguasai nafsu

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 09:32


cuba berdehem selepas buang air kecil.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 01:54


Pada 08-11-07 09:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

cuba berdehem selepas buang air kecil.............



:-o :-o :-o :jangan: :jangan: :jangan:

perempuan mana boleh berdehem... nanti jatuh peranakan...

:jangan: :jangan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-11-07 11:27


Pada 09-11-07 01:54 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 09:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

cuba berdehem selepas buang air kecil.............



:-o :-o :-o :jangan: :jangan: :jangan:

perempuan mana boleh berdehem... nanti jatuh peranakan...

:jangan: :jangan:



ye ke???? itu kan sunnah nabi.....bukan ke? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 11:31


Pada 09-11-07 01:54 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 09:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

cuba berdehem selepas buang air kecil.............



:-o :-o :-o :jangan: :jangan: :jangan:

perempuan mana boleh berdehem... nanti jatuh peranakan...

:jangan: :jangan:



ana baru taulah...


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 11:38


Pada 09-11-07 11:31 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-11-07 01:54 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 09:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

cuba berdehem selepas buang air kecil.............



:-o :-o :-o :jangan: :jangan: :jangan:

perempuan mana boleh berdehem... nanti jatuh peranakan...

:jangan: :jangan:



ana baru taulah...



hoh?really?saya pun baru tau..sebelum ni dengar macam lain..tak ada lah cakap pranakan jatuh..bahaya betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 11:41


pun tahu waktu form 5 dolu2.... ustazah kata perempuan tak boleh berdehem.. tapi kena tunggu kejap... sampai aliran kedua yang panas tu keluar.. maksudnya yang panas tu lah yang paling terakhir...& rasanya time dalam kelas tu ana seorang saja yang macam tak tahu. kekawan lain pandang kita macam pelik sebab kita tak tahu

lepas itu tu kat U pun masih disebut hal yang sama juga.dalam usrah, dalam kuliah adab.

err... takkan budak sekolah agama & aliran agama U tak diberitahu hal ni ek? kompius.


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 09-11-07 11:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» bagaimana nak merawat penyakit onani??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.199493 saat. Lajunya....