Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 323
Ahli: 0
Jumlah: 323




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 8 jam, 37 minit yang lalu
khalifah: 6 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 24 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Kerja kampung?...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Kerja kampung?...

Please Mendaftar To Post


Oleh Kerja kampung?...

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 12:23


apa yang anda faham tentang "kerja kampung"..?menternak kambing?lembu?kerbau?......atau Apa lagi lah.:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 13:30


ternak itik, ternak ikan kolam air tawar, kerjakan sawah padi, panjat pokok kelapa dan jual buah kelapa & lain-lain lagi.

Betul tak angkabut?

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-11-07 13:36


kukuq nyok???
orang bandar ada tak buat benda ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 13:52


hehehe.....kerja yang org bandar tak pandai,kurang mahir dan tak pernah pandai buat..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 14:32


teman rasa nak gembale kambing lah. tanah banyak, disamping tanam kelape sawit, boleh bele kambing...
'1..2...3...4...18... eh mana sekor lagi? kambing...! kambing! ....'

p/s

teringat cerita Ahmad Albab

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 14:51


bagus kerja kg ni..esk2 dah tak makan gaji ada lagi pndapatan..bukan semua org nak buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

aidil_firdaus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.10.2007
Ahli No: 31562
Posting: 58
Dari: pahang-putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 14:53


bila dah pencen nanti ingat nak balik dok kampung saja.berkebun dan menternak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidil_firdausProfil   Hantar PM kepada aidil_firdaus   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 15:07


kerja kampung lagi bagus dari makan gaji..baik kita menjadi bos pada diri sendiri.. kerja jalan..hati senang..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 16:06


bela kambing lagi senang daripada bela lembu,tapi saya lebih suka meladang tanam sayur2an,ubi kayu,cili,tomat dan lain-lain huhuhu semangat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 16:23


Pada 02-11-07 14:32 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman rasa nak gembale kambing lah. tanah banyak, disamping tanam kelape sawit, boleh bele kambing...
'1..2...3...4...18... eh mana sekor lagi? kambing...! kambing! ....'

p/s

teringat cerita Ahmad Albab


itu kambing ahmad albab yang punyaaaa... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 02-11-07 16:48


kerja kampong........................hmmm..macam-macam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 17:18


bela ayam kampung lah....tak pun ngail ikan keli ke haruan ke...lepas itu jual kat bandar...uih! mahal tu...

satu lagi, jual kuih2 ato goreng pisang petang-petang macam makcik2 tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 17:26


hmmm buka kebun tanam cili pun untung banyak kan? macam kisah seorang bekas mechanical engineer di kelantan tu....

best kalau ada tanah...

p/s: dah ada impian...


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 02-11-07 17:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 17:26


kebanyakkan yang ismi tengok...
orang2 yang buat kerja kampung ni fizikal dan mentalnya sihat...
jarang yang berpenyakit kronik seperti jantung, kencing manis dll...
kebanyakkan mereka pun bersifat penyayang dan mempunyai perasaan belas yang tinggi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 17:27


macam semut, sihat san kuat. berbudi pada tanah lah katakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 17:27


buka kedai perusahaan kerepek.
saya pernah pergi kat sabak bernam..apa nama kampung tu...banyak lah kerepek...maju...bagus mak cik tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 17:29


kepada yang nak berkebun ke..berdusun ke...kena tiap-tiap hari jaga2 sebab warek i-reng banyak curi-curi buah. hehehe!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 02-11-07 17:30


ana pun sok2 kalau ana dengan suami ana dah pencen,nak balik dok kat kampung..tapi before tu kenalah lembut2kan dia untuk balik dok kat kampung ana.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 20:40


Pada 02-11-07 17:29 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang nak berkebun ke..berdusun ke...kena tiap-tiap hari jaga2 sebab warek i-reng banyak curi-curi buah. hehehe!

salam
warek i-reng tu maksudnya monyet ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 21:25


Pada 02-11-07 17:26 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kebanyakkan yang ismi tengok...
orang2 yang buat kerja kampung ni fizikal dan mentalnya sihat...
jarang yang berpenyakit kronik seperti jantung, kencing manis dll...
kebanyakkan mereka pun bersifat penyayang dan mempunyai perasaan belas yang tinggi...


betul itu,diseblk hasil yang segar dan tanpa bahan kimia yang tercemar,kerja kampung juga salah 1 aktiviti yang menyihatkan...saya rasa lah kan,kalau org yang ddk bandar dr kck sampai besar disuruh kerja kampung sekejap saja mesti pitam kan..xpon semput ke...hehehe..(sbnrnyer ingatan kepada diri sendiri ini...iskh2...malunya saya.. :malu: :malu: :malu: )


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 02-11-07 22:10


Assalamualaikum

kerja kampung ye...em... :berfikir:

kutip kelapa...sawah padi... :kelip:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 22:15


Jangan rasa rendah diri bila kerja kampung. Kerja kampung ada macam - macam. Sebenarnya seronok juga sebab asyik kerja bandar. Stress juga.

Ada sahabat baik kat pejabat kerjanya sebagai PAR saja. Tapi dia ada mengusahakan cari buah kelapa dengan Beruk-beruknya di kampung atau di kawasan rumahnya ( suasana kampung juga ). Lepas itu jual kepada orang nak membeli. Pernah juga tengok beruk tu tapi tak berani pergi dekat. Garang sungguh. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 02-11-07 22:42


Pada 02-11-07 22:15 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Jangan rasa rendah diri bila kerja kampung. Kerja kampung ada macam - macam. Sebenarnya seronok juga sebab asyik kerja bandar. Stress juga.

Ada sahabat baik kat pejabat kerjanya sebagai PAR saja. Tapi dia ada mengusahakan cari buah kelapa dengan Beruk-beruknya di kampung atau di kawasan rumahnya ( suasana kampung juga ). Lepas itu jual kepada orang nak membeli. Pernah juga tengok beruk tu tapi tak berani pergi dekat. Garang sungguh. hehe


setuju...setuju...
lagipun tu kan kerja yang halal...betul tak prof_muslim... 8-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 23:18


kerja kampung, kerja-kerja yang buat di kampung yang berurusan dengan alam semulajadi..

beruk bukan kera kan..tapi kera pun boleh jadi garang tau..sepupu saya sebab buat muka dengan kera masa kecil kena bawa kera naik atas pokok..ada tu di kampung orang ada kera..di antara pokok dia pasang titi buluh tempat kera jalan-jalan..sanalah sepupu saya di bawa


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 23:22


Pada 02-11-07 17:29 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang nak berkebun ke..berdusun ke...kena tiap-tiap hari jaga2 sebab warek i-reng banyak curi-curi buah. hehehe!


kebun dan dusun kami tiada warek i-reng..eh apa benda tu :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 14:34


Pada 02-11-07 20:40 , Hibatullah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-07 17:29 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang nak berkebun ke..berdusun ke...kena tiap-tiap hari jaga2 sebab warek i-reng banyak curi-curi buah. hehehe!

salam
warek i-reng tu maksudnya monyet ke?


warek tu kera
i-reng tu hitam.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 14:35


Pada 02-11-07 23:22 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-07 17:29 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang nak berkebun ke..berdusun ke...kena tiap-tiap hari jaga2 sebab warek i-reng banyak curi-curi buah. hehehe!


kebun dan dusun kami tiada warek i-reng..eh apa benda tu :-)



kera hitam yang selalu melompat-lompat.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 04-11-07 14:37


Assalamualaikum...setahu ana kerja macam berkebun..menternak..dan yang seangkatan dengannya...ana tengok mereka lebih mewah dr makan gj...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 15:09


kalau kena dengan caranya memang kaya...

sebab tu apa-apa kerja pun kita mesti ada ilmu.
mana tau nanti ada orang buka kedai cucur, pisang goreng and keropok lekor ala2 kfc? betul tak?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 08:56


Pada 02-11-07 17:27 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

buka kedai perusahaan kerepek.
saya pernah pergi kat sabak bernam..apa nama kampung tu...banyak lah kerepek...maju...bagus mak cik tu.


sungai air tawar..kat IKS..dekat dengan poli saya.. :sopan: :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 09:13


Pada 04-11-07 14:35 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-07 23:22 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-07 17:29 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang nak berkebun ke..berdusun ke...kena tiap-tiap hari jaga2 sebab warek i-reng banyak curi-curi buah. hehehe!


kebun dan dusun kami tiada warek i-reng..eh apa benda tu :-)



kera hitam yang selalu melompat-lompat.



zc,

kere itam yang melompat tu Lotong kan?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 05-11-07 10:23


kalau kerja kampung rate2nye adalah berniage, adalah jugak yang kerja pejabat tu, itupun kalau swasta ada berdekatan.

banyak jenis perniagaan ni, kalau yang di kampung lebih tertumpu pada runcit dan agroculture. runcit tu bermacam2 jenis, mini market, super market, hyper market. terpulang pada kemampuan. nak jual barang2 basah ataupun jual kosmetik, terpulang.

pertanian pun bermacam2. nak senang tanam pisang saja. sebab pisang ni tak lah leceh sangat macam tanam belimbing.
pisang ni kita biar saja pun dah tumbuh, tak payah nak sampul2 buah dengan kertas, nak tabur baje, jaga daripade serangge perosak. tapi Kalau nak kualiti terjage, kena jaga lah.

banyak peluang niage ni. tinggal jangan malas saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 11:15


jika lau kita mem bisness beruk ok ke tidak ha? he he he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 13:19


Pada 05-11-07 09:13 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-07 14:35 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-07 23:22 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-07 17:29 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang nak berkebun ke..berdusun ke...kena tiap-tiap hari jaga2 sebab warek i-reng banyak curi-curi buah. hehehe!


kebun dan dusun kami tiada warek i-reng..eh apa benda tu :-)



kera hitam yang selalu melompat-lompat.



zc,

kere itam yang melompat tu Lotong kan?


ye betul...suara nya nyaring macam hantu!

sekali sekala guna bahasa banjar apa salahnyer.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 15:35


menoreh getah pun banyak hasil jugak.. tambah2 time harga getah tinggi...!!
ana bercadang nak simpan duit beli tanah, sebab cikgu akaun kat matrx pernah cakap, aset yang takkan susutnilai ialah tanah, dah lah tak susutnilai, makin mhl pulak 2! so apa lagi moh kita menabung dari sekarang..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 15:51


Pada 02-11-07 13:30 , maestra_dila posting:

!!! QUOTE !!!

ternak itik, ternak ikan kolam air tawar, kerjakan sawah padi, panjat pokok kelapa dan jual buah kelapa & lain-lain lagi.




kerja kampung kalau nak berjaya kena komersilkan ia , kalau sikit-sikit susah nak hidup..apa pun kem pertanian kena main peranan, pertubuhan peladang dan fama pun kena tolong... nak pinjam duit, bank pertanian ada , boleh buat modal...dulu ada skim untuk graduan menceburi bidang ni,tapi saya tak pasti sambutannya...

Apa pun "Pertanian Satu perniagaan".

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 14:26


Pada 02-11-07 22:42 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-07 22:15 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Jangan rasa rendah diri bila kerja kampung. Kerja kampung ada macam - macam. Sebenarnya seronok juga sebab asyik kerja bandar. Stress juga.

Ada sahabat baik kat pejabat kerjanya sebagai PAR saja. Tapi dia ada mengusahakan cari buah kelapa dengan Beruk-beruknya di kampung atau di kawasan rumahnya ( suasana kampung juga ). Lepas itu jual kepada orang nak membeli. Pernah juga tengok beruk tu tapi tak berani pergi dekat. Garang sungguh. hehe


setuju...setuju...
lagipun tu kan kerja yang halal...betul tak prof_muslim... 8-)




Betul....betul...betul

Itu sebahagian saja dan banyak lagi. Ada kawan di pejabat pernah berbincang nak mengusahakan ternak ayam kampung dan dijual dengan orang kenalan walaupun sikit tapi sama-sama membantu.

Dan banyak manfaat jika berbuat begitu dan amat disokong. Mungkin suatu hari nanti masalah bekalan ayam dapat diatasi.


p/s: Ayam kampung berbanding ayam bandar lebih sedap dibuat sup


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 14:46


noreh getah..
cuti semester ni noreh lah jawabnya..
cari duit belanja sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-11-07 14:50


bismillahhirrahmanirrahim

ana suka sangat kalau balik kampung tu nyebuk ngikut ayah pergi kolam dia.. macam-macam ikan ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 18:40


nuranys : tak pernah rasa noreh getah...teringin...em...lepas itu nak main kat sawah padi... 8-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 18:50


teringin....
kalauuuu lah ada tanah.. walau ciput...

nak ternak lembu....dan tanam sayur organik....

namun apa kan daya... orang kl ni kaya batu sahaja.....namun alhamdulillah dapat lah tanam sayur hidrofonik kecil-kecil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135001 saat. Lajunya....