Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 3 hari yang lalu
Muslim1987: 10 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: nak tanya..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» nak tanya..

Please Mendaftar To Post


Oleh nak tanya..

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 03:48


assalamualaikum wbt kepada semua alhi2 ukwah..

ana nak tanya pasal jodoh.. em..jahil lagi.. nak tau.. jodoh tu memang qadar yang tak boleh ubah dah ke??? kalau kita doa banyak-banyak spy seseorang tu jadi jodoh kita tak jadi dah ke??? saya juga da dengar.. srg ustazah dalam tv cakap.. baca suruh al imran ayat 31.. boleh tambat hati org kat kita.. boleh sesiapa xplain???


-----------------

berjuang demi Allah.. senyum selalu.. kerana senyuman itu adalah sedekah


Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 08:10


salam..

yang saya tahu, mati pun termasuk dalam ketentuan yang boleh diubah..maknanya boleh mohon agar dipanjangkan umur...cuma yang pastinya semua manusia akan mati..

dalam konteks ini, jodoh tu memang dah ditentukan, cuma kita yang kena usaha cari yang terbaik...doa kalau nak kat seseorang kalau dia yang terbaik untuk kita, jadikan dia jodoh kita..or doakan agar dia yang terbaik untuk kita..

cumanya kalau jadi kes org tak kahwin sampai mati tu, mungkin jodoh dia Allah simpan kat syurga..wallahu'alam..

ilmu Allah ni maha luas..

so, buat ukhti, jangan risau..Allah nak kita tunduk dan mengakui kelemahan kita depan dia saja..sedar yang hakikat diri kita ni memang lemah dan sepenuhnya bergantung kepadaNya..kalau nak papa, tak ada daya melainkan dengan pemberianNya..cuma kenala minta..kan?

saya doakan ukhti mendapat suami yang terbaik..semoga dapat bercinta di dunia dan akhirt selamanya...ameen..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 09:42


Pada 01-11-07 08:10 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

yang saya tahu, mati pun termasuk dalam ketentuan yang boleh diubah..maknanya boleh mohon agar dipanjangkan umur...cuma yang pastinya semua manusia akan mati..

dalam konteks ini, jodoh tu memang dah ditentukan, cuma kita yang kena usaha cari yang terbaik...doa kalau nak kat seseorang kalau dia yang terbaik untuk kita, jadikan dia jodoh kita..or doakan agar dia yang terbaik untuk kita..

cumanya kalau jadi kes org tak kahwin sampai mati tu, mungkin jodoh dia Allah simpan kat syurga..wallahu'alam..

ilmu Allah ni maha luas..

so, buat ukhti, jangan risau..Allah nak kita tunduk dan mengakui kelemahan kita depan dia saja..sedar yang hakikat diri kita ni memang lemah dan sepenuhnya bergantung kepadaNya..kalau nak papa, tak ada daya melainkan dengan pemberianNya..cuma kenala minta..kan?

saya doakan ukhti mendapat suami yang terbaik..semoga dapat bercinta di dunia dan akhirt selamanya...ameen..=)


untuk saya juga.... :-D :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-07 11:25


Assalamualaikum
jodoh tu dah pun Allah tentukan.cuma kita perlu berusaha untuk mencarinya.kita boleh ubah jodoh kita tu dengan doa tapi yang dapat melaksanakannya adalah Dia.
oklah begini lah ye ana berpegang dengan kata-kata ni
"jodoh tu satu benda yang absrak yang tak mampu diketahui tapi mampu dirasai.kalau kita kejar ia maka ia akan menjauhi kita.tapi kalau kita bersahaja maka ia akan menghampiri kita".
maka kesimpulannya bersahaja lah kita untuk mencari jodoh ni jangan sampai kita yang mengejarnya sebab takut ianya menjauhi kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-11-07 11:33


tak dapek den nak lolong nya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 11:53


Pada 01-11-07 03:48 , nak_jadi_baik posting:

!!! QUOTE !!!

srg ustazah dalam tv cakap.. baca suruh al imran ayat 31.. boleh tambat hati org kat kita..


itu mungkin cara yang disarankan oleh ustazah tu dalam proses seseorang mencari jodoh..kan kita disuruh untuk berusaha, jadi tak salah kalau kita berdoa, atau amalkan apa-apa amalan yang disarankan oleh agama untuk dipertemukan dengan jodoh yang baik dan sebagainya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 01-11-07 11:57


Assalamualaikum...semoga saudari dapat jodoh yang baik...yang penting kita berdoa selalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-11-07 12:06


tak apa Kalau tak dapat juga .....
boleh jemper saya.......
saya boleh lah dikatakan pakar cari jodoh ni.....
yang selebihnyer berdoalah pada YANG MAHA KUASA.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 12:13


terima kasih semua.. :) barulah sedap hati.. hehe.. semoga semua jumpa isteri dan suami yang soleh dan solehah nanti.. ameen.. doakan saya.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-11-07 12:16


panjang doa nak taip kat dalam ni....
cukup lah sekadar ucap kan AMIN..........
jangan lupa hantar kad kahwin kat rumah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 13:13


hm....yang mati itu setahu ana bukan memang da tetap masa ke...yang diubah cuma keadaan mati tersebut...dan jodoh itu....hm....penin2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 14:41


Allah kata jodoh, mati tu ditangan dia...
tapi kita dikurniakan akal...
kena berusaha...

fikir yang mana baik dan buruk untuk kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-11-07 15:40


tak payah penin2 kawanku......
Kalau ada jodoh adalah ..........
Kalau tak ada cari lah yang baru....
jangan buat hati tu sedih....
tak dapat da......
Kalau hati tak tenteram. pun tak guna juga.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106367 saat. Lajunya....