Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Aku Dah Penat Mengalah...!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Aku Dah Penat Mengalah...!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Aku Dah Penat Mengalah...!!!

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 03-11-07 15:17


salam..

actly..aku merasakan sejak akhir2 ni perangai aku lain sikit...berbanding dulu-dulu lah..tapi bukan nak cakap da buang tebiat ke atau apa...tapi memang perangai ni sengaja aku ubah sikit agar aku tidak dipijak dan dipandang seblah mata..

aku sebebanrye abang kepada 3 adik lelaki..dan sejak kecil biasalah..parent da ajar kita untuk mengalah Kalau bergaduh dengan adik2...then pasal nak sumthing pula begitu jugak..utamakan adik2...sampai lah kebesar ni adik2 lah aku utamakan...bukan sebab takut kena marah dengan makbapak tapi entah lah..macam da rasa smelajadi saja berkelakuan bgini..

tapi tu dulu..sekarang tidak lagi...banyak benda yang aku nak terlrpas begitu saja..aku akui aku jugak dapat belajar ke peringkat tinggi macam mereka (insyaallah lah Kalau mereka ni rajin sikit..biasalah lelaki...) tapi dr segi material aku agak kurang sikit drpadsa mereka..satu benda yang aku inagt lah..masa nak masuk ipta dulu ada lah mintah ayah belikan hp tapi ayah kata apa keperluannya..tapi tetiba bila turn adik2 pula masuk ipta memang ada hp tanpa banyak bicara...then adik2 yang leian pula da ada hp even amsih skol..apeciter ni beb..dengan aku dulu nak minta naik duit poket punyelah tanya ituini tapi bila sampai keperingkat mereka ni tak ada pula..apa aku ni bahan experimen ke..?? tak aci betul..

so sekarang ..aku tak peduli...aku rasa macam da tak best nak jadi anak sulung...Kalau lah boleh rasa nak saja letak jawatan..tapi apakandaya...hehehe...cukupla aku untuk aku tidak lagi mudah mengalah...kena jugak fikir untuk diri jugak kan..?? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 15:37


Assalamualaikum...
janganla awak rasa macam diri awak 2 bahan eksperimen pula. Tentang handfon dulu memang orang akan anggap sebagai benda mewah yang kalau tak ada pun tak mengapa, tapi handfon sekarang bukan lagi lambang kemewahan tetapi suatu keperluan, susah nak contact kalau tak ada handfon ni. Ramai yang dah sedar akan penting handfon sekarang. kadang-kadang parent nak kita rasa kesusahan untuk mematangkan diri kita dan tak nak kita terlalu dimanjakan, semuanya untuk kebaikan kita juga kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 15:47


maaflah alornk..tak pandai nak bagi nasihat..tapi nak tulis juga sini..jangan marah saya ye :bunga:
saya pula adik bongsu nak sangat merasa ada adik :-( tapi sekarang dah tak mungkin dah..4 orang adik saya meninggal masa lahir..kalau saya ada adik mesti saya kakak yang baik :sopan: hargailah adik2 awak    :bunga:


p/s: kakak2 dan abang2 saya pun selalu mengalah..tapi saya tidak ambil kesempatan..kadang-kadang saja pura2 buat hal..kalau mereka mengalah saya senyum-senyum dalam hati sebab tandanya mereka sayang saya..saya pun jadi makin sayang dengan mereka :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 16:55


ala biasalah anak sulong,kena lah mengalah sikit...:-)
maybe parent kita tak dapat bagi apa yang kita nak dulu-dulu,tapi dapat bagi apa yang adk2 kita nak sekarang sebab dulu parent tak hidup mewah sangat,tapi sekarang dah mewah...jangan lah bekire dengan adk2...2 kan adik kita...sayang lah mereka dengan seikhlas dan sepenuh hati...
saya anak sulung juga,saya tak kisah lgsung pun untuk mengalah sebab 2 lah cara kita tnjukkan kisah sayang kita pada adk2 kita,dan mereka akan lebih hormat pada kita...
2 sebab adk2 saya semua sayang dan hormat kat saya...hehe;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 17:04


lain kes pula dengan kami... Kami adik-beradik selalu mengalah dengan abang sulung..benda yang dia ada mana pernah nak kongsi dengan kami adik2..
tapi kami tak kesah pun.. sebab apape benda kami ada, kami kongsi sama-sama 5 beradik..tapi sekarang mak cakap kat kami sampai bila nak jadi begini ??konpius pula abang punya hal kami pula yang mak tanya...mungkin mak kasihan agaknya tengok dia seorang-seorang terpinggir..
mak tanya ni mungkin sebab masa mak nak lawat adik kat asrama agaknya..ayah balik kedah, adik perempuan ni sibuk nak suruh mak pergi tengok dia.. lepas itu mak suruh abang drive lah p sana..dapat saja tau abang yang drive dia call balik cakap tak payah datang lah..emm..

Salahkah kami adik-adik?tapi sekarang semua pun dah nak dekat 20 taun..kalau nak mesra dengan abang macam adik-beradik org lain payah sikit agaknya nak bergurau ke jalan-jalan ke..sebab dah lama kami makan hati..tapi yang penting selagi kami berlima bersama.apape pun ok..kami tak kesah mengalah..

bagi kes alornk ini pula...sabar lah banyak-banyak..nak nasihat pun tak tahu nak cakap apa..tapi nanti dah kerja boleh beli barang sendiri kan..mungkin sekarang kita tak rasa apa kelebihan yang mak ayah kita rasa dan buat...mungkin pas kita dah berkeluarga kita paham semua ni..kenapa mereka buat begitu..mungkin faktor duit dan masa

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-11-07 17:07


hehe....tak tahu nak cakap apa....cuma mampu tersenyum & tergelak sahaja baca luahan hati saudara alornk di atas :-)

p/s: naruto-san pun ada ramai adik yang banyak ragam.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 17:22


Pada 03-11-07 17:07 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

hehe....tak tahu nak cakap apa....cuma mampu tersenyum & tergelak sahaja baca luahan hati saudara alornk di atas :-)

p/s: naruto-san pun ada ramai adik yang banyak ragam.




tersenyum...ada paper yang kelakar ka???


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 03-11-07 17:27


Pada 03-11-07 15:47 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

maaflah alornk..tak pandai nak bagi nasihat..tapi nak tulis juga sini..jangan marah saya ye :bunga:
saya pula adik bongsu nak sangat merasa ada adik :-( tapi sekarang dah tak mungkin dah..4 orang adik saya meninggal masa lahir..kalau saya ada adik mesti saya kakak yang baik :sopan: hargailah adik2 awak    :bunga:


p/s: kakak2 dan abang2 saya pun selalu mengalah..tapi saya tidak ambil kesempatan..kadang-kadang saja pura2 buat hal..kalau mereka mengalah saya senyum-senyum dalam hati sebab tandanya mereka sayang saya..saya pun jadi makin sayang dengan mereka :-)




kalaulah adik2 saya yang lelaki tu macam awak...tenang hidup saya..memang saya akui saya kena jugak bersikap begini demi diri sendiri..bukan lah nak membebankan parent..selama ini saya buat tak kisah bilamana terpaksa mengundur dan mengalah dalam apa jua hal atas rasa tgugjawab sebagai anak sulung tapi bila mereka ni yang macam tak hargai apa yang abgnye buat bagaimana saya nak tahan..jelesla saya macam ni... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 17:32


saya jugak selalu mengalah pada Along saya..sebab dia seorang yang garang & keras hati..apa yang dia nak, dia mesti dapat..
apapun dialah satu-satunya kakak saya..& saya sangat sayang kat dia..
bila berdepan dengan adik beradik yang lain, sometimes saya rasa saya yang macam paling sulong..always mengalah..saya harap kesemua mereka ditunjuk kejalan yang diredhai Allah..including me..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 17:37


Pada 03-11-07 17:32 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

saya jugak selalu mengalah pada Along saya..sebab dia seorang yang garang & keras hati..apa yang dia nak, dia mesti dapat..
apapun dialah satu-satunya kakak saya..& saya sangat sayang kat dia..
bila berdepan dengan adik beradik yang lain, sometimes saya rasa saya yang macam paling sulong..always mengalah..saya harap kesemua mereka ditunjuk kejalan yang diredhai Allah..including me..



Inilah yang kita nak... :-D :-D
jangan pernah penat untuk mengalah.. :jangan: :jangan:


-----------------
Jika aku terlena.. kejutkan aku,
Jika aku terlalai..tegurlah aku,
Jika aku jauh dari ILAHI..marahlah aku
[ Telah diedit oleh: najwa_mnor pada 03-11-07 17:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 22:26


saya ini bknla anak sulung tapi anak tengah-tengah...he2...sbnrnyer,buat pengetahuan sesiapa sahaja yang menjadi anak sulung,adik2 sentiasa mengagumi anda...pengorbanan anda dalam membantu mak dengan ayah menjadi dan mengawasi adik2 sentiasa dihargai...saya sampai sekarang kagum dengan along saya sebab dia sentiasa mengalah demi melihat adk2 yang lain gembira..along ini selalu kool saja...camnilah,kalau along2 semalaysia ingat js anda kurang dihargai,ingatlah bahawa setiap yang anda lakukan demi kebaikan org lain akan mdpt ganjaran pahala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 22:41


Assalamualaikum...

eerrmm....ana pun dari dulu...selalu juga mengalaminya...

sebab...ana adalah anak lelaki sulung adalam keluarga. atas ana adalah perempuan.

walaupun begitu,

ana...tetap tidak mengeluh dengan perkara ini,

sebab ana tahu...ayah ana faham yang ana memahami mereka. memahami hidup susah yang serba kekurangan.
sebab tu, ana tidak kisah sangat dengan perkara ini.


alhamdulillah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-11-07 23:49


mengapa manusia kadang-kadang berasa sunyi sedangkan Allah sentiasa ada di sisi? mengapa manusia kadang-kadang rasa kurang sedangkan dia miliki segala? mengapa manusia kadang-kadang bersedih sedangkan kaki tangannya masih sempurna? mengapa?

Sory, saya komen generally.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 08:38


salam...
ana pun perangai macam alornk lebih mengutamakan adik2...
bagi ana adik2lah segala-galanya...
tapi alhamdulillah mak dan ayah ana tak pernah beza2kan anak2 dia... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 09:13


Pada 03-11-07 15:47 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!


saya pula adik bongsu nak sangat merasa ada adik


boleh ambik adik angkat sakinah :-P tak pun boleh ambik semut..buat adik angkat...hehehe gurau saja..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 04-11-07 09:30


Assalamualaikum...biaselah tu..tapi kalau anata fkir2kan balik.mesti ada keistimewaan yang ayah anata bagi tapi tak bagi kat adik beradk yang lain...ana pun anak sulung juga...tapi apa-apa hal pun...ajak ana juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 04-11-07 11:52


even feel 'along' adalah sama dengan along2 yang lain tapi ia berubah mengikut geografi keluarga memasing...macam ana ni...kami ni semua lelaki..sure tak sama dengan mereka2 yang beradik beradik perempuan...bayangkan yang boy kedua tu jenis memendam..entah kadang-kadang boleh saja meletup..yang boy ketiga tu jenis jenis ego tinggi sangat..tak boleh silap sikit..fikir macam anak tunggal...dan the last boy pula jenis ngada2..dan yang ni saya solute pasal dia ni lah paling memahami saya tapi dalam masa sama dia pun ngada2 untuk tarik perhatian org lain..lgpula dia ni paling arpat dengan sya sebab abg2nye yang lain tu tak berapa mesra dengan dia..hmmm..entah lah..bukan lah saya kata saya ni egon tinggi..sebenarnya rasa tak puas hati ni timbul hanya baru saja..seorang aunti saya beritahu saya ni baik sangat..dan selalu mengalah sampai kadang-kadang kita tak dapat apa yang mereka dapat..yhen saya selalu2 lah memikirkan adakah mereka ni menghargai pengorbanan yang saya buat memandangkan dr situasi kami masing-masing tak pernah pun nak kata "along lah dulu' ke atau "tak pela..bagi along pulak'..apa yang saya nampak mereka ni macam melepaskan diri emmasing....hmm..

cerita saya ni bukan bermaksud hubungan kami berantakan..ini hanya perasaan yang berkecamuk dari dalam hati saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-07 15:50


Assalamualaikum
ana anak sulung juga tapi tak pernah pun rasa begitu...ala...pasal hp saja benda yang kecil sebenarnya..ana dulu pun begitu juga...jangan sebab tu kita penat mengalah...tak salah mengalah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-11-07 16:46


ada hikmah lah tu....sampai satu level...you will appreciate what u have got...insyallah...don't be regret sebab obeying your parent is the most important...bless with you all the time...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 17:00


Pada 04-11-07 15:50 , ana_lia posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ana anak sulung juga tapi tak pernah pun rasa begitu...ala...pasal hp saja benda yang kecil sebenarnya..ana dulu pun begitu juga...jangan sebab tu kita penat mengalah...tak salah mengalah ni...



bukan pasal hp lah...tu sekadar contoh dia saja..kira apa yang dia kurang puas hati adalah betapa dia terpaksa memberi laluan kepada adik2 dia pada bnayk benda..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-07 20:50


Assalamualaikum

hmm..ana pun anak sulung juga. tapi tak ada pulak timbul masalah seperti saudara alornk. pada ana, ada hikmahnya bila ALLAH tetapkan kita jadi kakak atau abang sulung dalam satu hubungan adik beradik. ana paham perasaan saudara alornk.. bila kita tengok adik2 lebih beruntung berbanding kita...mungkin kita akan rasa tak puas hati...tapi Kenapa kita perlu tak puas hati? bukan ke mereka ialah adik kandung kita sendiri...darah yang mengalir dalam badan mereka sama saja dengan kita...tak ada beza sekalipun. hmm..ayah ana selalu cakap dengan adik beradik ana..."u all kena appreciate antara satu sama lain. Tuhan dah tetapkan u all jadi adik beradik..kenalah bersyukur. jangan semua perkara pun nak berkira sangat. ada setengah org...family porak peranda...adik beradik entah apa jadi. u all ni memang dah cukup beruntung dan bahagia." ana selalu terfikir...kalau kita nak berkira dengan adik beradik kita...sampai bila kita nak berkira? lagi satu...janganlah kita selalu fikir yang parents kita ni pilih kasih...lebih sayangkan adik2 berbanding kita yang anak sulung ni. mana ada ibubapa yang tak sayangkan anak? sebenarnya semua sama saja.. maybe kita yang terlebih fikir...atau parents yang tak tunjuk kasih sayang mereka secara directly. macam ayah ana, layanan dan kasih sayang dia pada adik2 ana..memang boleh nampak secara directly. tapi kalau dengan ana dan adik yang no dua...memang dia tak tunjuk directly. tapi sebenarnya dia sayangkan semua. ana ada seorang sahabat..adik beradiknya semua lelaki juga. tapi tak pulak timbul masalah seperti saudara alornk. malah...setahu ana, ibu sahabat ana tu beri perhatian lebih pada anak yang no dua..iaitu abang kepada sahabat ana...sebabnya anak yang no dua ni agak nakal perangainya. tapi dengan anak2 yang lain...layanan dan kasih sayang masih sama...tak pernah dingin. anak2nya yang lain pulak tak pernah timbulkan isu tak puas hati atau iri hati. ibu mereka pun tak pernah risaukan mereka sebab dia tahu anak2nya lain tu pandai jaga diri. so...apa yang ana nampak, setiap apa yang ibubapa buat terhadap anak2 mereka..pasti ada sebabnya. bukannya kerana pilih kasih atau tak sayang. kita sebagai anak sulung..kenalah paham juga. kita tak jadi ibubapa lagi...so mungkin kita tak paham setiap apa yang dilakukan oleh parents kita. once kita dah jadi ibubapa...maybe masa tu baru kita paham. kot2 masa tu ada anak2 kita pun berfikiran seperti saudara alornk.. :oops:
[ Telah diedit oleh: syira_qistina pada 04-11-07 20:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 04-11-07 21:24


Pada 03-11-07 22:26 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

saya ini bknla anak sulung tapi anak tengah-tengah...he2...sbnrnyer,buat pengetahuan sesiapa sahaja yang menjadi anak sulung,adik2 sentiasa mengagumi anda...pengorbanan anda dalam membantu mak dengan ayah menjadi dan mengawasi adik2 sentiasa dihargai...saya sampai sekarang kagum dengan along saya sebab dia sentiasa mengalah demi melihat adk2 yang lain gembira..along ini selalu kool saja...camnilah,kalau along2 semalaysia ingat js anda kurang dihargai,ingatlah bahawa setiap yang anda lakukan demi kebaikan org lain akan mdpt ganjaran pahala...


Assalamualaikum emm betul itu...kadang-kadang adik2 ini tak nak tunjuk mereka sayang kat along..tmbh2 kalau along2 lelaki :-) ...tapi dalam hati mereka sbnrny sayang..macam saya dah besar2 ini barulah rasa macam makin sayang dan rindu pula bila duduk jauh2 :-) asal cuti saja rasa nak balik kumpul2 dan borak2 macam dulu-dulu.
Mungkin betul juga bila di depan mata kita tak nampak atau mungkin tersilap tafsir tentang sesuatu.bila tak ada baru kita rasa kehilangan.
Buat alonk..banyakkan bersabar ya.. 8-) 8-) 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 21:39


bersabar, dan terus bersabar, tetaplah bersabar

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-07 11:10


Assalamualaikum
sebenarnya ana faham lah perasaan alornk tu...tapi tu benda biasa yang dihadapi oleh anak sulung sebenarnya...nama pun adik kan...bayangkan kalau tak ada adik lagi boring...jadi hargai lah adik tu..tu semua dugaan...banyakkan bersabar tu yang perlu...ana pun pernah hadapi apa yang alornk hadapi tapi ana anggap tu lah dugaan bagi anak sulung ni...yang penting kita harus banyak bersabar...ada hikmahnya tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 14:30


Assalamualaikum

em...ana pun anak sulung...tapi tak pernah pulak rasa macam anta tu...cuma biasalah,dengan adik2 kita kena mengalah sikit... mungkin dulu ayah anta tak beli hp sebab ekonomi kurang stabil..maklumlah,adik2 masih kecil... jangan lah sensitif... cuba fikir dalam skop yang lebih luas... ok? ;-)

** ayah+mak=kita... kita sayang mak+ayah... mak+ayah sayang kita... he... :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-07 14:37


kasihan jugak ek hehe
tapi tak semua agaknya..cuma tang serite anak bongsu yee lah agaknya...adik saya senang saja nak dapat sumting...saya dengan kakak dulu tak lah ontime dapat...beza sikit dengan adik tapi tak rasa apapun sebab zaman da berubah agaknya...zaman saya dulu handset masa sekolah adalah sesuatu yang amatlaa dikagumi...tapi sekarang da no hal...maybe sebab tu tak kesah sangat adek dapat masa zaman sekolah lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 22:12


Pada 04-11-07 11:52 , alornk posting:

!!! QUOTE !!!

even feel 'along' adalah sama dengan along2 yang lain tapi ia berubah mengikut geografi keluarga memasing...macam ana ni...kami ni semua lelaki..sure tak sama dengan mereka2 yang beradik beradik perempuan...bayangkan yang boy kedua tu jenis memendam..entah kadang-kadang boleh saja meletup..yang boy ketiga tu jenis jenis ego tinggi sangat..tak boleh silap sikit..fikir macam anak tunggal...dan the last boy pula jenis ngada2..dan yang ni saya solute pasal dia ni lah paling memahami saya tapi dalam masa sama dia pun ngada2 untuk tarik perhatian org lain..lgpula dia ni paling arpat dengan sya sebab abg2nye yang lain tu tak berapa mesra dengan dia..hmmm..entah lah..bukan lah saya kata saya ni egon tinggi..sebenarnya rasa tak puas hati ni timbul hanya baru saja..seorang aunti saya beritahu saya ni baik sangat..dan selalu mengalah sampai kadang-kadang kita tak dapat apa yang mereka dapat..yhen saya selalu2 lah memikirkan adakah mereka ni menghargai pengorbanan yang saya buat memandangkan dr situasi kami masing-masing tak pernah pun nak kata "along lah dulu' ke atau "tak pela..bagi along pulak'..apa yang saya nampak mereka ni macam melepaskan diri emmasing....hmm..

cerita saya ni bukan bermaksud hubungan kami berantakan..ini hanya perasaan yang berkecamuk dari dalam hati saya...


cerita saya ni bukan bermaksud hubungan kami berantakan..

jadi keluarga alornk hidup aman lah..syukurlah tu..cerita sebenar saudara saja tahu..tapi kalau baca kisah awak ni..

lain orang lain ragam, adik-beradik pun punya sikap yang berbeza macam adik-adik saudara..adik-beradik pun gaduh2 sayang tapi air dicincang takkan putus..tutup paip, tiadalah air mengalir..

saya rasa sikap awak yang begitu memang sesuai ditempatkan sebagai anak sulung.. macam sikap yang saya ada pun, sesuailah saya ditempatkan sebagai adik bongsu..kalau adik-beradik awak yang awak kata bersikap begitu apa jadi kalau mereka mengambil tempat awak? pendapat sayalah berdasarkan proses hidup yang saya lalui, kakak2 atau abang2 yang lebih tua dari saya memang patut mengalah (jangan marah along2) sebab mereka lebih matang dan mampu berfikir logik daripada adik yang kurang matang..contohnya takkan seorang abang yang dah dewasa berebut makanan dengan adiknya yang baru tadika.. takkan nak cemburu mak ayah lebih beri perhatian pada adik yang bermasalah (tapi taklah tak seimbang langsung)..perasaan semua nak orang ikut kehendak dan minta perhatian lebih tu memang ada sebagai adik (saya lah, tak semua rasanya..ikut persekitaran juga)..tapi bila mereka matang, barulah sedar akan kesilapan mereka (rasanya bukan kesilapan kerana masa usia begitu mereka tak mampu berfikir seperti orang dewasa yang "waras")..tiba masa tu mereka akan "mengalah" pula pada alornk, insyaAllah.. macam sayalah, sekarang dah matang sikit (harap-harap) saya lebih beri laluan kepada kakak2 dan abang2 walaupun tanpa mereka sedari dan saya sendiri taknak tunjuk secara langsung (rasanya bukan sebab ego).. setahun kebelakangan ni kakak saya pun dah perasan, dia cakap saya dah lebih matang berbanding dulu..hehe :sopan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 07-11-07 22:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 23:41


Assalamualaikum...

ana sulung ada banyak advantagenya.. kalau apa-apa masalah berlaku dalam keluarga, ibu denagn ayah akan merujuk kat kita juga, selain daripada itu, adik-adik respect apa yang kita cakap dan akan ikut cara kita, kalau kita mampu tunjukkan contoh yang baik, Alhamdulillah adik2 akan turuti jejak langkah kita.. IsnyaAllah..

:-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 19:46


Pada 07-11-07 23:41 , maestra_dila posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

ana sulung ada banyak advantagenya.. kalau apa-apa masalah berlaku dalam keluarga, ibu denagn ayah akan merujuk kat kita juga, selain daripada itu, adik-adik respect apa yang kita cakap dan akan ikut cara kita, kalau kita mampu tunjukkan contoh yang baik, Alhamdulillah adik2 akan turuti jejak langkah kita.. IsnyaAllah..

:-).

:bunga:




baruku ketahuan bahawasanya ayahlu sememangnya melebihkan aku daripada aku dan adik2ku... :-(


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 15-12-07 01:07


Allah dah janji di setiap kepahitan ada kamanisan selepasnya...sabar sahajalah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

politetiger
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32070
Posting: 30
Dari: Ipoh - Tg.Malim

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 11:51


assalamualaikum...saya pun along dalam keluarga..memang kadang-kadang memang geram betul dengan adik2 yang 4 org tapi lepas geram tu fikir balik..mybe mereka ni belum faham lagi tnggjwb masing-masing..saya sendiri pun bukanlah kakak yang sangat baik pun ;p

Bookmark and Share

    


  Member Information For politetigerProfil   Hantar PM kepada politetiger   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 12:59


selalu nya, kakak atau abang sulung yang kuat menagalah akan di ambil kesempatan oleh adik adik dan ibu bapa... itu lah yang terjadi pada diri saya juga,... ibu abah selalu kasi muka kat adik lelaki saya, walaupun jarak umur kami tak sampai setahun pun... saya kecewa sangat... mak long, mak ngah dan banyak lagi yang menegur ibu abah.. tapi still the same..

nasehat saya, banyak kan bersabar saja... mungkin, satu hari, kita akan dapat tahu akan hikmah di sebalik apa yang terjadi ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 23-12-07 15:11


Salam.... sabar itu separuh daripada iman. Ternyata sekali ALLAH hanya mahu

menguji hambanya sama ada kita bersyukur atau tidak dengan nikmatnya .

Sesungguhnya ALLAH lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya

walaupun ia merupakan perkara yang terburuk buat kita.Syaitan dan nafsu

pula tak henti 2 nak ganggu kita . Memang ini suatu lumrah kehidupan hanya

kita sahaja yang perlu tabah kerana kita sahaja yang mampu mengawal diri

sendiridan sentiasalah berdoa padanya agar diberi petunjuk .

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 23-12-07 15:29


HAH ni pulak pandangan dari seorang adik yang masih hingusan . mana boleh main letak2 jawatan macamtuje tak adil betul . percayelah adik 2 ni sebenarnya sayang sangat sangat pada abang dan kakak . kami juga sebenarnya pandang tinggi pada hampa sekalian . Macam ana sendiripun ana pandang abang dan kakak sebagai perangsang hidup ana. Memanglah kekadang tu kena marah sikit saja dah merajuk tapi sebenarnya ana terimaje nasihat mereka dengan seadanya. siapa lagi lah yang nak bagi nasihat kat adik2 kalau tak otai2 ni kan .hehehe... Ha kekadang tu kalau ana nak menyelami hati mereka ana akan berbrak dengan kawan-kawan yang sulung tentang apa sebenarnya yang mereka mahukan dari adik2ni .Memang berbaloi dapat korek rahsia anak sulungni. Cadangan ana trylah insya-ALLAH berjaya. Tapi betulkanlah niat tu kerana ALLAH ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 20:48


saya pun dah penat mengalah....kadang-kadang rasa macam org bodoh pulak...sabar pun ada batasnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 23-12-07 21:21


emm.. byk2kan lah bersabar alornk ye...
saya anak sulong juga.. biasa lah adik2 kita ni.. macam-macam karenah..
saya pun selalu sangat kena mengalah.. tapi tak kisah.. sebab saya sayangkan adik2 saya.. sayang sangat!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 22:51


.. tak apa nanti harta dapat banyak:lol:..adehh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 23:00


ingat cerita 3 abdul ke?... hehe
pembahagian harta bukannya berdasarkan kedudukan adik beradik tetapi melalui hubungan dengan simati dan juga jantina. Lelaki 2 bahagian dan perempuan 1 bahagian bagi anak2 simati.

maaf, dah lari topik :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 23:03


Pada 23-12-07 23:00 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

ingat cerita 3 abdul ke?... hehe
pembahagian harta bukannya berdasarkan kedudukan adik beradik tetapi melalui hubungan dengan simati dan juga jantina. Lelaki 2 bahagian dan perempuan 1 bahagian bagi anak2 simati.

maaf, dah lari topik :D


.. :lol:.. bukan macam cerita 3 Abdul ek.. ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 00:16


Pada 23-12-07 23:03 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-12-07 23:00 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

ingat cerita 3 abdul ke?... hehe
pembahagian harta bukannya berdasarkan kedudukan adik beradik tetapi melalui hubungan dengan simati dan juga jantina. Lelaki 2 bahagian dan perempuan 1 bahagian bagi anak2 simati.

maaf, dah lari topik :D


.. :lol:.. bukan macam cerita 3 Abdul ek.. ahaks..


24 jam..nak merepek saja kakisamun ini.
sabar...Innallahama'assobirin.. amin.. ana pun sulong juga, bawah ana semua hero, 5 org, hehe..tak ada heroin pun. memang kekadang rasa macam kena buli jadi anak sulong ni.. apa-apa pun kasihilah adik2 kita!!! ana sayang sangat 5 hero ana tu walau tak pernah cakap, segan! :malu: :malu: :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 00:26


Yang jadi anak sulong tak puas hati

Jadi anak tengah tak puas hati

jadi anak bongsu tak puas hati


Jang sulong sakit hati kena jaga semua

Yang tengah kecik hati tak dilayan macam sulong atau disayang macam bongsu

yang bongsu pula pedih hati kena buli dan layan macam budak kecik



So, sampai bila nak puas hati?

kadang kala dalam kita nyatakan ketidakpuasan hati pada takdir, hati-hati agar kita tak dikira sebagai orang yang KUFUR NIKMAT dan menyalahkan Allah menciptakan kita nak ke berapa dan berapa. Na'uzubillah

selingan iklan ini adalah untuk diri penulis sendiri terutamanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 01:06


setiap sesuatu yang Allah tentukan pasti ada hikmah. Allah Maha Mengetahui kemampuan seseorang dan Dia tidak akan membebankan sesuatu yang tidak sanggup dipikul hambaNya :)

alornk ni umur bp ye?

saya anak kedua. masa kecil-kecil dulu selalu rasa mak tak sayang saya sebab asik kena marah. lepas itu kalau gaduh dengan adik2, saya yang akan kena teruk. walaupun adik yang start dulu. btw, tu semua kisah lama... kadang tersenyum seorang saja.

tak semstinya anak sulung selalu diskriminasikan. adik2 bawah kita pun kadang kasihan juga. ada certain time anak sulung ni di treat special sikit dr adik2 lain.contohnya, anak sulung selalu dapat baju sekolah baru, kasut baru.. yang adik2 selalu akan dapat 2nd hand... baju2 kita dulu. tak ke kasihan namanya tu :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

permYsuri90
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.12.2007
Ahli No: 31945
Posting: 22
Dari: kedah

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 10:24


Pada 03-11-07 15:47 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

maaflah alornk..tak pandai nak bagi nasihat..tapi nak tulis juga sini..jangan marah saya ye :bunga:
saya pula adik bongsu nak sangat merasa ada adik :-( tapi sekarang dah tak mungkin dah..4 orang adik saya meninggal masa lahir..kalau saya ada adik mesti saya kakak yang baik :sopan: hargailah adik2 awak    :bunga:


p/s: kakak2 dan abang2 saya pun selalu mengalah..tapi saya tidak ambil kesempatan..kadang-kadang saja pura2 buat hal..kalau mereka mengalah saya senyum-senyum dalam hati sebab tandanya mereka sayang saya..saya pun jadi makin sayang dengan mereka :-)


saya pun macam awak.....saya tak budak adik.....dulu kecil-kecil saya dah warning siap2 kat family saya tak mahu adik....hehe tapi sekarang ni saya kepingin sangat nak ada adik......sebab kita boleh terdidik bila ada adik....banyak manfaat kan.....

kepada alornk......berlapang dadalah untuk mengalah......bukan kah mengalah itu sesuatu yang baik?......untuk mengalah memerlukan kesabaran.....memerlukan tindakan yang bertentangan dengan kehendak hati......jadi bukan bukan mudah....

zaman sekarang, fikiran yang normal akan mengatakan manusia yang mengalah itu lemah sedangkan sebenarnya tidak.......yang mnengalah itulah hebat sebab dapat handle perasaan.....dan org yang mengalah ni sebenarnya dia sedang berjihad untuk mendapatkan nikmat dari Tuhan.....betul kan?


jadi bukankah awak seorang yang hebat jika mengalah....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For permYsuri90Profil   Hantar PM kepada permYsuri90   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-08 16:48


salam...biasala tu. ala...depa pun adik anda juga. anda dah lue ke...masa anda lahir...mak anda tumpu kat anda saja. baju semua baju baru, tapi adik anda pakai yang second hand. anda ingat anda punya tak aci saja. Tak apalah....Kalau nak kira yang tak dapat boleh anda kira, tapi anda tak pernah kira apa yang anda dapat. Tuhan bagi banyak benda kat anda, anda nak jawab apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

atirazah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2008
Ahli No: 34224
Posting: 80

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-08 17:35


assalamualaikum..

hurm, bersyukurlah di lahirkan sebagai anak sulung..
ada hikmah di sebalik kejadian anda..
itu lah tanda kasih sayang dari Allah kepada anda..
Allah akan menguji hamba2 Nya mengikut kemampuannya..
so, bersabarlah..dan dekatkan lah diri dengan DIA..

wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atirazahProfil   Hantar PM kepada atirazah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-08 22:15


salam...
emm...saya ni anak bongsu...nak kata apa yang saya semua dapat tak juga...kebanyakan barang yang saya nak, guna duit saya sendiri...handset pun duit sendiri...tak sampai hati nak minta duit mak ayah...kalau kat asrama kdang-kadang tu ada juga rasa jeleous dengan kawan-kawan sebab mak ayah mereka belikan macam-macam untuk mereka tapi bila fkr2 balik saya tak kisah pun...sebab bila guna duit sdr baru rasa nak hargai dan rasa penat lelah nak dapatkan sesuatu...lagipun saya pun tak nak susahkan mak ayah saya...bukan saya seorang saja...kakak2 saya pun kalau nak beli sesuatu guna duit sendiri...hidup secara sederhana lebih baik dari hidup secara mewah....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134769 saat. Lajunya....