Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 31 minit yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: siapa yang takut makan ubat?..jangan tak mengaku


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» siapa yang takut makan ubat?..jangan tak mengaku

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh siapa yang takut makan ubat?..jangan tak mengaku

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 09:00


kadang-kadang ada yang pura2 makan ubat..padahal ubatnya dibuang.hehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 09:03


Ubat dah lali dengan saya.. setahun tak tahu banyak mana makan ubat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 01-11-07 09:05


tak takut pun makan ubat
jumpa dr takutla
haha


-----------------
Allah menciptakan wanita dari tulang rusuk laki-laki, dekat dengan lenganya untuk dilindunginya, dan dekat dengan hatinya untuk dicintainya.
[ Telah diedit oleh: fiera_mz pada 01-11-07 09:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 09:15


tak mo makan ubat, tak mo

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 01-11-07 09:19


Assalamualaikum...ana mahu saja makan tapi susah nak telan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 09:37


dari tak tahan sakit...baik makan...
tapi kalau setakat selesema saja tak mo lah makan ubat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 09:39


susah sikit saja nak makan ubat...... :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-11-07 09:40


Kalau jenis pil tu telan saja..
tapi jenih cecairrrrr...huhu mahap lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 10:16


assalamualaikum...
ana tak takut makan ubat..
cuma tak suka saja..
lebih suka tahan sakit..:D
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 10:19


tak takut...
ubat tu bukan boleh gerak pun..
kita yang gerakkan dia...

cuma tak suka bila ubat tu pahit.. uhuk uhuk...

p/s: benarlah seperti yang dikata : penawar itu jarang ada yang manisnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 10:25


Pada 01-11-07 10:19 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

tak takut...
ubat tu bukan boleh gerak pun..
kita yang gerakkan dia...

cuma tak suka bila ubat tu pahit.. uhuk uhuk...

p/s: benarlah seperti yang dikata : penawar itu jarang ada yang manisnya...


kerana pahit itulah penawarnya...cik ismi...
so,kena telan saja... :-) :-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 11:53


Pada 01-11-07 09:39 , eyla05 posting:

!!! QUOTE !!!

susah sikit saja nak makan ubat...... :lol: :lol: :lol:



samalah...dah terpaksa baru makan.... :-D :-D


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-11-07 11:53


buang tak apa tapi jangan di telan oleh bayi dah lah....
saya tak takot makan ubat tapi takot dengan jarum suntikan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 12:00


salam..
masa kekecik dulu, panadol tu kena kerat 4 baru boleh makan..yang 4 tu pula 1 jam baru habis dengan menelan lebih kurang 2 gelas air..

sekarang bila dah tahu erti sakit, baru lah dah tak susah..tapi kalau yang besor tu jenuh juga nak menelan.. sesekali terlekat kat kerongkong..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-11-07 12:04


Pada 01-11-07 12:00 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
masa kekecik dulu, panadol tu kena kerat 4 baru boleh makan..yang 4 tu pula 1 jam baru habis dengan menelan lebih kurang 2 gelas air..

sekarang bila dah tahu erti sakit, baru lah dah tak susah..tapi kalau yang besor tu jenuh juga nak menelan.. sesekali terlekat kat kerongkong..huhu..


dah besor2 pun takot makan ubat kan......
jamu pandai makan tak???????
hehehehehehe........


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-07 12:30


Assalamualaikum

setiap hari ana makan ubat.. dah jadi macam makan nasi pulak.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 01-11-07 12:36


bismillahhirrahmanirrahim

haaaaa..ni yang ana tak suka..cuba bagi ana mempelam telur..tak suruh pun ana makan..hehe..jangan bagi ubat..bagi duit rm100 pun belum tentu ana makan selagi tak darurat tambah2 kalau ubat air..kapsul oklah sikit.... :-D

ana: tak sedar,diri tu dahlah gastrik,lepas itu pulak anemia..nak lagi makan asam..hehe..kalau kat rumah akak selalu kata kat ana.."awak ni tak sedar betullah diri tu dahlah ada gastrik kritikal,anemia, nak jugak lagi makan asam..kalau sakit bagaimana..ana jawablah kata kalau sakit hospital banyak..dia balas balik kat ana,hospital memang banyak tapi kalau meninggal..? ana balas balik alah meninggal duduk lah kat kubur..sekali tau dia balas apa..?meninggal memang senang pergi dok kubur..tapi amal tu cukup ke tak..diterima ke tak..???? mak aih..senyap terus ana.....padan muka.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 01-11-07 12:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 542
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 12:37


tak takut lah... :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 12:38


ubat??no hal lah..hehehe..kalau setakat ubat pil itu tak jadi masalah punya tapi jangan ubat berbentuk cecair,hu2...fikir 2,3 kali nak makan..kadang-kadang tgghkan saja niat nak makan ubat itu..bukannya takut tapi segan sikit saja kat ubat itu..hehehe.. :-D


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.
[ Telah diedit oleh: ctnurbebo pada 01-11-07 12:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 12:40


buat apa nak takut makan ubat???!!!
ubat bukan berkuasa pun yang boleh menakutkan sesiapa pun...
hahahahahahahha...fikir sendiri lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:33


Pada 01-11-07 09:15 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tak mo makan ubat, tak mo
kalau takut bagaimana nak sihat...puteri hidup bergantung pada ubat....ciannya puteri kan...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:45


alhamdulillah setakat ni shat saja..
tapi kalau kena makan ubat, makan saja lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:46


putri cakit apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:47


Pada 01-11-07 13:46 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

putri cakit apa?
rahsialah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 01-11-07 13:50


bismillahhirrahmanirrahim

tengah batuk gila-gila ni..ya Allah rasa nak tercabut anak tekak ni..suara pun dah jadi macam suara itik..kejap lagi tak boleh takut ubatlah kejap..kena pergi minta ubat batuk dengan doktor..tapi nak doktor bagi yang tablet saja.. :-D

ana: dah sakit pun masih nak demand ubat.. :-P


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 01-11-07 13:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:51


cakap lah putri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:52


suara itik bagaimana?

kuek..kuek ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:52


ubat yang disukai ramai...ubat btuk betul....
batuk2 pula time cuti ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:53


Pada 01-11-07 12:04 , syazmi_8283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-11-07 12:00 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
masa kekecik dulu, panadol tu kena kerat 4 baru boleh makan..yang 4 tu pula 1 jam baru habis dengan menelan lebih kurang 2 gelas air..

sekarang bila dah tahu erti sakit, baru lah dah tak susah..tapi kalau yang besor tu jenuh juga nak menelan.. sesekali terlekat kat kerongkong..huhu..


dah besor2 pun takot makan ubat kan......
jamu pandai makan tak???????
hehehehehehe........



dah besor ni tak lah takut dah..ngeri saja bila tengok mak telan ubat 3/4 bijik sekali..ayah pula makan ubat dengan roti canai...ada ke patut..
kalau jamu tu lagi lah sangat...langsung tak hingin..
bau pun macam tak best saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:54


Pada 01-11-07 13:51 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

cakap lah putri...
tak naklah daeng,biar puteri seorang saja yang tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 01-11-07 14:01


Pada 01-11-07 13:52 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

suara itik bagaimana?

kuek..kuek ke?


hehe..ada bakatlah prof.. :-D :-P


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 01-11-07 14:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

bintufurqan
WARGA SETIA
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31464
Posting: 464

malaysia  


posticon Posting pada: 01-11-07 14:34


saya benci ubat!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintufurqanProfil   Hantar PM kepada bintufurqan   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-11-07 15:44


Pada 01-11-07 14:34 , bintufurqan posting:

!!! QUOTE !!!

saya benci ubat!!!!!!!


lopeh ni ekau tak payah makan ubat lagi..
den ado banyak akar kayu tok diminum....
alhamdulillah... setakat ni , mano2 yang minum air akar kayu den semua nya dah sampai ke rumah tiang duo.......
huhuhuhu........


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 15:49


saya lagi sanggup kena suntikan dari makan ubat pil..sebab selalu tercekik
tapi pernah terbaca kat mingguan malaysia bahagian kesihatan yang memang ada org tak boleh telan obat pil ni..jangan pelik ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-11-07 16:00


ana boleh kira berapa kali saja ana makan ubat...
kalau mak atau kakak paksa sampai bawa ubat dan air depan mata,
letak atas tangan baru ana makan..tu pun berjam-jam jugak lah..
huhu susahnya ana...
hari ni demam ni, sakit tulang2 semua, makan pun tak lalu,
tapi mai jugak kerja...sebab tak mahu jumpa Dr..boleh tak...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 01-11-07 16:04


Pada 01-11-07 16:00 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

ana boleh kira berapa kali saja ana makan ubat...
kalau mak atau kakak paksa sampai bawa ubat dan air depan mata,
letak atas tangan baru ana makan..tu pun berjam-jam jugak lah..
huhu susahnya ana...
hari ni demam ni, sakit tulang2 semua, makan pun tak lalu,
tapi mai jugak kerja...sebab tak mahu jumpa Dr..boleh tak...huhu


bismillahhirrahmanirrahim
hehe..lebih kuranglah kita :-D ana kat rumah kalau nak kena makan ubat ayah akan keluarkan arahan untuk ana ambik air lepas itu makan depan dia..selagi tak telan selagi tu tak boleh pergi mana-mana :-D

ana: teruk betul..macamlah ubat tu nak gigit :-D !!


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-11-07 16:13


Pada 01-11-07 16:00 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

ana boleh kira berapa kali saja ana makan ubat...
kalau mak atau kakak paksa sampai bawa ubat dan air depan mata,
letak atas tangan baru ana makan..tu pun berjam-jam jugak lah..
huhu susahnya ana...
hari ni demam ni, sakit tulang2 semua, makan pun tak lalu,
tapi mai jugak kerja...sebab tak mahu jumpa Dr..boleh tak...huhu


dari segi etika kerja anda memang seorang yang cemerlang......
tapi dari penjagaan diri sayang anda gagal....
tak perlu takot makan ubat just telan saja lepas itu bilas dengan air.......
tak susah pun........


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 01-11-07 16:38


rele makan ubt dr kena injection
macam-macam lah manusie ni
:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-07 16:43


:-P tak takut punnnn :-D


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

pu3_arfah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.03.2007
Ahli No: 29229
Posting: 30
Dari: selangor

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 16:53


ehm...dulu saya memang takut makan ubat....tapi bila dah skt tak sembuh2...kena jgkla makan...siap kena paksa lagi dengan mak....tapi sekarang ini saya dah boleh telan ubat....hehehe...tapi kengkadang ada juga yang sngkut2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_arfahProfil   Hantar PM kepada pu3_arfah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 17:10


tak takut tak takut..masa kecil saja takut sebab pahit..sekarang buat-buat takut tapi kalau dengan mak saja..hehe saja nak dipujuk


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 17:24


Pada 01-11-07 09:00 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang ada yang pura2 makan ubat..padahal ubatnya dibuang.hehhe



saya pulak masa tadika pura-pura minum susu,
lepas cikgu tadika tu beralih pandangan saya buang susu yang ada dalam cawan ke longkang tadika.... :-) ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

fizahafizah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.08.2007
Ahli No: 30549
Posting: 51
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-11-07 17:45


Pada 01-11-07 10:16 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
ana tak takut makan ubat..
cuma tak suka saja..
lebih suka tahan sakit..:D
wassalam


sama-sama.. saya pun.. itu sebab selalu kena marah kalau sakit. sakit, tapi tak nak makan ubat. kalau sakit, tahan saja.. malas nak cerita kat org.
Tapi sekarang dah taubat. Sb dah banyak kena tazkirah. sebelum sakit, baik ambil supliment atau pun elakkan dari perkara yang memudaratkn diri..
wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizahafizahProfil   Hantar PM kepada fizahafizah   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 19:25


Assalammualaikum
tak takut makan ubat tapi tak suka makan ubat :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 01-11-07 20:11


makan ubat ?
masa kecil-kecil dulu adalah, sekarang dah besar ni tak adalah pulak.

so sesiapa yang takut makan ubat tu tapi umur dia dah 21 tahun keatas, sedar2lah diri, awak tu dah tua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 20:27


Pada 01-11-07 20:11 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

makan ubat ?
masa kecil-kecil dulu adalah, sekarang dah besar ni tak adalah pulak.

so sesiapa yang takut makan ubat tu tapi umur dia dah 21 tahun keatas, sedar2lah diri, awak tu dah tua.



:cry: bukan takut tapi tak suka makan ubat... :)
bila kena paksa barulah ana makan..
sian kat ma dengan abah yang selalu kena paksa anak kesayangan dia ni makan ubat bila sakit... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 20:55


Pada 01-11-07 17:24 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-11-07 09:00 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang ada yang pura2 makan ubat..padahal ubatnya dibuang.hehhe



saya pulak masa tadika pura-pura minum susu,
lepas cikgu tadika tu beralih pandangan saya buang susu yang ada dalam cawan ke longkang tadika.... :-) ...


macam cerita kartun saja ni enzik Zulman :lol:

terbalik dengan orang yang bila orang tak nampak cepat-cepat makan :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 14:52


salam..kalau sbut saja pasal ubt ni..
memang ana takut dan tak suka...seram sangat-sangat nak makan ubt.. :oops:
tak tahu lah Kenapa..dr kecik memang macamtu..
sekarang pun memang ana takut nak makan ubt..
tapi bila dah kena tazkirah dr sahabat2..
makan lah juga..tu pun terkebil2 mata nak telan ubat.. :-D
ummi dan walid ana dah tak tahu nak buat bagaimana dengan anak kesayangn mereka ini.. :malu:
harap-harap lepas ni ana tak takut dah nak makan ubt.. :bunga:
sekarang pun ana tengah usaha untuk xtkut pada ubat... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 15:55


Pada 08-11-07 14:52 , muslimah_aLfA posting:

!!! QUOTE !!!

salam..kalau sbut saja pasal ubt ni..
memang ana takut dan tak suka...seram sangat-sangat nak makan ubt.. :oops:
tak tahu lah Kenapa..dr kecik memang macamtu..
sekarang pun memang ana takut nak makan ubt..
tapi bila dah kena tazkirah dr sahabat2..
makan lah juga..tu pun terkebil2 mata nak telan ubat.. :-D
ummi dan walid ana dah tak tahu nak buat bagaimana dengan anak kesayangn mereka ini.. :malu:
harap-harap lepas ni ana tak takut dah nak makan ubt.. :bunga:
sekarang pun ana tengah usaha untuk xtkut pada ubat... :-)


kalau takut makan ubat, anti makanlah habbatus sauda...insya'Allah..sentiasa sihat...tak perlu makan ubat.. :-)

Nuranys : tak suka makan ubat..tapi tak adalah takut... kalau sakit tu boleh tahan lagi, nak tahan saja rasa..buat tak tahu..hurmm.. 8-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 16:48


salam...
sofya lain sikit... bukan tak suka ubat tapi susah sangat nak telan tablet..
sampai kembang2 ubat 2 dalam mulut..
dulu pernah minta ubat air kat doktor, sekali doktor 2 gelak....
dia kata "ubat air tak ada untuk org macam saya..." malunyaaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 18:07


:lucu: :lucu: :lucu:

maaf lah...ana dah tak boleh tahan gelak ni..


alhamdulillah... ana tidak lah susah untuk makan ubat..
tak kiralah ubat jenis apa pun...

hhhmmmm....bila ana baca posting antum semua...

ana hanya boleh..

:-) :-) :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

puterililin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18843
Posting: 32
Dari: bumi ALLAH

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 20:50


hehehe..
ana tak suka makan ubt,,bukan takut ye..
org pksa bagaimana pun ana takkan makan,,sampai nangis2 dpksa jugak kita makan..
ei..tak nak lah..ana rela baik sendiri..macam dmm ke slsema ke btuk ke
tapi kl sikit yang terlmpau sries tu,ana makan juga,tu pun masa kcik2 dulu..
bsr2 ni tak pernah lagi...nauzubillah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterililinProfil   Hantar PM kepada puterililin   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 00:50


Pada 08-11-07 15:55 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 14:52 , muslimah_aLfA posting:

!!! QUOTE !!!

salam..kalau sbut saja pasal ubt ni..
memang ana takut dan tak suka...seram sangat-sangat nak makan ubt.. :oops:
tak tahu lah Kenapa..dr kecik memang macamtu..
sekarang pun memang ana takut nak makan ubt..
tapi bila dah kena tazkirah dr sahabat2..
makan lah juga..tu pun terkebil2 mata nak telan ubat.. :-D
ummi dan walid ana dah tak tahu nak buat bagaimana dengan anak kesayangn mereka ini.. :malu:
harap-harap lepas ni ana tak takut dah nak makan ubt.. :bunga:
sekarang pun ana tengah usaha untuk xtkut pada ubat... :-)


kalau takut makan ubat, anti makanlah habbatus sauda...insya'Allah..sentiasa sihat...tak perlu makan ubat.. :-)

Nuranys : tak suka makan ubat..tapi tak adalah takut... kalau sakit tu boleh tahan lagi, nak tahan saja rasa..buat tak tahu..hurmm.. 8-)



haa???habbatus sauda?
ana pernah juga try tapi tak boleh lah..
makin tak boleh nak makan ada lah..
lebih teruk dr ubt biasa..
pernah sekali ana cuba habbatus sauda..
tapi ana sampai muntah2 dan nak pengsan..
maybe dia punya bahan-bahan dalam tu boleh bagi kesan yang kuat pada ana..
sedih juga lah sebab tak boleh nak makan ubat..
time ana sikit, ana trpksa tahan2..
tak tahu lah sampai bila boleh tahan keadaan begitu.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 11:15


bukan takut cuma tak berani saja... :cry:
Kalau boleh bertahan saja... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 11:19


tak susah nak makan ubat...
telan saja sambil minum air :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-07 11:50


Bukan takut makan ubat..tapi ana tak suka:-P
Tambah2 ubat tu yang pahit sngt2..nak telan pun rasa susahnye:-)
memang susah makan ubat dari kecik lagi:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 12:13


saya tak kisah kalau nak telan ubat..tapi tak suka makan ubat sebab bila kita makan ubat..bukan semuanya terlarut..ada yang tertggal dan terperap dalam perut kita yang lamer2 akan beri kesan buruk kat kita...

lagi satu kalau salo amal makan antibiotik..lelame badan kita ni dah tak pandai nak guna antibodi sendiri..itu pendapat saya lah...saya tak nak terlalu bergantung dengan ubat..

saya ada seorang kawan yang memang susah nak makan ubat..satu hari itu dia eksiden..kena tahan kat wad dalam 2-3 hari..masa kat wad bila nurse bagi ubat..dia sumbat dalam sarung bantal..ingat selamat lah..tapi satu hari bila nurse nak kemaskan katil dia..buka sarung bantal..berlambak2 ubat keluar..hehe..kantoiii...sendiri tanggung lah.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-11-07 12:44


Assalamualaikum
tak mengaku..tak mengaku....
yang takutnya..ubatĀ² tu..mereka takut kena telan dengan saya.....:pint:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-11-07 12:52


bukan susah pun nak makan ubat tu..
kalau tidak makan ubat macamana lah nak sembuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 04-12-07 16:54


tak takut.. tapi tak suka makan selagi boleh tahan.. setakat ni Alhamdulillah sihat selalu.. cuma akan makan panadol 2 biji time sakit kepala tak ingattt... dulu kecik-kecik ada lah takut makan ubat cacing.. sekarang dah tak takut dahh.. dah besar kan. hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 17:07


.. makan ubat tak ada masalah.. tapi kalau hal-hal yang berkaitan gigi minta maap.. dah banyak kali lari daripada "appoinment" dengan doktor gigi:lol:.. asal lah aku takut sangat nak cabut gigi ek:berfikir:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 18:39


Pada 04-12-07 17:07 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. makan ubat tak ada masalah.. tapi kalau hal-hal yang berkaitan gigi minta maap.. dah banyak kali lari daripada "appoinment" dengan doktor gigi:lol:.. asal lah aku takut sangat nak cabut gigi ek:berfikir:..


huhu..sama-sama lah ana pun..paling takut nak jumpa doktorgigi..haha.. tapi, memang malas makan ubat..selalu kena paksa dengan parents kat rumah. dekat hostel pulak, kena paksa dengan kawan..actually, rasa beruntung sangat sebab walau manapun ana pergi adeje yang concern suruh makan ubat time sakit

even, kakak saya yang doktor tu pun pemalas nak makan ubat..agaknya penyakit keturunan agaknya.. eheh :-D


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us
Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

princessfamily
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31868
Posting: 84
Dari: rumah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-12-07 22:03


tak takut,biasa saja...
tapi ubat air lah...
kalau ubat biji tak boleh telan....
hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For princessfamilyProfil   Hantar PM kepada princessfamily   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:07


teringat pula kat kakak waktu kecil dulu,,
berkurung dalam toilet lama2 ..takut kena paksa makan ubat punya pasal :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:17


Pada 04-12-07 18:39 , fidzislah posting:

!!! QUOTE !!!


even, kakak saya yang doktor tu pun pemalas nak makan ubat..agaknya penyakit keturunan agaknya.. eheh :-D



.. penyakit keturunan paling pelik ini:berfikir:..:lol:adehh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-12-07 22:20


tak takut..tapi tak suka makn ubat jenis minum..wueekkk..terasa kat lidah..memang seksa lah nak makan..he2..ambil masa lama juga..
kalau ubt biji tak kisah sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:23


salam

saya bukan takut makan ubat
tapi tak suka
tambah2 ubat batuk yang kena minum
pahit

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:27


.. ubat batuk lah sedap dimakan begitu saja macam roti Gardenia.. manis saja..:kelip:.. makan2 terus lena diulit mimpi:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:33


makan tak takut...
side effect UBAT yang takut... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-12-07 22:34


takut tapi telan sajalah...makn ubat kena standby air banyak-banyak...depan singki...takut terkeluar balk

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:36


.. ubat ini panas.. tambah2 ubat macam "pain killer".. jadi kena banyak minum air.. sebab dirisaukan ubat-ubatan ini boleh merosakkan buah pinggang.. betul ke aku ini:berfikir:.. entah:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:39


Pada 04-12-07 22:34 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

takut tapi telan sajalah...makn ubat kena standby air banyak-banyak...depan singki...takut terkeluar balk



:sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: yang diminum habis se sinki...
ubat yang secoet tu 'stand stillll' kat lidah lagi.... :-P :-P :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-12-07 22:40


Pada 04-12-07 22:39 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-12-07 22:34 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

takut tapi telan sajalah...makn ubat kena standby air banyak-banyak...depan singki...takut terkeluar balk



:sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :sopan: yang diminum habis se sinki...
ubat yang secoet tu 'stand stillll' kat lidah lagi.... :-P :-P :-P



:-( :-( selalu macam tu lah..huhu...
pahit pula tu yang kat lidah...eeee



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:44


.. pahit itulah ubat:-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:48


tapi... waktu kecik kecik dr panggil gula2 tu lah ubat....

gula2 bulat... kaler2.. dr mesti tanya.. nak makan ubat tak....?

nanti kita jawab lah.. nak 'ubat' warna ijau... nanti dia kasi lah 'ubat warna ijau' 3 bijik.. dengan UBAT warna ijau satu botol...

mula-mula dr suruh nganga mulut telan UBAT warna ijau satu sudu.. lepas itu terus dr suruh makan 'ubat warna ijau' sebiji....

bestt.... esok dah baik.... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:50


orang demam tak boleh makan maggie...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-12-07 23:18


Pada 04-12-07 22:50 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

orang demam tak boleh makan maggie...


uit...new fact..Kenapa pula tak boleh makan megi



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 23:23


tak ada...itu iklan maggie :D
nak baik demam cepat, makanlah ubat.

teringat ada kawan demam kat asrama dulu..
masa kawan-kawan lain makan maggie..dia pun nak juga..
kitaorang cakaplah... "orang demam tak boleh makan maggie"
lepas itu dia balas... "dah baik mak"
kalau tengok iklan maggie dulu tahulah..
maaf dah melalut :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 08:30


actly bukan 'takut' makan ubat.. cuma tak suka makan ubat.. ubat tu pahit.. :-D
hehe~ satu lagi alasan "kukuh" sebab ngape tak suka makan ubat ialah sebab tak mahu banyak bahan kimia masuk dalam badan.. kalau nak tau badan kita ni tak boleh tampung banyak sangat bahan kimia tau.. cuma beberapa peratus saja.. (tak ingatlah berapa..)

tiba-tiba teringat cerita seorang kawan, yang mana kawannya suka....bangat makan ubat.. satu hari dia sakit..macam biasa makan ubat.. tapi ubat tu tak 'jalan'.. wallahu'alam..

p/s:sembuh dan tak sembuh semuanya terpulang pada Dia yang Satu.. :-)


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-12-07 08:32


tak suka makan ubat...
tapi baru saja makan ubat sebab dah sakit sangat kepala dan demam..:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

BDK_SEMPOI85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31867
Posting: 115
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 09:24


hmm..bukan tak suka makan ubat...tapi kekadang itu ubat itu macam tak nak masuk ke dalam mulut saja... :-D ...itu yang jadi mslahnyer....kalau dah skt teruk itu semua ubat saya bedal...hehehehe...semua jadi manis... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For BDK_SEMPOI85Profil   Hantar PM kepada BDK_SEMPOI85   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 18:59


anis bukan lah culas makan ubat.. tapi masa masuk wad di hari itu... huhu bau ubat semacam saja...masa nurse hantar ubat... memule anis pergi mandi.. huhuhu dengan harapan pas ni nurse datang ambil balik tray tuuu.. tapi tidakkk... dia tunggu...

emm pas mandi tu anis buat-buat makan roti sebab nak alas perut sebelum makan ubat... bila nurse tu tak pandang, anis selitkan ubat dalam roti.. lepas itu anis biar saja roti tu sebab dah tak boleh telan... pas tu nurse tanya dah makan ubat?? anis jawab dah.. tapi dalam hati semalam lah....

huhuhu... ku tak sanggup mengingatkan busuknye bau ubat tu :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 22:51


salamun alaik..ish2x kak anis ini..boleh pula main-main makan ubt..main hide dan seek dalam rti pula..hehe..ana ini dulu masa kcik2 pnyela payah makan ubt..siap mntah2 balik ubat tak kira lah ubat air atau yang niji..mesti lepas itu kan pksa telan dengan mak sampai nngis..panadol biji sampai kena kerat kepada 8 bahagian kecil baru boleh makan..kalau tak mesti sgkut atau ana tak telan..hehe..sekarang da besar senang pula nak makan ubt..pnyela bnci ubt masa kecil-kecil tapi bila besar kerja bahagian ubat..hehe..brjodoh dengan ubt.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-08 07:25


masa kecik dulu jadi tukang repot kat mak kalau abang buang ubat kat sinki... huhuhu abang anis memang culas sangat makan ubat... tapi, sebab anis yang merepot.... ayah tunggu dia telan juga ubat tu :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 06:45


saya bukan takut dengan ubat.. cuma cemuh..jemu dengan ubat.. tak hbs2 kena makan ubat sampai ke besar..

Kalau kecil-kecil dulu, ubat biji bukan setakat kena potong-potong.. tapi kena hancurkan sampai lebur dan dicairkan.. Kalau tak..jawabnya keluar semula.. air mesti berdabel-dabel..

zaman besar ni siap boleh request lagi kat doktor.. saya nak ubat yang manis dan tak nak yang ada bau.. Kalau tak, saya tak makan.. yelah, kita bayar kos ubat sebab kita nak makan kan..hehe..so, minta saja lah kat doktor.. :P

klinik swasta boleh lah gitu.. Kalau ubat kat klinik kerajaan.. erk..telan sajalah.. no choice!

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 11:31


Pada 08-11-07 15:55 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!


kalau takut makan ubat, anti makanlah habbatus sauda...insya'Allah..sentiasa sihat...tak perlu makan ubat.. :-)

Nuranys : tak suka makan ubat..tapi tak adalah takut... kalau sakit tu boleh tahan lagi, nak tahan saja rasa..buat tak tahu..hurmm.. 8-)



habbatus sauda..? itu kan penawar segala penyakit..
betul ke nama melayunya bijan hitam? sebab tengok rupanya sebiji dengan bijan hitam.. ala yang hampir sama dengan biji sawi tu.. :roll:




Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 12:52


salam..hehe..ana bukannya takut makan ubat..tapi tak suka makan ubat..huhu..kalau dah terpaksa baru lah makan ubt itu..huhu..kalau nak makan ubt,ana kena dok seorang-seorang..tak boleh org lain tengok..hehe..nanti tak boleh nak telan ubat tu..hihi..kelakar saja kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 13:08


ubat..ooo..tidak...dengar ubat mesti rasa macam pening saja....kalau guner ubat secara tradisional tu kira k lagi..kalau ubat klinik..nak makan pun takot..hehehe

tak boleh nak makan, tak taula kenapa...
bukan tak biasa tapi, tak boleh nak telan..yerla nama pun ubat mestila pahit...
kalau sakit sangat pun tidoqla ubatnyer..hehe....
sebelum tidur tu minomla air suam panas...bagi peloh sikit...tak kirela sakit pepon..hehe ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 13:13


assalamualaikum sahabat semua...
ana salah seorang dari mereka yang takut makan ubat..huhu. dari kecik sampai lah ni da besau panjang perangai tak ubah2. untung lah ana ni jarang sakit, alhamdulillah. kalau kena makan ubat juga contohnya makan ubat pil dan lepas itu terus minum air yang manis macam air sirap ke..hehe. memang lah tak berapa bagus sangat sebab nanti ubat 'tak jalan'. tapi tu lah nak hilangkan rasa pahitnye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 13:45


takut makan ubat?????tak takut...tak takut langsung..memang suka makan ubt...dari kecil sampai dah besar ni...ubat i like it..hewhehee

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 16:31


semua yang berkaitan dengan ubat, saya tak suka... makan ubat, bau ubat...kadang-kadang bau klinik pun boleh buat saya pening.
tapi bila dah tak tertahan terpaksa telan juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 16:35


Salam, saya tak suka ubat2 yang jenis kena minum....kalau saya batuk, memang tak cuit lah ubat batuk...tapi kalau jenis pill or capsules, besar mana pun saya boleh telan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

adanin
Warga Rasmi
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34376
Posting: 6

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-01-09 20:14


salam....saya pun tak suka ubt jenis air...eeee...tapi lau ubt bji ok saja...hehe
ada kawan saya ni..memang tak boleh langsung makan ubt,tak kira ubat jenis apa...heee..l
anda pula bagaimana??heeee...tapi ada sesetangah org makan ubt dengan pisang,macam mana nak telan erk??

Bookmark and Share

    


  Member Information For adaninProfil   Hantar PM kepada adanin   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 21:26


Assalamualaikum

ehem..ehem.. ubatt...?? :berfikir:
tak takut langsung dengan ubat...
cuma malas saja nak mknn dan nak cari time saket... :sopan:
tapi sekarang ini bila saket migrain ini da makin menjadi-jadi terpaksa lah juga mknn....
sekarang ini anti betul dengan panad0l acti fast...
besarnye mak aihh...
b0le tercekik... :jangan:
tapi nak buat macam mana...
itu saja yang b0le ilangkn saket... :roll:


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 03-01-09 21:53


hmm makan ubat kena tutup hidung....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 04-01-09 01:21


heh. setakat ni alhamdullillah tak kisah nak makan ubat.
teringat roomate(Mastura Ali-orang lahad datu,sabah) dulu yang sangat comel dan lawak di kala mahu menelan ubat pil.

dekat setengah jam dok mengadap ubat tu semata-mata nak ambil "feel".

lepas itu, kena pastikan ada makanan ringan atau apa-apa makanan yang dia suka selain air kosong sebagai pengiring ubat tu sewaktu ditelan.

Ada jugak manusia pesen(fesyen) macam ni ek?

Heh. sungguh Allah tu Maha Kaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

adh_ham
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2005
Ahli No: 13658
Posting: 37
Dari: Tsik Pmysuree, Cheras

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-01-09 10:38


tak takut makan ubat cuma tak suka saja..boleh kira dengan jari bper bper kali saja makan ubat sepanjang 28 tahun hidup ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For adh_hamProfil   Hantar PM kepada adh_ham   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 11:42


Pada 03-01-09 16:35 , ibusoleha posting:

!!! QUOTE !!!

Salam, saya tak suka ubat2 yang jenis kena minum....kalau saya batuk, memang tak cuit lah ubat batuk...tapi kalau jenis pill or capsules, besar mana pun saya boleh telan..


eiiii nampaknya ada juga yang sama dengan saya ek.. :sopan: saya pun tak kisah nak makan ubat kapsul ke biji ke..tapi kalau part ubat cecair memang berfikir perpuluh juta kali lah nak makan ke tak...kalau ubat batuk tu saya akan cari yang pekat...kalau cair memang tak nak minum...kalau di paksa pun mesti akan muntah.... :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 12:43


hahahaha..ubat??ada apa dengan ubat..bwt apa nak takut ubat....tak takut pun.. i like ubat~~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 12:50


masa kecil-kecil dulu makan panadol kena kerat 4 dulu.kalau tak,tak boleh telan.
dah besar ni,kerat 2 saja.hehehe...memang saya takut makan pil/capsule. tapi kalau ubat cecair tak mengapa.boleh telan saja terus.hehe...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» siapa yang takut makan ubat?..jangan tak mengaku

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.178187 saat. Lajunya....